Jeśli lubicie jeść na ostro, zdecydowanie polubcie to danie. Jeśli nie są to Wasze smaki, możecie przyprawić je bardziej łagodnie i też cieszyć się smakami Meksyku. Fajitas świetnie sprawdzi się na obiad, kolację, a nawet wtedy, gdy niespodziewanie wpadną do Was goście. Bo wbrew pozorom robi się je dość szybko.

Tytułowe fajitas to danie kuchni meksykańskiej, w skład której wchodzi grillowane mięso podawane na pszenicznej lub kukurydzianej tortilli. Początkowo robiło się je tylko z wołowiny, ale teraz sztuka kulinarna dopuszcza różne rodzaje mięsa, a nawet… krewetki.
Składniki:
1 kg wołowiny – najlepiej steku z polędwicy wołowej
Na marynatę:
sok z dwóch cytryn
1/2 pęczka świeżej kolendry
60 ml sosu sojowego
60 ml oleju
odrobina pieprzu
Wołowinę kroimy w paski w poprzek włókien i wkładamy do miski. Mięso polewamy sokiem z cytryn, dodajemy kolendrę, sos sojowy, olej i pieprz. Wszystkie składniki mieszamy, aby każdy kawałek mięsa był obtoczony marynatą. Mięso wkładamy do lodówki i marynujemy około godziny.
Nadzienie warzywne:
3 papryki w różnych kolorach
1 łyżka papryki ostrej
1 łyżka kminku mielonego
1 szalotka pokrojona w piórka
4 marynowane ostre papryczki
1/2 pęczka świeżej kolendry
odrobina pieprzu
odrobina oleju
Paprykę kroimy w paski i wrzucamy do miski. Posypujemy ostrą papryką i kminkiem, dodajemy szalotkę, papryczki ostre i pół pęczka posiekanej kolendry. Wlewamy odrobinę oleju, doprawiamy pieprzem i całość mieszamy.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa na ok. 5-10 minut. Mieszamy co chwilę, aby obsmażyć warzywa, ale ich nie udusić. Gotowe warzywa przekładamy na durszlak lub sito, aby obciekły z tłuszczu.

Tortille:
8 tortilli
sok z dwóch limonek
kwaśna śmietana
1 posiekana cebula
1 opakowanie szynki serrano
odrobina kminku mielonego
pęczek świeżej kolendry
Tortille podgrzewamy na suchej patelni bez tłuszczu, co chwilę odwracając, by się nie spaliła. Na drugiej patelni podsmażamy zamarynowane wcześniej mięso. Smażymy bez tłuszczu.
Podgrzane tortille smarujemy śmietaną, nakładamy posiekaną cebulę,następnie podsmażone warzywa, a na nie wołowinę. Na wierzchu układamy paski szynki serrano. Posypujemy kminkiem, skrapiamy sokiem z limonki, dodajemy kilka gałązek kolendry i zawijamy. Kroimy na pół i podajemy.

A Wy lubicie pikantne meksykańskie smaki?
51 komentarzy
They look super yummy!
Zdecydowanie moje smaki! 🙂
Uwielbiam fajitas, pyszne danie!
my z mężem uwielbiamy pikantne ;D i aż mam ochotę mu zorbić takie cudo 😉 byłby zachwycony 😀
Wygląda bardzo smacznie. Uwielbiam dania w tortilli. Pozdrawiam i zapraszam na nowy post 🙂 magda-tul.blogspot.com.
Wygląda ładnie, chociaż ja należę właśnie do tej grupy, która wolałaby łagodniejszą wersję tego dania
Mam dość wrażliwe kubki smakowe, ale na takie pyszności to się na pewno skuszę i mam nadzieję, że moje gardło aż tak bardzo nie ucierpi 🙂
smakowicie! coś dla mnie!
To właśnie lubię w meksykańskiej kuchni, dużo kolorów i smaków, aż chce się spróbować 🙂
To właśnie lubię w meksykańskiej kuchni, dużo smaków i kolorów, aż chce się spróbować 🙂
Fajitas, to jedno z moich ulubionych dań kuchni meksykańskiej, ale sama, nigdy ich nie przygotowywałam 😉 Z chęcią skorzystam z Twojego przepisu 🙂
Ojej – ileż tym roboty; aż 1 kg wołowiny i tyle warzyw; w dodatku tak pikantne; wolę coś delikatnego i…odchudzającego 🙂
Meksykanska kuchnia jest oryginalna, ale ja ją lubię. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia
It seems delicious!!
Ciekawy przepis . Wykorzystam, ale bez mięsa lub czymś zastąpię np. Tofu w tej marynacie 🙂
Pozdrawiam i zapraszam na nowy post 🙂 magda-tul.blogspot.com.
Zjadłabym, lobię poznawać smaki i potrawy:-)
Prawdziwe pyszności – tak podejrzewam 🙂
Z krewetkami chętnie. 🙂
Aż mi ślinka pociekła. Pozdrawiam
Jeśli o mnie chodzi, chętnie zrobię to danie w wersji wegetariańskiej. 😊
Sama wolę inną odmianę meksykańskiej kuchni :3
o rany ale pyszności
Bardzo ciekawy przepis. 🙂 .
Wygląda pysznie. Niestety ja nie lubię wołowiny…
Fajne danie! Nie jadłam, nawet o nim wcześniej nie słyszałam. 😉
Those do look really good! Fajitas are really popular at our house! We hope to see your new kitty soon.
Świetne i szybkie jedzenie 🙂
This fajitas looks healthy
I thought it’s called tortilla wrap since I saw it in Texas chicken too
I dunno it’s Mexican dish
Great to know that here!
tienen que estar deliciosas esta fajitas ñam ñam
Zdecydowanie tym razem nie moje smaki- jakoś kuchnia meksykańska to nie moje klimaty.
Fajitas na zdjęciach prezentują się pięknie 🙂
Trochę bym zmieniła ten przepis bo nie lubię kilku składników, ale wiadomo każdemu nie dogodzisz. Tak czy siak wygląda cudownie i masz wielki talent!
It looks wonderful! I was afraid when I saw the „tortillas” section that I was going to have to learn to make tortillas, so I was glad to see that it’s just a spread and extra filling for them. I have no idea what szynki serrano is. I guess a spicy ham of some kind? I’ll have to look that up, but I’m so hungry right now! Thanks so much for sharing this delicious recipe!
Ruth
https://voguefauxreal.com/2020/02/06
yummy!
It looks so yummy!!
xoxo
marisasclosetblog.com
Coś dla mojego męża <3
Ależ wyglądają, pycha!
Ooh these do look delicious.
This looks like a delicious tortilla filling. Thank you for sharing it with us.
Bardzo lubie jesc u meksykanow, nawet mimo tego ze z ich menu wybieram tylko 3 potrawy. U nas, jako ze Meksyk to sasiedzi i duzo ich mamy w USA bo 30 milionow, restauracje meksykanskie sa na kazdym rogu i ulicy. I niedrogie.
Czesto jem fajite, ale nigdy nie robie jej w domu. U nas sklepy maja cale dzialy z meksykanskimi produktami wiec tortilli nie musi samemu robic , sa gotowe, tylko lekko odsmazyc, zrobione z roznych mak. Lubie ich refrided groch choc nie wyglada apetycznie.
Ah this sounds so tasty, I am officially hungry now, thanks for recipe!
Allie of
http://www.allienyc.com
Wyglądają pysznie 🙂
fajitas is one of my favorite foods….yummy
Wolę potrawy łagodne, ale ten przepis jest ciekawy. Mam nadzieję, że uda mi się łagodnie go przygotować 🙂
Zapraszam do mnie: https://g-andrzejewicz.blogspot.com/
Robisz apetyt. 🙂 Ja bardzo lubię pikantne smaki.
Zawsze lubiłam na ostro. Płakałam, ale jadłam 😃😃😃 Ostre jest zdrowe. Fajny przepis Karo dzięki.
Oj lubię kuchnię meksykańską, choć uważam, żeby nie była w tym najostrzejszym wydaniu 😛
Uwielbiam pikantne jedzenie, więc to dla mnie.
Pycha! I super, że na ostro 🙂
dzisiaj robię na bank, mam wszystkie składniki!
Coś dla mojego Męża 🙂