Zapiekanka po nelsońsku

Bardzo lubię zapiekanki, bo pozwalają one wykorzystać resztki zalegające w lodówce i powstają z nich kreatywne dania. Taka jest właśnie zapiekanka po nelsońsku. Jako, że mamy sezon na grzyby, na wybrałam przepis z takim właśnie grzybowym aromatem. Resztę składników z pewnością znajdziecie w swojej kuchni. Zapiekanka ziemniaczana to znakomity pomysł na prosty, szybki i sycący obiad o tej każdej roku.

Zapiekanka po nelsońsku to ziemniaczana zapiekanka z dodatkiem boczku, cebuli i grzybów. Ja dodałam te leśne, ale jeśli akurat ich nie macie z powodzeniem możecie użyć pieczarek. To z pewnością niedrogie i bardzo sycące danie. Można je przygotować wcześniej i tylko zapiec – wtedy szybki obiad mamy gotowy. Myślę, że nie obejdzie się bez próśb o dokładkę.

Zapiekanka po nelsońsku

Składniki:
– 8 średnich ziemniaków
– 20 dag wędzonego boczku
– 6 jajek
– 2 średnie cebule
– 20 g suszonych podgrzybków
– 10 dag sera żółtego w plastrach
– mąka
– sól
– pieprz
– sos sojowy
– majeranek

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy na półtwardo i studzimy. Boczek kroimy w plasterki i podsmażamy na złocisty kolor z jedną cebulą pokrojoną w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Grzyby namaczamy, a następnie gotujemy do miękkości. Wywar zachowujemy, a odcedzone grzyby kroimy i podsmażamy na oleju z drugą cebulą pokrojoną w kostkę.

Cebulkę z grzybami podlewamy wodą i częścią wywaru po grzybach. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, a następnie zagęszczamy zawiesiną z wody i mąki.

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo ziemniaki pokrojone w plasterki, boczek z cebulą, jajka pokrojone w cząstki i znowu ziemniaki. Każdą warstwę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Całość zalewamy sosem grzybowym, a na wierzch układamy plasterki sera. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez około 30 minut.

Po tym czasie nasza zapiekanka po nelsońsku gotowa – zaręczam, że znika tak szybko, jak się robi. Każdy kto choć raz miał okazję jej spróbować, chętnie wraca do tego przepisu.

Buziaki!
signature
Subskrybuj, żeby nie przegapić żadnego posta!
Podaj swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach!
Tagi

Co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 komentarz
  • angiesrecipes
    30 października, 2024

    That looks hearty and delicious.

  • Agnieszka Kaniuk
    30 października, 2024

    Ja jestem wegetarianką, więc musiałabym ten przepis zmodyfikować, ale moja rodzinka na pewno byłaby zadowolona z takiego dania.

  • Karolina90dg
    30 października, 2024

    Lubię zapiekanki, więc pewnie kiedyś wykorzystam Twój przepis. Pozdrawiam

  • JoAnna
    30 października, 2024

    Fajna sprawa, lubię zapiekanki. Pozdrawiam 🌻🍁🌞

  • Citu
    30 października, 2024

    Gracias por la receta. Te mando un beso

  • Jardian
    31 października, 2024

    Też lubię zapiekanki więc i ja pewnie przepis kiedyś wykorzystam, pozdrawiam .

  • jotka
    31 października, 2024

    O widzisz, zostały mi od wczoraj ziemniaki, zapomniałam o zapiekankach, dzięki za przepis!

  • Magdalena Maria
    31 października, 2024

    Ale smacznie u Ciebie!

  • Wioleta Sadowska
    31 października, 2024

    Ależ ta zapiekanka musi być pyszna. Wygląda obłędnie.

  • Maminek
    31 października, 2024

    Zapiekanka rewelacyjna!
    Świetny zestaw produktów gwarantuje smakowite jedzonko:)
    Przepis do wykorzystania:)
    Pozdrawiam:)

  • urocznica
    31 października, 2024

    Lubię różne zapiekanki. 🙂

  • ellie
    31 października, 2024

    So wonderful for these fall nights 💛🍂🦊

  • Caitlin&Megan
    31 października, 2024

    Very warm and inviting!

  • Maminek
    31 października, 2024

    Zapiekanka wygląda przepyszotnie a to co do niej włożyłaś gwarantuje prawdziwą ucztę:) przeis do wykorzystania, dzięki:)
    Pozdrawiam:)

  • Judee
    31 października, 2024

    I love mushrooms! This looks really delicious!!

  • Radiomuzykant-ka
    31 października, 2024

    Mniam.
    Jest to super pomysł na wykorzystanie wege boczku, z którym nie bardzo wiedziałam co zrobić. Do jajecznicy okazał się zbyt pikantny.

  • Porventura escrevo
    31 października, 2024

    Uhmm looks delicious

  • life by marcelka
    31 października, 2024

    zapowiada się przepysznie

  • Christine
    31 października, 2024

    Tummy

  • Brian's Home ~ Forever
    31 października, 2024

    That looks and sounds delicious! I like mushrooms and bacon too. YUMMY!

  • tomthebackroadstraveller
    31 października, 2024

    …this sounds good!

  • Książkowy Las Anki
    1 listopada, 2024

    Też bardzo lubię zapiekanki, bo są jak pizza – można wyczyścić lodówkę 🙂
    Takiej zapiekanki jeszcze nie jadłam, zawsze do ziemniaków i jajców dodawałam brukselkę i wędlinę.
    Pozdrawiam!

  • Beites
    1 listopada, 2024

    Dzień dobry i piękny, piękny piątek w harmonii
    i jak dobrze to wygląda ´,~`)))))) Beijinhos.

  • Justyna Parucka
    1 listopada, 2024

    Wygląda bardzo smacznie.
    Pozdrawiam 🙂 magdatul-fan.blogspot.com.

  • Fámenor
    1 listopada, 2024

    Parece muito bom!

    Beijos.

  • Agnieszka
    1 listopada, 2024

    Uwielbiam takie szybkie i sycące dania. Zapiekanki traktuję podobnie jak ty – żeby „wyczyścić lodówkę”. Drugi niezawodny sposób to pizza – dodatkami można dowolnie żąglować:)
    Pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂

  • Mozaika Rzeczywistości
    2 listopada, 2024

    Tez tak sądzę. Dla mnie koncert to jest właśnie przezywanie na żywo wszystkiego.

    Pozdrawiam!

  • Aisab
    2 listopada, 2024

    Lubie zapiekanki, jak ktoś mi zrobi, bo z tym dużo roboty; a ja nie mam do tego głowy;
    pozdrawiam 🙂

  • Myśłi Potarganej
    2 listopada, 2024

    Zdecydowanie moje smaki!

  • Ania
    3 listopada, 2024

    O, brzmi jak uczta idealna na jesienne dni! Zapiekanka z leśnymi grzybami, boczkiem i serem to kombo, które zawsze się sprawdza. Plus, kto by się oparł takiej wersji „czyszczenia lodówki”? Do tego jeszcze aromat majeranku i sos grzybowy – czuję, że na jednym kawałku się nie skończy!

    Pomysł na warstwowe układanie wszystkiego i dopełnienie tego serem na wierzchu to taki kuchenny majstersztyk w prostym wydaniu. No i dzięki za radę z pieczarkami na „podmiankę” – na pewno wypróbuję, jak tylko lodówka mi zapełni się resztkami

  • Jestem Magdalena | 30plusblog
    3 listopada, 2024

    Też bardzo lubię zapiekanki i ich zawartość zmienia się z porami roku u mnie 🙂 Ach grzybki, gdybyś była jeszcze bliżej niż Ostrów, podarowałabym Ci te świeże z lasu 🙂 U nas wczoraj był makaron z podgrzybkami.

    • Katarzyna Dudziak
      6 grudnia, 2024

      Super Karo, pychotka. Jestem zachwycona takimi prostymi smacznymi daniami. Coś pysznego. Na pewno wypróbuję twój przepis.

  • Morgana
    3 listopada, 2024

    Smaczne danie z moimi ulubionymi grzybami, mniam:)
    Pozdrawiam:)

  • Alicja
    3 listopada, 2024

    Uwielbiam zapiekanki. Smakowita :-).

  • Magda
    4 listopada, 2024

    Bardzo lubię zapiekanki, Twój przepis świetnie się zapowiada, na pewno kiedyś wypróbuję 🙂

  • Justyna Parucka
    4 listopada, 2024

    Wygląda bardzo smacznie.
    Pozdrawiam i zapraszam na nowy post 🙂 jusinx.blogspot.com.

  • Kathy Leonia
    4 listopada, 2024

    idealne jedzonko!

  • Julia
    8 listopada, 2024

    This looks so delicious. Thank you for sharing the recipe!
    Julia x
    https://www.thevelvetrunway.com/

  • Krystyna 7 8
    10 listopada, 2024

    Fajny przepis. Wygląda przepysznie. Pozdrawiam

  • madziakowo
    11 listopada, 2024

    zapiekanki lubie bardzo

  • Bardzo smakowite danie. Z chęcią wypróbuję. Dzięki Ci za tę inspirację kulinarną 👍♥🙂
    Pozdrawiam cieplutko i od serca 🤗❤

  • Super danie. Z miłą chęcią je wypróbuję. Prosto, smacznie i pożywnie. Dzięki Ci za tę inspirację kulinarną 🙂 b
    Pozdrawiam cieplutko i od serca 🙂 <3

  • Porventura escrevo
    11 listopada, 2024

    Mnham,seemscdelicious

  • Kasia Futka
    12 listopada, 2024

    Bardzo smakowita zapiekanka. Musi być niezwykle aromatyczna 🥰

  • Asia Czytasia
    13 listopada, 2024

    Podoba mi sie ten przepis

  • Adrasteja
    20 listopada, 2024

    Dla mnie zapiekanki to również wspaniały patent na wykorzystanie resztek z lodówki 🙂
    Nawet wczoraj zrobiłam je na obiad 🙂
    Twoja również wygląda obłędnie! Ser to zdecydowanie coś co uwielbiam 🙂

  • Venus
    22 listopada, 2024

    Orginalne potrawa . Super przepis

  • kathy leonia
    25 listopada, 2024

    ale bym jadła!

  • R.A.Ciężka
    26 listopada, 2024

    Też często wykorzystuję zapiekankę jako sposób na pozbycie się resztek z lodówki :). Ta wydaje się bardzo apetyczna <3

  • life by marcelka
    30 listopada, 2024

    lubię tego typu zapiekanki,
    chętnie wypróbuję Twój przepis

  • Myśli Potarganej
    3 grudnia, 2024

    I kolejny przepis, który muszę wypróbować! Dziękuję 🙂