Swojska polewka – smaki jak u babci

Za nami święta i okres poświąteczny – czas wielkiego obżarstwa i wykwintnych świątecznych dań. Dzisiaj będzie więc prosto, swojsko i tradycyjnie – bo taka polewka to danie, które często gościło na stołach  naszych babć.

polewka

Proporcje są spore, bo pozwalają nakarmić 8-10 osób, więc jeśli chcecie zrobić danie na obiad dla mniejszej rodziny, możecie śmiało zrobić polewkę z połowy porcji.

Swojska polewka

Składniki:

1 kg kiszonej kapusty

20 dag wędzonego boczku

2-3 cebule

20 dag wędzonej kiełbasy

1 szklanka kwaśnej śmietany

1 łyżka mąki

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

sól

polewka

Kapustę kiszoną przekładamy do wysokiego garnka i zalewamy 3 litrami wody. Zagotowujemy. Wędzony boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni, po czym dodajemy do gotującej się kapusty wraz  z wytopionym tłuszczem.

Cebule oraz ząbek czosnku obieramy, drobno siekamy i również dodajemy do zupy. Zawartość garnka gotujemy na małym ogniu, aż kapusta będzie całkowicie miękka.

Wędzoną kiełbasę kroimy w plasterki, lekko obsmażamy na suchej patelni, a następnie dokładamy do zupy pod koniec gotowania. Całość przyprawiamy do smaku mieloną słodką papryką oraz solą.

Kwaśną śmietanę starannie mieszamy z łyżką mąki i wlewamy do zupy. Zawartość garnka ponownie zagotowujemy cały czas mieszając. Tak przygotowana polewka świetnie smakuje podana z chlebem. Możemy ją też udekorować zieleniną.

polewka

Smacznego!

Buziaki!
signature
Subskrybuj, żeby nie przegapić żadnego posta!
Podaj swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach!
Tagi

Co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Zupka wygląda smakowicie 🙂 Bardzo lubię takie pożywne zupy 🙂

    Jeszcze raz życzę Szczęśliwego Nowego Roku 🙂 Oby Nowy Rok był lepszy 🙂

    Serdecznie pozdrawiam,
    Patryk

  • ariadna
    31 grudnia, 2016

    Wygląda smakowicie 🙂
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! 🙂

  • jotka
    31 grudnia, 2016

    Spadłaś mi jak z nieba, mąż objedzony różnościami prosi o zupę, wiec może taką zrobię. Pyszności w Nowym Roku 🙂

  • Lawyerka
    1 stycznia, 2017

    Uwielbiam kiszoną kapustę pod każdą postacią. U nas na placu targowym jest pan, który ma kiszoną domowej, nieprzemysłowej roboty i taką mogę jeść garściami surową bez niczego. Podejrzewam, że swojska polewka też przypadnie mi do gustu, koniecznie muszę jej spróbować!

  • Emily Tang
    1 stycznia, 2017

    looks tempting!

  • boja
    1 stycznia, 2017

    Trochę jestem rozczarowany. Myślałem, że polewka to coś co polewa się… do kieliszków, albo szklanic…

  • Paola Lauretano
    1 stycznia, 2017

    Delicious!!!
    I wish you all the best darling!
    Happy New Year!
    Kisses, Paola.
    Expressyourself

  • Angie@Angie's Recipes
    1 stycznia, 2017

    This is so perfect for icy weather we have over here! Happy New Year!

  • Patrycja
    1 stycznia, 2017

    Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!! 🙂

    zapraszam do mnie: http://roxyolsen.blogspot.com/

  • Noel
    1 stycznia, 2017

    Swojsko i smacznie i nadal ciężko 😛 Po takim obżarstwie przydałoby się coś lżejszego.

  • Pani KoModa
    1 stycznia, 2017

    Wygląda kapitalnie – choć nie lubię kapusty.

  • Ela
    1 stycznia, 2017

    To smaki mojego dzieciństwa ! Dziękuję, bardzo lubię wracać wspomnieniami do tego beztroskiego okresu…!
    Dziękuję za piękne życzenia !! Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku !!
    Pozdrawiam

  • tr3ndygirl fashion blog
    1 stycznia, 2017

    super delish
    Happy New Year dear! kisses
    fashion blogger

  • żaneta
    1 stycznia, 2017

    mniamm, moje smaki 🙂 Wszystkiego dobrego w Nowym Roku, sukcesów i zdrowia !

  • L. B.
    1 stycznia, 2017

    Nie lubię kiszonej kapusty, słodką tak i cebuli też nie lubię. Wydaje mi się też, że jak wędzony boczek, kiełbasa to wyjdzie tłusta zupa.

  • Nigdy takiej nie jadłyśmy ale wygląda bardzo apetycznie 🙂
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku 🙂

  • Megly
    1 stycznia, 2017

    Takie zupy bardzo, ale to baaardzo lubię 🙂 Swojskie, pyszne, gęste, rozgrzewające! Same plusy. Przepis muszę koniecznie wypróbować i przekonać się jak ta polewka smakuje. Pozdrawiam noworocznie 🙂

  • Marzena
    1 stycznia, 2017

    Pyszności Karolinko, takie smaki bardzo lubię. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roczku 🙂

  • MintElegance
    1 stycznia, 2017

    nigdy nie jadłam takiej zupy

  • Natalia
    1 stycznia, 2017

    Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :*

  • http://sin-nancy.blog.pl/
    1 stycznia, 2017

    Wolę kapustę w postaci bigosu niż zupy, ale co kto lubi 🙂

  • iwona
    1 stycznia, 2017

    Kapustę kiszoną bardzo lubię. Na zimę jest wyjątkowo dobra. Ale jak dla mnie to w tej zupce jest za dużo wędzonki. I boczek i kiełbasa. W podobny sposób robię tzw. zarzucajkę, czyli taki kapuśniaczek z kwaszonej kapusty, z ziemniakami i zaprawiony na koniec przysmażoną cebulką z niewielką ilością boczku. I dużo natki. Dobrych smaków w nowych roku 🙂

  • kuchnia u Krysi
    1 stycznia, 2017

    Ale apetycznie wygląda ta zupa/polewka. Już czuję jak pachnie, jak smakuje… umm mniam 🙂

  • Magdalena
    1 stycznia, 2017

    ponoć idą mrozy, taka zupa się bardzo przyda 🙂

  • Olimpiaa
    1 stycznia, 2017

    Uwielbiam takie zupy!
    A kapustę kiszoną ubóstwiam.
    Aż mi zaburczało w brzuchu od tych zdjęć…

  • Basia Prym
    1 stycznia, 2017

    Uwielbiam takie zupy!
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! 🙂

    xxBasia

  • Linda
    2 stycznia, 2017

    It looks delicious!!! Happy New Year to you! 🙂

  • Cracker
    2 stycznia, 2017

    Oj, lubię jeść, a polewka wygląda bardzo przyjemnie 🙂

  • Teresa
    2 stycznia, 2017

    Polewka dobrze się prezentuje i na pewno, jak widać ze składników, jest smaczna. Niestety nie na babciny organizm. 😉 .

  • Renata - Mój dzień
    2 stycznia, 2017

    w zimie często gościła u nas w domu rodzinnym, teraz częściej gotuję kapuśniak
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku życzę i pozdrawiam cieplutko

  • Kobieta po 30
    2 stycznia, 2017

    i jeszcze podane po „dawnemu” 😉 mi kojarzy się to z podawaniem kawalerowi czarnej polewki 🙂 to słowo ma dla mnie mocno historyczne brzmienie 😉

  • Zwykła Matka
    2 stycznia, 2017

    Takie dania uwielbia mój teść 🙂

  • Edita
    2 stycznia, 2017

    Ojejku, jakie smakolyki! 🙂

    http://www.pret-a-reporter.co.uk/blog/

  • A.
    2 stycznia, 2017

    Bardzo „pyszny” przepis:-) Na pewno wart wykonania:-)

  • Patrycja
    2 stycznia, 2017

    Wygląda niesamowicie smacznie 🙂

  • Carmy
    2 stycznia, 2017

    great, thanks and happy new year 🙂
    http://www.carmy1978.com

  • Agnieszka Wieczorek
    2 stycznia, 2017

    Tradycyjne stare przepisy są najlepsze 🙂 A kuchnia naszych babć to poezja 🙂 Zupka zapowiada się bardzo smakowicie.
    Szczęśliwego nowego roku 🙂

  • Paula
    2 stycznia, 2017

    Bardzo pysznie to wygląda 😉

    U mnie http://demi-lovatooo.blog.pl/ NN zapraszam serdecznie 😀

  • Mozaika Rzeczywistości
    2 stycznia, 2017

    Lubię takie połączenia smaków. 🙂

    Dzięki wielkie. Także dużo zdrowia dla Ciebie i bliskich, spełnienia marzeń, pogody ducha i wszystkiego co najlepsze.

    Pozdrawiam!

  • AnetaO
    2 stycznia, 2017

    Uwielbiam zupy! Na pewno skorzystam z Twojego przepisu 🙂

  • GI.
    2 stycznia, 2017

    yummy!!!!
    happy new year! xoxo Gina

    new post
    http://f-lover-fashion-blog.blogspot.it

  • Ania
    2 stycznia, 2017

    Lubię takie smaki! 🙂

  • Ultra
    2 stycznia, 2017

    Same delicje. Taką zupę gotowała moja babcia, ja już nie. Dobrze, że przypomniałaś, pewnie jutro zrobię. A jakie zdjęcie! Już chce się zjeść.
    Zasyłam serdeczności.

  • Młoda Mama
    3 stycznia, 2017

    Wygląda pysznie. 🙂
    Pozdrawiam

  • www.love-your-life.pl
    3 stycznia, 2017

    Jestem wege 🙂 aczkolwiek myślę, że na taki przepis mój tato bardzo by się ucieszył 🙂

  • Panna Joanna
    3 stycznia, 2017

    Polewka wygląda znakomicie, nie mniej jednak zachowam ten przepis dopiero na przyszłe święta, a to dlatego, że zaczęliśmy z Lubym fit styczeń hehe… a więc będziemy starać się jeść jak najzdrowiej, bez zbędnych kalorii i tłuszczyków 😉 !

  • Yolsh
    3 stycznia, 2017

    Czegoś takiego jeszcze nie jadłam.

  • Patrycja
    3 stycznia, 2017

    Mmm <3 takie rzeczy, to ja uwielbiam 🙂

  • Maria
    3 stycznia, 2017

    Dla mnie pycha! Ale mój mąż nie lubi kiszonej kapusty:(
    Życzę samych wspaniałości na cały rok:)

  • Lenya
    3 stycznia, 2017

    Yummy yummy, Karo. Wishing you a happy and healthy 2017, girl.
    xox
    Lenya
    FashionDreams&Lifestyle

  • Sylwia
    3 stycznia, 2017

    Wstyd się przyznać, ale nigdy polewki nie jadłam 😉
    Udanego 2017 roku! 🙂

  • WolnymKrokiem
    4 stycznia, 2017

    Nie słyszałam o tej zupie 🙂 Ja jednak jem tylko rosół, pomidorową i czosneczkową, ale już mój Krystian bardzo by zasmakował w tej polewce!

  • Mariska
    4 stycznia, 2017

    oj chyba nie dla mnie takie danie 🙂

  • W Domogród
    4 stycznia, 2017

    Pychota, ze aż zgłodniałam… Proste zupy najczęściej najsmaczniejsze

  • Emilia
    4 stycznia, 2017

    Ładne zdjęcia 🙂 Coś czuje, że mój żołądek by tego nie przetrawił 🙂

  • pirelka
    4 stycznia, 2017

    Narobiłaś mi smaka 🙂

  • Ania
    4 stycznia, 2017

    o razu przypomniała mi się moja babcia, bardzo lubię zupe z kiszonej kapusty i tak na ostro jeszcze

  • Marionetka Mody
    4 stycznia, 2017

    mniam, właśnie takie swojskie zupy lubię najbardziej

  • domowacukierniaewy.blox.pl
    4 stycznia, 2017

    Pyszne, takie zupy zimą smakują najlepiej 🙂

  • Cyrysia
    5 stycznia, 2017

    Uwielbiam taką zupę. Im kwaśniejsza tym lepsza 🙂

  • Kathy Leonia
    5 stycznia, 2017

    na chłodne dni idealna:)

  • Cyprian
    5 stycznia, 2017

    Trafiłaś w moje smaki! Na pewno wypróbuje niedługo przepis! Dzięki 🙂

  • Sharon D.
    5 stycznia, 2017

    Wow..this looks so delicious. I am salivating over here!

  • Magda
    5 stycznia, 2017

    Bardzo apetyczna zupa, trochę przypomina kapuśniak, który bardzo lubię 🙂

  • Magdalena N.
    5 stycznia, 2017

    Zimą zupy są super ale takiej nigdy nie jadłam 🙂 Po Świętach ugotowałam wegański rosół, od kilku dni miałam na niego ochotkę 😉

  • Alice
    5 stycznia, 2017

    zjadłabym 😀

  • Małgorzata
    5 stycznia, 2017

    i zrobiłam się głodna 🙁 Pięknie

  • Blackswan
    5 stycznia, 2017

    Such a yummy treat! Happy 2017, babe! xoxo

  • Ciekawska Magdalena
    5 stycznia, 2017

    mmmm wygląda bardzo smacznie ;*

  • Jackie
    6 stycznia, 2017

    Perfect for these cold days

  • Małgorzata G.
    6 stycznia, 2017

    Uwielbiam zupy w każdej postaci. Zjadłabym i tą 🙂

  • Łucja-Maria
    13 stycznia, 2017

    Uwielbiam zupy. Twoja wygląda bardzo apetycznie.
    Przypuszczam, że smakiem przypomina kapuśniaczek.
    Nie jem śmietany więc u mnie bez…
    Pozdrawiam:)

  • Barbara
    14 stycznia, 2017

    Apetytu mi narobiłaś jak nic. 🙂 Twój przepis zapowiada się wspaniale. Muszę wypróbować. 🙂

  • czerwonafilizanka
    25 stycznia, 2017

    wygląda smakowicie

  • Bookendorfina
    27 stycznia, 2017

    Przepis wykorzystany, wszystkim domownikom bardzo smakował. 🙂

  • Kasia
    6 października, 2021

    A wiesz, że nie znam takiej zupy? Z jakiego to regionu? Koniecznie muszę spróbować. Uwielbiam poznawać regionalne smaki