8 sposobów, jak dobrze przyrządzać warzywa

Choć pytanie wydaje się z pozoru banalne, tak naprawdę nie jest takie oczywiste. Warzywa są pełne smaku i składników odżywczych, ale należy je dobrze przygotować, by cieszyć się nimi w najlepszym wydaniu. Czyli, aby zachowały swój smak, kolor i wszystkie cenne wartości odżywcze. Jeśli nie lubisz warzyw lub jesz je niechętnie, twierdząc, że Ci nie smakują, to prawdopodobnie popełniasz jakiś błąd podczas ich przygotowywania.

warzywa

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie ok. 400 g warzyw i owoców dziennie. Szybki rachunek sumienia? Jak wypadasz wobec tej normy? Podobno tylko jedna osoba na dziesięć wywiązuje się z tej zalecanej dziennej porcji. Pozostałe twierdzą, że nie lubią smaku warzyw lub, że po pewnym czasie dania stają się nudne i powtarzalne. Tak naprawdę jednak możemy przygotowywać warzywa na wiele różnych sposobów, wydobywając z nich nie tylko wszystkie cenne składniki, ale również smak.

Gotowanie warzyw może nawet zwiększać ilość niektórych składników odżywczych. Poddając je więc właściwej obróbce nie tylko wydobywasz z nich wszystko co najlepsze, ale także dbasz o swoje zdrowie. Zacznijmy się od tego jak gotować warzyw w sposób tradycyjny…

1. Gotowanie

To chyba najprostsza technika przygotowywania warzyw. Zasada jest taka – jeżeli warzywo wyrasta nad ziemią, wkładamy je do wrzątku, jeśli natomiast rośnie pod ziemią, wkładamy do zimnej wody.

Do zimnej wody trafią więc: burak, ziemniak, seler, marchew, pasternak, brukiew, rzepa, bataty czy topinambur. Zawsze starajmy się, aby gotowane warzywa były podobnej wielkości, aby równo się gotowały. Zalewamy je osoloną wodą do takiej, wysokości, aby je przykryć – nie muszą pływać w wodzie, im mniej wody, tym lepiej. Garnek nakrywamy pokrywką i doprowadzamy szybko do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i wolno gotujemy je do miękkości. Możemy sprawdzić czy są już gotowe, nakłuwając je czubkiem noża lub szpikulcem. Warzywa zawsze gotujemy na wolnym ogniu, gdyż zbyt gwałtowne gotowanie może spowodować, że niektóre warzywa się rozpadną. Jeśli w trakcie gotowania woda wyparuje i odsłoni nam warzywa, zawsze dolewamy wrzątku! Gotowe warzywa odcedzamy i podajemy.

 „Zasada jest taka: jeśli warzywo wyrasta nad ziemią wkładamy je do wrzątku, jeśli zaś rośnie pod ziemią, wkładamy do zimnej wody.”

Do wrzątku wrzucamy: szparagi, bób, brokuły, kapustę, kalafior, fasolkę szparagową, jarmuż, kalarepę, por, groszek, szpinak, kukurydzę czy dynię. Do wrzątku wrzucamy znów warzywa podobnej wielkości. Kalafior i brokuły możemy podzielić na różyczki. Warzywa wrzucamy do wrzątku, a jeśli woda nie przykryje nam ich w całości, dolewamy jeszcze wrzątku.

Czas gotowania będzie zależał od wielkości warzyw:

  • w przypadku warzyw liściastych będzie to 3-5 minut
  • w przypadku jędrnych warzyw (jak brokuł, fasolka, brukselka) 8-10 minut
  • w przypadku twardych warzyw (jak marchew, pasternak czy dynia) 12-15 minut
  • w przypadku warzyw bogatych w skrobię (jak ziemniaki) 18-20 minut

2. Gotowanie na parze

A może lepiej gotować warzywa na parze? To najlepszy sposób, aby zachować smak, kolor i walory odżywcze warzyw. Trzeba jednak uważać, aby ich nie rozgotować, bo wtedy stracą i jędrność i smak. Gotować na parze możemy na dwa sposoby. Pierwszy to umieścić je w parowarze. Drugi – gotować we własnych sokach poprzez umieszczenie warzyw w folii i pieczenie ich w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez ok. 20 minut. Ten sposób idealnie sprawdzi się w przypadku młodych i delikatnych warzyw.

Gotowanie na parze w kuchence mikrofalowej to kolejna opcja szybkiego gotowania, która pozwala zachować w warzywach więcej składników odżywczych, zwłaszcza witaminy C, której ilość szybko spada w przypadku innych metod gotowania.

Ponieważ nie ma nic gorszego, niż rozgotowane warzywa, mam dla Was małą ściągawkę z czasem gotowania najpopularniejszych warzyw. Możecie ją sobie zapisać, wydrukować i powiesić na lodówkę – jeśli ułatwi Wam to pracę w kuchni.

warzywa

3. Duszenie

Najpierw podsmażamy warzywa w niewielkiej ilości oleju, a następnie dodajemy wodę, bulion lub wino, przykrywamy i dusimy do miękkości.

4. Smażenie powietrzem

Do tego potrzebować będziemy specjalnej powietrznej frytkownicy, która pozwala uzyskać pyszny, chrupiący smak smażonego jedzenia bez dodatkowego tłuszczu i kalorii.

5. Smażenie tradycyjne

Jedne z badań wykazały, że smażenie warzyw w niewielkiej ilości oleju pozwala zachować składniki odżywcze, zwłaszcza witaminę C, większym stopniu niż w przypadku gotowania czy smażenia bez oleju. Smażenie na dużym ogniu powoduje, że żywność gotowana jest szybko i traci mniej składników odżywczych (nie bez powodu w kuchni chińskiej używa się woków na dużym ogniu). Niewielka ilość oleju dodaje też warzywom smaku, którego często nam brakuje w przypadku warzyw gotowanych.

Smażenie uznaje się jednak za jedną z najgorszych metod przyrządzania warzyw jeśli chodzi o zachowanie składników odżywczych. Smażone potrawy mogą również zawierać tłuszcze nasycone, tłuszcze trans i nadmiar sodu.

warzywa

6. Blanszowanie

Jest to technika, która pozwala zmiękczyć warzywa przed dodaniem ich do sałatki lub celem poluzowania skórki, np. na pomidorach. Warzywa blanszujemy również przed zamrożeniem, ponieważ niszczy to enzymy odpowiedzialne za psucie się warzyw. Wystarczy wrzucić warzywa do rondla z wrzącą wodą, poczekać aż woda się zagotuje i gotować przez minutę. Następnie warzywa zanurzamy w lodowatej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania. Odcedzamy, a przed zamrożeniem osuszamy.

7. Pieczenie w piekarniku

Pieczenie warzyw z mgiełką oliwy w temperaturze 200 st. C nadaje warzywom słodszy smak. Będzie to świetna alternatywa dla tych osób, które nie lubią smaku warzyw gotowanych – czy to tradycyjnie, czy na parze. Dodatek oleju może pomóc także w przyswajaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

warzywa

8. Grillowanie

To kolejna metoda przyrządzania warzyw, która pozwala nam uzyskać miękki, delikatny środek i kruchą powłokę na zewnątrz. Aby uzyskać najlepsze efekty trzeba umieszczać warzywa na dobrze rozgrzanym grillu czy patelni grillowej. Warzywa układamy płasko, a następnie smarujemy olejem. Nie należy ich przekłuwać w trakcie pieczenia, bo uwolni to soki i pozbędziemy się z warzyw wszystkiego co najpyszniejsze.

Aby warzywa były dobre jest jeszcze jeden warunek – muszą być to produkty dobrej jakości. Dlatego wybieraj produkty sezonowe, najlepiej od lokalnych dostawców i świeżo zbierane. Takie produkty będą smakować nieskończenie lepiej niż importowane warzywa czy owoce. W takiej sytuacji lepiej sięgnąć po mrożonki czy warzywa w puszkach.

A Wy jak najczęściej przygotowujecie warzywa?

Buziaki!
signature
Subskrybuj, żeby nie przegapić żadnego posta!
Podaj swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach!
Tagi

Co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 komentarz
  • Tanza Erlambang
    16 marca, 2021

    useful tips….
    Thank you for sharing

    • Agnieszka Kaniuk
      27 marca, 2021

      Ja bardzo lubię surowe warzywa, a jeśli nie da się ich tak zjeść, to twyłącznie gotują na parze. Teraz na pewno skorzystam z innych metod przygotowywania warzyw, dzięki Twojemu poradnikowi. ?

    • Kalina
      16 lipca, 2021

      Teraz już nie mam wymówki, by nie jeść więcej warzyw 😉

    • Azka
      30 października, 2021

      Like your post

  • Simple Girl
    16 marca, 2021

    Good post, thanks! 🙂

  • Jardian
    16 marca, 2021

    Ciekawy post Królowa Karo. Ja najczęściej smażę na patelni lub gotuję . Pozdrawiam !

  • angiesrecipes
    17 marca, 2021

    I love those watermelon radishes! Wish my husband ate cooked veggies…

  • Radiomuzykant-ka
    17 marca, 2021

    Nie znałam tej zasady dotyczącej wrzątku i zimnej wody – zastosuję. Dziękuję 🙂

  • AnSa
    17 marca, 2021

    ..świetny post, bardzo przydatne wskazówki jak prawidłowo gotować warzywa 🙂

    – pozdrawiam serdecznie 🙂

  • Iwona
    17 marca, 2021

    Lubię warzywa 🙂

  • ellie
    17 marca, 2021

    Awesome foodie post! I love my airfryer for roasting veg!

  • Caitlin'nMegan
    17 marca, 2021

    Wonderful! Yes, we do need more vegetables in our lives to consume!

  • Ania
    17 marca, 2021

    Super post z ciekawymi informacjami, o kilku nawet nie widziałam, tak jak smarzene powietrzem o którym pierwszy raz słyszę 🙂
    Ja z reguły tobie warzywa grikowane, duszone lub na surowo.

    Super szta bloga, bardzo mi się podoba 😉

  • jotka
    17 marca, 2021

    Oprócz smażenia powietrzem wypróbowałam wszystkie sposoby, najczęściej jemy warzywa surowe lub gotowane w szybkowarze.
    Nie liczyłam nigdy ile jemy, ale prawie do każdego posiłku:-)

  • Ew
    17 marca, 2021

    Przyda mi się ta widza, bo często warzywa wychodziły albo rozgotowane, albo za twarde. 🙂

  • Iwetta Żelaznowska
    17 marca, 2021

    Świetne ciekawostki. Można się wiele ciekawego dowiedzieć 🙂

  • Magda
    17 marca, 2021

    Bardzo ciekawy post 🙂 lubię warzywa gotowane na parze lub pieczone, smażenie powietrzem brzmi interesująco, chyba nigdy nie jadłam warzyw przygotowanych w ten sposób 🙂

  • Brian Frum
    17 marca, 2021

    We eat all types of vegetables here and we do like roasted vegetables!

  • Brian Frum
    17 marca, 2021

    We eat all types of vegetables here and we do like roasted vegetables.

  • Monika Olga
    18 marca, 2021

    My spożywamy warzywa w każdej postaci, choć zimą nie w takich dawkach, jak powinniśmy. Nadrabiamy w pozostałe pory roku 🙂

  • Rashmi
    18 marca, 2021

    Amazing tips 🙂
    Beauty and Fashion/Rampdiary/Glamansion

  • Aisab
    18 marca, 2021

    Nie znałam tych zasad przyrządzania warzyw;
    muszę sobie gdzieś zapisać, bo nie zapamiętam;
    dziękuję i pozdrawiam 🙂

  • Jestem Magdalena
    18 marca, 2021

    Uwielbiam warzywa, w szczególności na surowo w sezonie 😉

  • Serpentyna
    18 marca, 2021

    W zaleznosci jaki rodzaj posilku przyrzadzam, podobnie traktuje warzywa czyli u mnie w domu jemy gotowane, grillowane i przyrzadzone w parowniku. Wiazalo sie to z nauczeniem sie ktore jak dlugo ale doszlam do wprawy. Lubie warzywa w kazdym wykonaniu.

  • Agnieszka
    18 marca, 2021

    Najbardziej lubię warzywa gotowane na parze. Nie są wtedy rozgotowane, a lekko chrupkie. I takie uwielbiam! Lecz przyznaję, nie zawsze lubiłam warzywa, to chyba przyszło z wiekiem i większą świadomością tego co jem ja i moja rodzina:)
    Pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂

  • Life by Kadia
    18 marca, 2021

    Przydatny post 😉 Ja zazwyczaj gotuję tradycyjnie lub na parze 🙂 Czasami zdarzy się blanszować 🙂

  • Magdalena Zlatner
    18 marca, 2021

    Bardzo fajny artykuł. Szczególnie dla osób, które niepewnie czują się w roli kucharza. Ja chyba urodziłam się ze specjalnymi zdolnościami do gotowania, bo mimo iż nigdy nikt mnie nie uczył, a nawet o tym nie czytałam – odkąd zaczęłam samodzielnie przyrządzać potrawy, wiedziałam jak podawać warzywa. Oczywiście nie każdy ma takie wyczucie. Podstawy są najważniejsze 🙂
    Uwielbiam robić warzywa gotowane na parze, a jeść te pierwsze i – grillowane oraz duszone.

  • Pola
    18 marca, 2021

    Rewelacyjny, edukacyjny post Karo! Każdemu przydadzą się te informacje, a szczególnie młodym Paniom domu 🙂
    Pozdrawiam cieplutko 🙂

  • Kinga
    18 marca, 2021

    Ja najczęściej gotuję na parze, duszę lub przygotowuje w airfryerze, czasem też piekę:)

  • Urocznica
    19 marca, 2021

    Wiele przydatnych wskazówek. 🙂

  • Anqelique
    19 marca, 2021

    Najbardziej lubię grillowane lub pieczone 😉

  • selvaggia Capizzi
    19 marca, 2021

    I have to try the steam cooking, it is much better than frying which is what we are currently doing
    Don’t Call Me Fashion Blogger
    Facebook
    Bloglovin’

  • Kasia Dudziak
    19 marca, 2021

    Kochana Karo wspanialy wpis. Wezme sobie te zasady do serca. Pospisuje sobie te rzeczy i zapamietam 🙂 Ale sie tu zmienilo u Ciebie, czy mi sie zdaje? Bardzo fajnie. Warzywa uwielbiam, nie wyobrazam sobie obiadu bez warzyw choc moje panny poza najmlodsza grymasza. Pozdrawiam najserdeczniej

  • Ananka
    19 marca, 2021

    Good tips. I love veg so much 😀

  • Yolathe
    20 marca, 2021

    No prosze, wydaje się człowiekowi , że wie wystarczająco , a tu okazuje się , że dobrze jest poczytać innych bo zawsze czegoś można się jeszcze dowiedzieć … dzięki 🙂

  • Radi
    20 marca, 2021

    Yumm really love grilled vegetables for a special dinner or event.

    http://www.fashionradi.com

  • Tanza Erlambang
    20 marca, 2021

    I thought you have new post…

    happy weekend

  • L
    20 marca, 2021

    Przydatne wskazówki. Dzięki. Ja to najczęściej jem ziemniaki, kalafiora, brokuły i marchew. Gotowane.

  • GlamourZONE
    21 marca, 2021

    Great tips, my best is brunching. Thanks for sharing

  • domowe-potrawy.pl
    21 marca, 2021

    Ja najczęściej gotuję warzywa albo smażę. Staram się też jeść niektóre na surówo.

  • DEZZY
    21 marca, 2021

    I adore veggies!

  • Venus
    21 marca, 2021

    Opisałaś wszystkie możliwe sposoby 🙂 Super , że jest tyle sposób . Każdy ma swoje wady i zalety

  • Christine
    21 marca, 2021

    Your comment*thanks for sharing

  • Citu
    22 marca, 2021

    Gracias ´por la recomendación, amo las verduras. Gue una entrada muy completa. Te mando un beso

  • Rocío
    22 marca, 2021

    Delicious!

  • Vademecum Mamy
    22 marca, 2021

    Ten wpis przyda się każdemu kto gości w kuchni nie tylko od święta 🙂

  • oko
    23 marca, 2021

    mniam. uwielbiam zjeść dobrze. a dobrze, nieodmiennie oznacza w domu. bo w knajpie, słowo „dobrze” chętnie zmieniane jest na „szybko”, „niezwykle”, „ekskluzywnie” – a przecież jeść trzeba każdego dnia, a nie od święta! w knajpie zjeść możne – inaczej. niekoniecznie lepiej. Przepisy na domowe rarytasy nie mogą zaburzyć pracy żołądka, który nie zna wolnych sobót i nie miewa urlopów.
    mam to szczęście, że jestem konsumentem, a nie producentem.
    PS – mój Producent jest zachwycony moim apetytem. Niewiele jest większych przyjemności na świecie.

  • czerwonafilizanka
    26 marca, 2021

    oj tak jak ktoś mówi że czegoś nie lubi to prwdopodonie nie jadł dobrze zrobionego. sama miałam podobnie.

  • Joanna
    27 marca, 2021

    U mnie najczęściej goszczą warzywa na parze. Uwielbiamy 🙂

  • Martyna
    28 marca, 2021

    Świetny wpis, najbardziej lubię grillowane warzywa;)

  • Elar
    28 marca, 2021

    Ciekawe pomysły. Osobiście uwielbiam warzywa gotowane a później dopieczone w piekarniku w cieście drożdżowym.

  • Paola Lauretano
    29 marca, 2021

    Very interesting, I like to eat vegetables!
    Kisses, Paola.

    Expressyourself

    My Instagram

  • Magdalena Maciejowska
    29 marca, 2021

    Bardzo przydatny post 🙂
    „Zapraszam także do siebie na nowy post – KLIK

  • Patrycja Reszko
    29 marca, 2021

    Bez warzyw nie wyobrażam sobie obiadu, często też robię sałatki 🙂 Pozdrawiam wiosennie.

  • S
    29 marca, 2021

    Very useful and healthy tips!
    XO
    S
    https://s-fashion-avenue.blogspot.com

  • Kathy Leonia
    29 marca, 2021

    bardzo przydatny post:D kocham warzywa mogę jeść je codziennie z samymi ziemniakami:D

  • Iwona
    30 marca, 2021

    Najczęściej gotuję warzywa na parze lub jem surowe 🙂

  • Marzena Szkodzińska
    30 marca, 2021

    Uwielbiam warzywa pod każdą postacią. Pozdrawiam kochana 🙂

  • Gina Beltrami
    31 marca, 2021

    Very interesting post!
    xoxo , Gina

    new post
    Gina Beltrami

  • Chocolade
    1 kwietnia, 2021

    Nie słyszałam nigdy o tej zasadzie, że warzywa, które rosną pod ziemią, należy wrzucać do zimnej wody 🙂 Człowiek uczy się przez całe życie 😉

  • emily tang
    2 kwietnia, 2021

    thanks for your tips of cooking the vegetables

  • DEZZY
    5 kwietnia, 2021

    I usually steam them or boil them quickly. And never longer than 20 minutes.

  • tomthebackroadstraveller
    5 kwietnia, 2021

    …vegetables are a rainbow of goodness.

  • Karo
    11 maja, 2021

    Świetny post, ja osobiście bardzo lubię warzywa ( nie wszystkie, ale sporą ich część )- chętnie też jem zupy kremy 🙂

  • tomthebackroadstraveller
    13 maja, 2021

    Your comment*…we had steamed broccoli for dinner this evening, it’a favorite.

  • Christine
    29 maja, 2021

    Your comment*Good post!

  • Sady Sana
    8 czerwca, 2021

    Tyle sposobów na smaczne przyrządzanie, a przyznaję się, że ja też warzyw jem za mało. Najlepiej smakują grilowane mmm. Ale np marchewkę to ja uwielbiam surową 😀

  • Pichceniomania
    8 czerwca, 2021

    Ciekawe kompendium wiedzy, tylko te czasy gotowania takie… ryzykowne 🙂 bo to zależy od wielu czynników jednak. Ale dla kulinarnych laików fajna ściąga. Pozdrawiam

  • christine
    15 sierpnia, 2021

    Yummy

  • Jenny Pink
    16 sierpnia, 2021

    I love grilled or baked veg! I also like making stews out of them!

  • Mama z różową torebką
    18 sierpnia, 2021

    Fajna, prosta zasada, jakoś nigdy o niej nie pomyślałam. Czasami trzeba przeczytać. Sposoby niby znam wszystkie, ale jeszcze nie wszystkie sprawdzałam. Czas to zmienić.

  • Marzena T (Mania)
    23 sierpnia, 2021

    Bardzo fajny i wartościowy wpis, zmotywowałaś mnie do tego by przyrządzać więcej warzyw 😀

  • Barbara Elżbieta Łoś
    11 września, 2021

    Ja gotuję na parze, od kiedy mam garnek temu służący.

  • bread&salt
    30 września, 2021

    Very useful post! Generally we use the simple way for the vegetables / herbs (cooking process/boil them)! Tips about it you shared are so useful. Thanks.

  • Attempting Adulthood
    13 października, 2021

    Definitley going to try these! Thanks!

  • tomthebackroadstraveller
    30 października, 2021

    Your comment*…good advice.

  • Kasia
    21 listopada, 2021

    Bardzo cenny wpis. Dziękuję

  • Patryk
    4 grudnia, 2021

    O jedzeniu warzyw ciągle ludzie zapominają, jeżeli chodzi o ilość. Zgodnie z obecnymi zaleceniami żywieniowymi oraz zgodnie z dziennymi racjami pokarmowymi (zalecenia spożycia 12 grup produktów spożywczych w zalecanych ilościach dla poszczególnych grup konsumentów), warzyw powinniśmy ogółem spożywać dziennie 400-500 g. Szczegółowo opisują gramaturę zalecanego spożycia warzyw z podziałem na warzywa bogate w wit. C, B-karoten, warzywa strączkowe, ziemniaki i pozostała grupa warzyw.
    To jest fajne właśnie w kulinari, że warzyw można przyrządzić na tyle różnych sposób,
    Największym błędem jest wylewanie wody, w której wcześniej gotowaliśmy warzywa. Tam znajduje się wiele witamin i składników mineralnych, które przechodzą z warzyw podczas obróbki cieplnej, dlatego też warto z tego przyrządzić np. zupę na bazie takiego wywaru. Kiedyś właśnie pisałem to na moim dawnym blogu na temat obróbki cieplej.

    Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia,
    Patryk

  • Myśli Potarganej
    11 czerwca, 2022

    Kurczę! Super wpis! Nie wiedziałam o zasadzie gotowania warzyw: nad ziemią, pod ziemią! Ale ma sens! Dzięki

  • Lamotek.pl
    20 kwietnia, 2023

    Świetne wskazówki. Chętnie wykorzystam! 🙂

  • Asia czytasia
    26 kwietnia, 2023

    Ja bardzo lubię gotować na parze

  • Greenelka
    10 maja, 2023

    Serdecznie witam po dłuuugiej nieobecnosci:)
    I od razu wielkie dziękuję za tak obszerne ogarnięcie tematu.Wazne dla mnie, jako, że warzywa i owoce są podstawą mojej diety.
    Dzięki jeszcze raz !

  • Lamotek.pl
    10 maja, 2023

    najzdrowsze oczywiście na parze lub surowe, ale ja uwielbiam grillowane! 🙂

  • ania
    14 lipca, 2023

    mniam

  • Lili93
    21 lipca, 2023

    Spora porcja przydatnych informacji ?
    Jeśli chodzi o przyrządzanie warzyw- najczęściej je gotuje ?
    Pozdrawiam

  • Nazwachristine
    9 sierpnia, 2023

    Twój komentarz*very good

  • veronica lee
    14 kwietnia, 2024

    Thank you for such an informative post! I’ve always loved vegetables but didn’t realize there were so many different ways to prepare them. I’ll definitely be trying out some new techniques, especially steaming and baking in the oven. Can’t wait to elevate my vegetable game! ????????????

  • Asia czytasia
    2 maja, 2024

    Często gotuję na parze

  • Karolina Krawczyk
    1 maja, 2021

    Taki trochę spamerski ten komentarz…