Zupa pomidorowa z puszki

To świetny przepis dla początkujących kucharzy, bo jego przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności. Otrzymany krem – bo w sumie jest to bardziej krem niż zupa – jest pyszny, pożywny i efektowny. Do jego przygotowania można wykorzystać resztki rosołu lub po prostu użyć bulionu z kostki. Zresztą co będę się rozpisywać – przekonajcie się sami, że zupa pomidorowa z puszki to świetne rozwiązanie na szybki obiad.
Zupa pomidorowa z puszki
Składniki:
2 puszki pomidorów
2 marchewki
pietruszka
cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki świeżej bazylii
2 łyżki świeżego tymianku
1/2 łyżeczki cukru
3 łyżki serka mascarpone
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 l bulionu
sól
pieprz czarny
Cebulę pokroić w kostkę i wruzcić na rozgrzaną oliwe. Zeszklić na wolnym ogniu. Dodać posiekany czosnek i chwilę poddusić. Dodać pomidory, bazylię i cukier, dusić razem mieszając co jakiś czas.
Pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę ugotować w bulionie. Gdy warzywa będą miękkie, dodać przygotowane pomidory. Doprawić solą i pieprzem, dodać listki tymianku. Całość zmiksować.
Na końcu włożyć do zupy serek mascarpone.
Smacznego!
Buziaki!

Asia Ruszczyk
3 stycznia, 2015mmmm idę do lodówki …;)
justekmakemesmile
3 stycznia, 2015Pomidorówka to moja ulubiona zupa, dzisiaj wstrząsnełam dwa talerze:) Wszystkiego naj naj w Nowym Roku:)
Daisy K
3 stycznia, 2015Osobiście lubię bez śmietany i takich tam zabielanek :), muszę sobie zrobić. 🙂
Daisy K
3 stycznia, 2015Śliczne zdjęcie profilowe.:) Pozdrawiam i zyczę spełnienia marzen w Nowym 2015 Roku. 🙂
Lena
4 stycznia, 2015Ja ze śmietaną nie tknę, pomidorowa to moja ukochana zupa 😉 Z mascarpone nie próbowałam, może zastąpi śmietanę? 🙂
justynka ma kota...
3 stycznia, 2015Uwielbiam krem pomidorowy 🙂 Często go robię w podobny sposób, ale jeszcze nigdy nie próbowałam z marscapone – przy następnej okazji wypróbuję 🙂
Angelika Ś.
3 stycznia, 2015pomidorów z puszki u mnie ostatnio pod dostatkiem, dlatego fajnie wiedzieć, że jest taki przepis, tym bardziej, że lubię zupy-kremy
miraga
3 stycznia, 2015Myślę, że taka pomidorówka też by mi zasmakowała 😉
MariaTamara
3 stycznia, 2015Podoba mi się ten przepis, chyba wypróbuję:)
becomingbeauty
3 stycznia, 2015ale mam ochote na tooo! musze koneicznie sobie zkaupic blender 😉
Fair Hair Care
3 stycznia, 2015Zgłodniałam 😛
Aleksandra Anna
4 stycznia, 2015pomidorowa to jedna z moich ulubionych zup 🙂
jej cały świat
4 stycznia, 2015Już myślałam że jakaś kupna zupa z puszki będzie :p wygląda rewelacyjnie! Uwielbiam pomidorówkę, zwłaszcza w takim wydaniu 🙂
kwiatusia
4 stycznia, 2015Uwielbiam zupy; pomidorowa jest jedną z moich ulubionych.
Przygotowuję ja trochę inaczej, ale może kiedyś spróbuję ją ugotować według Twojego przepisu 🙂
Shadow
4 stycznia, 2015Z puszek zup nie jadam, bo nie wiem czy mają jakąkolwiek wartość, a uwielbiam pomidorową.
Krystyna Boner
4 stycznia, 2015Bardzo lubię pomidorową. Z serkiem mascarpone to świetny pomysł. Na pewno go wykorzystam 🙂
Kate
4 stycznia, 2015pomidorową uwielbiam w każdej postaci 🙂 także kremu.
w tym roku mam swoją bazę, więc wystarczy zejść do piwnicy i ulubiona zupa gotowa 🙂 przypominam też sobie gorące dni, kiedy pieklam pomidory 🙂
Jane
4 stycznia, 2015Bardzo lubię zupę pomidorową, Twoja wygląda pysznie, aż zgłodniałam i idę zrobić śniadanie. Może dzisiaj na obiad zrobimy właśnie pomidorową? Dania z puszki to u nas chleb powszedni, niestety… Pozdrawiam.
Magdalena N.
4 stycznia, 2015Bardzo lubię pomidorową ale tak pycha wyglądającej wersji jeszcze nie jadłam 🙂
Natalia K
4 stycznia, 2015Wygląda bardzo smacznie!!!
milutkiej niedzieli kochana
Ewelina K
4 stycznia, 2015ja tak nie przepadam za zupami
Świnka
4 stycznia, 2015Dobra potrawa dla studentów. Niedługo mnie czeka powrót na studia magisterskie więc zbieram przepisy na łatwe w przygotowaniu dania 😉
Kolorowy świat Magdy
4 stycznia, 2015Nigdy nie jadłam kremu pomidorowego, zawsze tradycyjnie pomidorowa z ryżem lub makaronem, fajna i zapewne smaczna alternatywa 🙂
Cherry Belle
4 stycznia, 2015Jeju prze, przepyszna musi być, a ja nawet śniadania nie jadałam jeszcze 🙂
Katarzyna O
4 stycznia, 2015Wygląda pysznie!
Ja w tym roku robiłam domowy przecier pomidorowy z pomidorków paprykowych i wiem, że już co roku będę go robić w dużych ilościach. 🙂
Barbarossa
4 stycznia, 2015Zupkę pomidorową uwielbiam. w ogóle lubię zimą zupki… Świetny przepis – wypróbuję… Pozdrawiam serdecznie i DO SIEGO ROKU!!!
Magdalena Majda
4 stycznia, 2015Uwielbiam zupę pomidorową. Trzeba będzie spróbować 😀
Monika N
4 stycznia, 2015Bardzo lubię pomidorową i zrobiłaś mi na nią smaka 😀
Ewa Bl
4 stycznia, 2015O ile zupe pomidorowa potrafie przygotowac, tak ten przepis bardzo mi sie spodobal i koniecznie musze wyprobowac tego kremu 🙂
Anna
4 stycznia, 2015Uwielbiam takie zupki 🙂
mała-myśl
4 stycznia, 2015Wygląda smacznie 🙂
A pomidorowa to była kiedyś moja ulubiona zupa 😀
rudy włos
4 stycznia, 2015Przepis prosty, ale jakże pyszny
Agata Samulak
4 stycznia, 2015a ja nie lubię pomidorowej
Anna Tym
4 stycznia, 2015Ciekawa wariacja
Anonimowy
4 stycznia, 2015Wyglada smakowicie 😉
ja uwielbiam pomidory !
byCarol
4 stycznia, 2015Ja zdecydowanie wolę ogórkową 😀
bodybuildingisalifestyle
4 stycznia, 2015ja uwielbiam pomidorowa…a ta wyglada oblednie <3
Ja i moje urwisy
4 stycznia, 2015Przyda się, pomidory królują 🙂
Magda
4 stycznia, 2015Chodzę do szkoły gastronomicznej haha, podobno dobry kucharz musi wszystko lubić, wszystkiego spróbować – nie przepadam za niektórymi potrawami, pomidorowa też nie należy do najbardziej ulubionych :/
P.s. Zaczynam przygodę z blogiem, mam nadzieję że zaglądniesz 🙂
Veronika
4 stycznia, 2015Ja nie lubie pomidorową, ponoc mam to od dziecka ale za to kocham rosół 😀
Dieta moja pasja.
4 stycznia, 2015Bardzo lubię wszelakie zupy kremy nie tylko z powodów estetycznych ale i dlatego że na dłużej sycą. Następnym razem wypróbuj podsmażyć wszystkie warzywa na łyżce masła i jak lekko się zrumienią dodać do wywaru i gotować. Zupa nabiera całkiem innego smaku.
Ems
4 stycznia, 2015Takiej jeszcze nie jadłam, ale uwielbiam zupy więc na pewno wypróbuję przepis LD
Ro wpierwszymrzedzie
4 stycznia, 2015Faktycznie zupa nie jest skomplikowana, wypróbuję!
Anna Bielaszewska
4 stycznia, 2015pyszności, koniecznie muszę spróbować
Weronika Domogród
4 stycznia, 2015strasznie kusisz. Jutro robię a mam jeszcze swój przecier, ale jak się skończy takiej tez spróbuję
Poezja Smaku
5 stycznia, 2015Uwielbaim taką zupę – ja używam do niej przecieru 🙂
malenka
5 stycznia, 2015Uwielbiam pomidorową, ale takiej wersji jeszcze nie kosztowałam 🙂
teresa
5 stycznia, 2015Puszkowej zupy jeszcze nie przyrządzałam, więc koniecznie muszę to zrobić, może będzie smaczniejsza od koncentratowej?
żaneta serocka
5 stycznia, 2015wygląda pysznie, uwielbiam takie kremowe.
Łukasz Bier
5 stycznia, 2015Ładny kiolor .. i ta gęstośc lubię to !
oironio
5 stycznia, 2015Jako dziecko uwielbiałam zupę pomidorową, ale chyba się nią przejadłam, bo obecnie nie mogę na nią patrzeć. xD
Jedyna Żona w Mieście
5 stycznia, 2015Żałuję, że nie ma opcji SKONSUMUJ pod zdjęciem 🙂
cyrysia
5 stycznia, 2015Nie wiedziałam, że można do zupy pomidorowej włożyć do zupy serek mascarpone. Muszę to wypróbować. Oby tylko mi zasmakowało.
Mr K.
5 stycznia, 2015No to już wiem co robię na obiad 😀
Mariska
5 stycznia, 2015Pomimo, że nie jadam zup – ta wygląda dla mnie pysznie 🙂
Paola Lauretano
5 stycznia, 2015Uhmmmm…. it sounds delicious!!!
Hope your new year is going fantastic!
Happy new week!
Kisses, Paola.
Expressyourself
My Facebook
Codzienność skrzeczy.
5 stycznia, 2015Zacnie zupka wygląda. 🙂 Lubię bardzo pomidorową.
A taki cytat znalazłem w kalendarzu akurat na niedzielę.
Pozdrawiam!
Anelise
5 stycznia, 2015Ja zawsze robię pomidorową z koncentratu 🙂 Przepis jest chyba jeszcze prostszy ;p
diablich
5 stycznia, 2015heh ze tak powiem najbardziej lubie mamy pomidorowa 😉
blog by dozza
5 stycznia, 2015Uwielbiam pomidorówkę!!! Ale nigdy jej jeszcze nie robiłam z mascarpone 🙂 Koniecznie muszę wypróbować!
Beautetude
5 stycznia, 2015Yum! This looks delicious.
Beautetude
Zdeterminowana Ana
5 stycznia, 2015Wygląda apetycznie, mniami! 😀
Muszę kiedyś zrobić taki krem. 🙂
Agata Kądziołka
5 stycznia, 2015Nie przepadam za pomidorówką 🙂
bernikula
5 stycznia, 2015U nas również była dzisiaj pomidorówka, oczywiście wegetariańska:)
Nikola Drozd
5 stycznia, 2015super wygląda 🙂
http://nikoladrozdzi.blogspot.com/
pirelka
5 stycznia, 2015Powiem szczerze, że wygląda pysznie 😉 muszę jutro ugotować sobie jakąś zupkę.
Nieidealna Perfekcjonistka
5 stycznia, 2015mi pomidory z puszki nie smakują.. a może na jakieś niesmaczne trafiałam? 🙂 możesz zdradzić jakiej firmy pomidory używasz?
InfallibleLifestyle
5 stycznia, 2015Bardzo lubię takie zupy-kremy, wygląda pysznie 🙂
Lenya
5 stycznia, 2015I loooove tomato soup. Yummy yummy. Thx for sharing Karo.
hugs
Lenya
FashionDreams&Lifestyle
aschaaa
5 stycznia, 2015jej a ja taka glodna jestem 😀
kosmetyczka_kikusi
5 stycznia, 2015wygląda smakowicie 😉 a zupę pomidorową uwielbiam pod każdą postacią 😉
Iwona Gold
5 stycznia, 2015Ja uwielbiam pomidorówkę z koperkiem i natką pietruszki. Zawsze znajdę czas, by zrobić moją ulubioną zupę pomidorową.
Nie robiłam natomiast zupy z pomidorów z puszki. Pewnie kiedyś wypróbuję ten przepis:)
domowacukierniaewy.blox.pl
5 stycznia, 2015Świetny pomysł na smaczną zupę 🙂
Rosa Mimmino Styleyourselfinstyle
6 stycznia, 2015Seems very yummy!!!
Rosa
Styleyourselfinstyle.blogspot.com
Kathy Leonia
6 stycznia, 2015o wygląda prosto do zrobienia i smacznie – mimo że za pomidorówką nie przepadam xd
Marionetka Mody
6 stycznia, 2015ja chyba jednak wybiorę wersję ze świeżych pomidorów 🙂
Małgorzata K.
6 stycznia, 2015uwielbiam zupę pomidorową 🙂
Magdalena
6 stycznia, 2015wygląda przepysznie
oczynamode
6 stycznia, 2015To już wiem co jutro gotuję na obiad!
Kocia
6 stycznia, 2015Zupa w sam raz dla mnie – nie jestem doświadczoną kucharką 😀
Paula S.
6 stycznia, 2015Mam uczulenie na pomidory, chociaż zupkę pomidorową uwielbiam to tylko z koncentratów- w których jak wiadomo ilości pomidorów są znikome 😀
Maamaa
6 stycznia, 2015Uwielbiam zupe pomidorowa, oczywiscie ta o konsystencji kremu. Niestety nie potrafie uzyskac zadowalajacego mnie efektu i to jest jedyna zupa ktora robie z paczki. Wiem przynajmniej, ze wyjdzie mi taka jak chce!
Lidia
6 stycznia, 2015Przepis zachęcający początkujących do gotowania 🙂 Z serkiem mascarpone nigdy pomidorowej nie robiłam, a bardzo ją lubię 🙂
Gaja
6 stycznia, 2015Dobry pomysł, a co do sera, to też mozarella mogłaby pasować zamiennie 🙂
Agnieszka Sporty
6 stycznia, 2015Pomidorowej z mascarpone jeszcze nie jadłam, ale już mi się ten pomysł podoba. Sama za to lubię do zupy wrzucić kilka suszonych pomidorów, dodają ciekawego smaku zupie
http://blog.udziewczyn.pl/
6 stycznia, 2015Takiej wersji jeszcze nie jadłam 🙂
Alice
6 stycznia, 2015uwielbiam pomidorówkę 🙂
mademoisellemode
6 stycznia, 2015Huummm yummy
Kisses
http://www.mademoisellemode.com/
Paulina
6 stycznia, 2015Muszę wypróbować ten przepis! Zupa wyglada pysznie 🙂
Natalia NaŚniadanie
8 stycznia, 2015Bardzo lubię kremy pomidorowe, pycha. :>
Agnieszka, Co w kuchni
8 stycznia, 2015Ciekawy przepis, zupa musi być pyszna 🙂
entomka
8 stycznia, 2015Uwielbiam mascarpone, uwielbiam też pomidorową, ale przyznam, że połączenia obu tych składników jednocześnie nie próbowałam … może czas na mały eksperyment?
Elisabeth Brzeski
8 stycznia, 2015Wyglada na pyszna i na pewno tez tak smakuje. Pomysl z maskarpone swietny !!
Pozdrawiam serdecznie:):)
rose and vanilla
8 stycznia, 2015O super pomysł, za klasyczną pomidorową nie przepadam, ale zupę krem bardzo chętnie zrobię 🙂
Lex
9 stycznia, 2015pyyycha!
Magda C.
11 stycznia, 2015Moja ulubiona zupa 🙂
Eveline
12 stycznia, 2015ale mnie teraz naszła ochota na pomidorową 🙂 uwielbiam
pozdrawiam cieplutko :)) woman-with-class.blogspot.com
Marzena Szkodzińska
18 stycznia, 2015Pyszna zupka 🙂 ja osobiście zupy uwielbiam najbardziej 🙂 pozdrowionka 🙂
Alicja R.
13 marca, 2015Uwielbiam zupę pomidorową. Jednak przyznam, że nie przepadam za tymi w postaci kremu 😉
Helen G.
2 lutego, 2016Robiłam kiedyś taką zupę, a właściwie krem z pomidorów z puszki. Pyszny jest:) Nie dawałam marchewki.