Zupa dyniowa po tajsku

Ta tajska zupa dyniowa nie może być łatwiejsza do przygotowania — pieczona dynia piżmowa, mleko kokosowe, tajska pasta z czerwonego curry i sól morska łączą się w garnku w pożywną i aromatyczną zupę. To zupa dyniowa, którą pokochacie wszyscy – za smak, prosty przepis i fakt, że praktycznie robi się sama.
Mamy jesień, a to najlepszy czas, by zupa dyniowa pojawiła się na naszych stołach. Wiem, że jedni przygotowują ją na słodko, inni na wytrawnie, ja mam dla Was wersję tajską. Opis wykonania będzie naprawdę krótki, bo taka właśnie jest w przygotowaniu ta zupa. Mniej niż pięć składników, około 90 sekund aktywnego czasu gotowania. Nie może być łatwiej.
Dynia, doceniana przez nasze babcie, miała także swój czas niełaski. Teraz znów wraca do łask i na nasze stoły. I bardzo dobrze! Jest warzywem bogatym w witaminy i minerały m.in. magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Jest niskokaloryczna, więc dobrze sprawdza się w diecie odchudzającej. Ponadto jest źródłem białka oraz błonnika pokarmowego, który pozwala na dłużej zachować sytość i zapobiec zaparciom . Miąższ tego warzywa skrywa w sobie jednak dużo, dużo więcej dobroci. Dynia jest także źródłem wielu witamin antyoksydacyjnych: A, C i E, a także kwasu foliowego i niacyny. Korzystajcie więc z sezonu na dynię w pełnym wymiarze!

Zupa dyniowa po tajsku
Składniki:
- 2 dynie piżmowe
- 3 łyżki masła w temperaturze pokojowej
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 łyżeczka czerwonej tajskiej pasty curry
- woda
- 2 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C. Dynię kroimy na połówki. Wydrążamy pestki. Każdy kawałek dyni smarujemy masłem, posypujemy obficie solą, układamy na blaszce skórą do dołu i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około godzinę, aż dynia będzie miękka.
Gdy dynia ostygnie na tyle, że można będzie łyżką wyciągnąć miąższ, przekładamy go do dużego garnka. Stawiamy na średnim ogniu, dodajemy mleko kokosowe i pastę curry, zagotowujemy. Następnie zdejmujemy z ognia, blendujemy i dodajemy tyle wody, aby zupa osiągnęła preferowaną przez nas konsystencję. Ponownie zagotowujemy i dodajemy sól. Jeśli lubicie bardziej ostre dania, możecie dodać jeszcze trochę pasty curry. Dekorujemy pestkami dyni i słodką papryką.
Prawda, że szybko? Nasza zupa dyniowa gotowa!

Jeśli chcecie więcej przepisów z dynią to znajdziecie u mnie m.in.:

Serpentyna
1 października, 2023Nie mam opinii, nigdy nie jadlam zupy dyniowej chociaz dynie i inne potrawy na nich oparte sa tu bardzo popularne. Prawde mowiac jedyna czescia dyni jaka jem to pestki 🙂
Serpentyna
1 października, 2023Moze sie powtorze ale dlatego iz nie widze mojego komentarza –
nie mam opinii gdyz nigdy nie jadlam zupy dyniowej chociaz one sa u nas bardzo popularne i wylorzystywane do wielu potraw i wypiekow. Z dyni jadam jedynie pestki.
Smacznego Krolowo.
MaB
2 października, 2023Zupa dyniowa to już tradycja. W tym roku miałam sporo Hokkaido. Smacznego! 🙂
angiesrecipes
1 października, 2023Very creamy and seasonal!
Aisab
1 października, 2023U mnie jest problem taki, że wnuki nie chcą jeść żadnej zupy.
Dyni ci u nas pod dostatkiem, ale …przeważnie lądują na kompostowniku
po wybraniu pestek.
Kiedyś gotowałam zupę dyniową, tradycyjnym sposobem
[ bez czerwonej tajskiej pasty curry] i dodawałam odrobinę kurkumy.
To było…kiedyś 🙂
Nazwachristine
1 października, 2023Twój komentarz*Yummy
Pola
1 października, 2023Mniammmm… i jak piękie podana…
POzdrawiam ciepło…
Patryk, żywienie zbiorowe - gastronomia & psychologia
1 października, 2023Z pewnością zamierzam również przyrządzić zupę dyniową – to będzie okazja, aby opublikować na swoim blogu przepis na zupę dyniową, bo nie posiadam na razie żadnego przepisu kulinarnego z wykorzystaniem dyni, choć nie ukrywam, że kiedyś robiłem już zupę dyniową i naprawdę jest znakomita w smaku. To fantastyczne warzywo do zup i wielu różnych innych dań, a także deserów. Ciasta dyniowe są znakomite w smaku 👍😋
Pozdrawiam Cię cieplutko i przesyłam Tobie pozytywną energię 😊🤲💌💝
Patryk
Agnieszka Kaniuk
1 października, 2023Uwielbiam tę zupę.
tomthebackroadstraveller
1 października, 2023…looks yummy!
Radiomuzykant-ka
1 października, 2023Nie przepadam za dynią…
Wioleta Sadowska
1 października, 2023Ależ jestem ciekawa tego smaku.
Brian Frum
1 października, 2023I don’t think I’ve ever had pumpkin soup, it looks great and sounds really good.
Emily
2 października, 2023I love pumpkin! I will keep this recipe on my radar!
Greg
2 października, 2023This sounds delcious !!! I want to try this.
Citu
2 października, 2023Gracias por la receta. Te mando un beso
jotka
2 października, 2023Mam dynie w kuchni, na razie jako dekoracje, ale wkrótce trafi do garnka!
Beites
2 października, 2023Wygląda chciwie *-,~`)))) Piękny tydzień pełen radości i dzień dobry ´,^=
Ania
2 października, 2023To brzmi pysznie! Zupa dyniowa jest doskonałym pomysłem na danie jesienne, a ta wersja tajska z pewnością dodaje jej ciekawego smaku. Dynia jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa i pełna składników odżywczych, jak wspomniałaś. To świetny pomysł na wykorzystanie sezonowych warzyw.
Urocznica
2 października, 2023Bardzo lubię zupę z dyni. Ciekawa wersja. 🙂
Kuchcik gotuje
3 października, 2023Zdecydowanie moje smaki 😀 Wygląda smakowicie, na pewno wypróbuję 😊
Jestem Magdalena | 30plusblog
4 października, 2023Zupa idealna na te chłodniejsze, jesienne i zimowe dni 🙂
Kathy Leonia
4 października, 2023uuu ciekawa jestem czy w takiej wersji bym polubiła dynię;)
Martyna
5 października, 2023Wygląda przepysznie, tej jesieni koniecznie muszę wypróbować przepisy z dynią w roli głównej!
Justyna
5 października, 2023Uwielbiam zupę dyniową, a po tajsku jeszcze nigdy nie robiłam, więc zrobię. Dzięki za przepis 😁!!!
[Kasia]
5 października, 2023Jadłabym :)) Mąż przede mną odczarował dynię i zupa z dyni jest jedną z moich ulubionych 🙂
L
5 października, 2023Brzmi na bardzo smaczną. Zupę dyniową jadłam raz w restauracji. Sama nie przygotowywałam ani razu.
Tomek
6 października, 2023O, nigdy nie słyszałem o takiej zupie, ciekawe czy kiedyś znajdę czas na wypróbowanie 😉 Pozdrowienia serdeczne!
Monika Olga
8 października, 2023Wszelkie zupy dyniowe zawsze wychodzą mi jakieś takie mdłe 🙁
Karolina90dg
8 października, 2023Zupę dyniową jadłam raz. Nie wiem, czy była po tajsku, ale bardzo mi smakowała. A w tym roku na bieg Halloweenowy planuję pierwszy raz upiec ciasto dyniowe. Mam nadzieję, że się uda. Pozdrawiam
JoAnna
8 października, 2023Jakoś mnie dynia nie przekonuje, albo nie umiem… Jest dla mnie mdła. Lubię gryźć, a nie ma co w tej zupie…
Gosia
9 października, 2023Takie zupy jeszcze nie robiłam, muszę spróbować:)
Myśli Potarganej
9 października, 2023Fajny przepis.
Koniecznie do wypróbowania
Rashmi
10 października, 2023Looking so yum…thanks for the recipe dear 🙂
Beauty and Fashion/Glamansion/Rampdiary
Aga
11 października, 2023Jadłam w nieco innym wydaniu. Chętnie spróbuję!
Asia czytasia
16 października, 2023Akurat dwie dynie czekają na przerobienie 😉
Veronica Lee
30 października, 2023I love Thai cuisine and this soup looks yummy! 😋
Happy Monday!
Janina
2 listopada, 2023Yummy yummy, sieht lecker aus und schmeckt bestimmt auch sehr gut!
Gruß, Janina
Magda
17 listopada, 2023Uwielbiam zupę z dyni, ale przyznam się, że w wersji tajskiej jeszcze nie jadłam, muszę koniecznie spróbować 🙂