48 produktów dla zdrowego serca

Istnieje kilka powodów, dla których kobiety są bardziej podatne na niektóre choroby niż mężczyźni. Z raportu opublikowanego przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego wynika, że najczęstszą przyczyną śmierci Polek są choroby układu krążenia. To aż 45,5% wszystkich zgonów. Na drugim miejscu są nowotwory złośliwe, które stanowią 22,9% zgonów. Czas więc pomyśleć już dziś o zdrowym sercu. Pierwszym i kluczowym czynnikiem profilaktyki jest dieta, dziś więc o produktach dla zdrowego serca… bo przez żołądek. Podpowiem Wam, co powinno znaleźć się w zdrowej kuchni.

1. Jogurt grecki – to świetne źródło wapnia, ale także bogactwo probiotyków, które wzmacniają odporność. Jogurt grecki w porównaniu ze zwykłym jogurtem ma dwa razy więcej białka.

2. Jajka – żółtka zawierają mnóstwo niezbędnych składników odżywczych, w tym cholinę, która obniża ryzyko zachorowania na raka piersi. Jedno duże jajko to także aż 27% dziennego zapotrzebowania na antyoksydanty. No i jest jeszcze bonus: w jajku otrzymujesz 6 g białka budującego mięśnie.

3. Łosoś – jest bogatym źródłem witaminy D i jednym z najlepszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3. Te ostatnie mają szerokie działanie prozdrowotne — od zapobiegania chorobom serca, przez wygładzanie skóry i wspomaganie odchudzania, po poprawę nastroju. Kwasy Omega-3 spowalniają również proces trawienia, co sprawia, że dłużej czujesz sytość, więc w efekcie spożywasz mniej kalorii w ciągu dnia.

4. Beztłuszczowe mleko organiczne – mleko ma dobry wpływ na organizm: badania pokazują, że wapń nie tylko wzmacnia kości, ale także zwalcza tłuszcz. Osoby otyłe, które przeszły na niskokaloryczną dietę bogatą w wapń, straciły o 70 % więcej wagi. Mleko jest również dobrym źródłem witaminy D, która zmniejsza ryzyko chorób serca, zapobiega niektórym rodzajom raka, łagodzi ból pleców, a nawet zapobiega depresji.

5. Fasola – jedna filiżanka ugotowanej fasoli może dostarczyć aż 17 g błonnika. Fasola to także bogate źródło białka oraz składników odżywczych, m.in. wapnia, potasu i magnezu, niezbędnego dla zdrowego serca. Fasola zmniejsza ryzyko chorób serca, cukrzycy typu 2, wysokiego ciśnienia krwi oraz raka piersi i okrężnicy.

zdrowego serca

6. Chude mięso wołowe – jest jednym z najlepiej przyswajalnych źródeł żelaza. Zawiera również dużo cynku i witamin z grupy B, które pomagają organizmowi przekształcać żywność w energię.

7. Orzechy – codzienne spożywanie 40 g orzechów może zmniejszyć ryzyko chorób serca i cukrzycy. Orzechy włoskie są bogate w kwasy omega-3, a orzechy laskowe zawierają argininę, aminokwas, który może obniżać ciśnienie krwi. 30 g migdałów zawiera tyle zdrowych dla serca polifenoli, co filiżanka zielonej herbaty. Zachowaj jednak umiar, ponieważ orzechy są wysokokaloryczne.

8. Soja – produkty na bazie soi pomagają zwalczać choroby serca, gdy zastępują tłuste mięso i sery, zmniejszając spożycie tłuszczów nasyconych. Soja zawiera również zdrowe dla serca wielonienasycone tłuszcze, dużą ilość błonnika i kilka ważnych witamin. Unikaj jednak przetworzonych produktów sojowych, jak wegetariańskie paszteciki lub frytki. I unikaj przyjmowania suplementów sojowych.

9. Płatki owsiane – bogate w błonnik, nie tylko zapobiegają chorobom serca, ale mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

10. Siemię lniane – jest najsilniejszym roślinnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które są podstawą dla zdrowego serca. Dodanie do diety nasion lnu może ograniczyć rozwój chorób serca o 46 procent, ponieważ zapobiegają one zlepianiu się czerwonych krwinek i tworzeniu skrzepów, które mogą blokować tętnice.

11. Oliwa z oliwek – jest wypełniona zdrowymi dla serca jednonienasyconymi tłuszczami, które pomagają obniżyć „zły” cholesterol LDL i podnieść „dobry” cholesterol HDL Jest bogata w przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko raka i innych chorób przewlekłych, jak choroba Alzheimera. Wybieraj oliwę z pierwszego tłoczenia, aby uzyskać najwięcej przeciwutleniaczy i smaku.

12. Awokado – te gładkie, maślane owoce są doskonałym źródłem jednonienasyconych tłuszczów, ale także innych kluczowych składników odżywczych. Awokado jest pełne związków chroniących serce, jak rozpuszczalny błonnik, witamina E, kwas foliowy i potas. Ale uwaga! Awokado jest kaloryczne, więc nie przesadzaj z ilością!

13. Szpinak – jest bogatym źródłem luteiny. Chroni więc przed zwyrodnieniem plamki żółtej, która w późnym wieku prowadzi do ślepoty. Luteina zapobiega także zawałom serca, utrzymując ściany tętnic z dala od cholesterolu. Szpinak jest również bogaty w żelazo, które pomaga dostarczać tlen do komórek oraz kwas foliowy i witaminę B, która zapobiega wadom wrodzonym.

14. Pomidory – są naszym najczęstszym źródłem likopenu, który chroni przed chorobami serca i rakiem piersi. Jedyny problem z pomidorami polega na tym, że zazwyczaj jemy je w formie wypełnionego cukrem sosu do makaronu w słoikach lub jako cienki plasterek w kanapce. Tymczasem najlepsze dla zdrowego serca są pieczone pomidory.

15. Bataty – witamina A chroni oczy, skórę i wyściółki dróg oddechowych, moczowych i jelitowych. Aby dostarczać ją do organizmu najlepiej spożywać pokarmy bogate w beta-karoten, który organizm przekształca właśnie w witaminę A. Pokarmy bogate w beta karoten to marchew, kabaczek, jarmuż i melon kantalupa, ale także bataty.

zdrowego serca

16. Czosnek – jest nie tylko aromatyczną przyprawą, ale i supergwiazdą zdrowia samą w sobie. Zawiera ponad 70 aktywnych fitochemikaliów, w tym allicynę, która według badań może obniżać wysokie ciśnienie krwi nawet o 30 punktów. Zwalcza również infekcje i bakterie.

17. Czerwona papryka – choć wydaje się, że to owoce cytrusowe są najlepszym źródłem witaminy C, w rzeczywistości czerwona papryka bije je na głowę. Witamina C dobrze wpływa na skórę i odporność. Choć dostarczanie wystarczającej ilości witaminy C nie zapobiegnie złapaniu przeziębienia lub grypy, może to pomóc w szybszym powrocie do zdrowia.

18. Figi – sześć świeżych fig zawiera 891 miligramów potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. To prawie 20 % dziennego zapotrzebowania – i około dwa razy więcej niż w jednym dużym bananie. Figi są również jednym z najlepszych owocowych źródeł wapnia. Sześć fig to taka sama porcja, jak 1/2 szklanki odtłuszczonego mleka.

19. Jagody – są pełne przeciwutleniaczy. Dieta bogata w jagody zapobiega utracie pamięci, infekcjom dróg moczowych i łagodzi zmęczenie oczu.

20. Gruszka azjatycka – jedna duża gruszka azjatycka zawiera aż 10 g błonnika obniżającego poziom cholesterolu, co stanowi około 40% dziennego zapotrzebowania. A niższy cholesterol to droga do zdrowego serca.

zdrowego serca

21. Liczi – ma drugi najwyższy poziom zdrowych dla serca polifenoli ze wszystkich owoców – prawie 15 % więcej niż w winogronach.

22. Jabłka – jedne z najzdrowszych owoców. Jabłka obok gruszek i czerwonego wina są najskuteczniejsze w zmniejszaniu ryzyka śmierci z powodu chorób serca wśród kobiet po menopauzie.

23. Guawa – ten tropikalny owoc jest doskonałym źródłem leczącej skórę witaminy C. Jedna filiżanka guawy zawiera prawie 5 razy więcej witaminy C niż średnia pomarańcza.

24, Gorzka czekolada – jest wypełniona flawonoidowymi przeciwutleniaczami, które zapobiegają sklejaniu się płytek krwi, a nawet mogą odblokowywać tętnice. Wybierz ciemną czekoladę z 70 % lub więcej kakao.

25. Granaty – od dawna są kojarzone zarówno ze zdrowiem serca, jak i mózgu. Pomagają rozszerzać się i kurczyć tętnice, aby zarządzać przepływem krwi, a to ważne dla zdrowego serca. Te same przeciwutleniacze pomagają powstrzymać zmiany prowadzące do choroby Alzheimera.

26. Banany – są bogatym źródłem potasu, który pomaga kontrolować ciśnienie krwi i utrzymuje wysoką wydajność układu nerwowego. Potas obniża również ryzyko udaru.

27. Masło orzechowe – zawiera wiele witamin i minerałów, których potrzebuje Twój organizm. Wysoka zawartość błonnika i białka zapewni uczucie sytości przez wiele godzin, ale masło orzechowe jest również dobrym źródłem jednonienasyconych tłuszczów – pomaga schudnąć i zapobiegać cukrzycy. Wybieraj jednak produkty bez zawartości cukru.

28. Popcorn – wypełniony przeciwutleniaczami zwalczającymi stany zapalne to jedna z najlepszych przekąsek. Jedno zastrzeżenie! Popcorn do kuchenki mikrofalowej jest napakowany kaloriami i chemikaliami. Lepiej kup ziarna kukurydzy i przygotuj popcorn samodzielnie.

29. Ostrygi – są niezrównanym źródłem cynku, niezbędnego dla odporności, ale także bogatym źródłem żelaza, którego niedobór może prowadzić do niedoborów czerwonych krwinek, zmęczenia, bólów głowy i innych dolegliwości. Dbajmy więc o poziom żelaza dla zdrowego serca.

30. Grzyby – zdrowe związki zawarte w grzybach obniżają poziom cholesterolu i spowalniają wzrost niektórych guzów nowotworowych. Grzyby zwiększają również poziom interferonu w organizmie, który powstrzymuje rozwój wirusów, takich jak zapalenie wątroby.

zdrowego serca

31. Nasiona Chia – Nasiona chia są doskonałym źródłem białka, kwasów omega-3 i błonnika. Zawierają również duże ilości zdrowych przeciwutleniaczy, a także wapń, cynk, magnez i żelazo – wszystkie ważne dla Twojego zdrowia.

32. Pierś z kurczaka – 120-gramowa porcja piersi z kurczaka zawiera prawie połowę dziennego zapotrzebowania na białko. Piersi z kurczaka są doskonałym źródłem fosforu — ważnego dla mocnych kości i zębów — a także witaminy B3, która pomaga kontrolować wysokie ciśnienie krwi i zapobiega zwapnieniu tętnic. Jedna porcja zawiera również 25% witaminy B6 potrzebnej do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu odpornościowego.

33. Jarmuż – bogaty w witaminy A, K i C jest także doskonałym źródłem wapnia, żelaza, magnezu i potasu. Niezależnie od tego, czy wrzucasz go do zup, koktajli czy sałatek, codziennie pożeraj tyle, ile możesz.

34. Cytryna – wykazano, że wraz z imponującymi stężeniami witaminy C, flawonoidy zawarte w cytrynie mają właściwości przeciwnowotworowe.

35. Pomarańcze – naładowane witaminą C są również bogatym źródłem kwasu foliowego ważnego dla utrzymania i naprawy komórek. Zawierają potas oraz witaminy B1 i A, które są niezbędne do prawidłowego widzenia i funkcjonowania układu odpornościowego. Pektyna zawarta w pomarańczach pochłania niezdrowy cholesterol z innych spożywanych pokarmów.

36. Komosa ryżowa – zaliczana do superfoods jest wypełniona „kompletnym” białkiem pochodzenia roślinnego – zawiera wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów, których potrzebuje organizm. Zawiera również błonnik, który wspomaga trawienie oraz witaminy i składniki odżywcze, jak żelazo, magnez, wapń, potas i kwas foliowy.

37. Wino -przeciwutleniacze zawarte w winie są wiązane z niższym poziomem cholesterolu i zdrowszymi naczyniami krwionośnymi, które poprawiają zdrowie serca. Wykazano, że składnik wina, resweratrol – występujący głównie w czerwonym winie – blokuje wzrost komórek tłuszczowych, reguluje poziom cukru we krwi i chroni przed depresją. Ale dla zdrowego serca pij z umiarem: kobiety powinny spożywać nie więcej niż jedną porcję dziennie!

38. Dynia – podobnie jak większość pomarańczowych warzyw jest wypełniona beta-karotenem, który organizm naturalnie przekształca w witaminę A. A ta jest ważna dla zdrowej skóry i błon śluzowych, a także dla funkcji odpornościowej i widzenia.

39. Soczewica – kobiety, które jedzą soczewicę co najmniej dwa razy w tygodniu, są o 24 % mniej narażone na raka piersi niż kobiety, które jedzą ją rzadziej niż raz w miesiącu. Soczewica utrzymuje stały poziom cukru we krwi, a zaledwie jedna czwarta filiżanki dostarcza 13 g białka, 11 g błonnika i 5 mg żelaza.

40. Brukselka – te warzywa kapustne zawierają związki siarki, które pomagają obniżyć ryzyko kilku rodzajów raka. Naładowana żelazem i potasem filiżanka brukselki zawiera również 54 mg kwasu foliowego – około 14% zalecanej dziennej dawki.

41. Kasza bulgur – zawiera metabolit zwany betainą, który tłumi niezdrowe stany zapalne. Jedna filiżanka ugotowanej kaszy bulgur zawiera 8,2 gbłonnika — prawie 33 % dziennego zapotrzebowania. Zapewnia również ponad połowę dziennego zapotrzebowania na mangan, minerał ważny dla funkcjonowania mózgu i nerwów.

42. Sardynki – należą do najlepszych źródeł zdrowych dla serca kwasów omega-3, które ograniczają stan zapalny i spowalniają wzrost guzów. Ta maleńka ryba jest również fenomenalnym źródłem witaminy B12, która pomaga organizmowi wytwarzać DNA, jednocześnie utrzymując zdrowe komórki nerwowe i krwi.

43. Kefir – to sfermentowany napój mleczny pełen probiotyków — zdrowych bakterii, które pomagają prawidłowo funkcjonować układowi odpornościowemu i trawiennemu. Zawsze wybieraj kefir bez dodatku cukru.

44. Cebula – bogate źródło polifenoli i flawonoidów, które obniżają stres oksydacyjny i zmniejszają ryzyko raka. Związki siarki zawarte w cebuli pomagają kontrolować objawy cukrzycy i chronić serce przed chorobami.

45. Herbata – o dobroczynnym działaniu zielonej herbaty powiedziano już wiele – spowalnia wzrost raka, poprawia przepływ krwi, wspomaga utratę masy ciała, poprawia czynność wątroby i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób mózgu, jak choroba Alzheimera i Parkinsona. Ale korzystne właściwości ma także czarna herbata – zmniejsza ryzyko udaru mózgu i uszkodzenia płuc spowodowanego paleniem.

46. Kawa – kobiety, które wypijają od dwóch do trzech filiżanek dziennie, cieszą się 13-procentowym spadkiem ryzyka zgonu. Codzienne spożywanie to także mniejsze ryzyko wystąpienia cukrzycy, raka skóry, demencji i choroby Alzheimera.

47. Maliny – tylko jedna filiżanka zawiera prawie połowę dziennego zapotrzebowania na mangan – ważny dla funkcjonowania mózgu i nerwów, a także dla zdrowia kości i stawów. Maliny są bogate w błonnik, witaminę C i przeciwutleniacze oraz mają niską zawartość węglowodanów.

48. Brązowy ryż – jest bogatym źródłem selenu – pierwiastka śladowego niezbędnego dla metabolizmu tarczycy, zdrowia DNA i prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Brązowy ryż jest również dobrym źródłem manganu i niacyny, które są ważne dla zdrowia mózgu i serca.

Jak u Was? Pełna lista w użytku?

Buziaki!
signature
Subskrybuj, żeby nie przegapić żadnego posta!
Podaj swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach!
Tagi

Co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Hanna
    19 grudnia, 2021

    Codziennie jem płatki owsiane i grecki jogurt.
    Pozdrawiam 🙂

    • Marta
      8 lutego, 2022

      Bardzo wartościowy wpis. Te wszystkie wymienione produkty staram się zawsze mieć w codziennym jadłospisie.

  • Jestem Magdalena
    19 grudnia, 2021

    Uwielbiam wszystkie wymienione przez Ciebie owoc,e warzywa i ziarna 🙂 Jeszcze troszkę i zaczynam sezon wysiewu w domu niektórych warzyw 🙂

  • ellie
    19 grudnia, 2021

    The chia seeds make a great pudding with the yogurt. I like overnight oats too. Wonderful list!

  • Caitlin'nMegan
    19 grudnia, 2021

    I would so like to try the Asian pears. Great to hear that about coffee. Lots of good stuff on the list!

  • Ivy's Closet
    19 grudnia, 2021

    I do consume lots of nuts. Especially almonds and walnuts. Thanks so much for the wonderful post!

  • Jardian
    19 grudnia, 2021

    Intrygujący wpis. O wielu propozycjach w diecie czytałem trochę podobnych rzeczy, w tym u Panów. Niektóre z powyższych stosuję. Pozdrawiam serdecznie Królowa Karo – z kilku małych czarnych rozpuszczalnych z mlekiem – nie mogę rano zrezygnować, potem herbaty zielone i albo mineralna – albo przegotowana sama, po 15.00 🙂 Ps. Wpis genialny 🙂

  • Patryk
    19 grudnia, 2021

    Bardzo lubię przede wszystkim orzechy, szczególnie ziemne w łupinach i pistacje. Choć pistacje trochę kosztują, to ja z nich nie rezygnuje. Prawdę mówiąc, ww. lista to tylko część produktów, które mają jakiś wpływ na nasz stan zdrowia. Nie mniej jednak należy w diecie wybierać różnorodne produkty, szczególnie warzywa i owoce. Taka lista daje wskazówkę, co można spożywać, jeżeli chcemy zadbać o nasz stan zdrowia poprzez zmianę nawyków żywieniowych.

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

  • tomthebackroadstraveller
    19 grudnia, 2021

    Your comment*…I enjoy most of these. I wish you a Merry Christmas.

  • Wioleta Sadowska
    19 grudnia, 2021

    Dawno nie jadłam łososia. A brukselki nie lubię.

  • Ananka
    19 grudnia, 2021

    These are all good and healthy for sure 😀

  • Radiomuzykant-ka
    19 grudnia, 2021

    Z soją jest ten problem, że praktycznie nie ma juz soi niemodyfikowanej genetycznie. A łosoś, o ile nie jest dziki, to strasznie jest napakowany antybiotykami i w ogóle wszelka chemią…

  • karodos.pl
    19 grudnia, 2021

    Bardzo często jem jogurt grecki z miodem i orzechami. Wodę z cytryną wypijam każdego ranka przed wyściem do pracy 🙂

  • Christine
    19 grudnia, 2021

    Your comment*Thanks for sharing

  • Tatjana
    19 grudnia, 2021

    Pleased with the wine on this list)

  • Agnieszka Kaniuk
    20 grudnia, 2021

    Jestem wegetarianką, więc z oczywistych względów niektórych z tych produktów nie jadam, ale większość bardzo lubię.

  • Brian Frum
    20 grudnia, 2021

    That is quite the impressive list and since I have a not-so-healthy heart I appreciate it!

  • Citu
    20 grudnia, 2021

    Gracias por los consejos te mando un beso

  • Greg
    20 grudnia, 2021

    This is essential. Heart problems run in my family as well so these are always nice to know. I love blueberries and kale, and olive oil too. And dark chocolate- talked me into it! 🙂

    I need to eat more eggs though.

  • The Tote Trove
    20 grudnia, 2021

    Wonderful list! Who knew there were so many delicious options for keeping heart healthy?

  • Lovely
    20 grudnia, 2021

    What a lovely post! Interesting to know that guava contains more vitamin C than orange.
    xoxo
    Lovely
    http://www.mynameislovely.com

  • jotka
    20 grudnia, 2021

    Jak smacznie i różnorodnie możemy zadbać o swoje serce, a do tego ruch na świeżym powietrzu i spotkania z bliskimi:-)

  • Nancy Chan
    20 grudnia, 2021

    I have no problem following such diet but it will be difficult for hubby.

  • Yolanthe
    20 grudnia, 2021

    Pocieszam się, że nie odżywiam się najgorzej skoro prawie wszystkie z wymienionych tu produktów pojawiają się w moim menu 🙂 Bardzo przydatne kompendium wiedzy . Dzięki 🙂

  • Kathy Leonia
    20 grudnia, 2021

    wszystkie powyższe produkty jem i lubię:D czyli serduszko zdrowe będzie;)

  • L
    20 grudnia, 2021

    Wiele z tych produktów lubię i spożywam, choćby pierś z kurczaka, orzechy czy szpinak. Zieloną herbatę piję litrami. Siemię lniane też sobie gotuję. Cytrysy lubię, ale nie za bardzo mogę je jeść.

  • Gąska
    20 grudnia, 2021

    Moja babcia ma chore serce, muszę jej przeczytać Twój post!

  • Pola
    20 grudnia, 2021

    Wszystko mi pasuje z wyjątkiem mięsa, bo nie jem już od ponad dwóch lat… Życzę zdrowych i radosnych Świąt! i

  • Kasia
    21 grudnia, 2021

    A do tego 10 tys kroków dziennie 🙂

  • Justyna
    22 grudnia, 2021

    Ha!!! Obecność na tej liście kawy i wina pozytywnie mnie zaskoczyła ?!!!
    Pozdrawiam serdecznie ?!!!

  • Karolina90dg
    22 grudnia, 2021

    Jadam większość wspomnianych przez Ciebie produktów, jest więc chyba dobrze. Pozdrawiam

  • AnSa
    22 grudnia, 2021

    .. fantastyczny post z mnóstwem ciekawych informacji ..niby się wie dużo, ale zawsze dobrze jest wiedzieć więcej 😉
    ..staram się zjadać wszystkie podane przez Ciebie produkty 🙂

    – pozdrawiam serdecznie i ciepło, życzę moc dobrych dni i pięknych chwil ! ??

  • Magda
    22 grudnia, 2021

    Bardzo lubię wymienione produkty, zaskoczyłaś mnie masłem orzechowym, myślałam, że lepiej go unikać 🙂

  • Ela
    23 grudnia, 2021

    Doskonała lista na dobry początek jak zadbać o swoje zdrowie nie rujnując portfela. Małymi kroczkami wybierając kilka produktów z listy w ciągu tygodnia to już będzie ogromnym postępem w zaopiekowaniu się sobą!

  • Lonna
    23 grudnia, 2021

    Staram się zdrowo odżywiać, choć nie wszystko mogę lub lubię jeść 😉 Ostatnio mam „fazę” na orzechy, zwłaszcza migdały 😀

  • Latte House
    24 grudnia, 2021

    Ale ciekawy artykuł:-) Sporo z tych produktów gości u mnie codziennie.
    Radosnych Świąt!
    Pozdrawiam

  • alElla
    25 grudnia, 2021

    Klik dobry:)
    Pozdrawiam serdecznie i świątecznie.

  • Justyna Parucka
    25 grudnia, 2021

    Bardzo przydatny poradnik. Niektóre z tych produktów stosuję w swojej codziennej diecie.
    Pozdrawiam i zapraszam na nowy post 🙂 magdatul-fan.blogspot.com.

  • Ania
    26 grudnia, 2021

    Swietna rozpisaka i świetny wpis. Bardzo dużo rzeczy jemy z wynienionych i to bardzo często. Łososia mimo że mamy pod ręką i to bardzo dużo nie jemy go. Ten w sklepach jest chodowany sztucznie i to jedna wielka chemia, a nie ryba…

  • Mariann Yip
    28 grudnia, 2021

    Looks healthy and natural.

    Mariann Yip
    https://www.mariannyc.com/farewell-2021/

  • 7 8 Krystyna
    29 grudnia, 2021

    Fantastyczne propozycje produktów. Tylko, aby się pilnować.

  • Ivana Split
    29 grudnia, 2021

    Thank you for sharing this guide to eating well for our heart. These are great foods for the heart.

  • Katarzyna Dudziak
    1 stycznia, 2022

    U Ciebie zawsze zdrowo i praktycznie Karo. Sporo tego 🙂 Owsianke uwielbiam, orzechy wloskie, lososia. Warto jesc takie rzeczy. Pozdrawiam serdecznie i zycze Wspanialego Nowego Roku

  • Pantherka
    1 stycznia, 2022

    Happy New Year to you too.

  • Mama z różową torebką
    1 stycznia, 2022

    Dawno nie jadłam batatów :/ A nawet gdzieś ostatnio wpadły mi w oko 😛

  • Nancy Chan
    3 stycznia, 2022

    Not easily to be disciplined to keep to healthy diet when there are so many tempting and delicious food around.

  • Marzena T (Mania)
    3 stycznia, 2022

    Bardzo wartościowy wpis, biorę sobie listę spisuje 😀 Bo niestety mam cholesterol wysoki a wiadomo, że ta lista też tutaj pomoże 😀

  • Magdalena
    5 stycznia, 2022

    W tym roku zdecydowanie stawiam na zdrowszą dietę:)

  • Karolajna
    5 stycznia, 2022

    Świetny i przydatny post. O kilku produktach nie wiedziałam. 😉

  • Książkowy Las Anki
    6 stycznia, 2022

    Uff jak to dobrze, że lubię i jadam/wypijam większość z listy 😉
    Życzę udanego roku 2022! Wszystkiego dobrego (nie tylko na stole) 😉

  • Barbara Moj Goluch
    6 stycznia, 2022

    Fantastyczna lista.:)
    Wiele tych produktów znajduje się w moim jadłospisie i mam nadzieję, że dobrze wpływają na moje chore serducho.
    Pozdrawiam Cię serdecznie Królowo Karo.

  • Beata M.
    6 stycznia, 2022

    Bardzo przydatny wpis. 🙂

  • Ania
    9 stycznia, 2022

    Swietny blog. Zdjecia wypas:) Jogurt grecki 10% tluszczu- slyszalam, ze dietetycy zaczynaja go polecac, a panie odchudzajace sie draza, ze tyle tluszczu! Co sie dzieje? Otoz nasze jelita potrzebuja tluszczu a przy obecnym stylu zycia odtluszczajacym wszystko (jogurty, margaryny, zero smalcu bo niezdrowy…) doprowadzamy sie do chorob jelit zas zdrowe jelita to odpornosci naszego organizmu:) I tak oto koleczko sie zamyka:))
    Zaskoczylas mnie kawa. Powiadaja, ze niezdrowo tak trzy dziennie, a tu prosze:))
    Pozdrawiam:)

  • Sady Sana
    15 lutego, 2022

    Dobrze wiedzieć, że znajdują się tu produkty, które bardzo lubię, ale są też takie których nawet nie miałam okazji spróbować. Trzeba będzie urozmaicić trochę swoją dietę 🙂

  • Marcepanowy Kącik
    28 grudnia, 2022

    Kiedy przeczytałam o kawie, humor mi się poprawił. Moja mama mówi, że przesadzam z wypijaną jej ilością.

  • Iwona
    31 grudnia, 2022

    To cenne rady i warto kupować zdrowe produkty ze sprawdzonego źródła 🙂