Kanapki z twarożkiem i granatem

Podobno kanapki, które ktoś dla nas przygotuje smakują lepiej niż te zrobione własnoręcznie. Są jednak takie kanapki, które przywołują smaki dzieciństwa i smakują dobrze zawsze. U mnie takim wspomnieniem są kanapki z białym serem i cukrem, które robiła dla mnie moja babcia. Nawet najbardziej wyszukana kanapka nie dorówna jej smakiem. I dziś trochę przywołując te wspomnienia, ale jednak wykorzystując słodycz owoców podrzucam Wam przepis na pyszne i niesztampowe kanapki.

Składniki:

  • 4 łyżki twarożku ziarnistego
  • 2 kromki chleba żytniego razowego
  • 1 łyżeczka łuskanych ziaren sezamu
  • 4 łyżki pestek granatu

Nad wykonaniem nie ma się co rozwodzić, gdyż to najprostszy przepis świata. Odcedzone ziarenka sera układamy na pieczywie. Na wierzchu układamy owoce i posypujemy sezamem.

Przy tej okazji chciałam Was namówić, aby częściej sięgać po granaty. Świetnie sprawdzają się nie tylko na kanapkach, ale także w różnego rodzaju sałatkach. Wciąż podchodzimy do tego owocu z dużą ostrożnością, a warto się przełamać, bo to prawdziwa skarbnica zdrowia. Do tego jest już łatwo dostępny, bo bez trudu można go kupić w niemal każdym markecie i warzywniaku.

Owoce granatu rosną na drzewach, a liderem w ich produkcji jest Iran. Owoc ten uprawiany jest jednak w wielu krajach świata. Na zewnątrz granat trochę przypomina jabłko, ale ma dużo grubszą skórkę, a zamiast miąższu okrągłe, słodkie nasiona, które możemy spożywać na surowo.

Naukowcy udowodnili nawet, że regularne spożywanie owoców granatu pozwala obniżyć ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty i piersi.

Granat jest jednym z najzdrowszych owoców dostępnych na rynku, a do tego 100 g owocu to zaledwie 83 kcal. Mogą więc bez obaw sięgać po niego także osoby, które są na diecie. Granaty są źródłem witaminy C, E i K. Ta ostatnia decyduje o krzepliwości krwi i występowaniu osteoporozy. W granatach znajdziemy też potas, fosfor, cynk i mangan oraz błonnik i witaminy z grupy B.

Najważniejszą zaletą granatu jest to, że pomaga on utrzymać niskie ciśnienie krwi oraz obniża poziom cholesterolu, co jest nie bez znaczenia przy chorobach układu krążenia. W granatach znajdują się także polifenole, które wspomagają nasz organizm w walce z nowotworami. Naukowcy udowodnili nawet, że regularne spożywanie owoców granatu pozwala obniżyć ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty i piersi. Granat łagodzi także problemy z erekcją, stany zapalne w organizmie i odmładza nasz organizm od środka.

kanapki

A Wy jadacie granaty? Do czego ich używacie najczęściej?

Buziaki!
signature
Subskrybuj, żeby nie przegapić żadnego posta!
Podaj swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach!

Co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 komentarz
  • Ananka
    3 października, 2021

    Nice 😀

  • Citu
    4 października, 2021

    Me encanta las granadas, gracias por la receta. Te mando un beso

  • Jardian
    4 października, 2021

    Kiedyś jadałem. Też czytałem o wpływie granatu. Serdecznie pozdrawiam 🙂

  • AnSa
    4 października, 2021

    .. lubię biały ser w każdej postaci, na kanapkach również choć jadam mało pieczywa 😉
    ..po przeczytaniu Twojego postu chętnie wprowadziłabym w swój jadłospis granaty, lecz mam niskie ciśnienie i chyba na zapobieganie chorób nowotworowych jest już jest za późno, bo miałam usuwany guz z lewej piersi parę lat temu, a rok temu guz z serca.. zdjęcie fajne kusi taka kanapka 😉

    – pozdrawiam ciepło, życzę Ci udanego dobrego tygodnia i pięknych chwil każdego dnia <3

  • AnSa
    4 października, 2021

    .. lubię biały ser w każdej postaci, na kanapkach również choć jadam mało pieczywa 😉
    ..po przeczytaniu Twojego postu chętnie wprowadziłabym w swój jadłospis granaty, lecz mam niskie ciśnienie i chyba na zapobieganie chorób nowotworowych jest już jest za późno, bo miałam usuwany guz z lewej piersi parę lat temu, a rok temu guz z serca.. zdjęcie fajne kusi taka kanapka 😉

    – pozdrawiam ciepło, życzę Ci udanego dobrego tygodnia i pięknych chwil każdego dnia <3

  • Karolina90dg
    4 października, 2021

    Wygląda bardzo zachęcająco. Pozdrawiam

  • Jola [Manager Pixeli]
    4 października, 2021

    Zdecydowanie za rzadko jadam granaty. W takim połączeniu, jakie proponujesz, jeszcze nigdy nie jadłam. Narobiłaś mi apetytu na granata.:)

  • Wioleta Sadowska
    4 października, 2021

    Nie próbowałam jeszcze takiego połączeni smakowego. Mniam, mniam.

  • jotka
    4 października, 2021

    Lubie owoc granatu, także w sałatkach, ale coś ostatnio w sklepach nie widuję.
    Patriotyczne kanapki, biało-czerwone 🙂

  • Jestem Magdalena
    4 października, 2021

    Wyglądaj wspaniale 🙂 U nas każdego dnia rano są kanapki, korzystamy jeszcze z tego, że mamy w szklarni pomidory 🙂

  • Serpentyna
    4 października, 2021

    Nie mam doswiadczen z granatami, jakos do tej pory sa przeze mnie omijane ale na Twoich kanapkach wygladaja zachecajaco.
    Czesto, zwlaszcza gdy mam gosci, robie takie drobne kanapeczki, kazda grupka z czym innym, wszyscy je lubia jako zakaske. Nie uzywam chleba tylko krakersy albo jakies chrupki co robi je takimi na jeden kes skoro sa zakaskami.
    Twoje moga byc zdrowym sniadaniem co jeszcze lepiej.

    • Iwetta Żelaznowska
      8 października, 2021

      No takie kanapeczki to sobie muszę zrobić, pysznie się prezentują a i proste w wykonaniu 🙂

      Buziaki

  • angiesrecipes
    4 października, 2021

    So healthful and delicious!

  • Z Pudełeczka
    4 października, 2021

    Genialnie to wygląda! Muszę spróbować takiej kanapki <3

  • Radiomuzykant-ka
    4 października, 2021

    Raczej rzadko, jak jadałam to po prostu same, jako owoc. Ale podoba mi się Twoja propozycja. 🙂

  • Kathy Leonia
    4 października, 2021

    no takiego połączenia jeszcze nie kosztowałam:D

    • Justyna
      4 października, 2021

      Hmmm… fajny przepis. Rzadko sięgam po ten owoc. Najczęściej jako dodatek do sałatek. Z chęcią spróbuję Twojej kanapki 😊!!!

  • Iwona
    4 października, 2021

    Wszystkie potrawy posypane ziarnami granatu są śliczne! A co do jedzonka Babci, to nic mu nie dorówna 🙂

  • Greg
    5 października, 2021

    Pomegranates are supposed to be phenomenal for health I guess. Looks yummy!

  • Monika Olga
    5 października, 2021

    Granat w sunie nie gości na naszym stole. Może kiedyś w końcu go kupię i spróbujemy nowego dla nas smaku 🙂

  • Marzena
    5 października, 2021

    Uwielbiam takie kanapeczki. Pozdrawiam kochana 🙂

  • Paola Lauretano
    5 października, 2021

    They looks super delicious, thanks for the recipe!
    Kisses, Paola.

    Expressyourself

    My Instagram

  • Magdalena
    5 października, 2021

    uwielbiam smak granatu! a już szczególnie sok 🙂

  • Aleksandra
    5 października, 2021

    Świetny pomysł na kanapki, nigdy bym na to nie wpadła.

  • Mama z różową torebką
    6 października, 2021

    Praktycznie zawsze jadam go solo 😛 Ale podoba mi się taka opcja, zdecydowanie do spróbowania 😛

  • Kasia
    6 października, 2021

    Fajny pomysł. Dziękuję. Ja często sobie robię kanapkę z serkiem typu włoskiego, albo mozarellą i świeżą figą. Także polecam 🙂

  • Marisa Cavaleiro
    6 października, 2021

    Wow these look delicious and exotic at the same time, it must be very tasty!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

  • Dorota z kobietytomy.pl
    7 października, 2021

    Oj kusisz, kusisz…:)

  • dobrycoach7
    7 października, 2021

    Super pomysł i ciekawe połączenie smaków i to zdrowe

  • Meggie
    7 października, 2021

    Rzadko, ale teraz zjadłabym taką kanapkę 🙂

  • ellie
    9 października, 2021

    Looks beautiful! So nice. Thanks💕🍂❤🍂💕

  • Caitlin'nMegan
    9 października, 2021

    Wonderful snack! indeed!

  • Better Left Unsaid
    9 października, 2021

    I have to try this! So sweet and savory!

  • Christine
    9 października, 2021

    Delicious!

  • tomthebackroadstraveller
    10 października, 2021

    Your comment*…looks yummy!

  • Urszula
    10 października, 2021

    oo, nie jadłam…

  • Lovely
    11 października, 2021

    This looks delish! Interesting to learn these benefits of pomegranate.
    xoxo
    Lovely
    http://www.mynameislovely.com

  • Książkowy Las Anki
    11 października, 2021

    Apetyczne zdjęcie 😉 dotychczas twarożek jadłam ze swoimi powidłami lub z agrestem.

  • Marzena T
    11 października, 2021

    Uwielbiam granat, jednak na kanapce go nie jadłam 😀 Mniam ! Muszę spróbować

  • Szymon
    11 października, 2021

    Oczywiście jem granaty i mam jednego w lodówce, który czeka na sobotę, gdy zostanie dodany do surówki na obiad.
    Z kanapkami jeszcze nie jadłem a co do erekcji to kto wie czy czegoś w tym nie ma.
    Smacznego 😉

  • Urocznica
    12 października, 2021

    Pysznie i prosto. 🙂

  • Małgorzatt
    12 października, 2021

    Takiego połączenia jeszcze nie jadłam. Muszę przyznać, że bardzo rzadko jadam granaty 😉

  • Beautiful Duty
    12 października, 2021

    jak to przepysznie wygląda! <3

  • Klaudia Lind
    12 października, 2021

    Wyglądają przepysznie. Lubię twaróg, ale rzadko go używam, bo nigdy nie mam pomysłu co z niego zrobić 😉

  • czerwonafilizanka
    12 października, 2021

    Wygląda na kanapce ładnie, zdrowy owoc z tego granata, jednak ja nie przepadam i ciężko mi sie przemóc do jedzenia go.

  • Elżbieta Rogalska
    13 października, 2021

    Ciekawe połączenie. Lubię takie nowości, nowe smaki.

  • Life by Marcelka
    15 października, 2021

    wyglądają bardzo apetycznie

  • yonosoymillenium
    15 października, 2021

    que bueno tiene que estar esto, me anoto esta receta, queiro probarla

  • Kornelia
    15 października, 2021

    Podszedł mi ten smak

  • sorpresa
    16 października, 2021

    Muszą bosko smakować. Zapraszam

  • 7 8 Krystyna
    18 października, 2021

    Wyglądają takie kanapki pop prostu super ( bosko).

  • Venus
    18 października, 2021

    Interesujące połączenie

  • Nika
    20 października, 2021

    Fajny pomysł! Ja jestem w teamie „twarożek na słono”, ale podoba mi się to połączenie. Uwielbiam za to sok z granatów – z apteki, a nie z żabsona 😉 Słyszałam tylko teorię, że powinniśmy jeść przede wszystkim to, co jest dostępne w miejscu,w którym żyjemy. Ma to lepiej wpływa na organizm. Podobno 😉

  • L
    24 października, 2021

    Ale ciekawe połączenie. Na takie bym nie wpadła. No ja to właśnie nie za bardzo jadam owoce granatu. Piłam sok, był ok. Muszę chyba bliżej się zapoznać z tym owocem. 😉

  • Nancy Chan
    1 listopada, 2021

    Looks so delicious. I usually eat pomegranate on its own.

  • Christine
    24 grudnia, 2023

    Yummy

  • Asia czytasia
    17 stycznia, 2024

    Ale to musi być pyszne

  • yo leo Novela
    5 lutego, 2024

    Tienen una pinta estupenda

  • veronica lee
    2 kwietnia, 2024

    These sandwiches look delicious! The combination of creamy cottage cheese and tangy pomegranate seeds is simple yet flavorful. Learning about pomegranate’s health benefits makes me want to incorporate them into my diet more often. Thanks for sharing this delightful recipe!

  • domowe-potrawy.pl
    21 kwietnia, 2024

    U mnie z granatem się knapek nie jadało ale już białym serem i cukrem owszem:-) pychota! Z granatem też pewnie super smakują.

  • Natalia party-food
    22 kwietnia, 2024

    Prosty przepis a na samą myśl leci mi ślinka 🙂

  • Urszula
    22 kwietnia, 2024

    Uwielbiam owoc granatu 🙂

  • Rashmi
    16 maja, 2024

    This looks so delicious…thanks for sharing amazing recipes dear 🙂
    Beauty and Fashion

  • Venus
    18 maja, 2024

    Genialne połączenie aż muszę wypróbować.

  • Kasia Futka
    20 maja, 2024

    Pyszne, zdrowe i pożywne kanapeczki ????

  • Kasia Futka
    20 maja, 2024

    Pyszne, zdrowe i pożywne kanapeczki ????

  • Kinga
    12 sierpnia, 2024

    Dawno nie jadłam kanapek z granatem 😀

  • Venus
    8 września, 2024

    Genialne połączenie

  • tomthebackroadstraveller
    26 grudnia, 2024

    …Karolina, something to try.

  • Rebeca
    9 maja, 2025

    Well, to be honest, I don’t eat pomegranates often because I don’t see many in the market, very occasionally, but this recipe seemed delicious to me, I would love to try it, I hope I’m lucky the next time I go shopping and find some. I think it’s a fruit that is exported, but as a child I ate it.