Pierogi z pieczarkami

Te pierogi powstały z powodu nadmiaru pieczarek, które zalegały w mojej lodówce. Skoro można zrobić pierogi z grzybami, to dlaczego nie można z pieczarkami? I tak powstała świetna przekąska – idealna na obiad albo także doskonała jako dodatek do barszczu. Zwłaszcza o tej porze roku kubek gorącego barszczu przegryziony pierogiem smakuje wybornie. Pikantne pieczarki i delikatne ciasto – czy może być lepsze połączenie?

z pieczarkami

Pierogi z pieczarkami

Składniki:

  • 3 szklanki mąki + 1 łyżka
  • 1 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • olej do smażenia
  • 8-10 łyżek bułki tartej
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • pieprz czarny mielony

Pieczarki myjemy, odsączamy na sicie z nadmiaru wody i obieramy. Duże pieczarki dzielimy na kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Pieczarki wraz z cebulą mielimy w maszynce do mięsa. Gotową masę przyprawiamy solą oraz pieprzem czarnym i ziołowym. Farsz smażymy na oleju ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy bułkę tartą. Pozostawiamy do przestygnięcia.

W tym czasie trzy szklanki mąki wsypujemy do miski, wlewamy stopniowo do miski szklankę ciepłej wody i mieszamy drewnianą łyżką. Gdy mąka częściowo połączy się z wodą wyrabiamy ciasto rękami tak długo, aż przestanie się kleić. Wyrobione ciasto pozostawiamy na 20 min.

z pieczarkami

Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy na płaty o grubości 2 mm. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką krążki.

Na krążki nakładamy łyżeczką farsz i starannie zlepiamy brzegi. Gotujemy pierogi w osolonej wodzie.

Do farszu z pieczarkami można dodać także starty ser żółty lub serek mascarpone. Jeśli lubicie posmak czosnku możecie go również dodać do farszu.

Pierogi to również danie, które świetnie pomaga zużywać resztki zalegające w lodówce, bo do farszu możemy dodać niemal wszystko, co lubimy. Możemy wykorzystać także zalegające owoce i zrobić pierogi na słodko. Tak naprawdę wszystko zależy od naszych upodobań i smaków.

z pieczarkami

Możecie też wypróbować inne moje przepisy na pierogi:

  • Pierogi z rumem i cynamonem (klik)
  • Pierogi nadziewane serem żółtym (klik)

A Wy macie swoje ulubione pierogi? Jakie najczęściej jecie? Wolicie takie na słodko czy raczej te wytrawne?

Buziaki!
signature
Subskrybuj, żeby nie przegapić żadnego posta!
Podaj swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach!
Tagi

Co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Juan Tarrero Sarabia
    6 lutego, 2021

    Tienen muy buena pinta y deben estar exquisitas.
    Una receta a tener muy en cuenta.
    Un abrazo y buen fin de semana.

  • Dorotxy
    6 lutego, 2021

    Bardzo lubię takie farsze i własnej roboty pierogi 🙂

  • tomthebackroadstraveller
    6 lutego, 2021

    …I think that every country has its own types of dumplings. These look a bit like the ones in Asia. I hope that you are having a wonderful weekend.

  • Ananka
    6 lutego, 2021

    These look so tasty 😀 I love mushrooms and dumplings haha 😀

  • Citu
    7 lutego, 2021

    uy se ve genial de ley lo pruebo ahora que tengo hongos. Te mando un beso

  • angiesrecipes
    7 lutego, 2021

    LOVE LOVE Pierogi! These look amazing.

  • Jardian
    7 lutego, 2021

    Świetny przepis, akurat ja ostatnio coraz więcej „pitraszę” w kuchni 🙂 Pozdrawiam z mroźnego południa Kraju 🙂

  • Monika Olga
    7 lutego, 2021

    Pierogi wszelakie mogłabym jeść na śniadanie, obiad i kolację 🙂

  • jotka
    7 lutego, 2021

    Pierogi mogę codziennie, tudzież makarony, wprawdzie pieczarki cos mi nie służą, ale mam suszone prawdziwki:-)

  • Cyrysia
    7 lutego, 2021

    ALE MI NAROBIŁAŚ SMAKA NA PIEROGI. MUSZĘ KONIECZNIE PRZETESTOWAĆ TWÓJ PRZEPIS.

  • L
    7 lutego, 2021

    Ja akurat grzybów nie lubię. Wolę wytrwane pierogi niż słodkie. Ostatnio robiłam z soczewicą i mięsem.

  • Aisab
    7 lutego, 2021

    Podobnie jak Ty, wzięłam się za robienie pierogów z różnym nadzieniem;
    przysmak męża to tzw. kołduny;
    pierogi z farszem z mięsa wołowego [dwa rodzaje; jeden kawałek musi być z tłuszczem – łojem];

    pierogi z pieczarkami – usprawniam sobie robotę; zamiast mielić przez maszynkę ścieram na tarce o grubych oczkach, zaś cebulę drobniutko siekam; zasmażam na masełku [lepszy smak niż na oleju] lekko solę i przyprawiam do smaku [pieprz świeżo mielony, ociupinkę gałki muszkatołowej i ździebko sproszkowanej papryki łagodnej; dodaję bułki tartej aby związać wodę [ostatnio za dużo sypnęło mi się bułki tartej i już nie takie pyszne];

    pierogi z jagodami [czarna jagoda] – te mi najbardziej smakują; pierogi z borówką amer. już nie mają takiego cudownego smaku jak z jagodami leśnymi;

    SMACZNEGO! 🙂

  • Jestem Magdalena
    7 lutego, 2021

    Bardzo lubię pierogi, ale zazwyczaj zajadamy te z serem lub owocami 🙂 Takiej wersji jeszcze nie jadłam 🙂

  • Selvaggia Capizzi
    7 lutego, 2021

    OMG, this looks delicious, I will try to follow this recipe!
    Don’t Call Me Fashion Blogger
    Facebook
    Bloglovin’

  • boja
    7 lutego, 2021

    A jaki trunek najlepiej do tych pierogów pasuje?

  • Katarzyna
    7 lutego, 2021

    O Królowo jak tu ostatnio smacznie u Ciebie.Wcześniej placuszki teraz pierożki 🙂 Same pyszności

  • AnSa
    7 lutego, 2021

    .. uwielbiam pierogi, a wiadomo najwspanialsze są własnego wyrobu .. nie przepadam za grzybami, ale pieczerki bardzo lubię ..
    Twoje pierożki wygladają smakowicie i na pewno są przepyszne 🙂

    – pozdrawiam ciepło 🙂

  • Pola
    7 lutego, 2021

    Przepyszna na sam widok… Uwielbiam pierogi i naprawdę z róznym farszem. Z pieczarkami nie robiłam 🙂
    Pozdrawiam, Pola 🙂

  • Radiomuzykant-ka
    7 lutego, 2021

    Mniam mniam. 🙂

  • Iwona
    7 lutego, 2021

    Kocham pierogi. Twoje wyglądają pysznie i na pewno tak też smakują 🙂

  • Ervi
    8 lutego, 2021

    robilam 3 razy w ciescie z mąki gryczanej 🙂

  • T. Haftaniuk
    8 lutego, 2021

    Dobre pierogi nie są złe… 🙂

  • Jyoti
    8 lutego, 2021

    This is sooooo delicious! Wonderful Post! Have a great day!
    Rampdiary | Fineartandyou | Beautyandfashionfreaks

  • Paola Lauretano
    8 lutego, 2021

    Oh my… look so tasty! I’m going to try this recipe!
    Kisses, Paola.

    Expressyourself

    My Instagram

  • Marzena
    8 lutego, 2021

    Jak pysznie kochana. Uwielbiam pierogi pod każdą postacią. Pozdrawiam 🙂

  • Adrasteja
    8 lutego, 2021

    Uwielbiam pierogi 🙂
    Najbardziej z kapustą i pieczarkami lub kapustą i mięsem 😉
    Z samymi pieczarkami nie jadłam, ale myślę, że również bardzo by mi zasmakowały 🙂
    Pozdrawiam serdecznie.

  • Venus
    8 lutego, 2021

    Idealny przepis dla mnie .

  • Kathy Leonia
    8 lutego, 2021

    zjadłabym:D omom:)

  • Magda
    8 lutego, 2021

    O pychotka 🙂 pierogi to zawsze dobry pomysł, z pieczarkami bardzo lubię, chociaż dawno nie robiłam 🙂

  • Paulina P.
    8 lutego, 2021

    Uwielbiam pierogi. Mama mojego chłopaka, odmroziła w weekend uszka z grzybami i ach… zjedliśmy wczoraj ze smacznym barszczykiem. Od dawna mam ochotę zrobić własne pierogi, ale boje się, że farsz mi nie wyjdzie. Zapisałam przepis w zakładkach i nie wątpię, że z niego skorzystam 🙂

  • Jola [Manager Pixeli]
    8 lutego, 2021

    Z pieczarkami tak jak i z samymi grzybami nie jadłam jeszcze. U mnie najczęściej pierogi ruskie.

  • iza
    8 lutego, 2021

    przepysznie wyglądają

  • Marzena T (Mania)
    8 lutego, 2021

    Zdecydowanie wolę pieczarki w farszu niż zwykłe grzyby. A żeby było śmiesznie to kocham chodzić na grzyby 🙂

  • Brian Frum
    8 lutego, 2021

    Those look really good! I ate a lot of Pierogi growing up since my grandparents and their family came to the U.S. from Poland and Lithuania.

  • Himawan Sant
    9 lutego, 2021

    To przepyszne pierogi! Zwykle jemy pierogi z kurczakiem i krewetkami. Jeśli pierogi z grzybami nigdy tego nie próbowałem.
    Warto spróbować …

  • Eve Daff
    9 lutego, 2021

    Pierogi mogę jeść ze wszystkim w środku, no może z wyjątkiem jakiś larw 😉 A wersja pieczarkowa na pewno smaczna okrutnie 🙂

  • Sara
    9 lutego, 2021

    I love mushrooms and this recipe looks so delicious. I want to try it! Have a beautiful day.
    https://chicchedimamma.com/

  • Marisa Cavaleiro
    9 lutego, 2021

    Hello
    I think I have never eat that, I suffer from several food intolerances! But I believe that is delicious!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

  • Dorota
    9 lutego, 2021

    Z farszem pieczarkowym wielokrotnie robiłam krokiety i naleśniki, ale pierogów jeszcze nie. Trzeba spróbować:)

  • Sady Sana
    9 lutego, 2021

    Mniam aż się głodna zrobiłam. Pierogi z grzybami moje ulubione, z pieczarkami też mogą być :). Na drugim miejscu ruskie :). W tym tygodniu koniecznie muszę zrobić pierogi!

  • Serpentyna
    10 lutego, 2021

    Moimi ulubionymi sa ruskie ale grzybowe rowniez uwielbiam. Zwlaszcza gdy do popicie jest czerwony barszcz.
    Cale zycie probuje zdecydowac czy bardziej smakuja mi swieze, prosto z wody, czy zrumienione na patelni – i nadal nie wiem 🙂

  • Anqelique
    10 lutego, 2021

    Do tego sos czosnkowo- serowy mmm… 🙂 Rewelacja!

  • weronika
    10 lutego, 2021

    Nie ma lepszego połączenia niż pikantne pieczarki i delikatne ciasto! 🙂 Uwielbiam 🙂 Ciasto robię z takiego samego przepisu – ja dostałam akurat od babci 🙂

  • beti
    10 lutego, 2021

    Nie jadłam jeszcze takich, ale pieczarki bardzo lubię, więc powinny mi smakować 🙂

  • alElla
    10 lutego, 2021

    Klik dobry:)
    Lubię pierogi, ale nie lubię ich lepić. Farsz i ciasto robię znakomite, tylko niech ktoś ulepi pierogi.
    Pozdrawiam serdecznie.

  • Tanza Erlambang
    11 lutego, 2021

    I consume dumpling sometimes…delicious.
    Thank you for sharing recipe

  • StanleyMaruda
    11 lutego, 2021

    Uwielbiam pierogi a sam przepis wydaje sie ciekawy, wiec go spisze 🙂

  • Dominika
    11 lutego, 2021

    jak ja uwielbiam pierogi <3 mniam mniam mniam!

  • Christine
    11 lutego, 2021

    Delicious!

  • Teresa
    12 lutego, 2021

    Z pieczarkami są przepyszne. Ostatnio robiłam z kaszą gryczaną i białym serem, też są dobre.

  • Andrzej
    12 lutego, 2021

    To jest świetny pomysł 😀 Robie podobne już od dawna, przepis wyjęty z kuchni nawet nie mamy, a babci 😀 Tylko one wolą trochę łagodniejsze, więc myślę, że wypróbuję Twój, ostrzejszy pomysł 😉

  • Monika
    12 lutego, 2021

    Takie domowe pierogi są najlepsze. Aż ślinka leci na sam widok 🙂

  • Karo
    12 lutego, 2021

    Uwielbiam domowe pierogi- takie pieczarkowy farsz to jak najbardziej moje smaki- i faktycznie takie pierogi plus barszcz to duet doskonały 🙂

  • ELaR91
    12 lutego, 2021

    Pychotka z takich pierogów, prawie jak uszka do barszczu postnego. 😀

  • Agata
    13 lutego, 2021

    Pierogi bardzo lubię, z pieczarkami nie jadłam, ale z pewnością by mi posmakowały bo uwielbiam pieczarki 😀

  • madziakowo
    13 lutego, 2021

    dawno nie jadlam pieczarek

  • Kinga
    13 lutego, 2021

    Lubię pierogi ❤

  • Uwielbiam pieczarki ale pierogów z samymi pieczarkami jeszcze nigdy nie jadłam. Trzeba spróbować 🙂

  • Iwetta Żelaznowska
    14 lutego, 2021

    Mniam, uwielbiam pierogi ale z farszem z samych pieczarek jeszcze nigdy nie jadłam 🙂

  • Mama z różową torebką
    14 lutego, 2021

    Pierogi kocham, ale tu ciasto wygląda obłędnie 😀

  • Beautiful Duty
    14 lutego, 2021

    to akurat mega nie dla mnie ;D jestem mega anty grzybowa ;D

  • Asia
    14 lutego, 2021

    Kocham wszelkie wersje pierogów, ale z pieczarkami jeszcze nie jadłam 🙂

  • Ania
    14 lutego, 2021

    Wiesz ze pierogów z pieczarkami nie jadłam. Z suszonych grzybowbtak, ale nie z pieczerakami. Nieby jedno i drugie to grzyby ale jednak jest spóźniłam w smaku 🙂
    Dzięki za pomysł na obiad 🙂

  • campirela_
    14 lutego, 2021

    Muchas gracias por tu visita . Muy rico todo . Besos.

  • Martyna
    14 lutego, 2021

    Uwielbiam takie pierogi!:)

  • Ryk@rdo
    14 lutego, 2021

    The maspeto is delicious. It made my mouth water with the desire to eat one … or more …
    .
    Have a Valentine’s Day, with Love, Health, and Peace.
    Poetic greetings

    .

  • Gina Beltrami
    14 lutego, 2021

    Yummy! this is a beautiful idea!
    xoxo, Gina

    new post
    Gina Beltrami

  • crouschynca
    14 lutego, 2021

    Bardzo apetyczne danie. Lubię zresztą pierogi, acz ostatnio kupowałam gotowe. Być może jednak wypróbuję kiedyś podany przez Ciebie przepis. Pozdrawiam. 🙂

  • The Yum List
    21 lutego, 2021

    These sure look delicious.

  • Pichceniomania
    24 lutego, 2021

    Ciekawe, że pierogów z samych pieczarek nie robiłam do dnia, gdy zrobiłam za dużo ciasta i szukałam inspiracji, czym je wypełnić. Zresztą, pierogi w każdej formie najlepsze! 😀

  • optymista13
    27 lutego, 2021

    Najlepsze są z podrobami, ale nie pogardzę tymi z kaszą a na końcu ruskimi. 🙂

  • Caitlin'nMegan
    9 marca, 2021

    Looks so yummy!

  • Katarzyna
    9 marca, 2021

    Jak ja lubię pierogi 🙂 mniami lubię jeść oczywiście bo lepić nie znoszę.

  • Kaja
    15 marca, 2021

    Marzenie pierogi 🙂

  • Sara
    17 marca, 2021

    They look so delicious. Thank you for recipe!
    https://chicchedimamma.com/