Borówka amerykańska – deser dla Twoich oczu

Wakacje to szczyt sezonu na wiele owoców. To także czas, gdy na naszych stołach pojawia się borówka amerykańska zwana przez niektórych błękitnym skarbem. Nie bez przyczyny, bo te owoce są nie tylko smaczne, ale działają uspokajająco, przeciwbólowo i regenerują wzrok. Są świetne do jedzenia na surowo, ale sprawdzą się także w deserach i ciastach.

borówka amerykańska

Dziś serwuję więc banalnie prosty deser, bo galaretka z owocami to coś co junior uwielbia, a nie wymaga ona zbyt wiele pracy. Do tego w upalny dzień taka galaretka smakuje świetnie. Borówki łączę zawsze z galaretką cytrynową, bo moim zdaniem to bardzo fajne połączenie smaków. Galaretka z owocami to deser dość dietetyczny, ale jeśli chcemy pozwolić sobie na chwilę rozpusty, możemy dołożyć do niego bitą śmietanę. Przepisu na te smakowitości podawać Wam nie będę, bo każdy pewnie wie, jak robi się galaretkę, a jeśli nawet nie do końca – przepis można znaleźć na opakowaniu.

Chciałabym jednak bardziej skupić się na samych borówkach, bo na naszym rynku pojawiły się stosunkowo niedawno, a warto włączyć je do naszej diety i wykorzystywać trwający do września sezon. Śmiało można powiedzieć, że to jedne z najzdrowszych owoców na świecie.

Borówka amerykańska to kuzynka bardziej u nas popularnej leśnej jagody. Pochodzi z Ameryki Północnej, ale dobrze przyjęła się także w innych krajach. Dziś uprawia się ją także w Polsce, a w Europie jesteśmy w tej dziedzinie prawdziwym potentatem.

borówka amerykańska

Borówki, podobnie jak jagody działają uspokajająco i przeciwbólowo. Wspomagają pracę oczu, co w przypadku nas – blogerów – spędzających długie godziny przed komputerem nie jest bez znaczenia. Historia głosi, że w czasach II wojny światowej borówkę jedli brytyjscy żołnierze, by poprawić widzenie w dzień i nocy. Z tego powodu zaleca się ich spożywanie kierowcom, pilotom oraz osobom spędzającym czas przed komputerem. Borówki obniżają także poziom „złego” cholesterolu i podnoszą poziom „dobrego”.  Zapobiegają marskości wątroby. Borówka słynie też z tego, że zapobiega nowotworom, obniża ciśnienie i przedłuża młodość. Ma pozytywny wpływ na pamięć, opóźnia procesy starzenia się oraz poprawia wygląd skóry, która dłużej zachowuje swoją młodość. Borówka amerykańska pod względem ilości przeciwutleniaczy przewyższa owoce pestkowe, cytrusy, a nawet czerwone wino. Dzięki zawartości kwasu foliowego borówki korzystnie wpływają na rozwój płodu, są więc świetnym owocem dla kobiet w ciąży.

Borówka amerykańska jest bogatym źródłem witamin oraz makro- i mikroelementów. Zawiera witaminy A, B, C, E oraz PP, a także cynk, potas, selen, miedź, magnez, żelazo, wapń oraz bardzo dużą ilość antyoksydantów. Owoce borówki są bardzo dobrym źródłem polifenoli, które działają przeciwzapalnie, antykancerogennie oraz przeciwdziałają chorobom układu krążenia. Owoce te stosuje się także w leczeniu zespołu przewlekłego zmęczenia, infekcji skóry, zaburzeń przewodu pokarmowego, a także chorób nerek i układu moczowego. Borówka pomaga także walczyć z pasożytami jelitowymi u dzieci.

Borówka amerykańska nie posiada dużo kalorii, ma ich jednak nieco więcej niż jagoda. Ma też średni indeks glikemiczny na diecie należy więc korzystać z nich rozsądnie. Borówki najlepiej jest spożywać na surowo, ewentualnie po odmrożeniu. Smażone lub gotowane tracą znaczną część swoich właściwości odżywczo-leczniczych.

borówka amerykańska

A Wy korzystacie z sezonu na borówki? Jak je najchętniej spożywacie?

Buziaki!
signature
Subskrybuj, żeby nie przegapić żadnego posta!
Podaj swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach!
Tagi

Co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 komentarz
  • jotka
    26 lipca, 2016

    O tak, borówka jest świetna, zawsze poluję gdy obniżają ceny, kupuję i zamrażam. Faktycznie najsmaczniejsza jest chyba z galaretką, to obok lodów nasz ulubiony deser na lato!

  • Andrzej Rawicz (Anzai)
    26 lipca, 2016

    Jestem łasuchem, więc borówki mieszam z miodem i jogurtem, a potem zasypuję to jakimś musli.

  • Lenya
    26 lipca, 2016

    Yummy, it looks mouthwatering and so darn tasty, Karo. Hope everything is fine with you.
    hugs
    Lenya
    FashionDreams&Lifestyle

  • Ela Dziurkowska
    26 lipca, 2016

    Borówkę to ja mogę jeść i jeść, w ogóle lubię wszystkie jagodowe,

  • My Home Rules
    26 lipca, 2016

    Deser cieszący oko i podniebienie w tak upalny dzień jak dzisiaj.

  • Elka B
    26 lipca, 2016

    Śliczny deser, a do tego pewnie pyszny 🙂

  • Jackie
    26 lipca, 2016

    Wow this is different I never try this before looks delicious.

  • Carmy
    26 lipca, 2016

    great tips 🙂
    kisses

  • Agnieszka Wieczorek
    26 lipca, 2016

    Bardziej smakują mi nasze leśne jagody niż borówka amerykańska, która moim zdaniem smaczna jest tylko w wypiekach. Z kolei jagody chętnie zjadam na surowo, w różnych deserkach itd.

  • Gingi Freeman
    27 lipca, 2016

    Great post, thanks for sharing! <3 – http://www.domesticgeekgirl.com

  • Ritcha
    27 lipca, 2016

    It looks so delicious!!

  • Slim Size Me
    27 lipca, 2016

    Same, aby nacieszyć się ich letnim smakiem. Są cudowne.

  • Bookendorfina
    27 lipca, 2016

    Ilość deserów, w których może królować borówka amerykańska, wprost nieograniczona, bardzo słodki i dobry owoc. 🙂

  • kuchnia u Krysi
    27 lipca, 2016

    Bardzo lubię borówkę. Dodaję ją codziennie do mojej owsianki. Ma niepowtarzalny smak, a w deserach pięknie komponuje się z innymi owocami, a zwłaszcza z bitą śmietaną 🙂

  • Angela :)
    27 lipca, 2016

    Uwielbiam borówki! To moja miłość od pierwszego wejrzenia i posmakowania. 🙂 Kocham je w każdej postaci i chętnie wypróbuję połączenia ich smaku z cytryną. 🙂

  • Alicja
    27 lipca, 2016

    Szczerze, nigdy jeszcze w ten sposób nie łączyłam smaków i konsystencji jednocześnie, więc czas najwyższy, bo pora idealna 😉 Dziękuję !

  • Renata - Mój dzień
    27 lipca, 2016

    lubię borówki, każdą- mam już 7 krzaczków amerykańskiej, teraz zastanawiam sie nad zakupem brusznicy
    Pozdrawiam cieplutko

  • Mozaika Rzeczywistości
    27 lipca, 2016

    Owoce borówki lubię, a zalety jeszcze bardziej mnie zachęcają do jedzenia. 🙂

    Bo akurat te zdjęcia zrobiłem poza utartymi szlakami. 🙂

    Pozdrawiam!

  • Coco
    27 lipca, 2016

    Such a delish! Baci, Valeria – Coco et La vie en rose NEW POST

  • GI.
    27 lipca, 2016

    lovely post!
    xoxo Gina

    new post
    http://f-lover-fashion-blog.blogspot.it

  • Uwielbiamy galaretki czy to z agaru czy z żelatyny 😀 Masz przepiękną foremkę 🙂

  • Ja bardzo uwielbiam nasze jagody, jak i borówkę amerykańską. Super opisano właściwości odżywcze tego owocu. Borówki amerykańskie są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik ten nie tylko reguluje poziom cukru we krwi, ale również wpływa korzystnie na pracę naszych jelit, a ponadto błonnik oczyszcza nasz organizm z różnych toksyn i metali ciężkich. Owoce ponadto odkwaszają nasz organizm, więc warto spożywać borówkę amerykańską, jabłka, ananasy i wiele innych owoców. Fakt, iż borówka amerykańska ma dużo kalorii (ok. 57 kcal/100 g), ale to nie ma dużego znaczenia, bo dziennie powinniśmy spożywać 2-3 porcje owoców. Pozdrawiam. 🙂

  • Maria Tamara
    27 lipca, 2016

    Danie ze zdjęcia wygląda smakowicie:)

  • Sylwia B
    27 lipca, 2016

    Lubię zarówno borówki amerykańskie, jak i nasze jagody. Najchętniej zjadam same, lubię też bułeczki z jagodami.

  • Paola Lauretano
    27 lipca, 2016

    Delicious!!!
    Kisses, Paola.

    Expressyourself

    My Facebook

    My Instagram

  • Sharon D.
    28 lipca, 2016

    This is a beautiful dessert! I love blueberries but it is very expensive here. 😀

  • Kathy Leonia
    28 lipca, 2016

    uwielbiam takie borówki:D na szczęście na działce mamy ich kilka drzewek:D

  • ariadna
    28 lipca, 2016

    A spożywamy, spożywamy. Najczęściej, podobnie jak Ty, z galaretką lub płatkami owsianymi i jogurtem. Też pycha 🙂

  • justekmakemesmile
    28 lipca, 2016

    Uwielbiam borówkę amerykańską, mogłabym jeść ją tonami. Jagody już mi tak nie smakują;)

  • Monica
    28 lipca, 2016

    Kocham w każdej postaci borówki :))))

  • asia
    28 lipca, 2016

    Borówka jest niczym nektar a Twój przepis czeka na realizację przy moim stole:)

  • L. B.
    28 lipca, 2016

    Jadam wiele owoców, ale akurat borówki czy jagody to może ze dwa razy życiu jadłam. Jakoś tak wyszło. Desery z borówkami wyglądają zachwycająco i naprawdę smacznie. A galaretka cytrynowa jest pycha. 😉

  • Tea
    28 lipca, 2016

    Boże! Ależ mi smaka narobiłaś na taki właśnie deser! Mniam! A ja jestem owocożercą – jem wszystkie owoce bez wyjątku! 😀

  • Noel
    28 lipca, 2016

    Ale leśnej borówce nie dorówna;) U mnie są 2 krzaki borówki amerykańskiej, ale tego roku nie obrodziła.

  • Teresa
    28 lipca, 2016

    Uwielbiam borówki, jem je na surowo. Pozdrawiam. 🙂 .

  • Alice
    28 lipca, 2016

    Uwielbiam borówkę 😀

  • troche-ironii
    28 lipca, 2016

    Uwielbiam zarówno borówki amerykańskie i zwykle leśne jagody. Pomroziłam z kilka kilo, że przez cały rok się nimi delektować 😀
    /troche-ironii.blog.pl

  • Helen G.
    28 lipca, 2016

    Bardzo lubię galaretki:) Zwykle jem samą ale z owocami też jest pyszna. Nie wiedziałam, że borówki mają tyle dobroczynnych właściwości 🙂

  • Paula
    28 lipca, 2016

    Pysznie to wygląda 😀 Ja uwielbiam herbatę z borówek 😀 😉

    U mnie http://demi-lovatooo.blog.pl/ NN zapraszam 😀

  • Małgorzata K.
    28 lipca, 2016

    Uwielbiam borówki. Znowu dziś kupiłam je 🙂

  • Zbyszek
    28 lipca, 2016

    Ascetyczny, lubię minimalizm i dobry smak. Pozdrawiam 🙂

  • W Domogród
    28 lipca, 2016

    Deser łatwy, szybki, latem jak najbardziej na czasie. Uwielbiam borówki – i naszą lesną i amerykankę, co to zadomowiła się i dobrze, bo ma ponoć jeszcze silniejsze działanie antynowotworowe niż lesna

  • matylda
    29 lipca, 2016

    Na zdjęciu wygląda ciekawie kolorystycznie, ale to prosty deser – galaretka posypana borówkami. Może go zrobić każde dziecko.

  • amanda-butikzprzepisami
    29 lipca, 2016

    Fantastyczny, lekki deser na lato 🙂 Borówki uwielbiam – niech lato i sezon na owoce trwa! 🙂

  • LIFESTYLERKA - blog o dietetyce i zdrowym stylu życia
    29 lipca, 2016

    Ale piękny deser, aż szkoda go zjeść;). Najlepsze sa właśnie takie proste desery.

  • Marzena T (Mania)
    29 lipca, 2016

    U mnie rośnie w ogródku. Fajnie że nie brudzi rąk tak jak jagody : ) Ale szczerze mówiąc Jagódki z lasu są najlepsze w smaku !

  • Marionetka Mody
    29 lipca, 2016

    uwielbiam galaretę 🙂

  • Młoda Mama
    29 lipca, 2016

    Bardzo lubię borówki, ale jeszcze nigdy nie łączyłam ich z żadnymi deserami.
    Pozdrawiam

  • Rebel
    29 lipca, 2016

    Rzeczywiście świetny deser dla oczu! 😀

  • alessandra
    29 lipca, 2016

    Delicious! I want to try this recipe
    http://www.alessandrastyle.com

  • Fashionably Idu
    29 lipca, 2016

    Wow girl, that looks really good. I’m sure it tasted even better than it looks. Enjoy!

    http://fashionablyidu.com/

  • Ania - Fabryka Pomysłów
    29 lipca, 2016

    galaretka zawsze chętnie jest zjedzona:) a borówka u mnie gości na wiele sposobów, do owsianek, mrożę, piekę ciasta, dodaję do sałatek itp 🙂

  • Lena
    30 lipca, 2016

    kończą się truskawki, przerzucam się na pyszne borówki;)
    a deser? wygląda wspaniale:)

  • Paola Lauretano
    30 lipca, 2016

    Happy WE darling!
    Kisses, Paola.

    Expressyourself

    My Facebook

    My Instagram

  • Marcepanowy Kącik
    30 lipca, 2016

    Deser wygląda cudnie !

  • Jak Ona Gotuje
    30 lipca, 2016

    Uwielbiam borówki! W szczególności z owsianką czy jogurtem 🙂

  • Ciekawska Magdalena
    30 lipca, 2016

    to aż szkoda jeść ;D

  • JoAnna
    30 lipca, 2016

    Uwielbiam jagody, których w moich stronach dostatek, kupuję je na ryneczku.
    Borówkę też bardzo, bardzo lubię.

    Zgadzam się co do wzroku – borówka to taka jagoda,
    moja mama zregenerowała w dzieciństwie sporą wadę wzroku
    mojego brata – cały sezon chodziliśmy na jagody, żeby ich nie zabrakło
    do kolejnego sezonu. Dawała nam je na ból brzucha, do naleśników,
    a brata „pasła” suszonymi – wierz mi lub nie – wzrok poprawił mu się
    o kilka dioptrii.

    Amerykańska pychota, chyba zaraz polecę i kupię. :))

  • Aneczka
    30 lipca, 2016

    Uwielbiam borówki i leśne i amerykańskie mam kilka krzaków w ogrodzie 🙂 dodaje nawet do mineralnej 🙂

  • cyrysia
    30 lipca, 2016

    Ale smakowicie to wygląda!

  • Anna Bielaszewska
    30 lipca, 2016

    Uwielbiam i jagody i borówki
    Ale cena mnie trochę odstarsza, teraz borówka kosztuje u nas 10 zł za 0,5 kg

  • Sylwia testuje i radzi
    30 lipca, 2016

    Mmm…zjadłabym 🙂

  • Pilar Bernal Maya
    31 lipca, 2016

    I love it. Thanks for sharing!
    kss
    New post!

  • Ervisha
    31 lipca, 2016

    Borówki wcinam bez niczego 🙂 Są pyszne same w sobie 😉

  • Dorotka
    31 lipca, 2016

    Ubóstwiam borówki!

  • Basia Prym
    31 lipca, 2016

    Wspaniały deser! Bardzo lubię borówki! Jem je na surowo, bardzo dobrze smakują też z musli.
    Pozdrawiam serdecznie i życzę miłej niedzieli! 🙂

    xxBasia

  • Krystyna
    31 lipca, 2016

    Jem najchętniej na surowo…Pyszna 😉
    Pozdrawiam !

  • czerwonafilizanka
    31 lipca, 2016

    Oczywiście że jadam borówkę:)

  • Paola Lauretano
    31 lipca, 2016

    Ciao Karolina, happy Sunday!
    Kisses, Paola.

    Expressyourself

    My Facebook

    My Instagram

  • Alice
    31 lipca, 2016

    Ciekawy post. Piękna prezentacja deseru 🙂

  • kociolek-pysznosci
    31 lipca, 2016

    Bardzo smaczny deser, idealny na upały.

  • MintElegance
    31 lipca, 2016

    ja dziś na śniadanie wciągnęłam prawie kilogram borówek:D

  • Angie@Angie's Recipes
    1 sierpnia, 2016

    This is such a fun and delicious treat! Love the fresh blueberries in there.

  • Yolsh
    1 sierpnia, 2016

    Właśnie na dniach zdążyłam zjeść 2 małe opakowania. Żałuję, że to takie drogie, jadłabym częściej.

  • madziakowo
    1 sierpnia, 2016

    mistrzowska kompozycja:)

  • grace
    1 sierpnia, 2016

    i love blueberries and would rather eat them raw than any other way! 🙂

  • Pani KoModa
    1 sierpnia, 2016

    Uwielbiam te borówy!
    Są strasznie smaczne i do tego tak jak pisze zdrowe!
    A w połączeniu tak jak zrobiłaś faktycznie również oko cieszą 🙂

  • Agnieszka
    2 sierpnia, 2016

    W tym roku, na prośbę córek zasadziłam na balkonie dwa krzaczki. Bardzo jestem ciekawa czy nam zaowocują i za ile lat.
    Deser śliczny i w sam raz na lato!

  • Babownia
    2 sierpnia, 2016

    No pycha 🙂 cytrynowa galaretka i borówki <3 jutro wracam z fitnesu i mam nadzieję, że juz bedzie czekac na mnie w lodówce 😀 POZDRAWIAM!!!

  • Miśka
    3 sierpnia, 2016

    U nas na surowo jemy, ale będę musiała zrobić galaretkę i z nią podać. Mamy własne krzaki, urok posiadania ogródka i jak kto ma, może sie cieszyć 🙂 Czasem tylko miażdżyłyśmy i z cukrem i ze śmietaną. Bywają kwaskowe nieco, więc choć się staram tego nie robić, czasem trzeba posłodzić.

  • Keep Your Balance
    4 sierpnia, 2016

    Super deser 🙂 choć mam jeszcze borówki z tamtego roku w zamrażarce, to jakoś nie miałam okazji jeszcze coś z nich wyczarować. Czas sięgnąć po te cudowne owoce 🙂

  • Kobieta po 30
    4 sierpnia, 2016

    uwielbiam, moje dzieciaki też przepadają, jest lepsza niz czekolada, zelki, slodycze, po prostu niezastapiona 😉

  • Sorana
    11 sierpnia, 2016

    Delicious!!!
    xoxo

    http://www.sorananistor.com

  • pani L.
    3 września, 2016

    Borówki jadam dość rzadko, i „na surowo”. Wolę jagody, zwłaszcza w postaci jagodzianek.

    Pozdrawiam słonecznie 🙂