Schłodzona zupa pomidorowa w stylu hiszpańskim

Wiem, że na chłodniki jeszcze przyjdzie czas, ale mam już dość gęstych, rozgrzewających zup zimowych. Potraktujcie więc tę moją propozycję jako formę przekąski. Bo w sumie nie o samą zupę, a o dodatki tutaj chodzi. Tuńczyk, jajko, wędlina, oliwki czy krakersy – to właśnie one czynią to danie sycącym i smacznym. Możecie więc podać gościom zupę i dodatki na osobnych talerzykach, aby każdy skomponował sobie danie takie, jak lubi najbardziej. I jeszcze jedno – jej przygotowanie zajmie Wam mniej, niż 20 minut.


Składniki:

  • Ok. 1 kg pomidorów (ja dałam z puszki, bo o tej porze roku ciężko o dojrzałe, smaczne pomidory)
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 kromki kanapki
  • 1/3 kubka blanszowanych, prażonych migdałów
  • 1,5 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1/3 kubka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • Dodatki – co kto lubi: jajka na twardo, tuńczyk w oleju, szynka Prosciutto, oliwki, migdały, ser żółty, krakersy…

Skórkę pomidorów naciąć na czubku w kształcie „X”. Pomidory włożyć na 30 sekund do wrzątku, następnie przełożyć do zimnej wody, a gdy ostygną zdjąć skórkę. W przypadku puszkowych pomidorów ten etap możemy pominąć – należy jednak zwrócić uwagę, aby kupić pomidory bez skórki.

Do miski wkładamy pomidory, zmiażdżony ząbek czosnku, podzielone na 2 cm kawałki kromki kanapki, migdały, ocet i olej. Całość blendujemy przez ok. 30 sekund do uzyskania gładkiej masy. Doprawić solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki, aby schłodzić – można to robić od 1 godziny do nawet 2 dni. Schłodzoną zupę podajemy z dodatkami.

Smacznego!

Buziaki!
signature
Subskrybuj, żeby nie przegapić żadnego posta!
Podaj swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach!
Tagi

Co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 komentarz
  • Alicja P.
    10 marca, 2015

    Wygląda super i pewnie tak smakuje. Byłam w Hiszpanii u kuzynki teściowej na obiedzie i podawała właśnie taką zupę, ale jakoś średnio mi smakowała. Chyba musiałabym przyrządzić po swojemu 🙂

  • Elisabeth Brzeski
    10 marca, 2015

    Swiety pomysl z taka zupa!! Koniecznie musze ja wyprobowac!!

    Dziekuje za przepis i serdecznie pozdrawiam:):)

  • xcookiemonsterx
    10 marca, 2015

    Bardzo lubię zupę pomidorową i jadłam wiele odmian ale z taką chyba nie miałam styczności 🙂 Wygląda super !
    Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie Wielkanocnym u mnie na blogu i życzę miłego dnia 🙂

  • Anna Tym
    10 marca, 2015

    Prawie Gaspacho , lubię 🙂

  • Marzena W
    10 marca, 2015

    Wygląda apetycznie. Smacznego 🙂

  • Zebra❤
    10 marca, 2015

    Jak widzę oliwki to moje uczy robią się roześmiane 🙂

  • Aleksandra Anna
    10 marca, 2015

    mm jak pysznie wygląda, bardzo apetycznie 😉

  • Karo Lina
    10 marca, 2015

    Wygląda pysznie! Uwielbiam wszelkie zupy i kremy pomidorowe! Jadłabym 🙂

  • Anna Bielaszewska
    10 marca, 2015

    Fajnie że nie trzeba gotować
    pyszności

  • Lady Lilith
    10 marca, 2015

    Yummy. Looks so amazing. I like the side of olives. Green are my favorites.

  • Codzienność skrzeczy.
    10 marca, 2015

    Troszkę mi żal moich szarych komórek, które obumarły sobie po tych programach nieszczęsnych. Dobrze, że mam kilka programów w TV, które są w stanie jakoś zadziałać na mnie twórczo.
    A zupka wygląda na smakowitą. I taką wiosenno-letnią jakby. 🙂

    Pozdrawiam!

  • Renata Walczak
    10 marca, 2015

    zupa pomidorowa jak najbardziej, ale ciepła, wręcz gorąca o tej porze roku, ale sam przepis bardzo ciekawy:)

  • Wiola N.
    10 marca, 2015

    Nie jadłam jeszcze takiej zupy, ale z chęcią wypróbuję 🙂

  • Magdalena N.
    10 marca, 2015

    Pomidorową bardzo lubię ale tak wypasionej wersji jeszcze nie jadłam 🙂 Wygląda bardzo apetycznie 🙂

  • Alicja R.
    10 marca, 2015

    Nie przepadam za zupami schłodzonymi, niestety. Jednak zupę pomidorową – uwielbiam 😉

  • Krystyna Boner
    10 marca, 2015

    Doskonale skomponowałaś tę zupę. Biorę ją w ciemno. Chętnie bym zjadła, bo to moje smaki. Zapisze więc do wykorzystania 🙂

  • Katarzyna O
    10 marca, 2015

    Uwielbiam wręcz pomidorową ale w takiej postaci jej jeszcze nie jadłam. Wygląda pysznie. 🙂

  • Alice
    10 marca, 2015

    przepysznie wygląda 🙂

  • Ja i moje urwisy
    10 marca, 2015

    Wygląda apetycznie, muszę zapamiętać przepis na lato 🙂

  • awiola
    10 marca, 2015

    Ciekawy przepis. Może wypróbuję w weekend 🙂

  • Eva Pe
    10 marca, 2015

    U mnie dziś też pomidorowa – ale tradycyjna, w polskiej wersji 🙂

  • Zdeterminowana Ana
    10 marca, 2015

    Wygląda rewelacyjnie. Ja sama rzadko robię zupy, z Narzeczonym wolimy drugie dania 😀

  • Natalia K
    10 marca, 2015

    Przepysznie wygląda:) Na pewno skorzystam z twojego przepisu:)
    moc wiosennych uścisków

  • Ewa Bl
    10 marca, 2015

    Bardzo ciekawy przepis, mysle, ze faktycznie fajna sprawa, kiedy mamy gosci 🙂

  • Lena
    10 marca, 2015

    Z takimi dodatkami to przyznaję nie jadłam. Dziś u mnie plus 15 to i na lekkie zupy przyszedł czas 🙂

  • Paulina
    10 marca, 2015

    Wygląda przepysznie!

  • kosmetyczka_kikusi
    10 marca, 2015

    wygląda apetycznie 😉 i przyznam że w takiej wersji nie znałam zupy pomidorowej 😉

  • Angelika Ś.
    10 marca, 2015

    wygląda przepysznie:)

  • Carmen Cotugno
    10 marca, 2015

    i will try it out as soon 🙂
    kisses
    http://www.carmy1978.com

  • No pomysł wyśmienity! Takie zupki uwielbiam, są mega pyszne 🙂

  • Kate
    10 marca, 2015

    u mnie nadal królują ciepłe 🙂

  • poproszedokladke.pl
    10 marca, 2015

    ohh zupa już bardziej letnia niż zimowa, ale te dodatki, świetne!

  • karolina kaczyńska
    10 marca, 2015

    wygląda PRZEapetycznie 😉

  • Monika Ch
    10 marca, 2015

    Karolinko prezentuje sie geńialnie musze kiedyś wyprobowac koniecznie

  • Greg and Mika
    10 marca, 2015

    Pysznie wygląda! wprosilibyśmy się:):)

  • oironio
    10 marca, 2015

    Z takim przepisem na pomidorową się jeszcze nie spotkałam! 🙂 No i nigdy bym nie pomyślała, że mogę jeść pomidorową z tuńczykiem! 😀

  • Kolorowy świat Magdy
    10 marca, 2015

    Ciekawa jestem jak smakuje, to musi być ciekawe doznanie smakowe 🙂

  • Nigdy nie jadłyśmy takiej zupy nie na ciepło 😛 Składniki nas trochę zdziwiły (szczególnie migdały) ale to musi świetnie smakować!

  • Weronika Domogród
    10 marca, 2015

    Pyszności. Myślę, że na lato to dopiero będzie super przystawka i chłodnik zarazem.

  • Giga
    10 marca, 2015

    Myślę, że by mi ta zupa smakowała. Chyba coś podobnego jadłam w Hiszpanii. Pozdrawiam.

  • The AnarCHIC
    11 marca, 2015

    so yummy!
    Un abbraccio
    Valentina Astorino e Eva Sabin The AnarChic

  • Marcela
    11 marca, 2015

    uwielbiam takie zupy! Pyszna!

  • Malgorzata Wrzesinska
    11 marca, 2015

    Apetycznie wygląda Twoja zupa – wypróbuje – zwłaszcza, że uwielbiam oliwki i pomidory we wszelkich postaciach 🙂 Pozdrawiam 🙂

  • Julia K
    11 marca, 2015

    na upalny dzień nie ma lepszej zupy!

  • Paulina Agnieszka
    11 marca, 2015

    Musi świetnie smakować;)

  • Ewelina B
    11 marca, 2015

    Wygląda fantastycznie i bardzo apetycznie, uwielbiam wszelkie wariacje z zupą pomidorową w tle 🙂

  • Anna K.
    11 marca, 2015

    Wygląda przecudownie, takiego smaku mi narobiłaś… Jak wrócę do domu po szkole, robię pomidorową na obiad! <'3
    Miłego dnia, Anu z http://murasakiiroanu.blogspot.com/

  • Mariska93
    11 marca, 2015

    Ja jakoś nie lubię zup 🙁

  • Anelise
    11 marca, 2015

    Ja nigdy nie jadłam chłodnika, wolę zdecydowanie gorące zupy 🙂

  • Shirley Tay
    11 marca, 2015

    Yummy! I love it when you cook, dear! xoxo

  • natalia20041989
    11 marca, 2015

    Zrobię na pewno:)

  • smak uczucie
    11 marca, 2015

    Zupa pomidorowa w takim wydaniu warta wypróbowania 🙂

  • swiaturody
    11 marca, 2015

    Nigdy nie jadłam, ale musi być pyszna 🙂

  • Justyna J
    11 marca, 2015

    uwielbiam pomidorową 😉

  • Paulina A
    11 marca, 2015

    Wygląda super, ale za zupami nie przepadam 😉

  • sisi
    11 marca, 2015

    A ja ciepłej pomidorowej z ryżem mam powyżej biustu. Do tego mam uraz z czasow studenckich – piec lat jadłam pomidorówkę … i kaszanke;). Ale taki chłodnik- czemu nie. Jakos wiosennie sie poczulam…
    Z przyjemnoscia dołączyłam do obserwujących:)

  • mała-myśl
    11 marca, 2015

    Podoba mi się pomysł ze skomponowaniem dania po swojemu 😉

  • Strudelka 111
    11 marca, 2015

    Bardzo apetycznie wygląda 🙂 najchętniej zjadłbym taka latem 🙂

    Chcę więcej – dołączam do witryny 🙂

  • Anshul Bhargava
    11 marca, 2015

    That looks so so delicious!!! Gosh!! You're really making me hungry right now babe!!! ^_^ And you make it seem like such an easy dish to cook!!! ^_^ Absolutely loveeee it!! 🙂 <3 Will surely be trying it soon!!

    http://anshul90.com

  • Lenya
    11 marca, 2015

    Karo this looks so delicious, I am all for it. Any leftovers? 😉 It has cooled down again, here. No sun today.
    kisses
    Lenya
    FashionDreams&Lifestyle

  • Małgorzata K.
    11 marca, 2015

    W tym roku wybieram się do Hiszpanii, więc będę miała możliwość wypróbowania podobnych zupek 🙂

  • pirelka
    11 marca, 2015

    Smacznie wygląda 😀

  • Agata Samulak
    11 marca, 2015

    ja nie przepadam za pomidorową

  • sylwia
    11 marca, 2015

    Bardzo ciekawa propozycja, choć teraz zdecydowanie wolę ciepłe zupy.

  • aschaaa
    11 marca, 2015

    al robisz mi smaka taka pozna pora 🙂

  • Gaja
    11 marca, 2015

    Rzeczywiście prościzna 🙂 Ale ja na razie na chłodniki tak sobie mam ochotę, wstrzymam się do lata, wtedy najbardziej mi smakują. Słyszałam już o kremie z pomidorów z dodatkiem gotowanych ziemniaków i łodygi selera, na ciepło. A teraz dowiaduję się o chlebie. Ile jeszcze nie odkrytych przepisów przede mną…

  • miraga
    11 marca, 2015

    Kolor cudo Ci wyszedł tej zupki.

  • AnnaMariaLazarek
    11 marca, 2015

    Dziękuję za komentarz. Nie jestem fanem zup, szczególnie pomidorowej, ale Twoja zupa wygląda zachęcająco i smacznie. Wypróbuję Twój przepis 🙂

  • Gąska
    11 marca, 2015

    Takiej wersji zupy pomidorowej jeszcze nie jadłam 🙂

  • Świnka
    12 marca, 2015

    Mniej niż 20 minut- zachęcające dla każdego szanującego czas studenta (w sumie nie tylko studenta :D). Bardzo lubię Twoje przepisy, zawsze coś ciekawego i oryginalnego 🙂

  • Bella blog
    12 marca, 2015

    wygląda smakowicie ! <3 ja kiedyś nie przepadałam za zupami, ale od kiedy poszłam na studia to o wiele bardziej doceniam gotowany ciepły posiłek 🙂

  • Karolina G.
    12 marca, 2015

    Ja jestem bardzo "niezupowa", więc nie mogę powiedzieć żeby mi się zupy przejadły. Niemniej, z chęcią przerzuciłabym się już na "lżejsze" dania. A takim chłodnikiem to zrobiłaś mi na smak… Nigdy nie stosowałam tuńczyka jako dodatku – ciekawy pomysł, wart przetestowania przy następnej okazji 😉

  • Marzena Szkodzińska
    12 marca, 2015

    Rewelacyjna zupka, wygląda pysznie 🙂 ja zupy stawiam na pierwszym miejscu 🙂

  • Kocia
    12 marca, 2015

    Zupa i oliwki, to musi być pyszne 😉

  • Maamaa
    12 marca, 2015

    Nigdy nie robilam takiej zupy. Chetnie wyprobuje Twoj przepis 😉

  • Będąc w Hiszpanii zjadałam się gazpacho 🙂 Pysznie u Ciebie wygląda, świetny pomysł z samodzielnym komponowaniem dodatków 🙂

  • Jackie Harrison
    12 marca, 2015

    I love all types of soups, this looks so delicious with just a few simple ingredients.

  • Marta
    12 marca, 2015

    Ostatnio mam fazę na pomidory. To może być dobre 🙂

  • Zła Zołza
    12 marca, 2015

    Jeszcze nigdy nie jadłam zupy z tuńczykiem czy migdałami ! Chętnie spróbuję 🙂

  • Patrycja Pieguska
    12 marca, 2015

    Twoja zupa prezentuje się niezwykle smakowicie:)
    :*

  • Mr K.
    12 marca, 2015

    Dodaję do ulubionych i będę jutro robił ; )

  • Ania W
    12 marca, 2015

    Pysznie wygląda taki krem z pomidorów, nigdy nie jadłam, więc z chęcią z przepisu skorzystam 🙂

  • Coco
    12 marca, 2015

    So so yummy!
    Baci,
    Coco et La vie en rose – Valeria Arizzi

  • Plotkara
    13 marca, 2015

    Mam swój przepis na pomidorowa, która nigdy mnie jeszcze nie zawiodła, jednak po twoim wpisie – koniecznie muszę ulepszyć swoją zupkę 🙂 zapowiada sie apetycznie!

  • Poezja Smaku
    13 marca, 2015

    Świetne dodatki!

  • Kathy Leonia
    13 marca, 2015

    ooo pomidorową – mimo że nie lubię – z oliwkami bym zjadła mniam mniam:D

  • Tajemnice Natury
    13 marca, 2015

    Wypróbuję w gorące dni, ale chłodnik litewski i tak wygrywa u mnie 🙂 Dzięki za przepis !

  • teresa
    13 marca, 2015

    Wygląda apetycznie, ja jednak preferuje zupy na gorąco. Pozdrawiam 🙂

  • Sissi Paris
    13 marca, 2015

    tradycyjnie uwielbiam pomidorówkę! takiej jeszcze nie jadłam wszystko przede mną 🙂
    pozdrawiam życząc udanego weekendu 🙂

  • BEATA REDZIMSKA
    13 marca, 2015

    Fajny przepis, ostatnio czegos takiego szukalam, przegladalam rozne przepisy, niektorzy dodaja jeszze ogorek, czy inne warzywa, chyba mozna w nieskonczonosc odmieniac takie gaspacho. Pozdrawiam serdecznie Beata

  • Justyna Żak
    14 marca, 2015

    oj najadłam się takiej zupy w wakacje w Hiszpanii:) będzie idealna gdy zrobi się jeszcze cieplej:)

  • Addicted to makeup!
    14 marca, 2015

    musi cudownie smakowac 🙂

  • Iwona Gold
    14 marca, 2015

    Uwielbiam takie propozycje. 🙂 Od samego patrzenia mam ślinotok:)

  • Natalia NaŚniadanie
    15 marca, 2015

    Wygląda super, szczególnie podoba mi się kolorystycznie. 😉

  • (^‿^)✿

    Magnifique publication !!!

    J'adore !

    MERCI Karo pour ce partage et GROS BISOUS D'ASIE !!!

  • lawendowy kącik
    15 marca, 2015

    przepysznie wygląda!

  • Emily Tang
    16 marca, 2015

    great recipe!

  • Beata Kałużniak
    18 marca, 2015

    Kusząca propozycja 😛

  • Marcelina
    19 marca, 2015

    Jak z jajkiem to skusiłam się 🙂 Przygotowanie zajmuje 20 minut, to przy najbliższej okazji trzeba wypróbować 🙂
    pozdrawiam

  • Magda C.
    20 marca, 2015

    W takiej wersji zupy pomidorowej nie jadłam. Chętnie spróbuję 🙂

  • Sharon D
    23 marca, 2015

    Oh, this looks wonderful! Making me hungry too! ^.^