Przyjmujemy gości – menu #3

Dziś mam dla Was menu #3 – czyli propozycję dań, które możemy podać przyjmując gości na obiad. O ile poprzednie wersje były dość fantazyjne, ta będzie złożona z dość tradycyjnych polskich dań. Zapraszam na tatar wołowy, żurek, grillowaną karkówkę i szarlotkę. Do picia zaś nietuzinkowo – lemoniada truskawkowa.

Tatar wołowy

Składniki:

  • 400 g polędwicy wołowej
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 4 grzybki marynowane (nieduże)
  • 6 szt. kaparów konserwowych
  • 4 żółtka

Usuwamy błony i żyłki z mięsa, po czym mielimy je maszynką do mielenia mięsa lub drobno siekamy. Cebulę, ogórki, grzybki i kapary siekamy w drobną kosteczkę. Mięso doprawiamy solą i pieprzem i układamy na talerzyku. Dookoła układamy posiekane dodatki. Na wierzchu umieszczamy żółtko.

menu #3

Żurek

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu
  • 400 g wędzonego parzonego boczku
  • 500 g surowej białej kiełbasy
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżek śmietanki 30%

Bulion zagotowujemy z dodatkiem pokrojonego na 3-4 części boczku. Gotujemy przez 20 minut. Następnie dodajemy surową białą kiełbasę, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut. Teraz dodajemy zakwas na żur i gotujemy kolejne 10 min. W czasie gotowania dodajemy także majeranek i rozgnieciony czosnek. Po tym czasie zupę zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietankę. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiełbasę odławiamy z zupy, kroimy na plasterki i wrzucamy z powrotem. Gotowy żurek podajemy z pieczywem i ugotowanym jajkiem.

Karkówka z grilla z pieczonymi ziemniaczkami i kapustą zasmażaną

menu #3

Karkówka z grilla marynowana w piwie

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 5 ziaren jałowca
  • 5-6 ziarenek czarnego pieprzu
  • ¾ łyżeczki soli

Piwo łączymy z olejem, dodajemy sól, kminek, jałowiec i ziarna pieprzu rozgniecione nożem, wrzucamy pokruszone liście laurowe i całość mieszamy. Karkówkę kroimy na plastry grubości ok. 1 centymetra. Mięso zalewamy marynatą i odstawiamy na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. W czasie marynowania obracamy mięso. Po upływie wskazanego czasu kotlety osączamy z marynaty i grillujemy na ruszcie lub na patelni grillowej. Podczas pieczenia można je posmarować marynatą.

Pieczone ziemniaki

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,5 łyżeczki czosnku suszonego
  • szczypta chili

Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pół, a następnie na kilka mniejszych kawałków. Płuczemy je pod bieżącą wodą. W garnku zagotowujemy wodę. Do wrzątku wsypujemy 2 łyżeczki soli oraz jeden nieobrany, zmiażdżony ząbek czosnku, a następnie dodajemy ziemniaki. Zagotowujemy i gotujemy ziemniaki przez 5 minut. Następnie osączamy na druszlaku, płuczemy pod zimną wodą i osuszamy na papierowym ręczniki.

Osuszone ziemniaki układamy w misce. Dodajemy oliwę, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie, a następnie rozkładamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem od pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 22o stopni przez ok. 50-60 minut.

Kapusta zasmażana

Składniki:

  • główka kapusty
  • pęczek koperku
  • pół kostki masła
  • 1 łyżka mąki
  • pół szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu

Zewnętrzne liście kapusty zdejmujemy. Następnie główkę kroimy na ćwiartki i wykrawamy z niej głąby. Każdy kawałek szatkujemy ostrym nożem na cienkie paski. Tak przygotowaną kapustę umieszczamy w garnku. Wlewamy pół szklanki wody, dodajemy sól, cukier i pieprz. Garnek przykrywamy. Kapustę gotujemy na małej mocy palnika przez 15 minut do miękkości. Następnie dodajemy do kapusty sok z cytryny oraz posiekany koperek i mieszamy. Gotujemy dalej na małym ogniu, już bez przykrycia.

W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło. Wsypujemy łyżkę mąki i dobrze rozcieramy ją z masłem, by nie było grudek. Można zwiększyć moc palnika. Po chwili całość powinna się pienić. Zasmażkę przelewamy do garnka z kapustą. Wszystko dobrze mieszamy. Po niecałej minucie kapusta jest gotowa.

Czym byłoby menu #3 bez deseru? Jest więc i słodka propozycja.

menu #3

Szarlotka

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 250 g zimnego masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • 2 kg jabłek
  • 12 łyżeczek cukru
  • 5 -10 dag rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu

Jabłka obieramy, kroimy na kawałki i podsmażamy z dodatkiem 12 łyżeczek cukru oraz 1 cukrem waniliowym. Smażymy je tak długo, aż się rozpadną. Następnie dodajemy rodzynki i cynamon, studzimy.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy 3/4 szklanki cukru, drugi cukier waniliowy oraz masło. Składniki siekamy nożem. Następnie dodajemy 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagniatamy szybko ciasto, dzielimy je na 2 części, zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na godzinę.

Po godzinie jedną część ciasta rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki. Z pozostałych 3 białek ubijamy pianę. Pod koniec ubijania dodajemy pozostałą 1/4 szklanki cukru.

Piekarnik nagrzewamy do 175 st. C. Formę z ciastem wyjmujemy z lodówki. Rozkładamy na niej jabłka. Przykrywamy ubitą pianą z białek. Na wierzch kładziemy drugą część ciasta. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez godzinę. Kiedy wierch się zrumieni, przykrywamy go folią aluminiową. Gotową szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.

Menu #3 ma także propozycję napoju:

Lemoniada truskawkowa

Składniki:

  • 250 g świeżych truskawek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 szklanek wody
  • 1,5 szklanki soku wyciśniętego z cytryny

Truskawki miksujemy w blenderze na mus. W razie potrzeby przecieramy przez sitko o drobnych oczkach, aby usunąć nasiona.

W małym rondelku zagotowujemy cukier z dwoma szklankami wody. Mieszamy aż cukier się rozpuści, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia.

Sok z cytryny przecedzamy przez sitko o drobnych oczkach do ok. 2-litrowego dzbanka. Dodajemy syrop cukrowy i mus z truskawek. Mieszamy i schładzamy w lodówce. Następnie dodajemy pozostałe 3 szklanki wody i mieszamy. Jeśli lemoniada będzie za słodka można dodać jeszcze więcej wody.

Tak się prezentuje menu #3, które mam nadzieję będzie dla Was inspiracją do przygotowywania własnych kompozycji obiadowych i podejmowania gości.

Jeśli chcecie zobaczyć moje poprzednie propozycje:

Buziaki!
signature
Subskrybuj, żeby nie przegapić żadnego posta!
Podaj swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach!
Tagi

Co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 komentarz
  • Agnieszka Kaniuk
    13 listopada, 2023

    Ja jestem wegetarianką, ale moja rodzinka bardzo lubi tatara. Ja skuszę się na szarlotkę.

  • jotka
    13 listopada, 2023

    O, kochana, na bogato i smacznie, Dla mnie żurek i szarlotka i będę szczęśliwa:-)

  • Wioleta Sadowska
    13 listopada, 2023

    Świetne propozycje. Każdy znajdzie w nich coś dla siebie.

  • Karolina90dg
    13 listopada, 2023

    Bardzo smakowita ta Twoja propozycja menu. Pozdrawiam serdecznie

  • Witam Cię serdecznie ?‍♂️

    Bardzo wspaniałe propozycje serwowania posiłków na różne przyjęcia okolicznościowe. Również takie menu pasuje podczas organizowania różnych usług gastronomicznych. Ja jedynie nie przepadam za tatarem, ale szarlotka i żurek to coś, co ja uwielbiam ??

    Pozdrawiam Cię cieplutko i od serca ???
    Patryk

  • Urocznica
    13 listopada, 2023

    Klasyka obiadowa. 🙂

  • Kasia Futka
    13 listopada, 2023

    O tak! Chętnie przyjdę w gości ?
    Same klasyczne pyszności, które rozpieszczą kubki smakowe.
    Na tatara i szarlotkę zawsze jestem pierwsza.
    Serdecznie pozdrawiam 🙂 Dobrego tygodnia!

  • Radiomuzykant-ka
    13 listopada, 2023

    Dla mnie kapustka, szarlotka i lemoniada. Reszta jest mięsna, a ja nie jadam.

  • anka
    13 listopada, 2023

    Na kapustę natychmiast nabrałam ochoty, zapomniałam już o tej wersji, ostatnio robiłam z pomidorami. Z koperkiem uwielbiam, szczególnie młodą, ale na tę musimy poczekać 🙂 Mięsa nie jem, więc odpada, lecz szarlotka – pycha z pewnością. Pozdrawiam 🙂

  • Greg
    13 listopada, 2023

    I think I would like these, especially the soup!

  • Citu
    14 listopada, 2023

    Gracias por las recetas. Te mando un beso.

  • angiesrecipes
    14 listopada, 2023

    So yummy! I love beef tartar 🙂

  • Monika
    15 listopada, 2023

    Oj tak- tatar to klasyka gatunku 😉 U nas też zawsze się pojawia. Lemoniady truskawkowej jeszcze nie robiłam 🙂

  • Beites
    15 listopada, 2023

    Miam miam schlurp schlurp *,~`))) zachwyca tych, którzy wiedzą.
    Miłej reszty tygodnia, buziaki…

  • Nazwachristine
    15 listopada, 2023

    Twój komentarz*Yummy

  • Brian's Home Blog
    15 listopada, 2023

    THose all look amazing, I’m ready to eat now!!!

  • Monika Olga
    16 listopada, 2023

    Wszystko wygląda bardzo apetycznie, jednak tatara nie serwowałabym gościom… Zapewne dla świętego spokoju zamieniłabym go na śledzika 🙂

  • Cyrysia
    16 listopada, 2023

    Świetne menu dla gości. W grudniu mam akurat urodziny, to już wiem, co przygotuję do zjedzenia.

  • Magdalena
    16 listopada, 2023

    sięgam po szarlotkę!

  • Myśli Potarganej
    16 listopada, 2023

    Jaki fajny wpis 🙂 Nie trzeba już układać menu. Wszystko gotowe. Dziękuję 🙂

  • EwasS
    16 listopada, 2023

    Spodobało mi się to menu, ale po przeczytaniu postu, po za lemoniadą, żurkiem i szarlotką, nic dla siebie nie wybiorę.
    Kapusta odpada ze względu na moje problemy z jelitami, piwo również bo nie piję alkoholu.
    Pozdrawiam

  • moja enklawa
    16 listopada, 2023

    Pyszności!
    Wszystkie potrawy bardzo apetyczne!
    Dawniej tatar musiał być na każdych imieninach i rodzinnej imprezie.
    Żurek uwielbiam! Podobnie jak kapustę zasmażaną.
    Przeanalizowałam dokładnie Twój przepis na szarlotkę. Mam podobny, tylko jabłek dodajesz więcej i słusznie! Wezmę z Ciebie przykład. Zapisuję przepis.
    Pozdrawiam serdecznie

  • Veronica Lee
    17 listopada, 2023

    Yummm! I love beef tartare ?

    Have a great weekend!

  • Romy
    20 listopada, 2023

    Das sieht doch mal richtig lecker aus. LG Romy

  • Aussie Jo
    22 listopada, 2023

    Oh what nice looking and sounding food

  • Kinga
    26 listopada, 2023

    Żurek bardzo lubię 🙂

  • Martyna
    26 listopada, 2023

    Świetne przepisy, wszystkie wyglądają wyjątkowo pysznie! Tatar wołowy to mój ulubieniec, pojawia się na stole przy każdej większej okazji 🙂

  • Melody Jacob
    3 grudnia, 2023

    Excellent recipes, they all seem very appetising!

  • Teresa
    4 grudnia, 2023

    Seams deliciouse!

    Bjxxx
    Ontem é só Memória | Facebook | Instagram

  • Joanna
    5 grudnia, 2023

    Przez te wszystkie pyszności, zrobiłam się głodna 😛 Za tatar dam się pokroić 😀

  • Taita w Irlandii
    25 grudnia, 2023

    I po co mi to było? Przeczytałam ten wpis i od razu poczułam, jak mi ślinka cieknie! Wszystko – z wyjątkiem tatara – wpałaszowałabym ze smakiem. Zatęskniłam za domowymi obiadkami mamy…

  • Marzynia
    8 stycznia, 2024

    No ja chcę być zaproszona na takie przyjęcie! Wszystkie propozycje są z puli moich ulubionych dań (z tym, że żurek zostawiłabym sobie na „dzień po”) :-DD