Borówka amerykańska – deser dla Twoich oczu
Wakacje to szczyt sezonu na wiele owoców. To także czas, gdy na naszych stołach pojawia się borówka amerykańska zwana przez niektórych błękitnym skarbem. Nie bez przyczyny, bo te owoce są nie tylko smaczne, ale działają uspokajająco, przeciwbólowo i regenerują wzrok. Są świetne do jedzenia na surowo, ale sprawdzą się także w deserach i ciastach.
Dziś serwuję więc banalnie prosty deser, bo galaretka z owocami to coś co junior uwielbia, a nie wymaga ona zbyt wiele pracy. Do tego w upalny dzień taka galaretka smakuje świetnie. Borówki łączę zawsze z galaretką cytrynową, bo moim zdaniem to bardzo fajne połączenie smaków. Galaretka z owocami to deser dość dietetyczny, ale jeśli chcemy pozwolić sobie na chwilę rozpusty, możemy dołożyć do niego bitą śmietanę. Przepisu na te smakowitości podawać Wam nie będę, bo każdy pewnie wie, jak robi się galaretkę, a jeśli nawet nie do końca – przepis można znaleźć na opakowaniu.
Chciałabym jednak bardziej skupić się na samych borówkach, bo na naszym rynku pojawiły się stosunkowo niedawno, a warto włączyć je do naszej diety i wykorzystywać trwający do września sezon. Śmiało można powiedzieć, że to jedne z najzdrowszych owoców na świecie.
Borówka amerykańska to kuzynka bardziej u nas popularnej leśnej jagody. Pochodzi z Ameryki Północnej, ale dobrze przyjęła się także w innych krajach. Dziś uprawia się ją także w Polsce, a w Europie jesteśmy w tej dziedzinie prawdziwym potentatem.
Borówki, podobnie jak jagody działają uspokajająco i przeciwbólowo. Wspomagają pracę oczu, co w przypadku nas – blogerów – spędzających długie godziny przed komputerem nie jest bez znaczenia. Historia głosi, że w czasach II wojny światowej borówkę jedli brytyjscy żołnierze, by poprawić widzenie w dzień i nocy. Z tego powodu zaleca się ich spożywanie kierowcom, pilotom oraz osobom spędzającym czas przed komputerem. Borówki obniżają także poziom „złego” cholesterolu i podnoszą poziom „dobrego”. Zapobiegają marskości wątroby. Borówka słynie też z tego, że zapobiega nowotworom, obniża ciśnienie i przedłuża młodość. Ma pozytywny wpływ na pamięć, opóźnia procesy starzenia się oraz poprawia wygląd skóry, która dłużej zachowuje swoją młodość. Borówka amerykańska pod względem ilości przeciwutleniaczy przewyższa owoce pestkowe, cytrusy, a nawet czerwone wino. Dzięki zawartości kwasu foliowego borówki korzystnie wpływają na rozwój płodu, są więc świetnym owocem dla kobiet w ciąży.
Borówka amerykańska jest bogatym źródłem witamin oraz makro- i mikroelementów. Zawiera witaminy A, B, C, E oraz PP, a także cynk, potas, selen, miedź, magnez, żelazo, wapń oraz bardzo dużą ilość antyoksydantów. Owoce borówki są bardzo dobrym źródłem polifenoli, które działają przeciwzapalnie, antykancerogennie oraz przeciwdziałają chorobom układu krążenia. Owoce te stosuje się także w leczeniu zespołu przewlekłego zmęczenia, infekcji skóry, zaburzeń przewodu pokarmowego, a także chorób nerek i układu moczowego. Borówka pomaga także walczyć z pasożytami jelitowymi u dzieci.
Borówka amerykańska nie posiada dużo kalorii, ma ich jednak nieco więcej niż jagoda. Ma też średni indeks glikemiczny na diecie należy więc korzystać z nich rozsądnie. Borówki najlepiej jest spożywać na surowo, ewentualnie po odmrożeniu. Smażone lub gotowane tracą znaczną część swoich właściwości odżywczo-leczniczych.
A Wy korzystacie z sezonu na borówki? Jak je najchętniej spożywacie?
jotka
26 lipca, 2016O tak, borówka jest świetna, zawsze poluję gdy obniżają ceny, kupuję i zamrażam. Faktycznie najsmaczniejsza jest chyba z galaretką, to obok lodów nasz ulubiony deser na lato!
Andrzej Rawicz (Anzai)
26 lipca, 2016Jestem łasuchem, więc borówki mieszam z miodem i jogurtem, a potem zasypuję to jakimś musli.
Lenya
26 lipca, 2016Yummy, it looks mouthwatering and so darn tasty, Karo. Hope everything is fine with you.
hugs
Lenya
FashionDreams&Lifestyle
Ela Dziurkowska
26 lipca, 2016Borówkę to ja mogę jeść i jeść, w ogóle lubię wszystkie jagodowe,
My Home Rules
26 lipca, 2016Deser cieszący oko i podniebienie w tak upalny dzień jak dzisiaj.
Kathy Leonia
31 lipca, 2016dokładnie:)
Elka B
26 lipca, 2016Śliczny deser, a do tego pewnie pyszny 🙂
Jackie
26 lipca, 2016Wow this is different I never try this before looks delicious.
Carmy
26 lipca, 2016great tips 🙂
kisses
Agnieszka Wieczorek
26 lipca, 2016Bardziej smakują mi nasze leśne jagody niż borówka amerykańska, która moim zdaniem smaczna jest tylko w wypiekach. Z kolei jagody chętnie zjadam na surowo, w różnych deserkach itd.
Gingi Freeman
27 lipca, 2016Great post, thanks for sharing! <3 – http://www.domesticgeekgirl.com
Ritcha
27 lipca, 2016It looks so delicious!!
Slim Size Me
27 lipca, 2016Same, aby nacieszyć się ich letnim smakiem. Są cudowne.
Bookendorfina
27 lipca, 2016Ilość deserów, w których może królować borówka amerykańska, wprost nieograniczona, bardzo słodki i dobry owoc. 🙂
kuchnia u Krysi
27 lipca, 2016Bardzo lubię borówkę. Dodaję ją codziennie do mojej owsianki. Ma niepowtarzalny smak, a w deserach pięknie komponuje się z innymi owocami, a zwłaszcza z bitą śmietaną 🙂
Angela :)
27 lipca, 2016Uwielbiam borówki! To moja miłość od pierwszego wejrzenia i posmakowania. 🙂 Kocham je w każdej postaci i chętnie wypróbuję połączenia ich smaku z cytryną. 🙂
Alicja
27 lipca, 2016Szczerze, nigdy jeszcze w ten sposób nie łączyłam smaków i konsystencji jednocześnie, więc czas najwyższy, bo pora idealna 😉 Dziękuję !
Renata - Mój dzień
27 lipca, 2016lubię borówki, każdą- mam już 7 krzaczków amerykańskiej, teraz zastanawiam sie nad zakupem brusznicy
Pozdrawiam cieplutko
Mozaika Rzeczywistości
27 lipca, 2016Owoce borówki lubię, a zalety jeszcze bardziej mnie zachęcają do jedzenia. 🙂
Bo akurat te zdjęcia zrobiłem poza utartymi szlakami. 🙂
Pozdrawiam!
Coco
27 lipca, 2016Such a delish! Baci, Valeria – Coco et La vie en rose NEW POST
GI.
27 lipca, 2016lovely post!
xoxo Gina
new post
http://f-lover-fashion-blog.blogspot.it
Angelika i Monika (Candy Pandas)
27 lipca, 2016Uwielbiamy galaretki czy to z agaru czy z żelatyny 😀 Masz przepiękną foremkę 🙂
Patryk | Blog o żywieniu zbiorowym
27 lipca, 2016Ja bardzo uwielbiam nasze jagody, jak i borówkę amerykańską. Super opisano właściwości odżywcze tego owocu. Borówki amerykańskie są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik ten nie tylko reguluje poziom cukru we krwi, ale również wpływa korzystnie na pracę naszych jelit, a ponadto błonnik oczyszcza nasz organizm z różnych toksyn i metali ciężkich. Owoce ponadto odkwaszają nasz organizm, więc warto spożywać borówkę amerykańską, jabłka, ananasy i wiele innych owoców. Fakt, iż borówka amerykańska ma dużo kalorii (ok. 57 kcal/100 g), ale to nie ma dużego znaczenia, bo dziennie powinniśmy spożywać 2-3 porcje owoców. Pozdrawiam. 🙂
Maria Tamara
27 lipca, 2016Danie ze zdjęcia wygląda smakowicie:)
Sylwia B
27 lipca, 2016Lubię zarówno borówki amerykańskie, jak i nasze jagody. Najchętniej zjadam same, lubię też bułeczki z jagodami.
Paola Lauretano
27 lipca, 2016Delicious!!!
Kisses, Paola.
Expressyourself
My Facebook
My Instagram
Sharon D.
28 lipca, 2016This is a beautiful dessert! I love blueberries but it is very expensive here. 😀
Kathy Leonia
28 lipca, 2016uwielbiam takie borówki:D na szczęście na działce mamy ich kilka drzewek:D
ariadna
28 lipca, 2016A spożywamy, spożywamy. Najczęściej, podobnie jak Ty, z galaretką lub płatkami owsianymi i jogurtem. Też pycha 🙂
justekmakemesmile
28 lipca, 2016Uwielbiam borówkę amerykańską, mogłabym jeść ją tonami. Jagody już mi tak nie smakują;)
Monica
28 lipca, 2016Kocham w każdej postaci borówki :))))
asia
28 lipca, 2016Borówka jest niczym nektar a Twój przepis czeka na realizację przy moim stole:)
L. B.
28 lipca, 2016Jadam wiele owoców, ale akurat borówki czy jagody to może ze dwa razy życiu jadłam. Jakoś tak wyszło. Desery z borówkami wyglądają zachwycająco i naprawdę smacznie. A galaretka cytrynowa jest pycha. 😉
Maggie Dallospedale
28 lipca, 2016So yummy. cool idea
kisses
Maggie Dallospedale Fashion diary – Fashion blog
Tea
28 lipca, 2016Boże! Ależ mi smaka narobiłaś na taki właśnie deser! Mniam! A ja jestem owocożercą – jem wszystkie owoce bez wyjątku! 😀
Noel
28 lipca, 2016Ale leśnej borówce nie dorówna;) U mnie są 2 krzaki borówki amerykańskiej, ale tego roku nie obrodziła.
Teresa
28 lipca, 2016Uwielbiam borówki, jem je na surowo. Pozdrawiam. 🙂 .
Alice
28 lipca, 2016Uwielbiam borówkę 😀
troche-ironii
28 lipca, 2016Uwielbiam zarówno borówki amerykańskie i zwykle leśne jagody. Pomroziłam z kilka kilo, że przez cały rok się nimi delektować 😀
/troche-ironii.blog.pl
Helen G.
28 lipca, 2016Bardzo lubię galaretki:) Zwykle jem samą ale z owocami też jest pyszna. Nie wiedziałam, że borówki mają tyle dobroczynnych właściwości 🙂
Paula
28 lipca, 2016Pysznie to wygląda 😀 Ja uwielbiam herbatę z borówek 😀 😉
U mnie http://demi-lovatooo.blog.pl/ NN zapraszam 😀
Małgorzata K.
28 lipca, 2016Uwielbiam borówki. Znowu dziś kupiłam je 🙂
Zbyszek
28 lipca, 2016Ascetyczny, lubię minimalizm i dobry smak. Pozdrawiam 🙂
W Domogród
28 lipca, 2016Deser łatwy, szybki, latem jak najbardziej na czasie. Uwielbiam borówki – i naszą lesną i amerykankę, co to zadomowiła się i dobrze, bo ma ponoć jeszcze silniejsze działanie antynowotworowe niż lesna
matylda
29 lipca, 2016Na zdjęciu wygląda ciekawie kolorystycznie, ale to prosty deser – galaretka posypana borówkami. Może go zrobić każde dziecko.
amanda-butikzprzepisami
29 lipca, 2016Fantastyczny, lekki deser na lato 🙂 Borówki uwielbiam – niech lato i sezon na owoce trwa! 🙂
LIFESTYLERKA - blog o dietetyce i zdrowym stylu życia
29 lipca, 2016Ale piękny deser, aż szkoda go zjeść;). Najlepsze sa właśnie takie proste desery.
Marzena T (Mania)
29 lipca, 2016U mnie rośnie w ogródku. Fajnie że nie brudzi rąk tak jak jagody : ) Ale szczerze mówiąc Jagódki z lasu są najlepsze w smaku !
Marionetka Mody
29 lipca, 2016uwielbiam galaretę 🙂
Młoda Mama
29 lipca, 2016Bardzo lubię borówki, ale jeszcze nigdy nie łączyłam ich z żadnymi deserami.
Pozdrawiam
Rebel
29 lipca, 2016Rzeczywiście świetny deser dla oczu! 😀
alessandra
29 lipca, 2016Delicious! I want to try this recipe
http://www.alessandrastyle.com
Fashionably Idu
29 lipca, 2016Wow girl, that looks really good. I’m sure it tasted even better than it looks. Enjoy!
http://fashionablyidu.com/
Ania - Fabryka Pomysłów
29 lipca, 2016galaretka zawsze chętnie jest zjedzona:) a borówka u mnie gości na wiele sposobów, do owsianek, mrożę, piekę ciasta, dodaję do sałatek itp 🙂
Lena
30 lipca, 2016kończą się truskawki, przerzucam się na pyszne borówki;)
a deser? wygląda wspaniale:)
Paola Lauretano
30 lipca, 2016Happy WE darling!
Kisses, Paola.
Expressyourself
My Facebook
My Instagram
Marcepanowy Kącik
30 lipca, 2016Deser wygląda cudnie !
Jak Ona Gotuje
30 lipca, 2016Uwielbiam borówki! W szczególności z owsianką czy jogurtem 🙂
Ciekawska Magdalena
30 lipca, 2016to aż szkoda jeść ;D
JoAnna
30 lipca, 2016Uwielbiam jagody, których w moich stronach dostatek, kupuję je na ryneczku.
Borówkę też bardzo, bardzo lubię.
Zgadzam się co do wzroku – borówka to taka jagoda,
moja mama zregenerowała w dzieciństwie sporą wadę wzroku
mojego brata – cały sezon chodziliśmy na jagody, żeby ich nie zabrakło
do kolejnego sezonu. Dawała nam je na ból brzucha, do naleśników,
a brata „pasła” suszonymi – wierz mi lub nie – wzrok poprawił mu się
o kilka dioptrii.
Amerykańska pychota, chyba zaraz polecę i kupię. :))
Aneczka
30 lipca, 2016Uwielbiam borówki i leśne i amerykańskie mam kilka krzaków w ogrodzie 🙂 dodaje nawet do mineralnej 🙂
cyrysia
30 lipca, 2016Ale smakowicie to wygląda!
Anna Bielaszewska
30 lipca, 2016Uwielbiam i jagody i borówki
Ale cena mnie trochę odstarsza, teraz borówka kosztuje u nas 10 zł za 0,5 kg
Sylwia testuje i radzi
30 lipca, 2016Mmm…zjadłabym 🙂
Pilar Bernal Maya
31 lipca, 2016I love it. Thanks for sharing!
kss
New post!
Ervisha
31 lipca, 2016Borówki wcinam bez niczego 🙂 Są pyszne same w sobie 😉
Dorotka
31 lipca, 2016Ubóstwiam borówki!
Basia Prym
31 lipca, 2016Wspaniały deser! Bardzo lubię borówki! Jem je na surowo, bardzo dobrze smakują też z musli.
Pozdrawiam serdecznie i życzę miłej niedzieli! 🙂
xxBasia
Krystyna
31 lipca, 2016Jem najchętniej na surowo…Pyszna 😉
Pozdrawiam !
czerwonafilizanka
31 lipca, 2016Oczywiście że jadam borówkę:)
Paola Lauretano
31 lipca, 2016Ciao Karolina, happy Sunday!
Kisses, Paola.
Expressyourself
My Facebook
My Instagram
Alice
31 lipca, 2016Ciekawy post. Piękna prezentacja deseru 🙂
kociolek-pysznosci
31 lipca, 2016Bardzo smaczny deser, idealny na upały.
MintElegance
31 lipca, 2016ja dziś na śniadanie wciągnęłam prawie kilogram borówek:D
Angie@Angie's Recipes
1 sierpnia, 2016This is such a fun and delicious treat! Love the fresh blueberries in there.
Yolsh
1 sierpnia, 2016Właśnie na dniach zdążyłam zjeść 2 małe opakowania. Żałuję, że to takie drogie, jadłabym częściej.
madziakowo
1 sierpnia, 2016mistrzowska kompozycja:)
grace
1 sierpnia, 2016i love blueberries and would rather eat them raw than any other way! 🙂
Pani KoModa
1 sierpnia, 2016Uwielbiam te borówy!
Są strasznie smaczne i do tego tak jak pisze zdrowe!
A w połączeniu tak jak zrobiłaś faktycznie również oko cieszą 🙂
Agnieszka
2 sierpnia, 2016W tym roku, na prośbę córek zasadziłam na balkonie dwa krzaczki. Bardzo jestem ciekawa czy nam zaowocują i za ile lat.
Deser śliczny i w sam raz na lato!
Babownia
2 sierpnia, 2016No pycha 🙂 cytrynowa galaretka i borówki <3 jutro wracam z fitnesu i mam nadzieję, że juz bedzie czekac na mnie w lodówce 😀 POZDRAWIAM!!!
Miśka
3 sierpnia, 2016U nas na surowo jemy, ale będę musiała zrobić galaretkę i z nią podać. Mamy własne krzaki, urok posiadania ogródka i jak kto ma, może sie cieszyć 🙂 Czasem tylko miażdżyłyśmy i z cukrem i ze śmietaną. Bywają kwaskowe nieco, więc choć się staram tego nie robić, czasem trzeba posłodzić.
Keep Your Balance
4 sierpnia, 2016Super deser 🙂 choć mam jeszcze borówki z tamtego roku w zamrażarce, to jakoś nie miałam okazji jeszcze coś z nich wyczarować. Czas sięgnąć po te cudowne owoce 🙂
Kobieta po 30
4 sierpnia, 2016uwielbiam, moje dzieciaki też przepadają, jest lepsza niz czekolada, zelki, slodycze, po prostu niezastapiona 😉
Sorana
11 sierpnia, 2016Delicious!!!
xoxo
http://www.sorananistor.com
pani L.
3 września, 2016Borówki jadam dość rzadko, i „na surowo”. Wolę jagody, zwłaszcza w postaci jagodzianek.
Pozdrawiam słonecznie 🙂