Schłodzona zupa pomidorowa w stylu hiszpańskim

Wiem, że na chłodniki jeszcze przyjdzie czas, ale mam już dość gęstych, rozgrzewających zup zimowych. Potraktujcie więc tę moją propozycję jako formę przekąski. Bo w sumie nie o samą zupę, a o dodatki tutaj chodzi. Tuńczyk, jajko, wędlina, oliwki czy krakersy – to właśnie one czynią to danie sycącym i smacznym. Możecie więc podać gościom zupę i dodatki na osobnych talerzykach, aby każdy skomponował sobie danie takie, jak lubi najbardziej. I jeszcze jedno – jej przygotowanie zajmie Wam mniej, niż 20 minut.
- Ok. 1 kg pomidorów (ja dałam z puszki, bo o tej porze roku ciężko o dojrzałe, smaczne pomidory)
- 1 ząbek czosnku
- 3 kromki kanapki
- 1/3 kubka blanszowanych, prażonych migdałów
- 1,5 łyżki czerwonego octu winnego
- 1/3 kubka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- Dodatki – co kto lubi: jajka na twardo, tuńczyk w oleju, szynka Prosciutto, oliwki, migdały, ser żółty, krakersy…
Skórkę pomidorów naciąć na czubku w kształcie „X”. Pomidory włożyć na 30 sekund do wrzątku, następnie przełożyć do zimnej wody, a gdy ostygną zdjąć skórkę. W przypadku puszkowych pomidorów ten etap możemy pominąć – należy jednak zwrócić uwagę, aby kupić pomidory bez skórki.
Do miski wkładamy pomidory, zmiażdżony ząbek czosnku, podzielone na 2 cm kawałki kromki kanapki, migdały, ocet i olej. Całość blendujemy przez ok. 30 sekund do uzyskania gładkiej masy. Doprawić solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki, aby schłodzić – można to robić od 1 godziny do nawet 2 dni. Schłodzoną zupę podajemy z dodatkami.
Smacznego!

Alicja P.
10 marca, 2015Wygląda super i pewnie tak smakuje. Byłam w Hiszpanii u kuzynki teściowej na obiedzie i podawała właśnie taką zupę, ale jakoś średnio mi smakowała. Chyba musiałabym przyrządzić po swojemu 🙂
Elisabeth Brzeski
10 marca, 2015Swiety pomysl z taka zupa!! Koniecznie musze ja wyprobowac!!
Dziekuje za przepis i serdecznie pozdrawiam:):)
xcookiemonsterx
10 marca, 2015Bardzo lubię zupę pomidorową i jadłam wiele odmian ale z taką chyba nie miałam styczności 🙂 Wygląda super !
Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie Wielkanocnym u mnie na blogu i życzę miłego dnia 🙂
Anna Tym
10 marca, 2015Prawie Gaspacho , lubię 🙂
Marzena W
10 marca, 2015Wygląda apetycznie. Smacznego 🙂
Zebra❤
10 marca, 2015Jak widzę oliwki to moje uczy robią się roześmiane 🙂
Aleksandra Anna
10 marca, 2015mm jak pysznie wygląda, bardzo apetycznie 😉
Karo Lina
10 marca, 2015Wygląda pysznie! Uwielbiam wszelkie zupy i kremy pomidorowe! Jadłabym 🙂
Anna Bielaszewska
10 marca, 2015Fajnie że nie trzeba gotować
pyszności
Lady Lilith
10 marca, 2015Yummy. Looks so amazing. I like the side of olives. Green are my favorites.
Codzienność skrzeczy.
10 marca, 2015Troszkę mi żal moich szarych komórek, które obumarły sobie po tych programach nieszczęsnych. Dobrze, że mam kilka programów w TV, które są w stanie jakoś zadziałać na mnie twórczo.
A zupka wygląda na smakowitą. I taką wiosenno-letnią jakby. 🙂
Pozdrawiam!
Renata Walczak
10 marca, 2015zupa pomidorowa jak najbardziej, ale ciepła, wręcz gorąca o tej porze roku, ale sam przepis bardzo ciekawy:)
Wiola N.
10 marca, 2015Nie jadłam jeszcze takiej zupy, ale z chęcią wypróbuję 🙂
Magdalena N.
10 marca, 2015Pomidorową bardzo lubię ale tak wypasionej wersji jeszcze nie jadłam 🙂 Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Alicja R.
10 marca, 2015Nie przepadam za zupami schłodzonymi, niestety. Jednak zupę pomidorową – uwielbiam 😉
Krystyna Boner
10 marca, 2015Doskonale skomponowałaś tę zupę. Biorę ją w ciemno. Chętnie bym zjadła, bo to moje smaki. Zapisze więc do wykorzystania 🙂
Katarzyna O
10 marca, 2015Uwielbiam wręcz pomidorową ale w takiej postaci jej jeszcze nie jadłam. Wygląda pysznie. 🙂
Alice
10 marca, 2015przepysznie wygląda 🙂
Ja i moje urwisy
10 marca, 2015Wygląda apetycznie, muszę zapamiętać przepis na lato 🙂
awiola
10 marca, 2015Ciekawy przepis. Może wypróbuję w weekend 🙂
Eva Pe
10 marca, 2015U mnie dziś też pomidorowa – ale tradycyjna, w polskiej wersji 🙂
Zdeterminowana Ana
10 marca, 2015Wygląda rewelacyjnie. Ja sama rzadko robię zupy, z Narzeczonym wolimy drugie dania 😀
Natalia K
10 marca, 2015Przepysznie wygląda:) Na pewno skorzystam z twojego przepisu:)
moc wiosennych uścisków
Ewa Bl
10 marca, 2015Bardzo ciekawy przepis, mysle, ze faktycznie fajna sprawa, kiedy mamy gosci 🙂
Lena
10 marca, 2015Z takimi dodatkami to przyznaję nie jadłam. Dziś u mnie plus 15 to i na lekkie zupy przyszedł czas 🙂
Paulina
10 marca, 2015Wygląda przepysznie!
kosmetyczka_kikusi
10 marca, 2015wygląda apetycznie 😉 i przyznam że w takiej wersji nie znałam zupy pomidorowej 😉
Angelika Ś.
10 marca, 2015wygląda przepysznie:)
Carmen Cotugno
10 marca, 2015i will try it out as soon 🙂
kisses
http://www.carmy1978.com
Agnieszka, Dom na obcasach
10 marca, 2015No pomysł wyśmienity! Takie zupki uwielbiam, są mega pyszne 🙂
Kate
10 marca, 2015u mnie nadal królują ciepłe 🙂
poproszedokladke.pl
10 marca, 2015ohh zupa już bardziej letnia niż zimowa, ale te dodatki, świetne!
karolina kaczyńska
10 marca, 2015wygląda PRZEapetycznie 😉
Monika Ch
10 marca, 2015Karolinko prezentuje sie geńialnie musze kiedyś wyprobowac koniecznie
Greg and Mika
10 marca, 2015Pysznie wygląda! wprosilibyśmy się:):)
oironio
10 marca, 2015Z takim przepisem na pomidorową się jeszcze nie spotkałam! 🙂 No i nigdy bym nie pomyślała, że mogę jeść pomidorową z tuńczykiem! 😀
Kolorowy świat Magdy
10 marca, 2015Ciekawa jestem jak smakuje, to musi być ciekawe doznanie smakowe 🙂
Angelika i Monika Candy Pandas
10 marca, 2015Nigdy nie jadłyśmy takiej zupy nie na ciepło 😛 Składniki nas trochę zdziwiły (szczególnie migdały) ale to musi świetnie smakować!
Weronika Domogród
10 marca, 2015Pyszności. Myślę, że na lato to dopiero będzie super przystawka i chłodnik zarazem.
Giga
10 marca, 2015Myślę, że by mi ta zupa smakowała. Chyba coś podobnego jadłam w Hiszpanii. Pozdrawiam.
The AnarCHIC
11 marca, 2015so yummy!
Un abbraccio
Valentina Astorino e Eva Sabin The AnarChic
Marcela
11 marca, 2015uwielbiam takie zupy! Pyszna!
Malgorzata Wrzesinska
11 marca, 2015Apetycznie wygląda Twoja zupa – wypróbuje – zwłaszcza, że uwielbiam oliwki i pomidory we wszelkich postaciach 🙂 Pozdrawiam 🙂
Julia K
11 marca, 2015na upalny dzień nie ma lepszej zupy!
Paulina Agnieszka
11 marca, 2015Musi świetnie smakować;)
Ewelina B
11 marca, 2015Wygląda fantastycznie i bardzo apetycznie, uwielbiam wszelkie wariacje z zupą pomidorową w tle 🙂
Anna K.
11 marca, 2015Wygląda przecudownie, takiego smaku mi narobiłaś… Jak wrócę do domu po szkole, robię pomidorową na obiad! <'3
Miłego dnia, Anu z http://murasakiiroanu.blogspot.com/
Mariska93
11 marca, 2015Ja jakoś nie lubię zup 🙁
Anelise
11 marca, 2015Ja nigdy nie jadłam chłodnika, wolę zdecydowanie gorące zupy 🙂
Shirley Tay
11 marca, 2015Yummy! I love it when you cook, dear! xoxo
natalia20041989
11 marca, 2015Zrobię na pewno:)
smak uczucie
11 marca, 2015Zupa pomidorowa w takim wydaniu warta wypróbowania 🙂
swiaturody
11 marca, 2015Nigdy nie jadłam, ale musi być pyszna 🙂
Justyna J
11 marca, 2015uwielbiam pomidorową 😉
Paulina A
11 marca, 2015Wygląda super, ale za zupami nie przepadam 😉
sisi
11 marca, 2015A ja ciepłej pomidorowej z ryżem mam powyżej biustu. Do tego mam uraz z czasow studenckich – piec lat jadłam pomidorówkę … i kaszanke;). Ale taki chłodnik- czemu nie. Jakos wiosennie sie poczulam…
Z przyjemnoscia dołączyłam do obserwujących:)
mała-myśl
11 marca, 2015Podoba mi się pomysł ze skomponowaniem dania po swojemu 😉
Strudelka 111
11 marca, 2015Bardzo apetycznie wygląda 🙂 najchętniej zjadłbym taka latem 🙂
Chcę więcej – dołączam do witryny 🙂
Anshul Bhargava
11 marca, 2015That looks so so delicious!!! Gosh!! You're really making me hungry right now babe!!! ^_^ And you make it seem like such an easy dish to cook!!! ^_^ Absolutely loveeee it!! 🙂 <3 Will surely be trying it soon!!
http://anshul90.com
Lenya
11 marca, 2015Karo this looks so delicious, I am all for it. Any leftovers? 😉 It has cooled down again, here. No sun today.
kisses
Lenya
FashionDreams&Lifestyle
Małgorzata K.
11 marca, 2015W tym roku wybieram się do Hiszpanii, więc będę miała możliwość wypróbowania podobnych zupek 🙂
pirelka
11 marca, 2015Smacznie wygląda 😀
Agata Samulak
11 marca, 2015ja nie przepadam za pomidorową
sylwia
11 marca, 2015Bardzo ciekawa propozycja, choć teraz zdecydowanie wolę ciepłe zupy.
aschaaa
11 marca, 2015al robisz mi smaka taka pozna pora 🙂
Gaja
11 marca, 2015Rzeczywiście prościzna 🙂 Ale ja na razie na chłodniki tak sobie mam ochotę, wstrzymam się do lata, wtedy najbardziej mi smakują. Słyszałam już o kremie z pomidorów z dodatkiem gotowanych ziemniaków i łodygi selera, na ciepło. A teraz dowiaduję się o chlebie. Ile jeszcze nie odkrytych przepisów przede mną…
miraga
11 marca, 2015Kolor cudo Ci wyszedł tej zupki.
AnnaMariaLazarek
11 marca, 2015Dziękuję za komentarz. Nie jestem fanem zup, szczególnie pomidorowej, ale Twoja zupa wygląda zachęcająco i smacznie. Wypróbuję Twój przepis 🙂
Gąska
11 marca, 2015Takiej wersji zupy pomidorowej jeszcze nie jadłam 🙂
Świnka
12 marca, 2015Mniej niż 20 minut- zachęcające dla każdego szanującego czas studenta (w sumie nie tylko studenta :D). Bardzo lubię Twoje przepisy, zawsze coś ciekawego i oryginalnego 🙂
Bella blog
12 marca, 2015wygląda smakowicie ! <3 ja kiedyś nie przepadałam za zupami, ale od kiedy poszłam na studia to o wiele bardziej doceniam gotowany ciepły posiłek 🙂
Karolina G.
12 marca, 2015Ja jestem bardzo "niezupowa", więc nie mogę powiedzieć żeby mi się zupy przejadły. Niemniej, z chęcią przerzuciłabym się już na "lżejsze" dania. A takim chłodnikiem to zrobiłaś mi na smak… Nigdy nie stosowałam tuńczyka jako dodatku – ciekawy pomysł, wart przetestowania przy następnej okazji 😉
Marzena Szkodzińska
12 marca, 2015Rewelacyjna zupka, wygląda pysznie 🙂 ja zupy stawiam na pierwszym miejscu 🙂
Kocia
12 marca, 2015Zupa i oliwki, to musi być pyszne 😉
Maamaa
12 marca, 2015Nigdy nie robilam takiej zupy. Chetnie wyprobuje Twoj przepis 😉
domowacukierniaewy.blox.pl
12 marca, 2015Będąc w Hiszpanii zjadałam się gazpacho 🙂 Pysznie u Ciebie wygląda, świetny pomysł z samodzielnym komponowaniem dodatków 🙂
Jackie Harrison
12 marca, 2015I love all types of soups, this looks so delicious with just a few simple ingredients.
Marta
12 marca, 2015Ostatnio mam fazę na pomidory. To może być dobre 🙂
Zła Zołza
12 marca, 2015Jeszcze nigdy nie jadłam zupy z tuńczykiem czy migdałami ! Chętnie spróbuję 🙂
Patrycja Pieguska
12 marca, 2015Twoja zupa prezentuje się niezwykle smakowicie:)
:*
Mr K.
12 marca, 2015Dodaję do ulubionych i będę jutro robił ; )
Ania W
12 marca, 2015Pysznie wygląda taki krem z pomidorów, nigdy nie jadłam, więc z chęcią z przepisu skorzystam 🙂
Coco
12 marca, 2015So so yummy!
Baci,
Coco et La vie en rose – Valeria Arizzi
Plotkara
13 marca, 2015Mam swój przepis na pomidorowa, która nigdy mnie jeszcze nie zawiodła, jednak po twoim wpisie – koniecznie muszę ulepszyć swoją zupkę 🙂 zapowiada sie apetycznie!
Poezja Smaku
13 marca, 2015Świetne dodatki!
Kathy Leonia
13 marca, 2015ooo pomidorową – mimo że nie lubię – z oliwkami bym zjadła mniam mniam:D
Tajemnice Natury
13 marca, 2015Wypróbuję w gorące dni, ale chłodnik litewski i tak wygrywa u mnie 🙂 Dzięki za przepis !
teresa
13 marca, 2015Wygląda apetycznie, ja jednak preferuje zupy na gorąco. Pozdrawiam 🙂
Sissi Paris
13 marca, 2015tradycyjnie uwielbiam pomidorówkę! takiej jeszcze nie jadłam wszystko przede mną 🙂
pozdrawiam życząc udanego weekendu 🙂
BEATA REDZIMSKA
13 marca, 2015Fajny przepis, ostatnio czegos takiego szukalam, przegladalam rozne przepisy, niektorzy dodaja jeszze ogorek, czy inne warzywa, chyba mozna w nieskonczonosc odmieniac takie gaspacho. Pozdrawiam serdecznie Beata
Justyna Żak
14 marca, 2015oj najadłam się takiej zupy w wakacje w Hiszpanii:) będzie idealna gdy zrobi się jeszcze cieplej:)
Addicted to makeup!
14 marca, 2015musi cudownie smakowac 🙂
Iwona Gold
14 marca, 2015Uwielbiam takie propozycje. 🙂 Od samego patrzenia mam ślinotok:)
Natalia NaŚniadanie
15 marca, 2015Wygląda super, szczególnie podoba mi się kolorystycznie. 😉
ツ ✽ ღ Nancy ღ ✽ ツ
15 marca, 2015(^‿^)✿
Magnifique publication !!!
J'adore !
MERCI Karo pour ce partage et GROS BISOUS D'ASIE !!!
lawendowy kącik
15 marca, 2015przepysznie wygląda!
Emily Tang
16 marca, 2015great recipe!
Beauty Follower
16 marca, 2015Delicious post!
http://beautyfollower.blogspot.gr
Beata Kałużniak
18 marca, 2015Kusząca propozycja 😛
Marcelina
19 marca, 2015Jak z jajkiem to skusiłam się 🙂 Przygotowanie zajmuje 20 minut, to przy najbliższej okazji trzeba wypróbować 🙂
pozdrawiam
Magda C.
20 marca, 2015W takiej wersji zupy pomidorowej nie jadłam. Chętnie spróbuję 🙂
Sharon D
23 marca, 2015Oh, this looks wonderful! Making me hungry too! ^.^