Przyjmujemy gości – menu #2
Dodałam kiedyś przykładowe menu, które może nam służyć jako podstawa np. niedzielnego obiadu, ale także inspiracja przy podejmowaniu gości. Prosiliście o więcej tego typu postów, więc dziś druga odsłona. Co proponuję Wam w dzisiejszym menu, gdy przyjmujemy gości?
Na przystawkę proponuję deskę zakąsek. Tutaj wykorzystać możemy takie sery, jakie akurat mamy w lodówce, do tego dokładamy wędliny, krakersy czy paluszki, pieczywo i dodajemy owoców, które będą nie tylko świetną przekąską, ale dodatkowo ozdobią naszą deskę. Inwencja zależy od Was i tego, co lubicie jeść… Takie deski to idealne rozwiązanie, gdy przyjmujemy gości, bo możemy wykorzystać to, co akurat mamy w lodówce.
Czas na zupę. Dziś serwujemy:
Krem szpinakowy z grzankami
Składniki:
- ok. 1 l bulionu warzywnego
- 300 g świeżego szpinaku baby
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 125 g serka ricotta
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz i szczypta mielonej gałki muszkatołowej
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w niedużą kostkę.
Do garnka grubszym dnem wlewamy oliwę z oliwek, na której szklimy cebulę oraz czosnek. Pamiętajmy, aby czosnku nie przypalić, bo zrobi się gorzki. Gdy cebula i czosnek osiągną pożadany stan, dodajemy ziemiaki i całość jeszcze podsmażamy.
Na koniec do garnka dorzucamy opłukany szpinak. Całość podlewamy bulionem warzywnym i zagotowujemy na średnim ogniu. Następnie skręcamy ogień na najmniejszy i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut, po czym miksujemy na gładki krem razem z serkiem ricotta.
Zupę doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Podajemy z grzankami.
Jak danie główne proponuję Wam
pierś kurczaka pieczoną z szynką dojrzewającą.
To proste i bardzo pyszne danie, które zrobi wrażenie na gościach. Ja podałam je z pieczonymi ziemniaczkami oraz mixem sałat z sosem śródziemnomorskim. Takie proste, a zarazem efektowne dania są świetne, gdy przyjmujemy gości.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- lubczyk, papryka ostra, oregano, vegeta, pieprz
- olej
- 6 plastrów szynki serrano lub parmeńskiej (po 3 plastry szynki na każdą pierś kurczaka)
Pierś z kurczaka nacieramy przyprawami, polewamy olejem, dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na noc lub na kilka godzin.
Gdy mięso się zamarynuje, obsmażamy je krótko z obu stron na rozgrzanym oleju aż się delikatnie zarumieni. Następnie odkładamy do wystudzenia i owijamy plastrami szynki.
Tak przygotowane piersi kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C przez ok. 25 minut.
Ponieważ ostatnio zarzuciliście mi, że nie zaproponowałam nic do picia, dziś podrzucam przepis na
klasyczną lemoniadę.
Składniki:
- szklanka soku z cytryn – wychodzi ok. 5-6 cytryn
- 120 g cukru
- 1 l zimnej wody
- lód
Szklankę wody zagotowujemy z cukrem do całkowitego rozpuszczenia, a następnie studzimy.
Sok wyciśnięty z cytryn przecedzamy przez gęste sito, a następnie wlewamy do dzbanka i dolewamy wystudzony syrop cukrowy. Dolewamy pozostałe 750 ml wody i dokładamy kostki lodu.
Był obiad, musi być i deser., Proponuję Wam
pyszny sernik
podany z sosem malinowym i bitą śmietaną.
Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 250 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100 g masła
- 7 jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. W miseczce mieszamy mąkę ziemniaczaną i pszeną.
Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najwyższych obrotach.
Zmniejszamy obroty miksera na umiarkowane i dodajemy stopniowo ser, a następnie mieszaninę mąki.
Białka ubijamy na sztywno w osobnym naczyniu. Następnie delikatnie mieszamy je z masą serową, aby „nie usiadły”.
Przekładamy masę do tortownicy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 60 min. w temperaturze 175 st. C, a następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do całkowitego ostygnięcia. Wystudzony sernik wkładamy do lodówki.
Sos malinowy
Składniki:
- 30 dag malin świeżych lub mrożonych
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
Umyte maliny przekładamy do garnka, dolewamy wodę, dodajemy sok z cytryny i cukier. Gotujemy od czasu do czasu mieszając, aż maliny się rozpadną, a cukier rozpuści. Sos przelewamy przez gęste sitko i przecieramy, aby oddzielić nasionka. Studzimy.
I obiad z przystawką i deserem gotowy – możemy robić wrażenie na gościach! Pozostaje jeszcze tylko zadbać o atmosferę!
Karolina90dg
1 października, 2020Krem szpinakowy – muszę kiedyś wypróbować.
Pozdrawiam
PKanalia
1 października, 2020krem szpinakowy mi się podoba… znaczy wszystko jest okay, ale ten krem szczególnie…
p.jzns 🙂
angiesrecipes
2 października, 2020wow So many yummy food! The cheese board looks really great and I love esp. that cheesecake 🙂
Agata
3 października, 2020Ja uwielbiam takie deski z przekąskami a szczególnie jak jest tak dużo różnych serów 🙂 uwielbiam tez te paluchy co są na zdjęciu 🙂 ten serniczek wyglada obłędnie 🙂
jotka
2 października, 2020o rajciu, jakie to wszystko apetyczne i wszystko lubię, dzięki za pomysły, na pewno coś wykorzystam:-)
Sabina
2 października, 2020Kocham wszystko co z szynką parmeńską i ta pierś z kurczaka na pewno by mi bardzo smakowała. Swoją drogą muszę taką kiedyś zrobić, nigdy na to nie wpadłam 😉 Pozdrawiam i obserwuję 🙂
Jestem Magdalena
2 października, 2020Z przyjemnością zjadłabym taki krem szpinakowy 🙂
Serpentyna
2 października, 2020Glowny sukces takich desek czy bufetow polega wlasnie na tym co pokazalas – roznorodnosci produktow, rodzajow i nawet kolorow. Poza tym dla kazdego cos dobrego – nie lubi serow to ma wedline, owoce….
Prezentacja tez ma znaczenie i wyszla Ci pieknie.
Rashmi
2 października, 2020Just love that cheesecake.. such yummy food 🙂
Beauty and Fashion/Rampdiary/Glamansion
weronika
2 października, 2020serniczek wygląda super 🙂 na taki obiadek to z przyjemnością bym wpadła!
Mama z różową torebką
2 października, 2020To kiedy można do Ciebie na takie specjały wpadać? 😛
Klimaty Agness
2 października, 2020Bardzo pomysłowe i apetyczne menu, muszę koniecznie wypróbować ten krem ze szpinaku, bo nigdy nie robiłam 🙂
Pozdrawiam serdecznie, Agness:)
Paola
3 października, 2020So many delicious dishes here!
Kisses, Paola.
Expressyourself
My Instagram
StanleyMaruda
3 października, 2020Przyznam bez bicia, że przepis na pierś sobie spisałem i zamierzam w najbliższym czasie wykorzystać 🙂 Ciast nigdy nie robiłem i na razie nie będę, bo nie chcę uśmiercić rodziny 🙂 Zostanę przy gotowaniu 🙂 Miłego weekendu 🙂
Monika Olga
3 października, 2020Takie deski rozmaitości to świetny pomysł 🙂
Radiomuzykant-ka
3 października, 2020Super. 🙂
Ponieważ jestem własnie po obiedzie, to najbardziej mnie ten sernik porwał. 😉
Krystyna 7 8
4 października, 2020Fajne pomysły na poczestunek dla gosci. Pozdrawiam
Venus
3 października, 2020Super inspiracja 🙂 wszczegolnosci ta zupka
Jenovia Dżemson
3 października, 2020Chciałabym zostać przez Ciebie kiedyś przyjęta na obiad XD Oczywiście z deserem! Pozdrawiam!^^
Magda
4 października, 2020Bardzo apetyczne menu, zjadłabym wszystko z wielką chęcią 🙂
Selvaggia Capizzi
4 października, 2020What a fabulous menu, I will try these recipes!
Don’t Call Me Fashion Blogger
Facebook
Bloglovin’
Magdalena
4 października, 2020super menu!
Ken.G
4 października, 2020Spróbowałabym tego kremu szpinakowego. I, oczywiście, serniczka 🙂
Beatrycze
4 października, 2020Jestem przed jedzonkiem więc bym sobie z chęcią zjadła dosłownie wszystko
Jackie Harrison
5 października, 2020Interesting recipe looks delicious
Lovely
5 października, 2020You made me crave food. They look super yum! I need to try the spinach cream.
xoxo
Lovely
http://www.mynameislovely.com
iza
5 października, 2020przepyszne menu
Marzena
5 października, 2020Pyszne pomysły na imprezkę kochana. Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego dnia 🙂
Asia
5 października, 2020Ja zdecydowanie jestem fanką czegoś w stylu zdjęcia głównego, deska serów i wędlin z dodatkiem oliwek czy winogron 🙂
Paola
5 października, 2020Have a great start to the week babe!
Kisses, Paola.
Expressyourself
My Instagram
Ania
9 października, 2020Deska serów to nr.1 na moim stole 🙂 uwielbiam ten zestaw 🙂 jutro mam właśnie babiniec i chyba zaserwuje krem z dyni…szybka zupka i bardzo pyszna 🙂
Kathy Leonia
5 października, 2020menu mega elegancko wygląda acz proste do zrobienia:)
Iwona
6 października, 2020Uwielbiam takie inspiracje. Zawsze mam problem z tym co ciekawego i pysznego podać 🙂
Alice
6 października, 2020Pysznie wyglądające dania! Zamierzam je wypróbować 🙂
Karo
6 października, 2020Swietne propozycje na smacxne przekąski i dania dla goości. Warto na pewno ich wypróbować
Karo
6 października, 2020Świetne propozycje na pyszne dania i przekąski dla gości- z pewnościa warto je wypróbować 🙂
Cyrysia
7 października, 2020Dziękuję za fajne propozycje na poczęstunek dla gości. Z pewnością je wypróbuję.
Cyrysia
7 października, 2020Świetne propozycje na poczęstunek dla gości. Z pewnością je wypróbuję.
L
13 października, 2020Jak to wszystko smacznie wygląda!
Agnieszka Kaniuk
17 października, 2020Same pyszności. Dziękuję za inspirację. 😊
Di bloguje
18 października, 2020Pyszne propozycje.
Pichceniomania
18 października, 2020Fajne, przemyślane menu na przyjęcie. Jedynie co, to do zupy dodałabym chyba jakiś bardziej wyrazisty w smaku ser. Wszystko super 🙂
Sady Sana
5 listopada, 2020Wygląda tak smakowicie, że sama bym wszystko zjadła 😀
Pani KoModa
20 listopada, 2020TO ja wybieram serniczek 🙂
Łucja - Maria
24 stycznia, 2021Zaciekawiła mnie zupa krem ze szpinaku. Nigdy takiej nie robiłam. Szpinak często gości w mojej kuchni. Dosyć często robię pierś kurczaka pieczoną z szynką parmeńska.
Serdecznie pozdrawiam:)
Patryk, żywienie zbiorowe - gastronomia & psychologia
13 listopada, 2023Kolejny zestaw wspaniałych i przepysznych posiłków, które można serwować konsumentom również w zakładach gastronomicznych. To dobra i wspaniała inspiracja 👍🙂
Pozdrawiam serdecznie i cieplutko 🤗🙋♂️💖
Patryk