Dynia w parmezanowej skorupce

Odkąd odkryłam dynię w mojej kuchni, celebruję co roku sezon dyniowy w pełnym wymiarze. Bo dynia to tysiące możliwości – bo to świetny dodatek do ciast, kompotów, zup, dań ciepłych i zimnych… Dziś jedno z prostszych i szybszych dań – świetne na przekąskę czy kolację. Pieczona dynia jest aromatyczna, soczysta i smaczna.

Dynia w parmezanowej skorupce
Składniki:
- olej do posmarowania blachy
- ćwiartka dyni
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki soli
- czarny pieprz do smaku
- 1/4 szklanki świeżo startego parmezanu
- 2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
- 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego tymianku
- 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 st. C. W tym czasie dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go oleje.
Wyjmujemy miąższ z dyni, a następnie kroimy ją na plastry i wkładamy do dużej miski. Wlewamy oliwę z oliwek, rozgnieciony czosnek, sól i pieprz – całość dokładnie mieszamy.
W małej miseczce mieszamy parmezan, pietruszkę, tymianek i skórkę z cytryny.
Dynię układamy płasko na przygotowanej blasze i posypujemy mieszanką z parmezanem. Pieczemy do miękkości i złotego koloru na brzegach, około 25 minut. Podajemy na ciepło jako przekąskę lub dodatek do dania głównego.

Warto wykorzystać sezon dyniowy, bo to warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk. Ma niewiele kalorii i bardzo cenne właściwości. Świeże pestki dyni pomagają pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów. Medycyna naturalna uważa je także jako pomocne w leczeniu chorób prostaty. Dynia, jak wszystkie pomarańczowe warzywa, jest bogata w beta karoten, który jest przeciwutleniaczem, a więc hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne i może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Beta-karoten obniża także poziom złego cholesterolu w organizmie, a tym samym zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru mózgu.
Dynia jest niskokaloryczna, bo 100 g to zaledwie 26 kcal. Dostarcza sporą porcję błonnika pokarmowego, dlatego pomaga w odchudzaniu. Poza tym sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn i ma właściwości odkwaszające. A do tego tak jak pisałam, jest tak uniwersalnym warzywem w kuchni, że grzech byłoby nie skorzystać z tego dobrodziejstwa.
A Wy lubicie dynię? Na słodko czy na wytrawnie?

Iwona
18 września, 2020Pychotka 🙂 Uwielbiam dynię w każdej formie 🙂
Krystyna 7 8
27 września, 2020Oh, kocham dynie np piżmową, makaronowa…… Dynia jest genialna w kuchni.
Krystyna 7 8
19 września, 2020No tak jasne zaczął się czas dynii, tyle z niej można stworzyć fajnych potraw.
Aisab
19 września, 2020Znałam tylko jeden smak dyni- w zalewie octowej, lecz to nie dla mnie. Dżem z dyni też mi nie smakuje. Za to o pestki z dyni była walka z rodzeństwem 🙂
Anna
19 września, 2020Zdecydowanie preferuję dynię Hokkaido, można ją piec i przetwarzać ze skórką, poza tym ma cudowny smak…
Asia
19 września, 2020Jakoś nigdy nie przepadałam za dynia
Twoj przepis wydaje sie jednak bardzo osobliwy
Serpentyna
19 września, 2020Dynia nie ma powodzenia w mej rodzinie chociaz mieszkam w kraju w ktorym tak popularna. Pestki owszem, ale to wszystko. Niemniej smacznie wyglada na zdjeciach.
jotka
19 września, 2020W takiej wersji jeszcze nie jadłam, do spróbowania:-)
Ken.G
19 września, 2020Nie mogę się jakoś przekonać do dyni. Albo po prostu potrawy z nią (jeszcze) mi nie wychodzą 😉
angiesrecipes
19 września, 2020So yummy, esp. when they are loaded with cheese :-))
Radiomuzykant-ka
19 września, 2020Bardzo dawno nie jadłam dyni. Może w tym roku do niej wrócę? 😉
Agnieszka Kaniuk
20 września, 2020Uwielbiam dynią w każdej postaci. W takiej formie jeszcze jej nie jadłam, więc chętnie spróbuję. 😊
Di bloguje
20 września, 2020Lubię takie jedzonko.
Monika Olga
20 września, 2020Bardzo lubię dynię, choć przekonałam się do niej dość późno 🙂
PKanalia
20 września, 2020dynia to u mnie produkt sezonowy… przed Halloween strugam dużo dyń, a coś trzeba zrobić ze środkiem, przecież nie wyrzucę, bo jedzenie, więc jemy to przez jakiś tydzień, na słodko i na wytrawnie, a potem mamy dość na rok, do następnego Halloween… pestki dostają ptaki, głównie sroki, bo to fajne i piękne zwierzaczki, aczkolwiek nasza kocica ma zdanie odrębne na ten temat…
prostatę mam znakomitą, jak twierdzi pewien lekarz „mogę ją sprzedać za ciężkie pieniądze”, ale czy to sprawą dyni?… mam inną, swoją teorię, dlaczego tak jest, ale o tym może innym razem…
p.jzns 🙂
madziakowo
20 września, 2020zaciekawilas mnie 🙂
Marzycielka Świata
20 września, 2020Ja bardzo lubię zupę dyniową, ale dyni w takiej postaci jak ty pokazałaś nie miałam jeszcze okazji jeść. Wygląda bardzo smakowicie!
EwaR
20 września, 2020Ja jeszcze dyni nie odkryłam. Może to przepis dla mnie? Wygląda pysznie i chyba raczej łatwo zrobić. Pozdrawiam 🙂
Magda
20 września, 2020Uwielbiam dynię w każdej wersji, moja ulubiona odmiana to hokkaido 🙂
Marzena T (Mania)
20 września, 2020Jestem ciekawa jak to smakuje i zastanawiam się czy można inego sera użyć ?
Karolina Krawczyk
21 września, 2020Pewnie, że można 🙂 Wedle uznania 🙂
Jestem Magdalena
21 września, 2020Bardzo lubię taką pieczoną wersję 🙂 Powoli zaczynam sezon bo w ogrodzie zaczynają się dyniowe żniwa 🙂
weronika
21 września, 2020w takiej skorupce jadłam wczoraj bataty, pyszności!
Venus
21 września, 2020Pyszności i w dodatku zdrowe .
Stefania
21 września, 2020I love this recipe!
The World Of A Vet
Bloglovin
Instagram
Agata
21 września, 2020Ja dynie jadłam tylko raz w zyciu i szczerze mówiąc nie mogę sobie przypomnieć jak smakuje :p
Kathy Leonia
21 września, 2020u dziadków męża mamy dyni dostatek w tym roku:) Na pewno przepis się przyda;)
Paola Lauretano
21 września, 2020Wow, super delicious!
Kisses, Paola.
Expressyourself
My Instagram
Ania
21 września, 2020Uwielbiam dynie pod każda postacią, a najbardziej krem z dyni 🙂 a takiej jeszcze nie jadłam 🙂
Dynię juz z pola zbierają i lada dzień będzie w sklepach to będę robić 🙂
Lili93
21 września, 2020Nie jadłam nigdy dyni.☺
Nie wiem czy chce spróbować ,wolę ją jako ozdobę na Halloween 😉
Pozdrawiam
Kinga
22 września, 2020Wydaje się smaczne 🙂
My Strawberry Fields
22 września, 2020Uwielbiam dynię w każdej wersji – zupa, pieczona czy placuszki! Pychotka <3
Karolina90dg
22 września, 2020Ależ mi smaka narobiłaś…
Pozdrawiam
L
22 września, 2020Spróbowałabym Twojej dyni. 😉
Agnieszka
23 września, 2020W takiej wersji dyni jeszcze nie próbowałam. Za to zupę z dyni uwielbiam. Połączenie z imbirem sprawia, że jest idealną zupą na jesienne chłody…
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂
Tanza Erlambang
23 września, 2020I eat pumpkin sometimes….
Thank you for sharing your recipe
jointyicroissanty
24 września, 2020Kocham dynię, zazwyczaj robię zapiekankę dyniową lub zupę krem, ostatnio korci mnie sernik dyniowy, ale takiej wersji jeszcze nie jadłam i muszę wypróbować:)
Ivana Split
24 września, 2020Very interesting dish. I would never occur to me to try it but now that I see how good it looks, I want to try this recipe.
Sara
24 września, 2020Thank you for this recipe… So delicious!
https://chicchedimamma.com/
karyn.pl
24 września, 2020Pieczoną dynię uwielbiam, ale dopiero w tamtym roku się do niej przekonałam 🙂
Buziaki:*
Karolajna
24 września, 2020Lubię dynię, ale takiej wersji jeszcze nie znam. Chętnie wypróbuję przepis. 😉
Teresa
25 września, 2020Akurat kupiłam dzisiaj dynię. Wykorzystam ten prosty przepis. Pozdrawiam Królowo. 🙂 .
Radi
26 września, 2020Yummm! This looks incredible!
Natalia
27 września, 2020U nas jesienią rządzi dynia☺
Słodko Słodka
26 września, 2020W takiej wersji jeszcze nie jadłam, a w sumie od zeszłego roku zaprzyjaźniam się z dynią 😉 Wygląda smakowicie 🙂
Antonia
26 września, 2020Debe de saber muy rico, además de saludable. Ese plato ese plato que has preparado.
Besos
Omaye
26 września, 2020I actually have all these ingredients in my kitchen! I might actually try this tomorrow! I have a pumpkin and I have no idea what to do with it.
Wish me luck!
xxx
https://ooomaye.com
ellie
26 września, 2020So pretty! It looks so good! I love parm on sweet potatoes that are roasted so I am sure this would be just as amazing! As I have gotten older I savor pumpkin more and more. Love soups and of course those amazing pumpkin seeds! Beautiful post!
Caitlin'nMegan
26 września, 2020Looks so yummy! Amazing food post! Yes! Please!
Brian Frum
26 września, 2020That does look terrific and I’ll bet it is great with the parmesan and the lemon zest, yum!
Jardian
27 września, 2020Dawno nie jadłem nic z „dyni”. Ale przepis świetny ! Pozdrawiam !
Martyna
27 września, 2020Jestem pewna, że posmakowałaby mi taką dynia 😊
Hair Witch Project
27 września, 2020Ja pokochałam dynię dopiero jak wyprowadziłam się na swoje – wcześniej w ogóle nie miałam z nią do czynienia, moja mama jakoś nic z niej nie pichciła 🙂 Teraz czekamy na ten sezon i przynajmniej 2-3 razy pojawia się krem z dyni a do tego słodkie wypieki z jej udziałem 🙂
Catalin
27 września, 2020Photography shows a culinary success.
crouschynca
27 września, 2020Nie jadłam jeszcze dyni, ale potrawa na Twoich zdjęciach wygląda bardzo apetycznie i teraz zastanawiam się, czy jednak nie włączyć dyni do mojego jadłospisu. 🙂
Jackie Harrison
27 września, 2020Looks delicious thanks for the recipe.
Lovely
28 września, 2020That looks super delish! Thanks for the recipe.
xoxo
Lovely
http://www.mynameislovely.com
Selvaggia Capizzi
28 września, 2020I love pumpkins, I will try this receipe!!
Don’t Call Me Fashion Blogger
Facebook
Bloglovin’
Venus
28 września, 2020Ciekawe połączenie . Musi fajne smakować .
Asunción Artal
28 września, 2020It seems tasty!!!
Yolanthe
28 września, 2020Nie ma dyni w moim menu … może pora to zmienić ?
Sady Sana
28 września, 2020Z dyni jadłam zupę, pestki i placuszki. Moi rodzice mają piękne duże dynie, chyba sobie jedną ukradnę i skorzystam z Twojego przepisu 🙂
Pathy Guarnieri
28 września, 2020Hummm, looks so tasty!
Xoxo.
Cores do Vício
Pola
28 września, 2020Wszystko mam! I dyńka czeka na zagospodarowanie! Jutro zrobię Wspaniały przepis! dziękuję. Pozdrawiam serdecznie…
Kathy Leonia
28 września, 2020hm ja bym musiała przyprawić na ostro 😀
Di bloguje
29 września, 2020Pycha. Uwielbiam takie jedzonko.
Ewa
29 września, 2020Jeśli wygląda jak smakuje, to zdecydownie warto zrobić 🙂
Aż ślinka cieknie <3
Beautiful Duty
29 września, 2020ojaaaa! zrobię to bankowo! <3
The Exclusive Beauty Diary
29 września, 2020This look very delicious. Thank you for sharing recipe.
New Post – https://www.exclusivebeautydiary.com/2020/09/viktor-rolf-bonbon-salvatore-ferragamo.html
Iwetta Żelaznowska
29 września, 2020kocham dynię <3 kupiłam sobie dzisiaj nawet i zrobię niedługo zupę-krem <3
Meggie
29 września, 2020Prosto i smacznie 🙂
OliviaSophiaJo
29 września, 2020Przyznam, że jeszcze nie jadłam dyni. Bardzo ciekawy przepis, zapiszę go. 🙂
Rashmi
30 września, 2020Wow..this looks so yummy 🙂
Beauty and Fashion/Rampdiary/Glamansion
Kinga
30 września, 2020Miłego dnia ❤
Pola
30 września, 2020zauważyłam, że ostatnio dynia jest na topie, w takim wydaniu nigdy jej nie widziałam, ale brzmi zachęcająco.
sys
30 września, 2020Jakoś nigdy nie przepadałam za dynią. Ale tej wersji chętnie bym spróbowała… choćby z ciekawości 😉
pirelka
1 października, 2020Takiej wersji dyni jeszcze nie jadłam. Ostatnio myślę o kremie z dyni.
Mama z różową torebką
2 października, 2020Cudownie wygląda, jeszcze nie miałam takiej okazji próbować :/
Kobieta po 30
13 października, 2020O, super, przyznam , ze w takiej wersji nigdy nie jadłam!
Gronercik
28 października, 2020Wow, wygląda mega smacznie! Muszę wypróbować.
Pani KoModa
20 listopada, 2020Już sama nazwa brzmi smacznie 🙂
Asia czytasia
1 grudnia, 2020Bardzo fajny pomysł na dynię
Iwona
24 marca, 2021Już mam ochotę 😊
tomthebackroadstraveller
27 października, 2022Your comment*…this looks like something to try.