Roladki z kurczaka nadziewane kurkami
Kurki to grzyby o dość wszechstronnym zastosowaniu. Można je smażyć, dusić, marynować, gotować, a nawet mrozić po wcześniejszym obgotowaniu. Jako, że miałam w zamrażalniku paczkę mrożonych kurek, dziś roladki kurczaka nadziewane kurkami, czyli w nieco bardziej wyszukanym wydaniu. A jakie rozchodzą się aromaty w kuchni podczas przygotowywania tego dania możecie sobie tylko wyobrazić.
Zatrzymajmy się jeszcze przez moment nad kurkami. To grzyby o dość charakterystycznym wyglądzie, choć wymagają oka wprawionego grzybiarza, bo mają także swoich trujących sobowtórów. Jeśli nie znacie się dobrze na grzybach, proponuję, aby po kurki udać się do marketu, zamiast do lasu. Tak będzie zdrowiej i bezpiecznej.
Wszelkie witaminy występujące w tych grzybach zawierają się w ich kapeluszach – są to witaminy: A, B1, B2, C, D, PP i E. W kurkach znajdziemy także żelazo, cynk, potas, jod, siarka, wapń, miedź, mangan i fluor, a więc całkiem pokaźną grupę minerałów. Kurki są niskokaloryczne, bo składają się w 90% z wody, ale są też dobrym źródłem białka dla wegetarian. Jak większość grzybów są jednak ciężkostrawne.
I jeszcze jedna ciekawostka – kurki to grzyby, które są odporne na robaki, które żerują na innych grzybach. Ale zwalczają także wszelkie robaki ludzkie, więc jedząc kurki jednocześnie bronimy się przed pasożytami. No to bierzmy się do dzieła…
Roladki z kurczaka nadziewane kurkami
Składniki:
4 piersi z kurczaka
250 g sera mozarella
300 g kurek
1 cebula
1/4 szklanki białego wina
1 pęczek natki pietruszki
4 łyżki masła
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Na sos:
1 szklanka śmietany
2 łyżki masła
kilka gałązek tymianku
1/2 szklanki bulionu
sól
pieprz
Piersi kurczaka przekrawamy wzdłuż i rozbijamy na cienkie kotlety. Najlepiej przed rozbiciem zawinąć je w folię, aby nie uszkodzić mięsa. Każdy płat mięsa doprawiamy solą i pieprzem.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nią kurki i cebulę. Podsmażamy, a następnie podlewamy winem, doprawiamy solą i pieprzem, po czym dusimy, aż płyn odparuje.
Grzyby studzimy i 1/3 odkładamy na bok. Do pozostałych dodajemy utarty na tartce ser mozzarella raz połowę natki pietruszki. Mieszamy całość. Farsz z kurkami układamy na mięsie i zawijamy roladki.
Przygotowujemy sos. W rondelku podgrzewamy bulion, do którego dodajemy drugą część natki pietruszki i tymianek. Śmietanę rozprowadzamy odrobiną gorącego bulionu i dolewamy do rondelka. Następnie dodajemy kurki i doprawiamy.
Roladki smażymy na oliwie z oliwek z masłem na złoty kolor, po czym dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Podajemy z przygotowanym sosem z kurkami.
Brian Frum
5 lutego, 2020Your chicken looks absolutely delicious!
jotka
6 lutego, 2020Z kurkami sama nie robiłam, a uwielbiam. W niektórych restauracjach niestety nie zawsze smak kurek przechodzi do potrawy, jakby tylko posypane grzybkami, a szkoda.
Matka na Szczycie
6 lutego, 2020Ja nie lubię ani kurczaka, ani grzybów, ale mój mąż byłby zachwycony takim daniem 🙂
Aisab
6 lutego, 2020A skąd mi kurki wziąć? podobnie robi się De volaille [z pieczarkami]; robiłam je wiele razy, lecz rodzinka nie bardzo lubi; u nas preferują „panierkę” ;
Karolina Krawczyk
6 lutego, 2020Mrożone kurki można kupić w większości marketów.
Zarysowana
6 lutego, 2020Uwielbiam kurki. Mają dla mnie taki maślany posmak 🙂 Uwielbiam je z jajecznicą 😀 Twoje danie prezentuje się wybornie, zapisuję przepis 🙂
weronika
6 lutego, 2020To wygląda absolutnie obłędnie! Jadłabym!
angiesrecipes
6 lutego, 2020This looks so yummy!
Krystyna 7.8
6 lutego, 2020Prawie do wszystkich potraw dodanie kurek sprawia, ze danie staje się wykwintniejsze, smaczniejsze. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia
Jackie Harrison
6 lutego, 2020Type of meal I will not mind trying delicious.
karyn.pl
6 lutego, 2020O ja cie ja chce to na obiad:) Uwielbiam kurki:)
Buziaki:*
Zapraszam na ostatni post -> http://WWW.KARYN.PL
Radiomuzykant-ka
6 lutego, 2020No i teraz mi się jeść chce, a tu 21 na zegarze. ;p
Iwona
6 lutego, 2020O, roladki z tym serem i z kurkami to musi być pyszne 🙂
Magda
6 lutego, 2020Niezwykle apetyczne, kurczak i grzyby to bardzo smaczne połączenie 🙂
evi erlinda
7 lutego, 2020Delicious meal!
Yummy!
Serpentyna
7 lutego, 2020Wygladaja pysznie i napewno takimi byly. Ale mi narobilas smaku, pewnie skusze sie na zrobienie ich – dziekuje za przepis.
Jeff the Chef
7 lutego, 2020Twoje bułki z kurczaka wyglądają absolutnie pyszne. Uwielbiam kurki.
L.
7 lutego, 2020Nie lubię grzybów, jem tylko smażone kanie. Ale danie ładnie wygląda i w sumie pomyślę, czy też nie wymyślić sobie roladek jakichś, bo jak tak patrzę tu, albo w telewizji jak są roladki to naprawdę fajne takie dania są.
Justyna Parucka
7 lutego, 2020Wyglądają naprawdę bardzo smacznie. Pozdrawiam i zapraszam na nowy post magda-tul.blogspot.com.
Katarzyna
7 lutego, 2020Idealne danie dla mnie! Uwielbiam nadziewane mięso
Roksana
7 lutego, 2020Uwielbiam kurki, na pewno wykorzystam ten przepis bo danie prezentuje się wspaniale!
Magdalena
7 lutego, 2020pyszne są takie roladki!
Karolajna
7 lutego, 2020Roladki zasmakują na pewno nie jednej osobie, ja jednak nie przepadam za kurczakiem. 😉
Monika Olga
8 lutego, 2020Bardzo lubię wszelakie roladki mięsne. Muszę pominąć tylko ser i śmietanę z Twojego przepisu 🙂
ElaR
8 lutego, 2020Niesamowite ile można zrobić pyszności! Bardzo ciekawy przepis. Brzmi na smaczny.
Kamila
8 lutego, 2020Uwielbiam takie dania i zresztą od czasu do czasu takie jadam 🙂
Teresa
8 lutego, 2020Kurki to grzyby mojego dzieciństwa. Najbardziej nam smakowały smażone z jajkiem. Interesujący przepis Królowo. 🙂 .
Z potrzeby serca
8 lutego, 2020Tyle razy przymierzałam się do zakupienia kurek i jakoś nigdy mi to nie wyszło – najwyższy czas to zmienić :).
Roladki wyglądają pysznie :).
iza
9 lutego, 2020przepysznie wyglądają
Selvaggia Capizzi
9 lutego, 2020I really like this receipe, i will try it!
Don’t Call Me Fashion Blogger
Facebook
Bloglovin’
Agata
9 lutego, 2020Wyglądają przepysznie, Uwielbiam kurczaka i w takiej wersji idealnie trafia w moje gusta 😀
Kathrine Eldridge
9 lutego, 2020This looks like the perfect comfort food! So delicious!
https://www.kathrineeldridge.com
Joanna
9 lutego, 2020Przepyszne danie:)
czerwonafilizanka
9 lutego, 2020Fajna propozycja obiadowa <3
Yolanthe
9 lutego, 2020Danie prezentuje się zachęcająco… i pewnikiem smakuje też wybornie .
Di bloguje
9 lutego, 2020Pyszności. Połączenie, które do mnie zdecydowanie przemawia!
Paola Lauretano
9 lutego, 2020Looks delicious, I need to try it!
Kisses, Paola.
Expressyourself
The Exclusive Beauty Diary
9 lutego, 2020That food look so delicious. Thank you for sharing recipe. I would like to try make it.
New Post – http://www.exclusivebeautydiary.com/2020/02/kiehls-calendula-herbal-extract-toner_9.html
Agu Agula
9 lutego, 2020Roladki wyglądają niezwykle smakowicie 😉
Ania
9 lutego, 2020Takiego dania jeszcze nie robiłam i chyba nie jadłam 😉 nie pamiętam 😉
Roladki wyglądają bardzo apetycznie 😉
Ken.G
10 lutego, 2020Oj nie, kurki jako grzyby chętnie bym skonsumowała, ale kurki – zwierzątka nie. Nie jadam 🙂
Weronika Tomala
10 lutego, 2020Ale smaczne i zdrowe danie. Uwielbiam grzyby i nie miałam bladego pojęcia o tym, że kurki mają takie działanie. Na pewno skorzystam z przepisu, bo już i brakuje pomysłów na obiad.
Kathy Leonia
10 lutego, 2020ale am teraz ślinotok:D
Celeste
10 lutego, 2020Nice recipe! Thanks for sharing honey
XO
C
Kasia Dudziak
10 lutego, 2020Ale uczta! Niesamowita propozycja Karo. Jeszcze nie słyszałam o roladkach nadziewanych kurkami. Bardzo je lubię, są smaczne i zdrowe. Pozdrawiam najserdeczniej
Dorota z kobietytomy.pl
10 lutego, 2020Ale mnie zmotywowałaś. 🙂 Muszę przygotować, koniecznie
Francisco Oliveira
10 lutego, 2020Hummmm tem um aspecto delicioso.
Um abraço e boa semana.
Andarilhar
Dedais de Francisco e Idalisa
O prazer dos livros
Jola [Manager Pixeli]
10 lutego, 2020Robisz apetyt, a ostatni słoik kurek właśnie w weekend zniknął z lodówki.
Marzena
10 lutego, 2020Pysznie kochana 🙂 bardzo lubię takie roladki. Pozdrawiam cieplutko 🙂
Anna piekneperfumy
13 lutego, 2020Mniam! Muszę sobie ten przepis dodać do ulubionych):.
Tang Emily
14 lutego, 2020oh I never seen this Chanterelles mushroom before
Guess you must show it too the mushroom before insert into the chicken breast
Iwetta Żelaznowska
17 lutego, 2020Mniam 🙂 Danie prezentuje się niezwykle apetycznie 🙂 Zjadłabym z wielką chęcią takie pyszne roladki 🙂
Mama z różową torebką
27 lutego, 2020Jadłabym w ciemno, już po samym tytule 😀 A tu jeszcze wyglądają tak apetycznie 😀
Iwona
28 lipca, 2021Pyszne danie! 😊
Stanley Maruda
31 października, 2024Mój ojciec lubi zbierać kurki. Twierdzi że to jedne z najsmaczniejszych grzybów. Mojego serca nigdy nie zdobyły. Za to roladki wyglądają pyyyyyyyyyyyyyyyyysznie i aż żal że obecna technologia nie daje możliwości kosztowania online 😅