Fajitas wołowe z warzywami

Jeśli lubicie jeść na ostro, zdecydowanie polubcie to danie. Jeśli nie są to Wasze smaki, możecie przyprawić je bardziej łagodnie i też cieszyć się smakami Meksyku. Fajitas świetnie sprawdzi się na obiad, kolację, a nawet wtedy, gdy niespodziewanie wpadną do Was goście. Bo wbrew pozorom robi się je dość szybko.

Tytułowe fajitas to danie kuchni meksykańskiej, w skład której wchodzi grillowane mięso podawane na pszenicznej lub kukurydzianej tortilli. Początkowo robiło się je tylko z wołowiny, ale teraz sztuka kulinarna dopuszcza różne rodzaje mięsa, a nawet… krewetki.
Składniki:
1 kg wołowiny – najlepiej steku z polędwicy wołowej
Na marynatę:
sok z dwóch cytryn
1/2 pęczka świeżej kolendry
60 ml sosu sojowego
60 ml oleju
odrobina pieprzu
Wołowinę kroimy w paski w poprzek włókien i wkładamy do miski. Mięso polewamy sokiem z cytryn, dodajemy kolendrę, sos sojowy, olej i pieprz. Wszystkie składniki mieszamy, aby każdy kawałek mięsa był obtoczony marynatą. Mięso wkładamy do lodówki i marynujemy około godziny.
Nadzienie warzywne:
3 papryki w różnych kolorach
1 łyżka papryki ostrej
1 łyżka kminku mielonego
1 szalotka pokrojona w piórka
4 marynowane ostre papryczki
1/2 pęczka świeżej kolendry
odrobina pieprzu
odrobina oleju
Paprykę kroimy w paski i wrzucamy do miski. Posypujemy ostrą papryką i kminkiem, dodajemy szalotkę, papryczki ostre i pół pęczka posiekanej kolendry. Wlewamy odrobinę oleju, doprawiamy pieprzem i całość mieszamy.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa na ok. 5-10 minut. Mieszamy co chwilę, aby obsmażyć warzywa, ale ich nie udusić. Gotowe warzywa przekładamy na durszlak lub sito, aby obciekły z tłuszczu.

Tortille:
8 tortilli
sok z dwóch limonek
kwaśna śmietana
1 posiekana cebula
1 opakowanie szynki serrano
odrobina kminku mielonego
pęczek świeżej kolendry
Tortille podgrzewamy na suchej patelni bez tłuszczu, co chwilę odwracając, by się nie spaliła. Na drugiej patelni podsmażamy zamarynowane wcześniej mięso. Smażymy bez tłuszczu.
Podgrzane tortille smarujemy śmietaną, nakładamy posiekaną cebulę,następnie podsmażone warzywa, a na nie wołowinę. Na wierzchu układamy paski szynki serrano. Posypujemy kminkiem, skrapiamy sokiem z limonki, dodajemy kilka gałązek kolendry i zawijamy. Kroimy na pół i podajemy.

A Wy lubicie pikantne meksykańskie smaki?

angiesrecipes
11 lutego, 2020They look super yummy!
Matka na Szczycie
11 lutego, 2020Zdecydowanie moje smaki! 🙂
natalia20041989
12 lutego, 2020Uwielbiam fajitas, pyszne danie!
Beautiful Duty
11 lutego, 2020my z mężem uwielbiamy pikantne ;D i aż mam ochotę mu zorbić takie cudo 😉 byłby zachwycony 😀
Justyna Parucka
11 lutego, 2020Wygląda bardzo smacznie. Uwielbiam dania w tortilli. Pozdrawiam i zapraszam na nowy post 🙂 magda-tul.blogspot.com.
https://honestjessicaalba.wordpress.com
11 lutego, 2020Wygląda ładnie, chociaż ja należę właśnie do tej grupy, która wolałaby łagodniejszą wersję tego dania
Kamila
11 lutego, 2020Mam dość wrażliwe kubki smakowe, ale na takie pyszności to się na pewno skuszę i mam nadzieję, że moje gardło aż tak bardzo nie ucierpi 🙂
Magdalena
11 lutego, 2020smakowicie! coś dla mnie!
Magda
11 lutego, 2020To właśnie lubię w meksykańskiej kuchni, dużo kolorów i smaków, aż chce się spróbować 🙂
Magda
11 lutego, 2020To właśnie lubię w meksykańskiej kuchni, dużo smaków i kolorów, aż chce się spróbować 🙂
Okiem Blondynki by McBlondi
11 lutego, 2020Fajitas, to jedno z moich ulubionych dań kuchni meksykańskiej, ale sama, nigdy ich nie przygotowywałam 😉 Z chęcią skorzystam z Twojego przepisu 🙂
Aisab
12 lutego, 2020Ojej – ileż tym roboty; aż 1 kg wołowiny i tyle warzyw; w dodatku tak pikantne; wolę coś delikatnego i…odchudzającego 🙂
Krystyna 7.8
12 lutego, 2020Meksykanska kuchnia jest oryginalna, ale ja ją lubię. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia
Asunción Artal
12 lutego, 2020It seems delicious!!
Venus
12 lutego, 2020Ciekawy przepis . Wykorzystam, ale bez mięsa lub czymś zastąpię np. Tofu w tej marynacie 🙂
Justyna Parucka
12 lutego, 2020Pozdrawiam i zapraszam na nowy post 🙂 magda-tul.blogspot.com.
jotka
12 lutego, 2020Zjadłabym, lobię poznawać smaki i potrawy:-)
Bożena
12 lutego, 2020Prawdziwe pyszności – tak podejrzewam 🙂
Radiomuzykant-ka
12 lutego, 2020Z krewetkami chętnie. 🙂
Karolina90
12 lutego, 2020Aż mi ślinka pociekła. Pozdrawiam
Agnieszka Kaniuk
12 lutego, 2020Jeśli o mnie chodzi, chętnie zrobię to danie w wersji wegetariańskiej. 😊
Kinga
12 lutego, 2020Sama wolę inną odmianę meksykańskiej kuchni :3
iza
13 lutego, 2020o rany ale pyszności
Teresa
13 lutego, 2020Bardzo ciekawy przepis. 🙂 .
Zarysowana
13 lutego, 2020Wygląda pysznie. Niestety ja nie lubię wołowiny…
L.
13 lutego, 2020Fajne danie! Nie jadłam, nawet o nim wcześniej nie słyszałam. 😉
Brian Frum
13 lutego, 2020Those do look really good! Fajitas are really popular at our house! We hope to see your new kitty soon.
Iwona
13 lutego, 2020Świetne i szybkie jedzenie 🙂
emily tang
14 lutego, 2020This fajitas looks healthy
I thought it’s called tortilla wrap since I saw it in Texas chicken too
I dunno it’s Mexican dish
Great to know that here!
yonosoymillenium
14 lutego, 2020tienen que estar deliciosas esta fajitas ñam ñam
Karolina
14 lutego, 2020Zdecydowanie tym razem nie moje smaki- jakoś kuchnia meksykańska to nie moje klimaty.
Fajitas na zdjęciach prezentują się pięknie 🙂
Beatrycze
14 lutego, 2020Trochę bym zmieniła ten przepis bo nie lubię kilku składników, ale wiadomo każdemu nie dogodzisz. Tak czy siak wygląda cudownie i masz wielki talent!
Ruth Josey
14 lutego, 2020It looks wonderful! I was afraid when I saw the „tortillas” section that I was going to have to learn to make tortillas, so I was glad to see that it’s just a spread and extra filling for them. I have no idea what szynki serrano is. I guess a spicy ham of some kind? I’ll have to look that up, but I’m so hungry right now! Thanks so much for sharing this delicious recipe!
Ruth
https://voguefauxreal.com/2020/02/06
Lizzy
14 lutego, 2020yummy!
Marisa Cavaleiro
14 lutego, 2020It looks so yummy!!
xoxo
marisasclosetblog.com
Di bloguje
14 lutego, 2020Coś dla mojego męża <3
Urszula
15 lutego, 2020Ależ wyglądają, pycha!
The Yum List
15 lutego, 2020Ooh these do look delicious.
Ivana Split
15 lutego, 2020This looks like a delicious tortilla filling. Thank you for sharing it with us.
Serpentyna
15 lutego, 2020Bardzo lubie jesc u meksykanow, nawet mimo tego ze z ich menu wybieram tylko 3 potrawy. U nas, jako ze Meksyk to sasiedzi i duzo ich mamy w USA bo 30 milionow, restauracje meksykanskie sa na kazdym rogu i ulicy. I niedrogie.
Czesto jem fajite, ale nigdy nie robie jej w domu. U nas sklepy maja cale dzialy z meksykanskimi produktami wiec tortilli nie musi samemu robic , sa gotowe, tylko lekko odsmazyc, zrobione z roznych mak. Lubie ich refrided groch choc nie wyglada apetycznie.
Allie Mackin
15 lutego, 2020Ah this sounds so tasty, I am officially hungry now, thanks for recipe!
Allie of
http://www.allienyc.com
Milena M
16 lutego, 2020Wyglądają pysznie 🙂
tanza erlambang
16 lutego, 2020fajitas is one of my favorite foods….yummy
Marta Krysztofiak
16 lutego, 2020Wolę potrawy łagodne, ale ten przepis jest ciekawy. Mam nadzieję, że uda mi się łagodnie go przygotować 🙂
Zapraszam do mnie: https://g-andrzejewicz.blogspot.com/
Jola [Manager Pixeli]
18 lutego, 2020Robisz apetyt. 🙂 Ja bardzo lubię pikantne smaki.
Kasia Dudziak
24 lutego, 2020Zawsze lubiłam na ostro. Płakałam, ale jadłam 😃😃😃 Ostre jest zdrowe. Fajny przepis Karo dzięki.
Mama z różową torebką
26 lutego, 2020Oj lubię kuchnię meksykańską, choć uważam, żeby nie była w tym najostrzejszym wydaniu 😛
Jeff the Chef
27 lutego, 2020Uwielbiam pikantne jedzenie, więc to dla mnie.
Pełnia Smaków
22 marca, 2020Pycha! I super, że na ostro 🙂
weronika
25 marca, 2020dzisiaj robię na bank, mam wszystkie składniki!
Beata M.
23 sierpnia, 2020Coś dla mojego Męża 🙂
Christine
7 lipca, 2021Your comment*looks so good
tomthebackroadstraveller
10 lipca, 2021Your comment*…they look good!
Iwona
14 lipca, 2021Pyszności u Ciebie 😊