Pierogi nadziewane serem żółtym
Pierogi kojarzą nam się zawsze dość tradycyjnie. Nadziewane białym serem, owocami, mięsem, kapustą i grzybami czy jedne z moich ulubionych – ruskie. Dziś jednak chcę Wam zaproponować wyjście poza schemat i spróbowanie czegoś nowego. Zapewniam Was, że pierogi z żółtym serem znikną z talerza w moment. Są pyszne – zarówno świeżo ugotowane, jak i odsmażane następnego dnia.
Pierogi z serem żółtym
Składniki:
40 dag mąki
1 jajko
olej
sól
Farsz:
30 dag pikantnego sera żółtego
1 jajko
15 dag bułki tartej
4 dag masła
1 pęczek natki pietruszki
Mąkę przesiewamy i wbijamy jajko. Wlewamy odrobinę oleju i ciepłej wody. Bardzo starannie wyrabiamy ciasto na stolnicy. W razie potrzeby oprószamy mąką, by się nie kleiło. Następnie rozwałkowujemy na płat o grubości ok. 5 mm. Szklanką wykrawamy krążki.
Masło roztapiamy. Ser żółty ucieramy na tarce o dużych oczkach. Łączymy z jednym jajkiem oraz umytym i posiekanym pęczkiem natki pietruszki. Wsypujemy 150 g bułki tartej. Wlewamy przestudzone masło. Farsz dokładnie mieszamy i porcjami nakładamy na krążki.
Bardzo starannie zlepiamy krawędzie pierogów, by farsz nie wypłynął podczas gotowania. Zagotowujemy wodę, solimy i ostrożnie wrzucamy do wrzątki po kilkanaście pierogów. Gotujemy 10 minut od momentu wypłynięcia. Pierogi można polać roztopionym masłem.
A Wy macie jakieś swoje ulubione nadzienia do pierogów? A może też robicie jakieś nietypowe farsze, które są warte spróbowania?
Smacznego!
Patryk | Blog o żywieniu zbiorowym
5 stycznia, 2017Bardzo apetycznie wyglądają Pani przyrządzone pierogi 🙂 Jeszcze takich pierogów z takim farszem nie jadłem i na pewno wypróbuję 🙂 Ja lubię nie tylko pierogi ruskie, ale też tradycyjne z mięsem, z kapustą i grzybami, z serem twarogowym i jagodami, z truskawkami, ze szpinakiem i serem twarogowym, z serem twarogowym na słodko, ale również z kaszą gryczaną. Praktycznie lubię pierogi z różnymi farszami.
Ja polecam pierogi z kaszą gryczaną, jeżeli Pani jeszcze nie robiła takim pierogów.
Pozdrawiam serdecznie,
Patryk
Patryk | Blog o żywieniu zbiorowym
5 stycznia, 2017Jeszcze takich pierogów z takim farszem nie jadłem i na pewno wypróbuję 🙂 Ja lubię nie tylko pierogi ruskie, ale też tradycyjne z mięsem, z kapustą i grzybami, z serem twarogowym i jagodami, z truskawkami, ze szpinakiem i serem twarogowym, z serem twarogowym na słodko, ale również z kaszą gryczaną. Praktycznie lubię pierogi z różnymi farszami.
Ja polecam pierogi z kaszą gryczaną, jeżeli Pani jeszcze nie robiła takim pierogów.
Pozdrawiam serdecznie,
Patryk
Magdalena N.
5 stycznia, 2017Oj zjadłabym 🙂
Megly
5 stycznia, 2017Różne pierogi już jadałam. Raz nawet zrobiłam… pierogi z szynką 😉 …ale muszę przyznać, że takich z serem żółtym nie jadłam nigdy i jest to dla mnie ciekawa propozycja. Na pewno niebanalna 🙂
Zjadłabym z chęcią, bo prezentują się bardzo apetycznie!
Pozdrawiam ciepło i życzę miłego wieczoru 🙂
alessandra
5 stycznia, 2017This receipt looks delicious, I will try it
http://www.alessandrastyle.com
kuchnia u Krysi
5 stycznia, 2017Świetny przepis. Uwielbiam pierogi. Różne, z różnymi farszami. Przyznam, że z samym serem żółtym nie jadłam. Robię z dodatkiem ziemniaków. Tak jak na „ruskie pierogi” ale biały ser zastępuję serem żółtym. Muszę spróbować Twoją wersję. Brzmi pysznie i kusząco wyglądają 🙂
jotka
5 stycznia, 2017Skoro ser żółty, to na pewno dobre, ja podobnie urozmaicam naleśniki, bo zawijam w nie plaster sera i szynki, pycha…
Meggie
5 stycznia, 2017Najbardziej lubię tradycyjne z kapustą i grzybami 🙂
Ania
5 stycznia, 2017Jestem mega ciekawa tego smaku! 😉 Nigdy nie jadłam 🙂
Noel
5 stycznia, 2017Chętnie bym sobie takie zjadła 🙂
Angelika i Monika (Candy Pandas)
5 stycznia, 2017Pierogi zawsze dobre i to chyba z każdym nadzieniem! 😀 Pycha, mamy na pierogi ochotę zawsze nie ważne od pory roku czy świąt 😀
Kamila | Kreując życie !
5 stycznia, 2017Karolina, a próbowałaś kiedyś pielmieni? Są bardzo smaczne, i chyba jedne z moich ulubionych. Odkryłam je jakiś czas temu w pierogarni w moim mieście. W domu jednak najczęściej robię albo tradycyjne z kapuchą kiszoną i suszonymi grzybami, wspomniane wcześniej pielmieni, ze szpinakiem, z owocami i brokułem. Brokuł najlepszy jest w połączeniu z ricottą. A twój przepis wpisuję do przepiśnika, i pewnie za jakiś czas wypróbuję.
Uściski!
Karolina Krawczyk
6 stycznia, 2017Nie próbowałam pielmieni i chyba jednak w moim mieście ich nie uświadczę. Ale na pewno spróbuję, jak będę miała okazję.
Ewelina
6 stycznia, 2017Nie próbowałam nigdy takich pierogów, ciekawi mnie jak smakują 🙂 Za to uwielbiam te na słodko, z serem, jagodami <3
MintElegance
6 stycznia, 2017uwielbiam próbować nowe smaki, a pierogi z nadzieniem z żółtego sera są właśnie jednym z nich!:) tak na marginesie, to muszę kiedyś sama ulepić jakiegoś pieroga 😀
Jackie
6 stycznia, 2017Amazingly delicious
Agnieszka Wieczorek
6 stycznia, 2017Pierwszy raz spotykam się z takim farszem do pierogów. Bardzo ciekawy 🙂 Moimi ulubionymi pierogami są zdecydowanie te ze szpinakiem 🙂
L. B.
6 stycznia, 2017Z żółtym serem to rzeczywiście zaskoczenie, ale zarówno farsz, jak i same pierogi wyglądają dla mnie na smakowite. Ciekawy pomysł. 😉
Paulina
6 stycznia, 2017Szczerze mówiąc pierogi z reguły jej mam takie jakie odkąd tylko pamiętam robi moja mama – z kapustą i grzybami – i smakują mi one najbardziej na świecie. Ale ostatnio przekonuję się do innych pierogów, np. ze szpinakiem bo są obłędne. Te też wyglądają ciekawie, zrobię na pewno kiedy będę miała więcej czasu na gotowanie 🙂
Magdalena
6 stycznia, 2017wczoraj jadłam pierogi, klasyczne bo ruskie. Ale powiem Ci,że mogłabym chyba jeść je dzień dnia:)
Renata - Mój dzień
6 stycznia, 2017jadłam ostatnio z oscypkami- pycha!!
wszystkiego dobrego w Nowym Roku 🙂
Denise
6 stycznia, 2017Great post dear 🙂 kiss
http://denimakeup95.blogspot.it/
Teresa
6 stycznia, 2017Królowo nie miałam pojęcia, że z takim farszem też można zrobić pierogi. Na pewno wypróbuję.
Mnie najlepiej smakują z białym serem. Ale robię też z kapustą i grzybami, pieczarkami i z mięsem, szczególnie, jak z rosołu zostanie. Kiedyś zrobiłam z kaszą gryczaną i białym serem, nawet nam smakowały. Nie jest to mój pomysł, to z jakiejś książki. Chyba Nad rozlewiskiem Kalicińskiej.
Pozdrawiam Królowo. 🙂 .
Anna
6 stycznia, 2017U mnie mało pierogów się jada, do już wymienianych dorzuciłabym ze szpinakiem, pyszne są. Z zó†ym serem sie niestety nie skusze, bo nie jadam niczego, co pochodzi z mleka… czasem robię wyjątek dla pizzy, a i tak najlepiej, by była z prawdziwą mozzarellą, bawole mleko jest ok, tylko krowiego nijak nie mogę.
A mało się jada, bo leniwi jesteśmy, i robic się nikomu nie chce…ale gdyby ktos poczęstował, to pewnie zniknęłyby natychmiast. O, i jak już ktoś wspomniał, jadłam takie z kaszą gryczaną, ale mnie nie zachwyciły. Za to mogłabym sporo zjeśc z jagodami….rodzina je je ze śmietaną, ja tylko posypane cukrem.
lekcjewkuchni.blogspot.com
6 stycznia, 2017Mniam,takich jeszcze nie robiłam☺
BEATA REDZIMSKA
6 stycznia, 2017Karolina, postawione przede mna na talerzu, to pewne, ze zniknely by w mig. WOW, ile pracy, wlozylas w klejenie pierogow i jakie rownusienkie Ci wyszly. Pozdrawiam serdecznie Beata
Helen G.
6 stycznia, 2017Ja akurat zwykle robię ruskie, ale te twoje również wydają mi się ciekawe. Pierogów z nadzieniem z żółtego sera jeszcze nie jadłam. Dziękuję za inspirację 🙂 Wyglądają smakowicie!
iwona
6 stycznia, 2017Kocham wszelkie pierogi i ze zdumieniem czytam o twoich. Nie słyszałam o farszu z żółtego sera. Na pewno takie zrobię. Bardzo dziękuję za natchnienie
Bookendorfina
6 stycznia, 2017Jest coś w pierogach takiego, że smakują z każdą propozycją farszu, oczywiście mamy te swoje ulubione, ale też takie zaskakujące, jak przykładowo ze śledziem. Te z żółtym serem również zniknęłyby błyskawicznie. 🙂
Kathy Leonia
11 stycznia, 2017pierogi dobre na wszystko;p
Paola Lauretano
6 stycznia, 2017This recipe sounds delicious!
Kisses, Paola.
Expressyourself
sandicious
6 stycznia, 2017ależ mi narobiła apetytu na pierogi!
napiecyku
6 stycznia, 2017Pyszne pierogi wyczarowałaś, są perfekcyjne 🙂
GI.
6 stycznia, 2017great post!
xoxo Gina
new post
http://f-lover-fashion-blog.blogspot.it
czerwonafilizanka
6 stycznia, 2017ciekawe jak by mi smakowały:)
ivana split
6 stycznia, 2017so delicious! You made me so hungry.
Carmy
6 stycznia, 2017so delicious 🙂
Basia Prym
7 stycznia, 2017Fajne połączenie, chętnie wypróbuję:)
xxBasia
Mozaika Rzeczywistości
7 stycznia, 2017🙂 Uwielbiam pierogi i ser żółty. A propos ostatnio dość dobre pierogi znalazłem w Biedronce, stylizowane na hinduskie pierożki samosa.
Też o wielu świętach z tego kalendarza nie wiedziałem. Ale zawsze można podzielić się wiedzą taką z innymi.
Pozdrawiam!
Czynniki pierwsze
7 stycznia, 2017mniam! chętnie byśmy zjadły 😀 My uwielbiamy pierogi ze szpinakiem, serem fetą i czosnkiem! CUDO <3
Czynniki pierwsze
7 stycznia, 2017My uwielbiamy pierogi ze szpinakiem, serem fetą i czosnkiem! CUDO <3
WolnymKrokiem
7 stycznia, 2017Powiem Ci, że jeszcze kilka miesięcy temu powiedziałabym, że na pewno tego bym nie polubiła. Jednak w Kanadzie próbowałam pierogi z Cheddarem i naprawdę mi posmakowały! Teraz zmotywowałaś mnie, żeby zrobić je samemu 🙂
Rosy
8 stycznia, 2017These sound really delicious 🙂
Rosy | Sparkles of Light Blog
My Instagram | Instagram
Kathy Leonia
8 stycznia, 2017moje nr jeden to pierogi ze szpinakiem;p z serem żółtym mnie nie korcą jakoś;)
Zareklamowana Paula
8 stycznia, 2017O matko jakie pysznosci! 😀 pochłonęłabym je natychmiast 😛
Mariska
8 stycznia, 2017ojej, ale bym jadła!
Ervisha
8 stycznia, 2017Nie spotkałam się z takimi pierogami 😉
Gil Zetbase
8 stycznia, 2017Looks so yummy!
Happy New Year!
Gil Zetbase
http://gilzetbase.com/
Angie@Angie's Recipes
8 stycznia, 2017These dumplings look so yum and moreish!
Agnieszka
8 stycznia, 2017Bardzo mnie zaciekawiłaś 🙂
Yolsh
8 stycznia, 2017Z takim farszem spotykam się po raz pierwszy. Do mąki gryczanej może być bardzo fajny.
Tea
8 stycznia, 2017O matuchno, ależ to musi być przepyszne!
Emilia
8 stycznia, 2017Muszę pamiętać, aby odwiedzać Twojego bloga kiedy nie jestem najedzona, bo się tak objadłam, że aż mi niedobrze jak patrzę na jedzenie, ale mimo wszystko pierogi kocham więc pewnie i ten przepis przypadnie mi do gustu 🙂
Bina
8 stycznia, 2017nigdy nie próbowałam pierogów z serem żółtym, cóż za świetny, oryginalny pomysł 🙂 bardzo mi się podoba!
Alice
8 stycznia, 2017na pewno są pyszne 🙂
pirelka
8 stycznia, 2017Pierogi to nie jest mój ulubiony posiłek, chyba że z owocami raz na jakiś czas albo z kapustą i grzybami 😀
Pani KoModa
8 stycznia, 2017Ja je tylko jem – testuję , próbuję, pożeram, rozkoszuję się 🙂
Nie robię – nie umiem, ale jeść – jestem pierwsza…
Cracker
8 stycznia, 2017Takich nadziewanych żółtym serem jeszcze nie jadłam. Wyglądają zachęcająco 🙂 A polecić mogę pierogi ze szpinakiem 😉
Angelika Niedźwiedzka
8 stycznia, 2017Z żółtym serem pierogów jeszcze nie jadłam :p
Marta
8 stycznia, 2017Z białym rozumiem, ale z żółtym? O.o
barbara
8 stycznia, 2017Z takim farszem jeszcze nie robiłam, ciekawy przepis…serdecznie pozdrawiam…
Carmy
8 stycznia, 2017so delicuois 🙂
Ela Dziurkowska
9 stycznia, 2017U mnie z żółtym serem nie chcą, wolą z twarogiem i sosem z owoców, a najlepiej z mięsem. Pozdrawiam 🙂
http://sin-nancy.blog.pl/
9 stycznia, 2017Pierogi wyglądają apetycznie, z takim idealnie cienkim ciastem jak lubię 🙂 Ja jednak po ostatnich niezbyt udanych próbach zrobienia pierogów na razie robię sobie przerwę. Polecam farsz z suszonych śliwek, przepis Ani Starmach, pyszne w święta i nie tylko. A z wersji niesłodkiej, to oryginalna nie będę, bo moje ulubione to ruskie 🙂
Marzena
9 stycznia, 2017Bardzo ciekawe pierożki, takich jeszcze nie jadłam, więc się częstuje 🙂
ariadna
9 stycznia, 2017Osobiście gustuję w pierogach ruskich.
Lubię też ze szpinakiem i owocami. Z serem żółtym jeszcze nie próbowałam.
Ciekawe, ciekawe….
Linda
9 stycznia, 2017It looks really good! 🙂
Irreplaceable fashion
10 stycznia, 2017Jeszcze nie jadłam pierogów z żółtym serem, koniecznie muszę wypróbować, uwielbiam pierogi!:)
Paola Lauretano
10 stycznia, 2017Yummy!!!
Kisses, Paola.
Expressyourself
Anna Balińska
10 stycznia, 2017W te święta byliśmy na uroczystości rodzinnej i tam po raz pierwszy jadłam pierogi z żółtym serem. Samym, podobnie jak w przepisie. Niemniej jednak na toruńskiej starówce istnieje pierogarnia, która serwuje pierogi zapiekane, nadziewane serem i kurczakiem. Palce lizać! 🙂 Pozdrawiam cieplutko 🙂
makrela
10 stycznia, 2017lubię nowinki w kuchni więc pewni w niedługim czasie wypróbuję twój przepis 😉
Maria
10 stycznia, 2017Naleśniki z żółtym serem czasem robię, pierogów nie próbowałam, ale chyba się skuszę;)
W Domogród
10 stycznia, 2017Przyznam się, że nie próbowałam z samym żółtym serem – moja wersja jest z dodatkiem pieczarek a la pizza, ale ser i ciasto to wypróbowane połączenia smakowe, więc na pewno rozeszły się w mig
parrafraza
10 stycznia, 2017No i po co ja po nocy czytam takie przepyszne przepisy. Znowu do lodówki przyjdzie zajrzeć 😉
Arleta
11 stycznia, 2017Ja pierogi lepię raz w roku na święta 😉 Ale te Twoje wyglądają apetycznie, więc może któregoś pięknego dnia się skuszę 🙂
Młoda Mama
11 stycznia, 2017Nie jadłam pierogów nadziewanych żółtym serem.
Pozdrawiam
Gosza Gosz
11 stycznia, 2017Pierogi z serem żółtym to zdecydowanie nowość dla mnie 🙂
Blackswan
12 stycznia, 2017Looks real tasty! Love everything about it, dear! xoxo
Katarzyna
12 stycznia, 2017Pierogi -zawsze i z każdym nadzieniem 🙂 Pychotka
Paula
12 stycznia, 2017Uwielbiam pierogi, że wszystkim a z serem żółtym tym bardziej będę musiała spróbować.
U mnie http://demi-lovatooo.blog.pl/ NN zapraszam
Carmy
12 stycznia, 2017wow delicious 🙂
Alice
13 stycznia, 2017Takich pierogów jeszcze nie jadłam, ser uwielbiam więc na pewno zrobię takie nadzienie . Udanego weekendu 🙂
Rena
13 stycznia, 2017Bardzo fajny pomysł na pierogi, przyznam się że nie jadłam takich jeszcze i z chęcią spróbuję, tylko muszę przepisać przepis. Ja to raczej tradycyjne pierogi, choć ostatnio to dawno nie robiłam, bo coś mi za twarde ciasto wychodzi i może spróbuję z Twojego przepisu to wyjdzie mi lepiej, oby. Pozdrawiam
http://spicetki.blog.pl/
glamourzone
13 stycznia, 2017That looks so delicious.Wow
Marcepanowy Kącik
13 stycznia, 2017Wyglądają bardzo pysznie 🙂
Marionetka Mody
13 stycznia, 2017ja najbardziej lubię pierogi z soczewicą albo kaszą gryczaną i czosnkiem niedźwiedzim, ale nie chce mi się nigdy ich robić, bo to za dużo roboty 😛
Łucja-Maria
13 stycznia, 2017Twoje pierogi wyglądają bardzo apetycznie.
Bardzo ciekawe nadzienie. Nigdy takich nie robiłam.
Serdecznie pozdrawiam:)
Caro*
14 stycznia, 2017Happy New Year 2017 !
This recipe and your photos are delicious. Kisses 🙂
Edyta Mój kawałek podłogi
17 stycznia, 2017Przyznaję, że niesamowicie ciekawy farsz! Pierogów z żółtym serem, do tego pikantnym, jeszcze nie jadłam 🙂
iza
21 stycznia, 2017ale super nadzienie
Matka na Szczycie
24 stycznia, 2017Uwielbiam żółty ser, więc to coś zdecydowanie dla mnie 🙂
Marina_green77
18 lutego, 2017Nie spotkałam się z takim przepisem 🙂 brzmi bardzo smacznie i co ważne -chyba proste w przygotowaniu 🙂
CzarrnaOdKuchni
1 października, 2017Bardzo ciekawy pomysł na nadzienie 🙂
Matka na Szczycie
23 stycznia, 2018Pamiętam ten wpis i już tu chyba komentowałam, ale skomentuję jeszcze raz, bo to danie jest fantastyczne!!! 🙂 Sto procent moje smaki 🙂