Chińska zupa z pierożkami gyoza

Brzmi skomplikowanie, ale to będzie zupa z tych szybkich, które można zrobić, gdy nie ma czasu i pomysłu na obiad. To także świetne danie, gdy zostanie nam rosół z niedzielnego obiadu, a dość już mamy nieśmiertelnej pomidorowej. Bo tak w większości domów kończy niedzielny rosół. Chińska zupa z pierożkami – idealna na sezon przeziębieniowy, bo dodajemy do niej czosnek i imbir…

chińska zupa

Chińska zupa z pierożkami gyoza

1 pęczek cebulki dymki

5 szklanek bulionu z kurczaka

2/3 szklanki wody

kawałek imbiru (ok. 5 cm)

1 ząbek czosnku, obrany i rozgnieciony

1 opakowanie pierożków Gyoza

2 szklanki cienko pokrojonej kapusty piekińskiej

1 łyżeczka prażonego oleju sezamowego

chińska zupa

Cebulę dymkę – 3 sztuki – kroimy na grube plasterki. W dużym rondlu na średnim ogniu gotujemy bulion, wodę, imbir obrany i pokrojony na plasterki, pokrojoną cebulę dymkę oraz rozgnieciony czosnek. Całość doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotować kolejne 5 minut.

Następnie przecedzamy zupę przez sitko, aby wyjąć cebulę, imbir i czosnek. Ponownie zagotowujemy zupę i do wrzącej wrzucamy pierożki gyoza z kurczakiem i warzywami. Można zrobić samemu, ale w związku z tym, że zupa miała być szybka w przygotowaniu, a na co dzień nie ma czasu na lepienie pierożków, posłużyłam się gotowymi dostępnymi w Biedronce. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię, dodajemy pokrojoną kapustę pekińską i całość gotujemy ok. 2 minut.

Gdy pierożki będą gotowe, zdejmujemy zupę z ognia i dodajemy łyżeczkę oleju sezamowego.  Rozlewamy na talerze…

chińska zupa

Muszę Wam zdradzić, że nawet junior niejadek dał się skusić na tę zupę – co prawda bez pierożków, a z dodatkiem makaronu, ale pałaszował z apetytem.

Smacznego!

Buziaki!
signature
Subskrybuj, żeby nie przegapić żadnego posta!
Podaj swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach!
Tagi

Co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • L. B.
    8 października, 2016

    Zaintrygowały mnie te pierożki. W ogóle zupa z pierożkami to jest fajny pomysł, taki nietypowy. Tylko że ja rosołu nie lubię…

  • Angelika i Monika (Candy Pandas)
    8 października, 2016

    Jakie azjatyckie danie. Chciałyśmy kiedyś kupić takie pierożki z Biedry ale skład nas zniechęcił 😛
    Wygląd bardzo fajnie i apetycznie 🙂

  • Ciekawska Magdalena
    8 października, 2016

    jadłam te pierożki i mm takie średnie w sumie ;D

  • Kamila | Kreując życie !
    8 października, 2016

    Kiedyś skusiłam się na te pierożki szukając czegoś na szybko, i nie przypadły mi do gustu. Ale tak sobie myślę, że gdyby tak zrobić w domu pielmieni i podać je z Twoją zupą… 🙂

  • Karolina :)
    8 października, 2016

    Nie wiem dlaczego ale takie jedzenie to do mnie jakoś tak nie przemawia… wolę polską albo włoską kuchnie 😀 jakoś tak wyszło 😀

  • Noel
    8 października, 2016

    A ja tam uwielbiam pomidorową:-P Ale pomysł na taką zupę bardzo ciekawy, zwłaszcza że lubię i imbir i i czosnek 🙂

  • Świnka
    8 października, 2016

    A to ciekawy przepis! 🙂 Super!

  • Emilia
    8 października, 2016

    Ciekawy pomysł, chociaż jak dla mnie nie ma to jak zupa robiona od początku do końca samemu 😀

  • Angie@Angie's Recipes
    8 października, 2016

    Haven’t made dumplings in a little while…this looks really appetizing and moreish!

  • Aneczka
    8 października, 2016

    Wygląda bardzo apetycznie 🙂 chętnie wypróbuję 🙂

  • Katarzyna
    8 października, 2016

    Uwielbiam chińska kuchnię .Twoja propozycja wygląda bardzo kusząco.

  • Leseratte
    8 października, 2016

    Chętnie bym spróbowała! 🙂

    leseratte.blog.pl

  • Megly
    9 października, 2016

    Chińska kuchnia to coś, co lubię. A i nie stronię od poznawania nowych smaków. Z chęcią bym spróbowała tych pyszności. A pierożki wyglądają bardzo zachęcająco 🙂 Pozdrowionka serdeczne 🙂

  • My Home Rules
    9 października, 2016

    Hmm, nie jest to może najzdrowsza zupa, ale na szybko da radę ;).

  • GI.
    9 października, 2016

    yummy, yummy!
    happy sunday! xoxo Gina

    new post
    http://f-lover-fashion-blog.blogspot.it

  • dobrycoach
    9 października, 2016

    Dziękuję za fajny przepis i za inspirację. Pierożki wyglądają bardzo apetycznie, że już jestem głodna….
    pozdrawiam Karolinę serdecznie
    dobrycoach.bloog.pl

  • OLa
    9 października, 2016

    Nigdy nie jadłam xd

  • Gaja
    9 października, 2016

    Jadłam te pierożki (kupione w Biedronce), dobrze smakują. Wg mnie super przepis – coś nowego i błyskawicznego.

  • troche-ironii
    9 października, 2016

    Zawsze to jakaś odmiana! 🙂

  • Rena
    9 października, 2016

    Nie słyszałam o tej zupie,ale fajnie że dodałaś przepis,z chęcią wypróbuję,może i moja Córa się skusi :-).

    http://spicetki.blog.pl/

  • Ania - Fabryka Pomysłów
    9 października, 2016

    bardzo fajny pomysł na wykorzystanie rosołu inaczej 🙂

  • Jackie
    9 października, 2016

    I like love soup will want to try this one

  • Ania
    9 października, 2016

    chętnie bym spróbowała, ale pewnie w domu by nosem kręcili na ten pomysł

  • Mozaika Rzeczywistości
    9 października, 2016

    Znam te pierożki, są jak dla mnie mega dobre, mógłbym je jeść kilka razy w tygodniu nawet. 🙂

    I to jest frustrujące, jak człowiek chce coś napisać w Sieci, a Sieć się zawiesza.

    Pozdrawiam!

  • czerwonafilizanka
    9 października, 2016

    wygląda smakowicie, fajnie zjeść coś nowego

  • Agnieszka Wieczorek
    9 października, 2016

    Pomysł na zupę mi się podoba 🙂 Dobry pomysł na wykorzystanie niedzielnego rosołu, ja też mam już dość pomidorowej 😉

  • Mal.
    9 października, 2016

    Jej.. Chyba bym się nie przekonała do zjedzenia. Imbir+czosnek? Nieeeeeeeee, to nie może smakować!

  • Alice
    9 października, 2016

    zjadłabym sobie 😀

  • MintElegance
    9 października, 2016

    jeszcze nie jadłam takiej zupki 🙂

  • Anna
    9 października, 2016

    Lubię kulinarne eksperymenty, lubie kuchnię azjatycjką, pasuje mi imbir w rosole – do zapamiętania

  • Sylwia testuje i radzi
    9 października, 2016

    Uwielbiam chińskie smaki, więc i ta zupa na pewno by mi zasmakowała.

  • Simera
    10 października, 2016

    Yum looks really good. I love the addition of ginger too.
    Beautetude

  • Lenya
    10 października, 2016

    Yummy, it sounds delicious, Karo. Made my mouth watering.
    xox
    Lenya
    FashionDreams&Lifestyle

  • Kathy Leonia
    10 października, 2016

    wygląda naprawdę smacznie;D

  • weronika
    10 października, 2016

    ale, mi smaka narobiłaś! Rewelacja!

  • Angelika
    10 października, 2016

    Podoba mi się ??? na pewno wypróbuję ? takiej jeszcze nie jadłam, nawet tych pierozkow nie znam ?

  • Ala Res WYSPA SZCZĘŚLIWA
    10 października, 2016

    Nie jestem specjalistką w kuchni chińskiej i niestety nie często ją smakuję. Bardzo tego żałuję bo bardzo ją lubię . Twoja zupka wygląda smakowicie a pierożki wprost wołają do mnie z ekranu. Chętnie wpadłabym do Ciebie na obiad 😉 Pozdrawiam:)

  • www.zaraz-wracam.pl
    10 października, 2016

    Nigdy nie jadłam takich pierozków. Niestety nie jestem zwolenniczką rosołu choć w moim domu jest w kazdą niedzielę- mąż i syn go uwielbiają

  • Bookendorfina
    10 października, 2016

    Bardzo prosty przepis na smakowite danie, chętnie wypróbuję. 🙂
    Pewnie się przyjmie w naszej kuchni. 🙂

  • Marionetka Mody
    10 października, 2016

    jak lubię gotować i piec tak do zup zupełnie nie mam serca – wcięłabym same te pierożki w wersji wegetariańskiej jeśli są 😀

  • sandicious
    10 października, 2016

    bardzo chętnie bym spróbowała.

  • Carmy
    10 października, 2016

    i should try it 🙂
    kiss

  • Żaneta
    10 października, 2016

    może kiedyś wypróbuję, na pewno smakowałaby mi ta zupa, lubię orientalną kuchnię

  • Jaglusia
    10 października, 2016

    Pychotka! Zapraszam na swój blog kulinarny. 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/

  • grace
    10 października, 2016

    i think this would be very excellent to eat if you have a cold or aren’t feeling well–what a wholesome, comforting soup!

  • Paola Lauretano
    10 października, 2016

    Delicious recipe!!!
    Kisses, Paola.

    Expressyourself

    My Facebook

    My Instagram

  • www.love-your-life.pl
    10 października, 2016

    u mnie dziś również zupa, ale dyniowa 🙂 ciekawa jestem tych pierożków!

  • kuchnia u Krysi
    10 października, 2016

    Zupa fajna. Chętnie bym zjadła, ale nie znam tych pierożków. Może i dobre. A może zrobić w domu?
    Ja zawsze mam przygotowane (zamrożone) mini pulpeciki do rosołu, tak więc, jakby co….
    Smacznie się zrobiło. Pozdrawiam 🙂

  • Rebecca Sharp
    10 października, 2016

    O nie ja akurat czosnku nie mogę jeść, ale te pierożki robią wrażenie.
    Aha uwaga na imbir, bo rozrzedza krew – dla tych co czeka ich operacja i dla nas kobiet przed menstruacją.

  • Yolsh
    10 października, 2016

    Zupę chętnie zrobię i własnie też z makaronem.

  • W Domogród
    10 października, 2016

    Świetnie zagospodarowany rosół- z pierożkami nie próbowałam

  • alessandra
    10 października, 2016

    it look delicious
    http://www.alessandrastyle.com

  • tr3ndygirl fashion blog
    10 października, 2016

    so very delicious recipe
    I posted a NEW OUTFIT, I’d love to know your opinion
    would you like to pass from my blog?
    fashion blogger
    kiss

  • Elżbieta
    11 października, 2016

    Ciekawa propozycja, zwłaszcza o tej porze roku.

  • Natalia
    11 października, 2016

    Nigdy nie jadłam zupy z pierożkami, ale pierogi wprost uwielbiam:)

  • AnetaO
    11 października, 2016

    Bardzo ciekawy przepis! Chętnie wypróbuję 🙂
    Pozdrawiam 🙂

  • Magdalena N.
    11 października, 2016

    Szara i zimna jesień to idealna pora by zacząć gotować więcej zup, szczególnie takich rozgrzewających 🙂

  • Aleksandra Koper
    11 października, 2016

    Naprawde ciekawy przepis! Musze sie wybrać na zakupy i kupic potrzebne składniki by zrobić ta zupe?
    I muszę pokazac Twojego bloga siostrze. Ma półtorarocznego szkraba i ma hopla na pukcie wszystkiego co związane z dziećmi?✌

    Pozdrawiam!

  • jotka
    11 października, 2016

    Lubię wszystko, co chińskie, takie pierożki mogę i bez zupy…

  • Maria
    11 października, 2016

    Niezły pomysł, pierożki lubię, pekinkę też… I zaleta, że robi się szybko;)

  • JoAnna
    12 października, 2016

    No cóż, jestem nietypowa, nie gotuję rosołu, a zupy tylko wegetariańskie…
    No i gluten free – ale podam przepis dziecku, niech se na tych studiach gotuje. :)))

    Ciepło pozdrawiam w ten zimny ciemny dzień.

  • Paula
    12 października, 2016

    Wygląda bardzo pysznie. Będę musiała to zrobić 😀

    U mnie http://demi-lovatooo.blog.pl/ NN zapraszam

  • napiecyku
    12 października, 2016

    Bardzo apetyczna zupa, zatęsknłam za gorącym rosołem, nie koniecznie chińskim 🙂

  • Blackswan
    13 października, 2016

    Oh wow, I’m impressed that you’re cooking Asian food, dear! Yummy! xoxo

  • Idu
    13 października, 2016

    It looks so good, and recipe looks like it’d be easy to follow.

    http://fashionablyidu.com/

  • Edyta Mój kawałek podłogi
    13 października, 2016

    Egzotyczna propozycja 😉 Ciekawe, czy by mi zasmakowała 🙂

  • Matka na Szczycie
    14 października, 2016

    Oj, zjadłabym 🙂

  • Ewa
    14 października, 2016

    Poproszę:) Ciekawy skład.

    http://www.subiektywnieozyciu.blogspot.com

  • miraga
    14 października, 2016

    Nie jadłam nigdy tych pierożków.

  • Patryk | Blog o żywieniu zbiorowym
    14 października, 2016

    Super zupka. To fakt, często w domach gotuje się pomidorową, ogórkową i rosół. Ten przepis jest wyśmienity w okresie jesiennym i zimowym 🙂 Tych pierożków nigdy nie jadłem. Muszę kiedyś je wypróbować 😉 Pozdrawiam.

  • Pani KoModa
    14 października, 2016

    Pyszności 🙂 Dawno nie jadłam pierogów – aż mi ochoty narobiłaś 🙂

  • ariadna
    14 października, 2016

    Ja tam lubię nieśmiertelną pomidorową, choć i tę Twoją zupę z pierożkami też bym przekąsiła 😉

  • sandraxblog
    15 października, 2016

    ciekawe czy by mi smakowała 😀

  • Agnieszka
    15 października, 2016

    Wygląda pysznie, nie wpadłabym chyba na taki sposób ich podania 🙂

  • Cumulonimbus93
    16 października, 2016

    Nie wpadłabym na to, żeby użyć to zupy tych pierożków, ale z nimi zupą z pewnością dobrze się najemy 😉

  • Zwykła Matka
    17 października, 2016

    Jeszcze nie próbowałam zupy chińskiej, ale bardzo lubię pierożki 🙂

  • Beauty Follower
    17 października, 2016

    This looks so yummy!

    Have a great start of the week 🙂
    http://beautyfollower.blogspot.gr

  • Iwona z Silveris
    18 października, 2016

    Jedno jest pewne – wykorzystam z pewnością ten przepis w swojej kuchni – dziękuję 😉

  • Renata - Mój dzień
    20 października, 2016

    z resztek niedzielnego rosołku przygotowuję grysikową:)
    ale pomysł i przepis fajny- do wypróbowania:)

  • Kobieta po 30
    21 października, 2016

    klasycznie, azjatycko 🙂

  • Ola
    21 października, 2016

    Uwielbiamy azjatyckie jedzenie 🙂 A zupa wygląda pysznie 🙂

  • Marzena T (Mania)
    22 października, 2016

    Brzmi apetycznie, skorzystam z przepisu 🙂 Zwłaszcza, że mój mąż uwielbia wszelkiego rodzaju pierogi

  • Caro*
    22 października, 2016

    It looks delicious. Have a lovely weekend 🙂

  • Małgorzata G.
    22 października, 2016

    Bardzo lubię te pierożki 🙂 Ciekawy przepis z ich wykorzystaniem

  • Ania
    23 października, 2016

    Mmm! Uwielbiam zupy w każdej postaci, więc to przepis idealny dla mnie 🙂 Na pewno go wypróbuję!

  • Monika Halman
    23 października, 2016

    O kurczę, nie miałam pojęcia, że w tak prosty sposób można otrzymać prawdziwe azjatyckie danie. Jeszcze nie robiłam takiej zupy, a na samą myśl ślinka mi cieknie. Przepis zapisuję i na pewno go wykorzystam. Zwłaszcza że akurat mam naszykowany gar rosołu 🙂 Myślę, że trochę go zostanie, zatem trzeba już tylko dokupić resztę składników. Pozdrawiam!

  • Emily Tang
    30 października, 2016

    it looks like Chinese food – Wan Tan 🙂

  • Sylwia
    1 listopada, 2016

    wygląda smakowicie 🙂

  • grace
    3 listopada, 2016

    yum! i’ll bet that broth will cure whatever ails ya!

  • iwona
    5 listopada, 2016

    Brzmi świetnie, planuję w weekend rosół, jak coś zostanie – spróbuję twojej zupki. Jest na rosole to na pewno będzie dobra (jestem fanką rosołu od dzieciństwa). Kolejny plus to ten krótki czas przygotowywania.

  • zjedz_mnie
    8 listopada, 2016

    Bardzo lubię te pierożki, zazwyczaj jem sute, ale Twoja alternatywa też mi się bardzo podoba:)

  • basiaw
    10 listopada, 2016

    Takiej zupki nigdy nie jadłam a wygląda smakowicie.

  • Helen G.
    25 kwietnia, 2017

    Ciekawy przepis:) A z czym są te pierożki?