Pomidorowa bruschetta
Wiem, że do sezonu grillowo-piknikowego pozostało jeszcze trochę czasu, ale dziś chciałam Wam zaserwować właśnie takie danie. Jest proste w transporcie, proste, znosi dobrze upały i znakomicie smakuje. Czerwone pomidory z czosnkowym pieczywem to doskonała przekąska na lato.
Składniki:
1 kg pomidorów (mogą być czerwone i żółte, wtedy danie będzie bardziej kolorowe)
2/3 szklanki oliwy z oliwek
sól morska i świeżo mielony pieprz
2 bagietki przecięte wzdłuż
2 ząbki czosnku
1 duża czerwona cebula cienko pokrojona
świeże liście bazylii
Rozgrzać grill. W tym czasie wymieszać pokrojone w kostkę pomidory z oliwą, solą i pieprzem.
Bagietki umieścić na grillu i delikatnie zrumienić z obu stron. Jeszcze ciepłe posmarować czosnkiem, na to nałożyć przygotowane pomidory i udekorować cebulą. Na wierzchu ułożyć porwane listki bazylii.
Z tych proporcji otrzymamy przekąskę na kilka osób, bo z jednej całej bagietki powinno wyjść około 12 kawałków.
Proste, prawda? Smacznego!
Ja i moje urwisy
11 kwietnia, 2014Mniam, wyglądają pysznie 🙂
Patrycja Z
11 kwietnia, 2014Pychotka ^^
Pozdrawiam i zapraszam do mnie :*
Rosa Rosaline
11 kwietnia, 2014Proste i na pewno bardzo smaczne. 🙂
Magda J.
11 kwietnia, 2014Fajne i proste danie, bardzo je lubię;)
ania
11 kwietnia, 2014uwiebiam brushette 😉 ale wole ja podawac w troche inny sposob, krojac bagietke na male kawalki na skos i podac pomidory na boku, zeby kazdy sobie mogl nalozyc na chwile przed zjedzeniem, bo na swiezo najlepiej smakuje :))
Ania, http://taffydream.net/blog/
Senses Angel
11 kwietnia, 2014Jestem chyba jedyną osobą, która nigdy jeszcze tego nie jadła;)
Angelika Ś.
11 kwietnia, 2014jestem jeszcze ja:P
Asik
12 kwietnia, 2014I ja 😛
IN & OUT
11 kwietnia, 2014Pyszna czesto robie dodaje jeszcze pokrojona mozarelle
zuocienie
11 kwietnia, 2014uwielbiam takie jedzenie 🙂
Świat Sikuni
11 kwietnia, 2014Chrupiąca bagietka z grilla, już nie mogę się doczekać…i ten zapach bazyli:)
PannaAnna
11 kwietnia, 2014Tez lubie 🙂 na rożne sposoby
Renata Walczak
11 kwietnia, 2014pycha!! już nie mogę się doczekać rozpoczęcia sezonu:)
alicjamagdalena
11 kwietnia, 2014nono, ale pycha! Muszę wypróbować 🙂
byCarol
11 kwietnia, 2014Jak tylko zacznie się u mnie sezon na grilla to wypróbuję ten przepis. Wygląda przepysznie :).
Aleksandra Anna
11 kwietnia, 2014o tak tak bardzo lubię i od dawna za mną chodzi więc dziękuje za ten przepis 🙂
w wolnej chwili zapraszam do przyjemnego tagu The Drugstore Diva Tag w którym Cię otagowałam, za co mam nadzieje nie będziesz zła 😉
http://zaczarowana-oczarowana.blogspot.com/2014/04/the-drugstore-diva-tag.html
Allex
11 kwietnia, 2014ale mi narobiłaś ochoty ! 🙂 mniam ♥
oczynamode
11 kwietnia, 2014to musi być smaczne 🙂
Mama Laurki testuje
11 kwietnia, 2014takie cosik to ja bym zjadła 🙂
Jolanta Strażyc
11 kwietnia, 2014Wygląda przepysznie i na pewno tak smakuje 🙂
Lucy Lu
11 kwietnia, 2014Pychotka, uwielbiam bruschette 🙂
Anna P.
11 kwietnia, 2014Wygląda smakowicie, ale nie jadam cebuli pod żadną postacią (wiem jestem dziwna, wszyscy mi to powtarzają :)) Może spróbuję kiedyś zrobić, pomijając ten składnik, a zastępując go czymś innym 😀
Pauli798
11 kwietnia, 2014Pysznie wygląda. 🙂
Małgorzata K.
11 kwietnia, 2014Narobiłaś mi apetytu 🙂
Ola
11 kwietnia, 2014Nigdy w życiu nie jadłam:) Ale mam nowego grilla, więc następnym razem trzeba spróbować!
Beauty Unearthly
11 kwietnia, 2014Great post dear…lovely pics..:-)
Paola Lauretano
11 kwietnia, 2014These bruschette are delicious!!!!
Happy friday hun, a lot of kisses!!!
Agnieszka Muszynska
11 kwietnia, 2014Pyszności!!!! Mniam:):)
Sylwia
11 kwietnia, 2014Wygląda pysznie 🙂 Domyślam się, że smakuje jeszcze lepiej 🙂
Venus
11 kwietnia, 2014aż się głodna zrobiłam na nie patrząc 😛
elpiss
11 kwietnia, 2014proste i pyszne! 🙂 uwielbiam!
Ewa Bl
11 kwietnia, 2014Uwielbiam bruschette :))) W zasadzie robie identycznie, tyle, ze czosnek mieszam z pomidorami 😉
krzywa kromeczka
11 kwietnia, 2014Bardzo lubię 🙂 zapachnialo grillem
Beata Kałużniak
11 kwietnia, 2014Uwielbiam 🙂
Weronika Domogród
11 kwietnia, 2014Danie bardzo łatwe i apetyczne. Na pewno wypróbuję. Pozdrawiam
Magda C.
11 kwietnia, 2014Pyszota 🙂
Ewa Kusio
11 kwietnia, 2014Miałam okazję ostatnio spróbować tylko, że na gorze były jeszcze oliwki 😉
Patrycja Chrzanowska
11 kwietnia, 2014Bruschetty są świetne 😀 ja bym dodała jeszcze oliwki, bo szczerze uwielbiam.
cyrysia
11 kwietnia, 2014Proste i smaczne. Chętnie sama wypróbuje, tylko bez cebuli, bo akurat jej nie lubię.
czar-życia
11 kwietnia, 2014pyszotka ! kojarzą mi się z siostrą, ona takie kiedys dla nas zrobiła 🙂
Pea
11 kwietnia, 2014Aż mi się jeść zachciało 😉
The AnarCHIC
11 kwietnia, 2014this bruschetta is in perfect italian style! good job girl!
Un abbraccio,
Eva e Valentina The AnarCHIC
voguerka
11 kwietnia, 2014Uwielbiam takie przekąski 🙂 mniam 🙂
Ania W
11 kwietnia, 2014Koniecznie muszę zrobić 🙂 ale bez cebuli, bo jej nie lubię 😉
cristina R.
12 kwietnia, 2014love it, one of my favourite apetizer!
xx
http://sofiscloset.blogspot.it/
Krystyna Boner
12 kwietnia, 2014Już pachnie tymi przyprawami. Tak sugestywnie pokazałaś to na zdjęciach, że ślinka leci 🙂
Lena
12 kwietnia, 2014Czosnek, pomidor i bagietka- życie jest piękne i pyszne 🙂
Anna Bielaszewska
12 kwietnia, 2014ale smakowicie wygląda, mniam
narobiłaś mi smaka !
Kordian Królik
12 kwietnia, 2014A w maju cała Polska znowu zacznie grillowa XD I lepiej, żeby to były tego typu rzeczy a nie tylko te spalone kiełbasy…bo można smaczniej, jak widać:)
Ilmara Almeida
12 kwietnia, 2014Me too. Photos with food is very tempting.
Do you enjoy cooking? My boyfriend has a blog on food;
You are at the beginning, I hope you enjoy;
http://armazemdochef.blogspot.com.br/
http://cynamon.net.pl
12 kwietnia, 2014Bardzo lubie takie przekąski 😉 są proste i bardzo smaczne.
Asik
12 kwietnia, 2014Teraz to już w ogóle nie mogę doczekać się majówki :))
Marionetka Mody
12 kwietnia, 2014przez Ciebie muszę coś zjeść 🙂 pycha!
Marta
12 kwietnia, 2014Wygląda mega smacznie 🙂
Alicja Kozubska
12 kwietnia, 2014Ojoj, zgłodniałam 😛
żaneta serocka
12 kwietnia, 2014mniammm pycha
BeautynLiving
12 kwietnia, 2014uwielbiam je, ale zawsze na górę daje sobie potarty ser 🙂
Emily Tang
12 kwietnia, 2014omg looks so delicious ^^
MY-Emily
Anonimowy
12 kwietnia, 2014Proste jak bułka z masłem!
http://www.magfashion.pl
Paulina Urbańczyk
12 kwietnia, 2014Ojjj uwielbiam ! Wieki nie jadłam 🙂 Twoja wygląda wspaniale !!!
Networkerka
12 kwietnia, 2014Mniam! Wygląda smakowicie 🙂
Dieta moja pasja.
12 kwietnia, 2014Jak zawsze w prostocie siła. :))
wenus-lifestyle
12 kwietnia, 2014Uwielbiam <3 Wg mnie to świetna przekąska 🙂
Zapraszam do mnie na wielkanocną babkę 😉 http://wenus-lifestyle.pl/2014/04/babka-wielkanocna/
lu ciam
13 kwietnia, 2014ale to smakowicie wygląda 🙂
Manuela Muratore
13 kwietnia, 2014love bruschetta
unconventionalsecrets.blogspot.it
Fresh Is Yummy
13 kwietnia, 2014Super!
http://freshisyummy.blogspot.com/2014/04/inspirations.html
Monika P.
13 kwietnia, 2014Świetna przekąska:) Jeszcze jestem przed śniadaniem i takiego mi smaku narobiłaś… 🙂
Kolorowy świat Magdy
13 kwietnia, 2014Patrzę na takie pyszności i od razu robię się głodna 😀
Eveline
13 kwietnia, 2014aż zgłodniałam ;)) coś pysznego:)
pozdrawiam serdecznie woman-with-class.blogspot.com
Joanna P.
13 kwietnia, 2014Proste do wykonania, dla mnie by była wersja bez czosnkowa i mała ilość cebuli, ale i tak myślę, że by było pyszne 🙂
Iris
13 kwietnia, 2014Rzeczywiście, bardzo łatwe w przygotowaniu. I wygląda bardzo apetycznie.
Tosia
13 kwietnia, 2014Nigdy nie jadłam i żałuję, bo wygląda cudnie! 🙂
Jackie Harrison
13 kwietnia, 2014Delicious and easy to make love it.
http://tifi11.blogspot.com
mała-myśl
13 kwietnia, 2014Wygląda smacznie 🙂 Pychotka 🙂
pirelka
13 kwietnia, 2014Mniam, a ja tak bym coś dobrego zjadła 🙂
Paulina. soova
13 kwietnia, 2014Przepysznie! 🙂
justynka ma kota...
13 kwietnia, 2014Uwielbiam, ale jeszcze nigdy nie zrobiłam z dodatkiem czerwonej cebulki. Bardzo podoba mi sie ten pomysł – dzięki na inspirację 🙂
Asia Ruszczyk
13 kwietnia, 2014mniam, uwielbiam takie smakołyki!!
piękniejestżyć
13 kwietnia, 2014Znam i uwielbiam! Pyszne 🙂
aschaaa
13 kwietnia, 2014uwielbiam! sama bym teraz taka zjadla 🙂
Krystyna
13 kwietnia, 2014Wygląda i pewnie smakuje pysznie. Serdecznie pozdrawiam.
http://balakier-style.pl/
misskitin
13 kwietnia, 2014Uwielbiam takie pyszności ! Często robię ciabate z pomidorami i mozarellą posypaną ziołami i zapiekam to w piekarniku 🙂
Dziękuje za odwiedziny 🙂
Pozdrawiam 🙂
Vogue Swing
13 kwietnia, 2014Proste… musi być smaczne… :)))
Aktualnie mam weekend "hot-dog'ów"… Bagietka z piekarnika, do środka gorąca parówka + warzywa i sos własnej roboty. Pycha 🙂
vogueswing.blogspot.com
redhead87
13 kwietnia, 2014bardzo apetycznie to wygląda:) lubię takie dania, są dość szybkie, nie są nie zdrowe, i łatwo je przygotować:) na pewno skorzystam z tego przepisu w tym tygodniu, bo mój mąż uwielbia bruschetty 🙂
Ania Łuka
13 kwietnia, 2014Oj idealnie trafiłaś w mój gust smakowy 🙂
Ewelina Myszkowska
13 kwietnia, 2014Smakowicie wygląda 🙂
Poezja Smaku
13 kwietnia, 2014Świetna przekąska 🙂
Kathy Leonia
14 kwietnia, 2014daj kawałek xd
Izabela
14 kwietnia, 2014aż żałuje, że nie lubię pomidorów! 🙂
Asia
14 kwietnia, 2014No to wiem, co dzisiaj zjem sobie na kolacje. Tylko bagietki zrumienię na ,,piekarnikowym'' grillu, może wyjdzie 😉
mademoisellemode
14 kwietnia, 2014so yum yum ^^
Kisses
http://www.mademoisellemode.com/
Lex
14 kwietnia, 2014Ładnie się prezentuje, ale nie zjadłabym, bo nienawidzę pomidorów.
viola siwiec
14 kwietnia, 2014mniam mniam 😀
zjadłabym ! pysznie wygląda
Ciekawa
14 kwietnia, 2014bo w prostocie tkwi siła 😉
Ines RdP
14 kwietnia, 2014mmmmmmm ależ mnie naszedł apetyt!
napiecyku.pl
14 kwietnia, 2014Marzę o prawdziwych pomidorach, takich dojrzałych w słońcu, słodkich : ) Badzo apetyczna przystawka : )
Ewa Kusio
14 kwietnia, 2014zawsze mnie odmładzali 😉
Mówią, że mam 15 lat
Marta
14 kwietnia, 2014ja bym musiała zrezygnować z cebuli, bo nie lubię (chyba, że jej nie widzę), ale tak po za tym, chętnie bym spróbowała 🙂
Pamela Basara
14 kwietnia, 2014Chętnie bym zjadła taką przystawkę 😉
enik
14 kwietnia, 2014mmm wszystko co zostało użyte w tym przepisie uwielbiam, a zwłaszcza pieczywo czosnkowe 🙂
http://stylelovely.com/mimundonormal
Paola Lauretano
14 kwietnia, 2014Kisses doll!
^_^
Alicja R.
14 kwietnia, 2014Ja jeszcze lubię dodawać do niej pokrojone oliwki – cudo! 🙂
Karolina G.
14 kwietnia, 2014Oj, jak ja to uwielbiam! Mniam! Tylko, że ja zazwyczaj pieczywo przypiekam w piekarniku i czasem dodaje trochę sera – w zależności od tego, czy akurat jest w lodówce 😉
Gwiazdka.
14 kwietnia, 2014Ostatnio zastanawialiśmy się ze znajomymi, kiedy otworzyć sezon grillowy, planujemy w majówkę i już chyba wiem, co przyniosę tym razem zamiast kolejnej 'nudnej' sałatki… 😉 Wygląda przepysznie, dziękuję za przepis! 🙂
paaryzankaa
14 kwietnia, 2014Często takie robię, bo je uwielbiam 🙂 Ja już mam za sobą pierwszego grilla 🙂
Dominika Hamulska
14 kwietnia, 2014mmmmmmmmmmmmm uwielbiam bruschette , wspaniała przystawka 😉
Fraise26 (My strawberry fields)
14 kwietnia, 2014Wygląda przepysznie! Lubię takie zdrowe przegryzki 🙂
Aneta Flow
14 kwietnia, 2014Ale to musi być pyszne!
Kristina
15 kwietnia, 2014wygląda przepysznie 🙂
anna c
15 kwietnia, 2014zgłodniałam ☺
dobry-przystanek.bloog.pl
15 kwietnia, 2014prosty, a pyszny przepis, to lubię, dziękuje za odwiedziny 🙂 pozdrawiam 🙂
Paula S.
15 kwietnia, 2014ja pomidory omijam szerokim łukiem ! Jestem na nie uczulona ;/
Una
15 kwietnia, 2014Bardzo lubię, a Twoja wygląda pysznie!
Urszula - Proste potrawy
16 kwietnia, 2014Proste, a jakże apetyczne, wow, pozdrawiam świątecznie 🙂
Glam up your Lifestyle
16 kwietnia, 2014Oh das sieht gut aus und hört sich lecker an. Jetzt hast du mir hunger gemacht.
Ewa
17 kwietnia, 2014Świetna przekąska, pomidory w połączeniu z oliwą to strzał w 10 dla podniebienia;)
Pomarancza
17 kwietnia, 2014mmm wygląda apetycznie!
malenka
19 kwietnia, 2014Najlepsze – uwielbiam ten smak 😀
Anulla
21 kwietnia, 2014po prostu pyszne!:)
Maria Pereira
21 kwietnia, 2014oooo nie, o tej godzinie narobiłaś mi takiego apetytu! 😀
Agnieszka
23 kwietnia, 2014Coś przepysznego: smak lata, wakacyjnej włoskiej beztroski:)