Zupa pieczarkowa – szybka i prosta

Mamy święta, więc pozostaniemy w temacie jedzenia. Na co dzień lubię Was zaskakiwać niecodziennymi przepisami, więc dzisiejszy będzie dość banalny. Bo cóż niezwykłego ma w sobie zupa pieczarkowa? Ile jednak gospodyń, tyle jej przepisów i odmian. Ja zaserwuję ją „po mojemu”.

zupa pieczarkowa

Nie wymaga wielu składników i długiego czasu w kuchni. Można ją zrobić na pozostałościach po niedzielnym rosole, a w wersji studenckiej nawet na kostce rosołowej. Nie przez przypadek piszę o studentach, bo zupa jest naprawdę bardzo tania. Nie będę dalej zachwalać – przekonajcie się sami.

Zupa pieczarkowa

60 dag pieczarek

30 dag ziemniaków

6 szklanek wywaru warzywnego

1/2 szklanki śmietany 18%

4 łyżki oliwy z oliwek

sól

pieprz

zupa pieczarkowa

Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Pieczarki oczyszczamy, myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na ćwiartki. Na patelni z wysokim brzegiem rozgrzewamy 4 łyżki oliwy z oliwek, po czym smażymy na niej przygotowane grzyby, często mieszając za pomocą plastikowej lub drewnianej łyżki. Jeśli nie lubicie posmaku oliwy z oliwek, lepiej użyć innego tłuszczu.

Pieczarki wraz z pokrojonymi ziemniakami wrzucamy do garnka. Całość zalewamy gorącym wywarem i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Zupę doprawiamy solą i pieprzem oraz zabielamy śmietaną. Ja dodatkowo ozdabiam ją posiekaną natką pietruszki.

zupa pieczarkowa

I gotowe. Całość nie zajmie Wam więcej niż godzinę. A jaka jest wasza zupa pieczarkowa?

Buziaki!
signature
Subskrybuj, żeby nie przegapić żadnego posta!
Podaj swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach!
Tagi

Co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Kate
    26 marca, 2016

    ja robię ja z makaronem ☺

  • Ew@
    26 marca, 2016

    Uwielbiam zupę pieczarkową 😀
    NN na http://katyperrypolska.blog.onet.pl/

  • Beata
    26 marca, 2016

    Bardzo lubię zupę grzybową, do której składniki smażę na masełku 😉 Jest prosta, szybka i smaczna!
    Pozdrawiam serdecznie i życzę radosnego świętowania 🙂

  • Noel
    26 marca, 2016

    Uwielbiam pieczarkową:) Choć u mnie podaje się ją z makaronem.

  • Patryk
    26 marca, 2016

    Lubię zupę pieczarkową 🙂 Bardzo lubię zupy z dodatkiem zieleniny lub grzanek 🙂 Muszę kiedyś taką zupę zrobić. Ja akurat zrobiłem ponownie żurek z kiełbasą śląską i białką, bo mnie naszedł apetyt na tą zupę. Bardzo uwielbiam żurek dobrze doprawiony, szczególnie majerankiem.
    Pozdrawiam.
    Patryk – blog o żywieniu zbiorowym

  • FiftyShades1880
    26 marca, 2016

    Nigdy nie jadłam zupy pieczarkowej, bo nie przepadam za samymi pieczarkami. Zupa faktycznie idealna dla studentów i bardzo ładnie wygląda. Może nawet się skuszę 🙂

  • jotka
    26 marca, 2016

    Wbrew pozorom pieczarkowa nie jest taka prosta, ile razy robiłam to nie byłam zadowolona. Twoja wygląda apetycznie, może po świętach wypróbuję przepis.
    Nie wpisuję adresu URL bo nie posiadam.

  • Gaja
    26 marca, 2016

    Moja pieczarkowa zawsze z makaronem, tak samo grzybowa. I jeszcze odrobina tymianku. Poza tym tak samo robię jak Ty 🙂

  • so very delish
    NEW POST ON MY BLOG
    fashion blogger italia
    have an Happy Easter
    kiss

  • Paola
    26 marca, 2016

    Delicious recipe!
    Happy Easter!
    xo Paola
    Expressyourself
    My Facebook

  • Czarownica z Bagien
    26 marca, 2016

    Wesołych Świąt Wielkanocnych życzę i pozdrawiam wiosennie 🙂

  • Karolina
    26 marca, 2016

    Uwielbiam zupę pieczarkową, a ta zapowiada się pysznie 🙂 Wesołych świąt!

  • Alyssa
    26 marca, 2016

    looks so yummy!

    Styleccentric Fashion | BLOGLOVIN | GFC

    xo, Alyssa

  • Justyna
    27 marca, 2016

    Nie wiem czemu, ale ja pieczarkową najbardziej lubię latem! 😉 Wtedy mogę dosłownie jeść ją codziennie. Mój maź wie, że jak zbliżają się cieplejsze dni to będzie pieczarkowa i sałatka szefa – też z pieczarkami. Najważniejsze jest to, że szybko się ją przygotowuje.

  • Mozaika Rzeczywistości
    27 marca, 2016

    Z grzybów mogę jeść jedynie pieczarki właśnie, inne nie wpływają za dobrze na mnie. A pieczarkowa to jedna z moich ulubionych zup. 🙂

    Dziś chyba pogoda lepsza, przynajmniej u mnie jest bardzo przyjemnie.

    Wszystkiego najlepszego na święta, zdrowia, radości i uśmiechu dużo. 🙂

    Pozdrawiam!

  • Teresa
    27 marca, 2016

    Witaj Królowo w ten świąteczny dzień. Pieczarkowa to nasza ulubiona. Pierwszy raz słyszę o podsmażeniu pieczarek. Muszę koniecznie ten sposób wypróbować, może będzie bardzie aromatyczna? Ja pieczarki trę na tarce jarzynowej. Najpierw gotuję podstawę, a pod koniec wrzucam pieczarki, żeby nie wygotowywał się ich smak, ale może nie do końca tak jest?
    Pozdrawiam świątecznie. 🙂 .

  • hi darling i repass
    fashion blogger italia
    have an Happy Easter
    kiss

  • Katarzyna
    27 marca, 2016

    Uwielbiam pieczarkową zupkę 🙂

  • Ania - Fabryka Pomysłów
    27 marca, 2016

    mniam! 🙂 pyszna klasyka 🙂 Wesołych Świąt 🙂

  • MintElegance
    27 marca, 2016

    lubię pieczarki pod każdą postacią:)

  • Carmy
    27 marca, 2016

    must be so good 🙂

  • Liz
    27 marca, 2016

    Love a mushroom soup—this looks delish!

  • Simera
    28 marca, 2016

    This looks very delicious.
    BEAUTETUDE

  • cyrysia
    28 marca, 2016

    Nie przepadam za zupą pieczarkową. Jakoś mi ten smak nie podchodzi.

  • My Home Rules
    28 marca, 2016

    Też taką robię, na końcu jeszcze dodaję zeszkloną cebulę.

  • Zbyszek
    28 marca, 2016

    Bardzo lubię zupy i zapewne jutro wypróbuję przepis, bo mam kilka pieczarek w lodówce. Pozdrawiam 🙂

  • Dorota
    28 marca, 2016

    przepis pokażę mamie, bo ja za pieczarkami nie przepadam..;/

  • Milena M
    28 marca, 2016

    Ostatnio lubię zupy-kremy 🙂

  • Becomingbeauty
    28 marca, 2016

    nie lubie pieczarek :< ale mam ochote na ogórkową haha

  • Agnes
    28 marca, 2016

    Wygląda na smaczną zupkę

  • ariadna
    28 marca, 2016

    Po prostu palce lizać!
    Zdjęcie odzwierciedla smak zupy 😉

  • panikara
    28 marca, 2016

    Mmm! Ale trafiłaś! Od wczoraj marzę o takiej zupie 😉

  • Monika Dudzik
    28 marca, 2016

    Bardzo lubię przepisy na proste i smaczne potrawy. A zupy, w tym także pieczarkową, uwielbiam!

  • Lenya
    28 marca, 2016

    It looks and sounds delicious, Karo. Hope you had a lovely Easter!
    xox
    Lenya
    FashionDreams&Lifestyle

  • Patrycja
    28 marca, 2016

    Jestem jak najbardziej na tak! 🙂

  • Paula
    28 marca, 2016

    Jedna z moich ulubionych zup.

    U mnie http://demi-lovatooo.blog.pl/ NN zapraszam

  • Futka
    28 marca, 2016

    Bajeczna i niezwykle smakowita zupa <3

  • Kuchnia u Krysi
    28 marca, 2016

    Bardzo lubię pieczarki, dlatego często robię zupę pieczarkową. Na różne sposoby. Nawet z dodatkiem kalafiora. Zupa pieczarkowa zawsze kojarzy mi się z taką aksamitną, pyszną zupą… ummm. Już mam na nią ochotę 🙂

  • Carmy
    28 marca, 2016

    so good 🙂
    kisses

  • Katies
    28 marca, 2016

    Pieczarkowa to moja ulubiona:)

  • blogierka
    29 marca, 2016

    Jaki prosty przepis- to coś dla mnie :).
    ps. Ciekawa jestem czy dzień po świętach dostanę pieczarki w biedrze- bo niestety musiałam się bez nich obejść przy świątecznym stole gdyż wszystko wykupili?! 😉

  • Sharon D.
    29 marca, 2016

    This looks delicious! I wish I could taste it. ^.^

  • Bookendorfina
    29 marca, 2016

    Pyszności, zawsze mam chęć na nią. 🙂 U nas podajemy z makaronem własnego wykonania. 🙂

  • Kamila
    29 marca, 2016

    Zupa idealna wręcz;)

  • sandicious
    29 marca, 2016

    ale mi apetytu narobiłaś!

  • Katarzyna O.
    29 marca, 2016

    Pyszności! Aż chyba jutro rano skoczę po pieczarki i ją zrobię. 🙂

  • pirelka
    29 marca, 2016

    Smacznie wygląda 🙂 muszę kiedyś taką zrobić.

  • Świnka
    29 marca, 2016

    Lubię zupę pieczarkową, chociaż ostatnio zdecydowanie jestem zakochana w zupach krem 🙂

  • Ola Wilczek
    29 marca, 2016

    To ja wiem co jutro u mnie na obiad. Przed świętami kupiłam pieczarki (po co ja się pytam?) i muszę koniecznie je wykorzystać.

  • Marzena
    30 marca, 2016

    Moja ulubiona zupka 🙂

  • Ola
    30 marca, 2016

    Kiedyś nie przepadałam, teraz zjem:)

  • Healthy7Heaven
    30 marca, 2016

    Niestety nie przepadam za pieczarkami ale zupka wygląda bardzo apetycznie – gdybym nie wiedziała, że to pieczarki pewnie zjadłabym wszystko i spytała o przepis 😉
    Zapraszam do mnie – http://healthy7heaven.blogspot.com/

  • Anubhuti
    31 marca, 2016

    It looks so yum 🙂 I’m going to try this recipe this weekend 🙂
    http://senseiteve.com
    http://twosomelife.com

  • Keep Your Balance
    31 marca, 2016

    Przyznam, że nie mam swojego przepisu na zupę pieczarkową i do tej pory jadłam ją chyba tylko raz, przygotowaną przez moją mamę. Twoja wersja bardzo przypadła mi do gustu. Prosta i smaczna 🙂

  • Jackie Harrison
    31 marca, 2016

    Looks delish like the pitatoes added to it.

  • Agnieszka - Polska Zupa
    1 kwietnia, 2016

    Chętnie bym zjadła, żeby tylko moje dzieci chciały jeść pieczarki …

  • żaneta
    2 kwietnia, 2016

    uwielbiam pieczarki ale zupy z nich niee, tak samo jak z innych grzybów.

  • Elkab
    2 kwietnia, 2016

    Wygląda smakowicie 🙂

  • Moje Wypieki I Nie Tylko
    4 kwietnia, 2016

    Bardzo lubię zupę pieczarkową. W mojej wersji są jeszcze inne dodatki, dzięki którym zupa ma naprawdę wyśmienity smak. Czosnek, wino marsala i do zabielenia mleko kokosowe. Każda wersja jest pyszna i warta wypróbowania. Moją również gorąco polecam. 🙂
    http://www.mojewypiekiinietylko.com/2014/04/zupa-pieczarkowa/#more-2424

  • Paulina
    11 kwietnia, 2016

    Uwielbiam pieczarkową 😉 Ta wygląda bardzo apetycznie

  • Dziecko we Mgle
    16 kwietnia, 2016

    Ja ostatnio robiłam zupę – krem z pieczarek właśnie 🙂
    Była przepyszna 🙂

  • pat-dream
    17 kwietnia, 2016

    Jutro zrobię, wygląda obłędnie 🙂

  • Emily Tang
    1 maja, 2016

    looks yummy 🙂

  • Basia
    12 listopada, 2016

    Na obrazkach wygląda wyśmienicie, w rzeczywistości jest jeszcze lepsza.

  • Dina
    29 września, 2021

    Jeju! Ale Twój przepis jest banalnie prosty, akurat w lodówce mam pieczarki, ziemniaki też są więc chyba jutro zrobię coś takiego! Myślę, że to może zająć max 30 min w moim wydaniu 🙂 Dzięki bardzo