Zupa dyniowa po tajsku

Ta tajska zupa dyniowa nie może być łatwiejsza do przygotowania — pieczona dynia piżmowa, mleko kokosowe, tajska pasta z czerwonego curry i sól morska łączą się w garnku w pożywną i aromatyczną zupę. To zupa dyniowa, którą pokochacie wszyscy – za smak, prosty przepis i fakt, że praktycznie robi się sama.

Mamy jesień, a to najlepszy czas, by zupa dyniowa pojawiła się na naszych stołach. Wiem, że jedni przygotowują ją na słodko, inni na wytrawnie, ja mam dla Was wersję tajską. Opis wykonania będzie naprawdę krótki, bo taka właśnie jest w przygotowaniu ta zupa. Mniej niż pięć składników, około 90 sekund aktywnego czasu gotowania. Nie może być łatwiej.

Dynia, doceniana przez nasze babcie, miała także swój czas niełaski. Teraz znów wraca do łask i na nasze stoły. I bardzo dobrze! Jest warzywem bogatym w witaminy i minerały m.in. magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Jest niskokaloryczna, więc dobrze sprawdza się w diecie odchudzającej. Ponadto jest źródłem białka oraz błonnika pokarmowego, który pozwala na dłużej zachować sytość i zapobiec zaparciom . Miąższ tego warzywa skrywa w sobie jednak dużo, dużo więcej dobroci. Dynia jest także źródłem wielu witamin antyoksydacyjnych: A, C i E, a także kwasu foliowego i niacyny. Korzystajcie więc z sezonu na dynię w pełnym wymiarze!

zupa dyniowa

Zupa dyniowa po tajsku

Składniki:

  • 2 dynie piżmowe
  • 3 łyżki masła w temperaturze pokojowej
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka czerwonej tajskiej pasty curry
  • woda
  • 2 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C. Dynię kroimy na połówki. Wydrążamy pestki. Każdy kawałek dyni smarujemy masłem, posypujemy obficie solą, układamy na blaszce skórą do dołu i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około godzinę, aż dynia będzie miękka.

Gdy dynia ostygnie na tyle, że można będzie łyżką wyciągnąć miąższ, przekładamy go do dużego garnka. Stawiamy na średnim ogniu, dodajemy mleko kokosowe i pastę curry, zagotowujemy. Następnie zdejmujemy z ognia, blendujemy i dodajemy tyle wody, aby zupa osiągnęła preferowaną przez nas konsystencję. Ponownie zagotowujemy i dodajemy sól. Jeśli lubicie bardziej ostre dania, możecie dodać jeszcze trochę pasty curry. Dekorujemy pestkami dyni i słodką papryką.

Prawda, że szybko? Nasza zupa dyniowa gotowa!

zupa dyniowa

Jeśli chcecie więcej przepisów z dynią to znajdziecie u mnie m.in.:

  • Dynia w parmezanowej skorupce (klik)
  • Pierś z kurczaka z dynią i szpinakiem (klik)
Buziaki!
signature

Subskrybuj, żeby nie przegapić żadnego posta!
Podaj swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach!

Tagi

Co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Serpentyna
    1 października, 2023

    Nie mam opinii, nigdy nie jadlam zupy dyniowej chociaz dynie i inne potrawy na nich oparte sa tu bardzo popularne. Prawde mowiac jedyna czescia dyni jaka jem to pestki 🙂

  • Serpentyna
    1 października, 2023

    Moze sie powtorze ale dlatego iz nie widze mojego komentarza –
    nie mam opinii gdyz nigdy nie jadlam zupy dyniowej chociaz one sa u nas bardzo popularne i wylorzystywane do wielu potraw i wypiekow. Z dyni jadam jedynie pestki.
    Smacznego Krolowo.

    • MaB
      2 października, 2023

      Zupa dyniowa to już tradycja. W tym roku miałam sporo Hokkaido. Smacznego! 🙂

  • angiesrecipes
    1 października, 2023

    Very creamy and seasonal!

  • Aisab
    1 października, 2023

    U mnie jest problem taki, że wnuki nie chcą jeść żadnej zupy.
    Dyni ci u nas pod dostatkiem, ale …przeważnie lądują na kompostowniku
    po wybraniu pestek.
    Kiedyś gotowałam zupę dyniową, tradycyjnym sposobem
    [ bez czerwonej tajskiej pasty curry] i dodawałam odrobinę kurkumy.
    To było…kiedyś 🙂

  • Nazwachristine
    1 października, 2023

    Twój komentarz*Yummy

  • Pola
    1 października, 2023

    Mniammmm… i jak piękie podana…
    POzdrawiam ciepło…

  • Z pewnością zamierzam również przyrządzić zupę dyniową – to będzie okazja, aby opublikować na swoim blogu przepis na zupę dyniową, bo nie posiadam na razie żadnego przepisu kulinarnego z wykorzystaniem dyni, choć nie ukrywam, że kiedyś robiłem już zupę dyniową i naprawdę jest znakomita w smaku. To fantastyczne warzywo do zup i wielu różnych innych dań, a także deserów. Ciasta dyniowe są znakomite w smaku 👍😋

    Pozdrawiam Cię cieplutko i przesyłam Tobie pozytywną energię 😊🤲💌💝
    Patryk

  • Agnieszka Kaniuk
    1 października, 2023

    Uwielbiam tę zupę.

  • tomthebackroadstraveller
    1 października, 2023

    …looks yummy!

  • Radiomuzykant-ka
    1 października, 2023

    Nie przepadam za dynią…

  • Wioleta Sadowska
    1 października, 2023

    Ależ jestem ciekawa tego smaku.

  • Brian Frum
    1 października, 2023

    I don’t think I’ve ever had pumpkin soup, it looks great and sounds really good.

  • Emily
    2 października, 2023

    I love pumpkin! I will keep this recipe on my radar!

  • Greg
    2 października, 2023

    This sounds delcious !!! I want to try this.

  • Citu
    2 października, 2023

    Gracias por la receta. Te mando un beso

  • jotka
    2 października, 2023

    Mam dynie w kuchni, na razie jako dekoracje, ale wkrótce trafi do garnka!

  • Beites
    2 października, 2023

    Wygląda chciwie *-,~`)))) Piękny tydzień pełen radości i dzień dobry ´,^=

  • Ania
    2 października, 2023

    To brzmi pysznie! Zupa dyniowa jest doskonałym pomysłem na danie jesienne, a ta wersja tajska z pewnością dodaje jej ciekawego smaku. Dynia jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa i pełna składników odżywczych, jak wspomniałaś. To świetny pomysł na wykorzystanie sezonowych warzyw.

  • Urocznica
    2 października, 2023

    Bardzo lubię zupę z dyni. Ciekawa wersja. 🙂

  • Kuchcik gotuje
    3 października, 2023

    Zdecydowanie moje smaki 😀 Wygląda smakowicie, na pewno wypróbuję 😊

  • Jestem Magdalena | 30plusblog
    4 października, 2023

    Zupa idealna na te chłodniejsze, jesienne i zimowe dni 🙂

  • Kathy Leonia
    4 października, 2023

    uuu ciekawa jestem czy w takiej wersji bym polubiła dynię;)

  • Martyna
    5 października, 2023

    Wygląda przepysznie, tej jesieni koniecznie muszę wypróbować przepisy z dynią w roli głównej!

  • Justyna
    5 października, 2023

    Uwielbiam zupę dyniową, a po tajsku jeszcze nigdy nie robiłam, więc zrobię. Dzięki za przepis 😁!!!

  • [Kasia]
    5 października, 2023

    Jadłabym :)) Mąż przede mną odczarował dynię i zupa z dyni jest jedną z moich ulubionych 🙂

  • L
    5 października, 2023

    Brzmi na bardzo smaczną. Zupę dyniową jadłam raz w restauracji. Sama nie przygotowywałam ani razu.

  • Tomek
    6 października, 2023

    O, nigdy nie słyszałem o takiej zupie, ciekawe czy kiedyś znajdę czas na wypróbowanie 😉 Pozdrowienia serdeczne!

  • Monika Olga
    8 października, 2023

    Wszelkie zupy dyniowe zawsze wychodzą mi jakieś takie mdłe 🙁

  • Karolina90dg
    8 października, 2023

    Zupę dyniową jadłam raz. Nie wiem, czy była po tajsku, ale bardzo mi smakowała. A w tym roku na bieg Halloweenowy planuję pierwszy raz upiec ciasto dyniowe. Mam nadzieję, że się uda. Pozdrawiam

  • JoAnna
    8 października, 2023

    Jakoś mnie dynia nie przekonuje, albo nie umiem… Jest dla mnie mdła. Lubię gryźć, a nie ma co w tej zupie…

  • Gosia
    9 października, 2023

    Takie zupy jeszcze nie robiłam, muszę spróbować:)

  • Myśli Potarganej
    9 października, 2023

    Fajny przepis.
    Koniecznie do wypróbowania

  • Rashmi
    10 października, 2023

    Looking so yum…thanks for the recipe dear 🙂
    Beauty and Fashion/Glamansion/Rampdiary

  • Aga
    11 października, 2023

    Jadłam w nieco innym wydaniu. Chętnie spróbuję!

  • Asia czytasia
    16 października, 2023

    Akurat dwie dynie czekają na przerobienie 😉

  • Veronica Lee
    30 października, 2023

    I love Thai cuisine and this soup looks yummy! 😋

    Happy Monday!

  • Janina
    2 listopada, 2023

    Yummy yummy, sieht lecker aus und schmeckt bestimmt auch sehr gut!
    Gruß, Janina

  • Magda
    17 listopada, 2023

    Uwielbiam zupę z dyni, ale przyznam się, że w wersji tajskiej jeszcze nie jadłam, muszę koniecznie spróbować 🙂