Fajitas wołowe z warzywami

Jeśli lubicie jeść na ostro, zdecydowanie polubcie to danie. Jeśli nie są to Wasze smaki, możecie przyprawić je bardziej łagodnie i też cieszyć się smakami Meksyku. Fajitas świetnie sprawdzi się na obiad, kolację, a nawet wtedy, gdy niespodziewanie wpadną do Was goście. Bo wbrew pozorom robi się je dość szybko.

fajitas

Tytułowe fajitas to danie kuchni meksykańskiej, w skład której wchodzi grillowane mięso podawane na pszenicznej lub kukurydzianej tortilli. Początkowo robiło się je tylko z wołowiny, ale teraz sztuka kulinarna dopuszcza różne rodzaje mięsa, a nawet… krewetki.

Składniki:
1 kg wołowiny – najlepiej steku z polędwicy wołowej

Na marynatę:
sok z dwóch cytryn
1/2 pęczka świeżej kolendry
60 ml sosu sojowego
60 ml oleju
odrobina pieprzu

Wołowinę kroimy w paski w poprzek włókien i wkładamy do miski. Mięso polewamy sokiem z cytryn, dodajemy kolendrę, sos sojowy, olej i pieprz. Wszystkie składniki mieszamy, aby każdy kawałek mięsa był obtoczony marynatą. Mięso wkładamy do lodówki i marynujemy około godziny.

Nadzienie warzywne:
3 papryki w różnych kolorach
1 łyżka papryki ostrej
1 łyżka kminku mielonego
1 szalotka pokrojona w piórka
4 marynowane ostre papryczki
1/2 pęczka świeżej kolendry
odrobina pieprzu
odrobina oleju

Paprykę kroimy w paski i wrzucamy do miski. Posypujemy ostrą papryką i kminkiem, dodajemy szalotkę, papryczki ostre i pół pęczka posiekanej kolendry. Wlewamy odrobinę oleju, doprawiamy pieprzem i całość mieszamy.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa na ok. 5-10 minut. Mieszamy co chwilę, aby obsmażyć warzywa, ale ich nie udusić. Gotowe warzywa przekładamy na durszlak lub sito, aby obciekły z tłuszczu.

fajitas

Tortille:
8 tortilli
sok z dwóch limonek
kwaśna śmietana
1 posiekana cebula
1 opakowanie szynki serrano
odrobina kminku mielonego
pęczek świeżej kolendry

Tortille podgrzewamy na suchej patelni bez tłuszczu, co chwilę odwracając, by się nie spaliła. Na drugiej patelni podsmażamy zamarynowane wcześniej mięso. Smażymy bez tłuszczu.

Podgrzane tortille smarujemy śmietaną, nakładamy posiekaną cebulę,następnie podsmażone warzywa, a na nie wołowinę. Na wierzchu układamy paski szynki serrano. Posypujemy kminkiem, skrapiamy sokiem z limonki, dodajemy kilka gałązek kolendry i zawijamy. Kroimy na pół i podajemy.

A Wy lubicie pikantne meksykańskie smaki?

Buziaki!
signature
Subskrybuj, żeby nie przegapić żadnego posta!
Podaj swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach!
Tagi

Co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 komentarz
  • angiesrecipes
    11 lutego, 2020

    They look super yummy!

  • Matka na Szczycie
    11 lutego, 2020

    Zdecydowanie moje smaki! 🙂

  • Beautiful Duty
    11 lutego, 2020

    my z mężem uwielbiamy pikantne ;D i aż mam ochotę mu zorbić takie cudo 😉 byłby zachwycony 😀

  • Justyna Parucka
    11 lutego, 2020

    Wygląda bardzo smacznie. Uwielbiam dania w tortilli. Pozdrawiam i zapraszam na nowy post 🙂 magda-tul.blogspot.com.

  • https://honestjessicaalba.wordpress.com
    11 lutego, 2020

    Wygląda ładnie, chociaż ja należę właśnie do tej grupy, która wolałaby łagodniejszą wersję tego dania

  • Kamila
    11 lutego, 2020

    Mam dość wrażliwe kubki smakowe, ale na takie pyszności to się na pewno skuszę i mam nadzieję, że moje gardło aż tak bardzo nie ucierpi 🙂

  • Magdalena
    11 lutego, 2020

    smakowicie! coś dla mnie!

  • Magda
    11 lutego, 2020

    To właśnie lubię w meksykańskiej kuchni, dużo kolorów i smaków, aż chce się spróbować 🙂

  • Magda
    11 lutego, 2020

    To właśnie lubię w meksykańskiej kuchni, dużo smaków i kolorów, aż chce się spróbować 🙂

  • Okiem Blondynki by McBlondi
    11 lutego, 2020

    Fajitas, to jedno z moich ulubionych dań kuchni meksykańskiej, ale sama, nigdy ich nie przygotowywałam 😉 Z chęcią skorzystam z Twojego przepisu 🙂

  • Aisab
    12 lutego, 2020

    Ojej – ileż tym roboty; aż 1 kg wołowiny i tyle warzyw; w dodatku tak pikantne; wolę coś delikatnego i…odchudzającego 🙂

    • Krystyna 7.8
      12 lutego, 2020

      Meksykanska kuchnia jest oryginalna, ale ja ją lubię. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

  • Asunción Artal
    12 lutego, 2020

    It seems delicious!!

  • Venus
    12 lutego, 2020

    Ciekawy przepis . Wykorzystam, ale bez mięsa lub czymś zastąpię np. Tofu w tej marynacie 🙂

  • Justyna Parucka
    12 lutego, 2020

    Pozdrawiam i zapraszam na nowy post 🙂 magda-tul.blogspot.com.

  • jotka
    12 lutego, 2020

    Zjadłabym, lobię poznawać smaki i potrawy:-)

  • Bożena
    12 lutego, 2020

    Prawdziwe pyszności – tak podejrzewam 🙂

  • Radiomuzykant-ka
    12 lutego, 2020

    Z krewetkami chętnie. 🙂

  • Karolina90
    12 lutego, 2020

    Aż mi ślinka pociekła. Pozdrawiam

  • Agnieszka Kaniuk
    12 lutego, 2020

    Jeśli o mnie chodzi, chętnie zrobię to danie w wersji wegetariańskiej. 😊

  • Kinga
    12 lutego, 2020

    Sama wolę inną odmianę meksykańskiej kuchni :3

  • iza
    13 lutego, 2020

    o rany ale pyszności

  • Teresa
    13 lutego, 2020

    Bardzo ciekawy przepis. 🙂 .

  • Zarysowana
    13 lutego, 2020

    Wygląda pysznie. Niestety ja nie lubię wołowiny…

  • L.
    13 lutego, 2020

    Fajne danie! Nie jadłam, nawet o nim wcześniej nie słyszałam. 😉

  • Brian Frum
    13 lutego, 2020

    Those do look really good! Fajitas are really popular at our house! We hope to see your new kitty soon.

  • Iwona
    13 lutego, 2020

    Świetne i szybkie jedzenie 🙂

  • emily tang
    14 lutego, 2020

    This fajitas looks healthy
    I thought it’s called tortilla wrap since I saw it in Texas chicken too
    I dunno it’s Mexican dish
    Great to know that here!

  • yonosoymillenium
    14 lutego, 2020

    tienen que estar deliciosas esta fajitas ñam ñam

  • Karolina
    14 lutego, 2020

    Zdecydowanie tym razem nie moje smaki- jakoś kuchnia meksykańska to nie moje klimaty.
    Fajitas na zdjęciach prezentują się pięknie 🙂

  • Beatrycze
    14 lutego, 2020

    Trochę bym zmieniła ten przepis bo nie lubię kilku składników, ale wiadomo każdemu nie dogodzisz. Tak czy siak wygląda cudownie i masz wielki talent!

  • Ruth Josey
    14 lutego, 2020

    It looks wonderful! I was afraid when I saw the „tortillas” section that I was going to have to learn to make tortillas, so I was glad to see that it’s just a spread and extra filling for them. I have no idea what szynki serrano is. I guess a spicy ham of some kind? I’ll have to look that up, but I’m so hungry right now! Thanks so much for sharing this delicious recipe!

    Ruth
    https://voguefauxreal.com/2020/02/06

  • Lizzy
    14 lutego, 2020

    yummy!

  • Marisa Cavaleiro
    14 lutego, 2020

    It looks so yummy!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

  • Di bloguje
    14 lutego, 2020

    Coś dla mojego męża <3

  • Urszula
    15 lutego, 2020

    Ależ wyglądają, pycha!

  • The Yum List
    15 lutego, 2020

    Ooh these do look delicious.

  • Ivana Split
    15 lutego, 2020

    This looks like a delicious tortilla filling. Thank you for sharing it with us.

  • Serpentyna
    15 lutego, 2020

    Bardzo lubie jesc u meksykanow, nawet mimo tego ze z ich menu wybieram tylko 3 potrawy. U nas, jako ze Meksyk to sasiedzi i duzo ich mamy w USA bo 30 milionow, restauracje meksykanskie sa na kazdym rogu i ulicy. I niedrogie.
    Czesto jem fajite, ale nigdy nie robie jej w domu. U nas sklepy maja cale dzialy z meksykanskimi produktami wiec tortilli nie musi samemu robic , sa gotowe, tylko lekko odsmazyc, zrobione z roznych mak. Lubie ich refrided groch choc nie wyglada apetycznie.

  • Allie Mackin
    15 lutego, 2020

    Ah this sounds so tasty, I am officially hungry now, thanks for recipe!

    Allie of
    http://www.allienyc.com

  • Milena M
    16 lutego, 2020

    Wyglądają pysznie 🙂

  • tanza erlambang
    16 lutego, 2020

    fajitas is one of my favorite foods….yummy

  • Marta Krysztofiak
    16 lutego, 2020

    Wolę potrawy łagodne, ale ten przepis jest ciekawy. Mam nadzieję, że uda mi się łagodnie go przygotować 🙂
    Zapraszam do mnie: https://g-andrzejewicz.blogspot.com/

  • Jola [Manager Pixeli]
    18 lutego, 2020

    Robisz apetyt. 🙂 Ja bardzo lubię pikantne smaki.

  • Kasia Dudziak
    24 lutego, 2020

    Zawsze lubiłam na ostro. Płakałam, ale jadłam 😃😃😃 Ostre jest zdrowe. Fajny przepis Karo dzięki.

  • Mama z różową torebką
    26 lutego, 2020

    Oj lubię kuchnię meksykańską, choć uważam, żeby nie była w tym najostrzejszym wydaniu 😛

  • Jeff the Chef
    27 lutego, 2020

    Uwielbiam pikantne jedzenie, więc to dla mnie.

  • Pełnia Smaków
    22 marca, 2020

    Pycha! I super, że na ostro 🙂

  • weronika
    25 marca, 2020

    dzisiaj robię na bank, mam wszystkie składniki!

  • Beata M.
    23 sierpnia, 2020

    Coś dla mojego Męża 🙂

  • Christine
    7 lipca, 2021

    Your comment*looks so good

  • tomthebackroadstraveller
    10 lipca, 2021

    Your comment*…they look good!

  • Iwona
    14 lipca, 2021

    Pyszności u Ciebie 😊