10 zdrowych powodów, żeby jeść imbir

Choć to niepozorna przyprawa, działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Jest skutecznym lekiem na infekcje. Pomaga w walce z trądzikiem, wypadaniem włosów i łupieżem oraz łuszczycą. I to nie koniec jego zalet – dlatego dziś spróbuję Was przekonać, że po jego szczyptę warto sięgać często, a nawet częściej. Imbir – dziś o nim będzie mowa.


1. Łagodzi bóle żołądka – zwłaszcza, jeśli sięgniemy po świeży korzeń imbiru. Nie tylko przyspiesza przemianę materii, ale także ułatwia wchłanianie składników odżywczych. Przynosi ulgę w przypadku wzdęć, bo działa rozkurczowo, a do tego zapobiega stanom zapalnym i pobudza wydzielanie śliny i soków żołądkowych. Regularnie spożywany pozwala zapobiegać owrzodzeniu błony śluzowej układu pokarmowego.

2. Łagodzi mdłości – również ciążowe – i zapobiega wymiotom także tym po chemioterapii czy narkozie, dlatego jest częstym składnikiem leków przeciwko chorobie lokomocyjnej. Dzieciom zamiast aptecznych leków wystarczy podać cukierki imbirowe. Co ważne, imbir w odróżnieniu od tego typu leków nie powoduje senności. Uwaga! W przypadku porannych mdłości nie można go zażywać dłużej niż cztery dni.

3. Ma działanie przeciwzakrzepowe – jest stosowany w profilaktyce zakrzepów w naczyniach krwionośnych, gdyż zapobiega zlepianiu płytek krwi. Jego działanie rozgrzewające poprawia krążenie. To działanie czyni go niezbędnym elementem diety osób z podwyższonym cholesterolem.

4. Jest naturalnym antybiotykiem – dzięki swojemu działaniu przeciwzapalnemu i przeciwbakteryjnemu wspomaga leczenie przeziębień i stanów zapalnych układu oddechowego. Wzmacnia nasz system odpornościowy. Pomaga także w leczeniu zapalenia stawów.

5.Orzeźwia i usuwa zmęczenie, gdyż wpływa korzystnie na ukrwienie mózgu, chroniąc nas przed zanikaniem komórek mózgowych. Poprawia koncentrację i pamięć, a tym samym zwiększa wydajność umysłową. Zmniejsza tym samym podatność na chorobę Alzheimera.

6. Zawiera wysoki poziom przeciwutleniaczy, dzięki czemu chroni nasze komórki przed uszkodzeniem i tym samym zapobiega m.in. starzeniu. Z tego powodu jest też przedmiotem badań pod kątem działania antynowotworowego.

7. Dzięki swojemu działaniu przeciwzapalnemu działa też przeciwbólowo i pomaga zmniejszać obrzęk dzięki swoim właściwościom moczopędnym. Działanie przeciwbólowe potwierdzono również u osób cierpiących na zapalenie kości i stawów kolanowych. Jest świetnym wspomaganiem leczenia chorób reumatycznych – ot, choćby kąpiel z dodatkiem olejku imbirowego.

8. Przez działanie przeciwzapalne i rozkurczowe jest doskonały w łagodzeniu dolegliwości miesiączkowych. Badania wykazały, że jego skuteczność można porównać z ibuprofenem. Warto go dodawać do jedzenia już przy pierwszych objawach PMS. Pomaga w bólach głowy, również tych migrenowych. Regularnie stosowany zmniejsza ilość i siłę ataków.

9. Dba o jamę ustną – działa odkażająco, odświeżająco, pozostawia przyjemny zapach w ustach.

Dba o jamę ustną. Ma działanie odkażające i odświeżające, pozostawia miły zapach w ustach.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/cudowny-imbir-wlasciwosci-lecznicze-i-odchudzajace-imbiru_33621.html

10 I na koniec – jest naturalnym afrodyzjakiem – pomaga zachować młodość, dodaje energii i mocy, a przez swoje działanie rozgrzewające, pobudza również narządy płciowe.

Niestety – mimo tak pokaźnej listy zalet – imbir nie jest dla każdego:

  • U niektórych osób może powodować biegunkę, zgagę, rozstrój żołądka czy podrażnienia jamy ustnej – dotyczy to jednak niewielu osób i to tylko w przypadku spożywania imbiru w postaci surowej.
  • Przed korzystaniem z dobroczynnego działania imbiru warto jednak skonsultować się z lekarzem, jeśli zażywamy leki rozrzedzające krew.
  • Nie należy przyjmować więcej niż 4 g imbiru dziennie – w przypadku przedawkowania imbiru można odczuć zawroty głowy, senność, nudności oraz nieregularny
    rytm bicia serca.
  • Unikaj imbiru jeżeli chorujesz na przewlekłą chorobę układu pokarmowego, refluks żołądkowy oraz podczas karmienia piersią.
  • Imbiru nie powinny jeść dzieci do 2. roku życia.

Nabraliście ochoty na imbir? Mam dla Was coś szybkiego i smacznego z dodatkiem imbiru – jabłkowo-cynamonowe racuchy.

Składniki:
500 ml kwaśnego mleka
2 jajka
3 łyżki miodu
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta mielonego imbiru
30 dag jabłek
cukier puder

Do miski przesypać mąkę, dodać sodę, cynamon oraz gałkę muszkatołową i imbir. Wymieszać.

Kwaśne mleko przelać do miseczki. Dodać żółtka i miód, zmiksować. Następnie wsypać suche produkty i ponownie wymieszać.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Białka ubić na sztywną pianę. Do ciasta dodać jabłka, białka i razem delikatnie wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką ciasto. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z dwóch stron. Smażymy krótko, bo łatwo się przypalają. Ostudzone racuchy posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Buziaki!
signature
Subskrybuj, żeby nie przegapić żadnego posta!
Podaj swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach!
Tagi

Co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 komentarz
  • IN & OUT
    17 kwietnia, 2014

    czesto uzywam tej przyprawy ,dodaje do porannej kawy 😀 taki dziwny nalog 🙂
    http://zielonoma.blogspot.it

  • Asia Ruszczyk
    17 kwietnia, 2014

    ja lubię imbir w potrawach, pewnie dlatego takim okazem zdrowia jestem 😉

  • Magda J.
    17 kwietnia, 2014

    Ja bardzo lubię imbir do marynaty do kurczaka na przykład 😉

  • byCarol
    17 kwietnia, 2014

    Rzadko jadam racuchy ale ich widok… mm, nabrałam ochoty :).
    Imbiru niestety w moim jadłospisie praktycznie nie ma. Ale po Twoim poście po Świętach chyba zmienię trochę przyzwyczajenia i zacznę go dodawać do różnych potraw :).

  • Daisy K
    17 kwietnia, 2014

    Lubię imbir w herbacie, ale mnie już nic nie jest w stanie pobudzić, mowa o afrodyzjaku. 😉 Co do rozrzedzania krwi, mam zalecone tabletki których nie biorę bo i tak krwawię długo jak się skaleczę. Chętnie wykorzystam ten przepis, dziękuję. 🙂

  • bodybuildingisalifestyle
    17 kwietnia, 2014

    bardzo lubię imbir!! 🙂

  • PannaAnna
    17 kwietnia, 2014

    Wcześniej bardzo lubiłam , od czasów ciąży i zażywania herbaty z imbirem na nudności ciążowe jakos nie mogę znieść smaku zapachu ….

  • czar-życia
    17 kwietnia, 2014

    Ja też używam imbir, ale mi narobiłaś ochoty na takie racuchy 🙂

  • Magdalena P.
    17 kwietnia, 2014

    Cenne rady, przydadzą się 😉

  • Ewelina K
    17 kwietnia, 2014

    Trzeba spróbować:) mam tabletki imbirowe isla;)

  • Beauty Unearthly
    18 kwietnia, 2014

    Great post dear…lovely pics..:-)

  • Salvador Dali
    18 kwietnia, 2014

    uwielbiam imbir: pić czy jako przyprawę.. 🙂
    Ale w racuchach nie próbowałam, a to musi być świetny pomysł! 😀

  • Krystyna Boner
    18 kwietnia, 2014

    Imbir dodaję do wielu potraw gotowanych i pieczonych. Ostatnio dodałam do pasztetu mięsnego. Na bóle gardła jem imbir kandyzowany. Ale o dodaniu do racuszków nie pomyślałam. Świetny pomysł. Chętnie z niego skorzystam.
    Teraz pozwól, że z okazji Świąt Wielkiej Nocy złożę Tobie życzenia radosnych i szczęśliwych Świąt. Wesołego Alleluja 🙂

  • Cristina R.
    18 kwietnia, 2014

    delicious!!!!
    xx
    http://sofiscloset.blogspot.it/

  • justynka ma kota...
    18 kwietnia, 2014

    Dobrze wiedzieć, że imbir ma tyle świetnych zastosowań!

  • Agnieszka Muszynska
    18 kwietnia, 2014

    Imbir zdrowy jest i basta, wczoraj piekłam racuchy, ale o imbirze nie pomyślałam, nadrobię następnym razem:):)

  • Nieidealna Perfekcjonistka
    18 kwietnia, 2014

    bardzo lubię połączenie imbiru z podsmażonym mango :))

  • Renata Walczak
    18 kwietnia, 2014

    używam i to dużo ale nie do racuchów:)
    imbir można też wykorzystać w kosmetyce np do kąpieli czy pillingu- przepis mam http://reanja.blogspot.com/search/label/imbir
    pozdrawiam cieplutko:)

  • greenwithenvy
    18 kwietnia, 2014

    Często używam imbiru szczególnie do przyprawiania zup;) uwielbiam zupe marchewkową z mleczkiem kokosowym i imbirem;)

  • Monika Ch
    18 kwietnia, 2014

    Woda miód cytryna i imbir to cos co niwelowalo moje mdłości w ciazy moj napój bogów 😉

  • Senses Angel
    18 kwietnia, 2014

    Ja niestety nie jestem zbyt "zaprzyjaźniona" z imbirem.. Czas to zmienić!

  • Ja i moje urwisy
    18 kwietnia, 2014

    Nie lubię imbiru jakoś mi nie podchodzi…

  • Pozytywny Punkt Widzenia
    18 kwietnia, 2014

    Wow, jestem zaskoczona. Nie sądziłam, że imbir ma tyle zalet! Dzięki za informację 😉

  • Kasia Szewczyk
    18 kwietnia, 2014

    Bardzo lubię imbir ;]

  • Venus
    18 kwietnia, 2014

    Nie wiedziała, że aż takie ma zastosowanie
    A przepis wypróbuje na pewno – bo smakowicie wygląda

  • Cookie
    18 kwietnia, 2014

    Słyszałam ile dobrego robi imbir, ale jakoś nie wprowadziłam go do swojego jadłospisu…czas to zmienić 😀

  • Ems
    18 kwietnia, 2014

    Ja robię syrop ze zmiksowanego imbiru, cytryny (obranej) i miodu – świetny do herbatki 🙂

  • Iwetto Iwettos
    18 kwietnia, 2014

    Uwielbiam imbir! Wszyscy powinni go jeść zamiast czosnku 😉

  • Karina
    18 kwietnia, 2014

    nie wiedziałam, że jest taki zdrowy ; ) kiedyś popijałam z herbatą, bo słyszałam, że rozgrzewa, ale potem odstawiłam. jednak po przeczytaniu u Ciebie jego zalet, chętnie bym do tego zwyczaju powróciła.

    pozdrawiam i życzę wesołych świąt! ; )

  • malenka
    18 kwietnia, 2014

    Przepis intrygujący, muszę wypróbować 🙂

  • Aleksandra Anna
    18 kwietnia, 2014

    ja coraz bardziej się przekonuje do imbiru i jego smaku i coraz częściej gości w mojej kuchni 🙂

  • Ediksa
    18 kwietnia, 2014

    wiedzilam ze jest zdrowy ale nie sadzilam ze ma az tyle tego dobra w sobie 🙂 i dziekuje za przepis, akurat potrafie racuchy i mysle ze skorzystam z imbirowo jablkowej mieszanki 🙂

  • Ola
    18 kwietnia, 2014

    O proszę, nawet nie wiedziałam, że imbir ma takie właściwości!

  • Alicja Kozubska
    18 kwietnia, 2014

    Lubię dodawać imbir do wielu potraw 🙂

  • http://cynamon.net.pl
    18 kwietnia, 2014

    Jakoś nie mogę się przekonać do imbiru mimo, że ma takie dobre właściwości. Jakoś mi jgo smak przeszkadza.

  • Kolorowy świat Magdy
    18 kwietnia, 2014

    Nie wiedziałam ,że imbir może tyle dobrego zdziałać, ale i tak nie jestem wstanie się do niego przekonać 😉

  • Anna P.
    18 kwietnia, 2014

    Takie obrazki, a ja dzisiaj poszczę, ale mi smaka narobiłaś 🙁 Nie wiedziałam, ze imbir ma tyle zalet, słyszałam tylko o 10, a tu proszę 😀

  • Alicja R.
    18 kwietnia, 2014

    Słyszałam o dobroczynnym działaniu imbiru, jednak sama nie stosuję go w swoich potrawach. I przyznam, że nie wiem czemu 😉 Może obawiam się tego, że zbyt bardzo zmieni smak dania?

  • mademoisellemode
    18 kwietnia, 2014

    Hummm yummy ^^

    Kisses
    http://www.mademoisellemode.com/

  • Dario Venuti
    18 kwietnia, 2014

    mmm good post

    FASHIONSEDUCER.COM

  • Ina
    18 kwietnia, 2014

    Imbiru używam wszędzie gdzie mogę.
    Dziękuję, czyli efekt osiągnięty.

  • Dieta moja pasja.
    18 kwietnia, 2014

    Imbir jak nikt inny nakręca metabolizm 🙂
    Wesołych Świąt 🙂

  • Świat Sikuni
    18 kwietnia, 2014

    Imbir samo zdrowie, myślę że u nas w Polsce jeszcze niedoceniany

  • LoliBeatrce
    18 kwietnia, 2014

    Ciekawe :O nie zdawałam sobie sprawy z tego że imbir jest taki niezwykły 😉

  • Patrycja Z
    18 kwietnia, 2014

    Nie używałam nigdy imbiru 😉
    Wesołych Świąt Wielkanocnych 😉
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;*

  • Mama Laurki testuje
    18 kwietnia, 2014

    nawet nie pamiętam czy kiedykolwiek jadłam imbir :/

  • Daria Dymek
    18 kwietnia, 2014

    Owy produkt pojawia się w mojej kuchni ze względu na punkt piąty 😉

  • Asik
    18 kwietnia, 2014

    No to teraz muszę koniecznie wypróbować 🙂

  • someonextoxlove
    18 kwietnia, 2014

    rzadko używam, ale – PRZEKONAŁAŚ mnie 🙂
    no i te racuchy… narobiłaś mi ochoty na nie… 🙂

  • Carrie
    18 kwietnia, 2014

    Muszę koniecznie wypróbować, bo brzmi cholernie zachęcająco! 🙂 Tyle zdrowia w małym kawałku. Możesz napisać, do jakich potraw można jeszcze dodawać imbir? 🙂

  • BeautynLiving
    18 kwietnia, 2014

    nie potrafię się przekonać do imbiru, kiedyś mi nie zasmakował i od tamtej pory jestem zniechęcona

  • Anett B
    19 kwietnia, 2014

    I love ginger – it's a miracle food and also very good to eat 🙂

    http://bellapummarola.blogspot.it/

  • żaneta serocka
    19 kwietnia, 2014

    uwielbiam imbir, wrzucam go do sokowirówki z marchewkami i jabłkami- pyszny soczek wychodzi. polecam Wesołych świąt 🙂

  • 92ana
    19 kwietnia, 2014

    Ja jakoś nie przepadam za imbirem, lubię kiedy występuje w niewielkich ilościach. ;p

  • narja
    19 kwietnia, 2014

    Nie wiedziałam, że imbir jest aż tak zdrowy:)

  • vademecum blogera
    19 kwietnia, 2014

    Moje dziecie uwielbiaja cukierki imbirowe mozna kupic w chinskich sklepikach. Pozdrawiam Beata

  • Gwiazdka.
    19 kwietnia, 2014

    Słyszałam, że idealnie rozgrzewa i – zwłaszcza zimą – dobrze jest wypijać rano szklankę wody z imbirem właśnie 🙂 Muszę wypróbować, bo jakoś zawsze mnie od niego odrzucało, ale może najwyższy czas się przemóc 🙂

  • Lady parisienne
    19 kwietnia, 2014

    Nice post!
    Have a great week end 🙂

  • MyLife Blossom
    19 kwietnia, 2014

    Ahh.. to juz wiem, dlaczego moja mama imbir dodaje do wszystkiego… 🙂 Chyba sie skusze, ma same zalety. Pozdrawiam. Olga

  • Magda C.
    19 kwietnia, 2014

    Lubię imbir, ale niestety zapominam go używać 🙁

  • Marta
    19 kwietnia, 2014

    Nawet nie wiedziałam, że ma tyle zalet 🙂

  • domowacukierniaewy.blox.pl
    19 kwietnia, 2014

    Oj jak dobrze, że lubię tę przyprawę 🙂 Pozdrawiam i życzę zdrowych i pogodnych Świąt! 🙂

  • Marcela
    20 kwietnia, 2014

    Świetny post! imbir jest niesamowity a racuchy…mmmm… pyszności… Życzę spokojnych i cudownych Świąt!

  • Sandra Lewandowska
    20 kwietnia, 2014

    Więcej przepisów poprosimy 🙂

  • usmiechnieteoczy
    20 kwietnia, 2014

    nie zdawałam sobie sprawy jak wiele dobrego może dać imbir!

  • Marionetka Mody
    20 kwietnia, 2014

    uwielbiam imbir w wytrawnych daniach!

  • Aneta Flow
    20 kwietnia, 2014

    Imbir – bardzo rzadko i w niewielkich ilosciach – ściska mnie w gardle sam zapach 🙁

  • Paulina
    20 kwietnia, 2014

    Nie jadłam, ale chcę zacząć 😉

  • Greg and Mika
    20 kwietnia, 2014

    o tylu właściwościach nie słyszeliśmy, dzięki:*

  • Bemol Naschkatze
    21 kwietnia, 2014

    ooo lubię imbir 😉
    pozdrawiam

  • daggistr
    22 kwietnia, 2014

    nawet nie wiedziałam że imbir robi nam aż tyle dobrego 😛 a takie placuszki zrobię z ochotą bo uwielbiam !

    pozdrawiam !

  • Weronika Domogród
    22 kwietnia, 2014

    Świetny post. Uwielbiam naturalne tanie terapie. Nie mogę z jakiś technicznych powodów zostać obserwatorką twojego wspaniałego bloga, ale za chwilę umieszczę go w moich ulubionych. Pozdrawiam serdecznie.

  • Patrycja M.
    22 kwietnia, 2014

    Mi właśnie ginekolog poleciły imbir na bolesne miesiączkowanie 🙂

  • dobry-przystanek.bloog.pl
    24 kwietnia, 2014

    imbir jest genialny i zawsze w sezonie jesienno-zimowym stanowi podstawę w mojej kuchni:) świetny, bogaty tekst, a przede wszystkim edukacyjny:)

  • Lex
    24 kwietnia, 2014

    O… znalazł się też powód dla mnie: ciągle choruję, więc naturalny antybiotyk jest jak znalazł!

  • Iwona Gold
    10 grudnia, 2014

    Ja dodaję plasterek imbiru do herbaty:)

  • My Home Rules
    24 maja, 2016

    Dawno jadłam racuchy, a z imbirem nigdy. Najczęściej używam go w zimie z herbatą.