Pierś kurczaka z dynią i szpinakiem
Pierś kurczaka to moja ulubiona część, bo można z niej szybko wyczarować najróżniejsze dania. Dzisiejsze będzie też szybkie (bo zajmie Wam nie więcej niż 30 minut), a do tego efektowne i zdrowe. Może nie sezon teraz na dynię, ale u mnie uchował się jeszcze kawałek. Do tego świeże liście szpinaku, czerwona cebula i dietetyczny kawałek mięsa. I szybki i zdrowy obiad gotowy.
Pierś kurczaka z dynią i szpinakiem
Składniki:
- pół małej dyni pokrojonej na cienkie plastry
- 1 mała cebula pokrojona w plastry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól grubiozarnista
- 4 piersi kurczaka
- czerwona paryka
- łyżka masła
- szklanka liści szpinaku
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Rozłóż na papierze do pieczenia plastry dyni i cebuli. Skrop je łyżką oliwy, posyp solą i wstaw do piekarnika. Pieczemy je tak długo, aż dynia zmięknie (będzie to około 15 minut).
W tym czasie pokrój pierś kurczaka na płaty o grubości maksymalnie centymetra grubości. Posyp z obu stron solą i czerwoną papryką.
Rozgrzej na patelni oliwę z masłem i usmaż na niej kurczaka na złoty kolor – około minuty z każdej strony. Gotowego kurczaka rozłóż na talerzach. Na nim układaj kolejno dynię, cebulę czerwoną oraz surowe liście szpinaku.
Danie równie fajnie wygląda z dynią w zielonej skróce – wtedy jest jeszcze bardziej kolorowe.
Smacznego!
I'm a young wife
8 lutego, 2016To musi być pyszne! Jak tylko uda mi się dorwać dynię, to na pewno spróbuję. Uwielbiam wszystkie połączęnia tego warzywa z kurczakiem 😉 Piękne zdjęcia! Pozdrawiam
Makeup Marzena Bartosz
8 lutego, 2016Ciekawa jestem smaku;)
justekmakemesmile
8 lutego, 2016Za dynią nie przepadam, ale to danie wygląda cudownie apetycznie:)
Quanna
8 lutego, 2016Bardzo ciekawy przepis! Tez lubię kurczaka wlasnie ze względu na to, ze mozna przygotować z niego szybkie, pyszne i zdrowe obiadki 🙂
Anshul
8 lutego, 2016Omg!! This looks so so delicious!! Thank you so much for the recipe, will definitely be trying it out! <3
jotka
8 lutego, 2016Dynię bardzo lubię, robię najczęściej zupę krem, ale Twoja propozycja też fajna i prosta, a tak lubię, mało roboty, dużo smaku:-)
Mozaika Rzeczywistości
8 lutego, 2016Ładnie się prezentuje to danie. Nie wiem tylko czy taki szpinak lubię, dawno nie jadłem, a jak już to w postaci zielonej papki, która mi nie smakowała.
@_@ Matematyka to dla mnie masakra. Powodzenia w takim razie.
Pozdrawiam!
Agnieszka Wieczorek
8 lutego, 2016Z kurczaka też najbardziej lubię pierś, a pomysł na szybki i zdrowy obiad super 🙂 Wykorzystam kiedyś 🙂
sylwia
8 lutego, 2016Wygląda mega:) Aż mi ślinka cieknie:)
Nickymywishstyle
8 lutego, 2016So yummy……delicious
Ciao
Melange-Boutique Blog
8 lutego, 2016sound deliciuous, but must taste even better
Melange-Boutique Blog || Instgram
blogierka
9 lutego, 2016Pierś z kurczaka tez bardzo lubię! Takiej nie jadłam a że dynię uwielbiam to chętnie przetestuje 🙂
Shirley Tay (Blackswan)
9 lutego, 2016Wow! Your food shots are making me drool, Karo! xoxo
Kuchnia u Krysi
9 lutego, 2016Wyczarowałaś całkiem smakowite danie. Świetne dodatki do tego kurczaka. To musi pysznie smakować 🙂
Renata - Mój dzień
9 lutego, 2016wygląda bardzo apetycznie:)
lukaszmakeup.blogspot.com
9 lutego, 2016kocham szpinak ^^
Mama Calineczki
9 lutego, 2016Nigdy nie przepadałam za dynią, ale może w takiej wersji bym się do niej przekonała?
To danie wygląda pięknie!
Małgorzata B.
9 lutego, 2016Proste, a wygląda bardzo apetycznie. Lubię takie przepisy 🙂
ariadna
9 lutego, 2016Takie proste danie, a jak efektownie wygląda 🙂
Miłego dnia, Królowo 🙂
W Domogród
9 lutego, 2016Pięknie i kolorowo. Nie próbowałam jeszcze kurczaka z dynią. Muszę to nadrobić
easy to be FIT
9 lutego, 2016Uwielbiam kurczaka, szpinak i dynię, więc takie danie jako jedno połączenie tych składników z pewnością mi zasmakuje!
Ania
9 lutego, 2016ale to bardzo apetycznie wygląda!
pyszności
ja bardzo lubiędynię w różnych wydaniach, mój synek również
Kobieta po 30
9 lutego, 2016Ale efektywnie podane 🙂 I same zdrowie w dodatkach ;)…:)
Topmost Tree
9 lutego, 2016Yummy Yummy
Paulina
9 lutego, 2016Zjadłabym coś takiego! 🙂
Znamiera z Nici w Rzyci
9 lutego, 2016Dynię uwielbiam :)! Mniam! W tej wersji jeszcze jej nie jadłam, ale z przyjemnością bym spróbowała :)!
Madam Malonka
9 lutego, 2016Ciekawe połączenie. Ostatnio przekonałam się też, że z cebuli można wyczarować naprawdę fajne rzeczy.
Małgorzata K.
9 lutego, 2016Zupa z dyni jest dobra 🙂 Jadłam u Tteściowej ale sama osobiście nie robię nic z dyni
Sport to Pestka
9 lutego, 2016Mmmmm…dynia? szpinak? Wspaniałe połączenie! 🙂
Traveling Rockhopper
9 lutego, 2016Jak dla mnie, wszystko ze szpinakiem jest pyyycha 🙂
miraga
9 lutego, 2016Kilka składników, a takie piękne danie Ci wyszło 😉
Beauty Follower
9 lutego, 2016this looks delicious, and so easy to eat lol 🙂
http://beautyfollower.blogspot.gr/
Sylwia testuje i radzi
9 lutego, 2016Wygląda przepysznie 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
9 lutego, 2016Wspaniale wygląda, jem oczami :))
Paulina Pintal
10 lutego, 2016To musi być pyszne. 🙂
Teresa
10 lutego, 2016Królowo też lubię pierś z kurczaka. Twoje danie wygląda efektownie i na pewno dobrze smakuje. Może je przyrządzę, akurat mam dynię, leżakuje sobie w piwnicy od jesieni. Dobrze jej tema, bo wygląda tak jak na jesieni. Nic się nie zmienia, tak jak jej właścicielka. hihihi .
Beata
10 lutego, 2016Na talerzu wygląda obłędnie! Warto się skusić na coś prostego, a zarazem całkiem odmiennego niż zwykłe propozycje z kurczaka. Pozdrawiam 🙂
piekno-z-natury.pl
10 lutego, 2016Uwielbiam dynie. Uwielbiam pierś z kurczaka. Ten przepis idealnie trafia w moje kubki smakowe i nie mam wątpliwości, że smak by mnie nie zawiódł. Jeśli tylko znajdę jeszcze dynię to na pewno wypróbuję. Jeśli nie to nic straconego bo przepis poczeka do następnego sezonu 🙂
Kocia
10 lutego, 2016Nie pomyślałam o podejściu „jeszcze nie umiem”, a szkoda, bo jest świetne i motywuje 😉
A danie pewnie przepyszne – uwielbiam kurczaka i szpinak 😉
Anna Niezgódka
10 lutego, 2016poczułam się właśnie bardzo głodna 🙂
Vela
10 lutego, 2016Uwielbiam pierś z kurczaka, a w takim wydaniu to już zupełne niebo w gębie. 🙂
agata
10 lutego, 2016O, może jutro na obiad sobie zrobię takie danie 🙂
Lenya
10 lutego, 2016It looks so yummy, Karo. And what a beautiful presentation. These pics make me hungry.
hugs
Lenya
FashionDreams&Lifestyle
Katsuumi
11 lutego, 2016Pierś z kurczaka uwielbiam, podobnie dynię, szpinak… To danie musi być przeobłędne 😉 pozdrawiam i zapraszam 😉
Świnka
11 lutego, 2016Cóż za połączenie! Pyszności! 🙂
Nieidealnaanna
11 lutego, 2016Kupuję to 🙂 Mam nawet wszystkie składniki, weekendowa kolacja będzie zainspirowana twoim przepisem 🙂
czarno_biała em
11 lutego, 2016Wygląda apetycznie 🙂 chyba muszę się do Ciebie zgłosić w pomocy na temat co jeść gdy nie toleruje się laktozy 🙂
mała-myśl
11 lutego, 2016Jakie fajne 🙂
U mnie też dziś królowała pierś z kurczaka, ale w bardziej tradycyjnym wydaniu 😉
Anshul
11 lutego, 2016Omg…this looks so so yummy!!! I will definitely try this over the weekend!! 🙂 Thank you for the recipe!! 🙂
Slim Size Me
11 lutego, 2016To danie wygląda bardzo smakowicie :).
Jackie Harrison
11 lutego, 2016I will not mind a plate now it looks amazing.
Paola Lauretano
11 lutego, 2016Looks delicious, and I love the presentation!
Kisses, Paola.
Expressyourself
My Facebook
Lady Lilith
11 lutego, 2016Yummy. I am getting hungry just looking at these shots.
Ritcha Rao
12 lutego, 2016Looks delicious!! 🙂
cyrysia
12 lutego, 2016Wygląda smakowicie, aczkolwiek nie lubię cebuli i szpinaku.
Kathy Leonia
12 lutego, 2016ale to wygląda cudownie!
Ela Dziurkowska
12 lutego, 2016Choć fanką dyni nie jestem to całość wygląda znakomicie 🙂
Agnieszka
12 lutego, 2016Jestem ciekawa tego smaku – nigdy nie próbowałam dyni 🙂
Zdeterminowana Ana
12 lutego, 2016Aż ślinka cieknie jak patrzę na tę propozycję! Mmmm. 🙂
Fitnesanka
12 lutego, 2016Bardzo fajna propozycja 🙂 Wygląda pysznie 🙂
Kamila | Canna's life
12 lutego, 2016Pysznie wygląda!
M&MFASHIONBITES
12 lutego, 2016Looks nice 🙂
Maria V.
tr3ndygirl
13 lutego, 2016very delish
have an happy day
fashion blogger italia
kiss
Małgorzata Wrzesińska
13 lutego, 2016Pysznie czarujesz Karolino a Twoje danie wygląda kusząco i do tego bardzo ładnie wizualnie je przyrządziłaś – kusi oko i ślinka cieknie 🙂
lu ciam
13 lutego, 2016To dopiero jest ekstra danie ! 🙂 Chętnie wykorzystam przepis w przyszłości 🙂
krasnoludeek
13 lutego, 2016Ohoho jak tu się ładnie gotuje 🙂 Patrzę na zdjęcia i aż ślinka cieknie! Kucharka ze mnie marna, ale stronę z pewnością polecę mamie 🙂
Gaja
13 lutego, 2016A ja dzisiaj widziałam dynię w lodówce w Carrefourze (tak to sie odmiena pisemnie???). Ale pomyślałam, że skoro w sezonie nie spróbowałam świeżej dyni to teraz mrożonej też nie będę kupować. Poczekam do kolejnej jesieni, może wreszcie się zbiorę do swojego „pierwszego razu z dynią”.
napiecyku
13 lutego, 2016Pyszny i lekki miałaś obiadek, pieczoną dynię uwielbiam 🙂
JoAnna
14 lutego, 2016Cóż rzec.
Czasem jadam pierś, odkąd jestem na bezglutenowej diecie… 🙁
Nie przepadam za dynią, oprócz suszonych pestek.
żaneta
14 lutego, 2016bardzo ciekawe podanie, uwielbiam zapach dyni i pestki ale nie samą dynię.
Agnieszka - Polska Zupa
15 lutego, 2016Bardzo malownicza kompozycja 🙂
Angelika i Monika (Candy Pandas)
15 lutego, 2016Bardzo smacznie wygląda takie danie 🙂 Już tęsknimy za pieczoną dynią 😀
Melduję Gotowość
16 lutego, 2016Pierś z kurczaka i u mnie bardzo często gości. Będę musiała podać ją w takiej odsłonie.
Zielona Karuzela
17 lutego, 2016Brzmi i wygląda pysznie! uwielbiam takie połączenia smaków 🙂
Emily Tang
17 lutego, 2016looks nice
Sharon D.
18 lutego, 2016Wow…this looks really delicious. I love it!
Futka
18 lutego, 2016Cudowna, zdrowa i pożywna propozycja 🙂
MintElegance
18 lutego, 2016kocham pierś z kurczaka pod każdą postacią
Agness
19 lutego, 2016NO ZOBACZ – szybko i zdrowo i pysznie!! 🙂 Jadłabym jak nic.
Milena M
20 lutego, 2016O mniam 🙂
Katarzyna
20 lutego, 2016Z chęcią bym spróbowała.O tej porze roku ciężko o dynię.Mam mrożoną ,nie wiem czy będzie się nadawała do tego dania
Ola Wilczek
20 lutego, 2016Skąd bierzesz dynię w lutym? 😀 Też chcę!
Katsunetka
20 lutego, 2016Mimo że ślinka cieknie, nie zrobię. Nie widziałam o tej porze roku dyni. Mnie zostało tylko piree z niej. 🙂 Żeby nie narzekać, zrobię z innym warzywem.
Moja pasja smaku
21 lutego, 2016Wspaniale się prezentuje !! 🙂
Simera
22 lutego, 2016This looks so delicious. I love the presentation.
BEAUTETUDE
Bookendorfina
22 lutego, 2016Przepis natychmiast wylądował w moim kajecie kuchennym, przede wszystkim ciekawe połączenie, uwielbiam szpinak w każdej postaci, zawsze mam mało pomysłów na dynię i jeszcze zdrowa, smaczna propozycja. 🙂
Life by Ewelina
22 lutego, 2016Uwielbiam szpinak, a w takim połączeniu jeszcze nie jadłam 🙂 Szukam nowych przepisów i chyba sobie go zapiszę :))
Liz
24 lutego, 2016Such a simple, tasty chicken dish!!
Patrycja Fashion
27 lutego, 2016Mniam zaciekawiłaś mnie tym 😉
pirelka
27 lutego, 2016Wygląda smakowicie 🙂 lubię takiego kurczaka.
Magda C.
27 lutego, 2016Bez szpinaku poproszę:)
Szpilka
28 lutego, 2016pięknie je podałaś, a dynie lubię 🙂 Szpinak to już w ogóle! Porcję na wynos zamawiam 😀
Szpilka
28 lutego, 2016pięknie je podałaś, a dynie lubię 🙂 Szpinak to już w ogóle! Porcję na wynos zamawiam 😀 Tak ekspresem do Torunia 🙂
Okularnica
7 marca, 2016Wyglada smakowicie 🙂
czerwonafilizanka
13 marca, 2016bardzo ciekawe połączenie
Jackie Harrison
16 marca, 2016Light and delicious.
Ola
21 marca, 2016jeszcze czasem dynię można kupić w niektórych warzywniakach, całkiem niedawno zużyłam swoją resztę na zupę:)