Zioła w pigułce

W mojej kuchni staram się do minimum ograniczać sól. (Niestety z cukrem tak dobrze mi nie idzie). Zamiast tego od wielu lat w mojej kuchni królują zioła oraz inne przyprawy, które dają takie spektrum smaków, że sól czasami wydaje się zbędna. Jeśli w swojej kuchni boicie sięgać się po inne, niż te standardowo przyjęte w polskiej kuchni, przygotowałam dla Was małą ściągawkę.


Bazylia – dodaje się ją do sałaty, sałatek, sosów, warzyw, zup, potraw mięsnych, zupy rybnej i pomidorowej, pomidorów, bakłażanów, ogórków, ryby gotowanej i smażonej, wieprzowiny, jagnięciny, cielęciny, baraniny, mięsa mielonego, drobiu i pizzy. Jej smak podkreśla czosnek.

Cząber – zupa fasolowa, grochowa, jarzynowa, warzywa strączkowe, ziemniaki, mięso duszone, jagnięcina i farsze mięsne.

Estragon – do pieczeni z białego mięsa, sosów, przetworów z warzyw, rosołu, potraw rybnych, cielęciny, jagnięciny oraz baraniny, pieczeni wołowej „na dziko”, wątróbki.

Hyzop – do dziczyzny, pasztetów, pieczonej i duszonej cielęciny, twarogu, dań z roślin strączkowych i zup – zwłaszcza fasolowej i ziemniaczanej, sosów do sałatek, jajek i potraw rybnych, wieprzowiny, pieczeni na zimno, rolad mięsnych, grzybów. Kwiaty można dodawać do sałatek, używany także do doprawiania likierów ziołowych.

Kolendra – do doprawiania sosu pomidorowego, wędlin, sosów, zup i dań warzywnych, a także ciast.

Koper włoski – nasiona do sosów, dań rybnych, chleba, liście i łodygi – do sałatek, zup i gotowanych warzyw, białego sera i ziemniaków.

Lubczyk – liście do bulionu, zup, duszonych i pieczonych mięs, sera, potraw z drobiu, zmielone nasiona – do chleba, pasztetów, sałatek, ryżu i tłuczonych ziemniaków.

Majeranek – do gotowanych, pieczonych i duszonych mięs, fasoli, kapusty, sałatek, potraw z drobiu, zup – szczególnie ziemniaczanej i grochowej, ale także pomidorowej i jarzynowej, sosów do mięs, smażonych ziemniaków, wieprzowiny, mięsa mielonego, baraniny, wątróbki, cynaderek, drobiu. Niezastąpiony do doprawiania flaków.

Melisa – do sałatek, zimnych mięs i jajek na twardo, białego sosu do dań rybnych, sosów, sałatek owocowych, budyni i farszów, drobiu i grzybów. Warto też obłożyć nią przygotowanego do pieczenia kurczaka.

Mięta – do sosów, octów, syropów, deserów czekoladowych, sałatek owocowych, gotowanego groszku, zupy cytrynowej, sosów do sałatek warzywnych i owocowych, baraniny, jagnięciny, cielęciny, wołowiny, mięsa mielonego. Świeży napar znakomicie gasi pragnienie.

Natka pietruszki – do sałatek, sosów, kanapek, potraw z jaj, zup jarzynowych, ryb.

Oregano – do zupy pomidorowej, fasolowej, grochowej, rosołu, sosów do makaronów i sałatek, pomidorów, wszystkich warzyw strączkowych, wieprzowiny, cielęciny, gulaszu, nadzienia do drobiu, pizzy.

Rozmaryn – do tłustych potraw mięsnych, pomidorów, ziemniaków, kapusty włoskiej oraz masła ziołowego, zupy grzybowej i pomidorowej, bakłażanów, białego sera, ryby smażonej, wieprzowiny, wołowiny, cielęciny, kiełbasy, drobiu, dziczyzny, grzybów.

Szałwia – do tłustych mięs, cielęciny, ryb i farszów, rosołu, zupy rybnej, sosów do sałatek, pomidorów, brukselki, wszystkich warzyw strączkowych, kury, kaczki, gęsi, indyka, dziczyzny.

Trybula – do zupy ziemniaczanej, sosów do sałatek, pomidorów, szpinaku, grochu, ziemniaków, ryby gotowanej i smażonej, potraw z kurczaka.

Tymianek – do bulionów, marynat, farszów, zup, sosów, dań z papryki, pomidorów, grochu, fasoli, kapusty, kiełbas, pasztetów, potraw z drobiu i dziczyzny oraz tłustych mięs.

Ciekawa jestem, jakie zioła królują w Waszej kuchni…

Buziaki!
signature
Subskrybuj, żeby nie przegapić żadnego posta!
Podaj swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach!
Tagi

Co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 komentarz
  • Elisabeth Brzeski
    20 września, 2014

    Swietna sciagawka!! Jutro przepisze ja na kartke i wkleje na wewnetrzna strone gornej szafki kuchennej. Warto ja miec….juz kiedys mialam taka liste, ale przy zmianie mebli kuchnennych gdzie sie zawieruszyla:) Ciesze sie, ze znow bede mogla ja miec!! Serdeczne dzieki Ci za nia Karolino i milo pozdrawiam :):)

  • Monika N
    20 września, 2014

    U mnie gotuje mój facet i on często korzysta z różnych ziół. Ja to lubię potrawy jak najmniej przyprawione. A jak już to delikatnie 🙂 Ale ściągawka fajna 🙂

  • byCarol
    20 września, 2014

    Dziękuję za post. Ja jestem w kuchni dopiero uczennicą więc każda wiedza się przyda 🙂

  • Patrycja Pieguska
    21 września, 2014

    oj nie dam już teraz rady, ale jutro sobie przysiądę do dłuższej lektury:)
    nie powiem czekałam;)

    :*

    • Patrycja Pieguska
      24 września, 2014

      dopiero dotarłam – świetne to zestawienie, krótko i na temat… skopiuję sobie i wydrukuję – powieszę w kuchni i będzie mi łatwiej:)
      A hyzop to dla mnie kuchenna nowość:P

  • SZYMKA A
    21 września, 2014

    Uwielbiam ziola , nie wyobrzam sobie gotowania bez nich 🙂

  • Renata Walczak
    21 września, 2014

    Podebrałaś mi temat, ale i tak wykorzystam go w innym terminie, bo zioła są fenomenalnym dodatkiem, tylko trzeba wiedzieć do czego je wykorzystać:) pozdrawiam cieplutko:)

  • Anna Tym
    21 września, 2014

    Mojej kuchni nie byłoby bez bazyli , świeżej , rozmarynu i Majeranku …..
    Lubie tez smak świeżego tymianku .

    I gałka muszkatałowa !!!
    I fasola beZ cząbru nie istnieje 😉

    A post zapisuje !

    • Anna Tym
      21 września, 2014

      Ach i jeszcze kminek – sos paprykowy bez niego nie istnieje …. Gulasze z pieca , i Kapuśniak 😉

  • Ewelina K
    21 września, 2014

    Ja z kolei trochę przesadzam z solą;)

  • justynka ma kota...
    21 września, 2014

    Uwielbiam świeże zioła, mam ich kilka w moim mini ogródku na balkonie 😉 Bazylia przede wszystkim, rozmaryn, tymianek…

  • Nieidealna Perfekcjonistka
    21 września, 2014

    też staram się ograniczać sól.
    bazylia, oregano, tymianek do sosów pomidorowych 🙂
    ja dodaję prawie do wszystkich obiadów ostrą paprykę 😉

  • Mango Mania
    21 września, 2014

    W mojej kuchni również górują zioła, a sól używana jest owszem, ale w bardzo małych ilościach:) cukier natomiast stosuję ewentualnie jak piekę ciasto na co dzień dla mnie nie istnieje.

  • Zdeterminowana Ana
    21 września, 2014

    Mam wrażenie, że używanie do minimum soli jakoś łatwiej przychodzi niż cukru.. Może to nie wrażenie, pewnie po prostu tak jest.. 🙂

  • Wiola N.
    21 września, 2014

    Wiele z tych ziół nie znam, a z chęcią bym wypróbowała. Ja uwielbiam bazylię, oregano, miętę i natkę pietruszki 🙂

  • Kordian Królik
    21 września, 2014

    Nie ma nic lepszego niż świeże zioła, prosto z doniczki, pełne aromatu. Na szczęście u mnie w domu właśnie temu się hołduje, więc całe parapety mamy w kuchni obsadzone sadzonkami bazylii, mięty, estragonu, lubczyku, rozmarynu…no czego dusza zapragnie:) I trudno mi powiedzieć, którego się używa najczęściej, bo to już zależy od rodzaju kuchni, co do czego pasuje. Ale nie ulega wątpliwości, że u mnie w domu po prostu korzysta się z dobroci ziół maksymalnie:)

  • Marionetka Mody
    21 września, 2014

    o! na pewno będę tu wracać, chociaż zwykle potrawy doprawiam na czuja 🙂

  • Magda C.
    21 września, 2014

    Bardzo lubię zioła, ale u mnie suszone. Niestety żywe u mnie się nie trzymają 😉

  • margaritum
    21 września, 2014

    Ja bym jeszcze dorzuciła kurkumę. Jest skandalicznie zdrowa 😉 I ma taki nienachalny smak, że dodaję ją do wszystkiego, czasem nawet ciast.

  • Nuna2225
    21 września, 2014

    ja uwielbiam dobrze doprawione potrawy, ale także staram się unikać soli, w zasadzie często w ogole jej nie używam.Bardzo lubię świeży czosnek, bazylie, lubczyk do domowego rosołku mmm 🙂 w ogole uważam że zioła to rewelacyjna sprawa, dodają smaku i aromatu 🙂

  • awiola
    21 września, 2014

    Od jakiegoś czasu staram się urozmaicać posiłki różnego rodzaju ziołami. Powoli mi to wychodzi, ale jeszcze długa droga przede mną.

  • Baba Jedna
    21 września, 2014

    Ja polecam szczególnie świeże przyprawy – różnica w smaku jest nie do przecenienia. A z suszonych dodałabym paprykę wędzoną do zup, sosów
    i fasoli.

  • Lia Crystal
    21 września, 2014

    Very useful post, I love using herbs in meals. They give very specific taste to them. 🙂
    Fashion Happenss

  • Krystyna Boner
    21 września, 2014

    Bardzo przydatny post. Prawie każdy, kto choć trochę kucharzy używa w kuchni różnych ziół, ale tak naprawdę nie zawsze wiadomo co z czym łączyć. Mam swoje ulubione, ale chętnie skorzystam z Twojej ściągi 🙂

  • Magdalena N.
    21 września, 2014

    Zioła bardzo lubię i mam ich nie małą gromadkę 🙂 Natkę pietruszki uwielbiam i oddaje ją do wielu potraw 🙂

  • Weronika z SAE
    21 września, 2014

    Bazylia, cząber, oregano, majeranek, cynamon, kmin rzymski… oj! Ja zbieram do swojej kuchni wszelkie możliwe przyprawy! Uwielbiam je i nie wyobrażam sobie bez nich gotowania.

  • Kate
    21 września, 2014

    cząber już dawno skradł moje serce 🙂
    lubię bazylię, oregano, kminek, jałowiec :-))

  • Natalia K
    21 września, 2014

    Dziękuję Karolinko za te wskazówki… bardzo mi się przydadzą!
    buziaki

  • Anonimowy
    21 września, 2014

    Ja równiez staram się ograniczać sól, nie jest to niestety łatwe…
    http://www.magfashion.pl

  • Ja i moje urwisy
    21 września, 2014

    Przyda mi się ten poradnik 🙂

  • Dieta moja pasja.
    21 września, 2014

    Też mam sporo ziół, polecam natkę jako składnik panierki, nadaje ciekawego smaku kotletom. Pozdrawiam

  • Ania W
    21 września, 2014

    bardzo fajny poradnik, dużo ziół używam w kuchni, więc jak najbardziej mi się to przyda 🙂

  • Gaja
    21 września, 2014

    Hyzopu i trybuli nigdy nie używałam, ba nawet nie spotkałam się z nimi nigdy. Używam bardzo dużo ziół i rzeczywiście, dzięki nim nie potrzebuję tyle solić. Najbardziej lubię zioła w doniczkach – zielona bazylia to coś wspaniałego, suszona się nie umywa 🙂 Natomiast z kolendrą się nie zaprzyjaźniłam.
    Zamiast cukru używam stewii (już od roku). Na początku jej słodycz wydawała mi się niepodobna do tej cukrowej, ale można się przyzwyczaić.
    Zapraszam Cię do zabawy "Nieperfekcyjna Pani Domu" – ten tag, to wreszcie coś nowego, a przynajmniej ja go do tej pory nie widziałam. Może Cię zainteresuje? 🙂

  • Lenya
    21 września, 2014

    I love reading your great and informative post Karo and this one is no exception. Great writing again. Thx for sharing.
    xox
    Lenya
    FashionDreams&Lifestyle

  • Karolina G.
    21 września, 2014

    Tak się zastanawiam – na zdjęciu czosnek, a w spisie go nie ma. A ja czosnku używam na potęgę, więc stąd moje zainteresowanie 😉 I z połowę tego, co wypisałaś.

    • admin
      21 września, 2014

      Nie ma go w spisie, bo tym razem postawiłam na zioła, ale chyba przygotuję drugi post na temat pozostałych przypraw.

  • Madame Madeleine
    21 września, 2014

    Bardzo duzo rzeczy dowiedzialam sie o ziolach! Swietne informacje! Co do ograniczania cukru tez mam z tym problem, slodze zawsze bardzo duzo.

  • Poezja Smaku
    21 września, 2014

    Zioła, zawsze staram się używać świeżych i to jak najwięcej 🙂

  • Shirley Tay
    22 września, 2014

    Love the shots! I can almost smell the ingredients from here, dear. xoxo
    Luxury Haven

  • pirelka
    22 września, 2014

    Zioła są bardzo przydatne i ten post też, dzięki niemu każdy można zapamiętać jakie zioło na co wspaniale działą 🙂

  • bernikula
    22 września, 2014

    Oprócz trybuli używam wszystkich tych ziół- przeważnie suszonych, codziennie. Dzięki za odpowiedzi w komentarzach- również lubię Chmielewską, teraz czytam "Książkę poniekąd kucharską" i można się uśmiać, ja bardzo uważam no to co jem- od jakiegoś czasu cukier pozyskuję tylko z owoców, Budapeszt mam w planach, też jestem cholerykiem- mamy trochę wspólnego:)

  • Kameralna
    22 września, 2014

    Używam często bazylii i mięty, pozostałe raczej w formie suszonej. Ściąga świetna, nie raz zastanawiałam się do czego jeszcze (poza napojami i sałatkami owocowymi) pasuje mięta.

  • Mariska
    22 września, 2014

    Przyznam szczerze, że ja za bardzo z ziołami nie obcuje..

  • Paola Lauretano
    22 września, 2014

    I love herbs in meals, great post darling!
    Love, Paola.
    Expressyourself
    My Facebook

  • Patrycja Chrzanowska
    22 września, 2014

    Uwielbiam zioła !!!! Latem obowiązkowo bazylia (w sensie świeża), a tak to nawet nie potrafiłabym wymienić, ile tego używam 😉

  • Asik
    22 września, 2014

    Świeże zioła to chyba najlepsze, co może być w kuchni 🙂 Herbatka ze świeżej mięty, czy melisy to po prostu rewelacja w letnie wieczory. A o samych przyprawach nie wspominając 🙂 W moim domu na pewno ich nie zabraknie 🙂

  • Weronika Domogród
    22 września, 2014

    W mojej kuchni zioła to podstawa, bo i rzeczywiście nie trzeba tyle solić

  • Sissi Paris
    22 września, 2014

    fajna ściągawka – na pewno skorzystam 🙂

  • BEATA REDZIMSKA
    22 września, 2014

    Uwielbiam te Twoje sciagawki, przesliczne zdjecia. pozdrawiam Beata

  • domowacukierniaewy.blox.pl
    22 września, 2014

    Uwielbiam bazylię, tymianek, miętę… Zdrowe, pachnące 🙂

  • Anelise
    22 września, 2014

    Ja uwielbiam bazylię i oregano, czasem zdarza mi się też dodawać czosnek, który niestety ma w składzie sól. Soli też unikam, ale głównie dlatego bo za nią nie przepadam 🙂

  • Katsunetka
    22 września, 2014

    Nie wyobrażam sobie swojej kuchni bez ziół i odrobiny soli jednak, ona potrafi lepiej wydobyć smak wszystkiego. 🙂

  • Monnie
    22 września, 2014

    Uwielbiam zioła w gotowaniu, używam ich mnóstwo, ale moim numerem jeden jest kolendra 🙂

  • Marta
    22 września, 2014

    Taka wiedza zawsze się przydaje 😉

  • żaneta serocka
    22 września, 2014

    moja mama hoduje oprócz owoców i warzyw różne zioła, są nie tylko bardzo aromatyczne i nadają potrawą charakter ale i zdrowe.

  • Jackie Harrison
    22 września, 2014

    I like adding herbs to my recipes it perks up the flavor great post.
    http://tifi11.blogspot.com

  • ulabrzydula
    22 września, 2014

    Również uwielbiam zioła, jednak soli nie żałuję… Nie potrafię się przestawić..

  • Ola Wilczek
    22 września, 2014

    Ja nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez świeżych ziół – ostatnio mam fazę na tymianek, dodaję do wszystkiego 🙂

  • Marcela
    22 września, 2014

    ja też ograniczam sól więc zioła to mój niezbędnik!

  • misskitin
    22 września, 2014

    Uwielbiam zioła i zawsze dodaję je do swoich dań w dużej ilości 🙂

    Pozdrawiam 🙂

  • Addicted to makeup!
    22 września, 2014

    lubie zioła szczegolnie bazylia, oregano i kurkuma 🙂

  • cyrysia
    22 września, 2014

    Ogromnie ci dziękuję za tę ''ściągę''. Uwielbiam zioła i często je stosuje podczas gotowania, pieczenia itp. Ale nie wszystkie wymienione przez ciebie potrawy użytkowałam, gdyż nie znałam ich docelowego zastosowania.

  • Pamela Basara
    22 września, 2014

    Najbardziej lubię oregano i bazylię 🙂

  • Codziennośc skrzeczy.
    22 września, 2014

    Nie znałem wszystkich ziół z Twojej notki. Fajnie jest poznawać nowe rzeczy. 🙂

    Już zaplanowałem sobie co będę robi w wolnym czasie od nauki (bo będę w weekendy zajęcia miał). Prawo jazdy, język obcy, siłownia, to moje cele jak na razie do realizacji.

    Pozdrawiam!

  • czar-życia
    22 września, 2014

    Świetna ta ściąga, bo czasem widze jakieś zioła na półce i zastanawiam się do czego by tu ich można było użyć 🙂

  • Angelika Ś.
    22 września, 2014

    kilka z tych przypraw jest w mojej kuchni:) w ogóle marzy mi się mały zielnik, najlepiej w kuchni na oknie:)

  • Świnka
    22 września, 2014

    dawno mnie tu nie było! Widzę zmianę profilowego! 🙂 Co do ziół to chyba podeślę link Mamie…. Ona dodaje do wszystkiego za dużo soli, ja nie używam jej w ogóle. I tym sposobem ja nie mogę jeść tego co ona ugotuje a ona zawsze dosala moje potrawy 😛 A wiele z tych ziół rzadko można spotkać w statystycznej polskiej kuchni więc dzięki za ściągawkę 🙂 :* Pozdrawiam gorąco!!!

  • Alice
    22 września, 2014

    uwielbiam zioła 🙂

  • mała-myśl
    22 września, 2014

    Bazylia, oregano, majeranek i natka pietruszki 😀

  • Alice
    22 września, 2014

    uwielbiam zioła 🙂

  • anioleek89
    22 września, 2014

    Bardzo lubię zioła, zwłaszcza bazylię i oregano 🙂

  • Beautetude
    22 września, 2014

    Amazing post hun.Happy Monday.
    Beautetude

  • Urszula - Proste potrawy
    22 września, 2014

    W sezonie używam dużo świeżych ziół, uwielbiam natkę, koperek, bazylię, tymianek i oregano.
    pozdrawiam 🙂

  • Magdalena B
    22 września, 2014

    ja sól unikam jak hmm ognia? Gorzej z cukrem ;P

  • Redhead
    22 września, 2014

    ja uwielbiam zioła prowansalskie, chociaż w sumie uwielbiam wszystkie zioła, dodaję ich więcej niż soli lub cukru i tak na prawde do wszystkiego 🙂

  • Brzoza B
    22 września, 2014

    tymianek, majeranek, oregano, zioła prowansalskie, bazylia…Pozdrawiam:)

  • Jolanta Strażyc
    22 września, 2014

    U mnie jest podobnie – soli unikam, ale lubię słodycze 🙂

  • kikusia mała
    22 września, 2014

    ja również praktycznie przestałam używać soli w kuchni wolę pieprz 😉 przykład: klasyczne jajko sadzone traktuję pieprzem i zjadam 😉

  • Lena
    22 września, 2014

    ostatnio kocham czosnek niedźwiedzi -chyba tylko do ciast go nie daję 😉

  • Alicja R.
    23 września, 2014

    Uwielbiam wszelakie zioła! Nie wyobrażam sobie przygotowania mięsa bez oregano czy też bazylii, a zupy bez pietruszki 😉

  • Lady Lilith
    23 września, 2014

    Yum. There is nothing like fresh herbs.

  • Gosia-Stare Pianino
    23 września, 2014

    sól to też powinnam ograniczać, pozdrawiam:)

  • Aneta Flow
    23 września, 2014

    Boski post! Zawsze mam problem, gdy sama mam wybrać zioła do potrawy

  • Paola Lauretano
    23 września, 2014

    Have a Lovely day doll!
    Love, Paola.
    Expressyourself
    My Facebook

  • Share a Secret
    23 września, 2014

    Happy Week!!

    http://shareasecretmag.com/

    xoxo

  • JoannaT.
    23 września, 2014

    też ograniczam sól ; ) co do cukru – stosuję go tylko do kawy, czyli jakieś 4 łyżeczki dziennie. do tej pory był to zwykły, ale zamieniłam na trzcinowy ; D od kilku lat PRAWIE nie słodzę herbat – czasem zdarza mi się, ale miodem. z cukrem nie wypiję już, a kiedyś potrafiłam dodawać do kubka 3 łyżeczki, bleee.

  • Ola
    23 września, 2014

    zioła u mnie zawsze królowały:) soli nie eliminuję, mam niepopularny pogląd, że nie jest szkodliwa, za to cukier u mnie tylko w weekendy, w tygodniu od czasu do czasu łyżeczka miodu jedynie

  • Patrycja Z
    23 września, 2014

    Świetna ''ściąga'' jakich ziół do czego używać 😉
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;*

  • InfallibleLifestyle
    23 września, 2014

    Nie znam się za bardzo na ziołach, więc dla mnie to bardzo przydatny wpis 🙂

  • L.M. Kamińska
    23 września, 2014

    wstyd się przyznać, ale taką ściągawkę mogłabym wziąć i pójść z nią na zakupy, a potem do kuchni ;D
    z cukrem i solą mam odwrotnie z kolei

  • Launna
    23 września, 2014

    I love basil and thyme… and I adore garlic… I use all most all these spices… they really make food taste so good 🙂

  • Anna Bielaszewska
    23 września, 2014

    lubię zioła i często eksperymentuję z róznymi dodatkami

  • Marionetka Mody
    23 września, 2014

    dziękuję 🙂

  • Lena Kot
    23 września, 2014

    Przydatne informacje. Bardzo lubię zioła w kuchni 🙂

  • slavic nature
    23 września, 2014

    kurcze,a ja ze świeżych to tylko koperek i szczypiorek…ale myślę,żeby się przeorganizować i zasiać zioła z prawdziwego zdarzenia:)

  • The AnarCHIC
    23 września, 2014

    we love the herbs! we always use them!
    Un abbraccio,
    Eva e Valentina The AnarCHIC

  • minawetp
    23 września, 2014

    Musze ściągnąć sobie tę ściągawkę od Ciebie Karolino… 🙂 i dokupic kilka przypraw… ja tez je uwielbiam ale nie potrafiłam dopasować 🙂 pozdrawiam serdecznie

  • narja
    23 września, 2014

    Fajny wpis:)

  • Dominika Gierszewska
    23 września, 2014

    Bazylia i oregano ulubione!

  • Ewa
    23 września, 2014

    Ciekawy zestaw informacji. Zioła potrafią zdziałać w kuchni cuda. Ja niestety soli ograniczyć nie potrafię.

  • Alicja
    26 września, 2014

    Bazylia i Oregano 🙂 I zioła prowansalskie 🙂

  • Lex
    26 września, 2014

    ja również staram się ograniczać sól

  • Anna
    28 września, 2014

    Bardzo przydatna ściągawka:), oj sól też powoli idzie w odstawkę:)!

  • Asia
    30 września, 2014

    Dodałabym jeszcze do tego zestawu tymianek 🙂 Zioła naprawdę potrafią zdziałać cuda i powinno się ich używać, bo diametralnie zmieniają smak potrawy i masz rację, że sól nie jest potrzebna, gdy dobrze doprawimy potrawę ziołami.

  • Anonimowy
    30 września, 2014

    Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources back to your site?
    My blog site is in the exact same niche as yours and my visitors would truly benefit from some of the
    information you provide here. Please let me know if this alright
    with you. Regards!

    Feel free to surf to my site; ray ban Clubmaster

  • June
    30 września, 2014

    This looks so yum! I'm a huge garlic lover and use it a lot while cooking!
    Keep in touch
    xx
    http://www.JuneWantsItAll.com

  • Barbarossa
    9 października, 2014

    Rewelacyjna ściąga. Też stosujemy zioła, a dzisiaj na kolację u nas zupka chlebowa tzw. wodzionka z czosnkiem oczywiście. Pozdrawiam.

  • Emily Tang
    2 kwietnia, 2015

    i like herbs in dish and soup
    it is more flavourful
    and some even provides great antioxidants
    MY-Emily

  • Helen G.
    9 lutego, 2016

    W mojej kuchni zioła to podstawa. Stosuję je w różnych kombinacjach. Kocham również cynamon, chyba już jestem od niego uzależniona:)