Zwykle wrzucam proste przepisy, na które składniki znaleźć można w każdej kuchni. Dzisiaj chciałam Wam zaproponować zabawę bardziej orientalnymi smakami. Wszystkie użyte składniki można kupić w sklepach z orientalną żywnością lub przez internet, a czasem nawet w marketach. Zapraszam na kurczaka, który jest świetną przekąską na kolację. I jak to zwykle u mnie bywa – robi się go niezwykle szybko.
Składniki:
1/4 kubka sosu sojowego
2,5 łyżki białego octu
1 łyżka sosu Sriracha
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki startego świeżego imbiru
1,5 łyżeczki oleju sezamowego
60-70 dag skrzydełek lub pałek z kurczaka
W szklanym naczyniu żaroodpornym wymieszać sos sojowy, ocet, sos Sriracha, cukier, imbir i olej sezamowy. Włożyć kurczaka i podrzucać, żeby rozprowadzić sos. Marynować ok. 30 minut, w połowie jeszcze raz podrzucając, aby przemieszać marynatę.
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Piec aż kurczak będzie gotowy, a sos zgęstnieje – ok. 30 minut. W połowie pieczenia kurczaka obrócić.
Smacznego!

Moda na bio
17 czerwca, 2014Jak obiecałas bardzo pikantnie. Nie znam tego sosu, musze wyprobowac. Oczom nie wierzę – jeszcze nikt nie zdążył zostawic komentarz? Pozdrawiam Beata
vademecum blogera
17 czerwca, 2014Odkad napisałas na Facebooku że będzie pikantnie, to cały czas się zastanawiałam, co tym razem wymyslisz. Ale nie miałam kosmatych mysli. Przyznam się że tymi orientalnymi dodatkami to mnie zaskoczyłas, myslałam, że skoro mam męża Iranczyka, to będę je znac, ale Twojego sosu nie znam. Pozdrawiam serdecznie Beata
Monika Ch
17 czerwca, 2014Wyglada przepysznie 😉
Kathy Leonia
21 czerwca, 2014niach niach 😀
daggistr
17 czerwca, 2014mmmmm ależ bym to teraz wcięła pomimo późnej godziny 😀 …ja się czaję na przyrządzenie kaczki z jabłkami <3
Poezja Smaku
17 czerwca, 2014Bardzo interesujący sos 🙂
byCarol
17 czerwca, 2014Nigdy nie jadłam, muszę wypróbować przepis :).
Alissa Gromova
18 czerwca, 2014Looks delicious! 🙂
http://www.alisagromova.com/
Lady Lilith
18 czerwca, 2014Lol. Perfect timing as I just took my glazed chicken out of the oven.
Renata Walczak
18 czerwca, 2014Nie znam sosu, ale też kuchnia orientalna to dla mnie nieznane lądy, ale kurczak wygląda obiecująco:)
Agnieszka M.
18 czerwca, 2014Kurczaka lubimy, i orient też, muszę wypróbować przepis:):)
Asia
18 czerwca, 2014Fajny pomysł na kurczaka ,,inaczej". W sumie sam w sobie przepis jest bardzo prosty, bo wielkiej filozofii w nim nie ma, gorzej ze składnikami (glównie mi chodzi o ten sos Sriacha), ale myślę, że aż takie problemu z nimi nie będzie 😉
Natalia K
18 czerwca, 2014Musi byc pycha, bo wygląda bosko… Lubię takie dania!!!
Milutkiego dnia Karolinko
Agnieszka M
18 czerwca, 2014Wyglada pysznie. Lubię proste i szybkie przepisy.
Justyna Żak
18 czerwca, 2014ciekaw przepis , chętnie wypróbuje tylko co to biały ocet? winny?
admin
18 czerwca, 2014Czasem robię ze zwykłym, czasem z winnym – ale z winnym wydaje mi się lepszy…
darmoszki
18 czerwca, 2014Smakowicie wygląda ;D
AGATA AGATUSZKA
18 czerwca, 2014Smakowicie wygląda,pysznie.Czasami lubię pikantne ale nie za ostre.Miłego dnia,pozdrawiam.
zuocienie
18 czerwca, 2014wygląda super, nigdy nie słyszałam o tym Sriracha;-)
mademoisellemode
18 czerwca, 2014I an veggie but I think it's good
Kisses
http://www.mademoisellemode.com/
Natalia Orlika
18 czerwca, 2014Wygląda bardzo apetycznie.
Marcepanka
18 czerwca, 2014wygląda świetnie ! 🙂
Ja i moje urwisy
18 czerwca, 2014Ciekawy pomysł, musze wypróbować 🙂
awiola
18 czerwca, 2014Ciekawy i dość prosty przepis. Może się skuszę.
Anna P.
18 czerwca, 2014Ja i gotowanie, znajdujemy się na dwóch odległych płaszczyznach kuli ziemskiej, ale już od jakiegoś czasu obiecuję sobie, że wezmę się za to tak, aby wszystkim pokazać, że jednak potrafię, więc kiedyś na pewno wypróbuję Twój przepis 😀
Daria Dymek
18 czerwca, 2014Swietnie wygląda ta potrawa 😉 Ja teraz w pracy i mogę się jedynie obejść smakiem ;(
http://www.omakuki.blogspot.com
Anelise
18 czerwca, 2014Niestety, nie lubię mięsa na kości 😉
Lena Kot
18 czerwca, 2014Pycha:) Zjadłabym 🙂
Buster
18 czerwca, 2014Śmieszną nazwę ma ten sos 😉 Ja do zaostrzania stosuję pikantny Trung Thanh Chilli kupiony u mojego ulubionego Chińczyka.
Venus
18 czerwca, 2014ciekawy przepis na sos 😛 aż mnie ciekawi jak smakuje :p
Marta
18 czerwca, 2014A mi się kurczak lekko przejadł.
żaneta serocka
18 czerwca, 2014nigdy takiego kurczaka nie jadłam, pewnie jest pyszny
Madzia Pietrowska
18 czerwca, 2014Mmmm, brzmi kusząco:)
Pamela Basara
18 czerwca, 2014Ale pysznie wygląda 🙂
Apetyczne
18 czerwca, 2014Lubimy takie orientalne smaki! 😀
Pozdrawiamy!
Monika N
18 czerwca, 2014uwielbiam kurczaka! 🙂 Ten wygląda bardzo smakowicie 🙂
Izabela
18 czerwca, 2014srirarcha? jeszcze się z takim nie spotkałam w sklepach 🙂 ale orient na talerzu uwielbiam!
ciornaofca
18 czerwca, 2014aż mi ślinka cieknie 😀
Jolanta Strażyc
18 czerwca, 2014Wygląda baaardzo apetycznie. Już sobie wyobrażam jak fantastycznie smakuje 🙂
Aleksandra Anna
18 czerwca, 2014mmmm jak ładnie wygląda danie 😉
Patrycja Z
18 czerwca, 2014Mm..wygląda znakomicie a smakuję na pewno przepysznie
Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;*
Małgorzata K.
18 czerwca, 2014Za kurczakiem nie przepadam, jedynie filety zjem 🙂
Lia Crystal
18 czerwca, 2014Great recipe, thanks for sharing. It looks so delicious. 🙂
Fashion Happenss
Marta
18 czerwca, 2014uwielbiam takie smaki, ja robię w marynacie tajskiej z miodem i imbirem, ale dodaję też chili, żeby było słodko-pikantnie 🙂
cyrysia
18 czerwca, 2014Lubię orientalne smaki, ale nie zawsze umiem je właściwie przygotować, dlatego dziękuje tobie za powyższy przepis. Chętnie go wypróbuje. Mam nadzieję, że mi się uda i będzie smakować.
anushkadesign
18 czerwca, 2014Karolinko, a co to jest za sos? Uwielbiam kurczakak w każdej postaci i chciałabym spróbować, ale nie wiem, gdzie taki sos można kupić…
Będę szukać, u nas w Galerii Krakowskiej jest taki sklepik z przyprawami i potrawami z calego świata, więc moze tam dostanę 🙂
Wygląda bardzo smakowicie i choć, niestety, nie mogę jeść pikantnych potraw, to się skuszę i zrobię. Świetny przepis.
Pozdrawiam ciepło. Ania
Ola
18 czerwca, 2014Rzeczywiście szybki przepis! Wygląda bardzo smacznie:)
Ewa Bl
18 czerwca, 2014Z pewnoscia wyprobuje, uwielbiam kurczaka w kazdej postaci 😉
Magdalena Majda
18 czerwca, 2014Uwielbiam orientalną kuchnię 🙂 Więc to coś dla mnie 😀
Magda C.
18 czerwca, 2014Cudownie to wygląda, musi być pyszne 🙂
Alice
18 czerwca, 2014pysznie wygląda 🙂
Networkerka
18 czerwca, 2014Sos sojowy – mniam! Muszę przetestować 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
18 czerwca, 2014Brzmi i wygląda bardzo smacznie! 🙂
mała-myśl
18 czerwca, 2014Zjadłabym 🙂 wygląda smacznie 🙂
F-lover Fashion Blog
18 czerwca, 2014wow!
kisses Gi.
new post
http://f-lover-fashion-blog.blogspot.it/
Karolina G.
18 czerwca, 2014Opis rzeczywiście prosty, przygotowanie krótkie, a wygląd apetyczny. Nic tylko iść do sklepi i kupić składniki 😉
Weronika Domogród
18 czerwca, 2014Na pewno pyszny i kruchy, o czym mówia składniki, jak ocet… tylko sosu Sriracha nie próbowałam. Strasznie zgłodniałam…
Patrycja Pieguska
18 czerwca, 2014świetny przepis! inie znam sosu Sriracha;) Jeśli tylko go tu w uk znajdę, na pewno zrobię – chyba;) lubię takie smaki…
pozdrawiam ciepło
🙂
Krystyna Boner
18 czerwca, 2014Robię potrawy z dodatkiem orientalnych przyprawę. Tego sosu nie dodawałam i nie znam. Ale chętnie wypróbuję, bo jestem ciekawa jego smaku 🙂 A cała potrawa rzeczywiście szybka do zrobienia 🙂
Marcela
18 czerwca, 2014Mmmm… Zdecydowanie to coś dla mnie 🙂 jest juz po 24 a ja ślinię się na samą myśl…:-p
Shadow
19 czerwca, 2014W końcu udało mi się dotrzeć do Twojego bloga, bo nie mam konta gogle plus 😉
Shirley Tay
19 czerwca, 2014Wow, what a lovely treat! It's nice to see a recipe. I've also just published a food post 🙂
Paulina
19 czerwca, 2014Na pewno wyszedł pyszny 🙂
Kathy Leonia
19 czerwca, 2014kocham kurczaka w każdej postaci 😀
Cherry Belle
19 czerwca, 2014Rybę te z by można tak zrobić? 🙂
Lex
19 czerwca, 2014Fajnie
LoliBeatrce
19 czerwca, 2014Wygląda smakowicie 😉
Weronika Rudnicka
19 czerwca, 2014robię dzisiaj na obiad! na bank!
weronikarudnicka.pl
pirelka
19 czerwca, 2014Nie przepadam za pikantnymi smakami, ale kurczak wygląda smakowicie 🙂 dawno nie jadłam takiego udka 🙂
The AnarCHIC
19 czerwca, 2014yummy! we want to try it!
Un abbraccio,
Eva e Valentina The AnarCHIC
Alicja R.
19 czerwca, 2014Uwielbiam kurczaka w prawie każdej postaci. O dziwo, w takiej formie jeszcze nigdy go nie jadłam. Jestem ciekawa jakby smakował 🙂
Anonimowy
19 czerwca, 2014Uwielbiam kurczaka!
Omomom
http://www.magfashion.pl
Anett B
19 czerwca, 2014Looks good!
http://bellapummarola.blogspot.it/
Paulina Urbańczyk
19 czerwca, 2014Aż mi ślinka cieknie :))
Mama Laurki testuje
19 czerwca, 2014wyglada bardzo apetycznie 🙂
Madame Madeleine
19 czerwca, 2014Przepysznie wyglądają 🙂
Tinaaa
19 czerwca, 2014Musi być smaczny. 🙂
Gaja
19 czerwca, 2014Przepis do zrobienia w zapracowane popołudnie 🙂
Magdalena N.
19 czerwca, 2014Przyznaję , że takiego kurczaka jeszcze nie jadłam. Wygląda wspaniale 🙂
Ania W
19 czerwca, 2014Po raz pierwszy słyszę o sosie sriracha 😉 Ale chętnie bym go wypróbowała 🙂 Lubie takie nowości w kuchni 🙂
VERONME
19 czerwca, 2014Musi być przepyszne 🙂
Tosia
19 czerwca, 2014Lubię pikantne 🙂
Marionetka Mody
19 czerwca, 2014mniam, jak to pięknie wygląda!
Gąska
19 czerwca, 2014mmmm smakowicie!
Dario Venuti
19 czerwca, 2014perfect post
FASHIONSEDUCER.COM
aschaaa
19 czerwca, 2014kurcze przepis fajny ale nie zma tego sosu Sriracha…. musze isc do jakiegos hindusa popytac 🙂
Kordian Królik
19 czerwca, 2014O, a ten przepis będę musiał wypróbować 🙂
Dieta moja pasja.
19 czerwca, 2014Kurczak imbir ocet…doborowe towarzystwo 🙂
misskitin
19 czerwca, 2014Kompletnie nie znam tego sosu, ale że lubię wszelkie orientalne smaki to z chęcią spróbowałabym takiego kurczaka 🙂
Dziękuje za odwiedziny 🙂
Pozdrawiam 🙂
napiecyku.pl
19 czerwca, 2014Pałeczki po tajsku zawsze smakują, po porostu nie da się ich nie lubić 🙂
Gosia
19 czerwca, 2014O tym sosie jeszcze nie słyszałam
Maya catchthosemoments
19 czerwca, 2014Fajny przepis! Ja uwielbiam kurczaka i każdy inny przepis niż posiadam jest super, bo za każdym razem to dziwne mięso smakuje inaczej i za to je lubię. Niby mdłe samo w sobie a jednak pyszne!
Carrie
19 czerwca, 2014Uwielbiam pikantne potrawy 🙂 Czytanie tego o tej porze narobiło mi niezłego smaka!
Kristof Radke
20 czerwca, 2014Nie jadam kurczaka w takiej postaci, ale pewnie jest smaczny 🙂
ulabrzydula
20 czerwca, 2014Nigdy nie robiłam takiego kurczaka. Ślinka mi cieknie 🙂
Jadwiga K.
20 czerwca, 2014Takie orientalne dania z moim chłopakiem lubimy najbardziej :))
Zdeterminowana Ana
20 czerwca, 2014Trzeba będzie wypróbować, bo wygląda smakowicie. 🙂
Joanna
20 czerwca, 2014Wypróbuję ten sos!
ivona
20 czerwca, 2014Nie przepadam za kuchnią orientalną, ale wygląda smakowicie.
IN & OUT
20 czerwca, 2014smakowity,musze wyprobowac
http://zielonoma.blogspot.it/
Norrie
20 czerwca, 2014Nie przepadam za imbirem, ale patrząc całościowo przepis – wygląda smakowicie!
czar-życia
20 czerwca, 2014o to musimy spróbowac, kurczak jest dobry pod kazda postacią 🙂
Paulina A
20 czerwca, 2014Musi być pyszne 😉
Ola
20 czerwca, 2014o tym sosie nie słyszałam, choć jestem fanką kuchni orientalnej. jaki ma mniej więcej smak?
admin
20 czerwca, 2014Jest bardzo ostry, bo ma aż 61 % chilli.
bernikula
20 czerwca, 2014Uwielbiam potrawy z sosem sojowym:)
Patrycja Chrzanowska
20 czerwca, 2014Uwielbiam tego typu jedzenie. W ogóle lubię jeść. Już to chyba mówiłam 😉
Ines RdP
20 czerwca, 2014a może coś wege?? :)))
http://www.thegrisgirl.blogspot.com.es
Mariska
20 czerwca, 2014a mnie właśnie głód zżera i nie mogę na to patrzeć hihi 🙂 uwielbiam kurczaka!
Paola Lauretano
20 czerwca, 2014Yummy!!!
Happy WE!!!
Ciao bellissima, kisses!!!
http://expressyourselfbypaolalauretano.blogspot.it
Jackie Harrison
21 czerwca, 2014I need to try this all I need is ginger.
http://tifi11.blogspot.com
Angelika Ś.
21 czerwca, 2014kolejny przepis do wypróbowania:)
Cristina R. SOFIS CLOSET
21 czerwca, 2014amazing dish!
xoxo
http://sofiscloset.blogspot.it/
Sharon D
21 czerwca, 2014Wow. This looks really yummy. I like that it's simple to do too! ^.^
Glam up your Lifestyle
21 czerwca, 2014Also ich muss sagen, bei dir gibt es immer was leckeres zu Essen.
http://glamupyourlifestyle.blogspot.de/
Codzienność Skrzeczy.
21 czerwca, 2014Jakoś tak mi się przypomniało z tym tematem. Ciekawy przepis, choć osobiście bardziej odpowiadają mi klimaty typu makaron, pizza.
Pozdrawiam!
Rita Raga
21 czerwca, 2014Też nie słyszałam o takim sosie, brzmi intereująco – tym bardziej, że orientalne smaki to właśnie moje klimaty 🙂
Lia Crystal
21 czerwca, 2014Have an amazing day and weekend. 🙂
Beauty Unearthly
21 czerwca, 2014Great…Thx for sharing dear..:-) xx
Wiola N.
21 czerwca, 2014Pierwszy raz słyszę o tym sosie Sriracha, z chęcią bym wypróbowała ten przepis 😉
Ewelina K
21 czerwca, 2014Ciekawy przepis, nigdy nie słyszałam:)
Alicja Kozubska
21 czerwca, 2014To zdecydowanie nie dla mnie, nie jem mięsa.
Beautetude
21 czerwca, 2014Looks delicious.
Beautetude
Monika P.
21 czerwca, 2014Musi świetnie smakować! Lubię eksperymentować w kuchni lecz niestety moi domownicy lubią tradycyjne dania… i muszę jeść sama 😉
Oferial Oferial
21 czerwca, 2014Sosu Sriracha jeszcze nie miałam 🙂
Marti
21 czerwca, 2014Wygląda przepysznie! I jestem pewna tak samo też smakuje 🙂
Turkusoowa
21 czerwca, 2014po co ja tu weszłam o północy,teraz głodna pójdę spać 😀
wygląda apetycznie i prawie czuję zapach <3
Drink My Tea Shirt.
22 czerwca, 2014Bardzo mnie zachęcił ten przepis, choć nie wiem jak bym zniosła srirachę, słyszałam, że jest diabelnie ostry ;D
alicjamagdalena
22 czerwca, 2014Aż się głodna zrobiłam 🙂
Lena L.
22 czerwca, 2014Mmmmm.. wygląda naprawdę bardzo zachęcająco i musi być pyszne! 🙂
Renia
22 czerwca, 2014Fajny przepis:))lubię pikantnie i lubię kurczaki,chętnie wypróbuję:))Pozdrawiam serdecznie:)
Oriana Campanella
22 czerwca, 2014I don't eat meat because I'm vegetarian. Hope you share some delicious veg recipe sooner or later, Thanks for your visit, dear!
Kisses
Oriana
http://www.stylexis.com
Paznokciowe Lovee.
22 czerwca, 2014Ależ zgłodniałam!
Alicia Mackin
22 czerwca, 2014Oh wow you just made me really hungry.
Allie of ALLIE NYC
allienyc.com
Alice
22 czerwca, 2014wygląda przepysznie 🙂
Eklerek ♥
22 czerwca, 2014Super to wygląda 😀
Muszę się rozejrzeć za tym sosem, lubię dodatki pikantne, a ten brzmi naprawdę ostro 😀
Cukrowy motyl
22 czerwca, 2014Już coś w podobnych klimatach kilka razy robiłam, na pewno kurczak wyszedł bardzo dobry. 🙂
Lucy nails
22 czerwca, 2014Nigdy nie próbowałam kuchni orientalnej, Twoje danie wygląda apetycznie 😉
karolyna
22 czerwca, 2014nienie, to nie dla mnie 🙂
eni k.
22 czerwca, 2014Wow!!! Now I'm hungry!!! Kisses (and thank you for your visit),
Eni
http://eniwherefashion.blogspot.it/
Pomarancza
22 czerwca, 2014Jakie apetyczne!
Monnie
23 czerwca, 2014Uwielbiam kurczaka na różne sposoby 🙂 A najbardziej na ostro albo właśnie orientalnie 🙂
Monika
23 czerwca, 2014Nowy pomysł na kurczaka. Świetnie!
oczynamode
23 czerwca, 2014Nie wiem dlaczego, ale nie jestem w stanie zjeść czegoś co ma w sobie kość.
Anna
23 czerwca, 2014smakowicie wygląda:)
Gosia i Mariusz
24 czerwca, 2014Wygląda ciekawie;ale najbardziej zaintrygował mnie ten sos;bo powoli próbujemy w kuchni kuchni indyjskiej i temat bardzo mnie zaciekawił 😉
プoƛηɳค I.-K.
24 czerwca, 2014Kurczę, to kurczę wygląda bardzo apetycznie!
Muszę spróbować!
Pozdrowienia! j.
ti ka
25 czerwca, 2014mmm.. aż pypcia nabrałam!
Magda C.
4 lipca, 2014Bardzo ciekawy przepis, wygląda mega apetycznie! 🙂