Tureckie pierogi

Zrobione z ciasta drożdżowego, wypieczone w piekarniku tureckie pierogi to świetna przekąska na imprezę, kolację, piknik czy na drugie śniadanie do pracy. Puszyste ciasto drożdżowe i pikantne nadzienie z mięsa, pomidorów i papryczki chilli świetnie zastąpi np. kanapki.

Tureckie pierogi

Składniki:
– 400 g mąki
– 30 g drożdży
– 100 ml mleka
– 1 łyżeczka cukru
– 1 jajko
Na farsz:
– 200 g mielonego mięsa wołowego
– 2 łyżki oleju
– 1 cebula
– 2 pomidory
– 1 papryka chilli
– ostra mielona papryka
– sól
– pieprz

tureckie

Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku. Wyrośnięty rozczyn i jajko dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju aż sie zeszkli. Dodajemy dodajemy mięso oraz przyprawy i podsmażamy całość. Następnie dokładamy pokrojone pomidory i posiekaną paprykę. Dusimy przez chwilę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części, rozwałkowujemy, wycinamy pierogi, napełniamy farszem, sklejamy i smarujemy rozkłóconym jajkiem. Uwaga! Pierogi należy dobrze skleić, aby nie otwarły się podczas pieczenia. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 190 st. C do zrumienienia. I nasze tureckie pierogi gotowe. Oczywiście najlepiej smakują na ciepło, ale nawet następnego dnia stanowią pyszną przekąskę, którą można wszędzie zabrać ze sobą.

Możecie również potraktować przepis jak inspirację i faszerować pierogi swoim ulubionym nadzieniem, także bez mięsa, jeśli ktoś go nie jada. Myślę, że równie dobrze będą smakowały z nadzieniem z białego czy żółtego sera, warzyw czy nawet na słodko. W końcu gotowanie też jest formą sztuki i ogranicza nas tutaj tylko nasza wyobraźnia… i upodobania smakowe.

A może macie swój pomysł na pierogowe nadzienie, którym zechcecie się podzielić?

Buziaki!
signature
Subskrybuj, żeby nie przegapić żadnego posta!
Podaj swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach!
Tagi

Co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 komentarz
  • Aisab
    11 listopada, 2024

    Narobiłaś mi smaku, ślinka mi cieknie aż po brodzie;
    a nie ma mi kto zrobić pierogów; sama nie mam siły…
    następnym razem jak coś takiego wymyślisz
    i zrobisz to>proszę podeślij; 🙂

  • tomthebackroadstraveller
    11 listopada, 2024

    …they look GREAT!!!

  • Brian's Home ~ Forever
    11 listopada, 2024

    Oh my, I love Pierodis, we used to have them all the time when I was growing up!

  • Citu
    12 listopada, 2024

    Gracias por la receta Tomó nota. T e mando un beso.

  • Stanley Maruda
    12 listopada, 2024

    Niestety to przekracza moje umiejętności kulinarne… A szkoda, bo chętnie bym ich skosztował 🙄

  • Jardian
    12 listopada, 2024

    Ja uwielbiam pierogi pod każdą postacią Karolino. Przepis świetny, pozdrowienia .

  • angiesrecipes
    12 listopada, 2024

    They look so good!

  • jotka
    12 listopada, 2024

    Uwielbiam wszelkie kluchy, pierogi, makarony, a twoje wyglądają obłędnie!

  • Beites
    12 listopada, 2024

    Boski z wyglądu. Pięknej reszty tygodnia w harmonii.
    Beijinhos ´,~`)))))))))))

  • urocznica
    12 listopada, 2024

    Ciekawe pierogi, wyglądają apetycznie. 🙂

  • Serpentyna
    12 listopada, 2024

    Czesto spotykam je w restauracjach a kazda ma swoj przepis jesli chodzi o rodzaj nadzienia. Mozna tez wybrac jako podsmazane co ja wole, albo ugotowane na parze. Najczesciej sa nadziewane warzywami, grzybami bo sluza za przekaski ale istnieja miesne tez. Lubie ale wole ruskie !

  • Kathrine Eldridge
    12 listopada, 2024

    This look so delicious! I have some Polish in my heritage and eating pierogis was something we would always have at family parties. Yummy!

    https://www.kathrineeldridge.com

  • MaB
    12 listopada, 2024

    Witam Cię serdecznie. Twoje kuchenne popisy wyglądają niezwykle smakowicie. Serdecznie pozdrawiam. Dobrego tygodnia 🤗 😘

  • Lux G.
    13 listopada, 2024

    Oh wow, Karolina! Your Turkish dumplings recipe sounds absolutely delicious. I can already imagine the warm, fluffy texture and the spicy filling—perfect for any occasion. What can you recommend as a beef alternative for vegetarians or vegans like me?

  • Fá menor
    13 listopada, 2024

    Hmmm
    Parece muito bom!

  • Jestem Magdalena | 30plusblog
    13 listopada, 2024

    Zjadłabym z przyjemnością 🙂 W Turcji byłam dwa razy ale nie takich pierożków nie kosztowałam.

  • Radiomuzykant-ka
    13 listopada, 2024

    Jeść mi się chce ;p

  • AnSa
    13 listopada, 2024

    witam serdecznie Karo 💚

    uwielbiam ciasta drożdżowe ..dziękuję za Twój przepis na tureckie pierogi, zapisałam i chętnie zrobię .. bardzo lubię wszelakie pierogi.. a Twoje pierożki wyglądają smakowicie! 😍

    – pozdrawiam ciepło, życzę pięknych dni 😊🍀🌞

  • EwaS1993
    14 listopada, 2024

    Ojej ale pysznie wyglądają 😍
    Koniecznie muszę wypróbować ten przepis, jednak myślę że nieco go zmodyfikuje- zamiast ciasta na który podałaś przepis, posłuże się ciastem francuskim, ewentualnie spodem do pizzy.
    Pozdrawiam

  • Jyoti
    14 listopada, 2024

    Looks so yummy! Thanks for sharing. Wishing you a great day!
    Rampdiary 

  • Adrasteja
    14 listopada, 2024

    Nie miałam okazji jeść takich tureckich pierożków. Ale wyglądają bardzo apetycznie. Zwłaszcza to chrupiące ciasto.

  • Karolina Antosik
    14 listopada, 2024

    O matko jak one smakowicie wyglądaja 🙂

  • Magdalena
    15 listopada, 2024

    Ależ smakowicie!

  • sobiepop.blogspot.com
    15 listopada, 2024

    No proszę, nie wpadłabym na taki przepis 🙂
    Pierogi wyglądają pysznie

  • Pani Ogrodowa
    15 listopada, 2024

    Te pierożki wyglądają wspaniale i bardzo smakowicie, ale ja generalnie jestem team ruskie 🙂
    Mimo to chętnie spróbowałabym takiej wersji…

  • Ismena
    16 listopada, 2024

    Uwielbiam pierogi
    Pozdrawiam nadzieją na słońce

  • Ismena
    16 listopada, 2024

    zniknął mój komentarz :(((

  • Justyna Parucka
    18 listopada, 2024

    Wyglądają bardzo smacznie.
    Pozdrawiam i zapraszam na nowy post 🙂 jusinx.blogspot.com.

  • Książkowy Las Anki
    18 listopada, 2024

    Aż mi ślinka pociekła!

  • Christine
    18 listopada, 2024

    Looks so good

  • Monika
    18 listopada, 2024

    Takich pierogów jeszcze nie jadłam… Super przepis 🙂 Koniecznie muszę wypróbować 🙂

  • Catalin
    19 listopada, 2024

    The recipe has an interesting name.

  • Karolina90dg
    20 listopada, 2024

    Apetycznie to wygląda. Pozdrawiam

  • Beites
    21 listopada, 2024

    Piękny czwartek w harmonii, dzień dobry i piękny, beijinhos ´,~`)))

  • Veronica Lee
    21 listopada, 2024

    Yummmm! 😋
    They look amazing!

  • Klaudia Zuberska
    24 listopada, 2024

    Bardzo apetycznie wyglądają te pierożki, jestem zachwycona! Z pewnością zaskoczyłby domowników, gdybym je zrobiła 🙂 Muszą być pyszne, dziękuję za świetną inspirację 🙂

  • JoAnna
    24 listopada, 2024

    Z soczewicą bym zjadła.
    Dobrego tygodnia Karolino!

  • Venus
    24 listopada, 2024

    Ciekawe pierogi 😋😋😋

  • Kasia Futka
    25 listopada, 2024

    O mniam! 😍 Muszą być pyszne, bo wyglądają naprawdę obłędnie!

  • Dorota z kobietytomy.pl
    26 listopada, 2024

    Wyglądają bardzo apetycznie.

  • Sylwia pisze
    28 listopada, 2024

    Takich pierogów jeszcze nie jadłam 🙂

  • Katarzyna Dudziak
    28 listopada, 2024

    Aaaah pierogi tureckie, jadłam je raz w jakiejś restauracji i bardzo mi smakowały. Koniecznie muszę je sama zrobić. Ostatnio lubię eksperymentować w kuchni. Pierogi są świetnym rozwiązaniem na obiad. Pozdrawiam serdecznie Karo

  • Lux G.
    1 grudnia, 2024

    I love how you highlighted the flavors and the cultural significance behind them. Food has a wonderful way of bringing people together, and these dumplings seem like the perfect dish to share with family and friends.

  • Alicja
    1 grudnia, 2024

    Smakowicie wyglądają i zapewne takie są dla smakoszy mięsa a ja taka jestem :-).

  • Myśli Potarganej
    3 grudnia, 2024

    Oj ukradnę ten przepis!

  • Świat Minimalistki
    8 grudnia, 2024

    Jak to możliwe, że wychodzą Tobie tak piękne pierogi, ha ha? Aż ślinka cieknie!

  • Di bloguje
    10 grudnia, 2024

    Wyglądają bosko!