Witamina B4 – orzeźwia umysł i poprawia pamięć

Ożywia umysł i pozytywnie wpływa na organizm – mowa o witaminie B4, a dokładnie cholinie, która w istocie nie jest witaminą, a jedynie substancją witaminopochodną. Cholina jest wytwarzana przez nasz organizm, ale w sposób niedostateczny, dlatego ważne jest, by dostarczać ją w pożywieniu.
Cholina podobnie jak wszystkie witaminy z grupy B jest rozpuszczalna w wodzie. Ma bardzo ważną rolę w organizmie – poprawia pamięć oraz uczestniczy w przekazywaniu impulsów nerwowych, pomaga usunąć tłuszcz z wątroby, uczestniczy w metabolizmie tłuszczy i cholesterolu, leczy objawy niestrawności, chroni przed wolnymi rodnikami, dba o zachowanie prawidłowej lepkości krwi oraz wspomaga produkcję hormonów. Biorąc pod uwagę jej dobroczynne działanie na układ pokarmowy i wątrobę, zrozumiecie, dlaczego wiele leków na wątrobę ma „cholinę” w nazwie (i często w składzie). Znajdziemy ją również w składzie preparatów łagodzących ból gardła.
Osoby o wysokim poziomie cholesterolu, które zażywają leki w celu jego obniżenia, powinny także stosować cholinę, czyli
witaminę B4. Dzięki niej tłuszcz nie gromadzi się w wątrobie, co
zapobiega licznym schorzeniom. Jeśli każdego dnia spożyjemy odpowiednią
ilość tego składnika, nie będziemy mieli także problemu z kamicą woreczka
żółciowego.
Cholina jest substancją, której wpływ na nasz organizm wciąż jest badany. Dotychczas nie stwierdzono u ludzi zmian chorobowych, które byłyby spowodowane jej niedoborem. Wiadomo jednak, że przy zbyt niskim jej spożywaniu we krwi wykrywalny jest enzym świadczący o uszkodzeniu komórek wątroby. Bez witaminy B4 nie byłoby możliwe również całkowite oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji oraz toksyn.
Bardzo łatwo zdiagnozować nadmiar spożywanej choliny – wówczas z ust wydobywa się rybi zapach, który często wydzielany jest również przez ciało. Innymi skutkami przedawkowania są niedobry witaminy B6, stany oszołomienia, biegunki i mdłości.
Ze względu na jej dobroczynne działanie, spożywanie choliny dobrze działa w profilaktyce wysokiego pozomu cholesterolu, zaburzeniach wątroby, depresji, niepokoju, kłopotach z pamięcią, chorobie Alzheimera oraz marskości wątroby.
Potencjalne skutki niedoboru to nieprawidłowości budowy kości, zaburzenia pracy nerek, zahamowanie wzrostu,zaburzenia pracy wątroby, wzrost ryzyka zachorowania na nowotwór wątroby, zwiększona wrażliwość na związki chemiczne powodujące występowanie nowotworów, miażdżyca tętnic, opóźnienie rozwojowe, stany lękowe, problemy z pamięcią, bóle głowy, dolegliwości sercowe, bezsenność, obstrukcja, zaparcia oraz rozdrażnienie.
Do niedoborów witaminy B4 prowadzi – podobnie jak w przypadku większości witamin z grupy B – spożywanie dużych ilości kawy,
herbaty, kakao, wody mineralnej, rozgotowanej żywności, wysoko przetworzonej żywności, herbicydów i pestycydów (a tych, jak wam pisałam w owocach i warzywach jest sporo), nawozów oraz napojów alkoholowych.
No dobrze, to gdzie szukać tej choliny? Znaleźć ją możemy w wielu produktach spożywczych, głównie w postaci
lecytyny. Do produktów bogatych w cholinę zaliczamy żółtka jaj, wątrobę,
orzeszki ziemne, soję. Znajdziemy ją również w roślinach strączkowych, jak soczewica czy łuskany groch oraz w zielonych warzywach liściastych, nabiale i drożdżach. Źródłem witaminy B4 są także zioła, m.in. kminek, kocimiętka, goździki, głóg, jojoba, szałwia, róża, mięta i imbir.
Czystej choliny raczej nie dostaniemy w aptece, ale można ją znaleźć w wielu suplementach diety oraz preparatach wspomagających pracę wątroby. Wiadomo jednak, że lepsza jest ta zawarta w pożywieniu, niż syntetyczna.
I jeszcze kilka ciekawostek:
- ze względu na ważną funkcję
jaką cholina pełni w naszym ustroju, wiele spożywanych przez nas
produktów jest w nią wzbogacane w procesach przemysłowego przetwarzania.
Ma to szczególne znaczenie przy produkcji odżywek dla dzieci; - cholinę zawsze przyjmuj z wapniem ponieważ jest on niezbędny do
zrównoważenia poziomu fosforu i wapnia w organizmie (cholina zwiększa
ilość fosforu w organizmie); - brak choliny sprawia, że już od czterdziestego roku życia, a nieraz
nawet wcześniej, może nastąpić typowo starczy rozkład psychiczny,
którego najbardziej charakterystyczne symptomy to zaniki pamięci oraz
niezdolność do koncentracji; - lepsze wchłanianie choliny zapewniają : kwas foliowy, witamina A, inozytol, kompleks witamin B oraz witamina B12;
- Cholina mocno oddziałuje na pamięć dlatego znalazła zastosowanie w
leczeniu choroby Alzhaimera, zaników pamięci oraz zaburzeń natury
neurologicznej;
Jak u Was z dostarczaniem tej witaminki?

Wioleta Sadowska (awiola)
13 listopada, 2015Jem sporo jajek, więc na niedobór nie mogę narzekać 😉
sandraxblog
15 listopada, 2015ja tak samo 😀
Angelika Ś.
17 listopada, 2015a ja nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam jajko…
Elisabeth Brzeski
13 listopada, 2015Bardzo ciekawy i pomocny wpis! Jednym slowem musimy wciaz myslec o tych witaminkach, aby ich nam nie zabraklo:)
dwieperspektywy
13 listopada, 2015mialam duzo o tej witaminie w szkole, sam lekarz kazała mi ja spozywac własnie na zaburzenia pamieci z powodu tarczycy, wiec jestem z nia bardzo zaprzyjazniona :)/K
Eva Pe
13 listopada, 2015Właśnie uświadomiłam sobie niedobór choliny.
Sissi Paris
13 listopada, 2015No no dzieki za informacje 🙂
Katarzyna Balbierz - MaaMaa BaalBinkaa
13 listopada, 2015Przydatna witaminka 🙂 Jak tak czytam to i podczas odchudzania dobrze zaopatrzyć w ni ą nasz organizm
Helen G.
13 listopada, 2015Nie wiedziałam, że jest witamina B4. Bardzo przydatny artykuł:)
Krystyna Boner
13 listopada, 2015Bardzo ciekawy post. Jakże mało wiemy o naszym organizmie i jego potrzebach. Staram się mieć dietę bogatą w zdrowe składniki. Ale czasami coś może umknąć. Dzięki za te informację 🙂
Lena
14 listopada, 2015O jaka ważna witaminka:)
Zareklamowana Paula
14 listopada, 2015Ciekawe info, przyda się na pewno 🙂
Beauty B.
14 listopada, 2015Raczej nie cierpię na jej niedobór 😉
Vela
14 listopada, 2015Nie wiedziałam o jej działaniu, to bardzo pożyteczny post! 🙂
Patryk - żywieniowiec
14 listopada, 2015Dobry wpis 🙂 Choć większość podręczników szkolnych i innych podręcznikach o tematyce witamin pomija tą witaminę, rzeczywiście witamina B4 jest witaminą, bo ona odgrywa dość ważne role w naszym organizmie m.in. wspomniane ułatwianie transportu lipidów i cholesterolu, co na tym podstawie można stwierdzić, iż jajka nie podwyższają złego cholesterolu LDL we krwi, co potwierdza na to wiele badań naukowych.
Po za tym ja staram się wzbogacać w produkty spożywcze, które są źródłem choliny. Niestety, mało się o cholinie mówi, a szkoda, bo on jest naprawdę potrzebny. Ciągle się gada o jajkach i cholesterolu, a za mało o cholinie. Pozdrawiam 🙂
Alice
14 listopada, 2015nie sądziłam, że woda prowadzi do niedoboru 🙂
mała-myśl
14 listopada, 2015Sporo z wymienionych przez Ciebie produktów spożywam więc mam nadzieję, że tej witaminki mi nie brakuje 😉
Gaja
14 listopada, 2015Ostatnio mam smaka na gotowane jaja, może tej witaminki potrzebuję…
Ela
14 listopada, 2015Dziękuję, to bardzo ciekawe informacje !
Pozdrawiam
Świnka
14 listopada, 2015Strasznie lubię takie popularnonaukowe teksty 🙂
Ela Dziurkowska
14 listopada, 2015Niepozorna witaminka a jaką ważną rolę odgrywa w organizmie
Paulina
14 listopada, 2015Ja tam chyba nie muszę narzekać na niedobór – jem dużo jajek, orzechów 😉 ale znowu też dużo piję kawy, wody i herbaty…
Halina
14 listopada, 2015Potrzebny wpis 🙂 chyba muszę zmniejszyć picie herbaty – na to wygląda, a skoro czasami zdarza mi się pójść po coś dwa razy – to tym bardziej 😉 Większość z podanych składników mam w swojej kuchni, ale nie zawadzi dodać więcej, choćby soję….pozdrawiam 🙂
Natalia K
14 listopada, 2015Bardzo ciekawy wpis!!!
dziękuję:)
Pozdrawiam cieplutko
teresa
15 listopada, 2015Przypominania nigdy dość, więc z dużym zainteresowaniem przeczytałam, a i czegoś nowego się dowiedziałam np. o goździkach. Ostatnio dodaję je do kawy.
U mnie chyba spoko z tą witaminką, tak myślę.
Pozdrawiam. 🙂 .
Renata Walczak
15 listopada, 2015Karolinko bardzo ciekawy i pomocny post 😀
dość regularnie zażywam witaminę B compleks, ale czy wystarczającej dawce?
Magdalena N.
15 listopada, 2015Ach muszę przestać pić tyle kawy :/ Na szczęście jej dużo roślin strączkowych.
Agnieszka Ilnicka
15 listopada, 2015Ta witamina to coś chyba dla mnie 🙂 Muszę zacząć się pilnować, by jeść rzeczy, które ją zawierają!
Angelika i Monika Candy Pandas
15 listopada, 2015Staramy sie dostarczać witamin wraz z pożywieniem ale ostatnio zaczęłyśmy przyjmować wit. D3 🙂
Zapraszamy do nas na konkurs 🙂
Rena
15 listopada, 2015Witam, bardzo ciekawy blog, z chęcią będę zaglądać, a tymczasem zapraszam do siebie ;-).
http://spicetki.blog.pl/
Emily Tang
15 listopada, 2015the infant formula is often formulated with choline
and it is essential nutrient in it 🙂
F-lover Fashion Blog
15 listopada, 2015interesting!
kisses Gi.
new post
http://f-lover-fashion-blog.blogspot.it
Sarah Inks
15 listopada, 2015Great post! This vitamin is definitely very important for us, as others are 🙂
Pop over to my blog 🙂
Sarah
https://everydayconcepts.wordpress.com
Magda C.
15 listopada, 2015Jajka u mnie królują, więc jestem bezpieczna 🙂
Kathy Leonia
22 listopada, 2015haha ja też:D
Jolanta Strażyc
15 listopada, 2015Dobrze wiedzieć. Pozdrawiam serdecznie 🙂
pirelka
15 listopada, 2015Ciekawy i pomocny post, można dużo z niego wynieść.
Ewelina K
15 listopada, 2015Ja chyba niedoboru nie mam:)
Maria N.
15 listopada, 2015U mnie naprawdę dobrze, bo zawsze staram się o niej pamiętać 🙂
Jackie Harrison
15 listopada, 2015Great information benefit us.
Lady Lilith
16 listopada, 2015Nice. I will look into this. I am always looking to increase my natrail vitamins and minirals thorugh healhty foods.
Agata S
16 listopada, 2015cala garsc praktycznych informacji 🙂
Kathy Leonia
16 listopada, 2015to kupujemy kocimiętkę zatem:D
Kathy Leonia
16 listopada, 2015seria u mnie postów na piątek polega na dawkowaniu przyjemności w ten dzień tyg 😉
Paola Lauretano
16 listopada, 2015So informative Karo, thanks for sharing!!!
Kisses, Paola.
Expressyourself
My Facebook
cyrysia
16 listopada, 2015Jem dość dużo jajek, więc myślę, że nie cierpię na niedobór choliny.
feel-sexy
16 listopada, 2015Oczywiście razem z żywnością 🙂 W działanie suplementów diety osobiście nie wierzę 😉
AniaGotuje.pl
16 listopada, 2015Myślę, że u nas nie ma w domu problemu z jej niedoborem.. jemy sporo jajek od szczęśliwych kurek 😉
Blogabella
16 listopada, 2015No to na śniadanie jajka gotowane 🙂
BEATA REDZIMSKA
16 listopada, 2015Bardzo pouczajacy wpis, picie zbyt duzych ilosci herbaty tez ma zle skutki, ubytek witaminy B4, ale znowu nadmiar tej witaminy tez nie pozostaje bez konsekwencji dla zdrowia. Jednym slowem umiar. We wszystkim. Ale sie napracowalas, zeby tak doglebnie opracowac ten temat. Pozdrawiam serdecznie Beata
So Alice
16 listopada, 2015Ciekawy post , wielu rzeczy nie wiedziałam…Na wspomaganie pamięci łykam tabletki z ginko 😉
tr3ndygirl fashion blog
16 listopada, 2015hi sweetie this post very interesting
I posted a new OUTFIT, I'd love to know your opinion
would you like to pass from my blog?
I wish you an happy day
a big kiss
<<< fashion blogger >>>
Małgorzata K.
16 listopada, 2015Chyba ja cierpnie na jej niedobór
Zdeterminowana Ana
16 listopada, 2015Będę pamiętać, żeby zażywać przed sesją! 🙂
Weronika Domogród
16 listopada, 2015Bez witamin z grupy B człowiek jest rozdygotany, po prostu się sypie. Świetny post-ja tylko nie polecałabym soi-ma podejrzane pochodzenie i nie wiadomo, czy to jeszcze soja
Weronika Domogród
16 listopada, 2015muszę jeszcze o tej soi- dla uprawy modyfikowanej karczowane są olbrzymie połacie lasów brazylijskich- płuc naszej planety
Anka Sz
16 listopada, 2015Bardzo fajny wpis 🙂 chyba dostarczam odpowiednia ilość w jedzeniu 😀
oczynamode
16 listopada, 2015Akurat spożywam całkiem sporo produktów bogatych w cholinę 🙂
Katsuumi
16 listopada, 2015Chyba nie muszę się martwić, jaj jem dużo 😀 😉
domowacukierniaewy.blox.pl
16 listopada, 2015Raczej nie narzekam na jej brak, na szczęście 🙂
tr3ndygirl fashion blog
17 listopada, 2015Hi darling i repass
see my new post
kiss
<<< fashion blogger >>>
justekmakemesmile
17 listopada, 2015Kminek jest ze mną cały czas więc mam nadzieję, że nie grożą mi niedobory:)
Weronika Rudnicka
17 listopada, 2015o proszę! Nic nie wiedziałam o witaminie B4, aż do teraz! I za to uwielbiam Twojego bloga 🙂
weronikarudnicka.pl
Sharon D
17 listopada, 2015Great information. Thanks for sharing!
Panna P - www.pannap.blog.pl
17 listopada, 2015Dużo się dowiedziałam na temat witaminy B4, dość często jem jajka, więc może nie brakuje mi tej witaminy 😉 Pozdrawiam!
Mozaika rzeczywistości
17 listopada, 2015Myślę, że powoli dam radę z całością tej pracy mojej. 🙂 Bardzo pomocny wpis. Mam nadzieję, że o witaminach jeszcze coś napiszesz w przyszłości?
Pozdrawiam!
Anonimowy
17 listopada, 2015Staram się dostarczać jak najwięcej witamin i jeść zdrowo !
http://www.magfashion.pl
Carmen Cotugno
18 listopada, 2015really nice post 🙂
kisses
http://www.carmy1978.com
cookiemonster
18 listopada, 2015U mnie chyba tej witaminy na szczęście nie brakuję bo spożywam dosyć często zielone roślinki i rośliny strączkowe 🙂 A też muszę pewnie zwracać uwagę na to ponieważ pijam dużo kawy i herbaty oraz wodę, które wypłukują większość witamin dostarczanych do organizmu 🙂
Agnieszka Ilnicka
18 listopada, 2015Nie wiem jak to jest, ale wydaje mi się że zbyt dużo nam się mówi o "prawdopodobieństwach" niedoboru jakiejś witaminy przez co popadamy często w paranoje i przyjmujemy zbyt dużo leków i suplementów diety. Oczywiście tych syntetycznych. Np. rozkojarzenie spowodowanych zmęczeniem lub stresem przypisujemy witaminie B4 i lecimy do apteki. Jeżeli jednak wprowadzimy je normalnie, za pomocą urozmaiconej diety to problemu nie ma, ale często jesteśmy tak leniwi że lepiej pobiec do apteki 🙂 A jakie jest Twoje zdanie na ten temat?:)
admin
1 grudnia, 2015Też jestem zdania, że nie ma lepszych witamin, niż te, których dostarczamy pożywieniu. Uważam, że suplementy należy stosować w przemyślany sposób, kiedy rzeczywiście z jakichś konkretnych powodów zauważymy u siebie niedobór. W końcu to chemia, a nie cukierki.
Karolina Antosik
18 listopada, 2015rewelacyjny artykuł , pełen przydatnych info 🙂
Esencja
18 listopada, 2015No to chyba dosyć słabo. W postaci suplementów tej witaminy nie przyjmuję, na szczęście znajduje się w produktach, które są i na mojej liście.
MariaTamara
19 listopada, 2015Nie wiedziałam, że na aż tyle rzeczy ma ona wpływ, ważna jest dla zdrowego funkcjonowania organizmu:)
MariaTamara
19 listopada, 2015Nie wiedziałam, że na aż tyle rzeczy ma ona wpływ, ważna jest dla zdrowego funkcjonowania organizmu:)
miraga
19 listopada, 2015Dobrze wiedzieć.
Ewa Bl
22 listopada, 2015Jak zawsze bardzo wyczerpujacy i przydatny wpis. Jem sporo warzyw straczkowych, wiec mam nadzieje, ze to wystarcza 😉
zjedz_mnie
23 listopada, 2015Ma duży wpływ na cały organizm, ale na szczęście dostarczam jej sobie codziennie, zresztą pamiętałam żeby zostawić komentarz, to źle jeszcze ze mną nie jest 😀
Głód_duży
3 grudnia, 2015O nie należe do grupy osób narażonych na niedobory witamin. Kawa, herbata, kakao… Jak zyć?