Dynia w parmezanowej skorupce

Odkąd odkryłam dynię w mojej kuchni, celebruję co roku sezon dyniowy w pełnym wymiarze. Bo dynia to tysiące możliwości – bo to świetny dodatek do ciast, kompotów, zup, dań ciepłych i zimnych… Dziś jedno z prostszych i szybszych dań – świetne na przekąskę czy kolację. Pieczona dynia jest aromatyczna, soczysta i smaczna.

dynia

Dynia w parmezanowej skorupce

Składniki:

  • olej do posmarowania blachy
  • ćwiartka dyni
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • czarny pieprz do smaku
  • 1/4 szklanki świeżo startego parmezanu
  • 2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego tymianku
  • 1/2 łyżeczki skórki z cytryny

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 st. C. W tym czasie dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go oleje.
Wyjmujemy miąższ z dyni, a następnie kroimy ją na plastry i wkładamy do dużej miski. Wlewamy oliwę z oliwek, rozgnieciony czosnek, sól i pieprz – całość dokładnie mieszamy.
W małej miseczce mieszamy parmezan, pietruszkę, tymianek i skórkę z cytryny.
Dynię układamy płasko na przygotowanej blasze i posypujemy mieszanką z parmezanem. Pieczemy do miękkości i złotego koloru na brzegach, około 25 minut. Podajemy na ciepło jako przekąskę lub dodatek do dania głównego.

dynia

Warto wykorzystać sezon dyniowy, bo to  warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk. Ma niewiele kalorii i bardzo cenne właściwości. Świeże pestki dyni pomagają pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów. Medycyna naturalna uważa je także jako pomocne w leczeniu chorób prostaty. Dynia, jak wszystkie pomarańczowe warzywa, jest bogata w beta karoten, który jest przeciwutleniaczem, a więc hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne i może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Beta-karoten obniża także poziom złego cholesterolu w organizmie, a tym samym zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru mózgu.

Dynia jest niskokaloryczna, bo 100 g to zaledwie 26 kcal. Dostarcza sporą porcję błonnika pokarmowego, dlatego pomaga w odchudzaniu. Poza tym sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn i ma właściwości odkwaszające. A do tego tak jak pisałam, jest tak uniwersalnym warzywem w kuchni, że grzech byłoby nie skorzystać z tego dobrodziejstwa.

A Wy lubicie dynię? Na słodko czy na wytrawnie?

Buziaki!
signature
Subskrybuj, żeby nie przegapić żadnego posta!
Podaj swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach!
Tagi

Co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Iwona
    18 września, 2020

    Pychotka 🙂 Uwielbiam dynię w każdej formie 🙂

    • Krystyna 7 8
      27 września, 2020

      Oh, kocham dynie np piżmową, makaronowa…… Dynia jest genialna w kuchni.

  • Krystyna 7 8
    19 września, 2020

    No tak jasne zaczął się czas dynii, tyle z niej można stworzyć fajnych potraw.

  • Aisab
    19 września, 2020

    Znałam tylko jeden smak dyni- w zalewie octowej, lecz to nie dla mnie. Dżem z dyni też mi nie smakuje. Za to o pestki z dyni była walka z rodzeństwem 🙂

  • Anna
    19 września, 2020

    Zdecydowanie preferuję dynię Hokkaido, można ją piec i przetwarzać ze skórką, poza tym ma cudowny smak…

  • Asia
    19 września, 2020

    Jakoś nigdy nie przepadałam za dynia
    Twoj przepis wydaje sie jednak bardzo osobliwy

  • Serpentyna
    19 września, 2020

    Dynia nie ma powodzenia w mej rodzinie chociaz mieszkam w kraju w ktorym tak popularna. Pestki owszem, ale to wszystko. Niemniej smacznie wyglada na zdjeciach.

  • jotka
    19 września, 2020

    W takiej wersji jeszcze nie jadłam, do spróbowania:-)

  • Ken.G
    19 września, 2020

    Nie mogę się jakoś przekonać do dyni. Albo po prostu potrawy z nią (jeszcze) mi nie wychodzą 😉

  • angiesrecipes
    19 września, 2020

    So yummy, esp. when they are loaded with cheese :-))

  • Radiomuzykant-ka
    19 września, 2020

    Bardzo dawno nie jadłam dyni. Może w tym roku do niej wrócę? 😉

  • Agnieszka Kaniuk
    20 września, 2020

    Uwielbiam dynią w każdej postaci. W takiej formie jeszcze jej nie jadłam, więc chętnie spróbuję. ?

  • Di bloguje
    20 września, 2020

    Lubię takie jedzonko.

  • Monika Olga
    20 września, 2020

    Bardzo lubię dynię, choć przekonałam się do niej dość późno 🙂

  • PKanalia
    20 września, 2020

    dynia to u mnie produkt sezonowy… przed Halloween strugam dużo dyń, a coś trzeba zrobić ze środkiem, przecież nie wyrzucę, bo jedzenie, więc jemy to przez jakiś tydzień, na słodko i na wytrawnie, a potem mamy dość na rok, do następnego Halloween… pestki dostają ptaki, głównie sroki, bo to fajne i piękne zwierzaczki, aczkolwiek nasza kocica ma zdanie odrębne na ten temat…
    prostatę mam znakomitą, jak twierdzi pewien lekarz „mogę ją sprzedać za ciężkie pieniądze”, ale czy to sprawą dyni?… mam inną, swoją teorię, dlaczego tak jest, ale o tym może innym razem…
    p.jzns 🙂

  • madziakowo
    20 września, 2020

    zaciekawilas mnie 🙂

  • Marzycielka Świata
    20 września, 2020

    Ja bardzo lubię zupę dyniową, ale dyni w takiej postaci jak ty pokazałaś nie miałam jeszcze okazji jeść. Wygląda bardzo smakowicie!

  • EwaR
    20 września, 2020

    Ja jeszcze dyni nie odkryłam. Może to przepis dla mnie? Wygląda pysznie i chyba raczej łatwo zrobić. Pozdrawiam ?

  • Magda
    20 września, 2020

    Uwielbiam dynię w każdej wersji, moja ulubiona odmiana to hokkaido 🙂

  • Marzena T (Mania)
    20 września, 2020

    Jestem ciekawa jak to smakuje i zastanawiam się czy można inego sera użyć ?

  • Jestem Magdalena
    21 września, 2020

    Bardzo lubię taką pieczoną wersję 🙂 Powoli zaczynam sezon bo w ogrodzie zaczynają się dyniowe żniwa 🙂

  • weronika
    21 września, 2020

    w takiej skorupce jadłam wczoraj bataty, pyszności!

  • Venus
    21 września, 2020

    Pyszności i w dodatku zdrowe .

  • Stefania
    21 września, 2020

    I love this recipe!

    The World Of A Vet
    Bloglovin
    Instagram

  • Agata
    21 września, 2020

    Ja dynie jadłam tylko raz w zyciu i szczerze mówiąc nie mogę sobie przypomnieć jak smakuje :p

  • Kathy Leonia
    21 września, 2020

    u dziadków męża mamy dyni dostatek w tym roku:) Na pewno przepis się przyda;)

  • Paola Lauretano
    21 września, 2020

    Wow, super delicious!
    Kisses, Paola.

    Expressyourself

    My Instagram

  • Ania
    21 września, 2020

    Uwielbiam dynie pod każda postacią, a najbardziej krem z dyni 🙂 a takiej jeszcze nie jadłam 🙂
    Dynię juz z pola zbierają i lada dzień będzie w sklepach to będę robić 🙂

  • Lili93
    21 września, 2020

    Nie jadłam nigdy dyni.☺
    Nie wiem czy chce spróbować ,wolę ją jako ozdobę na Halloween ?
    Pozdrawiam

  • Kinga
    22 września, 2020

    Wydaje się smaczne 🙂

  • My Strawberry Fields
    22 września, 2020

    Uwielbiam dynię w każdej wersji – zupa, pieczona czy placuszki! Pychotka <3

  • Karolina90dg
    22 września, 2020

    Ależ mi smaka narobiłaś…
    Pozdrawiam

  • L
    22 września, 2020

    Spróbowałabym Twojej dyni. 😉

  • Agnieszka
    23 września, 2020

    W takiej wersji dyni jeszcze nie próbowałam. Za to zupę z dyni uwielbiam. Połączenie z imbirem sprawia, że jest idealną zupą na jesienne chłody…
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂

  • Tanza Erlambang
    23 września, 2020

    I eat pumpkin sometimes….
    Thank you for sharing your recipe

  • jointyicroissanty
    24 września, 2020

    Kocham dynię, zazwyczaj robię zapiekankę dyniową lub zupę krem, ostatnio korci mnie sernik dyniowy, ale takiej wersji jeszcze nie jadłam i muszę wypróbować:)

  • Ivana Split
    24 września, 2020

    Very interesting dish. I would never occur to me to try it but now that I see how good it looks, I want to try this recipe.

  • Sara
    24 września, 2020

    Thank you for this recipe… So delicious!
    https://chicchedimamma.com/

  • karyn.pl
    24 września, 2020

    Pieczoną dynię uwielbiam, ale dopiero w tamtym roku się do niej przekonałam 🙂
    Buziaki:*

  • Karolajna
    24 września, 2020

    Lubię dynię, ale takiej wersji jeszcze nie znam. Chętnie wypróbuję przepis. 😉

  • Teresa
    25 września, 2020

    Akurat kupiłam dzisiaj dynię. Wykorzystam ten prosty przepis. Pozdrawiam Królowo. 🙂 .

  • Radi
    26 września, 2020

    Yummm! This looks incredible!

  • Słodko Słodka
    26 września, 2020

    W takiej wersji jeszcze nie jadłam, a w sumie od zeszłego roku zaprzyjaźniam się z dynią 😉 Wygląda smakowicie 🙂

  • Antonia
    26 września, 2020

    Debe de saber muy rico, además de saludable. Ese plato ese plato que has preparado.

    Besos

  • Omaye
    26 września, 2020

    I actually have all these ingredients in my kitchen! I might actually try this tomorrow! I have a pumpkin and I have no idea what to do with it.
    Wish me luck!
    xxx

    https://ooomaye.com

  • ellie
    26 września, 2020

    So pretty! It looks so good! I love parm on sweet potatoes that are roasted so I am sure this would be just as amazing! As I have gotten older I savor pumpkin more and more. Love soups and of course those amazing pumpkin seeds! Beautiful post!

  • Caitlin'nMegan
    26 września, 2020

    Looks so yummy! Amazing food post! Yes! Please!

  • Brian Frum
    26 września, 2020

    That does look terrific and I’ll bet it is great with the parmesan and the lemon zest, yum!

  • Jardian
    27 września, 2020

    Dawno nie jadłem nic z „dyni”. Ale przepis świetny ! Pozdrawiam !

  • Martyna
    27 września, 2020

    Jestem pewna, że posmakowałaby mi taką dynia ?

  • Hair Witch Project
    27 września, 2020

    Ja pokochałam dynię dopiero jak wyprowadziłam się na swoje – wcześniej w ogóle nie miałam z nią do czynienia, moja mama jakoś nic z niej nie pichciła 🙂 Teraz czekamy na ten sezon i przynajmniej 2-3 razy pojawia się krem z dyni a do tego słodkie wypieki z jej udziałem 🙂

  • Catalin
    27 września, 2020

    Photography shows a culinary success.

  • crouschynca
    27 września, 2020

    Nie jadłam jeszcze dyni, ale potrawa na Twoich zdjęciach wygląda bardzo apetycznie i teraz zastanawiam się, czy jednak nie włączyć dyni do mojego jadłospisu. 🙂

  • Jackie Harrison
    27 września, 2020

    Looks delicious thanks for the recipe.

  • Lovely
    28 września, 2020

    That looks super delish! Thanks for the recipe.
    xoxo
    Lovely
    http://www.mynameislovely.com

  • Selvaggia Capizzi
    28 września, 2020

    I love pumpkins, I will try this receipe!!
    Don’t Call Me Fashion Blogger
    Facebook
    Bloglovin’

  • Venus
    28 września, 2020

    Ciekawe połączenie . Musi fajne smakować .

  • Asunción Artal
    28 września, 2020

    It seems tasty!!!

  • Yolanthe
    28 września, 2020

    Nie ma dyni w moim menu … może pora to zmienić ?

  • Sady Sana
    28 września, 2020

    Z dyni jadłam zupę, pestki i placuszki. Moi rodzice mają piękne duże dynie, chyba sobie jedną ukradnę i skorzystam z Twojego przepisu 🙂

  • Pathy Guarnieri
    28 września, 2020

    Hummm, looks so tasty!

    Xoxo.
    Cores do Vício

  • Pola
    28 września, 2020

    Wszystko mam! I dyńka czeka na zagospodarowanie! Jutro zrobię Wspaniały przepis! dziękuję. Pozdrawiam serdecznie…

  • Kathy Leonia
    28 września, 2020

    hm ja bym musiała przyprawić na ostro 😀

  • Di bloguje
    29 września, 2020

    Pycha. Uwielbiam takie jedzonko.

  • Ewa
    29 września, 2020

    Jeśli wygląda jak smakuje, to zdecydownie warto zrobić 🙂
    Aż ślinka cieknie <3

  • Beautiful Duty
    29 września, 2020

    ojaaaa! zrobię to bankowo! <3

  • The Exclusive Beauty Diary
    29 września, 2020

    This look very delicious. Thank you for sharing recipe.

    New Post – https://www.exclusivebeautydiary.com/2020/09/viktor-rolf-bonbon-salvatore-ferragamo.html

  • Iwetta Żelaznowska
    29 września, 2020

    kocham dynię <3 kupiłam sobie dzisiaj nawet i zrobię niedługo zupę-krem <3

  • Meggie
    29 września, 2020

    Prosto i smacznie 🙂

  • OliviaSophiaJo
    29 września, 2020

    Przyznam, że jeszcze nie jadłam dyni. Bardzo ciekawy przepis, zapiszę go. 🙂

  • Rashmi
    30 września, 2020

    Wow..this looks so yummy 🙂
    Beauty and Fashion/Rampdiary/Glamansion

  • Kinga
    30 września, 2020

    Miłego dnia ❤

  • Pola
    30 września, 2020

    zauważyłam, że ostatnio dynia jest na topie, w takim wydaniu nigdy jej nie widziałam, ale brzmi zachęcająco.

  • sys
    30 września, 2020

    Jakoś nigdy nie przepadałam za dynią. Ale tej wersji chętnie bym spróbowała… choćby z ciekawości ?

  • pirelka
    1 października, 2020

    Takiej wersji dyni jeszcze nie jadłam. Ostatnio myślę o kremie z dyni.

  • Mama z różową torebką
    2 października, 2020

    Cudownie wygląda, jeszcze nie miałam takiej okazji próbować :/

  • Kobieta po 30
    13 października, 2020

    O, super, przyznam , ze w takiej wersji nigdy nie jadłam!

  • Gronercik
    28 października, 2020

    Wow, wygląda mega smacznie! Muszę wypróbować.

  • Pani KoModa
    20 listopada, 2020

    Już sama nazwa brzmi smacznie 🙂

  • Asia czytasia
    1 grudnia, 2020

    Bardzo fajny pomysł na dynię

  • Iwona
    24 marca, 2021

    Już mam ochotę ?

  • tomthebackroadstraveller
    27 października, 2022

    Your comment*…this looks like something to try.