Kalafior faszerowany – na zimno

To danie na tyle efektowne, że można je postawić na stole podejmując gości. To w istocie kalafiorowa sałatka podana w niecodzienny sposób, a sam kalafiorowy puchar również jest jadalny. Zaś jeśli chodzi o sam kalafior, warto po niego sięgać od czasu do czasu,  bo badania naukowe potwierdziły jego przeciwnowotworowe działanie.

To nie koniec dobroczynnego działania tego warzywa, bo chroni on również przed wrzodami i pomaga osobom z reumatyzmem. Planując menu, warto jednak pamiętać, że kalafior jest ciężkostrawny, dlatego lepiej nie jeść go na kolację. Ma także właściwości gazotwórcze. Aby je złagodzić, kalafior najlepiej podawać z dodatkiem czosnku, imbiru, kopru lub kminku. Na spożywanie go powinny także uważać osoby z chorobami tarczycy, bo zawiera on  substancje, które zaburzają wchłanianie jodu z pożywienia.

Kupując kalafior, należy zwrócić uwagę na to, by główka była biała lub kremowa w przypadku białej odmiany, a przy tym twarda, zwarta i ciężka. Warto wiedzieć, że warzywo to występuje w różnych odmianach i kolorach – od białego, przez jasnozielony, aż po fioletowy. Należy go przechowywać w lodówce, do góry łodygą, co zapobiegnie gromadzeniu się wilgoci i szybkiemu psuciu. Najlepiej trzymać go w komorze na warzywa i owoce i zjeść w ciągu 5 dni od zakupu.

Kalafior faszerowany

Składniki:

  • 1 duży, ładny kalafior
  • sól i cukier do smaku
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki fasoli szparagowej
  • 2 średnie pomidory
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sos winegret z ząbkiem czosnku

Ugotowany w osolonej i osłodzonej wodzie, ale jędrny kalafior układamy na półmisku i małym nożykiem delikatnie wyjmujemy różyczki z górnej części korony. Powinien powstać dość głęboki kalafiorowy puchar, który pomieści jarzynowo-jajeczne nadzienie.

Następnie ugotowane jajka siekamy na dość grube cząstki, ugotowaną fasolkę kroimy w 3-centymetrowe paseczki, pomidory kroimy na plasterki, a te jeszcze w trójkąty, duże różyczki kalafiora rozdrabniamy na mniejsze. Wszystko umieszczamy w kalafiorowym pucharze.

Polewamy sosem winegret i posypujemy koperkiem. Pozostaje mi już tylko życzyć Wam smacznego!

Buziaki!
signature
Subskrybuj, żeby nie przegapić żadnego posta!
Podaj swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach!
Tagi

Co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • L.B.
    9 maja, 2018

    Lubię kalafiora. Dobry jest. Ten Twój bardzo ładnie wygląda na talerzu.

  • napiecyku
    9 maja, 2018

    Pora na kalafiora – pyszne bezmięsna danie 🙂

  • Dorota
    9 maja, 2018

    Ciekawy pomysł na nietuzinkowe danie z kalafiorem w roli głównej. Pięknie prezentuje się na półmisku:)

  • madziakowo
    9 maja, 2018

    oj chetnie zjem daj daj

  • The Yum List
    10 maja, 2018

    I do like cauliflower. I posted a yummy cauliflower dish today too.

  • angiesrecipes
    10 maja, 2018

    One of my favourite veggies! This looks light and very tasty.

  • Matka na Szczycie
    10 maja, 2018

    Nigdy takiego nie jadłam, ale wygląda fantastycznie, chyba wypróbuję 🙂

  • Szop Pracz
    10 maja, 2018

    Kalafior to warzywo które uwielbiam i…które jem po prostu na surowo, bez żadnych specjalnych dodatków:D Aczkolwiek, przepis wygląda ciekawie:)

  • Ciekawska Magdalena
    10 maja, 2018

    przepis jak najbardziej fit

  • My Strawberry Fields
    10 maja, 2018

    Ja niestety nigdy nie zostałam fanką kalafiora 🙁

  • Gina Beltrami
    10 maja, 2018

    yummy!!! that’s great!
    xoxo Gina

    new post
    F-Lover Fashion Blog by Gina Beltrami

  • mojamalakuchnia
    10 maja, 2018

    super, bardzo fajny pomysł na kalafiora. tak jeszcze nie robiłam. ściskam ciepło!

  • 30plus blog
    10 maja, 2018

    Wygląda bardzo apetycznie 😉

  • fashion blogger
    10 maja, 2018

    very delicious recipe
    new tutorial GDPR privacy guide for blogger
    have a nice day

  • jotka
    10 maja, 2018

    Mój mąż lubi najbardziej gotowany kalafior z bułką tartą 🙂

  • ariadna
    10 maja, 2018

    Ciekawa propozycja podania kalafiora. Może skorzystam…? ?

  • Magdalena
    10 maja, 2018

    z surowym kalafiorem to babcia robiła sałatkę z pomidorami i jajkami, wieki nie jadłam. Taką też chętnie bym spróbowała 🙂

  • honestjessicaalba.wordpress.com
    10 maja, 2018

    Ciekawy pomysł 🙂 Ładnie wygląda i na pewno fajnie smakuje, muszę spróbować 🙂

  • Agnieszka Wieczorek
    10 maja, 2018

    Kalafiora bardzo lubię, ale w takiej wersji jeszcze nie miałam okazji próbować. Zapowiada się super smacznie 🙂

  • Kobieta po 30
    10 maja, 2018

    Rzeczywiście bardzo ciekawy sposób na podanie sałatki, super. 🙂 W takim wydaniu jeszcze nie jadłam

  • Małgorzata G.
    10 maja, 2018

    Lubię jak gotujesz, ale kalafiorku to od dziecka nie lubię i tak mi już pozostało

  • czerwonafilizanka
    10 maja, 2018

    ale bajer, szybkie nie drogie i robi wrazenie… mniam! Zapisuję do wypróbiwania a link wrzucam na fejsa;)

  • Lawyerka
    11 maja, 2018

    Wygląda pysznie! Uwielbiam kalafiora, ale nigdy nie jadłam faszerowanego! Koniecznie muszę spróbować. Mam nadzieję, że nie będę miała problemu z wycięciem różyczek pod nadzienie, bo nigdy nie faszerowałam warzywa o takim kształcie!

  • Zwykła Matka
    11 maja, 2018

    WOW! To zdecydowanie pomysł dla mnie, do tej pory jadłam tylko sałatke z kalafiora, którą z resztą bardzo lubię 😉

  • Słodyczarnia
    11 maja, 2018

    Z takim przepisem na kalafiora jeszcze nigdy się nie spotkałam 🙂 Ale wygląda pysznie i na pewno taki jest 😀

  • Dorota z kobietytomy.pl
    11 maja, 2018

    Przeważnie kalafiora jem na cieło, raz czy dwa dodałam do sałatki…Ciekawy pomysł z tym faszerowaniem 🙂

  • Ervisha
    11 maja, 2018

    Nigdy nie spotkałam się z takim kalafiorem… ciekawe 😉

  • weronika
    11 maja, 2018

    a po sałatce chrupanie pysznego kalafiorka – ja uwielbiam z sosem jogurtowym z czosnkiem 🙂

  • Sara
    11 maja, 2018

    Very delicious and healthy… Have a good weekend!
    https://chicchedimamma.com/

  • BEATA REDZIMSKA
    11 maja, 2018

    Karolina – ale fajny i rzeczywiscie efektowny przepis. Mozna zauroczyc nim gosci. Ja coraz bardziej przekonuje sie do jedzenia surowego kalafiora, bo gotujac go jednak pozbawiamy sie czesci jego wlasciwosci. Pozdrawiam serdecznie Beata

  • Mozaika Rzeczywistości
    11 maja, 2018

    Miałem dziś kalafiora ale na ciepło. A Twoja propozycja też wydaje się godna uwagi.

    Wydaje mi się, że dopiero odkryłem wierzchołek góry lodowej jaką są zagraniczne kuchnie. 🙂 A to moim zdaniem jest świetna wiadomość, bo jestem wielkim łasuchem.

    Pozdrawiam!

  • Rena
    11 maja, 2018

    Lubię kalafiora, ale w sumie na zimno w takiej postaci jeszcze nie próbowałam, zawsze na ciepło, mniam pychotka z maślanką i ziemniaczkami.

    https://spicetki.wordpress.com/

  • kuchnia u Krysi
    11 maja, 2018

    Podoba mi się Twój sposób na kalafiora. Bardzo go lubię, ale przeważnie podaję z topionym masłem i bułeczką. Chętnie wypróbuję tak podanego kalafiora. Nie dość, że urozmaicone danie to jeszcze może być ładną ozdobą na stole, choćby przez chwilę, bo pewnie szybko zostanie zjedzony. Pysznie i ładnie. Serdecznie Cię pozdrawiam 🙂

  • Sajjida
    11 maja, 2018

    Nie przepadam za kalafiorem, więc chyba nie dla mnie 🙂

  • Ewa
    12 maja, 2018

    Wow, świetny pomysł na niebanalną, lekką przystawkę 🙂

  • Greenelka
    12 maja, 2018

    Uwielbiam kalafior , uwielbiam ! Nie jadłam go nigdy na zimno, zatem Twój przepis jest dla mnie odkryciem aczkolwiek odstąpię od cukru.Pozdrowionka słoneczne 🙂

  • Bambi
    12 maja, 2018

    Kalafiory lubię, ale jednak wolę na ciepło niż na zimno 🙂

  • domowe-potrawy.pl
    13 maja, 2018

    Jestem fanką kalafiora, zwłaszcza polanego bułką tartą z masłem. Twoja propozycja też jest bardzo smaczna 🙂

  • Marzena
    13 maja, 2018

    Kochana bardzo fajny pomysł na kalafiorka 🙂 podoba mi się.

  • Jola (Pixel Kolor)
    14 maja, 2018

    Nie pomyślałam, że można tak podać kalafiora.

  • AZgotuj
    14 maja, 2018

    Ja warzywa w każdej postaci uwielbiam 🙂

  • Urszula
    15 maja, 2018

    No proszę , co można wyczarować z poczciwego kalafiora:)

  • fimère
    16 maja, 2018

    excellente idée un plat gourmand et joliment présenté bravo
    bonne soirée

  • Bardzo lubię surówkę z kalafiora 🙂 Kalafior to świetne warzywo o dużej wartości odżywczej.

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

  • Steven
    18 maja, 2018

    What a scrumptious looking appetizer you’ve captured here, Karolina with beautiful colors and clarity!! And it’s so easy to make. 🙂

  • Pani KoModa
    18 maja, 2018

    Nie jestem fanem zimnego kalafiora dlatego bardzo jestem ciekawa jak smakuje w tym wydaniu 🙂

  • Poliptyk
    19 maja, 2018

    Kalafior w bardzo efektownym wydaniu, podoba mi się:) Uwielbiam kalafiora i cieszę się, że już niebawem będę się nim cieszyć w letnich obiadach 😉

  • Sibaritismos de Inma
    23 maja, 2018

    es una presentacion muy bonita, me ha gustado

  • EllaCanto
    28 maja, 2018

    Ciekawy przepis 🙂

  • Księgozbiór
    30 sierpnia, 2018

    Ostatnimi czasy kalafior u mnie w domu króluje w wersji pieczonej. Czas chyba na nową odsłonę 😉

  • Iwona
    6 sierpnia, 2019

    Lubię kalafiory, więc chętnie spróbuję sałatki 🙂

  • Iwona
    6 sierpnia, 2019

    Lubię kalafiory, więc chętnie spróbuję Twojej sałatki 🙂

  • Veronica Lee
    15 lipca, 2023

    Looks yummy!
    Have a great weekend!

  • Serpentyna
    15 lipca, 2023

    Jak pieknie sie prezentuje i zacheca do konsumpcji! Kocham kalafiory w kazdej postaci a w tej potrawie kazdy dodatek lubie rownie mocno. Moze sie skusze na ten przepis gdy przyjedzie do mnie ziec, wielki milosnik kalafiorow.

  • Nika
    16 lipca, 2023

    Ciekawy pomysł 🙂 chociaż ze mnie jest leniwiec i pewnie cały kalafior poszedłby w różyczki 🙂 A jadłaś w wersji na surowo?

  • Asia czytasia
    17 lipca, 2023

    Tak nigdy kalafiora nie jadłam

  • Myśli Potarganej
    18 lipca, 2023

    Ale mega pomysł! Zapisany do wypróbowania!
    PS. Śledzę twoje SM i bardzo, bardzo lubię czytać to co piszesz.

  • Milena M
    19 lipca, 2023

    Ciekawy pomysł, nie widziałam nigdy czegoś podobnego 😉

  • Hanna
    31 lipca, 2023

    Bardzo interesujący przepis, warto go wypróbować 🙂

  • Romy
    1 sierpnia, 2023

    Das sieht mega lecker aus, muss ich unbedingt probieren. LG Romy