Chińska zupa z pierożkami gyoza
Brzmi skomplikowanie, ale to będzie zupa z tych szybkich, które można zrobić, gdy nie ma czasu i pomysłu na obiad. To także świetne danie, gdy zostanie nam rosół z niedzielnego obiadu, a dość już mamy nieśmiertelnej pomidorowej. Bo tak w większości domów kończy niedzielny rosół. Chińska zupa z pierożkami – idealna na sezon przeziębieniowy, bo dodajemy do niej czosnek i imbir…
Chińska zupa z pierożkami gyoza
1 pęczek cebulki dymki
5 szklanek bulionu z kurczaka
2/3 szklanki wody
kawałek imbiru (ok. 5 cm)
1 ząbek czosnku, obrany i rozgnieciony
1 opakowanie pierożków Gyoza
2 szklanki cienko pokrojonej kapusty piekińskiej
1 łyżeczka prażonego oleju sezamowego
Cebulę dymkę – 3 sztuki – kroimy na grube plasterki. W dużym rondlu na średnim ogniu gotujemy bulion, wodę, imbir obrany i pokrojony na plasterki, pokrojoną cebulę dymkę oraz rozgnieciony czosnek. Całość doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotować kolejne 5 minut.
Następnie przecedzamy zupę przez sitko, aby wyjąć cebulę, imbir i czosnek. Ponownie zagotowujemy zupę i do wrzącej wrzucamy pierożki gyoza z kurczakiem i warzywami. Można zrobić samemu, ale w związku z tym, że zupa miała być szybka w przygotowaniu, a na co dzień nie ma czasu na lepienie pierożków, posłużyłam się gotowymi dostępnymi w Biedronce. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię, dodajemy pokrojoną kapustę pekińską i całość gotujemy ok. 2 minut.
Gdy pierożki będą gotowe, zdejmujemy zupę z ognia i dodajemy łyżeczkę oleju sezamowego. Rozlewamy na talerze…
Muszę Wam zdradzić, że nawet junior niejadek dał się skusić na tę zupę – co prawda bez pierożków, a z dodatkiem makaronu, ale pałaszował z apetytem.
Smacznego!
L. B.
8 października, 2016Zaintrygowały mnie te pierożki. W ogóle zupa z pierożkami to jest fajny pomysł, taki nietypowy. Tylko że ja rosołu nie lubię…
Angelika i Monika (Candy Pandas)
8 października, 2016Jakie azjatyckie danie. Chciałyśmy kiedyś kupić takie pierożki z Biedry ale skład nas zniechęcił 😛
Wygląd bardzo fajnie i apetycznie 🙂
Ciekawska Magdalena
8 października, 2016jadłam te pierożki i mm takie średnie w sumie ;D
Kamila | Kreując życie !
8 października, 2016Kiedyś skusiłam się na te pierożki szukając czegoś na szybko, i nie przypadły mi do gustu. Ale tak sobie myślę, że gdyby tak zrobić w domu pielmieni i podać je z Twoją zupą… 🙂
Karolina :)
8 października, 2016Nie wiem dlaczego ale takie jedzenie to do mnie jakoś tak nie przemawia… wolę polską albo włoską kuchnie 😀 jakoś tak wyszło 😀
Noel
8 października, 2016A ja tam uwielbiam pomidorową:-P Ale pomysł na taką zupę bardzo ciekawy, zwłaszcza że lubię i imbir i i czosnek 🙂
Świnka
8 października, 2016A to ciekawy przepis! 🙂 Super!
Emilia
8 października, 2016Ciekawy pomysł, chociaż jak dla mnie nie ma to jak zupa robiona od początku do końca samemu 😀
Angie@Angie's Recipes
8 października, 2016Haven’t made dumplings in a little while…this looks really appetizing and moreish!
Aneczka
8 października, 2016Wygląda bardzo apetycznie 🙂 chętnie wypróbuję 🙂
Katarzyna
8 października, 2016Uwielbiam chińska kuchnię .Twoja propozycja wygląda bardzo kusząco.
Leseratte
8 października, 2016Chętnie bym spróbowała! 🙂
leseratte.blog.pl
Megly
9 października, 2016Chińska kuchnia to coś, co lubię. A i nie stronię od poznawania nowych smaków. Z chęcią bym spróbowała tych pyszności. A pierożki wyglądają bardzo zachęcająco 🙂 Pozdrowionka serdeczne 🙂
My Home Rules
9 października, 2016Hmm, nie jest to może najzdrowsza zupa, ale na szybko da radę ;).
GI.
9 października, 2016yummy, yummy!
happy sunday! xoxo Gina
new post
http://f-lover-fashion-blog.blogspot.it
dobrycoach
9 października, 2016Dziękuję za fajny przepis i za inspirację. Pierożki wyglądają bardzo apetycznie, że już jestem głodna….
pozdrawiam Karolinę serdecznie
dobrycoach.bloog.pl
OLa
9 października, 2016Nigdy nie jadłam xd
Gaja
9 października, 2016Jadłam te pierożki (kupione w Biedronce), dobrze smakują. Wg mnie super przepis – coś nowego i błyskawicznego.
troche-ironii
9 października, 2016Zawsze to jakaś odmiana! 🙂
Rena
9 października, 2016Nie słyszałam o tej zupie,ale fajnie że dodałaś przepis,z chęcią wypróbuję,może i moja Córa się skusi :-).
http://spicetki.blog.pl/
Ania - Fabryka Pomysłów
9 października, 2016bardzo fajny pomysł na wykorzystanie rosołu inaczej 🙂
Jackie
9 października, 2016I like love soup will want to try this one
Ania
9 października, 2016chętnie bym spróbowała, ale pewnie w domu by nosem kręcili na ten pomysł
Mozaika Rzeczywistości
9 października, 2016Znam te pierożki, są jak dla mnie mega dobre, mógłbym je jeść kilka razy w tygodniu nawet. 🙂
I to jest frustrujące, jak człowiek chce coś napisać w Sieci, a Sieć się zawiesza.
Pozdrawiam!
czerwonafilizanka
9 października, 2016wygląda smakowicie, fajnie zjeść coś nowego
Agnieszka Wieczorek
9 października, 2016Pomysł na zupę mi się podoba 🙂 Dobry pomysł na wykorzystanie niedzielnego rosołu, ja też mam już dość pomidorowej 😉
Mal.
9 października, 2016Jej.. Chyba bym się nie przekonała do zjedzenia. Imbir+czosnek? Nieeeeeeeee, to nie może smakować!
Karolina Krawczyk
9 października, 2016Warto zaryzykować! To naprawdę bardzo dobrze smakuje!
Alice
9 października, 2016zjadłabym sobie 😀
MintElegance
9 października, 2016jeszcze nie jadłam takiej zupki 🙂
Anna
9 października, 2016Lubię kulinarne eksperymenty, lubie kuchnię azjatycjką, pasuje mi imbir w rosole – do zapamiętania
Sylwia testuje i radzi
9 października, 2016Uwielbiam chińskie smaki, więc i ta zupa na pewno by mi zasmakowała.
Simera
10 października, 2016Yum looks really good. I love the addition of ginger too.
Beautetude
Lenya
10 października, 2016Yummy, it sounds delicious, Karo. Made my mouth watering.
xox
Lenya
FashionDreams&Lifestyle
Kathy Leonia
10 października, 2016wygląda naprawdę smacznie;D
weronika
10 października, 2016ale, mi smaka narobiłaś! Rewelacja!
Angelika
10 października, 2016Podoba mi się 😃😃😃 na pewno wypróbuję 😃 takiej jeszcze nie jadłam, nawet tych pierozkow nie znam 😉
Ala Res WYSPA SZCZĘŚLIWA
10 października, 2016Nie jestem specjalistką w kuchni chińskiej i niestety nie często ją smakuję. Bardzo tego żałuję bo bardzo ją lubię . Twoja zupka wygląda smakowicie a pierożki wprost wołają do mnie z ekranu. Chętnie wpadłabym do Ciebie na obiad 😉 Pozdrawiam:)
www.zaraz-wracam.pl
10 października, 2016Nigdy nie jadłam takich pierozków. Niestety nie jestem zwolenniczką rosołu choć w moim domu jest w kazdą niedzielę- mąż i syn go uwielbiają
Bookendorfina
10 października, 2016Bardzo prosty przepis na smakowite danie, chętnie wypróbuję. 🙂
Pewnie się przyjmie w naszej kuchni. 🙂
Marionetka Mody
10 października, 2016jak lubię gotować i piec tak do zup zupełnie nie mam serca – wcięłabym same te pierożki w wersji wegetariańskiej jeśli są 😀
sandicious
10 października, 2016bardzo chętnie bym spróbowała.
Carmy
10 października, 2016i should try it 🙂
kiss
Żaneta
10 października, 2016może kiedyś wypróbuję, na pewno smakowałaby mi ta zupa, lubię orientalną kuchnię
Jaglusia
10 października, 2016Pychotka! Zapraszam na swój blog kulinarny. 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/
grace
10 października, 2016i think this would be very excellent to eat if you have a cold or aren’t feeling well–what a wholesome, comforting soup!
Paola Lauretano
10 października, 2016Delicious recipe!!!
Kisses, Paola.
Expressyourself
My Facebook
My Instagram
www.love-your-life.pl
10 października, 2016u mnie dziś również zupa, ale dyniowa 🙂 ciekawa jestem tych pierożków!
kuchnia u Krysi
10 października, 2016Zupa fajna. Chętnie bym zjadła, ale nie znam tych pierożków. Może i dobre. A może zrobić w domu?
Ja zawsze mam przygotowane (zamrożone) mini pulpeciki do rosołu, tak więc, jakby co….
Smacznie się zrobiło. Pozdrawiam 🙂
Rebecca Sharp
10 października, 2016O nie ja akurat czosnku nie mogę jeść, ale te pierożki robią wrażenie.
Aha uwaga na imbir, bo rozrzedza krew – dla tych co czeka ich operacja i dla nas kobiet przed menstruacją.
Yolsh
10 października, 2016Zupę chętnie zrobię i własnie też z makaronem.
W Domogród
10 października, 2016Świetnie zagospodarowany rosół- z pierożkami nie próbowałam
alessandra
10 października, 2016it look delicious
http://www.alessandrastyle.com
tr3ndygirl fashion blog
10 października, 2016so very delicious recipe
I posted a NEW OUTFIT, I’d love to know your opinion
would you like to pass from my blog?
fashion blogger
kiss
Elżbieta
11 października, 2016Ciekawa propozycja, zwłaszcza o tej porze roku.
Natalia
11 października, 2016Nigdy nie jadłam zupy z pierożkami, ale pierogi wprost uwielbiam:)
AnetaO
11 października, 2016Bardzo ciekawy przepis! Chętnie wypróbuję 🙂
Pozdrawiam 🙂
Magdalena N.
11 października, 2016Szara i zimna jesień to idealna pora by zacząć gotować więcej zup, szczególnie takich rozgrzewających 🙂
Aleksandra Koper
11 października, 2016Naprawde ciekawy przepis! Musze sie wybrać na zakupy i kupic potrzebne składniki by zrobić ta zupe😂
I muszę pokazac Twojego bloga siostrze. Ma półtorarocznego szkraba i ma hopla na pukcie wszystkiego co związane z dziećmi😂✌
Pozdrawiam!
jotka
11 października, 2016Lubię wszystko, co chińskie, takie pierożki mogę i bez zupy…
Maria
11 października, 2016Niezły pomysł, pierożki lubię, pekinkę też… I zaleta, że robi się szybko;)
JoAnna
12 października, 2016No cóż, jestem nietypowa, nie gotuję rosołu, a zupy tylko wegetariańskie…
No i gluten free – ale podam przepis dziecku, niech se na tych studiach gotuje. :)))
Ciepło pozdrawiam w ten zimny ciemny dzień.
Paula
12 października, 2016Wygląda bardzo pysznie. Będę musiała to zrobić 😀
U mnie http://demi-lovatooo.blog.pl/ NN zapraszam
napiecyku
12 października, 2016Bardzo apetyczna zupa, zatęsknłam za gorącym rosołem, nie koniecznie chińskim 🙂
Blackswan
13 października, 2016Oh wow, I’m impressed that you’re cooking Asian food, dear! Yummy! xoxo
Idu
13 października, 2016It looks so good, and recipe looks like it’d be easy to follow.
http://fashionablyidu.com/
Edyta Mój kawałek podłogi
13 października, 2016Egzotyczna propozycja 😉 Ciekawe, czy by mi zasmakowała 🙂
Matka na Szczycie
14 października, 2016Oj, zjadłabym 🙂
Ewa
14 października, 2016Poproszę:) Ciekawy skład.
http://www.subiektywnieozyciu.blogspot.com
miraga
14 października, 2016Nie jadłam nigdy tych pierożków.
Patryk | Blog o żywieniu zbiorowym
14 października, 2016Super zupka. To fakt, często w domach gotuje się pomidorową, ogórkową i rosół. Ten przepis jest wyśmienity w okresie jesiennym i zimowym 🙂 Tych pierożków nigdy nie jadłem. Muszę kiedyś je wypróbować 😉 Pozdrawiam.
Pani KoModa
14 października, 2016Pyszności 🙂 Dawno nie jadłam pierogów – aż mi ochoty narobiłaś 🙂
ariadna
14 października, 2016Ja tam lubię nieśmiertelną pomidorową, choć i tę Twoją zupę z pierożkami też bym przekąsiła 😉
sandraxblog
15 października, 2016ciekawe czy by mi smakowała 😀
Agnieszka
15 października, 2016Wygląda pysznie, nie wpadłabym chyba na taki sposób ich podania 🙂
Cumulonimbus93
16 października, 2016Nie wpadłabym na to, żeby użyć to zupy tych pierożków, ale z nimi zupą z pewnością dobrze się najemy 😉
Zwykła Matka
17 października, 2016Jeszcze nie próbowałam zupy chińskiej, ale bardzo lubię pierożki 🙂
Beauty Follower
17 października, 2016This looks so yummy!
Have a great start of the week 🙂
http://beautyfollower.blogspot.gr
Iwona z Silveris
18 października, 2016Jedno jest pewne – wykorzystam z pewnością ten przepis w swojej kuchni – dziękuję 😉
Renata - Mój dzień
20 października, 2016z resztek niedzielnego rosołku przygotowuję grysikową:)
ale pomysł i przepis fajny- do wypróbowania:)
Kobieta po 30
21 października, 2016klasycznie, azjatycko 🙂
Ola
21 października, 2016Uwielbiamy azjatyckie jedzenie 🙂 A zupa wygląda pysznie 🙂
Marzena T (Mania)
22 października, 2016Brzmi apetycznie, skorzystam z przepisu 🙂 Zwłaszcza, że mój mąż uwielbia wszelkiego rodzaju pierogi
Caro*
22 października, 2016It looks delicious. Have a lovely weekend 🙂
Małgorzata G.
22 października, 2016Bardzo lubię te pierożki 🙂 Ciekawy przepis z ich wykorzystaniem
Ania
23 października, 2016Mmm! Uwielbiam zupy w każdej postaci, więc to przepis idealny dla mnie 🙂 Na pewno go wypróbuję!
Monika Halman
23 października, 2016O kurczę, nie miałam pojęcia, że w tak prosty sposób można otrzymać prawdziwe azjatyckie danie. Jeszcze nie robiłam takiej zupy, a na samą myśl ślinka mi cieknie. Przepis zapisuję i na pewno go wykorzystam. Zwłaszcza że akurat mam naszykowany gar rosołu 🙂 Myślę, że trochę go zostanie, zatem trzeba już tylko dokupić resztę składników. Pozdrawiam!
Emily Tang
30 października, 2016it looks like Chinese food – Wan Tan 🙂
Sylwia
1 listopada, 2016wygląda smakowicie 🙂
grace
3 listopada, 2016yum! i’ll bet that broth will cure whatever ails ya!
iwona
5 listopada, 2016Brzmi świetnie, planuję w weekend rosół, jak coś zostanie – spróbuję twojej zupki. Jest na rosole to na pewno będzie dobra (jestem fanką rosołu od dzieciństwa). Kolejny plus to ten krótki czas przygotowywania.
zjedz_mnie
8 listopada, 2016Bardzo lubię te pierożki, zazwyczaj jem sute, ale Twoja alternatywa też mi się bardzo podoba:)
basiaw
10 listopada, 2016Takiej zupki nigdy nie jadłam a wygląda smakowicie.
Helen G.
25 kwietnia, 2017Ciekawy przepis:) A z czym są te pierożki?