Pizza barbecue z kurczakiem
Ci, którzy śledzą mojego bloga dłużej wiedzą, że lubię niestandardowe podejście do pizzy. Moim zdaniem jest to danie, które daje taką ilość możliwości, jak wiele jest dodatków, które można ze sobą komponować. Dziś kolejna nieszablonowa pizza, która pozwala przy okazji wykorzystać mięso, które zostało z rosołu. Choć zapowiada się być może niepozornie, gwarantuję, że jeśli spróbujecie ją zrobić, nie poprzestaniecie na jednym razie.
Spód:
400 dag mąki
1 opakowanie suchych drożdży
1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
Wymieszać suche składniki, a następnie dolać wody i zagniatać ciasto tak
długo, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić na
ok. 40 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie uformować pizze – z tej porcji
wyjdą dwie pizze o średnicy ok. 30 cm lub jedna bardzo duża.
Nadzienie:
pół szklanki selera naciowego
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2/3 szklanki sosu barbecue
szklanka rozdrobnionego ugotowanego kurczaka
ser pleśniowy
Ciasto rozkładamy na blaszce wysmarowanej olejem. Olejem smarujemy także wierzch ciasta, po czym smarujemy je sosem barbecue. Na wierzchu rozkładamy mięso z kurczaka, a następnie ser pleśniowy. Pieczemy ok. 25 min. do tzw. suchego patyczka. Nie przerażajcie się tymi szarymi cętkami, to pozostałości roztopionego sera pleśniowego.
Po upieczeniu na wierzch rozkładamy pokrojonego w plasterki selera naciowego oraz dekorujemy listkami tegoż selera.
Smacznego!
Angelika i Monika Candy Pandas
25 sierpnia, 2015Ale ładnie wygląda 🙂 Lubimy gdy na wydaje się tradycyjnych i banalnych daniach można zauważyć ciekawe dodatki a już szczególnie te zielone 😀
Magda C.
25 sierpnia, 2015Smakowicie wygląda 🙂 Z barbecue musi być pyszna 🙂
Elisabeth Brzeski
25 sierpnia, 2015Znakomicie wyglada i na pewno wybornie smakuje. Musze koniecznie wyprobowac Twoj przepis, Karo:)
Dzieki Ci za niego i serdecznie Cie pozdrawiam:)
Beauty B.
25 sierpnia, 2015Narobiłaś mi smaka 🙂
Eva Pe
25 sierpnia, 2015Pizza wygląda smakowicie. Ja ciasto robię troszkę inaczej.
Lena
25 sierpnia, 2015Bardzo ciekawe dodatki do pizzy 🙂
Elżbieta Dziurkowska
25 sierpnia, 2015Nie ma to jak domowa 🙂
Gaja
25 sierpnia, 2015Ja w ogóle lubię niestandordowe podejście do jedzenia, mój mielony istnieje w kilkunastu odsłonach i ciagle szukam nowych możliwości 😉
Krystyna Boner
25 sierpnia, 2015Z selerem naciowym? Świetny pomysł. Dodaje smaczku. Bardzo lubię. Koniecznie muszę spróbować zrobić jako nadzienie do pizzy 🙂
Katarzyna Balbierz - MaaMaa BaalBinkaa
25 sierpnia, 2015Bardzo pomysłowy przepis, pizza prezentuje się apetycznie 😉 Aż mnie ochota naszła na coś dobrego
Helen G.
25 sierpnia, 2015Pycha! uwielbiam sos barbecue:)
Lidia
25 sierpnia, 2015Bardzo ciekawa koncepcja 🙂
Pizza własnoręcznie zrobiona to jest to :))
Introwertyczka w sieci
25 sierpnia, 2015Mmmmmmmm… Pizza…
Kolorowy świat Magdy
25 sierpnia, 2015Bardzo lubię pizze z kurczakiem 🙂
Zdeterminowana Ana
25 sierpnia, 2015Pizza z kurczakiem? Mniam! 😀
Angelika Ś.
25 sierpnia, 2015zjadłabym, aż by mi się uszy trzęsły:D
byCarol
25 sierpnia, 2015Narobiłaś mi smak na pizzę 🙂 niedobrze!
Monika N
26 sierpnia, 2015No i mi smaka na pizze zrobiłaś i to do tego teraz jak miałam iść spać 😛
sylwia
26 sierpnia, 2015W zupełności się zgadzam – pizza to danie, które przyjmie każde dodatki. A Twoja wygląda baaaardzo smakowicie 🙂
teresa
26 sierpnia, 2015Fajny pomysł, szczególnie, że można wykorzystać właśnie to mięso z rosołu. Pozdrawiam. 🙂
Kate
26 sierpnia, 2015odważna pizza 😉 nigdy nie jadłam bbq – po Twoim wpisie chętnie spróbuję 🙂
Kathy Leonia
26 sierpnia, 2015pysznie wygląda:)
Anna Bielaszewska
26 sierpnia, 2015aż ślinka cieknie, pyszności
KosmetykoFanki
26 sierpnia, 2015Ale pychotka <3
Ines RdP
26 sierpnia, 2015dla mnie wersja bez mięsa 🙂
wygląda mniam!
claire
26 sierpnia, 2015Połączenie selera naciowego z serem pleśniowym jest wyjątkowo smaczne, wiem bo robiłam kiedyś taką słoną tartę. Kurczak w pizzy jest też bardzo o.k.. Musi być bardzo dobre 😀
Kasia M
26 sierpnia, 2015Wygląda świetnie i niezwykle smakowicie 🙂 ja nigdy nie robię ciasta z suchych drożdży 🙂 a i moje jest bardzo proste i szybkie a przy tym smaczne i w ogóle nie trzeba czekać aż urośnie 🙂
Natalia K
26 sierpnia, 2015Dopiero wpół do dwunastej, a ja już jestem głodna:)
milutkiego i smacznego dnia:) ściskam
sandraxblog
26 sierpnia, 2015pyszności! 🙂
FitHealthyLife
26 sierpnia, 2015Musi smakować wybornie! A takiej pizzy jeszcze nie jadłam!
Kathy Leonia
31 sierpnia, 2015ja też nie:)
Renata Walczak
26 sierpnia, 2015u mnie połowa musiałaby być bez selera, ale sam pomysł na resztki z obiadu jest rewelacyjny:)
ivona
26 sierpnia, 2015Kurcze, świetnie wygląda. Narobiłaś mi apetytu, z resztą, nie pierwszy raz!:)
Anna Tym
26 sierpnia, 2015lubię domową pizzę ….może w bardziej klasycznym wcieleniu
albo ze szpinakiem,
tak szpinak jest królem
ale barbecu brzmi zwłaszcza dla mojego męża super dobrze
feel-sexy
26 sierpnia, 2015Z selerem? Ciekawy pomysł 😉 wygląda cudownie! Schrupałabym 😉
Anonimowy
26 sierpnia, 2015Omomom wygląda pysznie !
http://www.magfashion.pl
Świnka
26 sierpnia, 2015Ale super, z tym selerem to spore zaskoczenie jak dla mnie 🙂
Agata Samulak
26 sierpnia, 2015Jeeeezu, pizza chodzi za mną od 3 tygodni! Oszaleje zaraz..
awiola
26 sierpnia, 2015Ciekawe połączenie. Takiej jeszcze nie jadłam.
Mstrzal
26 sierpnia, 2015Wygląda przepysznie:) Nie słyszałam jeszcze o pizzy z selerem, ale wygląda to wyśmienicie 🙂
Frida
26 sierpnia, 2015Dzięki za kolejny przepis na pizzę:) ostatnio często ją robimy w naszej "komunie" na cieście z ciemnej mąki, także…no dzięki:)
justekmakemesmile
26 sierpnia, 2015wow, świetny przepis…muszę wypróbować bo bardzo mnie intryguje ten pomysł:)
Danielle
26 sierpnia, 2015Oh yumm!!! This looks so good!!!
Danielle
http://www.blushblossom.com
Alice
26 sierpnia, 2015nie lubię pizzy, ale kurczaka tak, więc chętnie bym spróbowała 🙂
Paulina Agnieszka
26 sierpnia, 2015Wygląda smacznie;)
Agata Kądziołka
26 sierpnia, 2015Lubię te Twoje pizzowe kombinacje 🙂
cyrysia
27 sierpnia, 2015Uwielbiam pizzę. Narobiłaś mi apetytu :))
Olga Pietraszewska
27 sierpnia, 2015Uwielbiam domową pizzę. Moja ulubiona to ta, na której są jajko i brokuł. Też chyba trochę niestandardowo 🙂 A Twoją pizzę być może przygotuję rodzinie, bo sama nie jem mięsa. Pozdrawiam 🙂
Anna Adamus
27 sierpnia, 2015Już dawno obiecałam swojemu partnerowi domową pizzę, a ta wygląda niesamowicie! Myślę, że będzie zadowolony 🙂
Ivana Split
27 sierpnia, 2015This pizza looks great! I need to try this recipe.
http://modaodaradosti.blogspot.com/
Carmen Cotugno
27 sierpnia, 2015sooo good, i will try it out 🙂
kisses
http://www.carmy1978.com
Gender Gosposia
27 sierpnia, 2015Pizza Barbecue z Kurczakiem ? Chuligaństwo. 😉 Ale zdrowe. 🙂 Spróbuję gdzieś zamówic. Niestety mój piekarnik nie bardzo chce działać. 🙁
Weronika Domogród
27 sierpnia, 2015Warto eksperymentować a z pizzą mozliwosci wiele. Smakowicie Ci wyszła…
Mineralna Kasia
27 sierpnia, 2015domow pizza to jest to co Kasia uwielbia 🙂 a dzis robie zaoiekanki 😉
Zareklamowana Paula
27 sierpnia, 2015wygląda przepysznie 🙂
Lenya
27 sierpnia, 2015It looks delicious, Karo. I see Heinz bbq sauce, one of the best 😉
hugs
Lenya
FashionDreams&Lifestyle
Mozaika rzeczywistości
27 sierpnia, 2015Ano nie ma innej opcji, od dawania sobie rady w tej grze na poziomie ekspert zwanej życie. 🙂
Pozdrawiam!
ewa
27 sierpnia, 2015Wygląda extra smakowicie, na pewno zrobię w domu!
Katarzyna O
27 sierpnia, 2015Uwielbiam pizzę, ale takiej jeszcze nie jadłam. 😉
Anna - Tajemnice Portmonetki
27 sierpnia, 2015Ale pyszności! 🙂 Sama bym nie wpadła, żeby zrobić pizzę z selerem naciowym.
Katsunetka
27 sierpnia, 2015Ja jak na razie eksperymentuję z ciastem do pizzy, w wersji bezglutenowej to duże wyzwanie.
LIFE STYLERKA
27 sierpnia, 2015Niestandardowa pizza, ale bardzo podoba mi się ten pomysł. A jaki rodzaj mąki używasz?
admin
27 sierpnia, 2015Używam zwykłej pszennej mąki tortowej albo mieszam pół na pół z pełnoziarnistą.
Marzena W
27 sierpnia, 2015Wygląda bardzo apetycznie. Uwielbiam pizzę wszelkiego rodzaju 🙂
crafty-zone
27 sierpnia, 2015Uwielbiam domową pizzę, jest o wiele lepsza (i zdrowsza) od tej wszelkich fast foodów 😉 Twoja wygląda bardzo ciekawie, nigdy nie jadłam pizzy z selerem, muszę to zmienić 🙂
http://crafty-zone.blogspot.com/
Karolina G.
27 sierpnia, 2015Wow… chyba trudno o prostsze składniki 🙂 Pełen minimalizm, więc na pewno czuć smak pizzy w pizzy a nie tylko dodatków, chociaż i te są dość wyraziste.
Ewa Bl
27 sierpnia, 2015Faktycznie masz Kochana nietuzinkowe pomysly na pizze :)! Przepis zapisuje, kiedys z pewnoscia wyprobuje, bo wyglada mega apetycznie 🙂
Malgorzata Wrzesinska
28 sierpnia, 2015Mmm – w takim wydaniu pizzy jeszcze nie jadłam – bardzo apetyczna odsłona 🙂
żaneta serocka
28 sierpnia, 2015wygląda bardzo ciekawie, nigdy podobnej nie jadłam
Emily Tang
28 sierpnia, 2015nice try 😀
but celery not my liking…
Paulina
28 sierpnia, 2015Oo pizza wygląda ciekawie 🙂
Agnieszka Wieczorek
28 sierpnia, 2015Przepyszna 🙂 Także lubię eksperymentować z pizzą, im bardziej "szalone" dodatki, tym pizza lepsza!
Weronika Rudnicka
28 sierpnia, 2015też korzystam z tego przepisu na ciasto, wygląda pysznie 🙂
weronikarudnicka.pl
F-lover Fashion Blog
28 sierpnia, 2015yummy!
xoxo Gi.
new post
http://f-lover-fashion-blog.blogspot.it
justynka ma kota...
28 sierpnia, 2015Czytając takie posty zamieniam się w prawdziwego głodomora 😉
Maria N.
28 sierpnia, 2015Momentalnie zgłodniałam…idę sobie coś upichcić 🙂
Greg and Mika
28 sierpnia, 2015Smacznie wygląda, i to bardzo 🙂
oironio
28 sierpnia, 2015Dla mnie wersja bez selera. 😀 Ale na prawdę świetny pomysł na nie marnowanie żywności. 🙂
Anna
29 sierpnia, 2015Świetny pomysł na pizzę, ciekawe składniki i na pewno smaczna 🙂
Shirley Tay
29 sierpnia, 2015Hey dear, did you leave some for me?? xoxo
Gąska
29 sierpnia, 2015o nie, takie pyszności, a ja nic dzisiaj jeszcze nie jadłam 🙂
Marcela
29 sierpnia, 2015Pizza barbecue?! MNIAM! To az za dużo dobrego! Pycha!
An gie
29 sierpnia, 2015Mam ogromną ochotę na pizzę, tylko wegetariańską 🙂
Blonparia
29 sierpnia, 2015Zjadłabym taką pizzę, wygląda tak przepysznie 🙂
Lucy nails
29 sierpnia, 2015Wygląda bardzo apetycznie 😉 aż ślinka cieknie 😉
Rosaline
30 sierpnia, 2015Uwielbiam pizze, szczególnie robioną w domu. 🙂
Nie do końca kosmetycznie !
30 sierpnia, 2015Mimo, że pizzy nie jadam uważam, że przepis ciekawy. =)
The Student Cookbook
30 sierpnia, 2015Seler bardzo lubię, ale nigdy nie jadłam w pizzy 🙂 Koniecznie muszę wypróbować ten przepis, pizza wygląda bardzo apetycznie!
Gail J
30 sierpnia, 2015It looks delicious !
Agnieszka - PolskaZupa
30 sierpnia, 2015Wygląda bardzo apetycznie, bardzo mi pasuje takie połączenie smaków 🙂
Halina
30 sierpnia, 2015Pomysłowy przepis. Można wykorzystać pozostałe "dobre resztki jedzenia" w inny sposób podania. Muszę przyznać, że nie przepadam za serem pleśniowym, więc ciebie pytam, czym mogłabym go zastąpić – aby uzyskać podobny smak. 🙂
admin
30 sierpnia, 2015Ja myślę, że każdy ser będzie dobry, bo chodzi o to, żeby uzyskać efekt ciągnącego się sera na pizzy. Można dać żółty, ale chyba jeszcze lepsza byłaby mozarella. Pizza będzie wtedy trochę łagodniejsza, ale równie pyszna.
Halina
2 września, 2015Dziękuję 🙂 Wypróbuję, bo te składniki mi odpowiadają 🙂
Fair Hair Care
30 sierpnia, 2015Pizzy z selerem jeszcze nie próbowałam 🙂
Jackie Harrison
30 sierpnia, 2015Love Pizza this looks delicious and easy to make.
Paola Lauretano
30 sierpnia, 2015I love pizza…. Interesting recipe!!!
xo Paola
Expressyourself
My Facebook
Zielona Karuzela
30 sierpnia, 2015Wygląda super 🙂 Spróbuję 🙂
Matka Antyterrorystka
30 sierpnia, 2015Ale jestem głodna 🙂
Milena M
30 sierpnia, 2015Fajnie wygląda 🙂
BEATA REDZIMSKA
30 sierpnia, 2015Karolina bardzo lubie to Twoje niestandardowe podejscie do pizzy, zawsze narobi mi smaku. Pozdrawiam serdecznie Beata
Panna Joanna
30 sierpnia, 2015Wygląda pysznie! Koniecznie muszę spróbować… 🙂
Ava Valk
30 sierpnia, 2015A to dopiero ciekawe połączenie!
The AnarCHIC
30 sierpnia, 2015Oh wow, yummy! We adore pizza!!
Un abbraccio e buona estate!
Valentina Astorino e Eva Sabin The AnarChic
Ania
31 sierpnia, 2015Mmm apetyczna ta pizza, chyba wykorzystam przepis 🙂
paczucha
31 sierpnia, 2015Krótko i na temat, mniam !!!!!!!!!!!!!!
sportto pestka
31 sierpnia, 2015…ale ciekawe nadzienie! Seler na pizzy? Niebanalnie! Chętnie bym spróbowała 🙂
Fitnesanka
31 sierpnia, 2015Fajna propozycja 🙂 oj zjadłabym mniam:)
mała-myśl
31 sierpnia, 2015Masz rację, z pizzą można eksperymentować do woli 😉
Czuję, że ta którą nam zaproponowałaś – smakowałaby mi 🙂
Katarzyna kasiatestuje
31 sierpnia, 2015świetny pomysł z dodatkami.Musze wypróbować
Alicja P.
31 sierpnia, 2015O takiej pizzy jeszcze nie słyszałam. A wygląda przepysznie !:)
Lady Lilith
31 sierpnia, 2015Oh my this looks like an amazing idea. Such a fun summer treat.
tr3ndygirl fashion blog
31 sierpnia, 2015very healty and yummy foods
I posted a new OUTFIT, I'd love to know your opinion
would you like to pass from my blog?
I wish you an happy day
a big kiss
<<< fashion blogger Pamela Soluri >>>
blogierka
31 sierpnia, 2015Ale trafiłam!! Chodzi za mna pizza ale nigdy nie chcialo mi sie szukać przepisu na ciasto- Twój z chęcia przetestuje 🙂
sandraxblog
1 września, 2015szczerze mówiąc nie wiedziałam, że jest to symbol oddania narządów.. ja jeszcze nie dojrzałam chyba do tego tematu, myślałam raczej o nieskończoności jako życiu po życiu 🙂
Charu Sharma
1 września, 2015Looks so delicious!! 🙂
Blog o żywieniu zbiorowym konsumentów
1 września, 2015Jak ja uwielbiam pizzę 🙂 Mniam 🙂
Ja bym dodał chudą wędlinkę oraz dużo dużo warzyw 😉
Pozdrawiam 🙂
Patryk – żywieniowiec
Slim Size Me
1 września, 2015Świetnie wygląda! Ciekawe połączenie smaków.
Paola Lauretano
1 września, 2015Kisses from Italy!
Love, Paola.
Expressyourself
My Facebook
Mozaika rzeczywistości
1 września, 2015O to powodzenia w takim razie.
Ja w tym roku też jakby nowość, czyli dwa semestry z pisaniem pracy magisterskiej.
Pozdrawiam!
dorota dermiblog
1 września, 2015zdecydowanie lubię nieszablonowe rozwiązania 🙂
Izaa
2 września, 2015nic tylko zjeśc
pirelka
2 września, 2015Mmmm, pycha 😉
Iluvia
2 września, 2015Będę musiała wypróbować ten sposób!
Zwłaszcza, że ostatnio mam mega ochotę na pizzę! 😉
Alicja Kozubska
2 września, 2015Dodatki nie dla mnie, ale przepis na ciasto sprawdzę 🙂
Marta
2 września, 2015Wygląda przepysznie 🙂
Agata S
2 września, 2015wyglada szalenie smakowicie 🙂
Danielle
3 września, 2015This looks really yummy!!! Great idea! Love it!
Danielle
http://www.blushblossom.com
kwiatusia
3 września, 2015wygląda bardzo smakowicie 🙂
PureMorning
4 września, 2015Wygląda pysznie :))
Beata
4 września, 2015Z pewnością smakuje tak jak wygląda: wyśmienicie! 😉 poczęstuje się… mniam mniam, pycha. Pozdrawiam
furpur
4 września, 2015Pizza z Barcecue? To musi być dobre ::)
Sharon D
5 września, 2015Ooo…this looks really delicious! ^.^
Emily Tang
5 września, 2015happy weekend 😀
Ania W
5 września, 2015Lubię wszelkie niestandardowe pomysły jedzeniowe 🙂 Więc i pizzę z chęcią bym zjadła! 🙂
GlamourZONE
5 września, 2015That looks so delicious
JoAnna I. - K.
6 września, 2015Po prostu: trzeba spróbować.
Lubię "pizzowe" wariacje, każda moja pizza jest inna, choc każda bezglutenowa.
Adgam Blog
6 września, 2015uwielbiam pizzę, a ta musi być przepyszna ♥
adgam.blogspot.com
Sonia
6 września, 2015Wygląda pysznie 🙂 pizzę mogłaby jeść bez przerwy 🙂
Ewa
7 września, 2015Oj tak, pizza daje wiele możliwości kreatywności;)
Pizza z serem pleśniowym – mniam:)
Égotiste
8 września, 2015jak to pysznie wygląda *.* aż się głodna zrobiłam! kurcze, nie pamiętam kiedy ostatnio robiłam własną pizzę… czas to zmienić 🙂
oo, super! pochwalisz się gdzieś kartkami, które otrzymasz? 🙂
D.A.G.A.
8 września, 2015Woow,musi być wyborne 😀
Mój blog – klik !
Beauty B.
9 września, 2015Jak ja lubię kurczaka 😉
cookiemonster
10 września, 2015To jest pizza wprost przeznaczona dla mojego narzeczonego, wszystkie smaki jakie uwielbia w jednej pizzy 😀 Chyba będę musiała mu zrobić 🙂
pati bloguje
10 września, 2015Uwielbiam sos barbecue! Muszę spróbować Twoją pizzę, chociaż trochę mięsa oddam narzeczonemu. 🙂
dorota dermiblog
12 września, 2015ostatnio jadłam pizzę z rukolą i też super, dla niektórych to już niestandardowe rozwiązanie 😉
Ewelina B
12 września, 2015Wygląda przepysznie 🙂
Anna S.
13 września, 2015Wygląda przepysznie, właśnie zgłodniałam 😉
Paulina
13 września, 2015Ja to po ulopie we Włoszech nie mogę patrzeć na pizzę 😀 za dużo już jej zjadłam! ale przyznam, że smakowała bardzo 😉
zjedz_mnie
14 września, 2015I to jest właśnie wyższość robionej w domu nad tą zamówioną. Sama komponujesz swój smak i to tak jak lubisz 🙂
Anshul Bhargava
14 września, 2015Yummmmyy!! It looks so so delicious!! <3 It just made me so so hungry!!! Will definitely be trying it over the weekend! <3
http://anshul90.com
laNika
15 września, 2015Pizzy z takimi składnikami jeszcze nie widziałam ale coś mi się wydaje, że była bardzo smaczna 🙂
Weronika Rudnicka
15 września, 2015wygląda mega pysznie kochana!!!!
weronikarudnicka.pl
Daisy K
15 września, 2015Bardzo apetyczna jest ta pizza 🙂 Pozdrawiam 🙂
Launna
17 września, 2015I have to say I love different pizzas myself… barbecued chicken… vegetable ones with zucchini and broccoli… I am not for the simple ones… there are better flavors out there… Thank you for commenting on my blog, have a lovely week xox
Moje Wypieki I Nie Tylko
19 września, 2015Uwielbiam wszystkie składniki Twojej pizzy Karo. Do pełni szczęścia dodałabym tylko… boczniaki. 🙂
blogierka
23 września, 2015Kurcze, uwielbiam pizze ale zawsze wydawało mi się że jest za trudna do zrobienia. Chyba nastąpi przełom- bo Twoją zamierzam zrobić! 🙂
Venus
25 września, 2015A weź sama mi na robiłaś 😛
Anulla
13 października, 2015lubię pizze w różnym wydaniu i kombinować z ich sosami oraz dodatkami 🙂
Blog o żywieniu zbiorowym konsumentów
2 listopada, 2015Fajny przepis na pizze 🙂 Warto eksperymentować w kuchni.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego bloga pod nowym adresem: http://blog-zywienie-zbiorowe.blogspot.com/
Zapraszam na wiele nowych i ciekawych wpisów. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Patryk – żywieniowiec