Domowa pizza Margarita

Robiona w domu pizza może być i smaczna i zdrowa. Ma też tę zaletę, że możesz ułożyć na niej takie dodatki, jakie lubisz. Dziś zaprezentuję Wam ją w wersji bardzo podstawowej – bo to doskonały punkt wyjścia do skomponowania takiej pizzy, którą lubimy najbardziej. A żeby było zdrowo, do ciasta na spód pizzy używam dodatku mąki pełnoziarnistej.

Spód:
200 dag mąki pełnoziarnistej
200 dag mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży
1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru

Wymieszać suche składniki, a następnie dolać wody i zagniatać ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 40 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie uformować pizze – z tej porcji wyjdą dwie pizze o średnicy ok. 30 cm lub jedna bardzo duża.

Składniki na pizzę:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka mielonego czosnku
25 dag mozzarelli
1 puszka pomidorów krojonych z bazylią i oregano
świeżo mielony pieprz
oregano

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Pomidory zmiksować blenderem z oliwą i czosnkiem. Jeśli nie uda Wam się kupić pomidorów z ziołami, można kupić zwykłe pomidory i dodać bazylię i oregano. Powstały sos rozsmarować na pizzy. Na wierzch poukładać plastry mozzarelli i posypać oregano. Piec ok. 25 minut do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!

Buziaki!
signature
Subskrybuj, żeby nie przegapić żadnego posta!
Podaj swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach!
Tagi

Co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 komentarz