Zupa pomidorowa z puszki

To świetny przepis dla początkujących kucharzy, bo jego przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności. Otrzymany krem – bo w sumie jest to bardziej krem niż zupa – jest pyszny, pożywny i efektowny. Do jego przygotowania można wykorzystać resztki rosołu lub po prostu użyć bulionu z kostki. Zresztą co będę się rozpisywać – przekonajcie się sami, że zupa pomidorowa z puszki to świetne rozwiązanie na szybki obiad.

zupa pomidorowa z puszki

Zupa pomidorowa z puszki

Składniki:
2 puszki pomidorów
2 marchewki
pietruszka
cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki świeżej bazylii
2 łyżki świeżego tymianku
1/2 łyżeczki cukru
3 łyżki serka mascarpone
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 l bulionu
sól
pieprz czarny

Cebulę pokroić w kostkę i wruzcić na rozgrzaną oliwe. Zeszklić na wolnym ogniu. Dodać posiekany czosnek i chwilę poddusić. Dodać pomidory, bazylię i cukier, dusić razem mieszając co jakiś czas.
zupa pomidorowa z puszki
Pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę ugotować w bulionie. Gdy warzywa będą miękkie, dodać przygotowane pomidory. Doprawić solą i pieprzem, dodać listki tymianku. Całość zmiksować.
Na końcu włożyć do zupy serek mascarpone.
zupa pomidorowa z puszki
Smacznego!
Buziaki!
signature
Subskrybuj, żeby nie przegapić żadnego posta!
Podaj swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach!
Tagi

Co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Asia Ruszczyk
    3 stycznia, 2015

    mmmm idę do lodówki …;)

  • justekmakemesmile
    3 stycznia, 2015

    Pomidorówka to moja ulubiona zupa, dzisiaj wstrząsnełam dwa talerze:) Wszystkiego naj naj w Nowym Roku:)

  • Daisy K
    3 stycznia, 2015

    Osobiście lubię bez śmietany i takich tam zabielanek :), muszę sobie zrobić. 🙂

    • Daisy K
      3 stycznia, 2015

      Śliczne zdjęcie profilowe.:) Pozdrawiam i zyczę spełnienia marzen w Nowym 2015 Roku. 🙂

    • Lena
      4 stycznia, 2015

      Ja ze śmietaną nie tknę, pomidorowa to moja ukochana zupa 😉 Z mascarpone nie próbowałam, może zastąpi śmietanę? 🙂

  • justynka ma kota...
    3 stycznia, 2015

    Uwielbiam krem pomidorowy 🙂 Często go robię w podobny sposób, ale jeszcze nigdy nie próbowałam z marscapone – przy następnej okazji wypróbuję 🙂

  • Angelika Ś.
    3 stycznia, 2015

    pomidorów z puszki u mnie ostatnio pod dostatkiem, dlatego fajnie wiedzieć, że jest taki przepis, tym bardziej, że lubię zupy-kremy

  • miraga
    3 stycznia, 2015

    Myślę, że taka pomidorówka też by mi zasmakowała 😉

  • MariaTamara
    3 stycznia, 2015

    Podoba mi się ten przepis, chyba wypróbuję:)

  • becomingbeauty
    3 stycznia, 2015

    ale mam ochote na tooo! musze koneicznie sobie zkaupic blender 😉

  • Fair Hair Care
    3 stycznia, 2015

    Zgłodniałam 😛

  • Aleksandra Anna
    4 stycznia, 2015

    pomidorowa to jedna z moich ulubionych zup 🙂

  • jej cały świat
    4 stycznia, 2015

    Już myślałam że jakaś kupna zupa z puszki będzie :p wygląda rewelacyjnie! Uwielbiam pomidorówkę, zwłaszcza w takim wydaniu 🙂

  • kwiatusia
    4 stycznia, 2015

    Uwielbiam zupy; pomidorowa jest jedną z moich ulubionych.
    Przygotowuję ja trochę inaczej, ale może kiedyś spróbuję ją ugotować według Twojego przepisu 🙂

  • Shadow
    4 stycznia, 2015

    Z puszek zup nie jadam, bo nie wiem czy mają jakąkolwiek wartość, a uwielbiam pomidorową.

  • Krystyna Boner
    4 stycznia, 2015

    Bardzo lubię pomidorową. Z serkiem mascarpone to świetny pomysł. Na pewno go wykorzystam 🙂

  • Kate
    4 stycznia, 2015

    pomidorową uwielbiam w każdej postaci 🙂 także kremu.
    w tym roku mam swoją bazę, więc wystarczy zejść do piwnicy i ulubiona zupa gotowa 🙂 przypominam też sobie gorące dni, kiedy pieklam pomidory 🙂

  • Jane
    4 stycznia, 2015

    Bardzo lubię zupę pomidorową, Twoja wygląda pysznie, aż zgłodniałam i idę zrobić śniadanie. Może dzisiaj na obiad zrobimy właśnie pomidorową? Dania z puszki to u nas chleb powszedni, niestety… Pozdrawiam.

  • Magdalena N.
    4 stycznia, 2015

    Bardzo lubię pomidorową ale tak pycha wyglądającej wersji jeszcze nie jadłam 🙂

  • Natalia K
    4 stycznia, 2015

    Wygląda bardzo smacznie!!!
    milutkiej niedzieli kochana

  • Ewelina K
    4 stycznia, 2015

    ja tak nie przepadam za zupami

  • Świnka
    4 stycznia, 2015

    Dobra potrawa dla studentów. Niedługo mnie czeka powrót na studia magisterskie więc zbieram przepisy na łatwe w przygotowaniu dania 😉

  • Kolorowy świat Magdy
    4 stycznia, 2015

    Nigdy nie jadłam kremu pomidorowego, zawsze tradycyjnie pomidorowa z ryżem lub makaronem, fajna i zapewne smaczna alternatywa 🙂

  • Cherry Belle
    4 stycznia, 2015

    Jeju prze, przepyszna musi być, a ja nawet śniadania nie jadałam jeszcze 🙂

  • Katarzyna O
    4 stycznia, 2015

    Wygląda pysznie!
    Ja w tym roku robiłam domowy przecier pomidorowy z pomidorków paprykowych i wiem, że już co roku będę go robić w dużych ilościach. 🙂

  • Barbarossa
    4 stycznia, 2015

    Zupkę pomidorową uwielbiam. w ogóle lubię zimą zupki… Świetny przepis – wypróbuję… Pozdrawiam serdecznie i DO SIEGO ROKU!!!

  • Magdalena Majda
    4 stycznia, 2015

    Uwielbiam zupę pomidorową. Trzeba będzie spróbować 😀

  • Monika N
    4 stycznia, 2015

    Bardzo lubię pomidorową i zrobiłaś mi na nią smaka 😀

  • Ewa Bl
    4 stycznia, 2015

    O ile zupe pomidorowa potrafie przygotowac, tak ten przepis bardzo mi sie spodobal i koniecznie musze wyprobowac tego kremu 🙂

  • Anna
    4 stycznia, 2015

    Uwielbiam takie zupki 🙂

  • mała-myśl
    4 stycznia, 2015

    Wygląda smacznie 🙂
    A pomidorowa to była kiedyś moja ulubiona zupa 😀

  • rudy włos
    4 stycznia, 2015

    Przepis prosty, ale jakże pyszny

  • Agata Samulak
    4 stycznia, 2015

    a ja nie lubię pomidorowej

  • Anna Tym
    4 stycznia, 2015

    Ciekawa wariacja

  • Anonimowy
    4 stycznia, 2015

    Wyglada smakowicie 😉
    ja uwielbiam pomidory !

  • byCarol
    4 stycznia, 2015

    Ja zdecydowanie wolę ogórkową 😀

  • bodybuildingisalifestyle
    4 stycznia, 2015

    ja uwielbiam pomidorowa…a ta wyglada oblednie <3

  • Ja i moje urwisy
    4 stycznia, 2015

    Przyda się, pomidory królują 🙂

  • Magda
    4 stycznia, 2015

    Chodzę do szkoły gastronomicznej haha, podobno dobry kucharz musi wszystko lubić, wszystkiego spróbować – nie przepadam za niektórymi potrawami, pomidorowa też nie należy do najbardziej ulubionych :/
    P.s. Zaczynam przygodę z blogiem, mam nadzieję że zaglądniesz 🙂

  • Veronika
    4 stycznia, 2015

    Ja nie lubie pomidorową, ponoc mam to od dziecka ale za to kocham rosół 😀

  • Dieta moja pasja.
    4 stycznia, 2015

    Bardzo lubię wszelakie zupy kremy nie tylko z powodów estetycznych ale i dlatego że na dłużej sycą. Następnym razem wypróbuj podsmażyć wszystkie warzywa na łyżce masła i jak lekko się zrumienią dodać do wywaru i gotować. Zupa nabiera całkiem innego smaku.

  • Ems
    4 stycznia, 2015

    Takiej jeszcze nie jadłam, ale uwielbiam zupy więc na pewno wypróbuję przepis LD

  • Ro wpierwszymrzedzie
    4 stycznia, 2015

    Faktycznie zupa nie jest skomplikowana, wypróbuję!

  • Anna Bielaszewska
    4 stycznia, 2015

    pyszności, koniecznie muszę spróbować

  • Weronika Domogród
    4 stycznia, 2015

    strasznie kusisz. Jutro robię a mam jeszcze swój przecier, ale jak się skończy takiej tez spróbuję

  • Poezja Smaku
    5 stycznia, 2015

    Uwielbaim taką zupę – ja używam do niej przecieru 🙂

  • malenka
    5 stycznia, 2015

    Uwielbiam pomidorową, ale takiej wersji jeszcze nie kosztowałam 🙂

  • teresa
    5 stycznia, 2015

    Puszkowej zupy jeszcze nie przyrządzałam, więc koniecznie muszę to zrobić, może będzie smaczniejsza od koncentratowej?

  • żaneta serocka
    5 stycznia, 2015

    wygląda pysznie, uwielbiam takie kremowe.

  • Łukasz Bier
    5 stycznia, 2015

    Ładny kiolor .. i ta gęstośc lubię to !

  • oironio
    5 stycznia, 2015

    Jako dziecko uwielbiałam zupę pomidorową, ale chyba się nią przejadłam, bo obecnie nie mogę na nią patrzeć. xD

  • Jedyna Żona w Mieście
    5 stycznia, 2015

    Żałuję, że nie ma opcji SKONSUMUJ pod zdjęciem 🙂

  • cyrysia
    5 stycznia, 2015

    Nie wiedziałam, że można do zupy pomidorowej włożyć do zupy serek mascarpone. Muszę to wypróbować. Oby tylko mi zasmakowało.

  • Mr K.
    5 stycznia, 2015

    No to już wiem co robię na obiad 😀

  • Mariska
    5 stycznia, 2015

    Pomimo, że nie jadam zup – ta wygląda dla mnie pysznie 🙂

  • Paola Lauretano
    5 stycznia, 2015

    Uhmmmm…. it sounds delicious!!!
    Hope your new year is going fantastic!
    Happy new week!
    Kisses, Paola.

    Expressyourself

    My Facebook

  • Codzienność skrzeczy.
    5 stycznia, 2015

    Zacnie zupka wygląda. 🙂 Lubię bardzo pomidorową.

    A taki cytat znalazłem w kalendarzu akurat na niedzielę.

    Pozdrawiam!

  • Anelise
    5 stycznia, 2015

    Ja zawsze robię pomidorową z koncentratu 🙂 Przepis jest chyba jeszcze prostszy ;p

  • diablich
    5 stycznia, 2015

    heh ze tak powiem najbardziej lubie mamy pomidorowa 😉

  • blog by dozza
    5 stycznia, 2015

    Uwielbiam pomidorówkę!!! Ale nigdy jej jeszcze nie robiłam z mascarpone 🙂 Koniecznie muszę wypróbować!

  • Beautetude
    5 stycznia, 2015

    Yum! This looks delicious.
    Beautetude

  • Zdeterminowana Ana
    5 stycznia, 2015

    Wygląda apetycznie, mniami! 😀
    Muszę kiedyś zrobić taki krem. 🙂

  • Agata Kądziołka
    5 stycznia, 2015

    Nie przepadam za pomidorówką 🙂

  • bernikula
    5 stycznia, 2015

    U nas również była dzisiaj pomidorówka, oczywiście wegetariańska:)

  • Nikola Drozd
    5 stycznia, 2015

    super wygląda 🙂

    http://nikoladrozdzi.blogspot.com/

  • pirelka
    5 stycznia, 2015

    Powiem szczerze, że wygląda pysznie 😉 muszę jutro ugotować sobie jakąś zupkę.

  • Nieidealna Perfekcjonistka
    5 stycznia, 2015

    mi pomidory z puszki nie smakują.. a może na jakieś niesmaczne trafiałam? 🙂 możesz zdradzić jakiej firmy pomidory używasz?

  • InfallibleLifestyle
    5 stycznia, 2015

    Bardzo lubię takie zupy-kremy, wygląda pysznie 🙂

  • Lenya
    5 stycznia, 2015

    I loooove tomato soup. Yummy yummy. Thx for sharing Karo.
    hugs
    Lenya
    FashionDreams&Lifestyle

  • aschaaa
    5 stycznia, 2015

    jej a ja taka glodna jestem 😀

  • kosmetyczka_kikusi
    5 stycznia, 2015

    wygląda smakowicie 😉 a zupę pomidorową uwielbiam pod każdą postacią 😉

  • Iwona Gold
    5 stycznia, 2015

    Ja uwielbiam pomidorówkę z koperkiem i natką pietruszki. Zawsze znajdę czas, by zrobić moją ulubioną zupę pomidorową.
    Nie robiłam natomiast zupy z pomidorów z puszki. Pewnie kiedyś wypróbuję ten przepis:)

  • domowacukierniaewy.blox.pl
    5 stycznia, 2015

    Świetny pomysł na smaczną zupę 🙂

  • Seems very yummy!!!

    Rosa
    Styleyourselfinstyle.blogspot.com

  • Kathy Leonia
    6 stycznia, 2015

    o wygląda prosto do zrobienia i smacznie – mimo że za pomidorówką nie przepadam xd

  • Marionetka Mody
    6 stycznia, 2015

    ja chyba jednak wybiorę wersję ze świeżych pomidorów 🙂

  • Małgorzata K.
    6 stycznia, 2015

    uwielbiam zupę pomidorową 🙂

  • Magdalena
    6 stycznia, 2015

    wygląda przepysznie

  • oczynamode
    6 stycznia, 2015

    To już wiem co jutro gotuję na obiad!

  • Kocia
    6 stycznia, 2015

    Zupa w sam raz dla mnie – nie jestem doświadczoną kucharką 😀

  • Paula S.
    6 stycznia, 2015

    Mam uczulenie na pomidory, chociaż zupkę pomidorową uwielbiam to tylko z koncentratów- w których jak wiadomo ilości pomidorów są znikome 😀

  • Maamaa
    6 stycznia, 2015

    Uwielbiam zupe pomidorowa, oczywiscie ta o konsystencji kremu. Niestety nie potrafie uzyskac zadowalajacego mnie efektu i to jest jedyna zupa ktora robie z paczki. Wiem przynajmniej, ze wyjdzie mi taka jak chce!

  • Lidia
    6 stycznia, 2015

    Przepis zachęcający początkujących do gotowania 🙂 Z serkiem mascarpone nigdy pomidorowej nie robiłam, a bardzo ją lubię 🙂

  • Gaja
    6 stycznia, 2015

    Dobry pomysł, a co do sera, to też mozarella mogłaby pasować zamiennie 🙂

  • Agnieszka Sporty
    6 stycznia, 2015

    Pomidorowej z mascarpone jeszcze nie jadłam, ale już mi się ten pomysł podoba. Sama za to lubię do zupy wrzucić kilka suszonych pomidorów, dodają ciekawego smaku zupie

  • http://blog.udziewczyn.pl/
    6 stycznia, 2015

    Takiej wersji jeszcze nie jadłam 🙂

  • Alice
    6 stycznia, 2015

    uwielbiam pomidorówkę 🙂

  • mademoisellemode
    6 stycznia, 2015

    Huummm yummy

    Kisses
    http://www.mademoisellemode.com/

  • Paulina
    6 stycznia, 2015

    Muszę wypróbować ten przepis! Zupa wyglada pysznie 🙂

  • Natalia NaŚniadanie
    8 stycznia, 2015

    Bardzo lubię kremy pomidorowe, pycha. :>

  • Agnieszka, Co w kuchni
    8 stycznia, 2015

    Ciekawy przepis, zupa musi być pyszna 🙂

  • entomka
    8 stycznia, 2015

    Uwielbiam mascarpone, uwielbiam też pomidorową, ale przyznam, że połączenia obu tych składników jednocześnie nie próbowałam … może czas na mały eksperyment?

  • Elisabeth Brzeski
    8 stycznia, 2015

    Wyglada na pyszna i na pewno tez tak smakuje. Pomysl z maskarpone swietny !!
    Pozdrawiam serdecznie:):)

  • rose and vanilla
    8 stycznia, 2015

    O super pomysł, za klasyczną pomidorową nie przepadam, ale zupę krem bardzo chętnie zrobię 🙂

  • Lex
    9 stycznia, 2015

    pyyycha!

  • Magda C.
    11 stycznia, 2015

    Moja ulubiona zupa 🙂

  • Eveline
    12 stycznia, 2015

    ale mnie teraz naszła ochota na pomidorową 🙂 uwielbiam
    pozdrawiam cieplutko :)) woman-with-class.blogspot.com

  • Marzena Szkodzińska
    18 stycznia, 2015

    Pyszna zupka 🙂 ja osobiście zupy uwielbiam najbardziej 🙂 pozdrowionka 🙂

  • Alicja R.
    13 marca, 2015

    Uwielbiam zupę pomidorową. Jednak przyznam, że nie przepadam za tymi w postaci kremu 😉

  • Helen G.
    2 lutego, 2016

    Robiłam kiedyś taką zupę, a właściwie krem z pomidorów z puszki. Pyszny jest:) Nie dawałam marchewki.