Domowe przyjęcie – menu dla gości #1
Uwielbiam gotować. To mnie najlepszy sposób na relaks, ale także na wyrażanie miłości dla bliskich mi osób. Uwielbiam przyjmować gości i zaskakiwać ich bogactwem smaków i nowymi potrawami. Marzy mi się duży stół, przy którym można będzie biesiadować. Dziś mam więc dla was menu dla gości, czyli garść przepisów, które ułożą się we wspaniałe i smaczne popołudnie.
Przystawka: Sałatka Caprese
Składniki:
- 2 pomidory
- 125 g mozzarelli
- kilkanaście liści bazylii
- szczypta suszonego oregano
- oliwa z oliwek extra vergine
- sól i pieprz
Pomidory kroimy na plasterki. Mozzarellę wyjmujemy z zalewy i kroimy na cienkie plasterki. Pomidory układamy na półmisku na przemian z mozzarellą. Na każdym plasterku mozzarelli układamy listek bazylii. Sałatkę doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i polewamy 2 łyżkami oliwy z pierwszego tłoczenia. Przed samym podaniem posypujemy solą. Można także posypać suszonym oregano.
Zupa: Krem z pieczonych pomidorów z sosem bazyliowym i grzankami
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 1 cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól
- mielony pieprz
- tymianek
- 300 ml wywaru z warzyw
- cukier
PESTO:
- pęczek bazylii
- sól morska
- kilka łyżek oliwy z oliwek
GRZANKI:
- 2 duże kromki chleba
- oliwa z oliwek
Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki, układamy w żaroodpornym naczyniu. Dodajemy obraną i pokrojoną w ósemki cebulę oraz obrane ząbki czosnku, kropimy wszystko oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
Upieczone pomidory przekładamy do rondla, dolewamy część wywaru warzywnego i blendujemy, a następnie przecieramy przez gęste sito i ewentualnie uzupełniamy wywarem do uzyskania pożądanej gęstości.
Przygotowujemy pesto – bazylię płukamy, suszymy, odrywamy listki od gałązek i miksujemy je z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek i solą. Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.
Zupę podajemy w bulionówkach z kleksem pesto i grzankami. Zupa jest bardzo syta, a w naszym menu jeszcze sporo pyszności.
Drugie danie: Kotlety de volaille
Składniki:
- 3 pojedyncze połówki filety z piersi kurczaka (każda po 200 g) – łącznie 0,6 kg
- sól
- mielony pieprz
- 0,5 litra oleju roślinnego do smażenia
- 100 g zimnego masła
- pęczek natki zielonej pietruszki
- 100 g bułki tartej
- 40 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 łyżki mleka
Każdy z trzech filetów nacinamy w połowie grubości i rozkładamy, a następnie delikatnie rozpłaszczamy dłońmi. Przykrywamy kilkoma warstwami folii spożywczej i rozbijamy tłuczkiem na blacie na grubość max. 5 mm. Należy przy tym uważąć, aby nie porobić dziur i nie uszkodzić struktury mięsa.
Każdy kawałek rozkrawamy na pół, tak aby powstało 6 części z mięsa. Posypujemy solą, pieprzem, nakładamy łyżeczkę posiekanej natki pietruszki oraz pasek zimnego masła. Zwijamy w ciasny rulony. Każdą roladkę posypujemy solą i pieprzem z zewnątrz i zawijamy ściśle w folię aluminiową. Wstawiamy do zamrażarki na pół godziny.
Przygotowujemy w rondlu 0,5 l oleju, a na 3 dużych talerzach osobno mąkę, jajka roztrzepane dokładnie z mlekiem oraz bułkę tartą.
Kotlety obtaczamy w mące, następnie jajku, ponownie w mące i jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażymy około 8 minut na złocisty kolor po 3 sztuki jednocześnie. Pod koniec smażenia można dodać trochę masła. Dobrze, jeśli kotlety de volaille będą całkowicie zanurzone w tłuszczu, dzięki czemu bez obracania usmażą się równomiernie od zewnątrz i w środku. Gotowe roladki odsączamy na ręczniku papierowym.
Podaję je z frytkami i sałatką, na którą przepis poniżej:
Sałata z botwinką
Składniki:
- pęczek botwinki
- mix sałat
- garść roszponki
- łyżka łuskanego słonecznika
- garść obranych, posiekanych orzechów włoskich
- łyzka oliwy z oliwek
- sól, pieprz, cukier do smaku
Sałatę i botwinkę płuczemy i suszymy. Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy słonecznik i orzechy, polewamy oliwą i doprawiamy do smaku.
Po dobrym obiedzie w naszym menu czas na kawę i deser.
Deser lodowy z owocami i bitą śmietaną
SKŁADNIKI
- lody śmietankowe
- sos owocowy
- bita śmietana
- świeże owoce
- rurki deserowe
- kilka listków mięty
Na dno pucharka nakładamy warstwę puszystej bitej śmietany. Wewnętrzne ścianki pucharka polewamy ulubionym sosem owocowym – ja wykorzystałam sos malinowy. Następnie nakładamy gałki lodów śmietankowych i przykrywamy je dodatkową warstwą bitej śmietany i sosu owocowego. Tak przygotowany deser dekorujemy świeżymi owocami, kruchymi wafelkami lub rurkami deserowymi. Na zakończenie dodajemy kilka listków aromatycznej mięty.
Jak Wam się podoba moje menu? Chcecie więcej takich postów? Urządzacie czasem takie obiady dla gości?
Kobieta po 30
9 kwietnia, 2018Wszystko super smaczne. ja też lubię gotować, ale wtedy, kiedy nie muszę się spieszyć, mam wszystko, co potrzebne pod ręką…i nie czuję presji, że musi się udać 😉
angiesrecipes
9 kwietnia, 2018They all look very light and tasty!
Alice
9 kwietnia, 2018Fajne przepisy, zgłodniałam bardzo 🙂
Angelika i Monika (Candy Pandas)
9 kwietnia, 2018Zacne menu a szczególnie ten deser 😛
Sheira
9 kwietnia, 2018Jejku, jak to wszystko smacznie wygląda 🙂 Uwielbiam zupy-krem, więc z chęcią powtórzę przepis 😉
30plus blog
9 kwietnia, 2018Zjadłabym sobie taki krem oraz deser 🙂
Kathrine Eldridge
9 kwietnia, 2018Everything looks delicious! Mozzarella and Tomatoes is one of my favorite dishes in summer!
https://www.kathrineeldridge.com
Matka na Szczycie
9 kwietnia, 2018Chętnie bym wzięła udział w przyjęciu, na którym są takie przysmaki! 🙂
Bea
9 kwietnia, 2018Można się wprosić na takie przyjęcie? 🙂
Kasia i jej kobiecy świat
9 kwietnia, 2018Chyba wpadnę z wizytą 🙂
boja
9 kwietnia, 2018Niczego sobie uczta! A co do popicia?
Kathy Leonia
11 kwietnia, 2018wódka:D
Sara
9 kwietnia, 2018Very very delicious!
https://chicchedimamma.com/
Magdalena
9 kwietnia, 2018Mogę wpaść w gości? 🙂
karodos.pl
9 kwietnia, 2018Sałatkę caprese i kotlet dewolay uwielbiam 🙂
Paola Lauretano
9 kwietnia, 2018All sounds delicious! I love the Italian Caprese!
Kisses, Paola.
Expressyourself
jotka
9 kwietnia, 2018Jutro wpadam na obiad:-)
ventana de foto
9 kwietnia, 2018Nutritivo menú, bastante completo. Los invitados que acudan a degustarlo van a salir satisfechos.
Besos
carolina g.ticala
9 kwietnia, 2018Estupendo post!!! !!Feliz semana precios@!!!❤💛💙
Dorota
9 kwietnia, 2018Ja również lubię gotować (piec także) i zaskakiwać gości nowymi potrawami. Caprese przygotowuję bardzo często, ale sałatkę skrapiam dodatkowo octem balsamicznym.
Chętnie wpadłabym do Ciebie na takie smaczne przyjęcie:)
Noel
9 kwietnia, 2018Zgłodniałam czytając to menu i oglądając te apetyczne zdjęcia 😀
My Strawberry Fields
9 kwietnia, 2018Bardzo fajny zestaw! Całość chętnie bym zjadła 🙂
czerwonafilizanka
9 kwietnia, 2018Sałatka Caprese mniam
Kathy Leonia
14 kwietnia, 2018oj tez lubię;)
magda
9 kwietnia, 2018So delicious
http://retromaggie.blogspot.pt
Kathy Leonia
10 kwietnia, 2018mogę wpaść na taką wyżerkę choćby zaraz:D
honestjessicaalba.wordpress.com
10 kwietnia, 2018Wygląda pysznie 🙂 Jak pojawią się smaczne pomidory, wypróbuję przepis na zupę krem 🙂
kuchnia u Krysi
10 kwietnia, 2018Pięknie, smacznie i pomysłowo. Sama chętnie zasiadłabym przy tak zastawionym stole. Bardzo mi narobiłaś smaka na takie menu. Sałatka, dese kotlety… ależ tu wszystko pysznie wygląda 🙂
Miłego dnia Karolinko 🙂
Iwona Zmyslona
10 kwietnia, 2018Zestaw potraw smaczny, ale ja zupy-krem nie lubię, więc i gościom bym nie podała. Natomiast de volaille na świąteczny rodzinny obiad jak najbardziej. Dla gości jako danie na ciepło, tylko przy dużych okazjach. Jak zauważył Boja, za mało napisałaś o napojach, które w przypadku przyjęć dla gości odgrywają równie ważną rolę jak jedzenie. Pozdrawiam.
Agnieszka
10 kwietnia, 2018Wygląda rewelacyjnie – szczególnie ta zupa jest świetna:D
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
kosmetykofanki
10 kwietnia, 2018Uwielbiam zupy krem i już zacieram ręce na świeże sezonowe warzywa <3
Słodyczarnia
10 kwietnia, 2018Super menu, u mnie prawie zawsze gości sałatka caprese 🙂
Jola (Pixel Kolor)
10 kwietnia, 2018Fajny post i ciekawe propozycje. Zaskoczyłaś mnie sałatą z botwiną. W takiej postaci jeszcze jej nie jadłam. W zasadzie tylko w zupie.
Greenelka
10 kwietnia, 2018Dla mnie wszystko oprócz kotletów jest wspaniałe, no, ale mogłabym dać zamienniki roślinne. Pozdrowionka wiosenne:)
weronika
10 kwietnia, 2018No i super pomysły. Ja bym musiała wymienić tego devolaja bo to dla mnie wciąż za duża sztuka 🙂 Chętnie więcej takich postów!
Lakierowniczka
10 kwietnia, 2018Mmmm ale apetycznie! Przyznam szczerze, że właśnie mam kawkę i chętnie bym zjadła sobie taki deser 😉
fashion blogger
10 kwietnia, 2018this is my favorite!
new review on my blog <<< the best beach scents >>>
have a nice day
Francesca Romana Capizzi
10 kwietnia, 2018I love the caprese salad!!!
Don’t Call Me Fashion Blogger
Facebook
Bloglovin’
Iwona
10 kwietnia, 2018Zupa-krem się do mnie uśmiecha 🙂 Następnym razem daj wcześniej znać, gdy będziesz szykować imprezkę 😀
Agnieszka Kaniuk
10 kwietnia, 2018Jeśli tak przyjmujesz gości, to ja się sama wpraszam.:)
Jackie Harrison
10 kwietnia, 2018This looks so delicious now I’m hungry.
Carmy
10 kwietnia, 2018so delicious 🙂
L.B.
10 kwietnia, 2018Kotlety de volaille – najbardziej do mnie przemówiło to danie. Ta nazwa w ogóle świetna ;D. Dobrze mieć takie przepisy w zanadrzu, w razie właśnie wizyty gości. Sprawdzone, polecone, więc można działać i nie będzie katastrofy.
Mozaika Rzeczywistości
10 kwietnia, 2018Mogę powiedzieć, że są to moje smaki. 🙂
W takim razie powodzenia w pisaniu tej pracy. Pamiętam po sobie, że najgorzej jest chyba zacząć, potem zgłębianie tematu pracy dyplomowej właściwie samo prowadziło mnie przez kolejne jej rozdziały jakie napisałem. 🙂
Pozdrawiam!
The Yum List
10 kwietnia, 2018I enjoy cooking when I have time. Unfortunately, most days it’s just a rush from one thing to the next.
Zwykła Matka
11 kwietnia, 2018Uwielbiam sałatkę caprese i desery lodowe 🙂 Devolaiem tez nie pogardzę 🙂
il bello di essere donna
11 kwietnia, 2018pomodori e mozzarella il mio preferito 🙂
Ervisha
11 kwietnia, 2018Caprese… niby taka prosta sałatka a tak łatwo ją zepsuć 🙂
HariRari
11 kwietnia, 2018They all look really great, I’m hungry now!
xx
Magda
11 kwietnia, 2018Mnóstwo pyszności 🙂 czekam z utęsknieniem na pyszne gruntowe pomidory, żeby zrobić caprese 🙂
Ewa
11 kwietnia, 2018Wszystko prezentuje się niezwykle apetycznie i zdecydowanie całe menu trafia w moje upodobania smakowe:) Oj, wprosiłabym się na takie przyjęcie;)
Jyoti
11 kwietnia, 2018So yummy and delicious 🙂 Lots of love! Wonderful post dear
Beauty and Fashion Freaks
Paola Lauretano
11 kwietnia, 2018Have a great day Karo!
Kisses, Paola.
Expressyourself
Monika
11 kwietnia, 2018Kotlecik wygląda smakowicie. 🙂
Młoda Mama
12 kwietnia, 2018Bardzo lubię kotlety de volaille i zazwyczaj robię je na niedziele. 🙂
Pozdrawiam
Trends Gallery
12 kwietnia, 2018Delicious!
xx
http://www.trendsgalleryblog.blogspot.com
Twilight Man
12 kwietnia, 2018They all look so delicious and colourful. I love that salad! Yums!
Cyrysia
12 kwietnia, 2018Uwielbiam Sałatkę Caprese i często podaje ją swoim gościom. Natomiast nigdy nie próbowałam kremu z pieczonych pomidorów. Muszę kiedyś przetestować twój przepis. A de volaille – mniam, mniam 🙂
Megly
12 kwietnia, 2018Doskonały pomysł! Ale bym zjadła.
Pyszności prawdziwe. Chętnie bym spróbowała dla gości zrobić te wspaniałości.
Pozdrowionka!! 🙂
napiecyku
12 kwietnia, 2018Naprawdę kusisz i jeszcze tan deser. Wpraszam się na takie przyjęcie 🙂
Małgorzata G.
12 kwietnia, 2018Nie mogę się oprzeć Twoim daninom. Wyglądają jak zawsze apetycznie.
Vika
12 kwietnia, 2018A usual very interesting) Have a nice weekend)
Ciekawska Magdalena
12 kwietnia, 2018nmmm zupę krem bym zjadła ;D
magda-domowy klimacik
13 kwietnia, 2018Wspaniałe propozycje. U mnie jutro się szykuje impreza urodzinowa, mam już menu, ale następnym razem wykorzystam coś z Twojego 🙂
Francesca Romana Capizzi
13 kwietnia, 2018have a nice day!
Marzena
13 kwietnia, 2018Kochana ale pyszności. Ja uwielbiam gotować a potem biesiadować z rodzinką czy znajomymi. Buziolki
Blackswan
13 kwietnia, 2018Gosh, you’re making me so hungry! xoxo
Gina Beltrami
13 kwietnia, 2018I like it! So italian style!
xoxo Gina
new post
F-Lover Fashion Blog by Gina Beltrami
werka777
13 kwietnia, 2018Rewelacyjne menu 🙂 Jutro spodziewam się gości i może wystawnego obiadu robić nie będę, ale ta zupa krem może zostanie przeze mnie wykorzystana. Świetny pomysł!
Renée
13 kwietnia, 2018Joli menu mais très copieux…ça fait beaucoup tout ça. merci pour les recettes amitiés
Anna
13 kwietnia, 2018This all looks so delicious! 🙂
Sarah
13 kwietnia, 2018Hello,
So amazing !
Sarah, http://www.sarahmodeee.fr/
Marionetka Mody
13 kwietnia, 2018Mmmmm…. Taką zupkę to bym wchłonęła 🙂
Mania Testowania
13 kwietnia, 2018Pysznie wygląda
Jolanta Strażyc
13 kwietnia, 2018Same pyszności 🙂 Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu 🙂
pirelka
13 kwietnia, 2018Ale wszystko wygląda smakowicie 😉
Dalwi
13 kwietnia, 2018Szybkie dania i jakie dobre!
Rena
13 kwietnia, 2018Mniam, super post, chętnie skorzystam z Twoich przepisów, możesz częściej dodawać takie posty mi się podobają 🙂
https://spicetki.wordpress.com/
J.
13 kwietnia, 2018Menu proste, ale wygląda bardzo smacznie :). Jak jeszcze dobra atmosfera… 🙂
Mozaika Rzeczywistości
13 kwietnia, 2018🙂 Według mnie jest coraz mniej zespołów w Polsce i nie tylko, które w swoich tekstach promują takie sytuacje jak pan ,,Spięty” z Lao Che. Można ich niektóre kawałki rozbierać na czynniki pierwsze sto razy,a i tak odkryje się za kolejnym razem coś nowego.
Pozdrawiam!
Kinga K.
14 kwietnia, 2018Ale super <3
Grace
14 kwietnia, 2018Karolina these receipes looks so delicious especially the soup.
Grace
14 kwietnia, 2018Karolina these receipes looks so delicious especially the soup.have a nice weekend.
Patryk | Blog o żywieniu zbiorowym
14 kwietnia, 2018Fantastyczne menu 🙂 Idealny zestaw dań np. na przyjęcie komunijne 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
Patryk
monika olga czyta
14 kwietnia, 2018Dziękuję za tak szczegółowe wyjaśnienie jak zrobić kotlet de voaille. Bardzo go lubię i często zamawiam, ale nie potrafię go zrobić. Spróbuję z Twoim przepisem 😉 Pozdrawiam!
Gil Zetbase
14 kwietnia, 2018Everything looks so delicious!
Have a nice week-end!
Gil Zetbase
Mania Testowania
14 kwietnia, 2018Ale mi narobiłaś smaka kochana, a ja na diecie 🙁
Domogród
14 kwietnia, 2018Menu dla mnie super. Ciekawi mnie ta sałatka z botwinką???
Karolina Krawczyk
15 kwietnia, 2018Przepis jest w tekście 🙂 Jest pycha!
alessandra
15 kwietnia, 2018It looks delicious
http://www.alessandrastyle.com
Teresa
15 kwietnia, 2018Super przepisy. Dewolaje ściągnęłam. Pozdrawiam Królowo. 🙂 .
Chocolade
15 kwietnia, 2018Jedynie drugie danie dla mnie zbyt tłuste, ale reszta super 😀
Agnieszka Wieczorek
15 kwietnia, 2018Ale ten deser przepysznie się prezentuje! <3 A sałatka caprese – uwielbiam ją 🙂
kloszard
15 kwietnia, 2018… ładne obrazki….czy smaczne, nie wiem bo przecież mogą być tylko poukładane .Czemu nie dołączę do chóru ?… Napisała Pani że z miłości i takie tam ble ble ble(dla mnie ble ble ble). Jeśli kogoś kocham to co jest dla niego jest tylko dla niego a pani(moim zdaniem), oddała się wszystkim a potem opowiedziała że zrobiła to dla tych jedynych.
Mamy stoły o podobnych fakturach. Mój waży chyba tonę ale można na nim tańczyć w kilka osób. Ciekawe czy Pani też podobnie solidny.(Ciekawi mnie z mojej małostkowości by się przekonać ,że mam lepszy). (korzystam z lepszego)
Vika
15 kwietnia, 2018As usual very interesting) Thanks a lot for sharing)
Carmy
15 kwietnia, 2018so yummy 🙂
Milena M
16 kwietnia, 2018Uwielbiam zupy krem.
Beauty Unearthly
17 kwietnia, 2018Looks delicious!!! Thank you for recipe 🙂
xx
Szyciownik
17 kwietnia, 2018Cześć,
Ale to wszystko pięknie wygląda. Przepyszne jedzenie 🙂
Pozdrawiam,
Kasia
EllaCanto
17 kwietnia, 2018Baaardzo smakowite menu i chętnie bym wpadła na taki obiadek 😀
Marzena T (Mania)
17 kwietnia, 2018Tak ugoszczona to ja bym bardzo chciała być 😀 Zjadłabym wszystko 🙂 A zupkę z pieczonych pomidorów to sobie zrobię dla siebie hihi 😀
Vika
17 kwietnia, 2018Thanks for the interesting post! Have a nice day)
Magda
18 kwietnia, 2018Na taki deser to z całą pewnością bym wpadła. A do tego dobre picie i ploty. Najlepiej!
Potrawy w sam raz na jakieś imprezy. Na pewno przypadłyby do gustu.
Fashionably Idu
18 kwietnia, 2018Wow, you love to cook? I’m the total opposite of you. Cooking is something I do not enjoy LOL. These look amazing, you’ve got serious skills!!
https://www.fashionablyidu.com/
Ewa
19 kwietnia, 2018Całe menu prezentuje się smacznie 🙂
Vika
19 kwietnia, 2018Great post as usual! Have a nice weekend)
Sara
20 kwietnia, 2018Have a great day! Kisses
https://chicchedimamma.com/
DOBRYCOACH7
20 kwietnia, 2018Witaj serdecznie
dziękuję pięknie za komentarz, aTwój tekst, Twoje przepisy i zdjęcia powoduję, ze chce mi się robić tak pyszny obiad jaki zaprezentowałaś, dałaś mi inspirację i motywację dziękuję….
Kamila
20 kwietnia, 2018Ale pyszne 🙂 z chęcią przygotuje takie potrawy 🙂
Elena
20 kwietnia, 2018So yummy, dear 🙂
Juliana Ferreira
20 kwietnia, 2018Delicius post
Kisses
http://www.pimentadeacucar.com
Emily Tang
21 kwietnia, 2018the photo of the dessert is tempting 😀
Danka
23 kwietnia, 2018wygląda rewelacyjnie 😀
Izabela - mlodymokiem.pl
26 kwietnia, 2018Wygląda pysznie! Pomidorki z mozarella moje ulubione!
Pani KoModa
28 kwietnia, 2018Ale pyszności ! 🙂
Ja się ostatnio zastanawiałam co podać 🙂 Ale to był impreza popołudniowa bez obiadu. Więc nie do końca takie danie by się sprawdziło.
Kamila
15 stycznia, 2019Aż zgłodniałam od samego tego patrzenia 🙂 Na pewno muszę coś takiego sobie przygotować.
Patryk, żywienie zbiorowe - gastronomia & psychologia
13 listopada, 2023👍🙂🍽🥘🍨