Sorbet z awokado i kolendry

Kiedy Wam pokazałam składniki na FB, pewnie nikt nie spodziewał się, że powstanie z nich deser. A jednak… Choć z pozoru brzmi dziwnie, lody są cudownie słodkie, kremowe i dla mnie mają posmak melona. I choć lato już za nami, a przed nami czas szarlotek i cięższych ciast, warto czasami sięgnąć po ten smak, by przypomnieć sobie wakacyjne chwile. Tym razem jednak konieczna będzie maszyna do robienia lodów.

Składniki:
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki wody
1 szklanka świeżych liści kolendry
2 owoce awokado
1 łyżka świeżego soku z limonki
1 szklanka pełnotłustego mleka

Wsypać cukier do wody i doprowadzić do wrzenia, mieszając tak długo, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i wrzucić liście kolendry. Parzyć przez 15 minut, aż liście oddadzą aromat, po czym wyjąć je z syropu. Po wystygnięciu włożyć na 15 minut do lodówki, aby syrop się schłodził.

Blenderem zmiksować awokado do postaci puree. Dalej blendować z syropem z kolendry i sokiem z limonki, do otrzymania gładkiej konsystencji. Mieszaninę przenieść do miski i wymieszać z mlekiem. Przykryć i schować do lodówki na 1-2 godziny.

Przelać masę do maszyny do lodów zgodnie z jej instrukcją – każda ma inną, więc nie będę opisywać, co i jak. Następnie przelać do formy, przykryć folią spożywczą i zmrozić co najmniej 2 godziny. Z podanej receptury wychodzi około litra lodów. Sorbet można przechowywać dwa tygodnie, choć gwarantuję, że jest tak pyszny, że marne szanse, by się tak długo uchował.

Smacznego!

Buziaki!
signature
Subskrybuj, żeby nie przegapić żadnego posta!
Podaj swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach!
Tagi

Co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Patrycja Pieguska
    5 października, 2014

    teraz pożałowałam, że nie mam tej maszyny… bosze, aleś mi apetytu narobiła – idę po lodu:P

    pozdrawiam ciepło
    :*

  • Ewelina K
    5 października, 2014

    Chyba wypróbuję:)

  • byCarol
    5 października, 2014

    Niestety maszyny nie mam. Nigdy nie podejrzewałam, że z awokado wyjdą tak dobre lody – wierzę na słowo pisane ;).

  • Poezja Smaku
    5 października, 2014

    Nie mam maszynki, ale wyglądają świetnie

  • Jackie Harrison
    6 października, 2014

    This looks delicious easy to to make now all I need is a ice cream maker.

  • Beautetude
    6 października, 2014

    Looks really great!
    Beautetude

  • Monnie
    6 października, 2014

    Ale pysznie to wygląda 🙂 nigdy nie jadłam czegoś podobnego 🙂

  • Kate
    6 października, 2014

    właśnie mam na liście zakupów maszynkę do lodów 🙂
    lody wyglądają apetycznie 🙂

  • jej cały świat
    6 października, 2014

    Takie lody to muszą naprawdę nieźle smakować. Szkoda, że nie mam maszyny do lodów..

  • Krystyna Boner
    6 października, 2014

    Niestety nie mam takiej maszyny. A szkoda. Tak więc obliżę się smakiem. Pysznie wyglądają. Lody mogę jeść przez cały rok 🙂

  • bernikula
    6 października, 2014

    Jak zawsze fajny i oryginalny przepis:)

  • Wiola N.
    6 października, 2014

    Niestety maszyny nie mam, więc nie zrobię. Tylko ochoty narobiłaś 🙂

  • alicjamagdalena
    6 października, 2014

    Ależ smakołyki 🙂 Jem oczami!

  • Kaśka Ka
    6 października, 2014

    …Chcę maszynkę do lodów 🙂

  • Shirley Tay
    6 października, 2014

    I'm drooling, Krolowa! Is that avocado ice-cream?? Send me some, won't you?? 😀
    Luxury Haven

  • Mariska
    6 października, 2014

    wygląda naprawdę smakowicie!

  • Malinka M.
    6 października, 2014

    Do głowy by mi nie przyszło ze z takich składników mogą powstać ..lody! 🙂

  • Monika Ch
    6 października, 2014

    Moja Droga Kusicielko tak kusisz ze chyba do swojego Kitchen Aida dokupie przystawkę która robi lody po to zeby sprobowac tego Twojego przepisu 😉 pozdrawiam serdecznie

  • Anna Tym
    6 października, 2014

    Zaskakujący przepis …

  • AZgotuj!
    6 października, 2014

    bardzo kreatywny sorbet i bardzo jestem ciekawa smaku:)

  • Karolina Jastrząb
    6 października, 2014

    Bardzo oryginalny,na pewno smakuje wybitnie 🙂

  • Szajbnięta_Matka
    6 października, 2014

    A u Ciebie jak zwykle pyszności na blogu 🙂

  • Natalia K
    6 października, 2014

    Ale ten sorbet musi być pyszny! Takiego z awokado nigdy nie jadłam.!
    buziaczki poniedziałkowe Karlinko

  • Agnieszka W
    6 października, 2014

    Bardzo ciekawa jestem smaku szkoda, że przez ekran nie da się go poczuć 🙂

  • Nieidealna Perfekcjonistka
    6 października, 2014

    zaskakujące połączenie 🙂 nie lubię avokado, ale ten post przypomniał mi o zalegających lodach w zamrażalniku 😉 szybko po nie pobiegłam 😉

  • Angelika Ś.
    6 października, 2014

    nigdy sama nie robiłam sorbetów, czas to zmienić:)

  • Renata Walczak
    6 października, 2014

    Kolendry nie znoszę, dlatego tylko Cię pozdrowię:)

  • Ja i moje urwisy
    6 października, 2014

    Ciekawe czy do szarlotki pasuje..

  • Retromoderna
    6 października, 2014

    Ciekawe połączenie 🙂

  • Patrycja Chrzanowska
    6 października, 2014

    Kocham sorbety 😉

  • bodybuildingisalifestyle
    6 października, 2014

    w zyciu nie wpadlabym na takie polaczenie ale az mi slinka cieknie 😀

  • Jolanta Strażyc
    6 października, 2014

    Wyglądają baaardzo apetycznie. Szkoda, że nie mam takiej maszyny 🙂

  • Magdalena N.
    6 października, 2014

    Chyba zaraz wsiądę w auto i do Ciebie podjadę 😀 mmmm zjadłabym 🙂

  • Małgorzata K.
    6 października, 2014

    ciekawe połączenie 🙂

  • Weronika Domogród
    6 października, 2014

    Lody domowe najlepsze, choć z awokado jeszcze nie robiłam. Na pewno wypróbuję może nie z kolendrą, ale… Gratuluję pomysłu

  • miraga
    6 października, 2014

    no to zaszalałaś na całego.

  • Elisabeth Brzeski
    6 października, 2014

    Wyjatkowy przepis , na pewno wybornie smakuje i z pewnoscia 2 tygodnie nie wytrzyma w lodowce, w mig bedzie zjedzony…przynajmniej u mnie, bo wszysca uwielbiamy sorbety i lody! Dziekuje za przepis i serdecznie pozdrawiam:):)

  • Madame Madeleine
    6 października, 2014

    Rowniez nie posiadam maszynki do lodow. Co do lodow wygladaja bardzo apetycznie 😉

  • Monika N
    6 października, 2014

    Pięknie wyglądają 🙂 Jestem ciekawa jak smakują 🙂

  • Ewa Bl
    6 października, 2014

    Faktycznie w zyciu nie pomyslalabym, ze ze skladnikow powstana lody 😉 Niestety nie posiadam maszyny, a musze przyznac, ze chetnie poznalabym ten smak 🙂

  • Lady Lilith
    7 października, 2014

    Yum. So super duper refreshing.

  • Salvador Dali
    7 października, 2014

    niestety mój dom nie nadaje się na robienie lodów, nawet tych kupnych nie ma gdzie zamrozić!
    ale, ale.. wyglądają obłędnie i chętnie chciałabym zostać nimi poczęstowana 🙂

  • Marionetka Mody
    7 października, 2014

    oj chyba w niedzielę je sobie zrobię 🙂

  • Gaja
    7 października, 2014

    Dobry pomysł na wykorzystanie awokado, jak na razie tylko guacamole z niego robię 🙂 Kolendra ma trochę specyficzny, jak dla mnie, aromat ale może się wkomponowuje ładnie w ten sorbet…

  • Marcela
    7 października, 2014

    o mamuniu! pomysł jest obłędny! jestem niesamowicie ciekawa smaku!

  • Agnieszka M.
    7 października, 2014

    O rany, ale połączenie smakowe, a u mnie maszyny do lodów brak:((

  • pirelka
    7 października, 2014

    Za sorbetami nie przepadam, ale takie smaki jak awokado i kolendra z chęcią bym wypróbowała.

  • Codziennośc skrzeczy.
    7 października, 2014

    Smakowita propozycja. 🙂
    Cóż, Interia i parę pewnie innych stron z blogami czasem mają swoje złe dni. Pewnie stąd wynikają decyzję o przenosinach najczęściej.

    Jak coś, to znajdziesz mój nowy blog na dole mojej linkowni, zapisany jako ,,Mój drugi blog").

    Pozdrawiam!

  • Kana
    7 października, 2014

    Uwielbiam sorbety, ale za samym awokado niestety nie przepadam, jednak jestem bardzo ciekawa jak by smakowało w wersji z kolendrą 🙂

  • http://blog.udziewczyn.pl/
    7 października, 2014

    Takiego sorbetu jeszcze nie jadłam 🙂

  • oczynamode
    7 października, 2014

    Jaką maszynę do robienia lodów posiadasz?

    • admin
      7 października, 2014

      Z Kenwooda – dokładnego modelu nie pamiętam.

  • narja
    7 października, 2014

    Wyglądają bardzo apetycznie:)

  • Lena Kot
    7 października, 2014

    Wygląda pysznie 🙂

  • Monika P.
    7 października, 2014

    Wygląda bardzo apetycznie 🙂

  • Monika P.
    7 października, 2014

    Wygląda bardzo apetycznie 🙂

  • Paulina A
    7 października, 2014

    Muszą być pyszne 😉

  • Marta
    7 października, 2014

    chętnie bym tego deseru spróbowała 🙂

  • Alicja Kozubska
    7 października, 2014

    Brzmi smacznie!

  • Dieta moja pasja.
    7 października, 2014

    Bardzo ciekawy przepis i smak intrygujący.

  • Lenya
    7 października, 2014

    Now this looks so yummy. Thx for sharing Karo. I hope my bf has an ice cream maker.
    hugs
    Lenya
    FashionDreams&Lifestyle

  • Ania W
    7 października, 2014

    Apetycznie, zjadłabym z chęcią 🙂

  • Sharon D
    8 października, 2014

    Wow… this looks delicious! I will try this one day 😀

  • mała-myśl
    8 października, 2014

    Jestem pod wrażeniem 🙂

  • Mama Laurki testuje
    8 października, 2014

    oj zjadłabym 🙂

  • Świnka
    8 października, 2014

    No! Zaskoczyłaś nas! 😀 Brzmi super 😀 Ale lato się skończyło i ja rzucam lody! 😀 Za dużo ich było w tym sezonie 😀

  • Anelise
    8 października, 2014

    Dla mnie takie lody to wyższa szkoła jazdy, ale ostatnio znalazłam prosty sposób na lody bananowe który może kiedyś wypróbuję 😀 Zmiksować banany i wstawić do zamrażarki xD

  • Pączek w pudrze
    8 października, 2014

    Uwielbiam lody i chyba pora zainwestowac w taka maszyne 🙂

  • Lakierowniczka
    8 października, 2014

    Sorbety uwielbiam, chociaż takiego nigdy nie jadłam 🙂 juz nie mówiąc o tym żeby go zrobić 😀

  • Tosia
    8 października, 2014

    Takiego sorbetu to ja jeszcze nie miałam okazji próbować 🙂

  • aschaaa
    8 października, 2014

    pomysl na takie lody genialny ale moze nie z avokado… na urlopie pilam kawe z avocado i mi w ogole nie przypasowala 🙁

  • Kathy Leonia
    9 października, 2014

    omomom ile witaminek to musi mieć 😀

  • Redhead
    9 października, 2014

    niestety nie mam maszyny do lodów a kurde szkoda, bo Twoje wyglądają obłędnie 🙂

  • Alice
    9 października, 2014

    wygląda apetycznie 🙂

  • Paola Lauretano
    9 października, 2014

    It looks delicious!!!!
    Kisses doll!!!
    Expressyourself

    My Facebook

  • Barbarossa
    9 października, 2014

    Ciekawy propozycja… Może kiedyś się skuszę, bo awokado uwielbiam. Pozdrawiam serdecznie.

  • Lex
    9 października, 2014

    musi być pyszny ten deser!

  • minawetp
    9 października, 2014

    Karolino to jest świetne… jak znów będę miała gości z Niemiec to wypróbuję a melon uwielbiam.. a to ma taki smak przecież…. ah! Pozdrawiam

  • Alicja R.
    9 października, 2014

    Chyba czas zakupić sobie machinę do lodów! Nigdy nie wyobrażałam sobie lodów o takim smaku, ale z chęcią bym je spróbowała 🙂

  • Marionetka Mody
    10 października, 2014

    oby tak własnie było 🙂

  • AGATA AGATUSZKA
    10 października, 2014

    Pocałunki i uściski!
    Miłego piątku i całego weekendu.Pozdrawiam serdecznie.

  • ivona
    10 października, 2014

    Uwielbiam sorbety, a ten jest taki, nieoczywisty

  • Ania Łuka
    10 października, 2014

    Ojej rozpieszczasz nas tymi pysznościami 🙂

  • Sandra Kozłowska
    10 października, 2014

    Teraz żałuje,że nie mam maszyny. A sorbet jadłam – babcia kiedyś dostała od koleżanki – pyszności;-)

  • Gosia-Stare Pianino
    10 października, 2014

    pysznie wygląda:))

  • Eveline
    10 października, 2014

    chętnie przypomniałabym sobie lato takim deserek:)
    pozdrawiam serdecznie;)) woman-with-class.blogspot.com

  • Paula S.
    10 października, 2014

    Ja nie wiem czy posmakowałoby mi takie połączenie 🙁 nie cierpię awokado ! Kolendry nie znam 😀 ale prezentuje się mniam !

  • misskitin
    11 października, 2014

    Bardzo ciekawy smak tego sorbetu – z chęcią bym spróbowała 🙂 Z pewnością dam znać jak Franiu będzie już na świecie 🙂

    Pozdrawiam 🙂

  • Ola
    11 października, 2014

    Już miałam ochotę wypróbować przepis póki nie przeczytałam, że potrzeba maszyny do lodów.. szkoda 🙁

  • Anonimowy
    11 października, 2014

    Uwielbiam gotować desery ! Może znajdę czas aby wypróbować ten przepis 😉
    http://www.mgfashion.pl

  • duń ,
    11 października, 2014

    brzmi naprawdę świetnie! szkoda, że nie mam maszyny do robienia lodów 🙁

  • Kordian Królik
    11 października, 2014

    Sorbety uwielbiam więc gdy wyzdrowieję..dlaczego by nie:)

  • drugabasia
    12 października, 2014

    Wygląda niezwykle apetycznie. I listek mięty na dodatek

  • Emily Tang
    12 października, 2014

    yummy sorbet
    MY-Emily

  • Lia Crystal
    12 października, 2014

    It looks very delicious, pitty that I don´t have a blender for ice cream. 🙂
    Fashion Happenss

  • domowacukierniaewy.blox.pl
    12 października, 2014

    Wspaniale orzeźwiający deser 🙂

  • Cristina R. SOFIS CLOSET
    13 października, 2014

    delicious! i want to make it!
    kisses
    http://sofiscloset.blogspot.it

  • Aneta Flow
    13 października, 2014

    Nie cierpie awokado, ale taką maszynę i tak muszę sobie w końcu sprawić 🙂

  • Tosia
    13 października, 2014

    Zrobiłam i bardzo, bardzo mi smakowało 🙂

  • czar-życia
    14 października, 2014

    Dla mnie bomba 🙂 wygląda pysznie

  • Madusia
    14 października, 2014

    nie wyobrażam sobie nawet smaku takich lodów, ale muszą być rewelacyjne. i oczywiście narobiłaś mi takiej ochoty, że pewnie zaraz po wyjściu z pracy polecę gdzieś do sklepu po jakiegoś loda, mimo iż dzisiaj chłodnawo jest. 😉
    pozdrawiam.
    http://poprostumadusia.blogspot.com

  • Mama Calineczki
    14 października, 2014

    Bardzo jestem ciekawa jak smakują 😉

  • Love Coffee and Shoes
    15 października, 2014

    Chciałabym! Ale ja mleka nie moge:( wiec zwykle robię sorbety i mam choć trochę lodów latem:)

  • Ems
    17 października, 2014

    Takiej osdłony sorbetu nie znałam! Szkoda, że nie mam maszyny do lodów 🙁

  • Lena
    19 października, 2014

    W lodach najbardziej lubię nowe smaki, ten szalenie kusi 🙂

  • Jola B
    16 grudnia, 2014

    Pyszności 🙂