Tureckie pierogi
Zrobione z ciasta drożdżowego, wypieczone w piekarniku tureckie pierogi to świetna przekąska na imprezę, kolację, piknik czy na drugie śniadanie do pracy. Puszyste ciasto drożdżowe i pikantne nadzienie z mięsa, pomidorów i papryczki chilli świetnie zastąpi np. kanapki.
Tureckie pierogi
Składniki:
– 400 g mąki
– 30 g drożdży
– 100 ml mleka
– 1 łyżeczka cukru
– 1 jajko
Na farsz:
– 200 g mielonego mięsa wołowego
– 2 łyżki oleju
– 1 cebula
– 2 pomidory
– 1 papryka chilli
– ostra mielona papryka
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku. Wyrośnięty rozczyn i jajko dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju aż sie zeszkli. Dodajemy dodajemy mięso oraz przyprawy i podsmażamy całość. Następnie dokładamy pokrojone pomidory i posiekaną paprykę. Dusimy przez chwilę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części, rozwałkowujemy, wycinamy pierogi, napełniamy farszem, sklejamy i smarujemy rozkłóconym jajkiem. Uwaga! Pierogi należy dobrze skleić, aby nie otwarły się podczas pieczenia. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 190 st. C do zrumienienia. I nasze tureckie pierogi gotowe. Oczywiście najlepiej smakują na ciepło, ale nawet następnego dnia stanowią pyszną przekąskę, którą można wszędzie zabrać ze sobą.
Możecie również potraktować przepis jak inspirację i faszerować pierogi swoim ulubionym nadzieniem, także bez mięsa, jeśli ktoś go nie jada. Myślę, że równie dobrze będą smakowały z nadzieniem z białego czy żółtego sera, warzyw czy nawet na słodko. W końcu gotowanie też jest formą sztuki i ogranicza nas tutaj tylko nasza wyobraźnia… i upodobania smakowe.
A może macie swój pomysł na pierogowe nadzienie, którym zechcecie się podzielić?
Aisab
11 listopada, 2024Narobiłaś mi smaku, ślinka mi cieknie aż po brodzie;
a nie ma mi kto zrobić pierogów; sama nie mam siły…
następnym razem jak coś takiego wymyślisz
i zrobisz to>proszę podeślij; 🙂
tomthebackroadstraveller
11 listopada, 2024…they look GREAT!!!
Brian's Home ~ Forever
11 listopada, 2024Oh my, I love Pierodis, we used to have them all the time when I was growing up!
Citu
12 listopada, 2024Gracias por la receta Tomó nota. T e mando un beso.
Stanley Maruda
12 listopada, 2024Niestety to przekracza moje umiejętności kulinarne… A szkoda, bo chętnie bym ich skosztował 🙄
Jardian
12 listopada, 2024Ja uwielbiam pierogi pod każdą postacią Karolino. Przepis świetny, pozdrowienia .
angiesrecipes
12 listopada, 2024They look so good!
jotka
12 listopada, 2024Uwielbiam wszelkie kluchy, pierogi, makarony, a twoje wyglądają obłędnie!
Beites
12 listopada, 2024Boski z wyglądu. Pięknej reszty tygodnia w harmonii.
Beijinhos ´,~`)))))))))))
urocznica
12 listopada, 2024Ciekawe pierogi, wyglądają apetycznie. 🙂
Serpentyna
12 listopada, 2024Czesto spotykam je w restauracjach a kazda ma swoj przepis jesli chodzi o rodzaj nadzienia. Mozna tez wybrac jako podsmazane co ja wole, albo ugotowane na parze. Najczesciej sa nadziewane warzywami, grzybami bo sluza za przekaski ale istnieja miesne tez. Lubie ale wole ruskie !
Kathrine Eldridge
12 listopada, 2024This look so delicious! I have some Polish in my heritage and eating pierogis was something we would always have at family parties. Yummy!
https://www.kathrineeldridge.com
MaB
12 listopada, 2024Witam Cię serdecznie. Twoje kuchenne popisy wyglądają niezwykle smakowicie. Serdecznie pozdrawiam. Dobrego tygodnia 🤗 😘
Lux G.
13 listopada, 2024Oh wow, Karolina! Your Turkish dumplings recipe sounds absolutely delicious. I can already imagine the warm, fluffy texture and the spicy filling—perfect for any occasion. What can you recommend as a beef alternative for vegetarians or vegans like me?
Fá menor
13 listopada, 2024Hmmm
Parece muito bom!
Jestem Magdalena | 30plusblog
13 listopada, 2024Zjadłabym z przyjemnością 🙂 W Turcji byłam dwa razy ale nie takich pierożków nie kosztowałam.
Radiomuzykant-ka
13 listopada, 2024Jeść mi się chce ;p
AnSa
13 listopada, 2024witam serdecznie Karo 💚
uwielbiam ciasta drożdżowe ..dziękuję za Twój przepis na tureckie pierogi, zapisałam i chętnie zrobię .. bardzo lubię wszelakie pierogi.. a Twoje pierożki wyglądają smakowicie! 😍
– pozdrawiam ciepło, życzę pięknych dni 😊🍀🌞
EwaS1993
14 listopada, 2024Ojej ale pysznie wyglądają 😍
Koniecznie muszę wypróbować ten przepis, jednak myślę że nieco go zmodyfikuje- zamiast ciasta na który podałaś przepis, posłuże się ciastem francuskim, ewentualnie spodem do pizzy.
Pozdrawiam
Jyoti
14 listopada, 2024Looks so yummy! Thanks for sharing. Wishing you a great day!
Rampdiary
Adrasteja
14 listopada, 2024Nie miałam okazji jeść takich tureckich pierożków. Ale wyglądają bardzo apetycznie. Zwłaszcza to chrupiące ciasto.
Karolina Antosik
14 listopada, 2024O matko jak one smakowicie wyglądaja 🙂
Magdalena
15 listopada, 2024Ależ smakowicie!
sobiepop.blogspot.com
15 listopada, 2024No proszę, nie wpadłabym na taki przepis 🙂
Pierogi wyglądają pysznie
Pani Ogrodowa
15 listopada, 2024Te pierożki wyglądają wspaniale i bardzo smakowicie, ale ja generalnie jestem team ruskie 🙂
Mimo to chętnie spróbowałabym takiej wersji…
Ismena
16 listopada, 2024Uwielbiam pierogi
Pozdrawiam nadzieją na słońce
Ismena
16 listopada, 2024zniknął mój komentarz :(((
Justyna Parucka
18 listopada, 2024Wyglądają bardzo smacznie.
Pozdrawiam i zapraszam na nowy post 🙂 jusinx.blogspot.com.
Książkowy Las Anki
18 listopada, 2024Aż mi ślinka pociekła!
Christine
18 listopada, 2024Looks so good
Monika
18 listopada, 2024Takich pierogów jeszcze nie jadłam… Super przepis 🙂 Koniecznie muszę wypróbować 🙂
Catalin
19 listopada, 2024The recipe has an interesting name.
Karolina90dg
20 listopada, 2024Apetycznie to wygląda. Pozdrawiam
Beites
21 listopada, 2024Piękny czwartek w harmonii, dzień dobry i piękny, beijinhos ´,~`)))
Veronica Lee
21 listopada, 2024Yummmm! 😋
They look amazing!
Klaudia Zuberska
24 listopada, 2024Bardzo apetycznie wyglądają te pierożki, jestem zachwycona! Z pewnością zaskoczyłby domowników, gdybym je zrobiła 🙂 Muszą być pyszne, dziękuję za świetną inspirację 🙂
JoAnna
24 listopada, 2024Z soczewicą bym zjadła.
Dobrego tygodnia Karolino!
Venus
24 listopada, 2024Ciekawe pierogi 😋😋😋
Kasia Futka
25 listopada, 2024O mniam! 😍 Muszą być pyszne, bo wyglądają naprawdę obłędnie!
Dorota z kobietytomy.pl
26 listopada, 2024Wyglądają bardzo apetycznie.
Sylwia pisze
28 listopada, 2024Takich pierogów jeszcze nie jadłam 🙂
Katarzyna Dudziak
28 listopada, 2024Aaaah pierogi tureckie, jadłam je raz w jakiejś restauracji i bardzo mi smakowały. Koniecznie muszę je sama zrobić. Ostatnio lubię eksperymentować w kuchni. Pierogi są świetnym rozwiązaniem na obiad. Pozdrawiam serdecznie Karo
Lux G.
1 grudnia, 2024I love how you highlighted the flavors and the cultural significance behind them. Food has a wonderful way of bringing people together, and these dumplings seem like the perfect dish to share with family and friends.
Alicja
1 grudnia, 2024Smakowicie wyglądają i zapewne takie są dla smakoszy mięsa a ja taka jestem :-).
Myśli Potarganej
3 grudnia, 2024Oj ukradnę ten przepis!
Świat Minimalistki
8 grudnia, 2024Jak to możliwe, że wychodzą Tobie tak piękne pierogi, ha ha? Aż ślinka cieknie!
Di bloguje
10 grudnia, 2024Wyglądają bosko!