Karmelowe ciastka z orzechami pecan

Jesień to dla mnie czas, gdy szczególnie lubię się rozpieszczać, na przekór pogodzie i ponurym nastrojom. To czas, który pachnie jabłkami z cynamonem, wanilią, ale także karmelem. I takie karmelowe rarytaski dziś dla Was przygotowałam. W połączeniu ze świeżością pomarańczy i lodami waniliowymi to naprawdę deser godny królów. Jest może nieco pracochłonny (nie aż tak znowu bardzo), ale za to na tyle efektowny, że warto na niego poświęcić chwilę.

Składniki na karmel:

  • 2 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki wody

Składniki na ciasto:

  • 1/2 szklanki orzechów pecan
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki śmietanki 36%
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki brązowego cukru

Do dekoracji:

  • lody waniliowe
  • plastry pomarańczy lub mandarynki
karmelowe

Rozpoczynamy od przygotowania karmelu. Zagotowujemy cukier i 1/2 szklanki wody na dużej patelni (ok. 30 cm) na średnim ogniu. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Gotujemy, mieszając tylko od czasu do czasu, aby kolor karmelu był równomierny do uzyskania ciemnego bursztynu. Następnie zdejmujemy z ognia i ostrożnie dodajemy pozostają wodę. Uwaga! Mieszanina będzie intensywnie parować i może sztywnieć. Następnie doprowadzamy ją ponownie do wrzenia i mieszamy aż karmel całkowicie się rozpuści, Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze ok. 1-3 minut, a następnie schładzamy do temperatury pokojowej.

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni C. Rozkładamy na blaszce orzechy pecan i pieczemy ok. 8-10 minut, aż będą pachnące i odrobinę ściemnieją. Następnie schładzamy je i grubo siekamy.

Teraz czas na ciasto. 2/3 szklanki schłodzonego syropu karmelowego wlewamy do miski (pozostały syrop pozostawiamy na sos), dodajemy stopniowo masło, jajku o śmietanę, cały czas ubijając. Do dużej miski przesiewamy mąkę, sodę oczyszczoną, sól i cukry. Na środku robimy dołek i wlewamy mieszankę karmelową. Stopniowo ubijamy składniki na gładkie ciasto. Następnie dodajemy orzechy pecan i dokładnie mieszamy. Miskę z ciastem przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 12-24 godziny.

Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni C. Kokilki smarujemy masłem i posypujemy mąką, na dno każdej kokilki kładziemy krążek z pergaminu. Umieszczamy ciasto w kokilkach – do ok. połowy wysokości, bo ciasto w czasie pieczenia wyrośnie. Pieczemy ciastka ok. 30-35 minut.

Ciastka układamy odwrócone na talerzyk, zdejmujemy pergamin i polewamy podgrzanym syropem karmelowym. Dekorujemy kulką lodów i plasterkiem pomarańczy. I nasze karmelowe desery gotowe!

Uwaga! Ciasta można upiec wcześniej i owinięte w folie aluminiową podgrzać przed podaniem w piekarniku.

Buziaki!
signature
Subskrybuj, żeby nie przegapić żadnego posta!
Podaj swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach!
Tagi

Co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 komentarz
  • boja
    26 września, 2021

    Pieczenie pysznych ciastek skutkuje nieumiarkowaniem w jedzeniu. Ładnie to tak?

  • Jardian
    26 września, 2021

    Przepis bardzo ciekawy – acz ja – ograniczam jednak do minimum sól, cukier i mąkę. Ale przepis – być może skorzystam. Pozdrawiam Królowa Karo – męczący dzień na wyjeździe był 😉

  • Jardian
    26 września, 2021

    Chyba mi nie przeszedł poprzedni komentarz – ale chciałem napisać, że przepis dość ciekawy, ale ja ograniczam słodkości 😉 Ale będę miał go na uwadze. Miałem aktywny dzień Królowa Karo. Dziękuję też za komentarz u mnie 🙂

  • angiesrecipes
    26 września, 2021

    wow this looks so tempting and incredibly delicious!

  • Radiomuzykant-ka
    26 września, 2021

    Pysznie wygląda. 🙂

  • jotka
    26 września, 2021

    Sposób podania artystyczny, chętnie bym spróbowała 🙂

  • Wioleta Sadowska
    26 września, 2021

    Jaki ciekawy przepis. Te ciasteczka muszą być pyszne.

  • Citu
    26 września, 2021

    Uy que rico se ve. Gracias por la receta. Te mando un beso

  • Monika Olga
    27 września, 2021

    Wygląda bardzo apetycznie 🙂

    • Aisab
      27 września, 2021

      Nie mam cierpliwości do pieczenia ciast;
      wolę, a jestem łasuchem, jak ktoś upiecze;
      niestety, ostatnio muszę liczyć kalorie,
      więc ograniczam do minimum słodkości;
      pozdrawiam 🙂

  • Magdalena
    27 września, 2021

    jakie pyszne i apetyczne!

  • Jola [Manager Pixeli]
    27 września, 2021

    Aż mi ślinka poleciała, a czytając przepis, poczułam nawet zapach i smak tego smakołyku.

  • Z Pudełeczka
    27 września, 2021

    Te ciasteczka są przepiękne! Aż szkoda je jeść 🙂

  • Serpentyna
    27 września, 2021

    Wyglada pysznie. Czasem nalezy sobie dogodzic tym co sie lubi a nie tym co nakazuja.
    Uwielbiam orzechy i ciasta orzechowe ale niestety stalo mi sie tak na starosc ze zrobilam sie na nie uczulona i musze unikac – czyli odebralo mi duza przyjemnosc.

  • Urocznica
    27 września, 2021

    Pysznie! Super przepis. 🙂

  • Kathy Leonia
    27 września, 2021

    o koleżanko:D ja to idę robić teraz zaraz:D

  • Ananka
    27 września, 2021

    These look nice, I love pecans 😀

  • Mica
    28 września, 2021

    Oh yum, this looks so delicious! thank you for sharing! 🙂

    Hope your week is off to a good start 🙂

  • L
    28 września, 2021

    MMmm, pysznie wyglądają. Narobiłaś smaka. 😉

  • Brian Frum
    28 września, 2021

    That looks absolutely delicious but I think our Dad would need two or three of them!

  • Karolina90dg
    28 września, 2021

    Trochę inaczej go sobie wyobrażałam, ale i tak wygląda smakowicie. Pozdrawiam

    • Iwetta Żelaznowska
      29 września, 2021

      Uwielbiam domowe słodkości 🙂
      Ciekawy przepis na ciasteczka 🙂

      Pozdrawiam serdecznie

  • Magda
    28 września, 2021

    Cudowne 🙂 myślę, że od czasu do czasu każdy potrzebuje takiego umilacza, nie tylko jesienią 🙂

  • Paola Lauretano
    28 września, 2021

    Your comment*These biscuits look delicious, thanks for the recipe!
    Kisses, Paola.

    Expressyourself

    My Instagram

  • Justyna Żelaznowska-Łazarz
    29 września, 2021

    Nie ma jak domowe słodkości 🙂
    Chętnie wypróbuję przepis 🙂

  • tomthebackroadstraveller
    29 września, 2021

    Your comment*…it sure looks good.

  • czerwonafilizanka
    29 września, 2021

    oj takie uwielbiam smaki, aż zgłodniałam normalnie….

  • bread&salt
    30 września, 2021

    Woow great combination! I love it. Looks fingerlickingly delicious.

  • Nancy Chan
    2 października, 2021

    Caramel pecan cookies look delicious. Nice and cool weather makes me hungry and gives me great appetite.

  • Mama z różową torebką
    2 października, 2021

    Nie powinnam była tu nawet zaglądać 😛 Aż mi się jeść zachciało, ale czy mam składniki i czas …

  • Ivana Split
    2 października, 2021

    Yummy. It looks delicious!

  • Christine
    3 października, 2021

    Your comment*yummy!

  • Cherry Blossoms
    3 października, 2021

    What a great fall dish! Lovely!

  • ellie
    3 października, 2021

    So pretty! Lovely and yummy!

  • Caitlin'nMegan
    3 października, 2021

    Adoring! wonderful Autumn delight!

  • Ann
    3 października, 2021

    Your comment*

    Oh it looks so good!

    Ann
    https://roomsofinspiration.blogspot.com/

  • Lovely
    4 października, 2021

    This looks absolutely delish! My sweet tooth is calling!
    xoxo
    Lovely
    http://www.mynameislovely.com

  • Tatjana
    4 października, 2021

    Thanks for such a wonderful recipe! I think it’s very tasty!

  • ELFIE
    5 października, 2021

    Na pewno są przepyszne!

  • Elar91
    5 października, 2021

    Cudownie wyglądają. Myślę, że przepis idealny. 🙂

  • Sakuranko
    5 października, 2021

    oh so god recipe darling

  • Nika
    10 października, 2021

    O kobieto, narobiłaś mi smaku 🙂 Deser królewski 🙂

  • Pantherka
    11 października, 2021

    Well, it looks very good, beautiful.

  • Iwona
    11 grudnia, 2022

    Już czuje, ze to coś dla mnie 🙂

  • Mniam, zapisuję ten przepis!

  • tomthebackroadstraveller
    16 grudnia, 2023

    …a sweet and nutty treat!

  • yo leo Novela
    16 grudnia, 2023

    Tiene una pinta estupenda. Tomo nota.

  • Kasia Dudziak
    16 grudnia, 2023

    Ale mi teraz zapachniało tymi ciasteczkami karmelowymi. Aż ślinka cieknie. Wspaniałości Karo.

  • Veronica Lee
    17 grudnia, 2023

    Yummm! These look divine 😋
    I’d love to try them!

  • kosmetykofanki
    18 grudnia, 2023

    Ale pychotka 🙂 Ja też w tą jesienną aurę bardzo lubię coś słodkiego zjeść do kawy 🙂

  • Marzynia
    19 grudnia, 2023

    Trzeba przyznać, że wyglądają jak z wypasionej cukierni 🙂

  • Milena M
    21 grudnia, 2023

    Cudownie to wygląda.

  • Asia czytasia
    4 stycznia, 2024

    Wyglądają apetycznie 🙂

  • Kasia Futka
    7 stycznia, 2024

    Wspaniały przepis na pyszne ciastka 😍
    Uwielbiam słodkości z dodatkiem orzechów.
    Zrobię z przyjemnością 🙂
    Serdecznie pozdrawiam 🤗

  • Lux G.
    9 stycznia, 2024

    This looks so sinfully good. I think anything with sugar in it, I’m good.

  • Christine
    21 kwietnia, 2024

    Yummy

  • Cathleen Sural
    29 marca, 2025

    To połączenie smaków brzmi naprawdę dobrze!

  • Venus
    12 kwietnia, 2025

    Genialny przepis 🙂

  • Stanley Maruda
    19 kwietnia, 2025

    Wyglądają smakowicie 🤗

  • napiecyku
    15 maja, 2025

    Wyglądają jak z najlepszej kawiarni…pyszka <3