Przyjmujemy gości – menu #3
Dziś mam dla Was menu #3 – czyli propozycję dań, które możemy podać przyjmując gości na obiad. O ile poprzednie wersje były dość fantazyjne, ta będzie złożona z dość tradycyjnych polskich dań. Zapraszam na tatar wołowy, żurek, grillowaną karkówkę i szarlotkę. Do picia zaś nietuzinkowo – lemoniada truskawkowa.
Tatar wołowy
Składniki:
- 400 g polędwicy wołowej
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 średnie ogórki kiszone
- 4 grzybki marynowane (nieduże)
- 6 szt. kaparów konserwowych
- 4 żółtka
Usuwamy błony i żyłki z mięsa, po czym mielimy je maszynką do mielenia mięsa lub drobno siekamy. Cebulę, ogórki, grzybki i kapary siekamy w drobną kosteczkę. Mięso doprawiamy solą i pieprzem i układamy na talerzyku. Dookoła układamy posiekane dodatki. Na wierzchu umieszczamy żółtko.
Żurek
Składniki:
- 1,5 litra bulionu
- 400 g wędzonego parzonego boczku
- 500 g surowej białej kiełbasy
- 500 ml zakwasu na żurek
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1 ząbek czosnku
- 6 łyżek śmietanki 30%
Bulion zagotowujemy z dodatkiem pokrojonego na 3-4 części boczku. Gotujemy przez 20 minut. Następnie dodajemy surową białą kiełbasę, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut. Teraz dodajemy zakwas na żur i gotujemy kolejne 10 min. W czasie gotowania dodajemy także majeranek i rozgnieciony czosnek. Po tym czasie zupę zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietankę. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiełbasę odławiamy z zupy, kroimy na plasterki i wrzucamy z powrotem. Gotowy żurek podajemy z pieczywem i ugotowanym jajkiem.
Karkówka z grilla z pieczonymi ziemniaczkami i kapustą zasmażaną
Karkówka z grilla marynowana w piwie
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 4 łyżki oleju
- 1 szklanka jasnego piwa
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 5 ziaren jałowca
- 5-6 ziarenek czarnego pieprzu
- ¾ łyżeczki soli
Piwo łączymy z olejem, dodajemy sól, kminek, jałowiec i ziarna pieprzu rozgniecione nożem, wrzucamy pokruszone liście laurowe i całość mieszamy. Karkówkę kroimy na plastry grubości ok. 1 centymetra. Mięso zalewamy marynatą i odstawiamy na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. W czasie marynowania obracamy mięso. Po upływie wskazanego czasu kotlety osączamy z marynaty i grillujemy na ruszcie lub na patelni grillowej. Podczas pieczenia można je posmarować marynatą.
Pieczone ziemniaki
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 3 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 0,5 łyżeczki czosnku suszonego
- szczypta chili
Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pół, a następnie na kilka mniejszych kawałków. Płuczemy je pod bieżącą wodą. W garnku zagotowujemy wodę. Do wrzątku wsypujemy 2 łyżeczki soli oraz jeden nieobrany, zmiażdżony ząbek czosnku, a następnie dodajemy ziemniaki. Zagotowujemy i gotujemy ziemniaki przez 5 minut. Następnie osączamy na druszlaku, płuczemy pod zimną wodą i osuszamy na papierowym ręczniki.
Osuszone ziemniaki układamy w misce. Dodajemy oliwę, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie, a następnie rozkładamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem od pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 22o stopni przez ok. 50-60 minut.
Kapusta zasmażana
Składniki:
- główka kapusty
- pęczek koperku
- pół kostki masła
- 1 łyżka mąki
- pół szklanki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka pieprzu
Zewnętrzne liście kapusty zdejmujemy. Następnie główkę kroimy na ćwiartki i wykrawamy z niej głąby. Każdy kawałek szatkujemy ostrym nożem na cienkie paski. Tak przygotowaną kapustę umieszczamy w garnku. Wlewamy pół szklanki wody, dodajemy sól, cukier i pieprz. Garnek przykrywamy. Kapustę gotujemy na małej mocy palnika przez 15 minut do miękkości. Następnie dodajemy do kapusty sok z cytryny oraz posiekany koperek i mieszamy. Gotujemy dalej na małym ogniu, już bez przykrycia.
W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło. Wsypujemy łyżkę mąki i dobrze rozcieramy ją z masłem, by nie było grudek. Można zwiększyć moc palnika. Po chwili całość powinna się pienić. Zasmażkę przelewamy do garnka z kapustą. Wszystko dobrze mieszamy. Po niecałej minucie kapusta jest gotowa.
Czym byłoby menu #3 bez deseru? Jest więc i słodka propozycja.
Szarlotka
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka drobnego cukru
- 2 cukry waniliowe
- 250 g zimnego masła lub margaryny
- 4 jajka
- 2 kg jabłek
- 12 łyżeczek cukru
- 5 -10 dag rodzynek
- 1 łyżeczka cynamonu
Jabłka obieramy, kroimy na kawałki i podsmażamy z dodatkiem 12 łyżeczek cukru oraz 1 cukrem waniliowym. Smażymy je tak długo, aż się rozpadną. Następnie dodajemy rodzynki i cynamon, studzimy.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy 3/4 szklanki cukru, drugi cukier waniliowy oraz masło. Składniki siekamy nożem. Następnie dodajemy 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagniatamy szybko ciasto, dzielimy je na 2 części, zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na godzinę.
Po godzinie jedną część ciasta rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki. Z pozostałych 3 białek ubijamy pianę. Pod koniec ubijania dodajemy pozostałą 1/4 szklanki cukru.
Piekarnik nagrzewamy do 175 st. C. Formę z ciastem wyjmujemy z lodówki. Rozkładamy na niej jabłka. Przykrywamy ubitą pianą z białek. Na wierzch kładziemy drugą część ciasta. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez godzinę. Kiedy wierch się zrumieni, przykrywamy go folią aluminiową. Gotową szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.
Menu #3 ma także propozycję napoju:
Lemoniada truskawkowa
Składniki:
- 250 g świeżych truskawek
- 1,5 szklanki cukru
- 5 szklanek wody
- 1,5 szklanki soku wyciśniętego z cytryny
Truskawki miksujemy w blenderze na mus. W razie potrzeby przecieramy przez sitko o drobnych oczkach, aby usunąć nasiona.
W małym rondelku zagotowujemy cukier z dwoma szklankami wody. Mieszamy aż cukier się rozpuści, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia.
Sok z cytryny przecedzamy przez sitko o drobnych oczkach do ok. 2-litrowego dzbanka. Dodajemy syrop cukrowy i mus z truskawek. Mieszamy i schładzamy w lodówce. Następnie dodajemy pozostałe 3 szklanki wody i mieszamy. Jeśli lemoniada będzie za słodka można dodać jeszcze więcej wody.
Tak się prezentuje menu #3, które mam nadzieję będzie dla Was inspiracją do przygotowywania własnych kompozycji obiadowych i podejmowania gości.
Jeśli chcecie zobaczyć moje poprzednie propozycje:
Agnieszka Kaniuk
13 listopada, 2023Ja jestem wegetarianką, ale moja rodzinka bardzo lubi tatara. Ja skuszę się na szarlotkę.
tomthebackroadstraveller
15 listopada, 2023…apple pie is my favorite!
jotka
13 listopada, 2023O, kochana, na bogato i smacznie, Dla mnie żurek i szarlotka i będę szczęśliwa:-)
Wioleta Sadowska
13 listopada, 2023Świetne propozycje. Każdy znajdzie w nich coś dla siebie.
Karolina90dg
13 listopada, 2023Bardzo smakowita ta Twoja propozycja menu. Pozdrawiam serdecznie
Patryk, żywienie zbiorowe - gastronomia & psychologia
13 listopada, 2023Witam Cię serdecznie 🙋♂️
Bardzo wspaniałe propozycje serwowania posiłków na różne przyjęcia okolicznościowe. Również takie menu pasuje podczas organizowania różnych usług gastronomicznych. Ja jedynie nie przepadam za tatarem, ale szarlotka i żurek to coś, co ja uwielbiam 👍🙂
Pozdrawiam Cię cieplutko i od serca 🥰🤗💖
Patryk
Urocznica
13 listopada, 2023Klasyka obiadowa. 🙂
Kasia Futka
13 listopada, 2023O tak! Chętnie przyjdę w gości 😁
Same klasyczne pyszności, które rozpieszczą kubki smakowe.
Na tatara i szarlotkę zawsze jestem pierwsza.
Serdecznie pozdrawiam 🙂 Dobrego tygodnia!
Radiomuzykant-ka
13 listopada, 2023Dla mnie kapustka, szarlotka i lemoniada. Reszta jest mięsna, a ja nie jadam.
anka
13 listopada, 2023Na kapustę natychmiast nabrałam ochoty, zapomniałam już o tej wersji, ostatnio robiłam z pomidorami. Z koperkiem uwielbiam, szczególnie młodą, ale na tę musimy poczekać 🙂 Mięsa nie jem, więc odpada, lecz szarlotka – pycha z pewnością. Pozdrawiam 🙂
Greg
13 listopada, 2023I think I would like these, especially the soup!
Citu
14 listopada, 2023Gracias por las recetas. Te mando un beso.
angiesrecipes
14 listopada, 2023So yummy! I love beef tartar 🙂
Monika
15 listopada, 2023Oj tak- tatar to klasyka gatunku 😉 U nas też zawsze się pojawia. Lemoniady truskawkowej jeszcze nie robiłam 🙂
Beites
15 listopada, 2023Miam miam schlurp schlurp *,~`))) zachwyca tych, którzy wiedzą.
Miłej reszty tygodnia, buziaki…
Nazwachristine
15 listopada, 2023Twój komentarz*Yummy
Brian's Home Blog
15 listopada, 2023THose all look amazing, I’m ready to eat now!!!
Monika Olga
16 listopada, 2023Wszystko wygląda bardzo apetycznie, jednak tatara nie serwowałabym gościom… Zapewne dla świętego spokoju zamieniłabym go na śledzika 🙂
Cyrysia
16 listopada, 2023Świetne menu dla gości. W grudniu mam akurat urodziny, to już wiem, co przygotuję do zjedzenia.
Magdalena
16 listopada, 2023sięgam po szarlotkę!
Myśli Potarganej
16 listopada, 2023Jaki fajny wpis 🙂 Nie trzeba już układać menu. Wszystko gotowe. Dziękuję 🙂
EwasS
16 listopada, 2023Spodobało mi się to menu, ale po przeczytaniu postu, po za lemoniadą, żurkiem i szarlotką, nic dla siebie nie wybiorę.
Kapusta odpada ze względu na moje problemy z jelitami, piwo również bo nie piję alkoholu.
Pozdrawiam
moja enklawa
16 listopada, 2023Pyszności!
Wszystkie potrawy bardzo apetyczne!
Dawniej tatar musiał być na każdych imieninach i rodzinnej imprezie.
Żurek uwielbiam! Podobnie jak kapustę zasmażaną.
Przeanalizowałam dokładnie Twój przepis na szarlotkę. Mam podobny, tylko jabłek dodajesz więcej i słusznie! Wezmę z Ciebie przykład. Zapisuję przepis.
Pozdrawiam serdecznie
Veronica Lee
17 listopada, 2023Yummm! I love beef tartare 😋
Have a great weekend!
Romy
20 listopada, 2023Das sieht doch mal richtig lecker aus. LG Romy
Aussie Jo
22 listopada, 2023Oh what nice looking and sounding food
Kinga
26 listopada, 2023Żurek bardzo lubię 🙂
Martyna
26 listopada, 2023Świetne przepisy, wszystkie wyglądają wyjątkowo pysznie! Tatar wołowy to mój ulubieniec, pojawia się na stole przy każdej większej okazji 🙂
Melody Jacob
3 grudnia, 2023Excellent recipes, they all seem very appetising!
Teresa
4 grudnia, 2023Seams deliciouse!
Bjxxx
Ontem é só Memória | Facebook | Instagram
Joanna
5 grudnia, 2023Przez te wszystkie pyszności, zrobiłam się głodna 😛 Za tatar dam się pokroić 😀
Taita w Irlandii
25 grudnia, 2023I po co mi to było? Przeczytałam ten wpis i od razu poczułam, jak mi ślinka cieknie! Wszystko – z wyjątkiem tatara – wpałaszowałabym ze smakiem. Zatęskniłam za domowymi obiadkami mamy…
Marzynia
8 stycznia, 2024No ja chcę być zaproszona na takie przyjęcie! Wszystkie propozycje są z puli moich ulubionych dań (z tym, że żurek zostawiłabym sobie na „dzień po”) :-DD