Pizza z kiełbasą i papryką
Skoro już jesteśmy przy temacie kuchni, to czas coś ugotować. Dziś kolejna propozycja pizzy – jak zwykle będzie zdrowo i nie do końca typowo. Jeśli lubicie rukolę, to zakochacie się w tej pizzy. Z resztą nawet bez rukoli pachnie tak cudownie, że trudno się jej oprzeć.
Składniki:
3 surowe wędzone kiełbaski
1 opakowanie małych papryczek
tarty ser mozarella
spora garść rukoli
2 łyżeczki czerwonego octu winnego
Na sos marinara:
1 puszka krojonych pomidorów
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
bazylia, oregano
pieprz, sól i cukier do smaku
1 łyżka masła
Dokładny przepis na zdrowe ciasto do pizzy znajdziecie tutaj, więc nie będę podawać go po raz kolejny – po prostu odsyłam do źródła.
No to przystępujemy do dzieła. Najpierw wyrabiamy ciasto i w czasie, gdy ono rośnie, przygotowujemy sos marinara. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy są na maśle. Pod koniec dodajemy czosnek i mieszamy chwilę, żeby się nie przypalił. Teraz dodajemy pomidory i całość dusimy na małym ogniu przez pół godziny. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, bazylią i oregano.
Kiełbasę obieramy z osłonki i gotujemy w niewielkiej ilości wody, aż przestanie być surowa. Muszę przyznać, że dużo tutaj zależy od kiełbasy – nie każda daje się chętnie obedrzeć ze skóry. Ugotowane mięso odławiamy.
Paprykę grillujemy, aż będzie lekko „zwęglona” na skórce i zmięknie. Następnie rozcinamy ją wzdłuż i usuwamy pestki.
Blachę smarujemy olejem i rozwałkowujemy wyrośnięte ciasto, które ponownie smarujemy olejem. Na to nakładamy gotowy sos marinara, a następnie ser mozarella, kiełbasę i paprykę.
Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy ok. 25 min. do tzw. suchego patyczka.
Gotową pizzę posypujemy rukolą i kropimy octem winnym.
Smacznego!
rozgrzanym maśle szklimy posiekaną w kostkę cebulę· Pod koniec dodajemy
czosnek i mieszamy ok minuty żeby czosnek się nie przypalił. Dodajemy
pomidory i dusimy na małym gazie ok 30 minut. Na koniec doprawiamy do
smaku solą, pieprzem, cukrem a także bazylią i/lub oregano. – See more
at: http://nastole.pl/2012/03/sos-marinara.html#sthash.rgcBAUYN.dpuf
rozgrzanym maśle szklimy posiekaną w kostkę cebulę· Pod koniec dodajemy
czosnek i mieszamy ok minuty żeby czosnek się nie przypalił. Dodajemy
pomidory i dusimy na małym gazie ok 30 minut. Na koniec doprawiamy do
smaku solą, pieprzem, cukrem a także bazylią i/lub oregano. – See more
at: http://nastole.pl/2012/03/sos-marinara.html#sthash.rgcBAUYN.dpuf
Lidia
6 lutego, 2015Pizza chodzi za mną już od pewnego czasu 😉
Kolorowy świat Magdy
6 lutego, 2015Jadłabym tylko bez tej zieleniny 😉
justynka ma kota...
6 lutego, 2015Wprawdzie za kiełbachą nie przepadam, ale uwielbiam, gdy rukola jest na pizzy 🙂
Rosa Mimmino Styleyourselfinstyle
6 lutego, 2015I've become very hungry reading your post :))))
Rosa
Styleyourselfinstyle.blogspot.com
JoAnna I. - K.
6 lutego, 2015Jutro robię pizzę… bezglutenową…
Może też w końcu zapiszę przepis, bo wszystko robię pi razy drzwi? ;-)))
Aleksandra Anna
6 lutego, 2015oj dawno nie robiłam własnej pizzy, ale muszę niedługo zrobić 🙂 Akurat rukola to składnik za którym nie przepadam 🙂
Alicja P.
6 lutego, 2015Zjadłabym baardzo, ale kiełbasę wolałabym zastąpić szynką :)) Pycha!
Angelika i Monika Candy Pandas
6 lutego, 2015Domowa pizza zawsze mile widziana na rodzinnym stole 🙂
Szczególnie z rukolą!
Małgorzata B.
6 lutego, 2015Uwielbiam pizzę z rukolą 🙂
Marzena W
6 lutego, 2015Uwielbiam pizzę, a ostatnio rozsmakowałam się w tej z rukolą 🙂
Alicja R.
6 lutego, 2015Jakoś nie przepadam za rukolą na pizzy… Wolę ją w sałatce 😉
kosmetyczka_kikusi
6 lutego, 2015uwielbiam pizze i nigdy mi się nie znudzi 😉
Weronika Domogród
6 lutego, 2015Pizzę to u nas się bardzo lubi. Jestem bardzo ciekawa jej smaku – jak mi wpadnie w ręce ładna rukola na pewno wypróbuję
jej cały świat
6 lutego, 2015Wygląda obłędnie! Uwielbiam rukolę 🙂
Kathy Leonia
10 lutego, 2015ja uwielbiam wszystko na pizzy xd
loveblondhair blog
6 lutego, 2015mmm super ! 🙂 nie dawno po raz pierwszy spróbowałam rukolę w pizzy właśnie i byłam zadowolona 🙂 pycha ! uwielbiam pizze 😀 <3 ps zapraszam również do siebie 🙂
Krystyna Boner
6 lutego, 2015Jeśli jeszcze został choćby mały kawałek, to jestem chętna 🙂
Daisy K
7 lutego, 2015Zjadłabym sobie 🙂
Lena
7 lutego, 2015Nie lubię pizzy, ale ta naprawdę kusi 🙂
Kate
7 lutego, 2015przepadam za rukolą. i home-made pizzą 🙂
Sharon D
7 lutego, 2015This is lovely. I love pizza! ^.^
Renata Walczak
7 lutego, 2015Pizza dla mnie!
bardzo lubię wszystkie składniki, a że dawno nie piekłam to chyba będę musiała coś przygotować
Pycha!!
Anna Tym
7 lutego, 2015Clou dobrej pizzy to ciasto. Moje ,robione na oko 😉 jest świetne. Kiedys pokazal mi znajomy wloch 😉 kilka trickow
A dodatki to kwestia upodobañ. Te Twoje wygldaja ciekawie i apatycznie :):)
Anna Bielaszewska
7 lutego, 2015znów tworzysz pyszności
uwielbiam domową pizzę !
poproszedokladke.pl
7 lutego, 2015domowa pizza zawsze najlepsza :-))
Aneta
7 lutego, 2015Bardzo lubię rukolę i pizzę 🙂
vademecum blogera
7 lutego, 2015Ale pychotka. Sliczne fotki. Pozdrawiam serdecznie beata
Mariska
7 lutego, 2015o mamo, czemu Ty to robisz 😛
Katarzyna O
7 lutego, 2015Rukoli nie znoszę, ale bez niej zjadłabym całą pizzę sama. 😀
Agata Kądziołka
7 lutego, 2015Przejadła mi ostatnio pizza 🙂
Natalia NaŚniadanie
7 lutego, 2015Właśnie za rukolą nie przepadam, ale wygląda smakowicie. Domowa pizza – najlepsza. :>
Moje Wypieki I Nie Tylko
7 lutego, 2015Każdy ma o pizzy własne zdanie. Jedni lubią na cienkim cieście, inni na grubym. Tak samo jest z dodatkami – różnorodność wyboru jest ogromna. Twoja pizza Karo jest wybitnie w miom guście. 🙂
Julia K
7 lutego, 2015Ale się wstrzeliłam! Wczoraj akurat popełniłam pizzę 😉
z owocami morza 🙂
natalia20041989
7 lutego, 2015Mniam, uwielbiam taką:)
mademoisellemode
7 lutego, 2015Yummy <3
Kisses
http://www.mademoisellemode.com/
Natalia K
7 lutego, 2015Uwielbiam pizzę! Twoja kochana, wygląda rewelacyjnie!
ściskam weekendowo
Paulina
7 lutego, 2015Ale bym zjadła taką pizzę! 😉
Carmen Cotugno
7 lutego, 2015this is looking really good 🙂
kisses
http://www.carmy1978.com
minawetp
7 lutego, 2015O kurcze, zdjęcie bardzo apetyczne…. mialam ostatnio duzo problemow i nic nie jadlam przez trzy dni… ale takie cuś by juz z miejsca zjadla, choc mi brzuch sie zawiazal… 😉 pozdrawiam
Dieta moja pasja.
7 lutego, 2015Wypasiona pizza, rukola jest świetna jako dodatek prawie do wszystkiego 🙂
Ja i moje urwisy
7 lutego, 2015Oj co za pyszności 🙂
Ewa Bl
7 lutego, 2015Alez smakowicie wyglada :)!
Asia Ruszczyk
7 lutego, 2015mmmmmm uwielbiam takie rarytasy:)
sylwia
7 lutego, 2015I po co ja tu wchodziłam o tej porze? :p Tylko zgłodniałam:p
kwiatusia
8 lutego, 2015chętnie bym spróbowała 🙂
Marin S
8 lutego, 2015U mnie w domu każdy lubi pizzę. Oczywiście tylko taką robiona w domu. Na pewno z przepisu skorzystam. 🙂
Pani M
8 lutego, 2015Jeśli pizza to domowa. U mnie robi ja maz z synkiem zawsze.
Zdeterminowana Ana
8 lutego, 2015Pizza domowa najlepsza! 🙂
mała-myśl
8 lutego, 2015A ja miałam w planach zrobienie w weekend pizzy.. i tyle się działo, że w końcu zapomniałam ;] No ale, co się odwlecze, to nie uciecze ;]
A Twoja wygląda przepysznie i patrząc na składniki – smakowałaby mi 😀
Jadwiga K.
8 lutego, 2015Nie lubię kiełbasy, więc zmieniłabym ten składnik na inny, a zamierzam zrobić narzeczonemu pizzę na Walentynki ;))
furpur
8 lutego, 2015Uwielbiam jak na pizzy znajduje się zielenina 🙂
Ogólnie pizza mi nie służy, ale raz na jakiś czas lubię się skusić 🙂
Świnka
8 lutego, 2015Mmmmm muszę zrobić to może będą mniejsze wyrzuty sumienia żeby ją zjeść :)))
Maamaa
8 lutego, 2015Mmmmmm aż burczy w brzuszku 🙂
MariaTamara
8 lutego, 2015Przepis zachęca do wypróbowania:)
Monika N
8 lutego, 2015A ja wczoraj właśnie jadłam pizzę 😀 Moja ulubiona to z tuńczykiem i kukurydzą 😀
Shirley Tay
8 lutego, 2015Oh wow, I wanna dig into your pizza right now! Love the addition of those wild rockets, dear! xoxo
Veronika (veronique228)
8 lutego, 2015Smakowitości 🙂
Kocia
8 lutego, 2015Coś świetnego! 😉 Nigdy nie pomyślałam o tym, żeby dodać rukoli do pizzy 😀
Kasia
8 lutego, 2015Wygląda tak apetycznie, że nie mogę się napatrzeć 🙂
Adgam Blog
8 lutego, 2015uwielbiam pizzę, więc na pewno jest to przepis dla mnie 😉
adgam.blogspot.com
Alice
8 lutego, 2015nie lubię pizzy ;/
Rosa Rosaline
8 lutego, 2015Na pewno jest świetna, ale poproszę bez rukoli. 🙂
http://blog.udziewczyn.pl/
8 lutego, 2015Mniam,mniam 🙂
pizze to ja bym teraz zjadła…
Ania W
8 lutego, 2015Ojej, zjadłabym taką pizzę z chęcią teraz :-))
Anonimowy
8 lutego, 2015ja uwielbiam pizze 😉 domowa najnajlepsza !
http://www.magfashion.pl
Anelise
8 lutego, 2015Ja robię z kiełbasą i pomidorem – polecam 🙂
teresa
9 lutego, 2015To już nie dla babci jedzenie. Aczkolwiek nad przepisem Twoim Królowo się pochyliłam 🙂 , bo nieraz zdarza mi się upiec np. w wakacje dla wnuczka. Pozdrawiam 🙂
Gaja
9 lutego, 2015Od pół roku niezmiennie szaleję za rukolą, pizza z rukolą wspaniały pomysł!
vicky
9 lutego, 2015Zrobiłam się głodna:DD uwielbiam pizze, aż ślinka cieknie:)
dzięki za odwiedziny i zachęcam do wpadania częściej:)
vicky z http://www.czarnekrolestwo.blog.pl
Ava Valk
9 lutego, 2015Idealny dodatek z ta rukolą.
Lenya
9 lutego, 2015You always have so tasty ones, Karo. Oh I send all the snow over to you. Hope you'll get it asap 😉
hugs
Lenya
FashionDreams&Lifestyle
Paulina A
9 lutego, 2015Musi być pyszna, tylko zrezygnowałabym z kiełbasy 😉
domowacukierniaewy.blox.pl
9 lutego, 2015Jeśli chodzi o pizzę to zawsze jestem na tak 🙂
Jackie Harrison
9 lutego, 2015The type of pizza I will not mind eating delicious and great ingredients.
Ola
9 lutego, 2015Uwielbiam rukolę! I uwielbiam pizzę, mniam:)
Lakierowniczka
9 lutego, 2015Ale to wygląda przepysznie ;D
Może uda mi się Ciebie przekonać do beżu ;D No to cieszę się niesamowicie! 🙂
Angelika Ś.
9 lutego, 2015ostatnio byłam z M. na Festiwalu Pizzy i po raz pierwszy jadłam pizzę z zieleniną- kurczę, nie myślałam, że tak mi posmakuje takie połączenie!:)
Poezja Smaku
10 lutego, 2015Rukola na pizzy jest świetna!
cyrysia
10 lutego, 2015Niestety nie znoszę rukoli. Kiedyś kiedyś kupiłam ją do sałatki i cały smak mi zepsuła. Po prostu nie moje kubki smakowe. Ale pizzę- uwielbiam!
bernikula
10 lutego, 2015Lubię dobrą pizzę, ale jem tylko wegetariańskie:) Lubię taką pizzę z farszem cebulowo- pieczarkowym… Pyyyycha:)
Lex
10 lutego, 2015Ech… zjadłabym 🙂
Codzienność skrzeczy.
10 lutego, 20159 lutego był światowy dzień pizzy. To tak a propos.
Jakby coś na pewien czas wyłączyłem część funkcji na moim blogu z powodu trolla, który zaczął zaśmiecać mi blog. Wybacz niedogodności. Będę zaglądał i komentował jak zawsze (tylko u mnie na blogu z komentarzami na razie funkcjonalność ograniczona).
Pozdrawiam!
Alicja Kozubska
10 lutego, 2015Narobiłaś mi ochoty na pizzę. Muszę wymyślić co by na nią nałożyć i może uda mi się jutro zmotywować do działania i stworzenia na obiad takiego cuda 🙂
Magda C.
10 lutego, 2015Pyszna pizza, domowa najlepsza 🙂
Paola Lauretano
10 lutego, 2015I love pizza and your pizza looks delicious!!!!
Kisses, Paola.
Expressyourself
My Facebook
ti ka
10 lutego, 2015uwielbiam domową pizze!
Salvador Dali
11 lutego, 2015ualal.. wygląda na pizze idealną! 🙂
czar-życia
11 lutego, 2015Mniam, uwielbiam pizzę 🙂 dzisiaj będziemy robić walentynkową 🙂
ulabrzydula
11 lutego, 2015Pizza? Zawsze! 🙂
Moje Wypieki I Nie Tylko
13 lutego, 2015Mozzarella i rukola – kiełbaska niekoniecznie, ale nie mówię nie. Moja pizza z mozzarellą i rukolą była skropiona oliwą cytrynową. 🙂
Patrycja Pieguska
14 lutego, 2015uwielbiam pizzę na swoje nieszczęście, ale od kąd poznalam Papa John nie robię sama;)
:*
zjedz_mnie
20 maja, 2015Nie jestem jakąś zagorzała wielbicielką pizzy, niemniej na twoja patrze z cieknąca ślinką, pysznie wyglada 🙂