Jedz imbir codziennie przez miesiąc!

Zazwyczaj sięgamy po niego zimą i dodajemy do herbaty, ale dziś chciałam Was przekonać, że warto sięgać po imbir codziennie niezależnie od pory roku. Chroni on nas nie tylko przed przeziębieniem. Dziś mam dla Was wyzwanie żywieniowe polegające na spożywaniu imbiru codziennie przez miesiąc. Z pewnością dostrzeżecie tego zalety.

Przez tysiące lat, na całym świecie, imbir był wykorzystany ze względu na swoje cenne właściwości lecznicze. Pomagał w problemach trawiennych, nudnościach i niwelowaniu bólu. Każda część tej rośliny jest użyteczna, ale najcenniejszą częścią jest korzeń. Może być spożywany świeży, sproszkowany, jako suszona przyprawa, w postaci soku lub oleju. Nie ma wątpliwości, że imbir jest integralną częścią zdrowej, codziennej diety.

Choć imbir kojarzy nam się przede wszystkim z rozgrzewającym działaniem, chroniącym przed przeziębieniami i grypą, ma także działanie wspomagające trawienie i zmniejszające nudności. Jego charakterystyczny zapach i smak pochodzi od zawartych w nim olejków z gingerolem na czele. To właśnie ten krewny kapsaicyny i piperyny jest odpowiedzialny za większość prozdrowotnych właściwości imbiru. To właśnie dzięki niemu imbir świetnie sobie radzi ze zwalczaniem bakterii E. coli, Shigella oraz wirusem RSV. W imbirze znajdziemy też shoagol. To substancja o działaniu przeciwbólowym, która pomaga również w walce z rakiem i chorobami serca. W korzeniu imbiru znajdują się także witaminy C, B1, B2, E, A, K oraz kwas foliowy, wapń, fosfor, żelazo i potas.

imbir codziennie

Spożywanie imbiru przez miesiąc oprócz ochrony przed przeziębieniami, poprawia trawienie, pomaga na bóle mięśni i stawów, obniża cukier i łagodzi stany zapalne. Ale jak z naturalnymi specyfikami bywa, warto zachować ostrożność! Choć większość ludzi może spożywać imbir codziennie, należy to robić w rozsądnych ilościach, aby nie zadziałał drażniąco. Dozwolona dzienna dawka imbiru to 3-4 g (bez względu na formę). 1 g imbiru to mniej więcej 1/2 łyżeczki imbiru w proszku lub łyżeczka surowego startego imbiru. Warto pamiętać, że szczególnie ostrożne jeśli chodzi o ilość spożywanego imbiru powinny być kobiety w ciąży (tutaj maksymalna zalecana dawka to 1g dziennie) oraz dzieci do 2. roku życia, którym nie zaleca się podawania imbiru. Codzienne spożywanie imbiru nie będzie też korzystne dla osób cierpiących na refluks oraz wrzody żołądka lub dwunastnicy. Nie jest on wskazany także dla osób przyjmujących leki rozrzedzające krew, obniżające ciśnienie krwi, beta-blokery oraz insulinę.

Regularne spożywanie imbiru pomaga zwalczyć zgagę oraz doraźnie zlikwidować jej objawy. Jeśli włączysz imbir do swojej regularnej diety, możesz pozbyć się dolegliwości raz na zawsze. Warto w takim przypadku stosować imbir jako składnik różnych potraw i pić herbatę z imbirem.

Gingerol zawarty w imbirze dba także o zdrowie jamy ustnej. Do jego najważniejszych właściwości należy powstrzymywanie rozwoju drobnoustrojów odpowiedzialnych za choroby przyzębia. Ma również silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające – może pomóc w zmniejszeniu stresu oksydacyjnego i zminimalizowaniu uszkodzeń wolnych rodników w organizmie. Stres oksydacyjny i przewlekły stan zapalny to dwa czynniki, które mogą przyspieszyć proces starzenia się i stają się główną siłą napędową choroby Alzheimera i innych zaburzeń funkcji poznawczych związanych z wiekiem. Niektóre badania sugerują, że przeciwutleniacze i czynne związki biologiczne zawarte w imbirze mogą hamować reakcje zapalne, które zachodzą w mózgu. Istnieją dowody na to, że spożywając imbir codziennie możemy poprawić funkcjonowanie mózgu. W badaniu z 2012 r. wykazano, że dzienne podawanie ekstraktu z imbiru, poprawia czas reakcji i pamięć badanych. Wciąż trwają badania nad wykorzystaniem imbiru w zapobieganiu chorobie Alzheimera.

imbir codziennie

Imbir doskonale sprawdzi się w diecie osób cierpiących na zapalenie stawów. Zmniejsza ból i dyskomfort oraz poprawia ogólną funkcjonalność u osób ze zwyrodnieniową chorobą stawów oraz reumatoidalnym zapaleniem stawów. Wystarczy niewielka porcja, aby uzyskać efekt terapeutyczny. Szczególnie polecany jest także osobom z zapaleniem stawu kolanowego. Z badań przeprowadzonych na grupie ok. 250 osób cierpiących na bóle zwyrodnieniowe kolana wynika, że ludzie, którzy przyjmowali ekstrakt z imbiru odczuwali znacznie mniejszy ból i nie potrzebowali takiej ilości środków przeciwbólowych jak wcześniej. Gotowany lub surowy imbir jedzony codziennie szybciej leczy również zakwasy i bóle mięśni. Badania naukowe przeprowadzone przez naukowców z University of Georgia wykazały, że spożywanie imbiru na co dzień może zmniejszyć bóle mięśni nawet o 25%.

Imbir pomaga także na mdłości w ciąży (tutaj należy pamiętać o bezpiecznej dawce) oraz te wywołane chorobą lokomocyjną. Pomoże też na wymioty i mdłości wywołane chemioterapią. To właśnie z powodu tych właściwości wyciąg z jego korzenia jest składnikiem niektórych leków i suplementów na chorobę lokomocyjną. Imbir pomaga także rozbić i usunąć nagromadzone gazy, dzięki czemu zmniejsza wzdęcia i dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Picie herbaty z imbirem lub spożywanie świeżego imbiru jest powszechnym i bezpiecznym domowym sposobem na nudności.

Struktury fenolowe znajdujące się w imbirze, pobudzają proces trawienia i zwiększają wydzielanie śliny i żółci, co pozwala wchłanianym przez nas pokarmom i płynom, poruszać się w przewodzie pokarmowym bardziej płynnie. Wzmacniają także absorpcję substancji odżywczych, zmniejszając stan zapalny i podrażnienie przewodu pokarmowego. Wykazano, że spożywany codziennie imbir przyspiesza opróżnianie żołądka, przez co znacząco łagodzi objawy u osób z czynnościową dyspepsją (niestrawnością). Dodatkowo imbir zapobiega zaparciom, niestrawnościom, wzdęciom i skurczom poprzez zwiększenie motoryki żołądka. Tak naprawdę wystarczy 1,2 g imbiru przed posiłkiem, aby zmniejszyć niestrawność nawet o 50%. Jego wpływ na procesy trawienne sprawia, że wspomaga on również odchudzanie.

Choć niektóre źródła podają, że imbir może pomóc organizmowi lepiej wykorzystywać insulinę, konieczne są dalsze badania, aby potwierdzić, czy rzeczywiście może pomóc w poprawie poziomu glukozy. To stosunkowo nowe odkrycie, więc badania przeprowadzane były na małej próbie ochotników. Podczas badania wykazano, że spożywanie 2 g sproszkowanego imbiru dziennie obniża marker długoterminowego poziomu cukru we krwi, czyli tzw. hemoglobiny A1C (HbA1c). Zmniejszyła się ona u badanych o 10 % w okresie 12 tygodni.

Codzienne jedzenie imbiru może pomóc zmniejszyć poziom złego cholesterolu w organizmie. W badaniu stwierdzono, że przyjmowanie 5 gramów imbiru dziennie przez prawie 5 miesięcy powodowało obniżenie cholesterolu LDL średnio o 30 punktów. Odkryto również dobroczynny wpływ imbiru na poziom trójglicerydów.

Łagodzenie bólu to jedna z największych zalety imbiru. Włączenie go do swojej diety pomaga łagodzić ból odczuwany przez kobiety podczas miesiączki. Badanie porównawcze działania imbiru ze środkami przeciwbólowymi, wykazało, że cechują się równą skutecznością. Osoby biorące udział w eksperymencie przyjmowały proszek z imbiru, placebo lub NLPZ (niesteroidowe leki przeciwzapalne). Wyniki były zaskakujące, okazało się, że imbir jest skuteczniejszy niż placebo i równie skuteczny, jak leki, takie jak kwas mefenamowy i acetaminofen, kofeina lub ibuprofen. Imbir wydaje się więc bardzo skuteczny w walce z bólem menstruacyjnym, gdy jest przyjmowany na początku menstruacji. Wystarczy woda z imbirem, by poczuć ulgę. Dzięki działaniu moczopędnemu imbir może także pomóc w zmniejszaniu obrzęków i usuwaniu nadmiaru wody z organizmu.

Przeprowadzono kilka badań sprawdzających skuteczność zastosowania imbiru w terapii nowotworowej. Właściwości przeciwnowotworowe przypisuje się gingerolowi, który w dużych ilościach występuje w surowym imbirze. Substancja ta działa ochronnie na organizm i może wpływać też na niszczenie komórek rakowych. Dotyczy to przede wszystkim nowotworów przewodu pokarmowego, głównie raka trzustki i wątroby. Potrzeba jednak dalszych badań, obecnie nie można jeszcze uznać działania imbiru za terapeutyczne. Z pewnością jednak warto wzbogacić o niego dietę, w przypadku schorzeń onkologicznych lub w profilaktyce zachorowania na raka. Badania in vitro sugerują, że zawarte w imbirze składniki aktywne mogą spowalniać też rozwój niektórych nowotworów: raka jajnika, piersi, skóry, jelita grubego, żołądka i prostaty. Potrzebne są jednak dalsze badania nad wpływem imbiru na komórki rakowe. Do tej pory w jednym z badań stwierdzono, że 2 g ekstraktu imbirowego dziennie zmniejsza pro zapalne cząsteczki sygnałowe w okrężnicy.

Jak działa imbir na organizm?

Po godzinie rozgrzewa, działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, wspomaga trawienie i zmniejsza mdłości. Po dwóch godzinach od spożycia działa moczopędnie, łagodzi ból menstruacyjny i ból głowy oraz poprawia koncentrację. W dłużej perspektywie może obniżać poziom cholesterolu, cukru we krwi oraz działać antyoksydacyjnie, co może np. zapobiegać chorobie Alzheimera.

Jak spożywać imbir?

Można dodawać go do potraw lub pić w formie napojów. Wystarczy zalać wrzątkiem 1/2 łyżeczki starego na drobnej tarce imbiru, zaparzać przez 10 minut, następnie przecedzić i ewentualnie dodać miód i cytrynę do smaku. Taką miksturę można pić na ciepło lub na zimno. Jeśli chcecie pić wodę imbirową codziennie, możecie przygotować większą ilość naparu i przechowywać go w lodówce.

Imbir jadany w niedużej dawce nie ma skutków ubocznych. U osób wrażliwych może jednak spowodować podrażnienie języka i błon śluzowych jamy ustnej, a także przełyku i żołądka. Przedawkowanie imbiru może spowodować bóle brzucha, biegunkę, wzdęcia, zgagę, odwodnienie oraz pieczenie w ustach.

A u Was jak? Spożywacie imbir codziennie? Lubicie jego smak?

Buziaki!
signature
Subskrybuj, żeby nie przegapić żadnego posta!
Podaj swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach!
Tagi

Co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • EwaS
    16 grudnia, 2023

    Ja niestety nie przepadam za imbirem.
    Pozdrawiam

    • MaB
      17 grudnia, 2023

      Nie przepadam za imbirem, ale chyba mnie przekonałaś. 😉 Starty i dodany do wody, wydaje się być zjadliwy. Pozdrawiam i życzę udanego przedświątecznego tygodnia. 😉

  • Kasia Dudziak
    16 grudnia, 2023

    Cześć Kochana 🙂 od dziś będę go spożywać codziennie. Nie miałam pojęcia, że ma on aż tyle zalet. Moje starsze córki również go lubią. Najlepszy jest w herbacie. Nie ma nic cenniejszego niż dobra odporność organizmu.

    Wszystkiego najlepszego Karo, dużo zdrowia i uśmiechu. Kasia Dudziak,

  • angiesrecipes
    17 grudnia, 2023

    Ginger is GREAT! I love them.

  • jotka
    17 grudnia, 2023

    Pijemy herbatki z imbirem, dodaje go tez do potraw i zupy dyniowej, zjadamy do sushi, ale najczęściej używamy sproszkowany.

  • Serpentyna
    17 grudnia, 2023

    Nie znalam tylu zalet imbiru. Nigdy tez do niczego nie uzywam ale moze sprobuje zachecona przez Ciebie?

  • Agnieszka Kaniuk
    17 grudnia, 2023

    Ja piję herbatę z imbirem.

  • Dodam, ze warto też uprawiać go u siebie w ogrodzie lub w donicy na balkonie 🙂

  • JoAnna
    17 grudnia, 2023

    Ehhh, mam z nim problem – zapominam i puszcza mi wciąz nowe pędy… Ale może spróbuję, ostatecznie te oskrzela trochę dały mi w kość i nie chcę być znowu chora.

  • Pola
    17 grudnia, 2023

    Uwielbiamy imbir i pijemy w domu tylko herbaty imbirowe z dodatkami. Kupowanie herbat już jest u nas historią, Pozdrawiam…

  • Romy
    17 grudnia, 2023

    Mega gesund und vor allem lecker. LG Romy

  • Radiomuzykant-ka
    17 grudnia, 2023

    Czytałam, czytałam, czytałam, a potem wjechały zakazy no i dooopa. :/ Nie mogę.

  • Sikorkowe Pasje
    17 grudnia, 2023

    Herbata z imbirem – pychotka 🙂

  • Brian's Home Blog
    17 grudnia, 2023

    That was very interesting. We don’t have enough ginger in our diets, or so it would seem. We’ll have to look into addting more on a regular basis.

  • Greg
    18 grudnia, 2023

    I didn’t realize ginger had so many beneficial effects! I do like ginger and need to look into taking it more often.

  • Citu
    18 grudnia, 2023

    El jengibre es genial pero algunas personas nos sube la presión. Te mando un beso.

  • Shauna
    18 grudnia, 2023

    Yum! This sounds amazing!

    Shauna

    http://www.lipglossandlace.net

  • Książkowy Las Anki
    18 grudnia, 2023

    Mnie do spożywania imbiru nie trzeba namawiać. Spożywam z przerwami przez cały rok. Rzeczywiście cudownie działa na nudności, zgagę. Poza tym uwielbiam ten ostrawy smak, a kurczak z ryżem i startym imbirem jest po prostu pyszny!

  • Ania
    18 grudnia, 2023

    To fascynujące wyzwanie żywieniowe! Imbir to prawdziwa skarbnica korzyści zdrowotnych. Spożywanie go codziennie przez miesiąc to doskonały pomysł.. Ważne jest jednak zachowanie umiaru i uwzględnienie ewentualnych przeciwwskazań, zwłaszcza u kobiet w ciąży czy dzieci. Czy zauważyłaś już jakiekolwiek korzyści podczas tego wyzwania? My używamy go każdego dnia przez cały rok…

  • Beites
    18 grudnia, 2023

    Intensywny smak*,~`)))))
    Dobry początek tygodnia
    dobre zdrowie
    i piękny dzień w harmonii. Beijinhos *,*))))

  • Kuchcik gotuje
    18 grudnia, 2023

    Jedna z moich ulubionych przypraw i zawsze mam ją w kuchni. Może nie zawsze mam świeży imbir, ale tego w proszku nigdy nie brakuje ? Regularnie robię ze świeżego imbiru z miodem i cytryną syrop. Często gości u mnie również curry, w którym imbir jest zawsze.

  • Name porventura escrevo
    18 grudnia, 2023

    Excelent sugestion about food

  • Karolina90dg
    18 grudnia, 2023

    Profilaktycznie dodaję imbir do herbaty. Ma wtedy specyficzny, ale dobry smak. Pozdrawiam

  • Urocznica
    18 grudnia, 2023

    Dodaję imbir czasami do herbaty i niektórych potraw. 🙂

  • Jola
    18 grudnia, 2023

    Lubię imbir, w szczególności herbatę. A jeszcze z dodatkiem kurkumy, idealny zestaw na zimę.

  • Łukasz
    18 grudnia, 2023

    Imbir hmm… nigdy nie próbowałem 🙁

  • Ananka
    18 grudnia, 2023

    I love ginger and take it everyday 😀

  • domowe-potrawy.pl
    18 grudnia, 2023

    Uwielbiam imbir. W okresie jesienno-zimowym wraz z kilkoma goździkami dodaję go prawie codziennie do herbaty czarnej. Świetnie też kompnonuje się jajecznicą, w towarzystwie czosnku, kurkumy, kminu rzymskiego i pieprzu – polecam taką indyjską wersję jajecznicy.

  • sobiepop.blogspot.com
    19 grudnia, 2023

    Bardzo ciekawy post. Nie widziałam o kilku właściwościach imbiru.
    Ale nie dam się namówić na jego jedzenie – ma bardzo specyficzny smak, który mi nie podchodzi 🙂

  • Monika
    19 grudnia, 2023

    Imbir jest wyjątkowo zdrowy, chociaż niestety muszę po niego sięgać rzadziej. Podobnie jak czosnek podrażnia mi żołądek.

  • Lutana
    19 grudnia, 2023

    Codziennie dodaję plasterek imbiru do zwykłej, czarnej herbaty i do tego plasterek cytryny. Odkąd zaczęłam tak robić, nie mogę przestać. Pozdrawiam 🙂

  • tomthebackroadstraveller
    19 grudnia, 2023

    …this is something that I’ve rarely had!

  • anka
    20 grudnia, 2023

    Imbir z kurkumą dodaję do kawy na zmianę z cynamonem i goździkami, zasmakowała mi taka mieszanka. Podałaś mnóstwo ciekawych informacji, warto wziąć je sobie do serca i wprowadzić imbir świadomie na stałe do diety, choćby z ciekawości, dla sprawdzenia rezultatu jaki wywiera na organizm.
    Pozdrawiam świątecznie życząc cudownych chwil w gronie najbliższych ?⭐

  • Aisab
    20 grudnia, 2023

    Bardzo dobra rada; dla mnie nawet wskazana,
    ale nie praktykuję; chyba z lenistwa;
    idą święta czas na życzenia;
    zdrowych i radosnych ŚWIĄT życzę;

  • Fá menor
    22 grudnia, 2023

    Grata pelo conselho.

    Deixo os meus votos de feliz e santo Natal e um bom Novo Ano sobretudo com saúde e paz, no Amor de Jesus, Deus-connosco.
    Beijinhos

  • Veronica Lee
    24 grudnia, 2023

    I love ginger!
    I didn’t realize it had so many beneficial effects! Thank you!

  • ellie
    24 grudnia, 2023

    My Boss is a firm believer in ginger! She drinks a lot of ginger tea during the winter. Happy Holidays!

  • Caitlin&Megan
    24 grudnia, 2023

    I will definite try ginger more. Thanks for the post.

  • Ivy's Closet
    24 grudnia, 2023

    Thanks so much for the ginger info. I do keep some on hand..especially for colds.

  • Christine
    25 grudnia, 2023

    Very good. Merry Christmas!

  • Melody Jacob
    25 grudnia, 2023

    What an intriguing nutritional challenge! I’m up for incorporating ginger daily after learning about its impressive health benefits. From digestive aid to immune support, ginger’s versatility is truly remarkable. Excited to experience the positive changes over the next month!

    Visit https://www.melodyjacob.com/ for more health and wellness insights. Happy Christmas!

  • Uwielbiam bardzo imbir w proszku, którego dodaję do herbaty. ?
    Pozdrawiam Cię cieplutko i z serdecznością ??

  • Tomasz
    27 grudnia, 2023

    Jak nic idealnie pasuje na wszystkie moje dolegliwości, ale nie lubię tego smaku i zapachu ? Więc nie używam…

  • Magdalena
    29 grudnia, 2023

    Jem regularnie na zmianę z kurkuminą. Jednak wiadomo, że w przypadku tych przypraw należy zachować co kilka tygodni przerwy w spożywaniu.

  • Christine
    30 grudnia, 2023

    I often cook with ginger

  • Ismena
    31 grudnia, 2023

    Dziękuję za wizytę na moich stronkach. Jakie ścieżki przyprowadziły Cię do mnie?
    Miałam tylko zerknąć na Twoje strony, ale chyba zostanę na dłużej i postaram się zaglądać tutaj częściej.
    Będzie mi miło, jak również kiedyś zajrzysz do mnie.
    Nie mogę zaoferować Ci herbatki i czegoś słodkiego, ale zawsze znajdziesz ciepłe słowo.

  • Magda
    1 stycznia, 2024

    Lubię imbir, zarówno jako dodatek do wody lub herbaty, ale też w różnych daniach, np. z dyni 🙂

  • Kinga
    2 stycznia, 2024

    Nie przepadam za nim, ale muszę się do niego przekonać. Ma tyle dobrych właściwości…

    • Martyna
      9 stycznia, 2024

      Ten post zachęcił mnie do spożywania imbiru, bo mało mam z nim styczności.

  • Dina Hoppe
    4 stycznia, 2024

    O jak ja lubię tą roślinę, i ileż ona ma wspaniałych właściwości! Ja to nawet czasem jej ją aż za dużo! Najczesciej to piję napar z imbiru pokrojonego w malutkie kawałki ale czasem też dodaję sproszkowany do potraw lub koktajli owocowo, warzywno orzeczowych.

  • Ana Freire
    23 stycznia, 2024

    Adorei a publicação super completa, sobre as propriedades do gengibre, desconhecendo a grande maioria das mesmas! Acho que começarei a usar gengibre a partir de agora…vou começar a experimentar em chá, para começar!
    Beijinhos
    Ana