Przyjmujemy gości – menu #2

Dodałam kiedyś przykładowe menu, które może nam służyć jako podstawa np. niedzielnego obiadu, ale także inspiracja przy podejmowaniu gości. Prosiliście o więcej tego typu postów, więc dziś druga odsłona. Co proponuję Wam w dzisiejszym menu, gdy przyjmujemy gości?

przyjmujemy gości

Na przystawkę proponuję deskę zakąsek. Tutaj wykorzystać możemy takie sery, jakie akurat mamy w lodówce, do tego dokładamy wędliny, krakersy czy paluszki, pieczywo i dodajemy owoców, które będą nie tylko świetną przekąską, ale dodatkowo ozdobią naszą deskę. Inwencja zależy od Was i tego, co lubicie jeść… Takie deski to idealne rozwiązanie, gdy przyjmujemy gości, bo możemy wykorzystać to, co akurat mamy w lodówce.

Czas na zupę. Dziś serwujemy:

Krem szpinakowy z grzankami

przyjmujemy gości

Składniki:

  • ok. 1 l bulionu warzywnego
  • 300 g świeżego szpinaku baby
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 125 g serka ricotta
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz i szczypta mielonej gałki muszkatołowej

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w niedużą kostkę.
Do garnka grubszym dnem wlewamy oliwę z oliwek, na której szklimy cebulę oraz czosnek. Pamiętajmy, aby czosnku nie przypalić, bo zrobi się gorzki. Gdy cebula i czosnek osiągną pożadany stan, dodajemy ziemiaki i całość jeszcze podsmażamy.
Na koniec do garnka dorzucamy opłukany szpinak. Całość podlewamy bulionem warzywnym i zagotowujemy na średnim ogniu. Następnie skręcamy ogień na najmniejszy i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut, po czym miksujemy na gładki krem razem z serkiem ricotta.
Zupę doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Podajemy z grzankami.

Jak danie główne proponuję Wam

pierś kurczaka pieczoną z szynką dojrzewającą.

To proste i bardzo pyszne danie, które zrobi wrażenie na gościach. Ja podałam je z pieczonymi ziemniaczkami oraz mixem sałat z sosem śródziemnomorskim. Takie proste, a zarazem efektowne dania są świetne, gdy przyjmujemy gości.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • lubczyk, papryka ostra, oregano, vegeta, pieprz
  • olej
  • 6 plastrów szynki serrano lub parmeńskiej (po 3 plastry szynki na każdą pierś kurczaka)

Pierś z kurczaka nacieramy przyprawami, polewamy olejem, dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na noc lub na kilka godzin.
Gdy mięso się zamarynuje, obsmażamy je krótko z obu stron na rozgrzanym oleju aż się delikatnie zarumieni. Następnie odkładamy do wystudzenia i owijamy plastrami szynki.
Tak przygotowane piersi kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C przez ok. 25 minut.

Ponieważ ostatnio zarzuciliście mi, że nie zaproponowałam nic do picia, dziś podrzucam przepis na

klasyczną lemoniadę.

przyjmujemy gości

Składniki:

  • szklanka soku z cytryn – wychodzi ok. 5-6 cytryn
  • 120 g cukru
  • 1 l zimnej wody
  • lód

Szklankę wody zagotowujemy z cukrem do całkowitego rozpuszczenia, a następnie studzimy.
Sok wyciśnięty z cytryn przecedzamy przez gęste sito, a następnie wlewamy do dzbanka i dolewamy wystudzony syrop cukrowy. Dolewamy pozostałe 750 ml wody i dokładamy kostki lodu.

Był obiad, musi być i deser., Proponuję Wam

pyszny sernik

podany z sosem malinowym i bitą śmietaną.

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 250 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 7 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. W miseczce mieszamy mąkę ziemniaczaną i pszeną.
Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najwyższych obrotach.
Zmniejszamy obroty miksera na umiarkowane i dodajemy stopniowo ser, a następnie mieszaninę mąki.
Białka ubijamy na sztywno w osobnym naczyniu. Następnie delikatnie mieszamy je z masą serową, aby „nie usiadły”.
Przekładamy masę do tortownicy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 60 min. w temperaturze 175 st. C, a następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do całkowitego ostygnięcia. Wystudzony sernik wkładamy do lodówki.

Sos malinowy

Składniki:

  • 30 dag malin świeżych lub mrożonych
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru

Umyte maliny przekładamy do garnka, dolewamy wodę, dodajemy sok z cytryny i cukier. Gotujemy od czasu do czasu mieszając, aż maliny się rozpadną, a cukier rozpuści. Sos przelewamy przez gęste sitko i przecieramy, aby oddzielić nasionka. Studzimy.

I obiad z przystawką i deserem gotowy – możemy robić wrażenie na gościach! Pozostaje jeszcze tylko zadbać o atmosferę!

Buziaki!
signature
Subskrybuj, żeby nie przegapić żadnego posta!
Podaj swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach!
Tagi

Co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 komentarz
  • Karolina90dg
    1 października, 2020

    Krem szpinakowy – muszę kiedyś wypróbować.
    Pozdrawiam

  • PKanalia
    1 października, 2020

    krem szpinakowy mi się podoba… znaczy wszystko jest okay, ale ten krem szczególnie…
    p.jzns 🙂

  • angiesrecipes
    2 października, 2020

    wow So many yummy food! The cheese board looks really great and I love esp. that cheesecake 🙂

    • Agata
      3 października, 2020

      Ja uwielbiam takie deski z przekąskami a szczególnie jak jest tak dużo różnych serów 🙂 uwielbiam tez te paluchy co są na zdjęciu 🙂 ten serniczek wyglada obłędnie 🙂

  • jotka
    2 października, 2020

    o rajciu, jakie to wszystko apetyczne i wszystko lubię, dzięki za pomysły, na pewno coś wykorzystam:-)

  • Sabina
    2 października, 2020

    Kocham wszystko co z szynką parmeńską i ta pierś z kurczaka na pewno by mi bardzo smakowała. Swoją drogą muszę taką kiedyś zrobić, nigdy na to nie wpadłam 😉 Pozdrawiam i obserwuję 🙂

  • Jestem Magdalena
    2 października, 2020

    Z przyjemnością zjadłabym taki krem szpinakowy 🙂

  • Serpentyna
    2 października, 2020

    Glowny sukces takich desek czy bufetow polega wlasnie na tym co pokazalas – roznorodnosci produktow, rodzajow i nawet kolorow. Poza tym dla kazdego cos dobrego – nie lubi serow to ma wedline, owoce….
    Prezentacja tez ma znaczenie i wyszla Ci pieknie.

  • Rashmi
    2 października, 2020

    Just love that cheesecake.. such yummy food 🙂
    Beauty and Fashion/Rampdiary/Glamansion

  • weronika
    2 października, 2020

    serniczek wygląda super 🙂 na taki obiadek to z przyjemnością bym wpadła!

  • Mama z różową torebką
    2 października, 2020

    To kiedy można do Ciebie na takie specjały wpadać? 😛

  • Klimaty Agness
    2 października, 2020

    Bardzo pomysłowe i apetyczne menu, muszę koniecznie wypróbować ten krem ze szpinaku, bo nigdy nie robiłam 🙂
    Pozdrawiam serdecznie, Agness:)

  • Paola
    3 października, 2020

    So many delicious dishes here!
    Kisses, Paola.

    Expressyourself

    My Instagram

  • StanleyMaruda
    3 października, 2020

    Przyznam bez bicia, że przepis na pierś sobie spisałem i zamierzam w najbliższym czasie wykorzystać 🙂 Ciast nigdy nie robiłem i na razie nie będę, bo nie chcę uśmiercić rodziny 🙂 Zostanę przy gotowaniu 🙂 Miłego weekendu 🙂

  • Monika Olga
    3 października, 2020

    Takie deski rozmaitości to świetny pomysł 🙂

  • Radiomuzykant-ka
    3 października, 2020

    Super. 🙂
    Ponieważ jestem własnie po obiedzie, to najbardziej mnie ten sernik porwał. 😉

  • Venus
    3 października, 2020

    Super inspiracja 🙂 wszczegolnosci ta zupka

  • Jenovia Dżemson
    3 października, 2020

    Chciałabym zostać przez Ciebie kiedyś przyjęta na obiad XD Oczywiście z deserem! Pozdrawiam!^^

  • Magda
    4 października, 2020

    Bardzo apetyczne menu, zjadłabym wszystko z wielką chęcią 🙂

  • Selvaggia Capizzi
    4 października, 2020

    What a fabulous menu, I will try these recipes!
    Don’t Call Me Fashion Blogger
    Facebook
    Bloglovin’

  • Magdalena
    4 października, 2020

    super menu!

  • Ken.G
    4 października, 2020

    Spróbowałabym tego kremu szpinakowego. I, oczywiście, serniczka 🙂

  • Beatrycze
    4 października, 2020

    Jestem przed jedzonkiem więc bym sobie z chęcią zjadła dosłownie wszystko

  • Jackie Harrison
    5 października, 2020

    Interesting recipe looks delicious

  • Lovely
    5 października, 2020

    You made me crave food. They look super yum! I need to try the spinach cream.
    xoxo
    Lovely
    http://www.mynameislovely.com

  • iza
    5 października, 2020

    przepyszne menu

  • Marzena
    5 października, 2020

    Pyszne pomysły na imprezkę kochana. Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego dnia 🙂

  • Asia
    5 października, 2020

    Ja zdecydowanie jestem fanką czegoś w stylu zdjęcia głównego, deska serów i wędlin z dodatkiem oliwek czy winogron 🙂

  • Paola
    5 października, 2020

    Have a great start to the week babe!
    Kisses, Paola.

    Expressyourself

    My Instagram

    • Ania
      9 października, 2020

      Deska serów to nr.1 na moim stole 🙂 uwielbiam ten zestaw 🙂 jutro mam właśnie babiniec i chyba zaserwuje krem z dyni…szybka zupka i bardzo pyszna 🙂

  • Kathy Leonia
    5 października, 2020

    menu mega elegancko wygląda acz proste do zrobienia:)

  • Iwona
    6 października, 2020

    Uwielbiam takie inspiracje. Zawsze mam problem z tym co ciekawego i pysznego podać 🙂

  • Alice
    6 października, 2020

    Pysznie wyglądające dania! Zamierzam je wypróbować 🙂

  • Karo
    6 października, 2020

    Swietne propozycje na smacxne przekąski i dania dla goości. Warto na pewno ich wypróbować

  • Karo
    6 października, 2020

    Świetne propozycje na pyszne dania i przekąski dla gości- z pewnościa warto je wypróbować 🙂

  • Cyrysia
    7 października, 2020

    Dziękuję za fajne propozycje na poczęstunek dla gości. Z pewnością je wypróbuję.

  • Cyrysia
    7 października, 2020

    Świetne propozycje na poczęstunek dla gości. Z pewnością je wypróbuję.

  • L
    13 października, 2020

    Jak to wszystko smacznie wygląda!

  • Agnieszka Kaniuk
    17 października, 2020

    Same pyszności. Dziękuję za inspirację. 😊

  • Di bloguje
    18 października, 2020

    Pyszne propozycje.

  • Pichceniomania
    18 października, 2020

    Fajne, przemyślane menu na przyjęcie. Jedynie co, to do zupy dodałabym chyba jakiś bardziej wyrazisty w smaku ser. Wszystko super 🙂

  • Sady Sana
    5 listopada, 2020

    Wygląda tak smakowicie, że sama bym wszystko zjadła 😀

  • Pani KoModa
    20 listopada, 2020

    TO ja wybieram serniczek 🙂

  • Łucja - Maria
    24 stycznia, 2021

    Zaciekawiła mnie zupa krem ze szpinaku. Nigdy takiej nie robiłam. Szpinak często gości w mojej kuchni. Dosyć często robię pierś kurczaka pieczoną z szynką parmeńska.
    Serdecznie pozdrawiam:)

  • Kolejny zestaw wspaniałych i przepysznych posiłków, które można serwować konsumentom również w zakładach gastronomicznych. To dobra i wspaniała inspiracja 👍🙂

    Pozdrawiam serdecznie i cieplutko 🤗🙋‍♂️💖
    Patryk