Karaibska czarna fasola z ryżem

Dziś mam dla Was danie karaibskie, bo czarna fasola pojawia się tam w wielu przepisach. Z resztą czarna fasola z ryżem jest także charakterystyczna dla Kuby i Jamajki. Takie danie może być dodatkiem do przygotowanego na pikantnie mięsa, ale może też być daniem samym w sobie, jak tym przypadku.
Czarna fasola w Europie nie jest tak popularna, jak biała czy czerwona, ale tak naprawdę to czarny koń wśród produktów fasolowych. Przede wszystkim nie tak łatwo jest ją rozgotować, więc jest idealna do dań typu curry. Świetnie łączy się z ryżem i komosą ryżową, ale polecam też sprawdzić ją w naszej popularnej fasolce po bretońsku.
W ostatnich latach strączki przeżywają prawdziwą popularność. Jemy białą fasolę, soczewicę, ciecierzycę i bób. Warto więc sięgnąć także po czarną fasolę, bo zawiera dużo białka oraz witamin B2 i B12. Jest więc idealna dla osób, które są na diecie roślinnej. Dziś mam dla Was danie, które może nie jest wybitnie polskie, ale świetnie podkreśla walory czarnej fasoli. Do tego zawiera bardzo mało tłuszczu i niewiele cholesterolu.

Karaibska czarna fasola z ryżem
Składniki:
- 0,5 kg czarnej fasoli
- 7 szklanek wody
- 1 średnia zielona papryka, grubo posiekana
- 1,5 szklanki posiekanej cebuli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 liście laurowe
- 1 ząbek czosnku
- 0.5 łyżeczki soli
- 1 łyżka octu lub soku z cytyny
- 6 szklanek ryżu ugotowanego w niesolonej wodzie
- 1 słoik pokrojonej papryki w zalewie, odsączonej
Fasolę przebieramy, ewentualne brzydkie ziarna usuwamy. Fasolkę moczymy całą noc w zimnej wodzie. Następnie odcedzamy i płuczemy.
W dużym garnku mieszamy fasolę z wodą, zieloną papryką, cebulą, olejem, liściem laurowym, posiekanym czosnkiem i solą. Przykrywamy i gotujemy przez godzinę lub dłużej – do momentu aż fasola będzie bardzo miękka. W razie potrzeby dolewamy wodę.
Gdy fasola będzie gotowa, usuwamy liście laurowe, dodajemy ocet lub sok z cytryny i podajemy z ryżem. Dekorujemy czerwoną papryką. Można także podać fasolkę z ćwiartkami cytryny.

Wioleta Sadowska
9 czerwca, 2021Jakie pyszne jedzonko. Aż zrobiłam się głodna.
angiesrecipes
10 czerwca, 2021It looks healthful and moreish!
Jardian
10 czerwca, 2021Świetny przepis, ale ja ogólnie nie lubię zbyt dużo jeść . Pozdrawiam 🙂
Radiomuzykant-ka
10 czerwca, 2021Pycha!!!!
Ananka
10 czerwca, 2021Looks so tasty and healthy 😀
Urocznica
10 czerwca, 2021Fajne danie, chętnie kiedyś wypróbuję przepis. 🙂
jotka
10 czerwca, 2021Za fasolą nie przepadam, w żadnym kolorze…
Pola
10 czerwca, 2021Wygląda pysznie, i pewnie takoż smakuje 🙂
Monika Olga
11 czerwca, 2021Idealne danie, które można zabrać ze sobą do pracy 🙂
L
11 czerwca, 2021Danie ciekawe, chociaż czarna fasola jeśli dobrze pamiętam ma taki ostrawy wyrazisty smak. Wydaje mi się, że jadlam ją z sosem meksykańskim i makaronem.
Marzena T (Mania)
11 czerwca, 2021Uwielbiam fasolę, ale takiej jeszcze nie miałam okazji jeść 😀
Elżbieta Rogalska
11 czerwca, 2021Lubię takie przepisy na lekkie dania.
Jola [Manager Pixeli]
11 czerwca, 2021Może nie dosłownie, ale na dla mnie to szybki danie, bo nie trzeba stać przy garnkach. Narobiłaś mi apatytu. 🙂
Klaudia
11 czerwca, 2021Wygląda pysznie i Ciekawie, ale za dużo węglowodanów jak dla mnie:)
ellie
11 czerwca, 2021Looks very tasty! Here in the states we have the black beans canned and can buy in many grocery stores dried. Sounds like a wonderful summer dish. The red peppers make it so appetizing!
Caitlin'nMegan
11 czerwca, 2021Wonderful weekends! Pinto are probably my favorite. Black-eyed peas are amazing fresh, but I am no where I can get something like that. Even at the farmer’s market here. Great to see this plant based dish!
Citu
12 czerwca, 2021Adoro los frijoles, gracias por la receta. Te mando un beso
Aisab
12 czerwca, 2021Fasolę bardzo rzadko stosuję w moim meni. Ona rozdyma [beczkuje] 🙂
A swoją drogą zaciekawiło mnie;
czy byłaś na Karaibach albo na Kubie bądź na Jamajce?
Ja się tam nie wybieram bo fasoli nie jadam [żart].
Agata
12 czerwca, 2021Wygląda apetycznie 🙂 Takiej fasoli chyba jeszcze nie jadłam 🙂
Serpentyna
12 czerwca, 2021Wydaje mi sie ze kolor grochu nie zacheca a to moze byc pomylka bo wszystkie rodzaje sa smaczne.
Wspomnialas o bobie – uwielbiam – a jest u mnie niedostepny, nie jadlam go przez caly pobyt w USA czyli blisko 40 lat. Mozna kupic w puszkach ale smakuje inaczej i wstretnie.
Ervi
12 czerwca, 2021Prosto i ciekawie 🙂
Venus
12 czerwca, 2021Ciekawy przepis 🙂
domowe-potrawy.pl
12 czerwca, 2021Nigdy nie jadłam czarnej fasoli, muszę koniecznie spróbować.
Tanza Erlambang
12 czerwca, 2021I eat rice almost 3 times a week…. love it.
thank you for sharing your recipe
Magdalena
12 czerwca, 2021Super, właśnie się zastanawiałam, co zrobić na obiad.
Wygląda smacznie!
Radi
12 czerwca, 2021Yummm…love beans. I have tried black beans before and really loved them.
http://www.fashionradi.com
Cherry Belle
13 czerwca, 2021MMM boskie, ja przed śniadaniem, takze idealnie ;P
Paola Lauretano
13 czerwca, 2021This recipe sounds delicious, thanks for sharing!
Kisses, Paola.
Expressyourself
My Instagram
Brian Frum
13 czerwca, 2021We don’t have black beans too often here but we like them. This recipe looks really good!
czerwonafilizanka
13 czerwca, 2021Taka wegańska zupka
Carefully Listening
14 czerwca, 2021Looks like a wonderful summer dish! Happy June!
Iwona
14 czerwca, 2021Te karaibskie potrawy są skromne, ale pełne aromat i bardzo smaczne 😊
Kathy Leonia
14 czerwca, 2021ja to chcę zjeść:D wygląda mega pysznie i można brać na wynos 🙂
Rashmi
15 czerwca, 2021This looks so yummy and healthy 🙂
Beauty and Fashion/Rampdiary/Glamansion
Sakuranko
15 czerwca, 2021Hehhehe This is a very popular dish in my country, obviously the preparation is different but is the same end dish
Sady Sana
16 czerwca, 2021Nie jadłam nigdy czarnej fasoli. Muszę spróbować 🙂
Kinga
16 czerwca, 2021Apetycznie wygląda ❤
Andrzej
18 czerwca, 2021Ooo, brzmi naprawdę spoko i wygląda nieźle. Spróbuję! 🙂 Taki wakacyjny miks.
Christine
20 czerwca, 2021Your comment*yummy
Nika
20 czerwca, 2021Fajny przepis, chociaż chyba nie dodałabym papryki z zalewy. Prędzej natkę 🙂
7 8 Krystyna
20 czerwca, 2021Ja czarna fasolę też robię z ryżem, cebulką i z pomarańcza. Wygląd potrawy super, a do tego znakomicie smakuje.
Słodko Słodka
20 czerwca, 2021Takiej fasoli nie gościłam jeszcze w mojej kuchni, będę musiała nadrobić zaległości 🙂
tomthebackroadstraveller
20 czerwca, 2021Your comment*…this looks tasty! Thanks for sharing.
bread&salt
20 czerwca, 2021Very new and nice rEcole! İngredients are very rich and healthy. Looks delicious and yummy.
Di bloguje
20 czerwca, 2021Wygląda smacznie.
Rowena @ rolala loves
21 czerwca, 2021So delicious and healthy too. I love to have brown rice with black beans.
drzemiace-piekno
24 czerwca, 2021Ostatnio kuzynka zaserwowała mi coś podobnego i bardzo mi smakowało. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis.
Iwetta Żelaznowska
24 czerwca, 2021Czerwoną fasolę znam ale nie wiedziałam, że jest też czarna 🙂 Ciekawe danie 🙂
AMN
25 czerwca, 2021U,wygląda naprawdę pysznie <3 Aż z chęcią bym spróbowała takiego dania <3
Simona
20 lipca, 2021Karolina, this looks great! I need to give this a shot x
szpileczkiibabeczki
25 lipca, 2021Bardzo ciekawa potrawa 😉 Wygląda bardzo smakowicie 😉
Christine
25 lipca, 2021looks good
Mama z różową torebką
17 sierpnia, 2021Dopiero obiad zjadłam, ale nie obraziłabym się, gdyby taki talerz mi na stół zaraz wjechał 😛
Pichceniomania
22 sierpnia, 2021Ciekawe, prosty przepis, ciekawa jestem smaku 🙂
iza
8 września, 2021fajny przepis :)) i pysznie wygląda
Dina
29 września, 2021Świetny przepis! Mieszkam akurat z osobą z Barbados i on przyrządza bardzo często ryż z fasolką (gotuje je razem a fasolki nie moczy) ale jest to biała mała fasolka z czarnym oczkiem. Mega smaczne połączenie. Polecam to także. A Twój przepis chętnie wykorzystam bo bardzo lubię paprykę.
Patryk, żywienie zbiorowe-gastronomia
6 września, 2022Wow, dość kolorowe i ciekawe danie. Pysznie prezentuje się na zdjęciu. Takie proste do wykonania. Coś wspaniałego 😃👍
Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę Tobie miłego oraz pozytywnego dnia 🖐😃💕
Patryk
Iwona
20 września, 2022Gdzieś mam przepis na takie danie z książki o Kubie, ale jeszcze nie doszło do realizacji. To może skorzystam z Twojego przepisu 🙂