Sezon owocowy w pełni, a upały sprawiają, że chętnie sięgamy właśnie po owocowe dania. Dziś więc na moim stole słodka uczta dla każdego. Pierogi z rumem i cynamonem nadziewane pysznymi powidłami śliwkowymi. Myślę, że taki obiad połączony z deserem to świetne danie na te gorące dni. A ich przygotowanie wbrew pozorom nie zabiera zbyt wiele czasu.
Są one może odrobinę nietypowe, bo to przygotowania ciasta użyłam ziemniaków. Nie jest to więc tradycyjne ciasto na pierogi, ale przypomina konsystencja i smakiem ciasto na kluski czy knedle. To też doskonały sposób na wykorzystanie ziemniaków, które pozostają nam z obiadu z poprzedniego dnia.
Pierogi z rumem i cynamonem
Składniki:
- 120 g mąki
- sól
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 120 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 220 g powideł śliwkowych
- 2 łyżki rumu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki cukru pudru
Ziemniaki mielimy i łączymy ze 120 g mąki, 40 g masła, 2 żółtkami i solą. Wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące, można dodać jeszcze trochę mąki. Następnie rozwałkowujemy ciasto na płat o grubości 3-4 mm i szklanką wycinamy krążki.
Powidła mieszamy z cukrem, rumem i cynamonem. Tak przygotowane nadzienie nakładamy na pierogi – na każdy krążek ok. 0,5 łyżeczki. Sklejamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie.
Pozostałe masło roztapiamy, podsmażamy na nim bułkę tartą i polewamy pierogi. Gotowe danie posypujemy cukrem pudrem. Pozostaje mi życzyć Wam smacznego – pierogi z rumem i cynamonem gotowe!
A jakie są Wasze ulubione pierogi?

Agnieszka Kaniuk
7 sierpnia, 2018Kocham pierogi w każdej postaci, ale w takiej jeszcze ich nie jadłam, Koniecznie muszę spróbować. 😊
Ervisha
7 sierpnia, 2018Ciekawe połączenie smaków 🙂
jotka
7 sierpnia, 2018Dla mnie chyba za słodko…wole pierogi wytrawne 🙂
Magdalena
7 sierpnia, 2018ale pomysłowe pierożki. Jako pierogożerca jestem na tak 🙂
Iwona
7 sierpnia, 2018Bez rumu poprosiłabym porcyjkę 🙂
Kathy Leonia
9 sierpnia, 2018nie lubisz %?;p
Beata
7 sierpnia, 2018Mniam, skradam ten przepis!!!
Pozdrawiam cieplutko 🙂
Beata
7 sierpnia, 2018Mniam!!! Skradam ten przepis.
Pozdrawiam cieplutko 🙂
Francesca Romana Capizzi
7 sierpnia, 2018It looks delicious and healthy!
https://www.dontcallmefashionblogger.com
Ania
7 sierpnia, 2018Aż mi ślinka cieknie na widok tych pyszności 🙂 Zjadłabym z wielką przyjemnością takie pierogi 🙂
Beauty Unearthly
7 sierpnia, 2018Looks delicious!!! xx
Lakierowniczka
7 sierpnia, 2018Uwielbiam pierogi! Na prawdę lubię wszystkie ich wersje, natomiast takiej nigdy nie jadłam! Mało tego, ja nawet nigdy nie słyszałam o tym połączeniu 😁
Mozaika Rzeczywistości
7 sierpnia, 2018🙂 Pierogi są zawsze na tak. Zwłaszcza od momentu jak zobaczyłem w Sieci filmik na którym pewien Australijczyk próbuje pierogów z jagodami i prawie zjada talerz po zjedzeniu zawartości. 😀
Z tego co widziałem panowie pracują na tym dachu do południa, potem już nie. A jutro ma być wyjątkowo gorąco, ciekawe czy też będą pracować na tym dachu. Bo raczej nie powinni ryzykować.
Pozdrawiam!
Carmy
7 sierpnia, 2018so yummy 🙂
Kathy Leonia
8 sierpnia, 2018pierogi jakie jem to tylko wytrawne;)
pirelka
8 sierpnia, 2018O takiej propozycji to jeszcze nie znałam, spróbowałabym tego smaku 😉
Magda
8 sierpnia, 2018Ciekawe połączenie smaków w nadzieniu, myślę, że takie pierogi bardzo by mi smakowały 🙂
Paola Lauretano
8 sierpnia, 2018I’m mouth-watering!
Kisses, Paola.
Expressyourself
30plus blog
8 sierpnia, 2018Zjadłabym z przyjemnością 🙂
Jola | Pixel Kolor
8 sierpnia, 2018Z powidłami śliwkowymi pierogów jeszcze nie robiłam. Nawet nie jadłam.
Sikoreczka
8 sierpnia, 2018Ciekawe zestawienie. Takich to jeszcze nie jadłam pierożków.
The Yum List
8 sierpnia, 2018Oh they really sound delicious.
Dorota z kobietytomy.pl
8 sierpnia, 2018Jak zwykle ciekawe połączenie w Twojej kuchni. Nigdy nie jadłam pierogów z rumem 🙂 Może to byłby dobry pomysł…
Cherry Belle
8 sierpnia, 2018O kobieto, ślinka leci mmm ;P
Kathy Leonia
10 sierpnia, 2018śniadania ktoś nie jadł;p
weronika
8 sierpnia, 2018SZOK! To dopiero jest pomysł! Czapki z głów! Musiało być pyszne 🙂
Natka!
8 sierpnia, 2018Oryginalny przepis – jestem ciekawa czy taka wersja pierożków by mi posmakowała.
Pierogi ruskie są moim ulubionym daniem – kocham! <3
Pozdrawiam!
Karolina90
8 sierpnia, 2018Smakowicie brzmi i smakowicie wygląda. Pozdrawiam
Alice
8 sierpnia, 2018W takim wydaniu pierogów nie jadłam, wyglądają bardzo aromatycznie!
napiecyku
8 sierpnia, 2018Moje ulubione są z borówkami. Twoich też chętnie bym spróbowała, bardzo lubię powidła 🙂
London Caller
8 sierpnia, 2018I like pierogi! I had so much in Cracow.
Kathrine Eldridge
8 sierpnia, 2018These pierogis looks so yummy! I am part of Polish so I appreciate food like this.
https://www.kathrineeldridge.com
magda
9 sierpnia, 2018this is so delicious
https://retromaggie.blogspot.com/
Dagmara
9 sierpnia, 2018Ale ciekawe połączenie. Gdyby nie cynamon z chęcią bym wypróbowała ten przepis 🙂
Aisab
9 sierpnia, 2018Aż mi ślinka cieknie; lubię pierogi, lecz rzadko je robię. Nie chce mi się 🙂
Gil Zetbase
9 sierpnia, 2018Looks so tasty!
Have a nice day!
Gil Zetbase
Ewa
9 sierpnia, 2018Na pierogi nie trzeba mnie namawiać:) Super!
Grace
9 sierpnia, 2018wow great recipe, to try! 🙂
hi dear would you like to follow each other via our socials?
My Fifty Shades Fashion Blog
My Instagram
My G+
My Facebook
My Twitter
My Bloglovin
Mama z różową torebką
9 sierpnia, 2018Kocham pierogi, ale zawsze tylko prosto z wody 😛
Sakuranko
9 sierpnia, 2018Oh very great recipe darling
xx
Patrycja
9 sierpnia, 2018Takich pierogów to ja jeszcze nie jadłam 🙂
Milena M
9 sierpnia, 2018Nie lubię pierogów na słodko.
Vika
9 sierpnia, 2018Thanks for the interesting post! Have a nice weekend)
Agnieszka S.
9 sierpnia, 2018Takich jeszcze nie jadłam! WOW
Carmy
9 sierpnia, 2018have a great day 🙂
Karolajna
9 sierpnia, 2018Takich pierogów jeszcze nie próbowałam, a połączenie jest naprawdę ciekawe. A moimi ulubionymi są te z kapustą i grzybami. 😀
Jackie Harrison
9 sierpnia, 2018It looks amazing
Pojedyncza
10 sierpnia, 2018Czy smak rumu jest potem rzeczywiście wyczuwalny?
Ja jestem wierna ruskim 😉 ale czasem lubię poeksperymentować.
marcepanowykacik
10 sierpnia, 2018Bardzo pomysłowe pierożki 💛 Moje ulubione? Wszystkie 😊
Gosia z Mamelkowa
10 sierpnia, 2018Muszą smakować obłędnie:) pominęłabym tylko ten rum, bo alkoholu nie spożywam pod żadną postacią.
A pierogi kooocham wszystkie miłością wielką!!!
Klara van Pure
10 sierpnia, 2018kochana u Ciebie zawsze same pyszności!
Sheira
10 sierpnia, 2018Nigdy takich nie jadłam, ale pierogi uwielbiam, więc z chęcią bym spróbowała 😉
Kobieta po 30
10 sierpnia, 2018Pierogi? Nie odmówię. Po prostu uwielbiam 🙂 Zaskakujesz połączeniem smaków 🙂
Monika
10 sierpnia, 2018Ulubione pierogi? Oczywiście ruskie. 😀
Rena
10 sierpnia, 2018Bardzo dobry pomysł, ale ja dziś własnie robiłam pierogi ale z serem na słodko i z jagodami, ale było tak gorąco że trochę się ugrzałam przy wyrabianiu ciasta jak i samym gotowaniu :/
https://spicetki.wordpress.com/
MintElegance
10 sierpnia, 2018uwielbiam pierogi!
L.
10 sierpnia, 2018Bardzo ładnie wyglądają. Ale, szczerze mówiąc nie przepadam za daniami z owocami, ani za ciastami ani za pierogami czy sałatkami.
Rowena @ rolala loves
10 sierpnia, 2018These look delicious! Chinese soup dumplings are my favorite type of dumplings 🙂
magda
11 sierpnia, 2018So delicious!
https://retromaggie.blogspot.com/
honestjessicaalba.wordpress.com
11 sierpnia, 2018Uwielbiam wszelkie pierogi 🙂 Te wyglądają smakowicie. Moje ulubione to chyba ruskie, a potem z jagodami i z mięsem.
Martyna
11 sierpnia, 2018Chyba wiem co zrobię na obiad w następnym tygodniu, bo wyglądają przepysznie! Pierogi uwielbiam wszystkie, ale najbardziej chyba te z białym serem. 🙂
natalia20041989
11 sierpnia, 2018O, takich jeszcze nie jadłam ☺
Qultura słowa
11 sierpnia, 2018Uwielbiam pierogi. Będzie idealna kolacja na dzisiejszy wieczór!
Urszula
11 sierpnia, 2018Moje ulubione pierogi to te z białym serem, a ze śliwką robię tylko knedle:)
Ten pomysł z powidłami – smaczny.
HariRari
12 sierpnia, 2018It looks delicious, I feel quite hungry now ^^
xx
Małgorzata G.
12 sierpnia, 2018yumi yumi
Pierwszy raz widzę taki przepis na pierogi. Serio przepis mała spotykany
Dorota
13 sierpnia, 2018Jacie kręcę, pierogi z rumem! Koniecznie muszę zapisać sobie ten przepis 🙂
Dorota
13 sierpnia, 2018Aż się głodna zrobiłam, takie smakołyki i do tego z rumem <3
Zwykła Matka
15 sierpnia, 2018Mam wrażenie, że poczułam ich kuszący zapach w moim domu 🙂
mojewypiekiinietylko
15 sierpnia, 2018Karo – dobór składników i połączenie smaków zaskakujące i baaaaardzo kuszące. To coś dla mnie. 🙂
Sharon D.
20 sierpnia, 2018Oh my, this is delicious. I wish I could have a piece.
Ania
26 sierpnia, 2018O jeju co za pierogi 🙂 ale narobiłaś mi ochoty na takie pierogi, ciekawa jestem tego smaku 🙂
Sakura
27 sierpnia, 2018Nie jadłam takich pierogów jeszcze 🙂 moje ulubione to zdecydowanie pierogi z serem! 🙂
Anna
27 sierpnia, 2018Ciekawe połączenie smaków, pierogów z rumem jeszcze nie próbowałam 🙂
Kuchcik gotuje
27 sierpnia, 2018Oryginalne połączenie śliwek z rumem, muszę wypróbować 🙂 Zamienię tylko bułkę na jogurt lub śmietanę, bo jakoś za bułką na pierogach nie przepadam.
iza
29 sierpnia, 2018dawno nie robiłam pierogów. Pysznie twoje wyglądają
Pełnia Smaków
29 sierpnia, 2018Wyglądają obłędnie, aż ma się ochotę od razu iść do kuchni 🙂
Martyna
30 sierpnia, 2018Wyglądają przepysznie!
Pati
17 września, 2018Bardzo smakowicie!
Emily Tang
7 października, 2018looks nice!
dessert in dumplings ~ I wanna take a try 🙂
Danusia
18 grudnia, 2018Uwielbiam wszystkie pierogi, a do tego z rumem i cynamonem… zjadłabym. 😉
Sady
11 stycznia, 2019Kocham pierogi różnego gatunku ale z czymś takim się jeszcze nie spotkałam, jak tu nie spróbować ^^ dzięki za przepis , biorę się do klejenia :*
Iwona
20 czerwca, 2019Ooo, pierogi z rumem na pewno są pyszne 🙂
Łucja - Maria
24 stycznia, 2021Kocham pierożki, a Twoja wersja jest ODLOTOWA!
Pozdrawiam:)
Milena M
12 kwietnia, 2022Wolę wytrawne pierogi, najbardziej ruskie 😉
Ivana Split
16 kwietnia, 2022Very interesting recipe. I’d love to try it.
Anonimowa A.
24 kwietnia, 2022Bardzo nietypowe, a zarazem wyrafinowane połączenie smakowe – chętnie bym spróbowała 🙂
Mama z różową torebką
27 kwietnia, 2022Nie jestem fanką pierogów na słodko, zdecydowanie preferuję wytrwane 😛 Ale co do Ciebie zajrzę, to bym zjada co zaserwujesz 😀 Choć teraz głód odczuwać zaczęłam i muszę coś sklecić na szybko 😛