Zupa pieczarkowa – szybka i prosta
Mamy święta, więc pozostaniemy w temacie jedzenia. Na co dzień lubię Was zaskakiwać niecodziennymi przepisami, więc dzisiejszy będzie dość banalny. Bo cóż niezwykłego ma w sobie zupa pieczarkowa? Ile jednak gospodyń, tyle jej przepisów i odmian. Ja zaserwuję ją „po mojemu”.
Nie wymaga wielu składników i długiego czasu w kuchni. Można ją zrobić na pozostałościach po niedzielnym rosole, a w wersji studenckiej nawet na kostce rosołowej. Nie przez przypadek piszę o studentach, bo zupa jest naprawdę bardzo tania. Nie będę dalej zachwalać – przekonajcie się sami.
Zupa pieczarkowa
60 dag pieczarek
30 dag ziemniaków
6 szklanek wywaru warzywnego
1/2 szklanki śmietany 18%
4 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Pieczarki oczyszczamy, myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na ćwiartki. Na patelni z wysokim brzegiem rozgrzewamy 4 łyżki oliwy z oliwek, po czym smażymy na niej przygotowane grzyby, często mieszając za pomocą plastikowej lub drewnianej łyżki. Jeśli nie lubicie posmaku oliwy z oliwek, lepiej użyć innego tłuszczu.
Pieczarki wraz z pokrojonymi ziemniakami wrzucamy do garnka. Całość zalewamy gorącym wywarem i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Zupę doprawiamy solą i pieprzem oraz zabielamy śmietaną. Ja dodatkowo ozdabiam ją posiekaną natką pietruszki.
I gotowe. Całość nie zajmie Wam więcej niż godzinę. A jaka jest wasza zupa pieczarkowa?
Kate
26 marca, 2016ja robię ja z makaronem ☺
Ew@
26 marca, 2016Uwielbiam zupę pieczarkową 😀
NN na http://katyperrypolska.blog.onet.pl/
Beata
26 marca, 2016Bardzo lubię zupę grzybową, do której składniki smażę na masełku 😉 Jest prosta, szybka i smaczna!
Pozdrawiam serdecznie i życzę radosnego świętowania 🙂
Noel
26 marca, 2016Uwielbiam pieczarkową:) Choć u mnie podaje się ją z makaronem.
Patryk
26 marca, 2016Lubię zupę pieczarkową 🙂 Bardzo lubię zupy z dodatkiem zieleniny lub grzanek 🙂 Muszę kiedyś taką zupę zrobić. Ja akurat zrobiłem ponownie żurek z kiełbasą śląską i białką, bo mnie naszedł apetyt na tą zupę. Bardzo uwielbiam żurek dobrze doprawiony, szczególnie majerankiem.
Pozdrawiam.
Patryk – blog o żywieniu zbiorowym
FiftyShades1880
26 marca, 2016Nigdy nie jadłam zupy pieczarkowej, bo nie przepadam za samymi pieczarkami. Zupa faktycznie idealna dla studentów i bardzo ładnie wygląda. Może nawet się skuszę 🙂
jotka
26 marca, 2016Wbrew pozorom pieczarkowa nie jest taka prosta, ile razy robiłam to nie byłam zadowolona. Twoja wygląda apetycznie, może po świętach wypróbuję przepis.
Nie wpisuję adresu URL bo nie posiadam.
Gaja
26 marca, 2016Moja pieczarkowa zawsze z makaronem, tak samo grzybowa. I jeszcze odrobina tymianku. Poza tym tak samo robię jak Ty 🙂
tr3ndygirl fashion blogger
26 marca, 2016so very delish
NEW POST ON MY BLOG
fashion blogger italia
have an Happy Easter
kiss
Paola
26 marca, 2016Delicious recipe!
Happy Easter!
xo Paola
Expressyourself
My Facebook
Czarownica z Bagien
26 marca, 2016Wesołych Świąt Wielkanocnych życzę i pozdrawiam wiosennie 🙂
Karolina
26 marca, 2016Uwielbiam zupę pieczarkową, a ta zapowiada się pysznie 🙂 Wesołych świąt!
Alyssa
26 marca, 2016looks so yummy!
Styleccentric Fashion | BLOGLOVIN | GFC
xo, Alyssa
Justyna
27 marca, 2016Nie wiem czemu, ale ja pieczarkową najbardziej lubię latem! 😉 Wtedy mogę dosłownie jeść ją codziennie. Mój maź wie, że jak zbliżają się cieplejsze dni to będzie pieczarkowa i sałatka szefa – też z pieczarkami. Najważniejsze jest to, że szybko się ją przygotowuje.
Mozaika Rzeczywistości
27 marca, 2016Z grzybów mogę jeść jedynie pieczarki właśnie, inne nie wpływają za dobrze na mnie. A pieczarkowa to jedna z moich ulubionych zup. 🙂
Dziś chyba pogoda lepsza, przynajmniej u mnie jest bardzo przyjemnie.
Wszystkiego najlepszego na święta, zdrowia, radości i uśmiechu dużo. 🙂
Pozdrawiam!
Teresa
27 marca, 2016Witaj Królowo w ten świąteczny dzień. Pieczarkowa to nasza ulubiona. Pierwszy raz słyszę o podsmażeniu pieczarek. Muszę koniecznie ten sposób wypróbować, może będzie bardzie aromatyczna? Ja pieczarki trę na tarce jarzynowej. Najpierw gotuję podstawę, a pod koniec wrzucam pieczarki, żeby nie wygotowywał się ich smak, ale może nie do końca tak jest?
Pozdrawiam świątecznie. 🙂 .
tr3ndygirl fashion blogger
27 marca, 2016hi darling i repass
fashion blogger italia
have an Happy Easter
kiss
Katarzyna
27 marca, 2016Uwielbiam pieczarkową zupkę 🙂
Ania - Fabryka Pomysłów
27 marca, 2016mniam! 🙂 pyszna klasyka 🙂 Wesołych Świąt 🙂
MintElegance
27 marca, 2016lubię pieczarki pod każdą postacią:)
Carmy
27 marca, 2016must be so good 🙂
Liz
27 marca, 2016Love a mushroom soup—this looks delish!
Simera
28 marca, 2016This looks very delicious.
BEAUTETUDE
cyrysia
28 marca, 2016Nie przepadam za zupą pieczarkową. Jakoś mi ten smak nie podchodzi.
My Home Rules
28 marca, 2016Też taką robię, na końcu jeszcze dodaję zeszkloną cebulę.
Zbyszek
28 marca, 2016Bardzo lubię zupy i zapewne jutro wypróbuję przepis, bo mam kilka pieczarek w lodówce. Pozdrawiam 🙂
Dorota
28 marca, 2016przepis pokażę mamie, bo ja za pieczarkami nie przepadam..;/
Milena M
28 marca, 2016Ostatnio lubię zupy-kremy 🙂
Becomingbeauty
28 marca, 2016nie lubie pieczarek :< ale mam ochote na ogórkową haha
Agnes
28 marca, 2016Wygląda na smaczną zupkę
ariadna
28 marca, 2016Po prostu palce lizać!
Zdjęcie odzwierciedla smak zupy 😉
panikara
28 marca, 2016Mmm! Ale trafiłaś! Od wczoraj marzę o takiej zupie 😉
Monika Dudzik
28 marca, 2016Bardzo lubię przepisy na proste i smaczne potrawy. A zupy, w tym także pieczarkową, uwielbiam!
Lenya
28 marca, 2016It looks and sounds delicious, Karo. Hope you had a lovely Easter!
xox
Lenya
FashionDreams&Lifestyle
Patrycja
28 marca, 2016Jestem jak najbardziej na tak! 🙂
Paula
28 marca, 2016Jedna z moich ulubionych zup.
U mnie http://demi-lovatooo.blog.pl/ NN zapraszam
Futka
28 marca, 2016Bajeczna i niezwykle smakowita zupa <3
Kuchnia u Krysi
28 marca, 2016Bardzo lubię pieczarki, dlatego często robię zupę pieczarkową. Na różne sposoby. Nawet z dodatkiem kalafiora. Zupa pieczarkowa zawsze kojarzy mi się z taką aksamitną, pyszną zupą… ummm. Już mam na nią ochotę 🙂
Carmy
28 marca, 2016so good 🙂
kisses
Katies
28 marca, 2016Pieczarkowa to moja ulubiona:)
blogierka
29 marca, 2016Jaki prosty przepis- to coś dla mnie :).
ps. Ciekawa jestem czy dzień po świętach dostanę pieczarki w biedrze- bo niestety musiałam się bez nich obejść przy świątecznym stole gdyż wszystko wykupili?! 😉
Sharon D.
29 marca, 2016This looks delicious! I wish I could taste it. ^.^
Bookendorfina
29 marca, 2016Pyszności, zawsze mam chęć na nią. 🙂 U nas podajemy z makaronem własnego wykonania. 🙂
Kamila
29 marca, 2016Zupa idealna wręcz;)
sandicious
29 marca, 2016ale mi apetytu narobiłaś!
Katarzyna O.
29 marca, 2016Pyszności! Aż chyba jutro rano skoczę po pieczarki i ją zrobię. 🙂
pirelka
29 marca, 2016Smacznie wygląda 🙂 muszę kiedyś taką zrobić.
Świnka
29 marca, 2016Lubię zupę pieczarkową, chociaż ostatnio zdecydowanie jestem zakochana w zupach krem 🙂
Ola Wilczek
29 marca, 2016To ja wiem co jutro u mnie na obiad. Przed świętami kupiłam pieczarki (po co ja się pytam?) i muszę koniecznie je wykorzystać.
Marzena
30 marca, 2016Moja ulubiona zupka 🙂
Ola
30 marca, 2016Kiedyś nie przepadałam, teraz zjem:)
Healthy7Heaven
30 marca, 2016Niestety nie przepadam za pieczarkami ale zupka wygląda bardzo apetycznie – gdybym nie wiedziała, że to pieczarki pewnie zjadłabym wszystko i spytała o przepis 😉
Zapraszam do mnie – http://healthy7heaven.blogspot.com/
Anubhuti
31 marca, 2016It looks so yum 🙂 I’m going to try this recipe this weekend 🙂
http://senseiteve.com
http://twosomelife.com
Keep Your Balance
31 marca, 2016Przyznam, że nie mam swojego przepisu na zupę pieczarkową i do tej pory jadłam ją chyba tylko raz, przygotowaną przez moją mamę. Twoja wersja bardzo przypadła mi do gustu. Prosta i smaczna 🙂
Jackie Harrison
31 marca, 2016Looks delish like the pitatoes added to it.
Agnieszka - Polska Zupa
1 kwietnia, 2016Chętnie bym zjadła, żeby tylko moje dzieci chciały jeść pieczarki …
żaneta
2 kwietnia, 2016uwielbiam pieczarki ale zupy z nich niee, tak samo jak z innych grzybów.
Elkab
2 kwietnia, 2016Wygląda smakowicie 🙂
Moje Wypieki I Nie Tylko
4 kwietnia, 2016Bardzo lubię zupę pieczarkową. W mojej wersji są jeszcze inne dodatki, dzięki którym zupa ma naprawdę wyśmienity smak. Czosnek, wino marsala i do zabielenia mleko kokosowe. Każda wersja jest pyszna i warta wypróbowania. Moją również gorąco polecam. 🙂
http://www.mojewypiekiinietylko.com/2014/04/zupa-pieczarkowa/#more-2424
Paulina
11 kwietnia, 2016Uwielbiam pieczarkową 😉 Ta wygląda bardzo apetycznie
Dziecko we Mgle
16 kwietnia, 2016Ja ostatnio robiłam zupę – krem z pieczarek właśnie 🙂
Była przepyszna 🙂
pat-dream
17 kwietnia, 2016Jutro zrobię, wygląda obłędnie 🙂
Emily Tang
1 maja, 2016looks yummy 🙂
Basia
12 listopada, 2016Na obrazkach wygląda wyśmienicie, w rzeczywistości jest jeszcze lepsza.
Dina
29 września, 2021Jeju! Ale Twój przepis jest banalnie prosty, akurat w lodówce mam pieczarki, ziemniaki też są więc chyba jutro zrobię coś takiego! Myślę, że to może zająć max 30 min w moim wydaniu 🙂 Dzięki bardzo