Karkówka marynowana w musztardzie

Pozostajemy w temacie kuchni, dziś jednak mam dla Was pomysł na obiad. Karkówka – ale nie jako pieczeń, a w formie kotletów. Wydaje się banalne? Nic takiego! To marynata sprawia, że to danie ma wyjątkowy smok. Posmak musztardy, czosnku i ziół, a wszystko opakowane w panierkę z dodatkiem żółtego sera. Zapewniam, że nie pożałujecie…
Karkówka marynowana w musztardzie
Składniki:
- 4 łyżki przyprawy w płynie typu Maggie
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki musztardy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 jajka
- mąka
- bułka tarta
- 4 łyżki tartego żółtego sera
- sól
- pieprz
- 1/2 kg karczku wieprzowego bez kości
Karkówkę pokroić na plastry i lekko rozbić je tłuczkiem. Z przyprawy w płynie, musztardy, oliwy, soku z cytryny, posiekanego czosnku i przypraw zrobić marynatę. Posmarować nią mięso z obu stron i odstawić do lodówki na minimum godzinę.
Zdjąć nadmiar marynaty z kotletów i panierować kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej wymieszanej z żółtym serem.
Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju i obu stron do lekkiego zarumienienia (ok. 1-2 minuty z każdej strony). Następnie zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze przez 10 minut co jakiś czas obracając, aby się nie przypaliły.
Smacznego!
A Wy macie jakieś nietypowe pomysły na karkówkę?

monika olga czyta
5 listopada, 2017Wygląda bardzo smakowicie. Przepis z pewnością wykorzystam, bo prawdę mówiąc, moja kuchnia jest dość przewidywalna. A tu będzie niespodzianka dla męża :). Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Ania
5 listopada, 2017Uwielbiam karkówkę w musztardzie 🙂 nasz przepis troszkę inny jest i tu mój maż jest specjalistą 🙂
L.B.
5 listopada, 2017Nie przepadam za karkówką, ale jak tak patrzę na tą fotografię to wygląda naprawdę nieźle ;).
Mozaika Rzeczywistości
5 listopada, 2017Jeśli chodzi o karkówkę to miałem okazję jeść idealną wręcz z grilla jak nad morzem byłem w te wakacje. 🙂 Ogólnie nie przepadam za karkówką, jednak tamta ukradła mi serce.
Też nie mam doświadczenia w temacie ślubu, po prostu się dziwię czasem rzeczom, których nie rozumiem do końca. 🙂 Ot co.
Pozdrawiam!
AgaMamaDusi
5 listopada, 2017Ja z mięsa jadam akurat tylko pierś z kuraka ale mojemu Lubemu napewno by posmakowała taka karkóweczka 😉
kasztanowydomek
5 listopada, 2017Bardzo apetycznie wygląda!
Pozdrawiam serdecznie! 🙂
xxBasia
Beauty Unearthly
5 listopada, 2017Looks delicious!!! Thank you for recipe 🙂
Marzena
5 listopada, 2017Na danie nabrałam ochoty 🙂 Myślisz że zamiast karkówki będzie dobry schab albo pierś z kurczaka ?
Noel
5 listopada, 2017Wypróbuję, bo to są zdecydowanie moje smaki 🙂
Michalina
5 listopada, 2017U mnie tylko karkówka z grilla, za którą nie przepadam, więc na stałe usunęłam ją z jadłospisu. Z Twojego przepisu na pewno skorzystam, bo to będzie odskocznia od standardowej tłustej karkówki 🙂
Nora Gouma
5 listopada, 2017Sounds such great recipe, I would love to try it very soon, thank you for sharing!!!
xxx
http://www.modelonamission.com
Patryk | Blog o żywieniu zbiorowym
5 listopada, 2017Pysznie wygląda karkówka 🙂 Podoba mi się taki sposób przyrządzenia karkówki 🙂 Taką karkówkę bardziej lubię niż z grilla 🙂
Pozdrawiam,
Patryk
Ania
5 listopada, 2017Uwielbiam karkówkę, a taką jak przygotowałaś mogłabym jeść codziennie 🙂 Pyszności 🙂
babaluccia
5 listopada, 2017What a great recipies my dear, I love your photos too.
Kisses
Carmy
5 listopada, 2017must be so good 🙂
Blackswan
6 listopada, 2017Oh wow, I’m drooling, dear! xoxo
Angie@Angie's Recipes
6 listopada, 2017That looks super yum!
Megly
6 listopada, 2017Bardzo ładnie się prezentuje! Chyba najbardziej podoba mi się w niej to, że st tak ładnie podana.
Świetnie musi smakować… no i oczywiście każdy z pewnością chętnie by się poczęstował.
Rewelacja 🙂
Pozdrawiam ciepło! 🙂
Ania
6 listopada, 2017ale pysznosci, moje chłopaki by się z pewnoscią ucieszyli z takiej karkówy bo oni tylko mięso i mięso ;D
Sara
6 listopada, 2017Thank you for sharing… So good!
https://chicchedimamma.com/
Magda
6 listopada, 2017Za karkówką jakoś nie przepadam, ale może to kwestia przygotowania, chętnie spróbowałabym Twojej wersji 🙂
Luna
6 listopada, 2017Wygląda bardzo smakowicie:)
karodos.pl
6 listopada, 2017Karkówka to jedno z moich ulubionych mięs 🙂 Bardzo ją lubię szczególnie duszoną z grzybami 🙂
Kathrine Eldridge
6 listopada, 2017This looks delicious! Thank for sharing this recipe.
https://www.kathrineeldridge.com
Irreplaceable fashion
6 listopada, 2017Wygląda przepysznie:)
Ania
6 listopada, 2017Mniam mniam mniam. Ależ pyszności!!!! Uwielbiam!
Angelika i Monika (Candy Pandas)
6 listopada, 2017Nasz tato by się rozpłynął na jej widok 😛
Impératrice
6 listopada, 2017Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga i przepraszam, za późną odpowiedź (miewam wybitnie opóźniony zapłon, niestety).
Na gotowaniu się nie znam i prawdopodobnie się tego nie nauczę (generalnie, dobrze mi z tym), ale – gdyby zamiast karkówki, podstawić inne, koniecznie ptasie mięso – to chętnie wykorzystałabym kogoś do przyrządzenia mi takiego dania.
Pozdrawiam 😀
Jola (Pixel Kolor)
6 listopada, 2017Narobiłaś mi smaku, choć ja w tym miesiącu staram się omijać mięso.
piegusek
6 listopada, 2017wygląda apetycznie:)
makrela
6 listopada, 2017od czasu do czasu u mnie pojawia się karkówka, która wcześniej przez noc leży w lodówce w marynacie z czerwonego wytrawnego wina, oliwy i przypraw. w tej postaci również świetnie nadaje się na grilla.
nerline
6 listopada, 2017This looks so so good. Thanks for sharing.
marcepanowykacik
6 listopada, 2017Lubie karkówkę. Do tej pory robiłam w postaci duszonej. Chętnie przetestuje wersje smażoną. Pozdrawiam gorąco ❤
Dorota K
6 listopada, 2017Wygląda bardzo apetycznie, chociaż staram się unikać mięsa 😉
Renia
6 listopada, 2017Chętnie wypróbuję,bo wygląda bardzo apetycznie:))Pozdrawiam serdecznie:))
Vika
6 listopada, 2017Looks very interesting. Thanks a lot for sharing and have a nice day)
Domogród
6 listopada, 2017Pysznie tu u Ciebie – musztarda to bardzo dobry składnik do marynaty. Przyznam się, ze nie próbowałam mieszańca bulki tartej i sera- na pewno przetestuję.
Jolanta Pawlak
6 listopada, 2017To się nazywa karkówka, wygląda pysznie i chętnie zjadłabym, zapamiętam , pozdrawiam.
Marta
6 listopada, 2017Nie przepadam z karkówką, ale marynata na pewno jest super 🙂
Małgorzata G.
6 listopada, 2017Wpadam na obiadek do Ciebie 🙂
czerwonafilizanka
6 listopada, 2017Robiłam coś podobnego – pychotka
Renata Mój dzień
7 listopada, 2017u nas zazwyczaj duszona albo pieczona, jakos kotlety z karkówki nie chcą, ale podobną panierkę przygotowuję do schabu:)
Lazurkowasztuka
7 listopada, 2017Takie mięso to kompletnie nie dla mnie 😛
Zwykła Matka
7 listopada, 2017Uwuelbiam 😉 W ogóle lubie smak musztardy i czasem robię klopsiki w sosie musztardowym 🙂
Dorota z kobietytomy.pl
7 listopada, 2017Ogólnie nie lubię za bardzo karkówki…ale mięsa marynowane w musztardzie zazwyczaj smakują lepiej, także kto to wie 😉
oko
7 listopada, 2017Szanowna Pani wie jak trafić…
przecież nie wyszedłbym stamtąd – tzn z tego miejsca gdzie serwują podobne historie…
nie darmo mówią, że przysłowia mądrość narodów noszą w kieszonce fartuszka – od samego czytania jestem głodny.
daleko trzeba szukać onych karkówek w wersji autorskiej?
Margaret Dallospedale
7 listopada, 2017It looks very good! I have saved the recipe! Thanks for sharing
Kiss
Maggie D.
IndianSavageBlog by Maggie Dallospedale
agata
7 listopada, 2017Nie przepadam za smakiem karkówki 🙂
Kathy Leonia
7 listopada, 2017mi karkówka nie smakuje;p
Marta
7 listopada, 2017Bardzo apetyczne danie 🙂
Rena
7 listopada, 2017Mniam Mniam wygląda na pychotkę 🙂
http://spicetki.blog.pl/
Agnieszka Wieczorek
7 listopada, 2017Mięso marynowane zdecydowanie zyskuje na smaku! Karkówka marynowana w musztardzie musi smakować rewelacyjnie 🙂
madziakowo
7 listopada, 2017jestem bardzo glodna przez ciebie:)
StyleNails&You
7 listopada, 2017Narobiłaś mi smaka na karkówkę 😀
Ervisha
7 listopada, 2017Mój bat lubi 🙂
PS Wspomniałaś u mnie o grubej księdze z baśniami Andersena… powiesz z jakiego wydawnictwa? Może pokażesz zdjęcie? Byłabym wdzięczna 🙂 Sama sobie nie chciałabyś tych baśni poczytać? 😉
Karolina Krawczyk
7 listopada, 2017Pewnie, że pokażę, tylko muszę się do niej dokopać w kartonach 🙂 Mimo tego, że przeprowadziłam się już jakiś czas temu biblioteczka jeszcze się nie doczekała realizacji i książki czekają na rozpakowanie 🙂
Ervisha
11 listopada, 2017Poczekam ile będzie trzeba 🙂 Chyba wiem co to za zbiór (widziałam takie potężne w internecie z czerwoną lub białą okladką) – jestem ciekawa, czy to ten o ktorym myślę 😉
Karolina Krawczyk
11 listopada, 2017Bordowa, sztywna okładka z ilustracją 🙂 Postaram się poszukać dziś.
Ervisha
17 listopada, 2017Znalazłaś? 🙂
kuchnia u Krysi
7 listopada, 2017Karkówka z takiej marynaty musi pysznie smakować. Oj, narobiłaś mi smaka 🙂
Emilia
8 listopada, 2017Wygląda apetycznie, taki przepis pierwszy raz widzę 🙂
Vika
8 listopada, 2017As usual interesting post! Thanks a lot for sharing)
Dorota
8 listopada, 2017Wygląda na pysznie soczystą. Skorzystam z Twojego przepisu na marynatę, ale zastanawiam się, czy równie smaczne byłyby kotlety pieczone:)
Słodyczarnia
9 listopada, 2017Świetny pomysł bardzo lubię dodatek musztardy do dań 🙂 Wygląda pysznie 🙂
Gina Beltrami
9 listopada, 2017It’s very good!!!
xoxo Gina
new post
F-Lover Fashion Blog by Gina Beltrami
Alessandra
9 listopada, 2017It looks delicious
http://www.alessandrastyle.com
Meggie
9 listopada, 2017Z przyjemnością przepis wypróbuję 🙂
Alifya Plumber
9 listopada, 2017Ooh this looks delicious! 🙂
https://www.alifyalifestyle.com/
Mercy
10 listopada, 2017Looks really good! I feel hungry looking at it 🙂
http://www.busyandfab.com
An O
10 listopada, 2017Uwielbiam karkówkę. Twój przepis na pewno zagości na moim stole 🙂
sandicious
10 listopada, 2017mięsa nie jadam, ale mój facet uwielbia karkówkę. Zapewne zachwycał się tym daniem.
My Strawberry Fields
10 listopada, 2017Uwielbiam mięso marynowane w musztardzie, najlepiej z dodatkiem miodu! Ah, aż zgłodniałam 🙂
Наталья Белогловская
10 listopada, 2017Looks so delicious!
pirelka
11 listopada, 2017Wygląda pysznie, aż zrobiłam się głodna 🙂
Aneczka
11 listopada, 2017Zjadłabym z przyjemnością taką 🙂
Żaneta Serocka
11 listopada, 2017pysznie wygląda i na pewno tak samo pysznie smakuje.
Karolina Gie
12 listopada, 2017Dawno jej nie robiłam, a jest pyszna 🙂
Vika
12 listopada, 2017As usual very interesting, dear! Thanks a lot for sharing)
tr3ndygirl fashion & beauty blog
12 listopada, 2017delicious recipe as always my dear
NEW REVIEW ON MY BLOG <<< Orologio.it crono watch for man >>>
have an happy day
kisses
Alice
13 listopada, 2017smacznie wygląda 🙂
www.love-your-life.pl
13 listopada, 2017ulubione danie ojca 🙂
Sharon D.
14 listopada, 2017This looks absolutely delicious!
LeaSeveride
14 listopada, 2017Ja lubię karkówkę i wolę mięso na ostro, ale narzeczony nie może jeść ostrych rzeczy, więc niestety robię delikatne.
Martina
14 listopada, 2017Great recipe and amazing blog!
Kisses
Martina
http://www.pinkbubbles.it
weronika
14 listopada, 2017No i wyjdę na sierotę kulinarną, ale karkówki w panierce to nigdy nie jadłam… 🙁 Muszę spróbować! Koniecznie!
Vika
14 listopada, 2017Thanks for the interesting post dear) Have a nice evening!
napiecyku
14 listopada, 2017Pyszny miałaś obiadek 🙂
BEATA REDZIMSKA
15 listopada, 2017Karolina, rozmarzylam sie, rozplywam sie cala w cieknacej mi z ust strumieniami slince, tymbardziej, ze zjadlam leciutkie sniadanie, wciagnelabym taka karkoweczke w calosci na jedno posiedzenie. Pozdrawiam serdecznie Beata
iza
15 listopada, 2017bardzo fajny przepis
Jackie
15 listopada, 2017My type of meal simple light and delicious well done
Matka na Szczycie
16 listopada, 2017Oooo, karkówka zdecydowanie na tak! Jestem wielkim mięsożercą 🙂
Kamila
17 listopada, 2017Smacznie wygląda ale niestety muszę być na diecie nie mogę karkówki, więc wielka szkoda 🙁
Pani KoModa
20 listopada, 2017Jadłabym. 🙂 muszę pokazać przepis mojemu ukochanemu może mi zrobi!
Kinga K.
21 listopada, 2017Lubię karkówkę,jeśli jest dobrze zrobiona 🙂
karyn.pl
21 listopada, 2017ojej jakie cudowności :* chce to na obiadek:*
buziaki:*
http://WWW.KARYN.PL
Sibaritismos de Inma
22 listopada, 2017tiene que estar delicioso
Marta
26 listopada, 2017Wstyd się przyznać, ale nie jadłam karkówki w bułce tartej, muszę nadrobić zaległości 🙂
mojewypiekiinietylko
5 grudnia, 2017Staram się prowadzić kuchnię urozmaiconą. Lubię potrawy tradycyjne, ale szukam też nowych, ciekawych smaków. Jestem pewna, że Twoja karkówka skradłaby serce moje i moich domowników. 🙂
Ela Dz
10 grudnia, 2017Niezła sztuka mięsa, musztarda daje fajny smak i ułatwia pracę.
Małgorzata G.
10 grudnia, 2017Ja to śednio przepadam za karkówką, gdyż ona zazwyczaj jest bardzo żylasta
Emily Tang
23 grudnia, 2017Thanks for the recipe! I think it’s useful to those wanna prepare Christmas feast!
Magdalena Brud
2 stycznia, 2018Karkówkę na ogół w całości przyprawiam na noc – wyciśnięty czosnek, dużo pieprzu – głównie ziołowego, papryka, curry i co tam kto jeszcze lubi, rano w rękaw, kilka łyżek wody i do piekarnika z termometrem lub na czas 60 minut /1kg i 10 minut na każde dodatkowe 10 dag mięsa. Jest smaczna i na pewno zdrowsza bez panierki, Chociaż tak smakowicie nie wygląda.
Iwona
17 października, 2019Zapisuję do spróbowania 🙂
Iwona
22 grudnia, 2020Karkówka wygląda wspaniale 🙂