Pizza z kiełbasą i papryką

Skoro już jesteśmy przy temacie kuchni, to czas coś ugotować. Dziś kolejna propozycja pizzy – jak zwykle będzie zdrowo i nie do końca typowo. Jeśli lubicie rukolę, to zakochacie się w tej pizzy. Z resztą nawet bez rukoli pachnie tak cudownie, że trudno się jej oprzeć.


Składniki:
3 surowe wędzone kiełbaski
1 opakowanie małych papryczek
tarty ser mozarella
spora garść rukoli
2 łyżeczki czerwonego octu winnego

Na sos marinara:
1 puszka krojonych pomidorów
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
bazylia, oregano
pieprz, sól i cukier do smaku
1 łyżka masła

Dokładny przepis na zdrowe ciasto do pizzy znajdziecie tutaj, więc nie będę podawać go po raz kolejny – po prostu odsyłam do źródła.

No to przystępujemy do dzieła. Najpierw wyrabiamy ciasto i w czasie, gdy ono rośnie, przygotowujemy sos marinara. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy są na maśle. Pod koniec dodajemy czosnek i mieszamy chwilę, żeby się nie przypalił. Teraz dodajemy pomidory i całość dusimy na małym ogniu przez pół godziny. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, bazylią i oregano.

Kiełbasę obieramy z osłonki i gotujemy w niewielkiej ilości wody, aż przestanie być surowa. Muszę przyznać, że dużo tutaj zależy od kiełbasy – nie każda daje się chętnie obedrzeć ze skóry. Ugotowane mięso odławiamy.

Paprykę grillujemy, aż będzie lekko „zwęglona” na skórce i zmięknie. Następnie rozcinamy ją wzdłuż i usuwamy pestki.

Blachę smarujemy olejem i rozwałkowujemy wyrośnięte ciasto, które ponownie smarujemy olejem. Na to nakładamy gotowy sos marinara, a następnie ser mozarella, kiełbasę i paprykę.

Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy ok. 25 min. do tzw. suchego patyczka.

Gotową pizzę posypujemy rukolą i kropimy octem winnym.

Smacznego!

Na
rozgrzanym maśle szklimy posiekaną w kostkę cebulę· Pod koniec dodajemy
czosnek i mieszamy ok minuty żeby czosnek się nie przypalił. Dodajemy
pomidory i dusimy na małym gazie ok 30 minut. Na koniec doprawiamy do
smaku solą, pieprzem, cukrem a także bazylią i/lub oregano. – See more
at: http://nastole.pl/2012/03/sos-marinara.html#sthash.rgcBAUYN.dpuf
Na
rozgrzanym maśle szklimy posiekaną w kostkę cebulę· Pod koniec dodajemy
czosnek i mieszamy ok minuty żeby czosnek się nie przypalił. Dodajemy
pomidory i dusimy na małym gazie ok 30 minut. Na koniec doprawiamy do
smaku solą, pieprzem, cukrem a także bazylią i/lub oregano. – See more
at: http://nastole.pl/2012/03/sos-marinara.html#sthash.rgcBAUYN.dpuf
Buziaki!
signature
Subskrybuj, żeby nie przegapić żadnego posta!
Podaj swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach!
Tagi

Co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 komentarz
  • Lidia
    6 lutego, 2015

    Pizza chodzi za mną już od pewnego czasu 😉

  • Kolorowy świat Magdy
    6 lutego, 2015

    Jadłabym tylko bez tej zieleniny 😉

  • justynka ma kota...
    6 lutego, 2015

    Wprawdzie za kiełbachą nie przepadam, ale uwielbiam, gdy rukola jest na pizzy 🙂

  • I've become very hungry reading your post :))))

    Rosa
    Styleyourselfinstyle.blogspot.com

  • JoAnna I. - K.
    6 lutego, 2015

    Jutro robię pizzę… bezglutenową…
    Może też w końcu zapiszę przepis, bo wszystko robię pi razy drzwi? ;-)))

  • Aleksandra Anna
    6 lutego, 2015

    oj dawno nie robiłam własnej pizzy, ale muszę niedługo zrobić 🙂 Akurat rukola to składnik za którym nie przepadam 🙂

  • Alicja P.
    6 lutego, 2015

    Zjadłabym baardzo, ale kiełbasę wolałabym zastąpić szynką :)) Pycha!

  • Domowa pizza zawsze mile widziana na rodzinnym stole 🙂
    Szczególnie z rukolą!

  • Małgorzata B.
    6 lutego, 2015

    Uwielbiam pizzę z rukolą 🙂

  • Marzena W
    6 lutego, 2015

    Uwielbiam pizzę, a ostatnio rozsmakowałam się w tej z rukolą 🙂

  • Alicja R.
    6 lutego, 2015

    Jakoś nie przepadam za rukolą na pizzy… Wolę ją w sałatce 😉

  • kosmetyczka_kikusi
    6 lutego, 2015

    uwielbiam pizze i nigdy mi się nie znudzi 😉

  • Weronika Domogród
    6 lutego, 2015

    Pizzę to u nas się bardzo lubi. Jestem bardzo ciekawa jej smaku – jak mi wpadnie w ręce ładna rukola na pewno wypróbuję

  • jej cały świat
    6 lutego, 2015

    Wygląda obłędnie! Uwielbiam rukolę 🙂

  • loveblondhair blog
    6 lutego, 2015

    mmm super ! 🙂 nie dawno po raz pierwszy spróbowałam rukolę w pizzy właśnie i byłam zadowolona 🙂 pycha ! uwielbiam pizze 😀 <3 ps zapraszam również do siebie 🙂

  • Krystyna Boner
    6 lutego, 2015

    Jeśli jeszcze został choćby mały kawałek, to jestem chętna 🙂

  • Daisy K
    7 lutego, 2015

    Zjadłabym sobie 🙂

  • Lena
    7 lutego, 2015

    Nie lubię pizzy, ale ta naprawdę kusi 🙂

  • Kate
    7 lutego, 2015

    przepadam za rukolą. i home-made pizzą 🙂

  • Sharon D
    7 lutego, 2015

    This is lovely. I love pizza! ^.^

  • Renata Walczak
    7 lutego, 2015

    Pizza dla mnie!
    bardzo lubię wszystkie składniki, a że dawno nie piekłam to chyba będę musiała coś przygotować
    Pycha!!

  • Anna Tym
    7 lutego, 2015

    Clou dobrej pizzy to ciasto. Moje ,robione na oko 😉 jest świetne. Kiedys pokazal mi znajomy wloch 😉 kilka trickow
    A dodatki to kwestia upodobañ. Te Twoje wygldaja ciekawie i apatycznie :):)

  • Anna Bielaszewska
    7 lutego, 2015

    znów tworzysz pyszności
    uwielbiam domową pizzę !

  • poproszedokladke.pl
    7 lutego, 2015

    domowa pizza zawsze najlepsza :-))

  • Aneta
    7 lutego, 2015

    Bardzo lubię rukolę i pizzę 🙂

  • vademecum blogera
    7 lutego, 2015

    Ale pychotka. Sliczne fotki. Pozdrawiam serdecznie beata

  • Mariska
    7 lutego, 2015

    o mamo, czemu Ty to robisz 😛

  • Katarzyna O
    7 lutego, 2015

    Rukoli nie znoszę, ale bez niej zjadłabym całą pizzę sama. 😀

  • Agata Kądziołka
    7 lutego, 2015

    Przejadła mi ostatnio pizza 🙂

  • Natalia NaŚniadanie
    7 lutego, 2015

    Właśnie za rukolą nie przepadam, ale wygląda smakowicie. Domowa pizza – najlepsza. :>

  • Moje Wypieki I Nie Tylko
    7 lutego, 2015

    Każdy ma o pizzy własne zdanie. Jedni lubią na cienkim cieście, inni na grubym. Tak samo jest z dodatkami – różnorodność wyboru jest ogromna. Twoja pizza Karo jest wybitnie w miom guście. 🙂

  • Julia K
    7 lutego, 2015

    Ale się wstrzeliłam! Wczoraj akurat popełniłam pizzę 😉
    z owocami morza 🙂

  • natalia20041989
    7 lutego, 2015

    Mniam, uwielbiam taką:)

  • Natalia K
    7 lutego, 2015

    Uwielbiam pizzę! Twoja kochana, wygląda rewelacyjnie!
    ściskam weekendowo

  • Paulina
    7 lutego, 2015

    Ale bym zjadła taką pizzę! 😉

  • Carmen Cotugno
    7 lutego, 2015

    this is looking really good 🙂
    kisses
    http://www.carmy1978.com

  • minawetp
    7 lutego, 2015

    O kurcze, zdjęcie bardzo apetyczne…. mialam ostatnio duzo problemow i nic nie jadlam przez trzy dni… ale takie cuś by juz z miejsca zjadla, choc mi brzuch sie zawiazal… 😉 pozdrawiam

  • Dieta moja pasja.
    7 lutego, 2015

    Wypasiona pizza, rukola jest świetna jako dodatek prawie do wszystkiego 🙂

  • Ja i moje urwisy
    7 lutego, 2015

    Oj co za pyszności 🙂

  • Ewa Bl
    7 lutego, 2015

    Alez smakowicie wyglada :)!

  • Asia Ruszczyk
    7 lutego, 2015

    mmmmmm uwielbiam takie rarytasy:)

  • sylwia
    7 lutego, 2015

    I po co ja tu wchodziłam o tej porze? :p Tylko zgłodniałam:p

  • kwiatusia
    8 lutego, 2015

    chętnie bym spróbowała 🙂

  • Marin S
    8 lutego, 2015

    U mnie w domu każdy lubi pizzę. Oczywiście tylko taką robiona w domu. Na pewno z przepisu skorzystam. 🙂

  • Pani M
    8 lutego, 2015

    Jeśli pizza to domowa. U mnie robi ja maz z synkiem zawsze.

  • Zdeterminowana Ana
    8 lutego, 2015

    Pizza domowa najlepsza! 🙂

  • mała-myśl
    8 lutego, 2015

    A ja miałam w planach zrobienie w weekend pizzy.. i tyle się działo, że w końcu zapomniałam ;] No ale, co się odwlecze, to nie uciecze ;]
    A Twoja wygląda przepysznie i patrząc na składniki – smakowałaby mi 😀

  • Jadwiga K.
    8 lutego, 2015

    Nie lubię kiełbasy, więc zmieniłabym ten składnik na inny, a zamierzam zrobić narzeczonemu pizzę na Walentynki ;))

  • furpur
    8 lutego, 2015

    Uwielbiam jak na pizzy znajduje się zielenina 🙂
    Ogólnie pizza mi nie służy, ale raz na jakiś czas lubię się skusić 🙂

  • Świnka
    8 lutego, 2015

    Mmmmm muszę zrobić to może będą mniejsze wyrzuty sumienia żeby ją zjeść :)))

  • Maamaa
    8 lutego, 2015

    Mmmmmm aż burczy w brzuszku 🙂

  • MariaTamara
    8 lutego, 2015

    Przepis zachęca do wypróbowania:)

  • Monika N
    8 lutego, 2015

    A ja wczoraj właśnie jadłam pizzę 😀 Moja ulubiona to z tuńczykiem i kukurydzą 😀

  • Shirley Tay
    8 lutego, 2015

    Oh wow, I wanna dig into your pizza right now! Love the addition of those wild rockets, dear! xoxo

  • Veronika (veronique228)
    8 lutego, 2015

    Smakowitości 🙂

  • Kocia
    8 lutego, 2015

    Coś świetnego! 😉 Nigdy nie pomyślałam o tym, żeby dodać rukoli do pizzy 😀

  • Kasia
    8 lutego, 2015

    Wygląda tak apetycznie, że nie mogę się napatrzeć 🙂

  • Adgam Blog
    8 lutego, 2015

    uwielbiam pizzę, więc na pewno jest to przepis dla mnie 😉
    adgam.blogspot.com

  • Alice
    8 lutego, 2015

    nie lubię pizzy ;/

  • Rosa Rosaline
    8 lutego, 2015

    Na pewno jest świetna, ale poproszę bez rukoli. 🙂

  • Mniam,mniam 🙂
    pizze to ja bym teraz zjadła…

  • Ania W
    8 lutego, 2015

    Ojej, zjadłabym taką pizzę z chęcią teraz :-))

  • Anonimowy
    8 lutego, 2015

    ja uwielbiam pizze 😉 domowa najnajlepsza !
    http://www.magfashion.pl

  • Anelise
    8 lutego, 2015

    Ja robię z kiełbasą i pomidorem – polecam 🙂

  • teresa
    9 lutego, 2015

    To już nie dla babci jedzenie. Aczkolwiek nad przepisem Twoim Królowo się pochyliłam 🙂 , bo nieraz zdarza mi się upiec np. w wakacje dla wnuczka. Pozdrawiam 🙂

  • Gaja
    9 lutego, 2015

    Od pół roku niezmiennie szaleję za rukolą, pizza z rukolą wspaniały pomysł!

  • vicky
    9 lutego, 2015

    Zrobiłam się głodna:DD uwielbiam pizze, aż ślinka cieknie:)
    dzięki za odwiedziny i zachęcam do wpadania częściej:)
    vicky z http://www.czarnekrolestwo.blog.pl

  • Ava Valk
    9 lutego, 2015

    Idealny dodatek z ta rukolą.

  • Lenya
    9 lutego, 2015

    You always have so tasty ones, Karo. Oh I send all the snow over to you. Hope you'll get it asap 😉
    hugs
    Lenya
    FashionDreams&Lifestyle

  • Paulina A
    9 lutego, 2015

    Musi być pyszna, tylko zrezygnowałabym z kiełbasy 😉

  • Jeśli chodzi o pizzę to zawsze jestem na tak 🙂

  • Jackie Harrison
    9 lutego, 2015

    The type of pizza I will not mind eating delicious and great ingredients.

  • Ola
    9 lutego, 2015

    Uwielbiam rukolę! I uwielbiam pizzę, mniam:)

  • Lakierowniczka
    9 lutego, 2015

    Ale to wygląda przepysznie ;D

    Może uda mi się Ciebie przekonać do beżu ;D No to cieszę się niesamowicie! 🙂

  • Angelika Ś.
    9 lutego, 2015

    ostatnio byłam z M. na Festiwalu Pizzy i po raz pierwszy jadłam pizzę z zieleniną- kurczę, nie myślałam, że tak mi posmakuje takie połączenie!:)

  • Poezja Smaku
    10 lutego, 2015

    Rukola na pizzy jest świetna!

  • cyrysia
    10 lutego, 2015

    Niestety nie znoszę rukoli. Kiedyś kiedyś kupiłam ją do sałatki i cały smak mi zepsuła. Po prostu nie moje kubki smakowe. Ale pizzę- uwielbiam!

  • bernikula
    10 lutego, 2015

    Lubię dobrą pizzę, ale jem tylko wegetariańskie:) Lubię taką pizzę z farszem cebulowo- pieczarkowym… Pyyyycha:)

  • Lex
    10 lutego, 2015

    Ech… zjadłabym 🙂

  • Codzienność skrzeczy.
    10 lutego, 2015

    9 lutego był światowy dzień pizzy. To tak a propos.

    Jakby coś na pewien czas wyłączyłem część funkcji na moim blogu z powodu trolla, który zaczął zaśmiecać mi blog. Wybacz niedogodności. Będę zaglądał i komentował jak zawsze (tylko u mnie na blogu z komentarzami na razie funkcjonalność ograniczona).

    Pozdrawiam!

  • Alicja Kozubska
    10 lutego, 2015

    Narobiłaś mi ochoty na pizzę. Muszę wymyślić co by na nią nałożyć i może uda mi się jutro zmotywować do działania i stworzenia na obiad takiego cuda 🙂

  • Magda C.
    10 lutego, 2015

    Pyszna pizza, domowa najlepsza 🙂

  • Paola Lauretano
    10 lutego, 2015

    I love pizza and your pizza looks delicious!!!!
    Kisses, Paola.

    Expressyourself

    My Facebook

  • ti ka
    10 lutego, 2015

    uwielbiam domową pizze!

  • Salvador Dali
    11 lutego, 2015

    ualal.. wygląda na pizze idealną! 🙂

  • czar-życia
    11 lutego, 2015

    Mniam, uwielbiam pizzę 🙂 dzisiaj będziemy robić walentynkową 🙂

  • ulabrzydula
    11 lutego, 2015

    Pizza? Zawsze! 🙂

  • Moje Wypieki I Nie Tylko
    13 lutego, 2015

    Mozzarella i rukola – kiełbaska niekoniecznie, ale nie mówię nie. Moja pizza z mozzarellą i rukolą była skropiona oliwą cytrynową. 🙂

  • Patrycja Pieguska
    14 lutego, 2015

    uwielbiam pizzę na swoje nieszczęście, ale od kąd poznalam Papa John nie robię sama;)
    :*

  • zjedz_mnie
    20 maja, 2015

    Nie jestem jakąś zagorzała wielbicielką pizzy, niemniej na twoja patrze z cieknąca ślinką, pysznie wyglada 🙂