Domowe przyjęcie – menu dla gości #1

Uwielbiam gotować. To mnie najlepszy sposób na relaks, ale także na wyrażanie miłości dla bliskich mi osób. Uwielbiam przyjmować gości i zaskakiwać ich bogactwem smaków i nowymi potrawami. Marzy mi się duży stół, przy którym można będzie biesiadować. Dziś mam więc dla was menu dla gości, czyli garść przepisów, które ułożą się we wspaniałe i smaczne popołudnie.

menu

Przystawka: Sałatka Caprese

Składniki:

  • 2 pomidory
  • 125 g mozzarelli
  • kilkanaście liści bazylii
  • szczypta suszonego oregano
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól i pieprz

Pomidory kroimy na plasterki. Mozzarellę wyjmujemy z zalewy i kroimy na cienkie plasterki. Pomidory układamy na półmisku na przemian z mozzarellą. Na każdym plasterku mozzarelli układamy listek bazylii. Sałatkę doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i polewamy 2 łyżkami oliwy z pierwszego tłoczenia. Przed samym podaniem posypujemy solą. Można także posypać suszonym oregano.

menu

Zupa: Krem z pieczonych pomidorów z sosem bazyliowym i grzankami

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • mielony pieprz
  • tymianek
  • 300 ml wywaru z warzyw
  • cukier

PESTO:

  • pęczek bazylii
  • sól morska
  • kilka łyżek oliwy z oliwek

GRZANKI:

  • 2 duże kromki chleba
  • oliwa z oliwek

Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki, układamy w żaroodpornym naczyniu. Dodajemy obraną i pokrojoną w ósemki cebulę oraz obrane ząbki czosnku, kropimy wszystko oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 50  minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.

Upieczone pomidory przekładamy do rondla, dolewamy część wywaru warzywnego i blendujemy, a następnie przecieramy przez gęste sito i ewentualnie uzupełniamy wywarem do uzyskania pożądanej gęstości.

Przygotowujemy pesto – bazylię płukamy, suszymy, odrywamy listki od gałązek i miksujemy je z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek i solą. Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.

Zupę podajemy w bulionówkach z kleksem pesto i grzankami. Zupa jest bardzo syta, a w naszym menu jeszcze sporo pyszności.

menu

Drugie danie: Kotlety de volaille

Składniki:

  • 3 pojedyncze połówki filety z piersi kurczaka (każda po 200 g) – łącznie 0,6 kg
  • sól
  • mielony pieprz
  • 0,5 litra oleju roślinnego do smażenia
  • 100 g zimnego masła
  • pęczek natki zielonej pietruszki
  • 100 g bułki tartej
  • 40 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mleka

Każdy z trzech filetów nacinamy w połowie grubości i rozkładamy, a następnie delikatnie rozpłaszczamy dłońmi. Przykrywamy kilkoma warstwami folii spożywczej i rozbijamy tłuczkiem na blacie na grubość max. 5 mm. Należy przy tym uważąć, aby nie porobić dziur i nie uszkodzić struktury mięsa.
Każdy kawałek rozkrawamy na pół, tak aby powstało 6 części z mięsa. Posypujemy solą, pieprzem, nakładamy łyżeczkę posiekanej natki pietruszki oraz pasek zimnego masła. Zwijamy w ciasny rulony. Każdą roladkę posypujemy solą i pieprzem z zewnątrz i zawijamy ściśle w folię aluminiową. Wstawiamy do zamrażarki na pół godziny.
Przygotowujemy w rondlu 0,5 l oleju, a na 3 dużych talerzach osobno mąkę, jajka roztrzepane dokładnie z mlekiem oraz bułkę tartą.
Kotlety obtaczamy w mące, następnie jajku, ponownie w mące i jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażymy około 8 minut na złocisty kolor po 3 sztuki jednocześnie. Pod koniec smażenia można dodać trochę masła. Dobrze, jeśli kotlety de volaille będą całkowicie zanurzone w tłuszczu, dzięki czemu bez obracania usmażą się równomiernie od zewnątrz i w środku. Gotowe roladki odsączamy na ręczniku papierowym.

Podaję je z frytkami i sałatką, na którą przepis poniżej:

Sałata z botwinką

Składniki:

  • pęczek botwinki
  • mix sałat
  • garść roszponki
  • łyżka łuskanego słonecznika
  • garść obranych, posiekanych orzechów włoskich
  • łyzka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Sałatę i botwinkę płuczemy i suszymy. Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy słonecznik i orzechy, polewamy oliwą i doprawiamy do smaku.

Po dobrym obiedzie w naszym menu czas na kawę i deser.

menu

Deser lodowy z owocami i bitą śmietaną

SKŁADNIKI

  • lody śmietankowe
  • sos owocowy
  • bita śmietana
  • świeże owoce
  • rurki deserowe
  • kilka listków mięty

Na dno pucharka nakładamy warstwę puszystej bitej śmietany. Wewnętrzne ścianki pucharka polewamy ulubionym sosem owocowym – ja wykorzystałam sos malinowy. Następnie nakładamy gałki lodów śmietankowych i przykrywamy je dodatkową warstwą bitej śmietany i sosu owocowego. Tak przygotowany deser dekorujemy świeżymi owocami, kruchymi wafelkami lub rurkami deserowymi. Na zakończenie dodajemy kilka listków aromatycznej mięty.

Jak Wam się podoba moje menu? Chcecie więcej takich postów? Urządzacie czasem takie obiady dla gości?

Buziaki!
signature
Subskrybuj, żeby nie przegapić żadnego posta!
Podaj swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach!
Tagi

Co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 komentarz
  • Kobieta po 30
    9 kwietnia, 2018

    Wszystko super smaczne. ja też lubię gotować, ale wtedy, kiedy nie muszę się spieszyć, mam wszystko, co potrzebne pod ręką…i nie czuję presji, że musi się udać 😉

  • angiesrecipes
    9 kwietnia, 2018

    They all look very light and tasty!

  • Alice
    9 kwietnia, 2018

    Fajne przepisy, zgłodniałam bardzo 🙂

  • Zacne menu a szczególnie ten deser 😛

  • Sheira
    9 kwietnia, 2018

    Jejku, jak to wszystko smacznie wygląda 🙂 Uwielbiam zupy-krem, więc z chęcią powtórzę przepis 😉

  • 30plus blog
    9 kwietnia, 2018

    Zjadłabym sobie taki krem oraz deser 🙂

  • Kathrine Eldridge
    9 kwietnia, 2018

    Everything looks delicious! Mozzarella and Tomatoes is one of my favorite dishes in summer!

    https://www.kathrineeldridge.com

  • Matka na Szczycie
    9 kwietnia, 2018

    Chętnie bym wzięła udział w przyjęciu, na którym są takie przysmaki! 🙂

  • Bea
    9 kwietnia, 2018

    Można się wprosić na takie przyjęcie? 🙂

  • Kasia i jej kobiecy świat
    9 kwietnia, 2018

    Chyba wpadnę z wizytą 🙂

  • boja
    9 kwietnia, 2018

    Niczego sobie uczta! A co do popicia?

  • Sara
    9 kwietnia, 2018

    Very very delicious!
    https://chicchedimamma.com/

  • Magdalena
    9 kwietnia, 2018

    Mogę wpaść w gości? 🙂

  • karodos.pl
    9 kwietnia, 2018

    Sałatkę caprese i kotlet dewolay uwielbiam 🙂

  • Paola Lauretano
    9 kwietnia, 2018

    All sounds delicious! I love the Italian Caprese!
    Kisses, Paola.

    Expressyourself

  • jotka
    9 kwietnia, 2018

    Jutro wpadam na obiad:-)

  • ventana de foto
    9 kwietnia, 2018

    Nutritivo menú, bastante completo. Los invitados que acudan a degustarlo van a salir satisfechos.

    Besos

  • carolina g.ticala
    9 kwietnia, 2018

    Estupendo post!!! !!Feliz semana precios@!!!❤💛💙

  • Dorota
    9 kwietnia, 2018

    Ja również lubię gotować (piec także) i zaskakiwać gości nowymi potrawami. Caprese przygotowuję bardzo często, ale sałatkę skrapiam dodatkowo octem balsamicznym.
    Chętnie wpadłabym do Ciebie na takie smaczne przyjęcie:)

  • Noel
    9 kwietnia, 2018

    Zgłodniałam czytając to menu i oglądając te apetyczne zdjęcia 😀

  • My Strawberry Fields
    9 kwietnia, 2018

    Bardzo fajny zestaw! Całość chętnie bym zjadła 🙂

  • czerwonafilizanka
    9 kwietnia, 2018

    Sałatka Caprese mniam

  • magda
    9 kwietnia, 2018

    So delicious
    http://retromaggie.blogspot.pt

  • Kathy Leonia
    10 kwietnia, 2018

    mogę wpaść na taką wyżerkę choćby zaraz:D

  • honestjessicaalba.wordpress.com
    10 kwietnia, 2018

    Wygląda pysznie 🙂 Jak pojawią się smaczne pomidory, wypróbuję przepis na zupę krem 🙂

  • kuchnia u Krysi
    10 kwietnia, 2018

    Pięknie, smacznie i pomysłowo. Sama chętnie zasiadłabym przy tak zastawionym stole. Bardzo mi narobiłaś smaka na takie menu. Sałatka, dese kotlety… ależ tu wszystko pysznie wygląda 🙂
    Miłego dnia Karolinko 🙂

  • Iwona Zmyslona
    10 kwietnia, 2018

    Zestaw potraw smaczny, ale ja zupy-krem nie lubię, więc i gościom bym nie podała. Natomiast de volaille na świąteczny rodzinny obiad jak najbardziej. Dla gości jako danie na ciepło, tylko przy dużych okazjach. Jak zauważył Boja, za mało napisałaś o napojach, które w przypadku przyjęć dla gości odgrywają równie ważną rolę jak jedzenie. Pozdrawiam.

  • Agnieszka
    10 kwietnia, 2018

    Wygląda rewelacyjnie – szczególnie ta zupa jest świetna:D
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

  • kosmetykofanki
    10 kwietnia, 2018

    Uwielbiam zupy krem i już zacieram ręce na świeże sezonowe warzywa <3

  • Słodyczarnia
    10 kwietnia, 2018

    Super menu, u mnie prawie zawsze gości sałatka caprese 🙂

  • Jola (Pixel Kolor)
    10 kwietnia, 2018

    Fajny post i ciekawe propozycje. Zaskoczyłaś mnie sałatą z botwiną. W takiej postaci jeszcze jej nie jadłam. W zasadzie tylko w zupie.

  • Greenelka
    10 kwietnia, 2018

    Dla mnie wszystko oprócz kotletów jest wspaniałe, no, ale mogłabym dać zamienniki roślinne. Pozdrowionka wiosenne:)

  • weronika
    10 kwietnia, 2018

    No i super pomysły. Ja bym musiała wymienić tego devolaja bo to dla mnie wciąż za duża sztuka 🙂 Chętnie więcej takich postów!

  • Lakierowniczka
    10 kwietnia, 2018

    Mmmm ale apetycznie! Przyznam szczerze, że właśnie mam kawkę i chętnie bym zjadła sobie taki deser 😉

  • fashion blogger
    10 kwietnia, 2018

    this is my favorite!
    new review on my blog <<< the best beach scents >>>
    have a nice day

  • Iwona
    10 kwietnia, 2018

    Zupa-krem się do mnie uśmiecha 🙂 Następnym razem daj wcześniej znać, gdy będziesz szykować imprezkę 😀

  • Agnieszka Kaniuk
    10 kwietnia, 2018

    Jeśli tak przyjmujesz gości, to ja się sama wpraszam.:)

  • Jackie Harrison
    10 kwietnia, 2018

    This looks so delicious now I’m hungry.

  • Carmy
    10 kwietnia, 2018

    so delicious 🙂

  • L.B.
    10 kwietnia, 2018

    Kotlety de volaille – najbardziej do mnie przemówiło to danie. Ta nazwa w ogóle świetna ;D. Dobrze mieć takie przepisy w zanadrzu, w razie właśnie wizyty gości. Sprawdzone, polecone, więc można działać i nie będzie katastrofy.

  • Mozaika Rzeczywistości
    10 kwietnia, 2018

    Mogę powiedzieć, że są to moje smaki. 🙂

    W takim razie powodzenia w pisaniu tej pracy. Pamiętam po sobie, że najgorzej jest chyba zacząć, potem zgłębianie tematu pracy dyplomowej właściwie samo prowadziło mnie przez kolejne jej rozdziały jakie napisałem. 🙂

    Pozdrawiam!

  • The Yum List
    10 kwietnia, 2018

    I enjoy cooking when I have time. Unfortunately, most days it’s just a rush from one thing to the next.

  • Zwykła Matka
    11 kwietnia, 2018

    Uwielbiam sałatkę caprese i desery lodowe 🙂 Devolaiem tez nie pogardzę 🙂

  • il bello di essere donna
    11 kwietnia, 2018

    pomodori e mozzarella il mio preferito 🙂

  • Ervisha
    11 kwietnia, 2018

    Caprese… niby taka prosta sałatka a tak łatwo ją zepsuć 🙂

  • HariRari
    11 kwietnia, 2018

    They all look really great, I’m hungry now!
    xx

  • Magda
    11 kwietnia, 2018

    Mnóstwo pyszności 🙂 czekam z utęsknieniem na pyszne gruntowe pomidory, żeby zrobić caprese 🙂

  • Ewa
    11 kwietnia, 2018

    Wszystko prezentuje się niezwykle apetycznie i zdecydowanie całe menu trafia w moje upodobania smakowe:) Oj, wprosiłabym się na takie przyjęcie;)

  • Jyoti
    11 kwietnia, 2018

    So yummy and delicious 🙂 Lots of love! Wonderful post dear
    Beauty and Fashion Freaks

  • Paola Lauretano
    11 kwietnia, 2018

    Have a great day Karo!
    Kisses, Paola.

    Expressyourself

  • Monika
    11 kwietnia, 2018

    Kotlecik wygląda smakowicie. 🙂

  • Młoda Mama
    12 kwietnia, 2018

    Bardzo lubię kotlety de volaille i zazwyczaj robię je na niedziele. 🙂
    Pozdrawiam

  • Twilight Man
    12 kwietnia, 2018

    They all look so delicious and colourful. I love that salad! Yums!

  • Cyrysia
    12 kwietnia, 2018

    Uwielbiam Sałatkę Caprese i często podaje ją swoim gościom. Natomiast nigdy nie próbowałam kremu z pieczonych pomidorów. Muszę kiedyś przetestować twój przepis. A de volaille – mniam, mniam 🙂

  • Megly
    12 kwietnia, 2018

    Doskonały pomysł! Ale bym zjadła.
    Pyszności prawdziwe. Chętnie bym spróbowała dla gości zrobić te wspaniałości.
    Pozdrowionka!! 🙂

  • napiecyku
    12 kwietnia, 2018

    Naprawdę kusisz i jeszcze tan deser. Wpraszam się na takie przyjęcie 🙂

  • Małgorzata G.
    12 kwietnia, 2018

    Nie mogę się oprzeć Twoim daninom. Wyglądają jak zawsze apetycznie.

  • Vika
    12 kwietnia, 2018

    A usual very interesting) Have a nice weekend)

  • Ciekawska Magdalena
    12 kwietnia, 2018

    nmmm zupę krem bym zjadła ;D

  • magda-domowy klimacik
    13 kwietnia, 2018

    Wspaniałe propozycje. U mnie jutro się szykuje impreza urodzinowa, mam już menu, ale następnym razem wykorzystam coś z Twojego 🙂

  • Francesca Romana Capizzi
    13 kwietnia, 2018

    have a nice day!

  • Marzena
    13 kwietnia, 2018

    Kochana ale pyszności. Ja uwielbiam gotować a potem biesiadować z rodzinką czy znajomymi. Buziolki

  • Blackswan
    13 kwietnia, 2018

    Gosh, you’re making me so hungry! xoxo

  • Gina Beltrami
    13 kwietnia, 2018

    I like it! So italian style!
    xoxo Gina

    new post
    F-Lover Fashion Blog by Gina Beltrami

  • werka777
    13 kwietnia, 2018

    Rewelacyjne menu 🙂 Jutro spodziewam się gości i może wystawnego obiadu robić nie będę, ale ta zupa krem może zostanie przeze mnie wykorzystana. Świetny pomysł!

  • Renée
    13 kwietnia, 2018

    Joli menu mais très copieux…ça fait beaucoup tout ça. merci pour les recettes amitiés

  • Anna
    13 kwietnia, 2018

    This all looks so delicious! 🙂

  • Sarah
    13 kwietnia, 2018

    Hello,

    So amazing !

    Sarah, http://www.sarahmodeee.fr/

  • Marionetka Mody
    13 kwietnia, 2018

    Mmmmm…. Taką zupkę to bym wchłonęła 🙂

  • Mania Testowania
    13 kwietnia, 2018

    Pysznie wygląda

  • Jolanta Strażyc
    13 kwietnia, 2018

    Same pyszności 🙂 Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu 🙂

  • pirelka
    13 kwietnia, 2018

    Ale wszystko wygląda smakowicie 😉

  • Dalwi
    13 kwietnia, 2018

    Szybkie dania i jakie dobre!

  • Rena
    13 kwietnia, 2018

    Mniam, super post, chętnie skorzystam z Twoich przepisów, możesz częściej dodawać takie posty mi się podobają 🙂

    https://spicetki.wordpress.com/

  • J.
    13 kwietnia, 2018

    Menu proste, ale wygląda bardzo smacznie :). Jak jeszcze dobra atmosfera… 🙂

  • Mozaika Rzeczywistości
    13 kwietnia, 2018

    🙂 Według mnie jest coraz mniej zespołów w Polsce i nie tylko, które w swoich tekstach promują takie sytuacje jak pan ,,Spięty” z Lao Che. Można ich niektóre kawałki rozbierać na czynniki pierwsze sto razy,a i tak odkryje się za kolejnym razem coś nowego.

    Pozdrawiam!

  • Kinga K.
    14 kwietnia, 2018

    Ale super <3

  • Grace
    14 kwietnia, 2018

    Karolina these receipes looks so delicious especially the soup.

  • Grace
    14 kwietnia, 2018

    Karolina these receipes looks so delicious especially the soup.have a nice weekend.

  • Fantastyczne menu 🙂 Idealny zestaw dań np. na przyjęcie komunijne 🙂

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

  • monika olga czyta
    14 kwietnia, 2018

    Dziękuję za tak szczegółowe wyjaśnienie jak zrobić kotlet de voaille. Bardzo go lubię i często zamawiam, ale nie potrafię go zrobić. Spróbuję z Twoim przepisem 😉 Pozdrawiam!

  • Gil Zetbase
    14 kwietnia, 2018

    Everything looks so delicious!
    Have a nice week-end!
    Gil Zetbase

  • Mania Testowania
    14 kwietnia, 2018

    Ale mi narobiłaś smaka kochana, a ja na diecie 🙁

  • Domogród
    14 kwietnia, 2018

    Menu dla mnie super. Ciekawi mnie ta sałatka z botwinką???

  • alessandra
    15 kwietnia, 2018

    It looks delicious
    http://www.alessandrastyle.com

  • Teresa
    15 kwietnia, 2018

    Super przepisy. Dewolaje ściągnęłam. Pozdrawiam Królowo. 🙂 .

  • Chocolade
    15 kwietnia, 2018

    Jedynie drugie danie dla mnie zbyt tłuste, ale reszta super 😀

  • Agnieszka Wieczorek
    15 kwietnia, 2018

    Ale ten deser przepysznie się prezentuje! <3 A sałatka caprese – uwielbiam ją 🙂

  • kloszard
    15 kwietnia, 2018

    … ładne obrazki….czy smaczne, nie wiem bo przecież mogą być tylko poukładane .Czemu nie dołączę do chóru ?… Napisała Pani że z miłości i takie tam ble ble ble(dla mnie ble ble ble). Jeśli kogoś kocham to co jest dla niego jest tylko dla niego a pani(moim zdaniem), oddała się wszystkim a potem opowiedziała że zrobiła to dla tych jedynych.
    Mamy stoły o podobnych fakturach. Mój waży chyba tonę ale można na nim tańczyć w kilka osób. Ciekawe czy Pani też podobnie solidny.(Ciekawi mnie z mojej małostkowości by się przekonać ,że mam lepszy). (korzystam z lepszego)

  • Vika
    15 kwietnia, 2018

    As usual very interesting) Thanks a lot for sharing)

  • Carmy
    15 kwietnia, 2018

    so yummy 🙂

  • Milena M
    16 kwietnia, 2018

    Uwielbiam zupy krem.

  • Beauty Unearthly
    17 kwietnia, 2018

    Looks delicious!!! Thank you for recipe 🙂
    xx

  • Szyciownik
    17 kwietnia, 2018

    Cześć,
    Ale to wszystko pięknie wygląda. Przepyszne jedzenie 🙂
    Pozdrawiam,
    Kasia

  • EllaCanto
    17 kwietnia, 2018

    Baaardzo smakowite menu i chętnie bym wpadła na taki obiadek 😀

  • Marzena T (Mania)
    17 kwietnia, 2018

    Tak ugoszczona to ja bym bardzo chciała być 😀 Zjadłabym wszystko 🙂 A zupkę z pieczonych pomidorów to sobie zrobię dla siebie hihi 😀

  • Vika
    17 kwietnia, 2018

    Thanks for the interesting post! Have a nice day)

  • Magda
    18 kwietnia, 2018

    Na taki deser to z całą pewnością bym wpadła. A do tego dobre picie i ploty. Najlepiej!
    Potrawy w sam raz na jakieś imprezy. Na pewno przypadłyby do gustu.

  • Fashionably Idu
    18 kwietnia, 2018

    Wow, you love to cook? I’m the total opposite of you. Cooking is something I do not enjoy LOL. These look amazing, you’ve got serious skills!!

    https://www.fashionablyidu.com/

  • Ewa
    19 kwietnia, 2018

    Całe menu prezentuje się smacznie 🙂

  • Vika
    19 kwietnia, 2018

    Great post as usual! Have a nice weekend)

  • Sara
    20 kwietnia, 2018

    Have a great day! Kisses
    https://chicchedimamma.com/

  • DOBRYCOACH7
    20 kwietnia, 2018

    Witaj serdecznie
    dziękuję pięknie za komentarz, aTwój tekst, Twoje przepisy i zdjęcia powoduję, ze chce mi się robić tak pyszny obiad jaki zaprezentowałaś, dałaś mi inspirację i motywację dziękuję….

  • Kamila
    20 kwietnia, 2018

    Ale pyszne 🙂 z chęcią przygotuje takie potrawy 🙂

  • Elena
    20 kwietnia, 2018

    So yummy, dear 🙂

  • Juliana Ferreira
    20 kwietnia, 2018

    Delicius post

    Kisses
    http://www.pimentadeacucar.com

  • Emily Tang
    21 kwietnia, 2018

    the photo of the dessert is tempting 😀

  • Danka
    23 kwietnia, 2018

    wygląda rewelacyjnie 😀

  • Izabela - mlodymokiem.pl
    26 kwietnia, 2018

    Wygląda pysznie! Pomidorki z mozarella moje ulubione!

  • Pani KoModa
    28 kwietnia, 2018

    Ale pyszności ! 🙂
    Ja się ostatnio zastanawiałam co podać 🙂 Ale to był impreza popołudniowa bez obiadu. Więc nie do końca takie danie by się sprawdziło.

  • Kamila
    15 stycznia, 2019

    Aż zgłodniałam od samego tego patrzenia 🙂 Na pewno muszę coś takiego sobie przygotować.

  • 👍🙂🍽🥘🍨