Karaibska czarna fasola z ryżem

Dziś mam dla Was danie karaibskie, bo czarna fasola pojawia się tam w wielu przepisach. Z resztą czarna fasola z ryżem jest także charakterystyczna dla Kuby i Jamajki. Takie danie może być dodatkiem do przygotowanego na pikantnie mięsa, ale może też być daniem samym w sobie, jak tym przypadku.

Czarna fasola w Europie nie jest tak popularna, jak biała czy czerwona, ale tak naprawdę to czarny koń wśród produktów fasolowych. Przede wszystkim nie tak łatwo jest ją rozgotować, więc jest idealna do dań typu curry. Świetnie łączy się z ryżem i komosą ryżową, ale polecam też sprawdzić ją w naszej popularnej fasolce po bretońsku.

W ostatnich latach strączki przeżywają prawdziwą popularność. Jemy białą fasolę, soczewicę, ciecierzycę i bób. Warto więc sięgnąć także po czarną fasolę, bo zawiera dużo białka oraz witamin B2 i B12. Jest więc idealna dla osób, które są na diecie roślinnej. Dziś mam dla Was danie, które może nie jest wybitnie polskie, ale świetnie podkreśla walory czarnej fasoli. Do tego zawiera bardzo mało tłuszczu i niewiele cholesterolu.

czarna fasola

Karaibska czarna fasola z ryżem

Składniki:

  • 0,5 kg czarnej fasoli
  • 7 szklanek wody
  • 1 średnia zielona papryka, grubo posiekana
  • 1,5 szklanki posiekanej cebuli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 liście laurowe
  • 1 ząbek czosnku
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka octu lub soku z cytyny
  • 6 szklanek ryżu ugotowanego w niesolonej wodzie
  • 1 słoik pokrojonej papryki w zalewie, odsączonej

Fasolę przebieramy, ewentualne brzydkie ziarna usuwamy. Fasolkę moczymy całą noc w zimnej wodzie. Następnie odcedzamy i płuczemy.

W dużym garnku mieszamy fasolę z wodą, zieloną papryką, cebulą, olejem, liściem laurowym, posiekanym czosnkiem i solą. Przykrywamy i gotujemy przez godzinę lub dłużej – do momentu aż fasola będzie bardzo miękka. W razie potrzeby dolewamy wodę.

Gdy fasola będzie gotowa, usuwamy liście laurowe, dodajemy ocet lub sok z cytryny i podajemy z ryżem. Dekorujemy czerwoną papryką. Można także podać fasolkę z ćwiartkami cytryny.

Buziaki!
signature
Subskrybuj, żeby nie przegapić żadnego posta!
Podaj swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach!
Tagi

Co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 komentarz
  • Wioleta Sadowska
    9 czerwca, 2021

    Jakie pyszne jedzonko. Aż zrobiłam się głodna.

  • angiesrecipes
    10 czerwca, 2021

    It looks healthful and moreish!

  • Jardian
    10 czerwca, 2021

    Świetny przepis, ale ja ogólnie nie lubię zbyt dużo jeść . Pozdrawiam 🙂

  • Radiomuzykant-ka
    10 czerwca, 2021

    Pycha!!!!

  • Ananka
    10 czerwca, 2021

    Looks so tasty and healthy 😀

  • Urocznica
    10 czerwca, 2021

    Fajne danie, chętnie kiedyś wypróbuję przepis. 🙂

  • jotka
    10 czerwca, 2021

    Za fasolą nie przepadam, w żadnym kolorze…

  • Pola
    10 czerwca, 2021

    Wygląda pysznie, i pewnie takoż smakuje 🙂

  • Monika Olga
    11 czerwca, 2021

    Idealne danie, które można zabrać ze sobą do pracy 🙂

  • L
    11 czerwca, 2021

    Danie ciekawe, chociaż czarna fasola jeśli dobrze pamiętam ma taki ostrawy wyrazisty smak. Wydaje mi się, że jadlam ją z sosem meksykańskim i makaronem.

  • Marzena T (Mania)
    11 czerwca, 2021

    Uwielbiam fasolę, ale takiej jeszcze nie miałam okazji jeść 😀

  • Elżbieta Rogalska
    11 czerwca, 2021

    Lubię takie przepisy na lekkie dania.

  • Jola [Manager Pixeli]
    11 czerwca, 2021

    Może nie dosłownie, ale na dla mnie to szybki danie, bo nie trzeba stać przy garnkach. Narobiłaś mi apatytu. 🙂

  • Klaudia
    11 czerwca, 2021

    Wygląda pysznie i Ciekawie, ale za dużo węglowodanów jak dla mnie:)

  • ellie
    11 czerwca, 2021

    Looks very tasty! Here in the states we have the black beans canned and can buy in many grocery stores dried. Sounds like a wonderful summer dish. The red peppers make it so appetizing!

  • Caitlin'nMegan
    11 czerwca, 2021

    Wonderful weekends! Pinto are probably my favorite. Black-eyed peas are amazing fresh, but I am no where I can get something like that. Even at the farmer’s market here. Great to see this plant based dish!

  • Citu
    12 czerwca, 2021

    Adoro los frijoles, gracias por la receta. Te mando un beso

  • Aisab
    12 czerwca, 2021

    Fasolę bardzo rzadko stosuję w moim meni. Ona rozdyma [beczkuje] 🙂
    A swoją drogą zaciekawiło mnie;
    czy byłaś na Karaibach albo na Kubie bądź na Jamajce?
    Ja się tam nie wybieram bo fasoli nie jadam [żart].

  • Agata
    12 czerwca, 2021

    Wygląda apetycznie 🙂 Takiej fasoli chyba jeszcze nie jadłam 🙂

  • Serpentyna
    12 czerwca, 2021

    Wydaje mi sie ze kolor grochu nie zacheca a to moze byc pomylka bo wszystkie rodzaje sa smaczne.
    Wspomnialas o bobie – uwielbiam – a jest u mnie niedostepny, nie jadlam go przez caly pobyt w USA czyli blisko 40 lat. Mozna kupic w puszkach ale smakuje inaczej i wstretnie.

  • Ervi
    12 czerwca, 2021

    Prosto i ciekawie 🙂

  • Venus
    12 czerwca, 2021

    Ciekawy przepis 🙂

  • domowe-potrawy.pl
    12 czerwca, 2021

    Nigdy nie jadłam czarnej fasoli, muszę koniecznie spróbować.

  • Tanza Erlambang
    12 czerwca, 2021

    I eat rice almost 3 times a week…. love it.

    thank you for sharing your recipe

  • Magdalena
    12 czerwca, 2021

    Super, właśnie się zastanawiałam, co zrobić na obiad.
    Wygląda smacznie!

  • Radi
    12 czerwca, 2021

    Yummm…love beans. I have tried black beans before and really loved them.

    http://www.fashionradi.com

  • Cherry Belle
    13 czerwca, 2021

    MMM boskie, ja przed śniadaniem, takze idealnie ;P

  • Paola Lauretano
    13 czerwca, 2021

    This recipe sounds delicious, thanks for sharing!
    Kisses, Paola.

    Expressyourself

    My Instagram

  • Brian Frum
    13 czerwca, 2021

    We don’t have black beans too often here but we like them. This recipe looks really good!

  • czerwonafilizanka
    13 czerwca, 2021

    Taka wegańska zupka

  • Carefully Listening
    14 czerwca, 2021

    Looks like a wonderful summer dish! Happy June!

  • Iwona
    14 czerwca, 2021

    Te karaibskie potrawy są skromne, ale pełne aromat i bardzo smaczne 😊

  • Kathy Leonia
    14 czerwca, 2021

    ja to chcę zjeść:D wygląda mega pysznie i można brać na wynos 🙂

  • Rashmi
    15 czerwca, 2021

    This looks so yummy and healthy 🙂
    Beauty and Fashion/Rampdiary/Glamansion

  • Sakuranko
    15 czerwca, 2021

    Hehhehe This is a very popular dish in my country, obviously the preparation is different but is the same end dish

  • Sady Sana
    16 czerwca, 2021

    Nie jadłam nigdy czarnej fasoli. Muszę spróbować 🙂

  • Kinga
    16 czerwca, 2021

    Apetycznie wygląda ❤

  • Andrzej
    18 czerwca, 2021

    Ooo, brzmi naprawdę spoko i wygląda nieźle. Spróbuję! 🙂 Taki wakacyjny miks.

  • Christine
    20 czerwca, 2021

    Your comment*yummy

  • Nika
    20 czerwca, 2021

    Fajny przepis, chociaż chyba nie dodałabym papryki z zalewy. Prędzej natkę 🙂

  • 7 8 Krystyna
    20 czerwca, 2021

    Ja czarna fasolę też robię z ryżem, cebulką i z pomarańcza. Wygląd potrawy super, a do tego znakomicie smakuje.

  • Słodko Słodka
    20 czerwca, 2021

    Takiej fasoli nie gościłam jeszcze w mojej kuchni, będę musiała nadrobić zaległości 🙂

  • tomthebackroadstraveller
    20 czerwca, 2021

    Your comment*…this looks tasty! Thanks for sharing.

  • bread&salt
    20 czerwca, 2021

    Very new and nice rEcole! İngredients are very rich and healthy. Looks delicious and yummy.

  • Di bloguje
    20 czerwca, 2021

    Wygląda smacznie.

  • Rowena @ rolala loves
    21 czerwca, 2021

    So delicious and healthy too. I love to have brown rice with black beans.

  • drzemiace-piekno
    24 czerwca, 2021

    Ostatnio kuzynka zaserwowała mi coś podobnego i bardzo mi smakowało. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis.

  • Iwetta Żelaznowska
    24 czerwca, 2021

    Czerwoną fasolę znam ale nie wiedziałam, że jest też czarna 🙂 Ciekawe danie 🙂

  • AMN
    25 czerwca, 2021

    U,wygląda naprawdę pysznie <3 Aż z chęcią bym spróbowała takiego dania <3

  • Simona
    20 lipca, 2021

    Karolina, this looks great! I need to give this a shot x

  • szpileczkiibabeczki
    25 lipca, 2021

    Bardzo ciekawa potrawa 😉 Wygląda bardzo smakowicie 😉

  • Christine
    25 lipca, 2021

    looks good

  • Mama z różową torebką
    17 sierpnia, 2021

    Dopiero obiad zjadłam, ale nie obraziłabym się, gdyby taki talerz mi na stół zaraz wjechał 😛

  • Pichceniomania
    22 sierpnia, 2021

    Ciekawe, prosty przepis, ciekawa jestem smaku 🙂

  • iza
    8 września, 2021

    fajny przepis :)) i pysznie wygląda

  • Dina
    29 września, 2021

    Świetny przepis! Mieszkam akurat z osobą z Barbados i on przyrządza bardzo często ryż z fasolką (gotuje je razem a fasolki nie moczy) ale jest to biała mała fasolka z czarnym oczkiem. Mega smaczne połączenie. Polecam to także. A Twój przepis chętnie wykorzystam bo bardzo lubię paprykę.

  • Wow, dość kolorowe i ciekawe danie. Pysznie prezentuje się na zdjęciu. Takie proste do wykonania. Coś wspaniałego 😃👍

    Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę Tobie miłego oraz pozytywnego dnia 🖐😃💕
    Patryk

  • Iwona
    20 września, 2022

    Gdzieś mam przepis na takie danie z książki o Kubie, ale jeszcze nie doszło do realizacji. To może skorzystam z Twojego przepisu 🙂