Borówki amerykańskie z jogurtem i miodem

Sezon na borówki amerykańskie właściwie dobiegł już końca, ale mam nadzieję, że dobrze go wykorzystaliście. Dziś przepis, który świetnie sprawdzi się także w przypadku borówek mrożonych, a pozwoli korzystać dalej z dobrodziejstw tych owoców. Z właściwości tych owoców korzystać warto, bo działają uspokajająca, a do tego świetnie regenerują wzrok. Dziś u mnie w postaci koktajlu, który często sobie przygotowuję na drugie śniadanie.

borówki amerykańskie

Borówki amerykańskie z jogurtem i miodem

Składniki:

  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 25 dag borówek
  • 2 łyżki płynnego miodu

Wlać do blendera jogurt naturalny, wsypać borówki amerykańskie i dodać płynny miód. Zmiksować wszystko i rozlać do szklanek. Koktajl można udekorować listkiem mięty.

borówki amerykańskie

Jeśli lubicie borówki, przypominam także dwa inne przepisy z ich udziałem:

Borówka amerykańska jest bogatym źródłem witamin oraz makro- i mikroelementów. Zawiera witaminy A, B, C, E oraz PP, a także cynk, potas, selen, miedź, magnez, żelazo, wapń oraz bardzo dużą ilość antyoksydantów. Jej owoce są bardzo dobrym źródłem polifenoli, które działają przeciwzapalnie, antykancerogennie oraz przeciwdziałają chorobom układu krążenia. Owoce te stosuje się także w leczeniu zespołu przewlekłego zmęczenia, infekcji skóry, zaburzeń przewodu pokarmowego, a także chorób nerek i układu moczowego. Borówka pomaga także walczyć z pasożytami jelitowymi u dzieci. Taki koktajl to samo zdrowie – mam nadzieję, że się skusicie!

borówki amerykańskie

Smacznego!

Buziaki!
signature
Subskrybuj, żeby nie przegapić żadnego posta!
Podaj swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach!
Tagi

Co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Alessandra
    30 października, 2017

    It looks delicious, I want to try it
    http://www.alessandrastyle.com

  • Gina Beltrami
    30 października, 2017

    I like it very much!
    xoxo Gina

    new post
    F-Lover Fashion Blog by Gina Beltrami

  • jotka
    30 października, 2017

    Ja lubię w każdej postaci, nawet bez miodu!

  • Noel
    30 października, 2017

    Świetny pomysł na wykorzystanie borówki amerykańskiej 🙂 Mam trochę zamrożonej, więc chętnie wypróbuję 🙂

  • kuchnia u Krysi
    30 października, 2017

    Borówki amerykańskie uwielbiam. Jem je często bez dodatków. Czasami piekę z nimi ciasta. Ale można wzmocnić smak poprzez dodanie, tak jak Ty zrobiłaś miodu i jogurtu. Pysznie 🙂

  • Ania
    30 października, 2017

    Bardzo lubię borówki i często robię je z jogurtem – nie dość, że pyszne to jeszcze zdrowe 🙂

  • Megly
    31 października, 2017

    Przesmaczne są amerykańskie boróweczki.
    Bardzo lubię wszystko, co borówkowe/jagodowe, więc coś czuję, że bardzo by mi zasmakował.
    Doskonały przepis na słotną jesień 🙂
    Pozdrawiam! 🙂

  • iwona
    31 października, 2017

    Wow, ale pyszności. A ja kurczę nie zamroziłam. Gapa ze mnie. Ale pojadłam sporo w sezonie:)

  • 30plus blog
    31 października, 2017

    Pyszności 🙂 Mam od kilku lat własne krzewy i co roku są wspaniałe zbiory 🙂

  • K.
    31 października, 2017

    nie przepadam za jogurtami naturalnymi, ale chyba bym się na taki skusiła 🙂

  • Urszula
    31 października, 2017

    Bardzo lubię owoce borówki, mam w ogródku kilka jej krzaków.
    Ale ptaki tez je lubią…

  • Zwykła Matka
    31 października, 2017

    Moja córka uwielbia borówki 🙂

  • tr3ndygirl fashion & beauty blog
    31 października, 2017

    it sound healty and delish
    NEW REVIEW ON MY BLOG <<< Sardinian ferries >>>
    have an happy day
    kisses

  • L.B.
    31 października, 2017

    Jak świetnie wygląda! Filetowy i z listkiem mięty, wypiłabym, tym bardziej, że moje oczy są ostatnio przemęczone i potrzebują wsparcia.

  • Sharon D.
    31 października, 2017

    Love this. It looks delicious!

  • Angie@Angie's Recipes
    1 listopada, 2017

    Such a healthy and delicious yoghurt drink!

  • Anna
    1 listopada, 2017

    Ekstra przepis! Moje smaki 🙂

  • Kinga K.
    1 listopada, 2017

    Uwielbiam borówki 🙂

  • Iwona Zmyslona
    1 listopada, 2017

    Uwielbiam jagody, a borówka amerykańska jest bardzo do nich podobna. Niestety nie kupowałam do przetworów ani jedzenia. Teraz jednak jeżeli gdzieś jeszcze uda się synowi ją znaleźć, to poproszę by kupił, tym bardziej, że pomaga na wzrok. Pozdrawiam.

  • Jackie
    1 listopada, 2017

    I’m in the mood to drink a healthy smoothie you just inspired me to go for it looks delicious

  • Smak lata ^^ Marzy nam się taki koktajl 😀

  • Renata Mój dzień
    1 listopada, 2017

    uwielbiam do tego stopnia że mam 7 krzaczków w ogrodzie, zjadamy wszystkie na bierząco, wiec o mrożeniu nie było mowy:)

  • Katarzyna
    1 listopada, 2017

    Deser idealny dla mnie- 🙂 uwielbiam borówki i miód

  • Leseratte
    1 listopada, 2017

    Bomba witaminowa!!! Uwielbiam takie dobroci; słodkie, zdrowe i pyszne.
    Pozdrawiam 😉

    leseratte.blog.pl

  • Paola Lauretano
    1 listopada, 2017

    Yummy… sounds so tasty!
    Kisses, Paola.

    Expressyourself

  • Kobieta po 30
    2 listopada, 2017

    Uwielbiam borówki, to moje jedne z ulubionych owoców, trochę szkoda, że sezon już prawie za nami…

  • Magda
    2 listopada, 2017

    Fajny koktajl, zdrowy i smaczny, borówki wyglądają niepozornie, ale na pewno warto je jeść jak najczęściej 🙂

  • Mozaika Rzeczywistości
    2 listopada, 2017

    Wygląda smakowicie, a pewnie tak samo też smakuje. 🙂 Dobry pomysł na wykorzystanie owoców.

    Coś w tym jest muszę przyznać, bowiem były w tym roku takie miesiące, że żegnaliśmy nawet dwie czy trzy znane osoby.

    Pozdrawiam!

  • karyn.pl
    2 listopada, 2017

    Czesto biore do pracy koktajle 🙂 Szybkie proste i smaczne:)

    Buziaki:*
    http://WWW.KARYN.PL

  • wendee
    2 listopada, 2017

    looks delicious
    The Glossychic

  • Dorota
    2 listopada, 2017

    Bardzo lubię koktajle z wykorzystaniem różnych owoców. Latem robiłam ich mnóstwo. Z jagodami także. Zamroziłam troszkę borówek, więc i u mnie taki pyszny napój się pojawi:)

  • ariadna
    2 listopada, 2017

    Fajny coctail., choć zamiast miodem, posłodziłabym….bananem 😉

  • Matka na Szczycie
    3 listopada, 2017

    Uwielbiam koktajle 🙂

  • An O
    3 listopada, 2017

    Borówki amerykańskie uwielbiam. Chętnie wypróbuję Twoją propozycję koktajlu 🙂 Pozdrawiam

  • Agnieszka Wieczorek
    3 listopada, 2017

    Lubię koktajl z borówek! Pyszny i zdrowy 🙂

  • Madame Malonka
    3 listopada, 2017

    Żałuję, że nie zamroziłam sobie borówek. Teraz ceny są jeszcze wyższe. W sezonie miód mi niepotrzebny, ale teraz faktycznie może być niezłym uzupełnieniem!

  • Super jogurt z borówkami amerykańskimi 🙂 Bardzo je lubię. Są smaczne i zdrowe, więc warto je jeść.

    Pozdrawiam i życzę miłego weekendu,
    Patryk

  • napiecyku
    3 listopada, 2017

    Bardzo mi szkoda, że sezon na borówki już się skończył, a nie mam zamrożonych. Często robiłam na deser borówki z jogurtem 🙂

  • Lenya
    4 listopada, 2017

    Hello, it’s S.C. aka Mr. Boyfriend again. Lenya sends her love, she still is not able to visit blogs, so I try my best to keep in touch with her blogger friends. Thank you for thinking of her and for your lovely comment.
    best regards
    S.C. aka Mr. Boyfriend
    FashionDreams&Lifestyle

  • Jolanta Pawlak
    4 listopada, 2017

    Wĺaśnie taki przydałby mi się w tej chwili:) Lubię borówki , pozdrawiam:)

  • Gil Zetbase
    4 listopada, 2017

    So yummy and healthy!
    Have a nice week-end!
    Gil Zetbase

  • Lakierowniczka
    4 listopada, 2017

    Fajny pomysł, dawka owoców zimą 😉 Ja zawsze trochę borówki sobie mrożę żeby mieć na zimę 😉

  • pirelka
    4 listopada, 2017

    Wygląda pysznie i na pewno tak samo smakuje 🙂

  • Dili
    4 listopada, 2017

    Hello darling,
    it looks delicious! Blueberries are healthy too1
    After a long time here I am back!
    Have a nice week-end
    Hugs
    Dili
    New post: http://www.milanotime.net/im-back/

  • Lana-SHON
    4 listopada, 2017

    That’s a very tasty recipe for young and old. All my family will love it.

  • Tea
    4 listopada, 2017

    Ależ to musi być pyszne!

  • Magdalena
    4 listopada, 2017

    porcja zdrowia i smaku:)

  • Ervisha
    4 listopada, 2017

    NIe pojadłam w tym roku borówek 🙁

  • Alice
    4 listopada, 2017

    Pyszna prezentacja , mam teraz na to wielką ochotę 🙂

  • Meggie
    4 listopada, 2017

    Pysznie i zdrowo 🙂

  • czerwonafilizanka
    4 listopada, 2017

    o! Muszę kupić miód, dobrze że mi przypomniałaś

  • Jola (Pixel Kolor)
    4 listopada, 2017

    Ja dodaje do takich rzeczy jeszcze płatki owsiane.

  • Gina Beltrami
    4 listopada, 2017

    thanks for sharing, have a nice day!
    xoxo Gina

    new post
    F-Lover Fashion Blog by Gina Beltrami

  • emily tang
    5 listopada, 2017

    this is healthy

  • Rena
    5 listopada, 2017

    Mniam mniam, muszę zrobić, prosty przepis, a nie robiłam z miodem :-), dzięki. Przeczytałam po raz kolejny Twój opis pod zdjęciem, ale tym razem dłużej zatrzymałam wzrok na Twoich słowach:

    „Nie lubię ludzi, którzy wszędzie widzą problemy i narzekają, zamiast brać życie w swoje ręce.”

    Mam taką koleżankę, dokładnie taką o której piszesz w tym jednym zdaniu i ostatnio często uświadamiam sobie jak bardzo jest męcząca i jak ja przez to jakoś tak gorzej się czuje, taka zmęczona, zdenerwowana… to ja jestem osobą do której często dzwoni i wylewa wszystkie swoje „problemy”, do czasu nie zdawałam sobie sprawy że to już taki charakter i jak na mnie to oddziałowywuje, zawsze chciałam jej pomóc,poradzić, póki nie zdałam sobie sprawy że nic nie poradzę, bo ona już tak ma,że wszędzie widzi problem, zawsze ona jest biedna i nikt jej nie rozumie, zawsze jest i tak zle i moje rady nie wykorzystane, bo przecież lepiej sobie ponarzekać i poużalać się nad sobą….

    http://spicetki.blog.pl/

  • Pani KoModa
    5 listopada, 2017

    Tak połączone muszą smakować fantastycznie 🙂

  • MintElegance
    5 listopada, 2017

    chętnie bym zjadła taką przekąskę:)

  • Alessandra
    5 listopada, 2017

    It seems delicious, I would like to try it
    http://www.alessandrastyle.com

  • Agnieszka Kaniuk
    5 listopada, 2017

    Kocham borówki. Mam mrożone, więc idę korzystać z przepisu.:)

  • lekcjewkuchni.blogspot.com
    5 listopada, 2017

    Uwielbiam borówki ☺

  • Karolina Gie
    5 listopada, 2017

    Uwielbiam borówki w każdej postaci 🙂

  • Federica Di Nardo
    5 listopada, 2017

    Mmmmm!
    Looks delicious!

    Federica
    http://www.federicadinardo.com

  • Izabela
    5 listopada, 2017

    Zdrowo i pysznie, czyli tak jak lubie najbardziej!

    Pozdrawiam – http://izabiela.pl/

  • Werka777
    5 listopada, 2017

    Mam w zamrażalniku i borówki i w szafce swojski miód 🙂 Już wiem zatem, co z tych składników przygotuję. Wszystko wygląa bardzo apetycznie i pewnie też tak będzie smakowało. Uwielbiam takie zdrowe dania.

  • Sheira
    5 listopada, 2017

    Mmmm… Uwielbiam takie smaki 😉 Z chęcią zjadłabym jutro takie śniadanko, ale niestety nie mam na razie borówek 😀 Ale zapamiętam i kiedyś na pewno powtórzę 😉

  • Ania_S
    6 listopada, 2017

    Choć borówki wolę jeść bez dodatków (a jogurt wolałabym sam z dodatkiem miodu ;)), to taką mieszanką bym nie pogardziła 🙂

  • http://sin-nancy.blog.pl/
    9 listopada, 2017

    Koktajl pyszny 🙂 Ja zamiast jogurtu dałam maślankę i dołożyłam jeszcze pół banana 🙂

  • www.love-your-life.pl
    9 listopada, 2017

    Uwielbiam borówki! <3 kojarzą mi się z rodzinnym domem! 🙂

  • Beauty Unearthly
    10 listopada, 2017

    Lovely post dear! Have a great weekend! xx

  • Dalwi Szyje
    14 listopada, 2017

    Wygląda pysznie!

  • Iza
    18 listopada, 2017

    Szkoda ze skonczyl sie sezon na borowki. W taka listopadowa pogode smakowalyby najlepiej 🙂

  • The Yum List
    19 listopada, 2017

    This is my type of breakfast. Love it. 🙂

  • Mag's
    22 listopada, 2017

    Pysznie tu!

  • Martynka
    5 grudnia, 2017

    Uwielbiam owocowe koktajle! Najbardziej lubię jogurt naturalny z malinami i miodem – przepyszne! 🙂
    Pozdrawiam, M.

  • Agusto
    16 stycznia, 2018

    Właściwie to nie wiem czemu nie przyszło mi nigdy do głowy, by do jogurty z borówkami dodać miód. Zaraz wypróbuję pomysł. Zwłaszcza, że borówek zapas w zamrażarce mam znaczny, nie na darmo w okolicy funkcjonuje chyba największa w Europie plantacja 🙂