Jeden kubek czyli ile?

Ostatnio przeliczałyśmy łyżeczki na gramy i mililitry, dziś krótka ściąga, jak przeliczać „na kubki”. Zdarza się bowiem, że znajdziemy przepis, w którym podana jest waga produktów, a my akurat wagi nie mamy. Ale mamy kubek. Myślę, że dzięki tym wskazówkom teraz już sobie poradzicie.

Zacznijmy od tego, że ten zwyczajny kubek, który u nas jest dość umowną wielkością, w USA jest oficjalną jednostką miary, którą można mierzyć zarówno objętość cieczy, jak i produktów sypkich. Trudno to sobie trochę wyobrazić, bo przecież kubki mogą mieć różną wielość, jak więc za ich pomocą zmierzyć cokolwiek. O jaki kubek może chodzić? – zastanawia się pewnie nie jedna z Was otwierając szafkę z różnej maści kubkami. Właśnie z tego samego powodu jednostka ta jest wypierana przez jednostki metryczne.

Bo na przykład amerykański kubek to 250 ml, a japoński to już 200 ml. Faktem jest jednak, że jeśli mamy przepis podany w całości w kubkach, to jakiegokolwiek byśmy nie użyły, proporcja zostanie zachowana, więc danie nam wyjdzie.

A co nam się zmieści w naszym kubku?

  • 140 g mąki
  • 220 g cukru
  • 200 g cukru pudru
  • 225 g masła
  • 200 g rodzynek
  • 140 g porzeczek
  • 110 g tartego sera
  • 200 g nieugotowanego ryżu
  • 120 g tartej bułki
  •  125 g kakao
  • 190 g kaszy gryczanej
  • 180 g kaszy manny
  • 225 g majonezu
  • 165 g maku
  • 190 g mąki ziemniaczanej
  • 360 g miodu
  • 250 g mleka
  • 230 g oleju
  • 120 g płatków owsianych
  • 300 g soli
  • 180 g wiórków kokosowych

To co? Idziemy gotować?

Buziaki!
signature
Subskrybuj, żeby nie przegapić żadnego posta!
Podaj swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach!
Tagi

Co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 komentarz
  • zuocienie
    22 sierpnia, 2014

    a ja byłam przekonana, że kubek to ok. 200 g mąki i 200 g cukru… hmm

  • Kate
    22 sierpnia, 2014

    właśnie skończyłam 🙂 na dziś :-))
    miłego weekendu :-)))

  • Gosia-Stare Pianino
    22 sierpnia, 2014

    ciekawe informacje, pozdrawiam:)

  • IN & OUT
    22 sierpnia, 2014

    bardzo uzyteczny post!
    http://zielonoma.blogspot.it/

  • Anelise
    22 sierpnia, 2014

    Gotowanie to naprawdę dla mnie czarna magia xD
    Zwłaszcza, że mam w domu kilka kubków i każdy jest innej wielkości, więc ciężko mi stwierdzić który z nich jest tym umownym xD

  • byCarol
    22 sierpnia, 2014

    Ja zaraz będę robić tortillę więc kubek raczej mi się nie przyda 😀

  • mała-myśl
    22 sierpnia, 2014

    Hmm czyli tak to wygląda 🙂
    Możemy iść gotować, a potem jeść 😀

  • karolyna
    22 sierpnia, 2014

    przydatne 🙂

  • Magdalena N.
    22 sierpnia, 2014

    Ach ja niestety gotuję i robię wypieki " na oko " ;/

  • Kolorowy świat Magdy
    22 sierpnia, 2014

    Z gotowaniem nie mam większych problemów, ale przeliczanie miar to dla mnie czarna magia 😉

  • cyrysia
    22 sierpnia, 2014

    Zawsze mam problem z tym przelicznikiem na kubki, dlatego cieszę się, że tak jasno i przejrzyście podałaś mi wszelkie proporcje. Dziękuję!

  • Kaśka Ka
    22 sierpnia, 2014

    Kocham kubki, ale nie kocham nimi odmierzać :p zwłaszcza że każdy mam innej wielkości :p

  • wenus-lifestyle
    22 sierpnia, 2014

    Najgorzej jak w przepisie są kubki i wagi 😀
    A ściąga przydatna 😀

  • Patrycja Z
    22 sierpnia, 2014

    Widziałam taką ''ściągę'' nie raz w przepisach mamy 🙂
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;*

  • Ilona Cygan
    22 sierpnia, 2014

    Jak mam kubek w przepisie to daje kubek, a potem patrze jak się to ma do calosci 😀 jak mi ,,na oko" wydaje sie za malo to dodaje 😀 ogolnie ja zawsze gotuje na oko 😀

  • Ja i moje urwisy
    22 sierpnia, 2014

    U mnie większość przepisów na szklanki i szczypty 😉

  • Angelika Ś.
    22 sierpnia, 2014

    dobrze wiedzieć:)

  • Renata Walczak
    22 sierpnia, 2014

    Ja odmierzam zawsze na szkalnki i to bite 250 ml i nawet jeżeli pisze kubek to używam szklanki:)

  • Dieta moja pasja.
    22 sierpnia, 2014

    Niestety każdy produkt ma inną konsystencję i inaczej waży. Dlatego nigdy nie ma co się ślepo trzymać przepisów…łyżka łyżce nie jest równa, tak samo kubek kubkowi.

  • Ada
    22 sierpnia, 2014

    W sumie odrobinę mieszaniny w kuchni zawsze nie zaszkodzi… Skomplikowane, ale da się przeżyć:) Post naprawdę niespotykany, bardzo mi się spodobał, a dawno tutaj nie byłam, zatem muszę znów częściej wpadać. Pozdrawiam!

  • Agnieszka W
    22 sierpnia, 2014

    Przydatne 🙂

  • Lena
    22 sierpnia, 2014

    Taka ściąga bardzo mi się przyda 🙂

  • Agnieszka M.
    22 sierpnia, 2014

    Nie dzisiaj już nie, od jutra:)))
    Fajny post.

  • domowacukierniaewy.blox.pl
    22 sierpnia, 2014

    Bardzo przydatna notka 🙂 Nieraz jest potrzebna!

  • Magdalena Majda
    22 sierpnia, 2014

    Bardzo praktyczny pościć. Idealna ściągawka na lodówkę 🙂

  • kikusia mała
    22 sierpnia, 2014

    250 ml to tyle co szklanka 😉 przydatne informacje do przetworzenia dla mojej głowy 😉

  • Nieidealna Perfekcjonistka
    22 sierpnia, 2014

    przydatny post 🙂
    ja bardzo często dodaję "na oko", a później wychodzą cuda 😉

  • Ems
    22 sierpnia, 2014

    Jeszcze się nie spotkałam z przepisem, w którym coś by było mierzone na kubki 😀

  • caise
    22 sierpnia, 2014

    post na pewno idzie do ulubionych, często widzę w przepisach kubki/szlanki i zawsze mam z tym problem:)

  • MariaTamara
    22 sierpnia, 2014

    Choć zamiast kubków częściej spotykam w przepisach szklanki, dobrze jest zapamiętać ten przelicznik:)

  • Ola Wilczek
    22 sierpnia, 2014

    Jak widzę w przepisie kubek, to zawsze używam standardowej "nutelówki" do odmierzenia. Zawsze wychodzi:)

  • Jolanta Strażyc
    22 sierpnia, 2014

    Bardzo przydatny post. Muszę koniecznie zrobić sobie ściągawkę 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

  • Renessmen
    22 sierpnia, 2014

    Ostatnio się nad tym zastanawiałam i zawsze przy tym używam wagi.
    Jeżeli chodzi o ciekłe to znów przyjmuję że szklanka ma 250 ml 🙂

  • Marcela
    22 sierpnia, 2014

    całkiem ciekawy post:) też kiedyś miałam z tym problem 🙂

  • Monika N
    22 sierpnia, 2014

    ja to w ogóle jestem kiepska w gotowaniu 😛 U mnie gotuje mój facet 😀

  • Lenya
    22 sierpnia, 2014

    I have to admit I can't cook for the life of me 🙁 but my bf loves to cook, so no problem here 🙂
    Happy Friday Karo
    xox
    Lenya
    FashionDreams&Lifestyle

  • Daisy K
    22 sierpnia, 2014

    No zobacz, jeden kubek a tyle miar. 🙂

  • Sharon D
    22 sierpnia, 2014

    This is a great list. Thank you for sharing!

  • Natalia K
    23 sierpnia, 2014

    Dziękuję Ci Karolinko, za ten wpis! Czasem mam z tym problem, ale teraz dzieki Tobie poradzę sobie na sto procent:)
    Słonecznego weekendu kochana:)

  • Kathy Leonia
    23 sierpnia, 2014

    ja zawsze robię wszystko na oko jeśłi chodzi o proporcje;p 😀

  • mademoisellemode
    23 sierpnia, 2014

    So healthy ^^

    Kisses
    http://www.mademoisellemode.com/

  • Magda C.
    23 sierpnia, 2014

    Bardzo przydatne, dziękuję 🙂

  • projektdziecko
    23 sierpnia, 2014

    Też mam zawsze problem z przepisami, gdzie miarą są szklanki, łyżki lub sztuki (np. dwie cebule).

  • Ines RdP
    23 sierpnia, 2014

    na oko 😉

    swietny post kochana!

    http://www.thegrisgirl.blogspot.com.es

  • Paulina
    23 sierpnia, 2014

    Może się przydać 😉

  • slavic nature
    23 sierpnia, 2014

    aha czyli dobrze to rozumiałam, ja to właśnie traktowałam jako 250g mąki,a te inne miary bardzo się przydadzą:) dzięki!

  • Launna
    23 sierpnia, 2014

    I just follow the recipe and sometimes I use imperial cups and sometimes I use metric… sometimes I just guess… it turns out great 🙂

  • minawetp
    23 sierpnia, 2014

    Znakomite informacje, Królowo dopisz do tego jeszcze że pół szklanki cista nalesnikowego to jeden naleśnik, kilka miesięcy temu przeprowadzałam badania nad nalesnikami pisząc artykuł o PRL-owskich nalesnikach i celowo ustalałam tam dla swoich córek przepis na naleśniki tak aby mogły je zrobic z zamkniętymi oczami, tz wtedy wszystko wyliczałam na szklanki, tylko szklanki duraleksowe z uszkiem 😉 pozdrawiam serdecznie

  • Mariska
    23 sierpnia, 2014

    Hmm, ja jestem nauczona odmierzać w szklance 😉

  • Nicole Aguinaldo
    23 sierpnia, 2014

    Wow these are lovely photos!! Awesome post! 🙂

    New post on GIRL ABOUT TOWN BLOG
    GOOGLE + || BLOGLOVIN || FACEBOOK || INSTAGRAM

  • Lia Crystal
    23 sierpnia, 2014

    Great post, very useful. I always have problem with how much of ingredients is one cup. 🙂
    Fashion Happenss

  • Marzena Fabisiak
    23 sierpnia, 2014

    Krótko, zwięźle i na temat 🙂 to mi się podoba 🙂

  • Krystyna Boner
    23 sierpnia, 2014

    Słyszałam o miarkach na kubki właśnie z TV amerykańskiej. Ale ja wolę, kiedy składniki podane są jednostkach wagowych. Ale Twoja ściąga przyda się 🙂

  • Maya catchthosemoments
    23 sierpnia, 2014

    Świetna i praktyczna ściąga :*

  • Jessica
    24 sierpnia, 2014

    Super interesting post! =)

    NEW POST on http://whattostyle.blogspot.com/

    xoxo,
    Jess

  • Shirley Tay
    24 sierpnia, 2014

    I love your food post, Krolowa! Happy Sunday! xoxo
    Luxury Haven

  • Elena Dal Maso
    24 sierpnia, 2014

    Thanks a lot, it's a great help your post 🙂
    Happy Monday!

    xoxo
    http://www.bellezzefelici.blogspot.com

  • June
    24 sierpnia, 2014

    I totally agree with you on this one. I recently baked a cake where it said cup and I used a mug so my cake took forever to bake
    xx
    http://www.JuneWantsItAll.com

  • Anonimowy
    24 sierpnia, 2014

    Właśnie zawszee sia nad tym zastanawiałam. Przydatny post. Dzieki
    http://www.magfashion.pl

  • Gąska
    24 sierpnia, 2014

    przydatne informacje! ..choć ja najczęściej i tak sypię "na oko" 😉

  • Mama Laurki testuje
    24 sierpnia, 2014

    no to post typowo dla mnie 🙂

  • Sandra Kozłowska
    24 sierpnia, 2014

    Nie raz własnie mi się tak zdarzyło, a wagi nie miałam. Bardzo przydatne:)

  • Nika
    24 sierpnia, 2014

    Ja zawszę używam metody " na oko " 😛

  • Karolina W
    24 sierpnia, 2014

    Mam taki przelicznik powieszony na lodówce, bardzo przydatna rzecz 🙂

  • Ewa Bl
    24 sierpnia, 2014

    Musze przyznac, ze nigdy nie pamietam, czego, ile sie w kubku miesci, wiec sciagawka przydatna 🙂

  • Dario Venuti
    24 sierpnia, 2014

    amazing look

    fashionseducer.com

  • Hola Felipe
    24 sierpnia, 2014

    Ciekawy post, taki inny, ale jak przydatny! 🙂

  • Świat Gastronomii
    24 sierpnia, 2014

    Dobry poradnik, każdemu się przyda. Pozdrawiam !
    Patryk

  • Ania W
    24 sierpnia, 2014

    Świetna ściąga, muszę sobie to zapisać 🙂

  • Weronika Domogród
    24 sierpnia, 2014

    Posługuję się nie tak starą metodą, gdzie miarą główną jest szklanka, której pojemność ma 250 ml na płasko i jest to precyzyjna miara, czego nie mozna powiedzieć o łyżkach, które bardzo różne a powinny mieć 10 ml. waga oczywiście najlepsza, ale wiele z nich niedokładne niestety, zwłaszcza kiedy idzie o niewielką ilość.

  • Pączek w pudrze
    24 sierpnia, 2014

    Uwielbiam takie kubkowe czy szklankowe przepisy 🙂

  • Nequéren Reis
    24 sierpnia, 2014

    Arrasou amei a psotagem tenha uma semana abençoada.
    Blog: http://arrasandonobatomvermelho.blogspot.com.br
    Canal de youtube: http://www.youtube.com/NekitaReis

  • Gosia
    24 sierpnia, 2014

    Ale fajne, chyba sobie wydrukuję 🙂

  • czar-życia
    24 sierpnia, 2014

    Faktycznie bardzo przydatne, ja jednak używam wagę 🙂

  • Złota Kasieńka
    24 sierpnia, 2014

    Przydatny post. Kiedyś miałam problem ze szwedzkim przepisem, wszystko było decylitrach. Teraz już wiem że 1 dl to 100 g.

  • Poezja Smaku
    24 sierpnia, 2014

    Ja mam na stronie przelicznik, polecam 🙂

  • Anna Bielaszewska
    25 sierpnia, 2014

    Nie mam wagi kuchennej i właśnie robię na oko, lub na kubki, hehe

  • Marionetka Mody
    25 sierpnia, 2014

    a ja zawsze gotuję na oko i zawsze wychodzi super – chyba mam intuicję 🙂

  • Anshul Bhargava
    25 sierpnia, 2014

    This is such a cool post, dear! For me, I always just eyeball the quantities!! I know it can be messy at times, but it just helps save sooo much time and trouble!!! :p

    http://anshul90.com

  • Lexi
    25 sierpnia, 2014

    Aż zachciało mi się coś ugotować, chociaż faktem jest, że zwykle robię to na oko. 🙂

  • Gaja
    25 sierpnia, 2014

    Nie mam w domu wagi, zawsze bazuję na takich przelicznikach i jeszcze nie było sytuacji, żebym jej potrzebowała 🙂 Chociaż podczas gotowania to najlepiej mierzę na oko 😉

  • PozytyWizja
    25 sierpnia, 2014

    Ściąga bardzo przydatna 🙂
    Zawsze miałam problemy z tym ile to jest kubek czy szklanka, filiżanka 🙂
    Ale właśnie robiłam to z zachowaniem 1 proporcji :3

  • Alicja Kozubska
    25 sierpnia, 2014

    Kosmos z tymi wagami, często kłóce się z mężem ;p

  • L.M. Kamińska
    25 sierpnia, 2014

    ja się nie biorę za gotowanie, chłopak mnie musi nauczyć, ha ha! 😀 a ten obrazek kubków powalająco motywujący po prostu. 🙂

  • Alicja R.
    25 sierpnia, 2014

    Podałaś bardzo przydatne informacje 🙂 Fakt faktem, sama korzystam z wagi kuchennej, ale teraz będę wiedziała gdzie zajrzeć jak ona mi się zepsuje 😉

  • Dżas tin
    25 sierpnia, 2014

    Przydatne ';) nawet bardzo.
    I gotowanie stało się łatwiejsze…

  • tr3ndygirl fashion blogger
    25 sierpnia, 2014

    this recipe so yummy and healty
    new outfit on my blog http://tr3ndygirl.com
    i wait you
    kiss

  • Lex
    25 sierpnia, 2014

    przydatne 🙂

  • Madlen
    25 sierpnia, 2014

    Ajajajaj jaka świetna ściągawka, przyda się jak nic ;0

  • Karolina G.
    25 sierpnia, 2014

    Nie lubię, kiedy trafiam w przepisach na takie niejednoznaczne miary typu np. kubek. Nie wiadomo co z tym zrobić, bo w domu mam tak jak piszesz kubki przeróżne. W efekcie biorę jakiś przeciętny i resztę składników dodaję na oko… Czasem z tymi przepisami to jest prawdziwe utrapienie 😉

  • misskitin
    25 sierpnia, 2014

    Przydatny post i bardzo praktyczne wskazówki 🙂 Kiedyś trafiłam na stronę gdzie oprócz kubków były tez podane łyżki i łyżeczki 🙂

    Pozdrawiam 🙂

  • Tosia
    25 sierpnia, 2014

    O, a zawsze miałam z tym problem 🙂

  • pasjonaty małgorzaty
    25 sierpnia, 2014

    Ściągawka doskonała! Gratuluję Karolinko;) Przyda mi się bardzo, bo zawsze miałam z tym kłopoty, bo w wielu przepisach podają proporcje tylko dkg etc. Pozdrawiam Cię serdecznie;)

  • Wysoki Niski
    25 sierpnia, 2014

    Owe przeliczniki to skomplikowana sprawa 🙂

  • herbata
    26 sierpnia, 2014

    ja też byłam pewna, że 200 ml kubka to 200 g. ale numer.świetny wpis:)

  • bernikula
    26 sierpnia, 2014

    Ja mam taki jeden kubek z Ikei, którym wszystko odmierzam i zawsze wychodzi:)) Mam też takie dzbanki plastikowe z miarkami i podziałkami, ale jakoś ich nie używam:)

  • Zdeterminowana Ana
    26 sierpnia, 2014

    Świetnie to wymyśliłaś! Super ściąga! 🙂

  • Lakierowniczka
    26 sierpnia, 2014

    No u mnie każdy kubek jest zupełnie inny ;D Ale fajnie zrobiłaś to porównanie przez podanie ile produktu się mieści ;d

  • Elisabeth Brzeski
    26 sierpnia, 2014

    Super post!! Z przepisami to jest naprawde niekiedy problem… cudownie ze nam pomiary w tym poscie podalas!!

    P.S. Karolino nie wyswietlil sie Twoj komentarz na moim blogu i moja do niego odpowiedz…nie wiem czemu?? Moze moglabys to sprawdzic? Dziekuje

  • Elena Dal Maso
    26 sierpnia, 2014

    I wish you a happy day!
    Great post, thanks for sharing 🙂

    xoxo
    http://www.bellezzefelici.blogspot.com

  • grafitowy
    26 sierpnia, 2014

    Skoro Ty masz problem z kubkiem, to co ma powiedzieć facet, gdy widzi napis – szczypta albo łyżeczka 😉

  • LoliBeatrce
    26 sierpnia, 2014

    Rozwiązałaś mój odwieczny problem 😉 wielkie dzięki :*

  • Weronika Rudnicka
    26 sierpnia, 2014

    zapisuję ten post, będę tu często wracać bo tu mój częsty problem….

    weronikarudnicka.pl

  • ulabrzydula
    26 sierpnia, 2014

    Ja to zawsze wszystko robię "na oko" 🙂

  • Share a Secret
    26 sierpnia, 2014

    Nice!!

    http://shareasecretmag.com/

    xoxo

  • pirelka
    26 sierpnia, 2014

    Ja wolę jak miara jest podana w gramach, bo kubek kubkowi nie równy, a szklanka szklance 😉 ale przydatny post.

  • Eveline
    26 sierpnia, 2014

    to dużo się dowiedziałam z tego postu 🙂 i zostałam wyprowadzona z niektórych błędów myślowych:)
    pozdrawiam serdecznie 🙂 woman-with-class.blogspot.com

  • ivona
    26 sierpnia, 2014

    Ciągle miałam z tym problem, bo nie używam wagi w kuchni-dzięki!!:)

  • Lady Lilith
    26 sierpnia, 2014

    Who knew. I love to cook but I usually go based on feel and smell. This is super helpful when baking though. I have yet to master that.

  • lifeofthemodernparent
    27 sierpnia, 2014

    Zawsze miałam z tym problem ! Dziękuję Ci za ten post !! :-))

  • JoannaT.
    27 sierpnia, 2014

    post bardzo przydatny, nigdy nie wiedziałam o co w tym wszystkim chodzi a na dodatek ostatnio zepsuła mi się moja waga kuchenna 😀

  • narja
    27 sierpnia, 2014

    Bardzo przydatne informację, na pewno kiedyś z nich skorzystam:)

  • Madame Madeleine
    27 sierpnia, 2014

    Bardzo przydatne informacje 🙂 na pewno bedzie mi latwiej z przeliczaniem tych produktow 🙂

  • Anshul Bhargava
    27 sierpnia, 2014

    Thank you soo much for your lovely comment on my blog!!! it totally made my day!! Definitely looking forward to your next post!! <3

    http://anshul90.com

  • Marionetka Mody
    27 sierpnia, 2014

    dziękuję Ci ślicznie!!

  • vademecum blogera
    27 sierpnia, 2014

    Super mega przydatne. Dzieki Pozdrawiam Beata

  • Moda na bio
    27 sierpnia, 2014

    Musze sobie Twoj wpis gdzies odlozyc, bardzo przydatne.

  • żaneta serocka
    27 sierpnia, 2014

    nigdy nie znałam się na tych miarach i kupiłam wagę kuchenną.

  • Venus
    27 sierpnia, 2014

    bardzo pomocna notka 🙂 na pewno z niej korzystam 😛

  • ti ka
    27 sierpnia, 2014

    zawsze miałam z tym problem, post bardzo przydatny 🙂

  • Agnieszka
    27 sierpnia, 2014

    oczywiście, że idziemy…
    osobiście unikam przepisów, w których podana jest wartość "kubek", wolę już "szklanka", choć wiadomo, że również szklanka szklance nie równa…
    pozdrawiam:)

  • Paola Lauretano
    27 sierpnia, 2014

    Very useful, great post!!!!
    One cup….. is always a problem!!!!

    Ciao bellissima!!!
    Kisses
    http://expressyourselfbypaolalauretano.blogspot.it

  • Aneta Flow
    27 sierpnia, 2014

    Super przelicznik!

  • Emily Tang
    27 sierpnia, 2014

    you are right
    1 cup is just approximate
    therefore the outcome for taste wise might different
    better weigh with gram, more accurate
    MY-Emily

  • Karo Lina
    27 sierpnia, 2014

    Super! Daję do ulubionych, koniec z przeszukiwaniem internetu! 🙂 Dzięki

  • Kordian Królik
    27 sierpnia, 2014

    Ja nigdy nie trzymam się sztywno przepisów, gotuję raczej na oko…więc kubki się mnie nie imają XD

  • Gemma Donohue
    27 sierpnia, 2014

    Healthy food
    Is the right way to go 🙂
    Great post darling
    xoxo
    http://stunningchic.com/

  • Paula S.
    27 sierpnia, 2014

    Zawsze mam z tym problem ! Ostatnio robiąc ciasto, czytam szklanka czegośtam, patrzę w szafkę a tam szklanka szklance nie równa 😀

  • Beauty Unearthly
    1 września, 2014

    Beautiful post, really interesting! Have a great week!!!

  • Natalia Orlika
    1 września, 2014

    Bardzo przydatne wiadomości!

  • Asia Czytasia
    7 grudnia, 2024

    Dobre pytanie 😀