Pankejki – czyli śniadanie idealne
Jako, że junior się rozchorował, ostatnio sporo czasu spędzam w kuchni, starając się go rozpieszczać. Pankejki sprawdzają się zawsze, a dzieciaki szczególnie je uwielbiają. To jedno z naszych ulubionych śniadań, więc dziś dzielę się z Wami przepisem.
Pankejki to amerykańskie naleśniki, które tym różnią się do naleśnika francuskiego (crêpe) czy polskiego, że przygotowuje się je z dużo gęstszego ciasta i dodaje substancje spulchniające. Z tego powodu pankejki przypominają trochę znane nam racuchy. Tyle tylko, że do racuchów dodajemy drożdże, a do pankejków sodę oczyszczoną lub proszek do pieczenia. Są tez delikatniejsze i cieńsze od racuchów.
Pankejki są grubsze niż znane nam klasyczne naleśniki, więc nie podaje się ich zawiniętych. Układa się je raczej w stosik. Choć z zasady są niewielkie, możesz smażyć je w rozmiarze zwyczajnych naleśników – to na pewno nie wpłynie na smak. Ale z drugiej strony czy nie są urocze właśnie takie?
Klasyczne pankejki zawierają w składzie spore ilości mąki pszennej, masła oraz cukru, co sprawia, że nie należą do dań niskokalorycznych. Osoby będące na diecie odchudzającej, lub po prostu chcące się zdrowo odżywiać, z pewnością powinny nieco odchudzić przepis, zastępując produkty zdrowszymi zamiennikami. Chociaż… od czasu do czasu można przecież zgrzeszyć – np. w czasie choroby właśnie czy na weekendowe leniwe śniadanie…
Pankejki
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 75 g roztopionego masła
- 1,5 szklanki mleka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
Mąkę przesiewamy przez sito do miski. Następnie dodajemy pozostałe składniki i całość miksujemy. Pankejki smażymy na suchej patelni na małym ogniu – przerzucamy na drugą stronę, gdy na wierzchu zaczną pojawiać się bąbelki powietrza. Podajemy z dżemem, syropem klonowym… lub z czym kto lubi. Świetnie będą smakować także następnego dnia – odgrzane lub na zimno. O ile w ogóle coś zostanie… u nas znikają bez śladu.
A Wy robicie pankejki? Z czym najczęściej je podajecie?
Wioleta Sadowska
17 listopada, 2023Uwielbiam takie pankejki. Pysznie wyglądają.
Agnieszka Kaniuk
17 listopada, 2023Bardzo lubię, skorzystam z przepisu.
Radiomuzykant-ka
17 listopada, 2023Dzięki za wyjasnienie mi w końcu, czy to się różni. 😀
angiesrecipes
17 listopada, 2023They look very tasty!
Agnieszka Kaniuk
17 listopada, 2023Bardzo lubię, skorzystam z przepisu.
Greg
17 listopada, 2023I love pancakes so much. I have to eat them less now due to the sugar but warm pancakes with maple syrup… nothing better
MaB
20 listopada, 2023Oczywiście z syropem klonowym, ale wszystko co pasuje do gofrów też się sprawdzi. Pozdrawiam i smacznego! 😊
Karolina90dg
17 listopada, 2023Jeszcze nie jadłam, ale trzeba przyznać, że wyglądają dosyć zachęcająco. Pozdrawiam serdecznie
Citu
18 listopada, 2023Amo los panqueques. Gracias por la receta.
Monika Olga
18 listopada, 2023Moje ulubione hotelowe śniadanie. Zawsze jestem zawiedziona, gdy ich nie ma…
Urocznica
18 listopada, 2023Słodko! Bardzo lubię różne placki i placuszki. Na słodko też, ale niestety musiałam zrezygnować z białej mąki oraz cukru ze względów zdrowotnych. Eksperymentuję jednak teraz z innymi dodatkami, mąkami, zdrowszymi słodzikami! Polecam np. mąkę owsianą. 🙂
jotka
18 listopada, 2023Mój wnuk, oprócz parówek właśnie takie placuszki uwielbia, a synowa robi je na wiele sposobów!
Kuchcik gotuje
19 listopada, 2023Takiego śniadania nikt nie odmówi 😀 Uwielbiam pankejki, ale zbyt rzadko je robię 😊
Jestem Magdalena | 30plusblog
19 listopada, 2023Bardzo lubię i jadłam wczoraj 🙂 Zrobiliśmy je z domowym musem jabłkowym oraz miodem 🙂
JoAnna
19 listopada, 2023Nie robiłam jeszcze, ale – jak junior – chora jestem, więc chyba spróbuję.
Sikorkowe Pasje
19 listopada, 2023Szczerze, to jeszcze nie robiłam ani nigdy nie jadłam. Muszę kiedyś spróbować.
Hanna
19 listopada, 2023Wyglądają uroczo i przepysznie. Na pewno warto spróbować 🙂
Venus
19 listopada, 2023Ależ mi smaka narobiłaś 😋😋😋 Super przepis
Milena kosmetycznepasje.pl
19 listopada, 2023Bardzo lubię śniadania na słodko.
tomthebackroadstraveller
19 listopada, 2023…we make buttermilk pancakes with blueberries as a treat!
Brian's Home Blog
19 listopada, 2023Oh boy, I sure like pancakes, they are so darn good!
ellie
19 listopada, 2023I will have to remember this recipe. I have to use oat flour though. Regular flour is bad for my blood sugar. Yes pancakes are definitely something gram and gramp make when we visit.
Caitlin'nMegan
19 listopada, 2023It always feels like a holiday with pancakes!
Ivy's Closet
19 listopada, 2023A weekend treat for sure! Hope you guys are staying healthy. Awesome post!
czerwonafilizanka
20 listopada, 2023Nie umiem ich robić, kiedyś takie gotowe jadłam do tego mleko z tubki i jakieś owoce miałam
Kasia Futka
20 listopada, 2023Bardzo lubię. Najbardziej z dodatkiem świeżych owoców i syropu klonowego 🙂
Twoje prezentują się przepysznie!
Pozdrawiam ciepło 🙂
sobiepop.blogspot.com
20 listopada, 2023Wygląda apetycznie! 🙂
Magdalena
20 listopada, 2023pycha śniadanko!
Kathrine Eldridge
20 listopada, 2023This looks so delicious!
https://www.kathrineeldridge.com
Kathy Leonia
20 listopada, 2023nie mam czasu na takie śniadanie;p szybka kanapka i kawka i już
Fá menor
20 listopada, 2023Grata pela receita. Já tirei e vou fazer. 🙂
Maminek kulinarny
20 listopada, 2023Placuszki,racuszki,pankejki zawsze były dobrym lekarstwem na gorszy dzień 🙂
Dzieciaki jedzą je z różnymi dodatkami a ja lubię bez dodatków:)
Pozdrawiam:)
Pani Ogrodowa
21 listopada, 2023Nie znałam tej potrawy, nawet nazwa nie obiła mi się o uszy. Ale wygląda to ogromnie smakowicie, muszę kiedyś spróbować… raz warto zgrzeszyć wysokokaloryczną potrawą 🙂 Pozdrawiam.
Beites
21 listopada, 2023Hmmmmm miam miam schlurp *,****)
Miłe, miłe popołudnie.
Beijinhos.
EwaS
21 listopada, 2023Jeszcze nigdy nie jadłam pankejki…
Raczej nie podejmę się zrobienia ich- mam dwie lewe ręce w kuchni, naleśników nie umiem zrobić..
Pozdrawiam
Marisa Cavaleiro
21 listopada, 2023Hello
Thank you for this recipe, I love pancakes!
xoxo
marisasclosetblog.com
Teresa
21 listopada, 2023Seams deliciouse!
Bjxxx
Ontem é só Memória | Facebook | Instagram
Kinga
21 listopada, 2023Uwielbiam pankejki, najczęściej zajadam ze skyrem waniliowym i masłem orzechowym, a jak mam pod ręką gorzką czekoladę, to tez dorzucam:)
moja enklawa
22 listopada, 2023Twoje pankejki wyglądają pysznie. Przyznam się ,że sama nigdy nie robiłam, ale zamawiałam w naleśnikarni. Zapisuję przepis, może kiedyś wypróbuję.
Serpentyna
22 listopada, 2023U mnie w USA niezmiernie popularne i nie tylko jako sniadanie. Dla mnie to raczej deser a nie podstawa sniadania. Gdy jem sniadanie w domu to komponuje roznie ale jesli poza domem to inny rodzaj bardzo popularnego u nas – jajka sadzone z przysmazonymi plastrami szynki (2), podsmazane utarte ziemniaki zwane hush brown a dodatkiem jest porcja mieszanych owocow. Lubie czasem zjesc owsianke ale ona to dodatek do np bagielka z twarogiem. Mlodziez uwielbia pankejki, niektorzy zamawiaja bardzo wysoka porcje, stos 6sciu albo nawet 8miu.
mialas swietny pomysl smazyc je dla syna.
Jola
23 listopada, 2023Dość często robię pankejki. U mnie często z dżemem, ale ostatnio raczej z miodem.
Di bloguje
23 listopada, 2023Chyba każdy uwielbia takie placuszki!
tanza erlambang
24 listopada, 2023look tasteful …. yummy
Klaudia Zuberska
24 listopada, 2023Witam serdecznie ♡
Świetny przepis 🙂 Bardzo lubię i często robię. To dla mnie świetna przekąska 🙂
Pozdrawiam cieplutko ♡
Martyna Myszke
25 listopada, 2023Mniam! Ależ to wygląda pysznie!
AnSa
25 listopada, 2023witam Cię Karo ♥
nie znałam tej nazwy pankejki, nie jadłam nigdy, ale robiłam często placuszki, racuszki, naleśniki.. Twoje pankejki wyglądają apetycznie
i na pewno są wspaniałe w smaku 😉 .. chętnie skorzystam z Twojego przepisu 😉
– pozdrawiam Cię bardzo ciepło i życzę dobrych dni i uroczych chwil ♥
L
26 listopada, 2023Ooo muszę się kiedyś pokusić o zrobienie, bo wyglądają pysznie. Nie robiłam jeszcze. Taką anegdotkę mam: byłam na mieście ze znajomą, no i zglodniałyśmy. Zobaczyłyśmy KFC bodajże no i weszlyśmy. W menu śniadaniowym byly właśnie pankejki. Dostałam zimne i polane słodkim sosem, tak niekoniecznie mi smakowały, ale wiadomo, nie liczyłam, że w takim miejscu będą jakieś super smaczne.
Monika
27 listopada, 2023Ale mi narobiłaś apetytu! Chyba się skuszę 🙂
Karolina
27 listopada, 2023Zdecydowanie uwielbiam – z borówkami lub musem malinowym <3
napiecyku
27 listopada, 2023Sprawdzają się na deser i leniwe śniadanie….pycha 🙂
Iwetta Żelaznowska
1 grudnia, 2023Prosty przepis a jakie pyszności, muszę zrobić 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Marcepanowy Kącik
1 grudnia, 2023Od jakiegoś czasu chodzą za mną 😍
Magda
1 grudnia, 2023Bardzo apetyczne 🙂 u mnie na śniadanie najczęściej owsianka, ale placki też lubię 🙂
Julia
4 grudnia, 2023These look delicious and I agree that they are the perfect breakfast.
Julia x
https://www.thevelvetrunway.com/
R.A.Ciężka
8 grudnia, 2023Wiesz, jak rozpieszczać, pychotka. Ja dla odmiany lubię z czekoladą 😀
tomthebackroadstraveller
10 grudnia, 2023…I love blueberry pancakes with maple syrup!
Patryk, żywienie zbiorowe - gastronomia & psychologia
10 grudnia, 2023Witam Cię cieplutko 🙋♂️
Bardzo często robię Pancakes, a szczególnie z kawałkiem masła i syropem klonowym – taki tradycyjny sposób podawania American Pancakes, choć nie ukrywam, że z innymi dodatkami również smakują wyśmienicie. Doskonale wyglądają Twoje naleśniki 👍🙂
Pozdrawiam Cię ciepło i od serca 🙋♂️🤗🧡
Patryk
Asia czytasia
11 grudnia, 2023Czasami jadamy 😉
Janina
12 grudnia, 2023yummy yummy, sieht echt lecker aus! LG, Janina
Beites
22 grudnia, 2023Pięknego piątku w harmonii i dobrym zdrowiu.
Miłego weekendu i pięknych Świąt. Beijinhos *,~`)))))
JoAnna
25 maja, 2024Muszę w końcu zrobić te placuszki, bo ślinka cieknie.