Zapiekanka po nelsońsku
Bardzo lubię zapiekanki, bo pozwalają one wykorzystać resztki zalegające w lodówce i powstają z nich kreatywne dania. Taka jest właśnie zapiekanka po nelsońsku. Jako, że mamy sezon na grzyby, na wybrałam przepis z takim właśnie grzybowym aromatem. Resztę składników z pewnością znajdziecie w swojej kuchni. Zapiekanka ziemniaczana to znakomity pomysł na prosty, szybki i sycący obiad o tej każdej roku.
Zapiekanka po nelsońsku to ziemniaczana zapiekanka z dodatkiem boczku, cebuli i grzybów. Ja dodałam te leśne, ale jeśli akurat ich nie macie z powodzeniem możecie użyć pieczarek. To z pewnością niedrogie i bardzo sycące danie. Można je przygotować wcześniej i tylko zapiec – wtedy szybki obiad mamy gotowy. Myślę, że nie obejdzie się bez próśb o dokładkę.
Zapiekanka po nelsońsku
Składniki:
– 8 średnich ziemniaków
– 20 dag wędzonego boczku
– 6 jajek
– 2 średnie cebule
– 20 g suszonych podgrzybków
– 10 dag sera żółtego w plastrach
– mąka
– sól
– pieprz
– sos sojowy
– majeranek
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy na półtwardo i studzimy. Boczek kroimy w plasterki i podsmażamy na złocisty kolor z jedną cebulą pokrojoną w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Grzyby namaczamy, a następnie gotujemy do miękkości. Wywar zachowujemy, a odcedzone grzyby kroimy i podsmażamy na oleju z drugą cebulą pokrojoną w kostkę.
Cebulkę z grzybami podlewamy wodą i częścią wywaru po grzybach. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, a następnie zagęszczamy zawiesiną z wody i mąki.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo ziemniaki pokrojone w plasterki, boczek z cebulą, jajka pokrojone w cząstki i znowu ziemniaki. Każdą warstwę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Całość zalewamy sosem grzybowym, a na wierzch układamy plasterki sera. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez około 30 minut.
Po tym czasie nasza zapiekanka po nelsońsku gotowa – zaręczam, że znika tak szybko, jak się robi. Każdy kto choć raz miał okazję jej spróbować, chętnie wraca do tego przepisu.
angiesrecipes
30 października, 2024That looks hearty and delicious.
Agnieszka Kaniuk
30 października, 2024Ja jestem wegetarianką, więc musiałabym ten przepis zmodyfikować, ale moja rodzinka na pewno byłaby zadowolona z takiego dania.
Karolina90dg
30 października, 2024Lubię zapiekanki, więc pewnie kiedyś wykorzystam Twój przepis. Pozdrawiam
JoAnna
30 października, 2024Fajna sprawa, lubię zapiekanki. Pozdrawiam 🌻🍁🌞
Citu
30 października, 2024Gracias por la receta. Te mando un beso
Jardian
31 października, 2024Też lubię zapiekanki więc i ja pewnie przepis kiedyś wykorzystam, pozdrawiam .
jotka
31 października, 2024O widzisz, zostały mi od wczoraj ziemniaki, zapomniałam o zapiekankach, dzięki za przepis!
Magdalena Maria
31 października, 2024Ale smacznie u Ciebie!
Wioleta Sadowska
31 października, 2024Ależ ta zapiekanka musi być pyszna. Wygląda obłędnie.
Maminek
31 października, 2024Zapiekanka rewelacyjna!
Świetny zestaw produktów gwarantuje smakowite jedzonko:)
Przepis do wykorzystania:)
Pozdrawiam:)
urocznica
31 października, 2024Lubię różne zapiekanki. 🙂
ellie
31 października, 2024So wonderful for these fall nights 💛🍂🦊
Caitlin&Megan
31 października, 2024Very warm and inviting!
Maminek
31 października, 2024Zapiekanka wygląda przepyszotnie a to co do niej włożyłaś gwarantuje prawdziwą ucztę:) przeis do wykorzystania, dzięki:)
Pozdrawiam:)
Judee
31 października, 2024I love mushrooms! This looks really delicious!!
Radiomuzykant-ka
31 października, 2024Mniam.
Jest to super pomysł na wykorzystanie wege boczku, z którym nie bardzo wiedziałam co zrobić. Do jajecznicy okazał się zbyt pikantny.
Porventura escrevo
31 października, 2024Uhmm looks delicious
life by marcelka
31 października, 2024zapowiada się przepysznie
Christine
31 października, 2024Tummy
Brian's Home ~ Forever
31 października, 2024That looks and sounds delicious! I like mushrooms and bacon too. YUMMY!
tomthebackroadstraveller
31 października, 2024…this sounds good!
Książkowy Las Anki
1 listopada, 2024Też bardzo lubię zapiekanki, bo są jak pizza – można wyczyścić lodówkę 🙂
Takiej zapiekanki jeszcze nie jadłam, zawsze do ziemniaków i jajców dodawałam brukselkę i wędlinę.
Pozdrawiam!
Beites
1 listopada, 2024Dzień dobry i piękny, piękny piątek w harmonii
i jak dobrze to wygląda ´,~`)))))) Beijinhos.
Justyna Parucka
1 listopada, 2024Wygląda bardzo smacznie.
Pozdrawiam 🙂 magdatul-fan.blogspot.com.
Fámenor
1 listopada, 2024Parece muito bom!
Beijos.
Agnieszka
1 listopada, 2024Uwielbiam takie szybkie i sycące dania. Zapiekanki traktuję podobnie jak ty – żeby „wyczyścić lodówkę”. Drugi niezawodny sposób to pizza – dodatkami można dowolnie żąglować:)
Pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂
Mozaika Rzeczywistości
2 listopada, 2024Tez tak sądzę. Dla mnie koncert to jest właśnie przezywanie na żywo wszystkiego.
Pozdrawiam!
Aisab
2 listopada, 2024Lubie zapiekanki, jak ktoś mi zrobi, bo z tym dużo roboty; a ja nie mam do tego głowy;
pozdrawiam 🙂
Myśłi Potarganej
2 listopada, 2024Zdecydowanie moje smaki!
Ania
3 listopada, 2024O, brzmi jak uczta idealna na jesienne dni! Zapiekanka z leśnymi grzybami, boczkiem i serem to kombo, które zawsze się sprawdza. Plus, kto by się oparł takiej wersji „czyszczenia lodówki”? Do tego jeszcze aromat majeranku i sos grzybowy – czuję, że na jednym kawałku się nie skończy!
Pomysł na warstwowe układanie wszystkiego i dopełnienie tego serem na wierzchu to taki kuchenny majstersztyk w prostym wydaniu. No i dzięki za radę z pieczarkami na „podmiankę” – na pewno wypróbuję, jak tylko lodówka mi zapełni się resztkami
Jestem Magdalena | 30plusblog
3 listopada, 2024Też bardzo lubię zapiekanki i ich zawartość zmienia się z porami roku u mnie 🙂 Ach grzybki, gdybyś była jeszcze bliżej niż Ostrów, podarowałabym Ci te świeże z lasu 🙂 U nas wczoraj był makaron z podgrzybkami.
Katarzyna Dudziak
6 grudnia, 2024Super Karo, pychotka. Jestem zachwycona takimi prostymi smacznymi daniami. Coś pysznego. Na pewno wypróbuję twój przepis.
Morgana
3 listopada, 2024Smaczne danie z moimi ulubionymi grzybami, mniam:)
Pozdrawiam:)
Alicja
3 listopada, 2024Uwielbiam zapiekanki. Smakowita :-).
Magda
4 listopada, 2024Bardzo lubię zapiekanki, Twój przepis świetnie się zapowiada, na pewno kiedyś wypróbuję 🙂
Justyna Parucka
4 listopada, 2024Wygląda bardzo smacznie.
Pozdrawiam i zapraszam na nowy post 🙂 jusinx.blogspot.com.
Kathy Leonia
4 listopada, 2024idealne jedzonko!
Julia
8 listopada, 2024This looks so delicious. Thank you for sharing the recipe!
Julia x
https://www.thevelvetrunway.com/
Krystyna 7 8
10 listopada, 2024Fajny przepis. Wygląda przepysznie. Pozdrawiam
madziakowo
11 listopada, 2024zapiekanki lubie bardzo
Patryk, blog żywienie zbiorowe - gastronomia & psychologia
11 listopada, 2024Bardzo smakowite danie. Z chęcią wypróbuję. Dzięki Ci za tę inspirację kulinarną 👍♥🙂
Pozdrawiam cieplutko i od serca 🤗❤
Patryk, blog żywienie zbiorowe - gastronomia & psychologia
11 listopada, 2024Super danie. Z miłą chęcią je wypróbuję. Prosto, smacznie i pożywnie. Dzięki Ci za tę inspirację kulinarną 🙂 b
Pozdrawiam cieplutko i od serca 🙂 <3
Porventura escrevo
11 listopada, 2024Mnham,seemscdelicious
Kasia Futka
12 listopada, 2024Bardzo smakowita zapiekanka. Musi być niezwykle aromatyczna 🥰
Asia Czytasia
13 listopada, 2024Podoba mi sie ten przepis
Adrasteja
20 listopada, 2024Dla mnie zapiekanki to również wspaniały patent na wykorzystanie resztek z lodówki 🙂
Nawet wczoraj zrobiłam je na obiad 🙂
Twoja również wygląda obłędnie! Ser to zdecydowanie coś co uwielbiam 🙂
Venus
22 listopada, 2024Orginalne potrawa . Super przepis
kathy leonia
25 listopada, 2024ale bym jadła!
R.A.Ciężka
26 listopada, 2024Też często wykorzystuję zapiekankę jako sposób na pozbycie się resztek z lodówki :). Ta wydaje się bardzo apetyczna <3
life by marcelka
30 listopada, 2024lubię tego typu zapiekanki,
chętnie wypróbuję Twój przepis
Myśli Potarganej
3 grudnia, 2024I kolejny przepis, który muszę wypróbować! Dziękuję 🙂