Kulki ryżowe
Ci, którzy nie lubią czosnku, pewnie znów pokręcą nosem, ale w mojej kuchni czosnek jest ważnym elementem dań. Jeśli natomiast lubicie połączenie smaków czosnku i zielonej pietruszki to będzie to coś, co powinno Wam przypaść do gustu. Składniki są dość banalne, a efekt końcowy to pyszna przekąska, która doskonale sprawdzi się zarówno na ciepło i na zimno.
Składniki:
- pół szklanki ryżu lub w przypadku ryżu w woreczkach dwa woreczki
- łyżka natki pietruszki
- mała cebula
- olej do smażenia
- 2 ząbki czosnku
- prażone ziarna słonecznika
- sól
- imbir
- pieprz
Ryż ugotować – należy go odrobinę rozgotować, żeby się kleił. Ugotowany ryż mieszamy z przyprawami, posiekanym czosnkiem, smażoną cebulą i natką pietruszki.
Uformować kulki i obtoczyć w ziarnach słonecznika. W przypadku, gdy użyjecie ryżu parabolicznego (jak ja, bo taki miałam pod ręką), do masy trzeba dodać jajko, żeby dobrze skleiło składniki. W przypadku zwykłego ryżu nie będzie takiej potrzeby. Kuleczki usmażyć.
Ja podaję je na kiełkach z pomidorami, ale tutaj inwencja należy przede wszystkim do Was.
Smacznego!
Wojtek & spółka
14 grudnia, 2014Wygląda smacznie 😉 Mam nadzieję, że mi wyjdą.
Wiola N.
14 grudnia, 2014W tych kulkach jest wszystko co lubię, więc powinno mi smakować 🙂
Tajemnice Natury
14 grudnia, 2014Ciekawy przepis, a wiecie że pietruszka niweluje oddech czosnkowy, ale powinna być świeża , podana osobno, i widzę chyba kiełki rzodkiewki, moje ulubione.
admin
14 grudnia, 2014Tak, to są kiełki rzodkiewki 🙂 To również moje ulubione 🙂
Monika N
14 grudnia, 2014Mi czosnek nie przeszkadza, ale za to nie lubię pietruszki 😛 Zawsze się wkurzałam jak ktoś wrzucał mi ją do rosołu 😛
Ale kiełki rzodkiewki bym spróbowała, bo nigdy nie jadłam 🙂 Jak na razie kiełki słonecznika mi najbardziej smakują 🙂
Dieta moja pasja.
14 grudnia, 2014Jak ja kocham kiełki, ulubione oczywiście rzodkiewki. Zapraszam na pierniczki z dyni i mąki razowej. 🙂
Lenya
14 grudnia, 2014It looks delicious Karo. Mouthwatering 😉
Happy Sunday dear blogger-friend
xox
Lenya
FashionDreams&Lifestyle
Jane
14 grudnia, 2014A ja uwielbiam czosnek, a zwłaszcza sos czosnkowy. Pokaże mężowi przepis może go wypróbujemy, bo chyba jeszcze nie jadłam ryżu w połączeniu z czosnkiem, a lubię próbować nowych dań.
Pozdrawiam.
IN & OUT
14 grudnia, 2014smakowicie wygladaja uwielbiam ryz pod kazda postacia:)
http://zielonoma.blogspot.it/2014/12/people-always-leave.html
byCarol
14 grudnia, 2014Jestem ciekawa jak smakują! 🙂
Lena
14 grudnia, 2014Czosnek kocham aż za bardzo, ryż tak samo, kulki już lubię 🙂
Anna
14 grudnia, 2014ooo bardzo ciekawy pomysł na obiad:)!
K.
14 grudnia, 2014ciekawe takie kulki! mogą być naprawdę smaczne, a na pewno szybko się je robi 🙂
Nippi
14 grudnia, 2014super pomysł na szybki obiad 🙂
Świnka
14 grudnia, 2014jaki prosty przepis! A dodatkowo bardzo efektowny 🙂
Małgorzata B.
14 grudnia, 2014Wygląda całkiem, całkiem
Krystyna Boner
14 grudnia, 2014Świetny przepis. Użyłaś moich ulubionych składników. Lubię czosnek i dodaję go kiedy tylko mogę. A kiełki rzodkiewki? Nie dość, że smakują to stanowią dekorację do potrawy 🙂
Tosia
14 grudnia, 2014Mój chłopak nauczył mnie lubić czosnek 😀
Alberto Hugo Rojas
14 grudnia, 2014see so delicius
Katarzyna O
14 grudnia, 2014Kiełków nie jadam (nie próbowałam nawet), ale zastosowanie dla tych kuleczek z pewnością znajdę i to niejedne. 🙂
becomingbeauty
14 grudnia, 2014ooo jak smacznie ! 🙂
F-lover Fashion Blog
14 grudnia, 2014gnam gnam, I want try it!
kisses Gi.
new post
http://f-lover-fashion-blog.blogspot.it
miraga
14 grudnia, 2014Żeby tak jeszcze mój mąż chciał jeść częściej obiady bez mięsa, to bym chętnie takie kuleczki podała.
Renata Walczak
15 grudnia, 2014Świetna propozycja i nie tylko na przekąskę,ale może być i dodatkiem do obiadu:)
kosmetyczka_kikusi
15 grudnia, 2014Ciekawa przekąska 🙂 chętnie wypróbuję
Mariska
15 grudnia, 2014mniam, jadłabym!
justekmakemesmile
15 grudnia, 2014Uwielbiam ryż, chętnie przygarnę ten przepis;)))
Rita Raga
15 grudnia, 2014Fajny pomysł, wykorzystam, ale chyba pokombinuję z wersja słodką 😉
Weronika Domogród
15 grudnia, 2014Lekko i pysznie – ja lubię takie połączenia, ale mój małżonek to tylko kartofle i kartofle
Sissi Paris
15 grudnia, 2014już mi ślinka cieknie!
♥♥AGATA♥♥ AGATUSZKA♥♥
15 grudnia, 2014Pysznie i smakowicie.Pozdrawiam serdecznie.Miłego tygodnia.
Natalia K
15 grudnia, 2014Bardzo spodobał mi się przepis na te kuleczki ryżowe:)
Wygląda przepysznie:)
ściskam Karolinko:)
Ja i moje urwisy
15 grudnia, 2014Jak czosnek to idealne na chorobę 🙂
mademoisellemode
15 grudnia, 2014Humm so yummy ^^
kisses
http://www.mademoisellemode.com/
Asia | Byłem tu. Tony Halik.
15 grudnia, 2014Czosnek <3 <3 <3
domowacukierniaewy.blox.pl
15 grudnia, 2014Świetna przystawka, doskonała na imprezę, a Sylwester tuż, tuż 🙂
Alicja R.
15 grudnia, 2014Kuleczki wyglądają smakowicie 🙂 A czosnek – uwielbiam! Kiedyś nawet kroiłam go w małe plasterki i kładłam na kanapki ;))
Magdalena
16 grudnia, 2014już wiem co dzisiaj zrobię na obiad
żaneta serocka
16 grudnia, 2014jakie ładne, i na pewno pyszne 🙂
Shirley Tay
16 grudnia, 2014Oh my, those are certainly some cute rice balls! Bet they're yummy too!
Happy holidays, sweetie! xoxo
Luxury Haven
Lakierowniczka
16 grudnia, 2014Ja ostatnio ciągle cuduję coś z ryżem albo makaronem ;D
Angelika Ś.
16 grudnia, 2014lubię wszystko co ryżowe, więc przepis na kulki chętnie wypróbuje:)
Ems
16 grudnia, 2014Wygląda pysznie! Ja uwielbiam czosnek, więc chętnie wypróbuję 🙂
http://blog.udziewczyn.pl/
16 grudnia, 2014Fajna alternatywa dla potraw z ryżem,będę musiała spróbować 🙂
narja
16 grudnia, 2014Wygląda bardzo apetycznie:)
cyrysia
16 grudnia, 2014Świetny pomysł. Sama nigdy bym nie wymyśliła tak oryginalnego dania. Muszę koniecznie je wypróbować.
Adgam Blog
16 grudnia, 2014Jak znajdę chwilę wolnego czasu i składniki to na pewno to przygotuję 😉
Zdeterminowana Ana
16 grudnia, 2014Fajnie się prezentuje 🙂 Nie jest tak nudno na talerzu, jak leży zwykły biały obok mięska. 🙂
Gabriela Borowiec
16 grudnia, 2014smakowicie wygladają te kuleczki 🙂 Pycha 🙂 Pozdrawiam!
Paola Lauretano
16 grudnia, 2014It sounds delicious!!!!
Love, Paola.
Expressyourself
My Facebook
Iluvia
16 grudnia, 2014Na zimno też będą dobre?
admin
16 grudnia, 2014Jak najbardziej 🙂 Sama najczęściej jem na zimno 🙂
Marta
16 grudnia, 2014ja czosnku jako takiego nie lubię, ale dodaję do dań gotowanych czy też pieczonych, bo zdecydowanie wtedy nadaje im lepszy smak 🙂 Za to za kiełkami nie przepadam wcale :/
Jolanta Strażyc
16 grudnia, 2014Wyglądają bardzo apetycznie! Przepis zapisuję 🙂
Kolorowy świat Magdy
17 grudnia, 2014Ciekawy i nieskomplikowany przepis, takie właśnie lubię 🙂
Emily Tang
18 grudnia, 2014looks delicious
Anna Bielaszewska
19 grudnia, 2014smakowicie wyglądają !
Lex
19 grudnia, 2014Wyglądają super!
Venus
19 grudnia, 2014ciekawy przepis 🙂
Marzena Szkodzińska
3 stycznia, 2015Świetne kulki, pysznie wyglądają 🙂
Natalia NaŚniadanie
8 stycznia, 2015Fajne, zawsze chciałam zrobić coś podobnego. 🙂