Pierogi nadziewane serem żółtym

Pierogi kojarzą nam się zawsze dość tradycyjnie.  Nadziewane białym serem, owocami, mięsem, kapustą i grzybami czy jedne z moich ulubionych – ruskie. Dziś jednak chcę Wam zaproponować wyjście poza schemat i spróbowanie czegoś nowego. Zapewniam Was, że pierogi z żółtym serem znikną z talerza w moment. Są pyszne – zarówno świeżo ugotowane, jak i odsmażane następnego dnia.

pierogi

 

Pierogi z serem żółtym

Składniki:

40 dag mąki

1 jajko

olej

sól

Farsz:

30 dag pikantnego sera żółtego

1 jajko

15 dag bułki tartej

4 dag masła

1 pęczek natki pietruszki

pierogi

Mąkę przesiewamy i wbijamy jajko. Wlewamy odrobinę oleju i ciepłej wody. Bardzo starannie wyrabiamy ciasto na stolnicy. W razie potrzeby oprószamy mąką, by się nie kleiło. Następnie rozwałkowujemy na płat o grubości ok. 5 mm. Szklanką wykrawamy krążki.

Masło roztapiamy. Ser żółty ucieramy na tarce o dużych oczkach. Łączymy z jednym jajkiem oraz umytym i posiekanym pęczkiem natki pietruszki. Wsypujemy 150 g bułki tartej. Wlewamy przestudzone masło. Farsz dokładnie mieszamy i porcjami nakładamy na krążki.

pierogi

Bardzo starannie zlepiamy krawędzie pierogów, by farsz nie wypłynął podczas gotowania. Zagotowujemy wodę, solimy i ostrożnie wrzucamy do wrzątki po kilkanaście pierogów. Gotujemy 10 minut od momentu wypłynięcia. Pierogi można polać roztopionym masłem.

A Wy macie jakieś swoje ulubione nadzienia do pierogów? A może też robicie jakieś nietypowe farsze, które są warte spróbowania?

pierogi

Smacznego!

Buziaki!
signature
Subskrybuj, żeby nie przegapić żadnego posta!
Podaj swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach!
Tagi

Co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Bardzo apetycznie wyglądają Pani przyrządzone pierogi 🙂 Jeszcze takich pierogów z takim farszem nie jadłem i na pewno wypróbuję 🙂 Ja lubię nie tylko pierogi ruskie, ale też tradycyjne z mięsem, z kapustą i grzybami, z serem twarogowym i jagodami, z truskawkami, ze szpinakiem i serem twarogowym, z serem twarogowym na słodko, ale również z kaszą gryczaną. Praktycznie lubię pierogi z różnymi farszami.
    Ja polecam pierogi z kaszą gryczaną, jeżeli Pani jeszcze nie robiła takim pierogów.

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

  • Jeszcze takich pierogów z takim farszem nie jadłem i na pewno wypróbuję 🙂 Ja lubię nie tylko pierogi ruskie, ale też tradycyjne z mięsem, z kapustą i grzybami, z serem twarogowym i jagodami, z truskawkami, ze szpinakiem i serem twarogowym, z serem twarogowym na słodko, ale również z kaszą gryczaną. Praktycznie lubię pierogi z różnymi farszami.
    Ja polecam pierogi z kaszą gryczaną, jeżeli Pani jeszcze nie robiła takim pierogów.

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

  • Magdalena N.
    5 stycznia, 2017

    Oj zjadłabym 🙂

  • Megly
    5 stycznia, 2017

    Różne pierogi już jadałam. Raz nawet zrobiłam… pierogi z szynką 😉 …ale muszę przyznać, że takich z serem żółtym nie jadłam nigdy i jest to dla mnie ciekawa propozycja. Na pewno niebanalna 🙂
    Zjadłabym z chęcią, bo prezentują się bardzo apetycznie!
    Pozdrawiam ciepło i życzę miłego wieczoru 🙂

  • alessandra
    5 stycznia, 2017

    This receipt looks delicious, I will try it
    http://www.alessandrastyle.com

  • kuchnia u Krysi
    5 stycznia, 2017

    Świetny przepis. Uwielbiam pierogi. Różne, z różnymi farszami. Przyznam, że z samym serem żółtym nie jadłam. Robię z dodatkiem ziemniaków. Tak jak na „ruskie pierogi” ale biały ser zastępuję serem żółtym. Muszę spróbować Twoją wersję. Brzmi pysznie i kusząco wyglądają 🙂

  • jotka
    5 stycznia, 2017

    Skoro ser żółty, to na pewno dobre, ja podobnie urozmaicam naleśniki, bo zawijam w nie plaster sera i szynki, pycha…

  • Meggie
    5 stycznia, 2017

    Najbardziej lubię tradycyjne z kapustą i grzybami 🙂

  • Ania
    5 stycznia, 2017

    Jestem mega ciekawa tego smaku! 😉 Nigdy nie jadłam 🙂

  • Noel
    5 stycznia, 2017

    Chętnie bym sobie takie zjadła 🙂

  • Pierogi zawsze dobre i to chyba z każdym nadzieniem! 😀 Pycha, mamy na pierogi ochotę zawsze nie ważne od pory roku czy świąt 😀

  • Kamila | Kreując życie !
    5 stycznia, 2017

    Karolina, a próbowałaś kiedyś pielmieni? Są bardzo smaczne, i chyba jedne z moich ulubionych. Odkryłam je jakiś czas temu w pierogarni w moim mieście. W domu jednak najczęściej robię albo tradycyjne z kapuchą kiszoną i suszonymi grzybami, wspomniane wcześniej pielmieni, ze szpinakiem, z owocami i brokułem. Brokuł najlepszy jest w połączeniu z ricottą. A twój przepis wpisuję do przepiśnika, i pewnie za jakiś czas wypróbuję.
    Uściski!

    • Karolina Krawczyk
      6 stycznia, 2017

      Nie próbowałam pielmieni i chyba jednak w moim mieście ich nie uświadczę. Ale na pewno spróbuję, jak będę miała okazję.

  • Ewelina
    6 stycznia, 2017

    Nie próbowałam nigdy takich pierogów, ciekawi mnie jak smakują 🙂 Za to uwielbiam te na słodko, z serem, jagodami <3

  • MintElegance
    6 stycznia, 2017

    uwielbiam próbować nowe smaki, a pierogi z nadzieniem z żółtego sera są właśnie jednym z nich!:) tak na marginesie, to muszę kiedyś sama ulepić jakiegoś pieroga 😀

  • Jackie
    6 stycznia, 2017

    Amazingly delicious

  • Agnieszka Wieczorek
    6 stycznia, 2017

    Pierwszy raz spotykam się z takim farszem do pierogów. Bardzo ciekawy 🙂 Moimi ulubionymi pierogami są zdecydowanie te ze szpinakiem 🙂

  • L. B.
    6 stycznia, 2017

    Z żółtym serem to rzeczywiście zaskoczenie, ale zarówno farsz, jak i same pierogi wyglądają dla mnie na smakowite. Ciekawy pomysł. 😉

  • Paulina
    6 stycznia, 2017

    Szczerze mówiąc pierogi z reguły jej mam takie jakie odkąd tylko pamiętam robi moja mama – z kapustą i grzybami – i smakują mi one najbardziej na świecie. Ale ostatnio przekonuję się do innych pierogów, np. ze szpinakiem bo są obłędne. Te też wyglądają ciekawie, zrobię na pewno kiedy będę miała więcej czasu na gotowanie 🙂

  • Magdalena
    6 stycznia, 2017

    wczoraj jadłam pierogi, klasyczne bo ruskie. Ale powiem Ci,że mogłabym chyba jeść je dzień dnia:)

  • Renata - Mój dzień
    6 stycznia, 2017

    jadłam ostatnio z oscypkami- pycha!!
    wszystkiego dobrego w Nowym Roku 🙂

  • Denise
    6 stycznia, 2017

    Great post dear 🙂 kiss

    http://denimakeup95.blogspot.it/

  • Teresa
    6 stycznia, 2017

    Królowo nie miałam pojęcia, że z takim farszem też można zrobić pierogi. Na pewno wypróbuję.
    Mnie najlepiej smakują z białym serem. Ale robię też z kapustą i grzybami, pieczarkami i z mięsem, szczególnie, jak z rosołu zostanie. Kiedyś zrobiłam z kaszą gryczaną i białym serem, nawet nam smakowały. Nie jest to mój pomysł, to z jakiejś książki. Chyba Nad rozlewiskiem Kalicińskiej.
    Pozdrawiam Królowo. 🙂 .

  • Anna
    6 stycznia, 2017

    U mnie mało pierogów się jada, do już wymienianych dorzuciłabym ze szpinakiem, pyszne są. Z zó†ym serem sie niestety nie skusze, bo nie jadam niczego, co pochodzi z mleka… czasem robię wyjątek dla pizzy, a i tak najlepiej, by była z prawdziwą mozzarellą, bawole mleko jest ok, tylko krowiego nijak nie mogę.
    A mało się jada, bo leniwi jesteśmy, i robic się nikomu nie chce…ale gdyby ktos poczęstował, to pewnie zniknęłyby natychmiast. O, i jak już ktoś wspomniał, jadłam takie z kaszą gryczaną, ale mnie nie zachwyciły. Za to mogłabym sporo zjeśc z jagodami….rodzina je je ze śmietaną, ja tylko posypane cukrem.

  • lekcjewkuchni.blogspot.com
    6 stycznia, 2017

    Mniam,takich jeszcze nie robiłam☺

  • BEATA REDZIMSKA
    6 stycznia, 2017

    Karolina, postawione przede mna na talerzu, to pewne, ze zniknely by w mig. WOW, ile pracy, wlozylas w klejenie pierogow i jakie rownusienkie Ci wyszly. Pozdrawiam serdecznie Beata

  • Helen G.
    6 stycznia, 2017

    Ja akurat zwykle robię ruskie, ale te twoje również wydają mi się ciekawe. Pierogów z nadzieniem z żółtego sera jeszcze nie jadłam. Dziękuję za inspirację 🙂 Wyglądają smakowicie!

  • iwona
    6 stycznia, 2017

    Kocham wszelkie pierogi i ze zdumieniem czytam o twoich. Nie słyszałam o farszu z żółtego sera. Na pewno takie zrobię. Bardzo dziękuję za natchnienie

  • Bookendorfina
    6 stycznia, 2017

    Jest coś w pierogach takiego, że smakują z każdą propozycją farszu, oczywiście mamy te swoje ulubione, ale też takie zaskakujące, jak przykładowo ze śledziem. Te z żółtym serem również zniknęłyby błyskawicznie. 🙂

  • Paola Lauretano
    6 stycznia, 2017

    This recipe sounds delicious!
    Kisses, Paola.
    Expressyourself

  • sandicious
    6 stycznia, 2017

    ależ mi narobiła apetytu na pierogi!

  • napiecyku
    6 stycznia, 2017

    Pyszne pierogi wyczarowałaś, są perfekcyjne 🙂

  • GI.
    6 stycznia, 2017

    great post!
    xoxo Gina

    new post
    http://f-lover-fashion-blog.blogspot.it

  • czerwonafilizanka
    6 stycznia, 2017

    ciekawe jak by mi smakowały:)

  • ivana split
    6 stycznia, 2017

    so delicious! You made me so hungry.

  • Carmy
    6 stycznia, 2017

    so delicious 🙂

  • Basia Prym
    7 stycznia, 2017

    Fajne połączenie, chętnie wypróbuję:)

    xxBasia

  • Mozaika Rzeczywistości
    7 stycznia, 2017

    🙂 Uwielbiam pierogi i ser żółty. A propos ostatnio dość dobre pierogi znalazłem w Biedronce, stylizowane na hinduskie pierożki samosa.

    Też o wielu świętach z tego kalendarza nie wiedziałem. Ale zawsze można podzielić się wiedzą taką z innymi.

    Pozdrawiam!

  • Czynniki pierwsze
    7 stycznia, 2017

    mniam! chętnie byśmy zjadły 😀 My uwielbiamy pierogi ze szpinakiem, serem fetą i czosnkiem! CUDO <3

  • Czynniki pierwsze
    7 stycznia, 2017

    My uwielbiamy pierogi ze szpinakiem, serem fetą i czosnkiem! CUDO <3

  • WolnymKrokiem
    7 stycznia, 2017

    Powiem Ci, że jeszcze kilka miesięcy temu powiedziałabym, że na pewno tego bym nie polubiła. Jednak w Kanadzie próbowałam pierogi z Cheddarem i naprawdę mi posmakowały! Teraz zmotywowałaś mnie, żeby zrobić je samemu 🙂

  • Rosy
    8 stycznia, 2017

    These sound really delicious 🙂

    Rosy | Sparkles of Light Blog
    My Instagram | Instagram

  • Kathy Leonia
    8 stycznia, 2017

    moje nr jeden to pierogi ze szpinakiem;p z serem żółtym mnie nie korcą jakoś;)

  • Zareklamowana Paula
    8 stycznia, 2017

    O matko jakie pysznosci! 😀 pochłonęłabym je natychmiast 😛

  • Mariska
    8 stycznia, 2017

    ojej, ale bym jadła!

  • Ervisha
    8 stycznia, 2017

    Nie spotkałam się z takimi pierogami 😉

  • Gil Zetbase
    8 stycznia, 2017

    Looks so yummy!
    Happy New Year!
    Gil Zetbase
    http://gilzetbase.com/

  • Angie@Angie's Recipes
    8 stycznia, 2017

    These dumplings look so yum and moreish!

  • Agnieszka
    8 stycznia, 2017

    Bardzo mnie zaciekawiłaś 🙂

  • Yolsh
    8 stycznia, 2017

    Z takim farszem spotykam się po raz pierwszy. Do mąki gryczanej może być bardzo fajny.

  • Tea
    8 stycznia, 2017

    O matuchno, ależ to musi być przepyszne!

  • Emilia
    8 stycznia, 2017

    Muszę pamiętać, aby odwiedzać Twojego bloga kiedy nie jestem najedzona, bo się tak objadłam, że aż mi niedobrze jak patrzę na jedzenie, ale mimo wszystko pierogi kocham więc pewnie i ten przepis przypadnie mi do gustu 🙂

  • Bina
    8 stycznia, 2017

    nigdy nie próbowałam pierogów z serem żółtym, cóż za świetny, oryginalny pomysł 🙂 bardzo mi się podoba!

  • Alice
    8 stycznia, 2017

    na pewno są pyszne 🙂

  • pirelka
    8 stycznia, 2017

    Pierogi to nie jest mój ulubiony posiłek, chyba że z owocami raz na jakiś czas albo z kapustą i grzybami 😀

  • Pani KoModa
    8 stycznia, 2017

    Ja je tylko jem – testuję , próbuję, pożeram, rozkoszuję się 🙂
    Nie robię – nie umiem, ale jeść – jestem pierwsza…

  • Cracker
    8 stycznia, 2017

    Takich nadziewanych żółtym serem jeszcze nie jadłam. Wyglądają zachęcająco 🙂 A polecić mogę pierogi ze szpinakiem 😉

  • Angelika Niedźwiedzka
    8 stycznia, 2017

    Z żółtym serem pierogów jeszcze nie jadłam :p

  • Marta
    8 stycznia, 2017

    Z białym rozumiem, ale z żółtym? O.o

  • barbara
    8 stycznia, 2017

    Z takim farszem jeszcze nie robiłam, ciekawy przepis…serdecznie pozdrawiam…

  • Carmy
    8 stycznia, 2017

    so delicuois 🙂

  • Ela Dziurkowska
    9 stycznia, 2017

    U mnie z żółtym serem nie chcą, wolą z twarogiem i sosem z owoców, a najlepiej z mięsem. Pozdrawiam 🙂

  • http://sin-nancy.blog.pl/
    9 stycznia, 2017

    Pierogi wyglądają apetycznie, z takim idealnie cienkim ciastem jak lubię 🙂 Ja jednak po ostatnich niezbyt udanych próbach zrobienia pierogów na razie robię sobie przerwę. Polecam farsz z suszonych śliwek, przepis Ani Starmach, pyszne w święta i nie tylko. A z wersji niesłodkiej, to oryginalna nie będę, bo moje ulubione to ruskie 🙂

  • Marzena
    9 stycznia, 2017

    Bardzo ciekawe pierożki, takich jeszcze nie jadłam, więc się częstuje 🙂

  • ariadna
    9 stycznia, 2017

    Osobiście gustuję w pierogach ruskich.
    Lubię też ze szpinakiem i owocami. Z serem żółtym jeszcze nie próbowałam.
    Ciekawe, ciekawe….

  • Linda
    9 stycznia, 2017

    It looks really good! 🙂

  • Irreplaceable fashion
    10 stycznia, 2017

    Jeszcze nie jadłam pierogów z żółtym serem, koniecznie muszę wypróbować, uwielbiam pierogi!:)

  • Paola Lauretano
    10 stycznia, 2017

    Yummy!!!
    Kisses, Paola.
    Expressyourself

  • Anna Balińska
    10 stycznia, 2017

    W te święta byliśmy na uroczystości rodzinnej i tam po raz pierwszy jadłam pierogi z żółtym serem. Samym, podobnie jak w przepisie. Niemniej jednak na toruńskiej starówce istnieje pierogarnia, która serwuje pierogi zapiekane, nadziewane serem i kurczakiem. Palce lizać! 🙂 Pozdrawiam cieplutko 🙂

  • makrela
    10 stycznia, 2017

    lubię nowinki w kuchni więc pewni w niedługim czasie wypróbuję twój przepis 😉

  • Maria
    10 stycznia, 2017

    Naleśniki z żółtym serem czasem robię, pierogów nie próbowałam, ale chyba się skuszę;)

  • W Domogród
    10 stycznia, 2017

    Przyznam się, że nie próbowałam z samym żółtym serem – moja wersja jest z dodatkiem pieczarek a la pizza, ale ser i ciasto to wypróbowane połączenia smakowe, więc na pewno rozeszły się w mig

  • parrafraza
    10 stycznia, 2017

    No i po co ja po nocy czytam takie przepyszne przepisy. Znowu do lodówki przyjdzie zajrzeć 😉

  • Arleta
    11 stycznia, 2017

    Ja pierogi lepię raz w roku na święta 😉 Ale te Twoje wyglądają apetycznie, więc może któregoś pięknego dnia się skuszę 🙂

  • Młoda Mama
    11 stycznia, 2017

    Nie jadłam pierogów nadziewanych żółtym serem.
    Pozdrawiam

  • Gosza Gosz
    11 stycznia, 2017

    Pierogi z serem żółtym to zdecydowanie nowość dla mnie 🙂

  • Blackswan
    12 stycznia, 2017

    Looks real tasty! Love everything about it, dear! xoxo

  • Katarzyna
    12 stycznia, 2017

    Pierogi -zawsze i z każdym nadzieniem 🙂 Pychotka

  • Paula
    12 stycznia, 2017

    Uwielbiam pierogi, że wszystkim a z serem żółtym tym bardziej będę musiała spróbować.

    U mnie http://demi-lovatooo.blog.pl/ NN zapraszam

  • Carmy
    12 stycznia, 2017

    wow delicious 🙂

  • Alice
    13 stycznia, 2017

    Takich pierogów jeszcze nie jadłam, ser uwielbiam więc na pewno zrobię takie nadzienie . Udanego weekendu 🙂

  • Rena
    13 stycznia, 2017

    Bardzo fajny pomysł na pierogi, przyznam się że nie jadłam takich jeszcze i z chęcią spróbuję, tylko muszę przepisać przepis. Ja to raczej tradycyjne pierogi, choć ostatnio to dawno nie robiłam, bo coś mi za twarde ciasto wychodzi i może spróbuję z Twojego przepisu to wyjdzie mi lepiej, oby. Pozdrawiam

    http://spicetki.blog.pl/

  • glamourzone
    13 stycznia, 2017

    That looks so delicious.Wow

  • Marcepanowy Kącik
    13 stycznia, 2017

    Wyglądają bardzo pysznie 🙂

  • Marionetka Mody
    13 stycznia, 2017

    ja najbardziej lubię pierogi z soczewicą albo kaszą gryczaną i czosnkiem niedźwiedzim, ale nie chce mi się nigdy ich robić, bo to za dużo roboty 😛

  • Łucja-Maria
    13 stycznia, 2017

    Twoje pierogi wyglądają bardzo apetycznie.
    Bardzo ciekawe nadzienie. Nigdy takich nie robiłam.
    Serdecznie pozdrawiam:)

  • Caro*
    14 stycznia, 2017

    Happy New Year 2017 !
    This recipe and your photos are delicious. Kisses 🙂

  • Edyta Mój kawałek podłogi
    17 stycznia, 2017

    Przyznaję, że niesamowicie ciekawy farsz! Pierogów z żółtym serem, do tego pikantnym, jeszcze nie jadłam 🙂

  • iza
    21 stycznia, 2017

    ale super nadzienie

  • Matka na Szczycie
    24 stycznia, 2017

    Uwielbiam żółty ser, więc to coś zdecydowanie dla mnie 🙂

  • Marina_green77
    18 lutego, 2017

    Nie spotkałam się z takim przepisem 🙂 brzmi bardzo smacznie i co ważne -chyba proste w przygotowaniu 🙂

  • CzarrnaOdKuchni
    1 października, 2017

    Bardzo ciekawy pomysł na nadzienie 🙂

  • Matka na Szczycie
    23 stycznia, 2018

    Pamiętam ten wpis i już tu chyba komentowałam, ale skomentuję jeszcze raz, bo to danie jest fantastyczne!!! 🙂 Sto procent moje smaki 🙂