Steki w sosie z zielonego pieprzu

To chyba jedno z tych dań, które może nie do końca jest fotogeniczne, ale smakuje tysiąc razy lepiej niż wygląda. Kiedy więc udało mi się ostatnio kupić w sklepie zielony pieprz, postanowiłam od razu zrobić z niego użytek. Zielony pieprz to stosunkowo nowy wynalazek jeśli chodzi o przyprawy, choć pochodzi z tej samej rośliny co dobrze nam znany pieprz czarny. Jest on postacią niedojrzałą, więc jest delikatniejszy, bardziej rześki i mniej ostry od wersji czarnej. Świetnie więc sprawdza się w kuchni – zwłaszcza jako dodatek do ryb czy steków. I dzisiaj właśnie taki steki w sosie z zielonego pieprzu zamierzam Wam zaserwować.

steki

Stek w sosie z zielonego pieprzu

Składniki:

  • 4 steki wołowe o grubości 3 cm
  • 1,5 łyżki oleju
  • 40 g zielonego pieprzu
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 duża szalotka
  • 3 łyżki brandy
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki

Mięso wyjmujemy z lodówki na ok. 2 godziny wcześniej. Smarujemy z obu stron oliwą z oliwek.

Zielony pieprz zalewamy wodą i gotujemy w małym rondelku około minutę i odsączamy.

Steki smażymy na patelni, która nadaje się do zapiekania w piekarniku. Rozgrzewamy patelnię. Steki doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą z jednej strony. Kładziemy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni dorawioną stroną i smażymy około 2-3 minuty. W tym czasie solimy i pieprzymy drugą stronę i przewracamy steki. Znowu smażymy ok. 2-3 minuty.

steki

Mięso zdejmujemy z patelni i pozostawiamy na talerzu na ok. 30 minut. Sok, który w tym czasie wyciekł z mięsa zachowujemy, a patelni nie myjemy.

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni C. Po wspomnianych 30 minutach steki ponownie układamy na patelni i zapiekamy w piekarniku przez 8 minut, jeśli chcemy uzyskać mięso krwiste lub przez 12 minut jeśli ma być ono średnio wypieczone.

Wyjmujemy mięso z piekarnika, odkładamy na talerz na 10 minut. W tym czasie na tej samej patelni roztapiamy masło, dodajemy drobno posiekaną szalotkę i smażymy przez około 2 minuty. Następnie dodajemy zielony pieprz. Smażymy przez minutę cały czas mieszając. Dodajemy brandy, mieszamy i podpalamy. Kiedy ogień naturalnie się wypali, mieszamy sos, dodajemy śmietanę i sok z mięsa, gotujemy przez kolejne dwie minuty.

Kiedy sos jest gotowy, wkładamy steki na patelnię, polewamy sosem i zdejmujemy z ognia. Podajemy z ziemniakami lub jak u nas ostatnio – z frytkami.

Smacznego!

Buziaki!
signature
Subskrybuj, żeby nie przegapić żadnego posta!
Podaj swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach!
Tagi

Co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Brian Frum
    14 grudnia, 2020

    It looks pretty darn delicious to us and I’ll bet it smells great too!

  • Magdalena
    14 grudnia, 2020

    jak pysznie!

  • Sady Sana
    14 grudnia, 2020

    Coś podobnego już kiedyś robiłam i pycha wyszło. Tylko mąż marudził na kulki pieprzu xD. Z facetami czasem jak z dziećmi i tak znowu zrobię :D. Może skorzystam z Twojego przepisu 🙂

  • L
    14 grudnia, 2020

    Karo, ale narobiłaś smaka. I jeszcze zielony pieprz, którego nigdy jeszcze nie używałam. Wypróbowałam biały. Aż mnie kusi, żeby spróbować zielonego. 😉

  • angiesrecipes
    14 grudnia, 2020

    I love steak 🙂 This looks so juicy and yummy.

  • domowe-potrawy.pl
    14 grudnia, 2020

    Ale wykwitne danie 🙂 Steki, brandy, pieprz – super połączenie 🙂 Muszę spróbować!

  • Citu
    15 grudnia, 2020

    Gracias por la receta , te mando un beso . Ten una buena semana

  • jotka
    15 grudnia, 2020

    Dlaczego? bardzo smakowicie wygląda i choć nie jestem bardzo mięsożerna, to chętnie spróbowałabym…

  • Aisab
    15 grudnia, 2020

    Nie wiem co to szalotka? Nie mam w domu brandy. Wołowina potrafi tak schudnąć „w praniu” czyli gotowaniu [pieczeniu], że aż mi żal, że mnie się tak nie udaje.
    Z tego powodu używam wołowiny wyłącznie na „kołduny”. Nawet rolady wolę robić ze schabu a nie wołowe, chociaż są smaczniejsze z wołowiny. Na talerzu lubię mieć coś konkretnego, a nie tylko namiastkę mięsa.

  • Serpentyna
    15 grudnia, 2020

    Nie jestem zbyt „pieprzna”, uzywam w sposob kontrolowany. Twoj stek wyglada dobrze i z pewnoscia wielbiciele pieprzu beda ja lubic.

  • Martyna
    15 grudnia, 2020

    Bardzo smacznie wygląda ten stek ?

  • Pola
    15 grudnia, 2020

    Przypomniałaś mi czasy, gdy jeszcze jadałam mięso, choć takiego steka nigdy nie robiłam.
    Wyglądaja smakowicie 🙂
    Mniammmm…
    Pozdrawiam przedświątecznie!

  • Radiomuzykant-ka
    15 grudnia, 2020

    Ja nie jadam mięsa, ale wygląda super, więc dla mięsożerców jest na pewno kuszące. 🙂

  • Monika Olga
    15 grudnia, 2020

    Wygląda bardzo apetycznie 🙂

  • Dorota
    15 grudnia, 2020

    Na zielony pieprz jeszcze się w żadnym sklepie nie natknęłam. Twoje steki z jego dodatkiem wyglądają apetycznie.
    U mnie dziś na obiad też było pieprznie i smacznie – amur z cebulą, w śmietanie, z czerwonym pieprzem

  • Tanza Erlambang
    16 grudnia, 2020

    I consume steaks sometimes… your steak looks so appealing…delicious.

    Have a wonderful day

  • Teresa
    16 grudnia, 2020

    Super danie Królowo. Muszę koniecznie zainteresować się tym zielonym pieprzem. 🙂 .

  • The Yum List
    16 grudnia, 2020

    Ooh, making my mouth water.

  • Venus
    16 grudnia, 2020

    Podsunę mamie przepis . Bo ja mięs nie jadam .

  • Ivana Split
    16 grudnia, 2020

    This steak in green paper recipe sounds great. I would like to try this dish. Thank you for sharing.

  • Phototrims
    17 grudnia, 2020

    WoW! looking so good and testy.

  • Justyna Parucka
    17 grudnia, 2020

    Wygląda bardzo smacznie.
    Pozdrawiam i zapraszam na nowy post 🙂 magdatul-fan.blogspot.com.

  • Yolanthe
    17 grudnia, 2020

    I po co mi było tu zaglądać ??? 🙂 Głodna jestem … fotka tak smakowitego dania pobudziła moje ślinianki i soki trawienne … Danie wygląda znakomicie ale wybacz dłużej nie dam rady …lecę do kuchni 🙂 Pozdrawiam 🙂

  • Agata
    17 grudnia, 2020

    Ja tam uważam, że wygląda mega apetycznie! 😀 Ale zjadłabym takiego steka 🙂 Dawno już nie jadłam 🙂

  • My Strawberry Fields
    17 grudnia, 2020

    Za dobrego steka jestem w stanie dać się pokroić! Uwielbiam z całego mięsożernego serca 😀

  • Paola Lauretano
    17 grudnia, 2020

    Look delicious, thanks for sharing your recipe!
    Kisses, Paola.

    Expressyourself

    My Instagram

  • Pola
    17 grudnia, 2020

    muszę spróbować! uwielbiam steki <3

  • Magda
    17 grudnia, 2020

    Bardzo apetycznie wygląda taki stek : ) dawno nie jadłam tak przygotowanego mięsa, świetny sos 🙂

  • Ayuna
    18 grudnia, 2020

    Witaj ♡
    Wygląda przepysznie! Bardzo apetyczny obiadek 🙂 Chętnie skosztowałabym tak przyrządzonego mięsa 🙂
    Pozdrawiam cieplutko ♡

  • Radi
    18 grudnia, 2020

    This looks super delicious. I love steak and would love to try it made this way.

  • 7 8 Krystyna
    20 grudnia, 2020

    No, no musze spróbować. Kiedyś jadłam pstrąga w sosie z zielonego pieprzu….

  • yonosoymillenium
    20 grudnia, 2020

    me encantan este tipo de recetas, yo hago una ternera con salsa a la pimienta, pero no es la misma, me la anoto

  • Karolina90dg
    20 grudnia, 2020

    Już sobie wyobraziłam ten smak :).
    Pozdrawiam serdecznie

  • Kathy Leonia
    21 grudnia, 2020

    ojeju mój mąż by zjadł coś takiego:D i ja też^^

  • Di bloguje
    21 grudnia, 2020

    Pyszne jedzonko!

  • Kinga
    21 grudnia, 2020

    Fajny sos ❤

  • Lili93
    21 grudnia, 2020

    Wygląda bardzo apetycznie ?
    Może wypróbuję ,ale raczej bez tego sosu ?
    Pozdrawiam

  • Lovely
    22 grudnia, 2020

    This sounds interesting! Thanks for sharing!
    xoxo
    Lovely
    http://www.mynameislovely.com

  • Marzena T (Mania)
    22 grudnia, 2020

    Mój mąż jest fanem steków. Dzięki za przepis, popieprzę sobie trochę a mąż będzie zadowolony 😀 Haha wiem jak to brzmi 🙂

  • napiecyku
    22 grudnia, 2020

    Jadłam kiedyś, dobra rzecz 🙂 Wesołych Świąt Karolina 🙂

  • optymista13
    23 grudnia, 2020

    Tak to już bywa, że pozory mylą. Najlepiej wtedy do rzeczy podejść organoleptycznie. Wesołych świąt!

  • Marzena
    23 grudnia, 2020

    Mniam to musi smakować obłędnie. Kochana życzę ci cudownych, rodzinnych i spokojnych Świąt 🙂

  • Justyna Parucka
    23 grudnia, 2020

    Wygląda bardzo smacznie.
    Pozdrawiam i zapraszam na nowy post 🙂 magdatul-fan.blogspot.com.

  • selvaggia Capizzi
    23 grudnia, 2020

    Wow, it looks delicious! I have to try this receipe!
    Don’t Call Me Fashion Blogger
    Facebook
    Bloglovin’

  • Kinga
    24 grudnia, 2020

    Nie używałam jeszcze zielonego pieprzu, bardzo apetyczne danie.

  • Karo
    24 grudnia, 2020

    Jestem wegetarianką , ale przepis na sos bardzo mnie zaintrygował. Nigdy nie miałam do czynienia z zielonym pieprzem . Musze sie rozejrzeć po sklepach

  • Sakuranko
    24 grudnia, 2020

    Oh so delicious dish
    xx

  • Rashmi
    26 grudnia, 2020

    This looks so delicious 🙂
    Beauty and Fashion/Rampdiary/Glamansion

  • Nancy
    26 grudnia, 2020

    Merry Christmas!!

    Yum!! The green pepper sauce sounds delicious. So important to make sure steak is cooked properly and set aside at an appropriate time. Love the usage of brandy!

    Nancy ✨ mdrnminimalists.com

  • madziakowo
    26 grudnia, 2020

    frytki mi chodza po glowie i takie danie tez 🙂

  • Recenzownia książkowa
    28 grudnia, 2020

    Zdecydowanie wygląda to wyśmienicie 😉 uwielbiam dobre steki!

  • Mama z różową torebką
    28 grudnia, 2020

    Nigdy takich steków nie robiłam, ale chyba też nie jadłam, a wyglądają obłędnie 😀

  • Jola [Manager Pixeli]
    29 grudnia, 2020

    Wygląda smakowicie. Chętnie zrobię jednego dnia. 🙂

  • Sara
    29 grudnia, 2020

    This sound very good… Yum. Happy new year dear!
    https://chicchedimamma.com/

  • Kinga
    30 grudnia, 2020

    Dobrego 2021 ❤

  • The Yum List
    31 grudnia, 2020

    Happy New Year! May 2021 bring you much joy and hopefully some delicious meals too!

  • Asia Clipping
    31 grudnia, 2020

    Wow! looking so delicious and yummy.
    Clipping Path Service

  • Christine
    1 stycznia, 2021

    delicious!

    • Christine
      1 stycznia, 2021

      I will have to look for these green peppercorns thanks for sharing.

  • ellie
    1 stycznia, 2021

    It looks so beautiful! Happy New year!

  • Caitlin'nMegan
    1 stycznia, 2021

    Awesome foodie post! Hope you have a wonderful New Year!

  • Better Left Unsaid
    1 stycznia, 2021

    So festive! Happy New Year!

  • Cyrysia
    2 stycznia, 2021

    Uwielbiam steki, ale z zielonym pieprzem jeszcze nie próbowałam.

  • Asunción Artal
    2 stycznia, 2021

    Happy 2021!!!

  • czerwonafilizanka
    3 stycznia, 2021

    Nigdy nie jadłam takiego steka, wygląda ciekawie.

  • Tang Emily
    4 stycznia, 2021

    looks like a nice pair with steak

  • Ania
    7 stycznia, 2021

    Nie ma co się dziwić że wygląda jak wygląda, a człowiek nie jet mistrzem fotografii kulinarnej to i ma zdjęcia jakie ma 🙂 ja to nie umiem robić zdjęć potraw, a jak patrze na takie dobrze pokazane żarełko to ładna jestem natychmiast 🙂
    Dla mnie pasuje Twój stek i wiem ze bym stek zjadła 🙂

  • Kasia Dudziak
    8 stycznia, 2021

    Chetnie wybrobuje ten przepis. Dawno nie jadlam steka. Dziekuje za polecenie.

  • Arobi
    13 marca, 2021

    Hope these dishes will be delicious

  • image editing service provider
    24 września, 2022

    now I want to eat this. looks so good.

  • hair masking service
    26 października, 2022

    This was an amazing article. I hope you continue to write.