Roladki z kurczaka nadziewane kurkami

Kurki to grzyby o dość wszechstronnym zastosowaniu. Można je smażyć, dusić, marynować, gotować, a nawet mrozić po wcześniejszym obgotowaniu. Jako, że miałam w zamrażalniku paczkę mrożonych kurek, dziś roladki kurczaka nadziewane kurkami, czyli w nieco bardziej wyszukanym wydaniu. A jakie rozchodzą się aromaty w kuchni podczas przygotowywania tego dania możecie sobie tylko wyobrazić.

kurkami

Zatrzymajmy się jeszcze przez moment nad kurkami. To grzyby o dość charakterystycznym wyglądzie, choć wymagają oka wprawionego grzybiarza, bo mają także swoich trujących sobowtórów. Jeśli nie znacie się dobrze na grzybach, proponuję, aby po kurki udać się do marketu, zamiast do lasu. Tak będzie zdrowiej i bezpiecznej.

Wszelkie witaminy występujące w tych grzybach zawierają się w ich kapeluszach – są to witaminy: A, B1, B2, C, D, PP i E. W kurkach znajdziemy także żelazo, cynk, potas, jod, siarka, wapń, miedź, mangan i fluor, a więc całkiem pokaźną grupę minerałów. Kurki są niskokaloryczne, bo składają się w 90% z wody, ale są też dobrym źródłem białka dla wegetarian. Jak większość grzybów są jednak ciężkostrawne.

I jeszcze jedna ciekawostka – kurki to grzyby, które są odporne na robaki, które żerują na innych grzybach. Ale zwalczają także wszelkie robaki ludzkie, więc jedząc kurki jednocześnie bronimy się przed pasożytami. No to bierzmy się do dzieła…

kurkami

Roladki z kurczaka nadziewane kurkami

Składniki:
4 piersi z kurczaka
250 g sera mozarella
300 g kurek
1 cebula
1/4 szklanki białego wina
1 pęczek natki pietruszki
4 łyżki masła
oliwa z oliwek
sól
pieprz

Na sos:
1 szklanka śmietany
2 łyżki masła
kilka gałązek tymianku
1/2 szklanki bulionu
sól
pieprz

Piersi kurczaka przekrawamy wzdłuż i rozbijamy na cienkie kotlety. Najlepiej przed rozbiciem zawinąć je w folię, aby nie uszkodzić mięsa. Każdy płat mięsa doprawiamy solą i pieprzem.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nią kurki i cebulę. Podsmażamy, a następnie podlewamy winem, doprawiamy solą i pieprzem, po czym dusimy, aż płyn odparuje.

Grzyby studzimy i 1/3 odkładamy na bok. Do pozostałych dodajemy utarty na tartce ser mozzarella raz połowę natki pietruszki. Mieszamy całość. Farsz z kurkami układamy na mięsie i zawijamy roladki.

Przygotowujemy sos. W rondelku podgrzewamy bulion, do którego dodajemy drugą część natki pietruszki i tymianek. Śmietanę rozprowadzamy odrobiną gorącego bulionu i dolewamy do rondelka. Następnie dodajemy kurki i doprawiamy.

Roladki smażymy na oliwie z oliwek z masłem na złoty kolor, po czym dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Podajemy z przygotowanym sosem z kurkami.

Buziaki!
signature
Subskrybuj, żeby nie przegapić żadnego posta!
Podaj swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach!
Tagi

Co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 komentarz
  • Brian Frum
    5 lutego, 2020

    Your chicken looks absolutely delicious!

  • jotka
    6 lutego, 2020

    Z kurkami sama nie robiłam, a uwielbiam. W niektórych restauracjach niestety nie zawsze smak kurek przechodzi do potrawy, jakby tylko posypane grzybkami, a szkoda.

  • Matka na Szczycie
    6 lutego, 2020

    Ja nie lubię ani kurczaka, ani grzybów, ale mój mąż byłby zachwycony takim daniem 🙂

  • Aisab
    6 lutego, 2020

    A skąd mi kurki wziąć? podobnie robi się De volaille [z pieczarkami]; robiłam je wiele razy, lecz rodzinka nie bardzo lubi; u nas preferują „panierkę” ;

  • Zarysowana
    6 lutego, 2020

    Uwielbiam kurki. Mają dla mnie taki maślany posmak 🙂 Uwielbiam je z jajecznicą 😀 Twoje danie prezentuje się wybornie, zapisuję przepis 🙂

  • weronika
    6 lutego, 2020

    To wygląda absolutnie obłędnie! Jadłabym!

  • angiesrecipes
    6 lutego, 2020

    This looks so yummy!

  • Krystyna 7.8
    6 lutego, 2020

    Prawie do wszystkich potraw dodanie kurek sprawia, ze danie staje się wykwintniejsze, smaczniejsze. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

  • Jackie Harrison
    6 lutego, 2020

    Type of meal I will not mind trying delicious.

  • karyn.pl
    6 lutego, 2020

    O ja cie ja chce to na obiad:) Uwielbiam kurki:)
    Buziaki:*
    Zapraszam na ostatni post -> http://WWW.KARYN.PL

  • Radiomuzykant-ka
    6 lutego, 2020

    No i teraz mi się jeść chce, a tu 21 na zegarze. ;p

  • Iwona
    6 lutego, 2020

    O, roladki z tym serem i z kurkami to musi być pyszne 🙂

  • Magda
    6 lutego, 2020

    Niezwykle apetyczne, kurczak i grzyby to bardzo smaczne połączenie 🙂

  • evi erlinda
    7 lutego, 2020

    Delicious meal!
    Yummy!

  • Serpentyna
    7 lutego, 2020

    Wygladaja pysznie i napewno takimi byly. Ale mi narobilas smaku, pewnie skusze sie na zrobienie ich – dziekuje za przepis.

  • Jeff the Chef
    7 lutego, 2020

    Twoje bułki z kurczaka wyglądają absolutnie pyszne. Uwielbiam kurki.

  • L.
    7 lutego, 2020

    Nie lubię grzybów, jem tylko smażone kanie. Ale danie ładnie wygląda i w sumie pomyślę, czy też nie wymyślić sobie roladek jakichś, bo jak tak patrzę tu, albo w telewizji jak są roladki to naprawdę fajne takie dania są.

  • Justyna Parucka
    7 lutego, 2020

    Wyglądają naprawdę bardzo smacznie. Pozdrawiam i zapraszam na nowy post magda-tul.blogspot.com.

  • Katarzyna
    7 lutego, 2020

    Idealne danie dla mnie! Uwielbiam nadziewane mięso

  • Roksana
    7 lutego, 2020

    Uwielbiam kurki, na pewno wykorzystam ten przepis bo danie prezentuje się wspaniale!

  • Magdalena
    7 lutego, 2020

    pyszne są takie roladki!

  • Karolajna
    7 lutego, 2020

    Roladki zasmakują na pewno nie jednej osobie, ja jednak nie przepadam za kurczakiem. 😉

  • Monika Olga
    8 lutego, 2020

    Bardzo lubię wszelakie roladki mięsne. Muszę pominąć tylko ser i śmietanę z Twojego przepisu 🙂

  • ElaR
    8 lutego, 2020

    Niesamowite ile można zrobić pyszności! Bardzo ciekawy przepis. Brzmi na smaczny.

  • Kamila
    8 lutego, 2020

    Uwielbiam takie dania i zresztą od czasu do czasu takie jadam 🙂

  • Teresa
    8 lutego, 2020

    Kurki to grzyby mojego dzieciństwa. Najbardziej nam smakowały smażone z jajkiem. Interesujący przepis Królowo. 🙂 .

  • Z potrzeby serca
    8 lutego, 2020

    Tyle razy przymierzałam się do zakupienia kurek i jakoś nigdy mi to nie wyszło – najwyższy czas to zmienić :).
    Roladki wyglądają pysznie :).

  • iza
    9 lutego, 2020

    przepysznie wyglądają

  • Selvaggia Capizzi
    9 lutego, 2020

    I really like this receipe, i will try it!
    Don’t Call Me Fashion Blogger
    Facebook
    Bloglovin’

  • Agata
    9 lutego, 2020

    Wyglądają przepysznie, Uwielbiam kurczaka i w takiej wersji idealnie trafia w moje gusta 😀

  • Kathrine Eldridge
    9 lutego, 2020

    This looks like the perfect comfort food! So delicious!

    https://www.kathrineeldridge.com

  • Joanna
    9 lutego, 2020

    Przepyszne danie:)

  • czerwonafilizanka
    9 lutego, 2020

    Fajna propozycja obiadowa <3

  • Yolanthe
    9 lutego, 2020

    Danie prezentuje się zachęcająco… i pewnikiem smakuje też wybornie .

  • Di bloguje
    9 lutego, 2020

    Pyszności. Połączenie, które do mnie zdecydowanie przemawia!

  • Paola Lauretano
    9 lutego, 2020

    Looks delicious, I need to try it!
    Kisses, Paola.

    Expressyourself

  • That food look so delicious. Thank you for sharing recipe. I would like to try make it.

    New Post – http://www.exclusivebeautydiary.com/2020/02/kiehls-calendula-herbal-extract-toner_9.html

  • Agu Agula
    9 lutego, 2020

    Roladki wyglądają niezwykle smakowicie 😉

  • Ania
    9 lutego, 2020

    Takiego dania jeszcze nie robiłam i chyba nie jadłam 😉 nie pamiętam 😉
    Roladki wyglądają bardzo apetycznie 😉

  • Ken.G
    10 lutego, 2020

    Oj nie, kurki jako grzyby chętnie bym skonsumowała, ale kurki – zwierzątka nie. Nie jadam 🙂

  • Weronika Tomala
    10 lutego, 2020

    Ale smaczne i zdrowe danie. Uwielbiam grzyby i nie miałam bladego pojęcia o tym, że kurki mają takie działanie. Na pewno skorzystam z przepisu, bo już i brakuje pomysłów na obiad.

  • Kathy Leonia
    10 lutego, 2020

    ale am teraz ślinotok:D

  • Celeste
    10 lutego, 2020

    Nice recipe! Thanks for sharing honey

    XO

    C

  • Kasia Dudziak
    10 lutego, 2020

    Ale uczta! Niesamowita propozycja Karo. Jeszcze nie słyszałam o roladkach nadziewanych kurkami. Bardzo je lubię, są smaczne i zdrowe. Pozdrawiam najserdeczniej

  • Dorota z kobietytomy.pl
    10 lutego, 2020

    Ale mnie zmotywowałaś. 🙂 Muszę przygotować, koniecznie

  • Francisco Oliveira
    10 lutego, 2020

    Hummmm tem um aspecto delicioso.
    Um abraço e boa semana.

    Andarilhar
    Dedais de Francisco e Idalisa
    O prazer dos livros

  • Jola [Manager Pixeli]
    10 lutego, 2020

    Robisz apetyt, a ostatni słoik kurek właśnie w weekend zniknął z lodówki.

  • Marzena
    10 lutego, 2020

    Pysznie kochana 🙂 bardzo lubię takie roladki. Pozdrawiam cieplutko 🙂

  • Anna piekneperfumy
    13 lutego, 2020

    Mniam! Muszę sobie ten przepis dodać do ulubionych):.

  • Tang Emily
    14 lutego, 2020

    oh I never seen this Chanterelles mushroom before
    Guess you must show it too the mushroom before insert into the chicken breast

  • Iwetta Żelaznowska
    17 lutego, 2020

    Mniam 🙂 Danie prezentuje się niezwykle apetycznie 🙂 Zjadłabym z wielką chęcią takie pyszne roladki 🙂

  • Mama z różową torebką
    27 lutego, 2020

    Jadłabym w ciemno, już po samym tytule 😀 A tu jeszcze wyglądają tak apetycznie 😀

  • Iwona
    28 lipca, 2021

    Pyszne danie! 😊

  • Stanley Maruda
    31 października, 2024

    Mój ojciec lubi zbierać kurki. Twierdzi że to jedne z najsmaczniejszych grzybów. Mojego serca nigdy nie zdobyły. Za to roladki wyglądają pyyyyyyyyyyyyyyyyysznie i aż żal że obecna technologia nie daje możliwości kosztowania online 😅