Amarantusianka z truskawkami na śniadanie
O tym, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Od kilku miesięcy staram się wstawać na tyle wcześnie, aby moje śniadanie nie ograniczało się do filiżanki kawy, ale by faktycznie dawało mi energię na cały dzień. Od kiedy weszło mi to w nawyk, zaczęłam odczuwać potrzebę urozmaicania tego pierwszego posiłku, bo przecież to jak zaczynamy dzień ma duże znaczenie dla tego, jaki będzie on do samego końca. I tak powstała amarantusianka. Dziś w wersji z truskawkami, ale tak naprawdę ogranicza nas tylko fantazja – można do niej wykorzystać każde owoce jakie mamy w domu.
Ja lubię ją także w wersji ze smażonymi jabłkami z cynamonem. To taka amarantusianka, która rozgrzewa w zimne dni. To do dzieła!
Amarantusianka z truskawkami
Składniki:
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 10 dag amarantusa
- pół szklanki mleka
- pół szklanki wody
- truskawki
- 3 łyżeczki miodu
- szczypta soli
Ugotować amarantus w wodzie. Kiedy kasza zacznie gęstnieć, dodać trochę mleka i gotować do pożądanej konsystencji, w zależności od tego, czy lubisz bardziej gęstą czy mniej.
Dodać szczyptę soli i cukier waniliowy. Gotowe danie z amarantusa przełożyć do miseczek i ułożyć na wierzch truskawki. Polać miodem. Możesz podlać gorącą kaszę zimnym mlekiem. Możesz też puścić wodze fantazji i posypać swoje danie orzechami, pestkami słonecznika czy innymi smakołykami, które lubisz.
I amarantusianka gotowa!
Jeśli jeszcze nie znacie amarantusa to warto po niego sięgnąć. To jedna z najstarszych roślin uprawnych i zawiera więcej składników odżywczych niż popularna pszenica. Można go wykorzystać w wielu daniach – w owsiankach, jako składnik bezglutenowych naleśników czy klusek lub element sałatek.
Białko amarantusa ma dużo lepszy stopień przyswajania niż to z mleka czy soi. Do tego amarantus ma więcej żelaza niż szpinak i porównywalnie dużo wapnia co mleko. Do tego jest lekkostrawny! Chyba już nie muszę Was przekonywać, że taka amarantusianka to samo zdrowie?
Znacie amarantus? Używacie go w swojej kuchni?
Katarzyna
26 września, 2017Mam w szafce opakowanie amarantusa i od dawna zastanawiam się co z nim zrobić? Twoja propozycja wygląda bardzo apetycznie.
Paloma
26 września, 2017Looks so delicious, thanks for sharing!
Kisses,
http://www.theartofpaloma.com/
Patryk | Blog o żywieniu zbiorowym
26 września, 2017Apetyczne śniadanie 🙂 Bardzo lubię takie śniadania 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
Patryk
Angelika i Monika (Candy Pandas)
27 września, 2017Lubimy amarantus więc i taka jego wersja śniadaniowa przypadłaby nam do gustu 🙂
Sylwia
27 września, 2017Oj, nikt mnie nie przekona do teorii, że sniadanie jest najważniejszym posiłkiem. Odkąd pamiętam nie jem śniadań, ale gdy np będąc na wczasach zdarzy mi sie zjeść, od razu jestem ospała, bez energii i bez siły. Może to kwestia przyzwyczajenia organizmu. Najlepiej się czuję stosując IF (intermittent fasting). A amarantusa nigdy nie jadłam ale czas nadrobić:)
Agnieszka Wieczorek
27 września, 2017Idealna propozycja na śniadanie 🙂 Pysznie i zdrowo 🙂
Magda
28 września, 2017Jesienią i zimą bardzo lubię ciepłe śniadania, amarantusa nie jadłam, ale chętnie spróbuję 🙂
mojamalakuchnia
28 września, 2017wspaniałe śniadanie !
Paola
28 września, 2017Healthy and delicious!
Love, Paola.
Expressyourself
Jola (Pixel Kolor)
28 września, 2017Nie potrafię polubić amarantusa. Dla mnie ma za specyficzny smak.
Czynniki pierwsze
28 września, 2017ojacie <3 ale pysznosci! dobrze ze mam jeszcze pare woreczków truskawek w zamrażarce. Niestety to nie to co swieze, ale trzeba sobie jakoś radzć 😀
Gil Zetbase
28 września, 2017Looking so yummy!
Have a nice day!
Gil Zetbase
Marzena
28 września, 2017Wspaniałe śniadanko, uwielbiam amarantus 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂
Gina Beltrami
28 września, 2017amazing!
xoxo Gina
new post
F-Lover Fashion Blog by Gina Beltrami
Iwona Zmyslona
29 września, 2017Nigdy dotąd nie słyszałam o amarantusie, wierzę na słowo że jest smaczny i pożywny. Sądzę, że najważniejsze jest jednak to, że śniadanie nie składa się z samej kawy. Pozdrawiam.
Marionetka Mody
29 września, 2017Kojarzę, że istnieje coś takiego jak amarantus, ale nigdy go nie używałam u siebie w kuchni.
Carmy
29 września, 2017so yuuummmmmyyy
weronika
29 września, 2017Ja jeszcze nie miałam przyjemności posmakować amarantusa – wyjątkowo boję się takich wynalazków 🙂
karodos.pl
29 września, 2017Nie jadłam nigdy amarantusa. Zaciekawiłaś mnie. Z chęcią go spróbuję 🙂
Ania
30 września, 2017Bardzo smaczna propozycja na śniadanko 🙂 Chętnie bym zjadła 🙂
Ervisha
30 września, 2017Truskawki…. niestety trzeba czekać do czerwca 🙁
L.B.
30 września, 2017Nie moja bajka taki posiłek, ale pięknie wygląda. 😉
Zwykła Matka
30 września, 2017Niestety nic poza truskawkami tu do mnie nie przemawia 🙂 Nigdy nie lubiłam owsianek i dań podobnych 🙂
magda-domowy klimacik
30 września, 2017Pysznie to wygląda 🙂 Chętnie bym spróbowała taką „owsiankę” 😉
Lazurkowasztuka
30 września, 2017Ja nigdy nie jadłam amarantusa, zaciekawiłam się 🙂
Alessandra
30 września, 2017this dessert seems delicious
http://www.alessandrastyle.com
Magdalena
30 września, 2017lubię takie cuda na śniadanie 😉
Nora Gouma
30 września, 2017Wow, this looks absolutely delicious dessert, I love it, soon would love to try it soon, thank you for sharing!!!
xxx
http://www.bridesonamission.com
lekcjewkuchni.blogspot.com
30 września, 2017Bardzo lubię takie śniadanka☺
czerwonafilizanka
30 września, 2017amarantusianka to fajny sposób na śniadanie
Ewa
30 września, 2017Nie jadłam jeszcze amarantusa, ale śniadanie dobrze się zapowiada 🙂
Noel
30 września, 2017Nie miałam jeszcze styczności z amarantusem.
Mozaika Rzeczywistości
30 września, 2017Zacna propozycja, tylko teraz będzie nieco trudniej o niektóre owoce, co nie znaczy, że to niemożliwe będzie. 🙂
Dziękuję pięknie za życzenia dla Staruszka. 🙂
Pozdrawiam!
Nianio.com.pl
30 września, 2017Mam całe opakowanie więc teraz chętnie wykorzystam
Lakierowniczka
30 września, 2017Nigdy nie jadłam amarantusianki, ale jak patrzę na te truskawki to nabieram ochoty 😀
Lana_SHON
30 września, 2017That is a good recipe with strawberries. Everybody would like it.
Mary
1 października, 2017I would eat strawberries for breakfast every day if I could. I used to eat breakfast but now I find it hard to find the time, I need to make it a priority. I’ve never had amaranthus, I’m going to look for it next time I’m at the store 🙂 Have a great weekend
Alice
1 października, 2017Nie jadam słodkich potraw na śniadanie, ciekawy przepis 🙂
Werka777
1 października, 2017Nigdy jeszcze nie próbowałam amarantusa, chyba że nieświadomie. Widzę, że jednak warto się z nim zapoznać. Dziękuję za inspirację 🙂
Rena
1 października, 2017Nigdy nie jadłam amarantusa, chyba czas żeby spróbować, ale nie wiem gdzie go kupić, chyba wszędzie nie jest dostępny, muszę poszukać. Ciekawy pomysł na śniadanie. Bardzo lubię owsiankę z bananem np. :-). Pozdrawiam
http://spicetki.blog.pl/
Kinga K.
1 października, 2017Cudownie to wygląda 🙂
Kathy Leonia
1 października, 2017nie jadłam nigdy:) wolę kanapki rano;p
Justyna
1 października, 2017Nigdy nie jadłam , ale tyle dobrego o nim słyszałam 🙂
Marzena
1 października, 2017A ja właśnie mam opakowanie amarentusa i nie wiem co z nim robić 😛 Dzięki za podpowiedź 😀 Wygląda mega apetycznie
Dorota
1 października, 2017Używałam tylko amarantusa ekspandowanego. Dodawałam go do ciasteczek. Po lekturze Twojego wpisu widzę, że muszę naprawić błąd i sięgając po niego częściej:)
Paola Lauretano
1 października, 2017Happy Sunday girl!
Kisses, Paola.
Expressyourself
Dorota
1 października, 2017Mleka nie toleruję nawet wzrokiem, więc u mnie odpada, ale te truskawki kuszą bardzo 😀
Dorota K
1 października, 2017Mleka nie toleruję nawet wzrokiem, więc u mnie odpada, ale te truskawki kuszą bardzo 😀
Dorota K
1 października, 2017Kurcze, nie zauważyłam, że zaspamowałam, przepraszam 🙂
Lily Kanaya
2 października, 2017I need to try this too, thank you so much for sharing 🙂
pirelka
2 października, 2017Wygląda zachęcająco, choć ja takie dania preferuję na II śniadanie 🙂
madziakowo
2 października, 2017amarantus zawsze daje synkowi z musem owocowym:P
Emilia
2 października, 2017Znam amarantus i przyznam się, że go nie znoszę – po prostu jego zapach mnie odstrasza 🙁
Ania_S
2 października, 2017A ja akurat mam zapas amarantusa, będę musiała zrobić coś podobnego 😉
AnetaO
2 października, 2017Pyszne i zdrowe śniadanie, to lubię 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Luna
2 października, 2017Nigdy nie jadłam amarantusa.
Przepis ciekawy.
napiecyku
2 października, 2017Myślę, że takie śniadanko mogło by stać się moim ulubionym 🙂
Наталья Белогловская
2 października, 2017Looks so delisious!
Marta
2 października, 2017Wygląda pysznie 🙂
Seeker
3 października, 2017Pierwszy raz widzę tę nazwę na oczy 😀 I bardzo się cieszę, że ją poznałam. Ciekawe, czy znajdę amarantus w tutejszym polskim sklepie? Zdecydowanie spróbuję. Dziękuję!
Małgorzata G.
3 października, 2017Smacznie wygląda. Lubie takie śniadania
Tea
3 października, 2017Takie śniadanie to ja rozumiem! Aż ślinka sama leci na myśl o tych pysznościach! 🙂
Pozdrawiam 😉
Kamila
3 października, 2017Prezentuje się to wyśmienicie i z chęcią coś tak pysznego bym zjadła 🙂
Dominique
3 października, 2017This looks yummy! xx
http://www.thatnewdress.com
Vika
3 października, 2017As usual amazing post! Have a nice day)
Gina Beltrami
3 października, 2017yummy! great pictures!
xoxo Gina
new post
F-Lover Fashion Blog by Gina Beltrami
Krzysztof Skrzypiec
4 października, 2017Ciekawa propozycja na śniadanie 😉 na pewno pyszna.
Alice
5 października, 2017zjadłabym 😀
Magda
5 października, 2017Super! Ja na razie niw mogę przekonać się co do owsianek, no ale chyba warto!
Sibaritismos de Inma
5 października, 2017tiene que estar deliciosa esta receta, que rica
Rena
5 października, 2017Dziękuję za miły komentarz.
P.S Powiedz mi czy Ty posiadasz kotka ?? Może dodasz jakiś post, czy fajnie mieć kotka ?? Zastanawiam się czy nie zabrać kotka ze schroniska i nie wiem, mam Córeczkę małą i nie wiem czy to dobry pomysł.
http://spicetki.blog.pl/
Karolina Krawczyk
21 października, 2017Fajny pomysł na post – dziękuję! Postaram się coś o kotach napisać 🙂
Emilia
5 października, 2017Chyba muszę w końcu skusić się na amarantusa. Wygląda przesmacznie!
fashion blogger
6 października, 2017So delicious!!!
NEW REVIEW ON MY BLOG <<< Helena Rubinstein Make-up >>>
have an happy day
kisses
cumulonimbus93
6 października, 2017Truskawki na śniadanie mogą uczynić dzień lepszym 😀 Dzięki za podpowiedź 🙂
mrsfox
6 października, 2017uwielbiam amarantus od dziecka i jem co pewien okres do momentu aż mi się na jakiś czas znudzi
obecnie wcinam go na mleku z jagodami i cynamonem, polecam tę wersję:)
sandicious
6 października, 2017mm.. kochana, ale mi narobiłaś apetytu! jutro sobie zrobię 🙂
Mercy
7 października, 2017This looks really good, this can be a power breakfast.
http://www.busyandfab.com
angelichic
7 października, 2017Amazing post!
angelichic
7 października, 2017So delicious!
angelichic
7 października, 2017Have a nice week end!
angelichic
7 października, 2017Kisses!
Rebecca Sharp
7 października, 2017Bardzo lubię takie śniadania, do nich nie trzeba mnie zachęcać
Sharon D.
7 października, 2017I have never tried this. It looks so delicious! What a great way to start your morning. ^.^
Monika Dudzik
8 października, 2017Zdecydowanie preferuję śniadania w wersji nie na słodko, niemniej ten przepis jest bardzo kuszący;)
Bogusława Pawłowska
8 października, 2017Kiedyś w restauracji na śniadanie się pokusiłam o takie cudo. Naprawdę warto 🙂
wendee
9 października, 2017this looks yummy
The Glossychic
Vika
9 października, 2017Thanks a lot for the interesting post! Have a nice day)
Matka na Szczycie
11 października, 2017Wygląda bardzo zachęcająco 🙂
www.love-your-life.pl
11 października, 2017Ależ to musi być pyszne! <3 uwielbiam śniadania na słodko!
Jackie
12 października, 2017Looks delicious
30plus blog
12 października, 2017Z pewnością wypróbuję 🙂 Wygląda smakowicie 😉
Quinoa Raz! Celiak w podróży
16 marca, 2018Coś dla mnie 🙂
domowe-potrawy.pl
24 kwietnia, 2018Fajny pomysł na lekki posiłek:-) I te truskawki… 🙂
Kasia i jej kobiecy świat
25 kwietnia, 2018Takie śniadania to ja lubię 🙂