To chyba jedno z tych dań, które może nie do końca jest fotogeniczne, ale smakuje tysiąc razy lepiej niż wygląda. Kiedy więc udało mi się ostatnio kupić w sklepie zielony pieprz, postanowiłam od razu zrobić z niego użytek. Zielony pieprz to stosunkowo nowy wynalazek jeśli chodzi o przyprawy, choć pochodzi z tej samej rośliny co dobrze nam znany pieprz czarny. Jest on postacią niedojrzałą, więc jest delikatniejszy, bardziej rześki i mniej ostry od wersji czarnej. Świetnie więc sprawdza się w kuchni – zwłaszcza jako dodatek do ryb czy steków. I dzisiaj właśnie taki steki w sosie z zielonego pieprzu zamierzam Wam zaserwować.

Stek w sosie z zielonego pieprzu
Składniki:
- 4 steki wołowe o grubości 3 cm
- 1,5 łyżki oleju
- 40 g zielonego pieprzu
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
- 1 duża szalotka
- 3 łyżki brandy
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
Mięso wyjmujemy z lodówki na ok. 2 godziny wcześniej. Smarujemy z obu stron oliwą z oliwek.
Zielony pieprz zalewamy wodą i gotujemy w małym rondelku około minutę i odsączamy.
Steki smażymy na patelni, która nadaje się do zapiekania w piekarniku. Rozgrzewamy patelnię. Steki doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą z jednej strony. Kładziemy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni dorawioną stroną i smażymy około 2-3 minuty. W tym czasie solimy i pieprzymy drugą stronę i przewracamy steki. Znowu smażymy ok. 2-3 minuty.

Mięso zdejmujemy z patelni i pozostawiamy na talerzu na ok. 30 minut. Sok, który w tym czasie wyciekł z mięsa zachowujemy, a patelni nie myjemy.
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni C. Po wspomnianych 30 minutach steki ponownie układamy na patelni i zapiekamy w piekarniku przez 8 minut, jeśli chcemy uzyskać mięso krwiste lub przez 12 minut jeśli ma być ono średnio wypieczone.
Wyjmujemy mięso z piekarnika, odkładamy na talerz na 10 minut. W tym czasie na tej samej patelni roztapiamy masło, dodajemy drobno posiekaną szalotkę i smażymy przez około 2 minuty. Następnie dodajemy zielony pieprz. Smażymy przez minutę cały czas mieszając. Dodajemy brandy, mieszamy i podpalamy. Kiedy ogień naturalnie się wypali, mieszamy sos, dodajemy śmietanę i sok z mięsa, gotujemy przez kolejne dwie minuty.

Kiedy sos jest gotowy, wkładamy steki na patelnię, polewamy sosem i zdejmujemy z ognia. Podajemy z ziemniakami lub jak u nas ostatnio – z frytkami.
Smacznego!

Brian Frum
14 grudnia, 2020It looks pretty darn delicious to us and I’ll bet it smells great too!
Magdalena
14 grudnia, 2020jak pysznie!
Sady Sana
14 grudnia, 2020Coś podobnego już kiedyś robiłam i pycha wyszło. Tylko mąż marudził na kulki pieprzu xD. Z facetami czasem jak z dziećmi i tak znowu zrobię :D. Może skorzystam z Twojego przepisu 🙂
L
14 grudnia, 2020Karo, ale narobiłaś smaka. I jeszcze zielony pieprz, którego nigdy jeszcze nie używałam. Wypróbowałam biały. Aż mnie kusi, żeby spróbować zielonego. 😉
angiesrecipes
14 grudnia, 2020I love steak 🙂 This looks so juicy and yummy.
domowe-potrawy.pl
14 grudnia, 2020Ale wykwitne danie 🙂 Steki, brandy, pieprz – super połączenie 🙂 Muszę spróbować!
Citu
15 grudnia, 2020Gracias por la receta , te mando un beso . Ten una buena semana
jotka
15 grudnia, 2020Dlaczego? bardzo smakowicie wygląda i choć nie jestem bardzo mięsożerna, to chętnie spróbowałabym…
Aisab
15 grudnia, 2020Nie wiem co to szalotka? Nie mam w domu brandy. Wołowina potrafi tak schudnąć „w praniu” czyli gotowaniu [pieczeniu], że aż mi żal, że mnie się tak nie udaje.
Z tego powodu używam wołowiny wyłącznie na „kołduny”. Nawet rolady wolę robić ze schabu a nie wołowe, chociaż są smaczniejsze z wołowiny. Na talerzu lubię mieć coś konkretnego, a nie tylko namiastkę mięsa.
Serpentyna
15 grudnia, 2020Nie jestem zbyt „pieprzna”, uzywam w sposob kontrolowany. Twoj stek wyglada dobrze i z pewnoscia wielbiciele pieprzu beda ja lubic.
Martyna
15 grudnia, 2020Bardzo smacznie wygląda ten stek 😊
Pola
15 grudnia, 2020Przypomniałaś mi czasy, gdy jeszcze jadałam mięso, choć takiego steka nigdy nie robiłam.
Wyglądaja smakowicie 🙂
Mniammmm…
Pozdrawiam przedświątecznie!
Radiomuzykant-ka
15 grudnia, 2020Ja nie jadam mięsa, ale wygląda super, więc dla mięsożerców jest na pewno kuszące. 🙂
Monika Olga
15 grudnia, 2020Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Dorota
15 grudnia, 2020Na zielony pieprz jeszcze się w żadnym sklepie nie natknęłam. Twoje steki z jego dodatkiem wyglądają apetycznie.
U mnie dziś na obiad też było pieprznie i smacznie – amur z cebulą, w śmietanie, z czerwonym pieprzem
Tanza Erlambang
16 grudnia, 2020I consume steaks sometimes… your steak looks so appealing…delicious.
Have a wonderful day
Teresa
16 grudnia, 2020Super danie Królowo. Muszę koniecznie zainteresować się tym zielonym pieprzem. 🙂 .
The Yum List
16 grudnia, 2020Ooh, making my mouth water.
Venus
16 grudnia, 2020Podsunę mamie przepis . Bo ja mięs nie jadam .
Ivana Split
16 grudnia, 2020This steak in green paper recipe sounds great. I would like to try this dish. Thank you for sharing.
Phototrims
17 grudnia, 2020WoW! looking so good and testy.
Justyna Parucka
17 grudnia, 2020Wygląda bardzo smacznie.
Pozdrawiam i zapraszam na nowy post 🙂 magdatul-fan.blogspot.com.
Yolanthe
17 grudnia, 2020I po co mi było tu zaglądać ??? 🙂 Głodna jestem … fotka tak smakowitego dania pobudziła moje ślinianki i soki trawienne … Danie wygląda znakomicie ale wybacz dłużej nie dam rady …lecę do kuchni 🙂 Pozdrawiam 🙂
Agata
17 grudnia, 2020Ja tam uważam, że wygląda mega apetycznie! 😀 Ale zjadłabym takiego steka 🙂 Dawno już nie jadłam 🙂
My Strawberry Fields
17 grudnia, 2020Za dobrego steka jestem w stanie dać się pokroić! Uwielbiam z całego mięsożernego serca 😀
Paola Lauretano
17 grudnia, 2020Look delicious, thanks for sharing your recipe!
Kisses, Paola.
Expressyourself
My Instagram
Pola
17 grudnia, 2020muszę spróbować! uwielbiam steki <3
Magda
17 grudnia, 2020Bardzo apetycznie wygląda taki stek : ) dawno nie jadłam tak przygotowanego mięsa, świetny sos 🙂
Ayuna
18 grudnia, 2020Witaj ♡
Wygląda przepysznie! Bardzo apetyczny obiadek 🙂 Chętnie skosztowałabym tak przyrządzonego mięsa 🙂
Pozdrawiam cieplutko ♡
Radi
18 grudnia, 2020This looks super delicious. I love steak and would love to try it made this way.
7 8 Krystyna
20 grudnia, 2020No, no musze spróbować. Kiedyś jadłam pstrąga w sosie z zielonego pieprzu….
yonosoymillenium
20 grudnia, 2020me encantan este tipo de recetas, yo hago una ternera con salsa a la pimienta, pero no es la misma, me la anoto
Karolina90dg
20 grudnia, 2020Już sobie wyobraziłam ten smak :).
Pozdrawiam serdecznie
Kathy Leonia
21 grudnia, 2020ojeju mój mąż by zjadł coś takiego:D i ja też^^
Di bloguje
21 grudnia, 2020Pyszne jedzonko!
Kinga
21 grudnia, 2020Fajny sos ❤
Lili93
21 grudnia, 2020Wygląda bardzo apetycznie 😍
Może wypróbuję ,ale raczej bez tego sosu 😊
Pozdrawiam
Lovely
22 grudnia, 2020This sounds interesting! Thanks for sharing!
xoxo
Lovely
http://www.mynameislovely.com
Stefania
22 grudnia, 2020So yummy!
The world of a vet
Instagram
Bloglovin'
Marzena T (Mania)
22 grudnia, 2020Mój mąż jest fanem steków. Dzięki za przepis, popieprzę sobie trochę a mąż będzie zadowolony 😀 Haha wiem jak to brzmi 🙂
napiecyku
22 grudnia, 2020Jadłam kiedyś, dobra rzecz 🙂 Wesołych Świąt Karolina 🙂
optymista13
23 grudnia, 2020Tak to już bywa, że pozory mylą. Najlepiej wtedy do rzeczy podejść organoleptycznie. Wesołych świąt!
Marzena
23 grudnia, 2020Mniam to musi smakować obłędnie. Kochana życzę ci cudownych, rodzinnych i spokojnych Świąt 🙂
Justyna Parucka
23 grudnia, 2020Wygląda bardzo smacznie.
Pozdrawiam i zapraszam na nowy post 🙂 magdatul-fan.blogspot.com.
selvaggia Capizzi
23 grudnia, 2020Wow, it looks delicious! I have to try this receipe!
Don’t Call Me Fashion Blogger
Facebook
Bloglovin'
Kinga
24 grudnia, 2020Nie używałam jeszcze zielonego pieprzu, bardzo apetyczne danie.
Karo
24 grudnia, 2020Jestem wegetarianką , ale przepis na sos bardzo mnie zaintrygował. Nigdy nie miałam do czynienia z zielonym pieprzem . Musze sie rozejrzeć po sklepach
Sakuranko
24 grudnia, 2020Oh so delicious dish
xx
Rashmi
26 grudnia, 2020This looks so delicious 🙂
Beauty and Fashion/Rampdiary/Glamansion
Nancy
26 grudnia, 2020Merry Christmas!!
Yum!! The green pepper sauce sounds delicious. So important to make sure steak is cooked properly and set aside at an appropriate time. Love the usage of brandy!
Nancy ✨ mdrnminimalists.com
madziakowo
26 grudnia, 2020frytki mi chodza po glowie i takie danie tez 🙂
Recenzownia książkowa
28 grudnia, 2020Zdecydowanie wygląda to wyśmienicie 😉 uwielbiam dobre steki!
Mama z różową torebką
28 grudnia, 2020Nigdy takich steków nie robiłam, ale chyba też nie jadłam, a wyglądają obłędnie 😀
Jola [Manager Pixeli]
29 grudnia, 2020Wygląda smakowicie. Chętnie zrobię jednego dnia. 🙂
Sara
29 grudnia, 2020This sound very good… Yum. Happy new year dear!
https://chicchedimamma.com/
Kinga
30 grudnia, 2020Dobrego 2021 ❤
The Yum List
31 grudnia, 2020Happy New Year! May 2021 bring you much joy and hopefully some delicious meals too!
Asia Clipping
31 grudnia, 2020Wow! looking so delicious and yummy.
Clipping Path Service
Christine
1 stycznia, 2021delicious!
Christine
1 stycznia, 2021I will have to look for these green peppercorns thanks for sharing.
ellie
1 stycznia, 2021It looks so beautiful! Happy New year!
Caitlin'nMegan
1 stycznia, 2021Awesome foodie post! Hope you have a wonderful New Year!
Better Left Unsaid
1 stycznia, 2021So festive! Happy New Year!
Cyrysia
2 stycznia, 2021Uwielbiam steki, ale z zielonym pieprzem jeszcze nie próbowałam.
Asunción Artal
2 stycznia, 2021Happy 2021!!!
czerwonafilizanka
3 stycznia, 2021Nigdy nie jadłam takiego steka, wygląda ciekawie.
Tang Emily
4 stycznia, 2021looks like a nice pair with steak
Ania
7 stycznia, 2021Nie ma co się dziwić że wygląda jak wygląda, a człowiek nie jet mistrzem fotografii kulinarnej to i ma zdjęcia jakie ma 🙂 ja to nie umiem robić zdjęć potraw, a jak patrze na takie dobrze pokazane żarełko to ładna jestem natychmiast 🙂
Dla mnie pasuje Twój stek i wiem ze bym stek zjadła 🙂
Kasia Dudziak
8 stycznia, 2021Chetnie wybrobuje ten przepis. Dawno nie jadlam steka. Dziekuje za polecenie.
Arobi
13 marca, 2021Hope these dishes will be delicious