Kalafior faszerowany – na zimno
To danie na tyle efektowne, że można je postawić na stole podejmując gości. To w istocie kalafiorowa sałatka podana w niecodzienny sposób, a sam kalafiorowy puchar również jest jadalny. Zaś jeśli chodzi o sam kalafior, warto po niego sięgać od czasu do czasu, bo badania naukowe potwierdziły jego przeciwnowotworowe działanie.
To nie koniec dobroczynnego działania tego warzywa, bo chroni on również przed wrzodami i pomaga osobom z reumatyzmem. Planując menu, warto jednak pamiętać, że kalafior jest ciężkostrawny, dlatego lepiej nie jeść go na kolację. Ma także właściwości gazotwórcze. Aby je złagodzić, kalafior najlepiej podawać z dodatkiem czosnku, imbiru, kopru lub kminku. Na spożywanie go powinny także uważać osoby z chorobami tarczycy, bo zawiera on substancje, które zaburzają wchłanianie jodu z pożywienia.
Kupując kalafior, należy zwrócić uwagę na to, by główka była biała lub kremowa w przypadku białej odmiany, a przy tym twarda, zwarta i ciężka. Warto wiedzieć, że warzywo to występuje w różnych odmianach i kolorach – od białego, przez jasnozielony, aż po fioletowy. Należy go przechowywać w lodówce, do góry łodygą, co zapobiegnie gromadzeniu się wilgoci i szybkiemu psuciu. Najlepiej trzymać go w komorze na warzywa i owoce i zjeść w ciągu 5 dni od zakupu.
Kalafior faszerowany
Składniki:
- 1 duży, ładny kalafior
- sól i cukier do smaku
- 3 jajka
- 1/2 szklanki fasoli szparagowej
- 2 średnie pomidory
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sos winegret z ząbkiem czosnku
Ugotowany w osolonej i osłodzonej wodzie, ale jędrny kalafior układamy na półmisku i małym nożykiem delikatnie wyjmujemy różyczki z górnej części korony. Powinien powstać dość głęboki kalafiorowy puchar, który pomieści jarzynowo-jajeczne nadzienie.
Następnie ugotowane jajka siekamy na dość grube cząstki, ugotowaną fasolkę kroimy w 3-centymetrowe paseczki, pomidory kroimy na plasterki, a te jeszcze w trójkąty, duże różyczki kalafiora rozdrabniamy na mniejsze. Wszystko umieszczamy w kalafiorowym pucharze.
Polewamy sosem winegret i posypujemy koperkiem. Pozostaje mi już tylko życzyć Wam smacznego!
L.B.
9 maja, 2018Lubię kalafiora. Dobry jest. Ten Twój bardzo ładnie wygląda na talerzu.
napiecyku
9 maja, 2018Pora na kalafiora – pyszne bezmięsna danie 🙂
Dorota
9 maja, 2018Ciekawy pomysł na nietuzinkowe danie z kalafiorem w roli głównej. Pięknie prezentuje się na półmisku:)
madziakowo
9 maja, 2018oj chetnie zjem daj daj
Stylettos by Ana
9 maja, 2018Nice recipe!
https://stylettosbyana.blogspot.com.es
The Yum List
10 maja, 2018I do like cauliflower. I posted a yummy cauliflower dish today too.
angiesrecipes
10 maja, 2018One of my favourite veggies! This looks light and very tasty.
Matka na Szczycie
10 maja, 2018Nigdy takiego nie jadłam, ale wygląda fantastycznie, chyba wypróbuję 🙂
Szop Pracz
10 maja, 2018Kalafior to warzywo które uwielbiam i…które jem po prostu na surowo, bez żadnych specjalnych dodatków:D Aczkolwiek, przepis wygląda ciekawie:)
Ciekawska Magdalena
10 maja, 2018przepis jak najbardziej fit
My Strawberry Fields
10 maja, 2018Ja niestety nigdy nie zostałam fanką kalafiora 🙁
Gina Beltrami
10 maja, 2018yummy!!! that’s great!
xoxo Gina
new post
F-Lover Fashion Blog by Gina Beltrami
mojamalakuchnia
10 maja, 2018super, bardzo fajny pomysł na kalafiora. tak jeszcze nie robiłam. ściskam ciepło!
30plus blog
10 maja, 2018Wygląda bardzo apetycznie 😉
fashion blogger
10 maja, 2018very delicious recipe
new tutorial GDPR privacy guide for blogger
have a nice day
jotka
10 maja, 2018Mój mąż lubi najbardziej gotowany kalafior z bułką tartą 🙂
ariadna
10 maja, 2018Ciekawa propozycja podania kalafiora. Może skorzystam…? 🤗
Magdalena
10 maja, 2018z surowym kalafiorem to babcia robiła sałatkę z pomidorami i jajkami, wieki nie jadłam. Taką też chętnie bym spróbowała 🙂
honestjessicaalba.wordpress.com
10 maja, 2018Ciekawy pomysł 🙂 Ładnie wygląda i na pewno fajnie smakuje, muszę spróbować 🙂
Agnieszka Wieczorek
10 maja, 2018Kalafiora bardzo lubię, ale w takiej wersji jeszcze nie miałam okazji próbować. Zapowiada się super smacznie 🙂
Kobieta po 30
10 maja, 2018Rzeczywiście bardzo ciekawy sposób na podanie sałatki, super. 🙂 W takim wydaniu jeszcze nie jadłam
Małgorzata G.
10 maja, 2018Lubię jak gotujesz, ale kalafiorku to od dziecka nie lubię i tak mi już pozostało
czerwonafilizanka
10 maja, 2018ale bajer, szybkie nie drogie i robi wrazenie… mniam! Zapisuję do wypróbiwania a link wrzucam na fejsa;)
Lawyerka
11 maja, 2018Wygląda pysznie! Uwielbiam kalafiora, ale nigdy nie jadłam faszerowanego! Koniecznie muszę spróbować. Mam nadzieję, że nie będę miała problemu z wycięciem różyczek pod nadzienie, bo nigdy nie faszerowałam warzywa o takim kształcie!
Zwykła Matka
11 maja, 2018WOW! To zdecydowanie pomysł dla mnie, do tej pory jadłam tylko sałatke z kalafiora, którą z resztą bardzo lubię 😉
Francesca Romana Capizzi
11 maja, 2018Healthy and yummy receipe!!!
Don’t Call Me Fashion Blogger
Facebook
Bloglovin’
Słodyczarnia
11 maja, 2018Z takim przepisem na kalafiora jeszcze nigdy się nie spotkałam 🙂 Ale wygląda pysznie i na pewno taki jest 😀
Dorota z kobietytomy.pl
11 maja, 2018Przeważnie kalafiora jem na cieło, raz czy dwa dodałam do sałatki…Ciekawy pomysł z tym faszerowaniem 🙂
Ervisha
11 maja, 2018Nigdy nie spotkałam się z takim kalafiorem… ciekawe 😉
weronika
11 maja, 2018a po sałatce chrupanie pysznego kalafiorka – ja uwielbiam z sosem jogurtowym z czosnkiem 🙂
Sara
11 maja, 2018Very delicious and healthy… Have a good weekend!
https://chicchedimamma.com/
BEATA REDZIMSKA
11 maja, 2018Karolina – ale fajny i rzeczywiscie efektowny przepis. Mozna zauroczyc nim gosci. Ja coraz bardziej przekonuje sie do jedzenia surowego kalafiora, bo gotujac go jednak pozbawiamy sie czesci jego wlasciwosci. Pozdrawiam serdecznie Beata
Mozaika Rzeczywistości
11 maja, 2018Miałem dziś kalafiora ale na ciepło. A Twoja propozycja też wydaje się godna uwagi.
Wydaje mi się, że dopiero odkryłem wierzchołek góry lodowej jaką są zagraniczne kuchnie. 🙂 A to moim zdaniem jest świetna wiadomość, bo jestem wielkim łasuchem.
Pozdrawiam!
Rena
11 maja, 2018Lubię kalafiora, ale w sumie na zimno w takiej postaci jeszcze nie próbowałam, zawsze na ciepło, mniam pychotka z maślanką i ziemniaczkami.
https://spicetki.wordpress.com/
kuchnia u Krysi
11 maja, 2018Podoba mi się Twój sposób na kalafiora. Bardzo go lubię, ale przeważnie podaję z topionym masłem i bułeczką. Chętnie wypróbuję tak podanego kalafiora. Nie dość, że urozmaicone danie to jeszcze może być ładną ozdobą na stole, choćby przez chwilę, bo pewnie szybko zostanie zjedzony. Pysznie i ładnie. Serdecznie Cię pozdrawiam 🙂
Sajjida
11 maja, 2018Nie przepadam za kalafiorem, więc chyba nie dla mnie 🙂
Ewa
12 maja, 2018Wow, świetny pomysł na niebanalną, lekką przystawkę 🙂
Greenelka
12 maja, 2018Uwielbiam kalafior , uwielbiam ! Nie jadłam go nigdy na zimno, zatem Twój przepis jest dla mnie odkryciem aczkolwiek odstąpię od cukru.Pozdrowionka słoneczne 🙂
Bambi
12 maja, 2018Kalafiory lubię, ale jednak wolę na ciepło niż na zimno 🙂
domowe-potrawy.pl
13 maja, 2018Jestem fanką kalafiora, zwłaszcza polanego bułką tartą z masłem. Twoja propozycja też jest bardzo smaczna 🙂
Marzena
13 maja, 2018Kochana bardzo fajny pomysł na kalafiorka 🙂 podoba mi się.
Jola (Pixel Kolor)
14 maja, 2018Nie pomyślałam, że można tak podać kalafiora.
AZgotuj
14 maja, 2018Ja warzywa w każdej postaci uwielbiam 🙂
Urszula
15 maja, 2018No proszę , co można wyczarować z poczciwego kalafiora:)
fimère
16 maja, 2018excellente idée un plat gourmand et joliment présenté bravo
bonne soirée
Patryk | Blog o żywieniu zbiorowym
17 maja, 2018Bardzo lubię surówkę z kalafiora 🙂 Kalafior to świetne warzywo o dużej wartości odżywczej.
Pozdrawiam serdecznie,
Patryk
Steven
18 maja, 2018What a scrumptious looking appetizer you’ve captured here, Karolina with beautiful colors and clarity!! And it’s so easy to make. 🙂
Pani KoModa
18 maja, 2018Nie jestem fanem zimnego kalafiora dlatego bardzo jestem ciekawa jak smakuje w tym wydaniu 🙂
Poliptyk
19 maja, 2018Kalafior w bardzo efektownym wydaniu, podoba mi się:) Uwielbiam kalafiora i cieszę się, że już niebawem będę się nim cieszyć w letnich obiadach 😉
Sibaritismos de Inma
23 maja, 2018es una presentacion muy bonita, me ha gustado
EllaCanto
28 maja, 2018Ciekawy przepis 🙂
Księgozbiór
30 sierpnia, 2018Ostatnimi czasy kalafior u mnie w domu króluje w wersji pieczonej. Czas chyba na nową odsłonę 😉
Iwona
6 sierpnia, 2019Lubię kalafiory, więc chętnie spróbuję sałatki 🙂
Iwona
6 sierpnia, 2019Lubię kalafiory, więc chętnie spróbuję Twojej sałatki 🙂
Veronica Lee
15 lipca, 2023Looks yummy!
Have a great weekend!
Serpentyna
15 lipca, 2023Jak pieknie sie prezentuje i zacheca do konsumpcji! Kocham kalafiory w kazdej postaci a w tej potrawie kazdy dodatek lubie rownie mocno. Moze sie skusze na ten przepis gdy przyjedzie do mnie ziec, wielki milosnik kalafiorow.
Nika
16 lipca, 2023Ciekawy pomysł 🙂 chociaż ze mnie jest leniwiec i pewnie cały kalafior poszedłby w różyczki 🙂 A jadłaś w wersji na surowo?
Asia czytasia
17 lipca, 2023Tak nigdy kalafiora nie jadłam
Myśli Potarganej
18 lipca, 2023Ale mega pomysł! Zapisany do wypróbowania!
PS. Śledzę twoje SM i bardzo, bardzo lubię czytać to co piszesz.
Milena M
19 lipca, 2023Ciekawy pomysł, nie widziałam nigdy czegoś podobnego 😉
Hanna
31 lipca, 2023Bardzo interesujący przepis, warto go wypróbować 🙂
Romy
1 sierpnia, 2023Das sieht mega lecker aus, muss ich unbedingt probieren. LG Romy