Klonowe babeczki z owsianą kruszonką

Syrop klonowy, który jest symbolem Kanady, ma swój charakterystyczny smak, który trudno pomylić z czymkolwiek innym. Znamy go głównie jako dodatek do deserów, bo ma niższą kaloryczność niż cukier. Jednak z powodu wysokiego indeksu glikemicznego nie jest polecany diabetykom. Są jednak i zalety – duża zawartość polifenoli sprawia, że warto go stosować w profilaktyce chorób nowotworowych. Jest także źródłem kwasów organicznych, witamin z grupy B, manganu, cynku, wapnia, magnezu i potasu. Dziś postanowiłam więc Wam zaserwować klonowe babeczki z dodatkiem tego płynnego złota.
Klonowe babeczki z owsianą kruszonką
Składniki:
Na kruszonkę:
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 6 łyżek masła pokrojonego na małe kawałki
- 6 łyżek cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 6 łyżek mąk
- 1 łyżka syropu klonowego
Na ciasto:
- 2 i 1/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 220 g masła w temperaturze pokojowej
- 2/4 szklanki syropu klonowego
- 1/2 szklanki cukru
- 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka jogurtu naturalnego

Zaczynamy od przygotowania kruszonki. W średniej misce mieszamy płatki owsiane, masło, cukier, sól i mąkę. Wyrabiamy rękami, aż mieszanina przestanie być sucha i utworzą się duże grudki. Dodajemy syrop klonowy i mieszamy, aby połączyć. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
Teraz czas na przygotowanie babeczek. rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. W średniej misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Mikserem elektrycznym na średnich obrotach w drugiej misce ubijamy masło, syrop klonowy i cukier do uzyskania bladej, puszystej masy. Dodajemy pojedynczo jajka, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Na końcu dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy.
Zmniejszamy obroty miksera do niskiego poziomu. dodajemy mąkę w 3 porcjach na przemian z 2 partiami jogurtu. Ubijamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy równomiernie do 24 foremek na muffinki. Wyjmujemy kruszonkę z lodówki i kruszymy ją na małe kawałki. Rozsypujemy równomiernie na wierzchu babeczek.
Pieczemy ok. 18-20 minut. Chłodzimy w foremkach przez 5 minut, a następnie przenosimy na ruszt do wystygnięcia. Gotowe babeczki można posmarować jeszcze syropem klonowym.

Greg
20 marca, 2022Oh yummy! I love maple syrup! 🙂
Justyna Żelaznowska-Łazarz
6 kwietnia, 2022Ostatnio coraz bardziej doceniam smak syropu klonowego 🙂 Mniam 🙂
Serdeczności
Jardian
21 marca, 2022Ciekawy przepis Królowa Karo 🙂 . Serdecznie pozdrawiam 🙂 .
Agnieszka Kaniuk
21 marca, 2022Dziękuję za przepis. Na pewno go wypróbuję.
boja
21 marca, 2022Zjedliście już wszystkie, Królowo? Może chociaż jedna babeczka została?
Wioleta Sadowska
21 marca, 2022Wyglądają obłędnie. Coś pysznego!
Asia czytasia
21 marca, 2022Wypróbuję ten przepis 🙂
jotka
21 marca, 2022Bardzo ciekaw propozycja, ostatnio lubię takie słodkie maleństwa:-)
Mama z różową torebką
21 marca, 2022Ależ one apetycznie się prezentują 😀 I tak wiosennie 😀
Radiomuzykant-ka
21 marca, 2022Ale pysznie wygladają 🙂
Ania
21 marca, 2022Takich babeczek jeszcze nie jadłam, ale placki i ciastka tak 🙂 dzięki za przepis z chęcią zrobię 🙂
Krystyna 7.8
22 marca, 2022Piekłam ciasteczka z płatków owsianych, ale tego przepisu nie znałam. Fajny.
Ania
22 marca, 2022Zrobie. Lubie takie babeczki, a platki owsiane przez domownikow sa czesto w uzyciu. Jedno co mnie troche zastanawia to ow syrop klonowy, bo ja albo nie jestem przyzwyczajona i tego smaku nie rozumiem, albo trafilam kiedys na nedzny produkt i nie przypadl mi ow syrop klonowy do gustu. Wiem, ze jest czescia kuchni polnocnoamerykanskiej. Widzialam w sieciowce, na opakowaniu produktu widniala amerykanska flaga. No coz- sprobuje jeszcze raz:)
Magda
22 marca, 2022Cudowne babeczki 🙂 obawiam się, że mogłabym zjeść wszystkie od razu 🙂
Magda
22 marca, 2022Cudowne babeczki 🙂 obawiam się, że mogłabym zjeść wszystkie naraz 🙂
https://apetycznie-klasycznie.pl/
Monika Olga
23 marca, 2022Idealne na wiosenne pikniki 🙂
Serpentyna
23 marca, 2022Bardzo lubie kruszonke na ciastach. Twoja, owsiana , wyglada na smaczna, szkoda ze nie mam okazji wyprobowac – z lenistwa. Gdy sie nam chce ciasta to kupuje gotowe.
Citu
24 marca, 2022Gracias por la receta te mando un beso.
Subiektywne Piękno
24 marca, 2022Lubię babeczki z płatkami owsianymi 🙂
Fajne foremki, gdzie je kupiłaś? 🙂
Jestem Magdalena
27 marca, 2022Uwielbiam takie domowe wypieki ♥
Patrycja Reszko
28 marca, 2022Fajne babeczki i ciekawe foremki do nich
Patryk, żywienie zbiorowe-gastronomia
29 marca, 2022Pysznie wyglądają Twoje babeczki <3 Tak się składa, że ostatnio robiłem również babeczki, ale to były kakaowe z kremem bananowym i posypane okruchami z czekoladowego ciasta, które lekko wydrążyłem ze środka babeczek (robić się je podobnie, jak ciasto kopiec kreta, tyle że bez bananów). Szkoda, że nie zrobiłem zdjęcia tychże babeczek, to dałbym przepis na mojej stronie. Ale to nic. Zrobię je jeszcze innym razem 😉 Jeśli chodzi o syrop klonowy, to ja go uwielbiam. Mam akurat jeszcze butelkę syropu. Jest też dobry do sosów – smak sosów jest wyśmienity 😛 Desery typu tosty francuskie, naleśniki, czy lody z syropem klonowym smakują wybornie. Bardzo podobają mi się te foremki – są takie …. urocze <3 Na stronie Facebookowej już to napisałem w sekcji komentarzy, ale jakoś miałem chęć jeszcze raz to napisać 😉
Pozdrawiam ciepło i życzę Tobie miłego dnia. Dużo uśmiechu na twarzy przede wszystkim! 😉
Patryk
Lovely
30 marca, 2022This looks amazing! Thanks for the recipe!
xoxo
Lovely
http://www.mynameislovely.com
AMN
30 marca, 2022Chyba sobie takie zrobię, bo narobiłaś mi smaka <3
Karolina90dg
30 marca, 2022Aż mi ślinka pociekła. Pozdrawiam
Jola [Manager Pixeli]
31 marca, 2022Wyglądają apetycznie. Chętnie wypróbuję Twój przepis. 🙂
Krystyna 7 8
31 marca, 2022O nam parę przepisów na ciasteczka z płatkami owsianymi, ale ten jest inny i ciekawy. Wypróbuje.
L
31 marca, 2022Musiałabym poszukać, w którym sklepie w pobliżu jest dostępny syrop klonowy i może udałoby mi się je też zrobić, bo ładnie wyglądają, więc jestem ciekawa jak smakują. 😉
tomthebackroadstraveller
31 marca, 2022Your comment*…they look so good.
Brian Frum
31 marca, 2022Those look absolutely delicious, yum! We’ve been thinking of you and send prayers to you and everyone in the region.
Christine
31 marca, 2022Your comment*yummy
Anonimowa A.
31 marca, 2022Nie przepadam za syropem klonowym (mama czasem z USA przysyłała), więc te babeczki nie są dla mnie 🙂
Magdalena
1 kwietnia, 2022ale super babeczki!
Ivana Split
1 kwietnia, 2022This maple muffins sounds lovely! Thanks for sharing the recipe.
Świat Minimallistki
2 kwietnia, 2022Pyszności! 🙂
Aisab
2 kwietnia, 2022A skąd ja wezmę syrop klonowy, nigdy go nie używałam.
Ciasteczka bym zjadała/skosztowała, gdyby mnie nimi ktoś
mnie poczęstował 🙂
The Yum List
3 kwietnia, 2022These look absolutely delicious. I would love one with a cup of tea.
Cyrysia
3 kwietnia, 2022Ależ apetycznie to wygląda. Chętnie wypróbuję ten przepis.
Mica - Away From The Blue
3 kwietnia, 2022These look so delicious! Thank you for sharing 🙂
Hope you’re having a good weekend. It’s a nice relaxing one here.
Francisco Oliveira
3 kwietnia, 2022Deve de ser delicioso.
Um abraço e tenha um excelente Domingo.
Andarilhar
Dedais de Francisco e Idalisa
Livros-Autografados
Hanna
3 kwietnia, 2022Klonowe babeczki z owsianą kruszonką są na pewno znakomite dla podniebienia 🙂
Domowy Klimacik
3 kwietnia, 2022Wyglądają apetycznie, chętnie kiedyś zrobię 🙂
moja enklawa
3 kwietnia, 2022Apetyczne babeczki, a urocze, kolorowe foremki przyciągają wzrok i zachęcają do konsumpcji wypieku. Warto wypróbować ten przepis!
Pozdrawiam
The Exclusive Beauty Diary
3 kwietnia, 2022Thank you so much for sharing this recipe. These look very delicious and cute.
Nancy Chan
4 kwietnia, 2022Pretty and yummy looking cupcakes.
Marisa Cavaleiro
4 kwietnia, 2022Thanks for this recipe, they look so cute and delicious!
xoxo
marisasclosetblog.com
Pichceniomania
4 kwietnia, 2022Wyglądają smakowicie. Mam zapasy syropu, chętnie wykorzystam do tego przepisu 🙂
Karolajna
4 kwietnia, 2022Nie jadłam jeszcze takich babeczek, muszę spróbować. 😉
Di bloguje
4 kwietnia, 2022Wyglądają apetycznie.
Iwetta Żelaznowska
6 kwietnia, 2022Ale cud e, nigdy takich babeczek nie jadłam 🙂
Pozdrawiam
Tinta en las olas
7 kwietnia, 2022Que buena pinta, y que bien detallada la receta.. Con tu permiso me la apunto. Un fuerte abrazo.
Paola
7 kwietnia, 2022So cute and delicious, thanks for sharing!
Kisses, Paola.
Expressyourself
My Instagram
Venus
7 kwietnia, 2022Smakowicie to wyglada 😋😋😋
Justyna Parucka
9 kwietnia, 2022Wyglądają bardzo smacznie.
Pozdrawiam i zapraszam na nowy post 🙂 magdatul-fan.blogspot.com.
Justyna Parucka
9 kwietnia, 2022Wyglądają bardzo smacznie.
Pozdrawiam i zapraszam na nowy post 🙂 magdatul-fan.blogspot.com.
The Tote Trove
10 kwietnia, 2022These colorful molds are absolutely adorable! They caught my eye in your photo feed, so I had to click on them. They’re so cute and colorful, for spring and all year round. 🙂
Jola [Manager Pixeli]
25 kwietnia, 2022Bardzo ciekawy przepis. Te babeczki muszą być przepyszne. 🙂
Asunción Artal
25 kwietnia, 2022It looks delicious, I’m writing down the recipe.*
Sady Sana
27 kwietnia, 2022Z kruszonką mmm muszą być pyszne <3 Z chęcią w wolnej chwili wypróbuję przepis 🙂
iza
10 maja, 2022świetne te ciasteczka
Iwona
23 kwietnia, 2023Syrop klonowy poznałam dość późno, bo w PRL nie był dostępny. Byłam strasznie ciekawa, jak smakuje, bo w anglojęzycznych książkach dzieci jadały naleśniki z tym syropem. Ja musiałam czekać wiele lat na odkrycie smaku i byłam rozczarowana, że to właściwie smak słodkiego syropu i wolę maliny w syropie do naleśników. Jednak syrop klonowy ma prozdrowotne właściwości i świetnie się nadaje do deserów i różnych potraw. Twoje babeczki bardzo mi się podobają 🙂