Tatar śledziowy

Zbliżamy się do świąt, więc skoro jesteśmy przy tematach kulinarnych, podrzucam przepis, który może urozmaicić świąteczny stół. W istocie jest to sałatka śledziowa, podana w sposób, który tworzy z dania tatar śledziowy. Będzie on także super propozycją na inne okazje, kiedy chcemy zaskoczyć gości i zrobić coś efektownego, a przy tym bardzo prostego.

Tatar śledziowy

Składniki:

  • 5 solonych filetów z matiasów
  • 2 papryki
  • duża cebula
  • 2 winne jabłka
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 pomidory
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki keczupu
  • łyżka soku z cytryny
  • pieprz
  • sól

Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Oczyszczoną paprykę, obraną cebulę, ogórki i pomidory również kroimy w drobną kostkę. Po łyżce rozdrobnionych warzyw odkładamy do dekoracji, resztę mieszamy razem z jabłkami, koncentratem pomidorowym, keczupem i posiekanymi śledziami. Doprawiamy solą i pieprzem. Układamy na talerzu, dekorujemy odłożonymi warzywami.

Prawda, że proste i efektowne?

tatar śledziowy

Tatar śledziowy to jeden ze sposobów, aby w naszej diecie pojawiały się śledzie, które są bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów. Na dodatek, choć zaliczane są one do tłustych ryb, są niskokaloryczne. Zawarte w nich tłuszcze, to w aż 70 proc. dobroczynne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. kwasy omega-3. Wspomagają one odporność, pomagają zapobiegać chorobom serca, regulują ciśnienie tętnicze krwi oraz obniżają poziom cholesterolu. Poza tym wzmacniają kości i wspomagają pracę oczu.

Śledzie wpływają też na nastrój, zwiększając poziom serotoniny, działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację. Są bogatym źródłem witamin A, D i E, która ma działanie przeciwmiażdżycowe. To doskonały skłanik diety dla osób, które cierpią na choroby układu krążenia. W śledziach jest też sporo witaminy B6 oraz B12, dostarczają także dużo żelaza, cynku, miedzi, fosforu i jodu.

Mięso śledzi jest także źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, w stosunku zbliżonym do tego, jaki najbardziej odpowiada zapotrzebowaniu człowieka. Zawiera m.in. lizynę, niezbędną mięśniom i kościom, poprawiającą koncentrację umysłową, uczestniczącą w produkcji hormonów, przeciwciał i enzymów, a także łagodzącą objawy infekcji.

Buziaki!
signature
Subskrybuj, żeby nie przegapić żadnego posta!
Podaj swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach!
Tagi

Co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 komentarz
  • JoAnna
    9 grudnia, 2023

    Nie jadam mięsa ani ryb, ale zapewne wielu osobom ten przepis będzie smakować.

  • moja enklawa
    9 grudnia, 2023

    Wygląda przepysznie. Zapisuję przepis.
    Pozdrawiam. Miłego weekendu.

  • Kasia Futka
    9 grudnia, 2023

    Przepyszne połączenie 🧡
    Kiedyś robiłam bardzo często tatary rybne. Dziękuję za przypomnienie oraz inspirację 🤗
    Pozdrawiam ciepło :*

  • EwaS
    10 grudnia, 2023

    Niestety ale niektóre składniki mogłyby źle wpłynąć na moje biedne jelito…
    Pozdrawiam

  • Citu
    10 grudnia, 2023

    Gracias por la receta. se ve muy rico. Te mando un beso.

  • Beites
    10 grudnia, 2023

    Smaki, które napełniają oczy i obżarstwo też *,~`)
    Piękna niedziela w harmonii, beijinhos.

  • Magda
    10 grudnia, 2023

    Pyszny śledzik 🙂 cały czas szukam inspiracji na Wigilię, szczególnie na dania ze śledziami 🙂

  • Karolina90dg
    10 grudnia, 2023

    Tatara jeszcze nie miałam okazji spróbować, ale ten tutaj wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam

  • Nigdy nie jadłam 🙂 Idealne danie na zbliżające się święta 😉

  • Brian's Home Blog
    10 grudnia, 2023

    That looks really, really great, I’ll have some please!

  • Christine
    10 grudnia, 2023

    Delicious

  • Caitlin&Megan
    10 grudnia, 2023

    This reminds me of pico de gallo! I miss it a lot. Especially with fresh jalapeno. It is a side in a lot of Mexican Food dishes. Thanks so much!

  • ellie
    10 grudnia, 2023

    Thanks for the reciepe

  • Ania
    10 grudnia, 2023

    Fantastyczny przepis na tatar śledziowy! To świetna propozycja, by urozmaicić świąteczny stół. Wartości odżywcze śledzi sprawiają, że danie to nie tylko smakuje wybornie, ale również jest korzystne dla zdrowia. Dzięki za podzielenie się tym prostym i efektownym przepisem, który na pewno zaskoczy gości 🙂

  • To jeden z wielu wspaniałych przystawek, które można zastąpić zwykłego tatara wołowego. Bardzo wspaniały i pomysłowy sposób podania tatara 👍😊

    Pozdrawiam cieplutko i z serdecznością 🤗🧡💕
    Patryk

  • Greg
    11 grudnia, 2023

    That looks really good, I love the colors! And I love fish too…

  • Magdalena
    11 grudnia, 2023

    nigdy jeszcze nie jadłam!

  • Alicja
    11 grudnia, 2023

    Wygląda smakowicie. Może być na święta. Pozdrawiam :-).

  • Agnieszka Kaniuk
    11 grudnia, 2023

    Jestem wegetarianką, ale wykorzystam przepis dla mojej rodziny.

  • Christine
    16 grudnia, 2023

    Yummy

  • domowe-potrawy.pl
    18 grudnia, 2023

    Ciekawy przepis, chętnie go wypróbuję. Bardzo lubię śledzie.

  • Taita w Irlandii
    25 grudnia, 2023

    Ja akurat uwielbiam śledzie, więc nie trzeba mnie na nie namawiać. Moimi ulubionymi są chyba te a la Bismarck. Przypomniał mi się smak dzieciństwa, kiedy jadłam je w ostatnich dniach – smakowały tak samo wybornie. Twoja sałatka prezentuje się bardzo ciekawie, nigdy nie spotkałam się z takim sposobem podania, klasycznego tatara w życiu bym nie zjadła, tego powyżej jak najbardziej tak 🙂
    Wesołych i szczęśliwych świąt dla Ciebie i Twojej rodziny 🙂

  • Krystyna 78
    27 grudnia, 2023

    Ciekawy przepis, wszelkie ryba uwielbiam. Serdecznie pozdrawiam

  • Eileen
    7 stycznia, 2024

    Hello,
    This dish looks delicious. Thanks for sharing. Take care, have a great week!

  • Asia czytasia
    10 maja, 2024

    Mam ochotę na takie danie