Klonowe babeczki z owsianą kruszonką

Syrop klonowy, który jest symbolem Kanady, ma swój charakterystyczny smak, który trudno pomylić z czymkolwiek innym. Znamy go głównie jako dodatek do deserów, bo ma niższą kaloryczność niż cukier. Jednak z powodu wysokiego indeksu glikemicznego nie jest polecany diabetykom. Są jednak i zalety – duża zawartość polifenoli sprawia, że warto go stosować w profilaktyce chorób nowotworowych. Jest także źródłem kwasów organicznych, witamin z grupy B, manganu, cynku, wapnia, magnezu i potasu. Dziś postanowiłam więc Wam zaserwować klonowe babeczki z dodatkiem tego płynnego złota.

Klonowe babeczki z owsianą kruszonką

Składniki:
Na kruszonkę:

  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 6 łyżek masła pokrojonego na małe kawałki
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 6 łyżek mąk
  • 1 łyżka syropu klonowego

Na ciasto:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 220 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2/4 szklanki syropu klonowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
klonowe

Zaczynamy od przygotowania kruszonki. W średniej misce mieszamy płatki owsiane, masło, cukier, sól i mąkę. Wyrabiamy rękami, aż mieszanina przestanie być sucha i utworzą się duże grudki. Dodajemy syrop klonowy i mieszamy, aby połączyć. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki.

Teraz czas na przygotowanie babeczek. rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. W średniej misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Mikserem elektrycznym na średnich obrotach w drugiej misce ubijamy masło, syrop klonowy i cukier do uzyskania bladej, puszystej masy. Dodajemy pojedynczo jajka, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Na końcu dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy.

Zmniejszamy obroty miksera do niskiego poziomu. dodajemy mąkę w 3 porcjach na przemian z 2 partiami jogurtu. Ubijamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy równomiernie do 24 foremek na muffinki. Wyjmujemy kruszonkę z lodówki i kruszymy ją na małe kawałki. Rozsypujemy równomiernie na wierzchu babeczek.

Pieczemy ok. 18-20 minut. Chłodzimy w foremkach przez 5 minut, a następnie przenosimy na ruszt do wystygnięcia. Gotowe babeczki można posmarować jeszcze syropem klonowym.

Buziaki!
signature
Subskrybuj, żeby nie przegapić żadnego posta!
Podaj swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach!
Tagi

Co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 komentarz
  • Greg
    20 marca, 2022

    Oh yummy! I love maple syrup! 🙂

  • Jardian
    21 marca, 2022

    Ciekawy przepis Królowa Karo 🙂 . Serdecznie pozdrawiam 🙂 .

  • Agnieszka Kaniuk
    21 marca, 2022

    Dziękuję za przepis. Na pewno go wypróbuję.

  • boja
    21 marca, 2022

    Zjedliście już wszystkie, Królowo? Może chociaż jedna babeczka została?

  • Wioleta Sadowska
    21 marca, 2022

    Wyglądają obłędnie. Coś pysznego!

  • Asia czytasia
    21 marca, 2022

    Wypróbuję ten przepis 🙂

  • jotka
    21 marca, 2022

    Bardzo ciekaw propozycja, ostatnio lubię takie słodkie maleństwa:-)

  • Mama z różową torebką
    21 marca, 2022

    Ależ one apetycznie się prezentują 😀 I tak wiosennie 😀

  • Radiomuzykant-ka
    21 marca, 2022

    Ale pysznie wygladają 🙂

  • Ania
    21 marca, 2022

    Takich babeczek jeszcze nie jadłam, ale placki i ciastka tak 🙂 dzięki za przepis z chęcią zrobię 🙂

  • Krystyna 7.8
    22 marca, 2022

    Piekłam ciasteczka z płatków owsianych, ale tego przepisu nie znałam. Fajny.

  • Ania
    22 marca, 2022

    Zrobie. Lubie takie babeczki, a platki owsiane przez domownikow sa czesto w uzyciu. Jedno co mnie troche zastanawia to ow syrop klonowy, bo ja albo nie jestem przyzwyczajona i tego smaku nie rozumiem, albo trafilam kiedys na nedzny produkt i nie przypadl mi ow syrop klonowy do gustu. Wiem, ze jest czescia kuchni polnocnoamerykanskiej. Widzialam w sieciowce, na opakowaniu produktu widniala amerykanska flaga. No coz- sprobuje jeszcze raz:)

  • Magda
    22 marca, 2022

    Cudowne babeczki 🙂 obawiam się, że mogłabym zjeść wszystkie od razu 🙂

  • Magda
    22 marca, 2022

    Cudowne babeczki 🙂 obawiam się, że mogłabym zjeść wszystkie naraz 🙂

    https://apetycznie-klasycznie.pl/

  • Monika Olga
    23 marca, 2022

    Idealne na wiosenne pikniki 🙂

  • Serpentyna
    23 marca, 2022

    Bardzo lubie kruszonke na ciastach. Twoja, owsiana , wyglada na smaczna, szkoda ze nie mam okazji wyprobowac – z lenistwa. Gdy sie nam chce ciasta to kupuje gotowe.

  • Citu
    24 marca, 2022

    Gracias por la receta te mando un beso.

  • Subiektywne Piękno
    24 marca, 2022

    Lubię babeczki z płatkami owsianymi 🙂
    Fajne foremki, gdzie je kupiłaś? 🙂

  • Jestem Magdalena
    27 marca, 2022

    Uwielbiam takie domowe wypieki ♥

  • Patrycja Reszko
    28 marca, 2022

    Fajne babeczki i ciekawe foremki do nich

  • Pysznie wyglądają Twoje babeczki <3 Tak się składa, że ostatnio robiłem również babeczki, ale to były kakaowe z kremem bananowym i posypane okruchami z czekoladowego ciasta, które lekko wydrążyłem ze środka babeczek (robić się je podobnie, jak ciasto kopiec kreta, tyle że bez bananów). Szkoda, że nie zrobiłem zdjęcia tychże babeczek, to dałbym przepis na mojej stronie. Ale to nic. Zrobię je jeszcze innym razem 😉 Jeśli chodzi o syrop klonowy, to ja go uwielbiam. Mam akurat jeszcze butelkę syropu. Jest też dobry do sosów – smak sosów jest wyśmienity 😛 Desery typu tosty francuskie, naleśniki, czy lody z syropem klonowym smakują wybornie. Bardzo podobają mi się te foremki – są takie …. urocze <3 Na stronie Facebookowej już to napisałem w sekcji komentarzy, ale jakoś miałem chęć jeszcze raz to napisać 😉

    Pozdrawiam ciepło i życzę Tobie miłego dnia. Dużo uśmiechu na twarzy przede wszystkim! 😉
    Patryk

  • Lovely
    30 marca, 2022

    This looks amazing! Thanks for the recipe!
    xoxo
    Lovely
    http://www.mynameislovely.com

  • AMN
    30 marca, 2022

    Chyba sobie takie zrobię, bo narobiłaś mi smaka <3

  • Karolina90dg
    30 marca, 2022

    Aż mi ślinka pociekła. Pozdrawiam

  • Jola [Manager Pixeli]
    31 marca, 2022

    Wyglądają apetycznie. Chętnie wypróbuję Twój przepis. 🙂

  • Krystyna 7 8
    31 marca, 2022

    O nam parę przepisów na ciasteczka z płatkami owsianymi, ale ten jest inny i ciekawy. Wypróbuje.

  • L
    31 marca, 2022

    Musiałabym poszukać, w którym sklepie w pobliżu jest dostępny syrop klonowy i może udałoby mi się je też zrobić, bo ładnie wyglądają, więc jestem ciekawa jak smakują. 😉

  • tomthebackroadstraveller
    31 marca, 2022

    Your comment*…they look so good.

  • Brian Frum
    31 marca, 2022

    Those look absolutely delicious, yum! We’ve been thinking of you and send prayers to you and everyone in the region.

  • Christine
    31 marca, 2022

    Your comment*yummy

  • Anonimowa A.
    31 marca, 2022

    Nie przepadam za syropem klonowym (mama czasem z USA przysyłała), więc te babeczki nie są dla mnie 🙂

  • Magdalena
    1 kwietnia, 2022

    ale super babeczki!

  • Ivana Split
    1 kwietnia, 2022

    This maple muffins sounds lovely! Thanks for sharing the recipe.

  • Świat Minimallistki
    2 kwietnia, 2022

    Pyszności! 🙂

  • Aisab
    2 kwietnia, 2022

    A skąd ja wezmę syrop klonowy, nigdy go nie używałam.
    Ciasteczka bym zjadała/skosztowała, gdyby mnie nimi ktoś
    mnie poczęstował 🙂

  • The Yum List
    3 kwietnia, 2022

    These look absolutely delicious. I would love one with a cup of tea.

  • Cyrysia
    3 kwietnia, 2022

    Ależ apetycznie to wygląda. Chętnie wypróbuję ten przepis.

  • Mica - Away From The Blue
    3 kwietnia, 2022

    These look so delicious! Thank you for sharing 🙂

    Hope you’re having a good weekend. It’s a nice relaxing one here.

  • Francisco Oliveira
    3 kwietnia, 2022

    Deve de ser delicioso.
    Um abraço e tenha um excelente Domingo.

    Andarilhar
    Dedais de Francisco e Idalisa
    Livros-Autografados

  • Hanna
    3 kwietnia, 2022

    Klonowe babeczki z owsianą kruszonką są na pewno znakomite dla podniebienia 🙂

  • Domowy Klimacik
    3 kwietnia, 2022

    Wyglądają apetycznie, chętnie kiedyś zrobię 🙂

  • moja enklawa
    3 kwietnia, 2022

    Apetyczne babeczki, a urocze, kolorowe foremki przyciągają wzrok i zachęcają do konsumpcji wypieku. Warto wypróbować ten przepis!
    Pozdrawiam

  • The Exclusive Beauty Diary
    3 kwietnia, 2022

    Thank you so much for sharing this recipe. These look very delicious and cute.

  • Nancy Chan
    4 kwietnia, 2022

    Pretty and yummy looking cupcakes.

  • Marisa Cavaleiro
    4 kwietnia, 2022

    Thanks for this recipe, they look so cute and delicious!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

  • Pichceniomania
    4 kwietnia, 2022

    Wyglądają smakowicie. Mam zapasy syropu, chętnie wykorzystam do tego przepisu 🙂

  • Karolajna
    4 kwietnia, 2022

    Nie jadłam jeszcze takich babeczek, muszę spróbować. 😉

  • Di bloguje
    4 kwietnia, 2022

    Wyglądają apetycznie.

  • Iwetta Żelaznowska
    6 kwietnia, 2022

    Ale cud e, nigdy takich babeczek nie jadłam 🙂

    Pozdrawiam

  • Tinta en las olas
    7 kwietnia, 2022

    Que buena pinta, y que bien detallada la receta.. Con tu permiso me la apunto. Un fuerte abrazo.

  • Paola
    7 kwietnia, 2022

    So cute and delicious, thanks for sharing!
    Kisses, Paola.

    Expressyourself

    My Instagram

  • Venus
    7 kwietnia, 2022

    Smakowicie to wyglada 😋😋😋

  • Justyna Parucka
    9 kwietnia, 2022

    Wyglądają bardzo smacznie.
    Pozdrawiam i zapraszam na nowy post 🙂 magdatul-fan.blogspot.com.

  • Justyna Parucka
    9 kwietnia, 2022

    Wyglądają bardzo smacznie.
    Pozdrawiam i zapraszam na nowy post 🙂 magdatul-fan.blogspot.com.

  • The Tote Trove
    10 kwietnia, 2022

    These colorful molds are absolutely adorable! They caught my eye in your photo feed, so I had to click on them. They’re so cute and colorful, for spring and all year round. 🙂

  • Jola [Manager Pixeli]
    25 kwietnia, 2022

    Bardzo ciekawy przepis. Te babeczki muszą być przepyszne. 🙂

  • Asunción Artal
    25 kwietnia, 2022

    It looks delicious, I’m writing down the recipe.*

  • Sady Sana
    27 kwietnia, 2022

    Z kruszonką mmm muszą być pyszne <3 Z chęcią w wolnej chwili wypróbuję przepis 🙂

  • iza
    10 maja, 2022

    świetne te ciasteczka

  • Iwona
    23 kwietnia, 2023

    Syrop klonowy poznałam dość późno, bo w PRL nie był dostępny. Byłam strasznie ciekawa, jak smakuje, bo w anglojęzycznych książkach dzieci jadały naleśniki z tym syropem. Ja musiałam czekać wiele lat na odkrycie smaku i byłam rozczarowana, że to właściwie smak słodkiego syropu i wolę maliny w syropie do naleśników. Jednak syrop klonowy ma prozdrowotne właściwości i świetnie się nadaje do deserów i różnych potraw. Twoje babeczki bardzo mi się podobają 🙂