Pierś kurczaka z dynią i szpinakiem

Pierś kurczaka to moja ulubiona część, bo można z niej szybko wyczarować najróżniejsze dania. Dzisiejsze będzie też szybkie (bo zajmie Wam nie więcej niż 30 minut), a do tego efektowne i zdrowe. Może nie sezon teraz na dynię, ale u mnie uchował się jeszcze kawałek. Do tego świeże liście szpinaku, czerwona cebula i dietetyczny kawałek mięsa. I szybki i zdrowy obiad gotowy.

pierś kurczaka z dynią i szpinakiem

Pierś kurczaka z dynią i szpinakiem

Składniki:

  • pół małej dyni pokrojonej na cienkie plastry
  • 1 mała cebula pokrojona w plastry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól grubiozarnista
  • 4 piersi kurczaka
  • czerwona paryka
  • łyżka masła
  • szklanka liści szpinaku

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Rozłóż na papierze do pieczenia plastry dyni i cebuli. Skrop je łyżką oliwy, posyp solą i wstaw do piekarnika. Pieczemy je tak długo, aż dynia zmięknie (będzie to około 15 minut).

dynia czerwona cebula

W tym czasie pokrój pierś kurczaka na płaty o grubości maksymalnie centymetra grubości. Posyp z obu stron solą i czerwoną papryką.

Rozgrzej na patelni oliwę z masłem i usmaż na niej kurczaka na złoty kolor – około minuty z każdej strony. Gotowego kurczaka rozłóż na talerzach. Na nim układaj kolejno dynię, cebulę czerwoną oraz surowe liście szpinaku.

pierś kurczaka z dynią i szpinakiem

Danie równie fajnie wygląda z dynią w zielonej skróce – wtedy jest jeszcze bardziej kolorowe.

Smacznego!

Buziaki!
signature
Subskrybuj, żeby nie przegapić żadnego posta!
Podaj swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach!
Tagi

Co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • I'm a young wife
    8 lutego, 2016

    To musi być pyszne! Jak tylko uda mi się dorwać dynię, to na pewno spróbuję. Uwielbiam wszystkie połączęnia tego warzywa z kurczakiem 😉 Piękne zdjęcia! Pozdrawiam

  • Makeup Marzena Bartosz
    8 lutego, 2016

    Ciekawa jestem smaku;)

  • justekmakemesmile
    8 lutego, 2016

    Za dynią nie przepadam, ale to danie wygląda cudownie apetycznie:)

  • Quanna
    8 lutego, 2016

    Bardzo ciekawy przepis! Tez lubię kurczaka wlasnie ze względu na to, ze mozna przygotować z niego szybkie, pyszne i zdrowe obiadki 🙂

  • Anshul
    8 lutego, 2016

    Omg!! This looks so so delicious!! Thank you so much for the recipe, will definitely be trying it out! <3

  • jotka
    8 lutego, 2016

    Dynię bardzo lubię, robię najczęściej zupę krem, ale Twoja propozycja też fajna i prosta, a tak lubię, mało roboty, dużo smaku:-)

  • Mozaika Rzeczywistości
    8 lutego, 2016

    Ładnie się prezentuje to danie. Nie wiem tylko czy taki szpinak lubię, dawno nie jadłem, a jak już to w postaci zielonej papki, która mi nie smakowała.

    @_@ Matematyka to dla mnie masakra. Powodzenia w takim razie.

    Pozdrawiam!

  • Agnieszka Wieczorek
    8 lutego, 2016

    Z kurczaka też najbardziej lubię pierś, a pomysł na szybki i zdrowy obiad super 🙂 Wykorzystam kiedyś 🙂

  • sylwia
    8 lutego, 2016

    Wygląda mega:) Aż mi ślinka cieknie:)

  • Nickymywishstyle
    8 lutego, 2016

    So yummy……delicious

    Ciao

  • Melange-Boutique Blog
    8 lutego, 2016

    sound deliciuous, but must taste even better

    Melange-Boutique Blog || Instgram

  • blogierka
    9 lutego, 2016

    Pierś z kurczaka tez bardzo lubię! Takiej nie jadłam a że dynię uwielbiam to chętnie przetestuje 🙂

  • Shirley Tay (Blackswan)
    9 lutego, 2016

    Wow! Your food shots are making me drool, Karo! xoxo

  • Kuchnia u Krysi
    9 lutego, 2016

    Wyczarowałaś całkiem smakowite danie. Świetne dodatki do tego kurczaka. To musi pysznie smakować 🙂

  • Renata - Mój dzień
    9 lutego, 2016

    wygląda bardzo apetycznie:)

  • lukaszmakeup.blogspot.com
    9 lutego, 2016

    kocham szpinak ^^

  • Mama Calineczki
    9 lutego, 2016

    Nigdy nie przepadałam za dynią, ale może w takiej wersji bym się do niej przekonała?
    To danie wygląda pięknie!

  • Małgorzata B.
    9 lutego, 2016

    Proste, a wygląda bardzo apetycznie. Lubię takie przepisy 🙂

  • ariadna
    9 lutego, 2016

    Takie proste danie, a jak efektownie wygląda 🙂
    Miłego dnia, Królowo 🙂

  • W Domogród
    9 lutego, 2016

    Pięknie i kolorowo. Nie próbowałam jeszcze kurczaka z dynią. Muszę to nadrobić

  • easy to be FIT
    9 lutego, 2016

    Uwielbiam kurczaka, szpinak i dynię, więc takie danie jako jedno połączenie tych składników z pewnością mi zasmakuje!

  • Ania
    9 lutego, 2016

    ale to bardzo apetycznie wygląda!
    pyszności
    ja bardzo lubiędynię w różnych wydaniach, mój synek również

  • Kobieta po 30
    9 lutego, 2016

    Ale efektywnie podane 🙂 I same zdrowie w dodatkach ;)…:)

  • Topmost Tree
    9 lutego, 2016

    Yummy Yummy

  • Paulina
    9 lutego, 2016

    Zjadłabym coś takiego! 🙂

  • Znamiera z Nici w Rzyci
    9 lutego, 2016

    Dynię uwielbiam :)! Mniam! W tej wersji jeszcze jej nie jadłam, ale z przyjemnością bym spróbowała :)!

  • Madam Malonka
    9 lutego, 2016

    Ciekawe połączenie. Ostatnio przekonałam się też, że z cebuli można wyczarować naprawdę fajne rzeczy.

  • Małgorzata K.
    9 lutego, 2016

    Zupa z dyni jest dobra 🙂 Jadłam u Tteściowej ale sama osobiście nie robię nic z dyni

  • Sport to Pestka
    9 lutego, 2016

    Mmmmm…dynia? szpinak? Wspaniałe połączenie! 🙂

  • Traveling Rockhopper
    9 lutego, 2016

    Jak dla mnie, wszystko ze szpinakiem jest pyyycha 🙂

  • miraga
    9 lutego, 2016

    Kilka składników, a takie piękne danie Ci wyszło 😉

  • Beauty Follower
    9 lutego, 2016

    this looks delicious, and so easy to eat lol 🙂

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

  • Sylwia testuje i radzi
    9 lutego, 2016

    Wygląda przepysznie 🙂

  • Wspaniale wygląda, jem oczami :))

  • Paulina Pintal
    10 lutego, 2016

    To musi być pyszne. 🙂

  • Teresa
    10 lutego, 2016

    Królowo też lubię pierś z kurczaka. Twoje danie wygląda efektownie i na pewno dobrze smakuje. Może je przyrządzę, akurat mam dynię, leżakuje sobie w piwnicy od jesieni. Dobrze jej tema, bo wygląda tak jak na jesieni. Nic się nie zmienia, tak jak jej właścicielka. hihihi .

  • Beata
    10 lutego, 2016

    Na talerzu wygląda obłędnie! Warto się skusić na coś prostego, a zarazem całkiem odmiennego niż zwykłe propozycje z kurczaka. Pozdrawiam 🙂

  • piekno-z-natury.pl
    10 lutego, 2016

    Uwielbiam dynie. Uwielbiam pierś z kurczaka. Ten przepis idealnie trafia w moje kubki smakowe i nie mam wątpliwości, że smak by mnie nie zawiódł. Jeśli tylko znajdę jeszcze dynię to na pewno wypróbuję. Jeśli nie to nic straconego bo przepis poczeka do następnego sezonu 🙂

  • Kocia
    10 lutego, 2016

    Nie pomyślałam o podejściu „jeszcze nie umiem”, a szkoda, bo jest świetne i motywuje 😉
    A danie pewnie przepyszne – uwielbiam kurczaka i szpinak 😉

  • Anna Niezgódka
    10 lutego, 2016

    poczułam się właśnie bardzo głodna 🙂

  • Vela
    10 lutego, 2016

    Uwielbiam pierś z kurczaka, a w takim wydaniu to już zupełne niebo w gębie. 🙂

  • agata
    10 lutego, 2016

    O, może jutro na obiad sobie zrobię takie danie 🙂

  • Lenya
    10 lutego, 2016

    It looks so yummy, Karo. And what a beautiful presentation. These pics make me hungry.
    hugs
    Lenya
    FashionDreams&Lifestyle

  • Katsuumi
    11 lutego, 2016

    Pierś z kurczaka uwielbiam, podobnie dynię, szpinak… To danie musi być przeobłędne 😉 pozdrawiam i zapraszam 😉

  • Świnka
    11 lutego, 2016

    Cóż za połączenie! Pyszności! 🙂

  • Nieidealnaanna
    11 lutego, 2016

    Kupuję to 🙂 Mam nawet wszystkie składniki, weekendowa kolacja będzie zainspirowana twoim przepisem 🙂

  • czarno_biała em
    11 lutego, 2016

    Wygląda apetycznie 🙂 chyba muszę się do Ciebie zgłosić w pomocy na temat co jeść gdy nie toleruje się laktozy 🙂

  • mała-myśl
    11 lutego, 2016

    Jakie fajne 🙂
    U mnie też dziś królowała pierś z kurczaka, ale w bardziej tradycyjnym wydaniu 😉

  • Anshul
    11 lutego, 2016

    Omg…this looks so so yummy!!! I will definitely try this over the weekend!! 🙂 Thank you for the recipe!! 🙂

  • Slim Size Me
    11 lutego, 2016

    To danie wygląda bardzo smakowicie :).

  • Jackie Harrison
    11 lutego, 2016

    I will not mind a plate now it looks amazing.

  • Paola Lauretano
    11 lutego, 2016

    Looks delicious, and I love the presentation!
    Kisses, Paola.

    Expressyourself

    My Facebook

  • Lady Lilith
    11 lutego, 2016

    Yummy. I am getting hungry just looking at these shots.

  • Ritcha Rao
    12 lutego, 2016

    Looks delicious!! 🙂

  • cyrysia
    12 lutego, 2016

    Wygląda smakowicie, aczkolwiek nie lubię cebuli i szpinaku.

  • Kathy Leonia
    12 lutego, 2016

    ale to wygląda cudownie!

  • Ela Dziurkowska
    12 lutego, 2016

    Choć fanką dyni nie jestem to całość wygląda znakomicie 🙂

  • Agnieszka
    12 lutego, 2016

    Jestem ciekawa tego smaku – nigdy nie próbowałam dyni 🙂

  • Zdeterminowana Ana
    12 lutego, 2016

    Aż ślinka cieknie jak patrzę na tę propozycję! Mmmm. 🙂

  • Fitnesanka
    12 lutego, 2016

    Bardzo fajna propozycja 🙂 Wygląda pysznie 🙂

  • Kamila | Canna's life
    12 lutego, 2016

    Pysznie wygląda!

  • M&MFASHIONBITES
    12 lutego, 2016

    Looks nice 🙂
    Maria V.

  • tr3ndygirl
    13 lutego, 2016

    very delish
    have an happy day
    fashion blogger italia
    kiss

  • Małgorzata Wrzesińska
    13 lutego, 2016

    Pysznie czarujesz Karolino a Twoje danie wygląda kusząco i do tego bardzo ładnie wizualnie je przyrządziłaś – kusi oko i ślinka cieknie 🙂

  • lu ciam
    13 lutego, 2016

    To dopiero jest ekstra danie ! 🙂 Chętnie wykorzystam przepis w przyszłości 🙂

  • krasnoludeek
    13 lutego, 2016

    Ohoho jak tu się ładnie gotuje 🙂 Patrzę na zdjęcia i aż ślinka cieknie! Kucharka ze mnie marna, ale stronę z pewnością polecę mamie 🙂

  • Gaja
    13 lutego, 2016

    A ja dzisiaj widziałam dynię w lodówce w Carrefourze (tak to sie odmiena pisemnie???). Ale pomyślałam, że skoro w sezonie nie spróbowałam świeżej dyni to teraz mrożonej też nie będę kupować. Poczekam do kolejnej jesieni, może wreszcie się zbiorę do swojego „pierwszego razu z dynią”.

  • napiecyku
    13 lutego, 2016

    Pyszny i lekki miałaś obiadek, pieczoną dynię uwielbiam 🙂

  • JoAnna
    14 lutego, 2016

    Cóż rzec.
    Czasem jadam pierś, odkąd jestem na bezglutenowej diecie… 🙁
    Nie przepadam za dynią, oprócz suszonych pestek.

  • żaneta
    14 lutego, 2016

    bardzo ciekawe podanie, uwielbiam zapach dyni i pestki ale nie samą dynię.

  • Agnieszka - Polska Zupa
    15 lutego, 2016

    Bardzo malownicza kompozycja 🙂

  • Bardzo smacznie wygląda takie danie 🙂 Już tęsknimy za pieczoną dynią 😀

  • Melduję Gotowość
    16 lutego, 2016

    Pierś z kurczaka i u mnie bardzo często gości. Będę musiała podać ją w takiej odsłonie.

  • Zielona Karuzela
    17 lutego, 2016

    Brzmi i wygląda pysznie! uwielbiam takie połączenia smaków 🙂

  • Emily Tang
    17 lutego, 2016

    looks nice

  • Sharon D.
    18 lutego, 2016

    Wow…this looks really delicious. I love it!

  • Futka
    18 lutego, 2016

    Cudowna, zdrowa i pożywna propozycja 🙂

  • MintElegance
    18 lutego, 2016

    kocham pierś z kurczaka pod każdą postacią

  • Agness
    19 lutego, 2016

    NO ZOBACZ – szybko i zdrowo i pysznie!! 🙂 Jadłabym jak nic.

  • Milena M
    20 lutego, 2016

    O mniam 🙂

  • Katarzyna
    20 lutego, 2016

    Z chęcią bym spróbowała.O tej porze roku ciężko o dynię.Mam mrożoną ,nie wiem czy będzie się nadawała do tego dania

  • Ola Wilczek
    20 lutego, 2016

    Skąd bierzesz dynię w lutym? 😀 Też chcę!

  • Katsunetka
    20 lutego, 2016

    Mimo że ślinka cieknie, nie zrobię. Nie widziałam o tej porze roku dyni. Mnie zostało tylko piree z niej. 🙂 Żeby nie narzekać, zrobię z innym warzywem.

  • Moja pasja smaku
    21 lutego, 2016

    Wspaniale się prezentuje !! 🙂

  • Simera
    22 lutego, 2016

    This looks so delicious. I love the presentation.
    BEAUTETUDE

  • Bookendorfina
    22 lutego, 2016

    Przepis natychmiast wylądował w moim kajecie kuchennym, przede wszystkim ciekawe połączenie, uwielbiam szpinak w każdej postaci, zawsze mam mało pomysłów na dynię i jeszcze zdrowa, smaczna propozycja. 🙂

  • Life by Ewelina
    22 lutego, 2016

    Uwielbiam szpinak, a w takim połączeniu jeszcze nie jadłam 🙂 Szukam nowych przepisów i chyba sobie go zapiszę :))

  • Liz
    24 lutego, 2016

    Such a simple, tasty chicken dish!!

  • Patrycja Fashion
    27 lutego, 2016

    Mniam zaciekawiłaś mnie tym 😉

  • pirelka
    27 lutego, 2016

    Wygląda smakowicie 🙂 lubię takiego kurczaka.

  • Magda C.
    27 lutego, 2016

    Bez szpinaku poproszę:)

  • Szpilka
    28 lutego, 2016

    pięknie je podałaś, a dynie lubię 🙂 Szpinak to już w ogóle! Porcję na wynos zamawiam 😀

  • Szpilka
    28 lutego, 2016

    pięknie je podałaś, a dynie lubię 🙂 Szpinak to już w ogóle! Porcję na wynos zamawiam 😀 Tak ekspresem do Torunia 🙂

  • Okularnica
    7 marca, 2016

    Wyglada smakowicie 🙂

  • czerwonafilizanka
    13 marca, 2016

    bardzo ciekawe połączenie

  • Jackie Harrison
    16 marca, 2016

    Light and delicious.

  • Ola
    21 marca, 2016

    jeszcze czasem dynię można kupić w niektórych warzywniakach, całkiem niedawno zużyłam swoją resztę na zupę:)