Jeśli macie już dość świątecznych smaków i przysmaków, mam dziś dla Was coś pysznego, lekkiego, co dla mnie jest przywołaniem smaków z dzieciństwa. Pieczone jabłka nadziewane rodzinkami, orzechami, pachnące cynamonem to świetny pomysł na podwieczorek czy słodki, zdrowy deser.

Do nadzienia postanowiłam wykorzystać kaszę bulgur, która u nas nie jest zbyt popularna, ale już kuchnia turecka, syryjska, grecka i armeńska korzystają z jej dobrodziejstwa. Kasza ta ma delikatnie orzechowy smak i jest dużo pożywniejsza od ryżu.
Pieczone jabłka nadziewane kaszą bulgur
Składniki:
4 jabłka (najlepiej wybrać odmianę twardą i kwaśną, która fajnie przełamie nam smaki)
100 g kaszy bulgur
1 szklanka soku jabłkowego
2 łyżki rodzynek
2 łyżki orzechów włoskich
1,5 łyżeczki cukru waniliowego
świeży, starty imbir
cynamon
miód
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. W tym czasie gotujemy kaszę w soku jabłkowym uzupełnionym wodą.
Górną część jabłek odcinamy mniej więcej na 1/3 wysokości. Za pomocą łyżeczki wydrążamy miąższ, zostawiając jednak ok. 1 cm jabłka przy skórce. W przeciwnym razie owoce zapadną nam się podczas pieczenia. Górną część jabłka czyli kapelusik zachowujemy.
Połowę wydrążonego miąższu jabłka siekamy i dodajemy do ugotowanej kaszy razem z rodzynkami i posiekanymi orzechami. Doprawiamy do smaku cynamonem, cukrem waniliowym i imbirem.
Jabłka faszerujemy nadzieniem z tzw. górką, aby nadzienie wystawało ponad owoc. Tak przygotowane jabłka nakrywamy zachowanymi wcześniej kapelusikami.
Brytfannę smarujemy masłem i układamy na niej jabłka. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie podlewamy owoce sukiem jabłkowym – może to być ten, który puściły pieczone jabłka i wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut, aż owoce zmiękną.
Gotowe pieczone jabłka wyjmujemy z piekarnika i polewamy miodem. Podajemy na ciepło.

Magdalena
25 grudnia, 2019wspaniały deser!
czerwona filiżanka
26 grudnia, 2019mmmm czyli taki deser aromatyczny z pazurkiem, rozgrzewający i syty zapewne.
Kathy Leonia
26 grudnia, 2019oj nie moje smaki;p
Selvaggia Capizzi
26 grudnia, 2019It looks yummy!
Merry Christmas!
Don’t Call Me Fashion Blogger
Facebook
Bloglovin’
angiesrecipes
26 grudnia, 2019This looks amazingly delicious!
Milena M
26 grudnia, 2019Nigdy nie jadłam. Wygląda ciekawie 🙂
Kathrine Eldridge
26 grudnia, 2019This looks delicious! Merry Christmas!
https://www.kathrineeldridge.com
L.
26 grudnia, 2019Połączenie kaszy z jabłkiem brzmi zaskakująco dla mnie. Ciekawie. Pieczone jabłka są pycha, ale rodzynek nie lubię.
Kathy Leonia
28 grudnia, 2019też dla mnie rodzynki nie są smaczne;)
Aisab
26 grudnia, 2019Pieczone jabłka uwielbiam, byle nie z kaszą; bo „kaszą to dzieci straszą” ;
pozdrawiam Basia
Radiomuzykant-ka
26 grudnia, 2019Muszę wypróbować. 🙂
Karolina90
26 grudnia, 2019Boszszsz… wygląda obłędnie.
Ania
6 stycznia, 2020Pieczone jabłka bez żadnego nadzienie jadłam jako dziecko u dziadków właśnie w okres świątecznym 🙂 do dziś pamiętam ich smak, a dzięki Tobie wróciły wspomnienia 🙂 dziękuję
El Mundo Con Ella
26 grudnia, 2019It looks like a very delicious dessert.
Monika Olga
27 grudnia, 2019Świetny przepis! Na pewno skorzystam 🙂
Gosia
27 grudnia, 2019Takie jabłka wyglądają bardzo apetycznie, muszę kiedyś zrobić:)
Teresahttps://mojewyroby.wordpress.com/
27 grudnia, 2019Co prawda już po świętach więc dziękuje za życzenia i życzę ci szczęśliwego Nowego Roku 2020 i dalszego prowadzenia bloga pozdrawiam
Francisco Oliveira
27 grudnia, 2019Hummmm deve de ser delicioso.
Continuação de Boas Festas 🎄
Andarilhar
Dedais de Francisco e Idalisa
O prazer dos livros
Yolanthe
27 grudnia, 2019jestem po świętach więc nie mogę patrzeć na jedzenie … nawet na tak apetycznie wyglądające . Przepraszam 🙂 Pozdrawiam serdecznie i życzę już Do Siego Roku ! 🙂
Cyrysia
27 grudnia, 2019Nigdy nie jadłam takich pieczonych jabłek z nadzieniem, ale chętnie bym je skosztowała.
Erra Mood
27 grudnia, 2019Wygląda apetycznie 🙂
Carmy
27 grudnia, 2019Such a good idea 🙂
Dorota z kobietytomy.pl
27 grudnia, 2019Pieczone jabłka to smak zimy. Mogą być nadziewane, a co tam 😉
My Strawberry Fields
27 grudnia, 2019Pieczone jabłka jadłam zawsze z rodzynkami i orzechami, muszę wypróbować wersję z kaszą 🙂
Magda
27 grudnia, 2019Świetny deser, bardzo lubię takie jabłka, chociaż z kaszą bulgur jeszcze nie jadłam 🙂
Tanza Erlambang
28 grudnia, 2019look like rice….love it
Happy New Year
alElla
28 grudnia, 2019Klik dobry:)
Dziękuję za wizytę i życzenia na moim blogu.
Przybywam życzyć zdrowia, szczęścia i pomyślności w nowym roku oraz miłego i smakowitego oczekiwania na Nowy Rok.
Pozdrawiam serdecznie.
alElla
28 grudnia, 2019Test, test, test… Tylko sprawdzam, bo
nie udaje mi się opublikować tego, co już pisałam wielokrotnie.
https://honestjessicaalba.wordpress.com
28 grudnia, 2019Uwielbiam takie desery 🙂 Ale dla ułatwienia jedzenia od razu kroję jabłko na kawałki i zapiekam z ryżem lub kaszą jaglaną i dodatkami, a potem jeszcze można polać jogurtem naturalnym 🙂
Serpentyna
28 grudnia, 2019Wygladaja wspaniale i pewnie smakuja fantastycznie. Smacznego !
Agnieszka Kaniuk
28 grudnia, 2019Bardzo lubię pieczone jabłka, ale takich nadziewanych, jeszcze nigdy nie jadłam. Chętnie spróbuję. 😊
Anna
28 grudnia, 2019Fantastyczne!
Uwielbiam pieczona jabłka na różne sposoby, ale takiego połączenia nie próbowałam.
Dla mnie jest idealne.
Pozdrawiam Cię.
Asunción Artal
28 grudnia, 2019Great!! I want to taste it.
Ivana Split
28 grudnia, 2019great recipe, this looks so.yummy.
Ken.G
28 grudnia, 2019Jadłabym 🙂 Wieki całe nie jadłam pieczonego jabłka, nawet szarlotki smak ledwo pamiętam.
I widzę, że sporo ludzi nie lubi rodzynek. W razie czego wszystkie można wysłać do mnie – ja uwielbiam! 🙂
natalia20041989
28 grudnia, 2019Mniam, zdrowo i pysznie☺☺
Ervi
28 grudnia, 2019Takie jabko pięknie pachnie 😉
Bożena
28 grudnia, 2019Sama nie wiem, nie jadłam nigdy niczego podobnego, ale na zdjęciu wygląda to apetycznie 🙂
Beatrycze
28 grudnia, 2019Wyglądają cudownie i pewnie tak smakują!
Pozdrawiam!
Kasia Dudziak
28 grudnia, 2019Takiego przepisu jeszcze nie znam więc chętnie skorzystam z niego. Mogę sobie tylko wyobrazić jak pachnie i smakuje. Mniam mniam.
Christine
28 grudnia, 2019This looks so good!
Kinga
28 grudnia, 2019Nie jadłam jeszcze takiego 😀
jotka
29 grudnia, 2019Bardzo zdrowe i aromatyczne, kiedyś wykorzystam:-)
Valerie-Jael
29 grudnia, 2019This looks so good. Sorry, I can’t understand the text. Happy New Year 202, Valerie
Ruth Josey
29 grudnia, 2019Oh my goodness this looks so good! I ran the text through an online translator and I think I can pretty much figure it out. It looks like it would also make a wonderful breakfast dish and not only dessert. And it’s so healthy and not too complicated (we can probably find bulgur porridge here in a healthfood section but I wonder if any wheat porridge would also work OK). Thanks so much for sharing this delicious recipe!
Ruth
https://voguefauxreal.com/2019/12/22
Beautiful Duty
29 grudnia, 2019czd! ja zawsze robiłam takie rzeczy w pieczonej papryce, ale to jabłko mnie mega ciekawi :)!
Karolajna
29 grudnia, 2019Jabłka w takim wydaniu jeszcze nie jadłam. Muszę spróbować. 😉
Ada
29 grudnia, 2019Osobiście wolałabym zamiast jabłek pieczoną paprykę, ale to rzecz gustu. Pozdrawiam
Dorota
29 grudnia, 2019Podobne jabłuszka piekła dla nas babcia, tyle że zamiast kaszą faszerowała ryżem. No i nie dodawała imbiru. Myślę jednak, że jego dodatek zdecydowanie podkręca walory smakowe tego deseru.
Serdeczności moc przesyłam:)
Gina Beltrami
30 grudnia, 2019Yummy!!!! I like it!!!
xoxo Gina
new post
http://www.ginabeltrami.com
pirelka
30 grudnia, 2019Zdjęcie wygląda znakomicie 😉 ale takie połączenie nie dla mnie.
Karo
30 grudnia, 2019Wygląda to obłenie i musi być bardzo ciekawe smakowo 🙂
Kathy Leonia
30 grudnia, 2019jakie plany na sylwestra?:)
Iwetta Żelaznowska
30 grudnia, 2019Mniam 🙂 Uwielbiam takie pieczone jabłuszka <3 Coś wspaniałego 🙂
pozdrawiam
Paola Lauretano
30 grudnia, 2019Looks delicious!
Happy New Year!
Kisses, Paola.
Expressyourself
Upadły czy Anioł
30 grudnia, 2019Lubię pieczone jabłka, ale nigdy ich jeszcze nie faszerowałam taką kaszą 🙁
Mokka
30 grudnia, 2019Pieczone jabłka są pyszne, ale jeszcze w takim wydaniu nie próbowałam! Muszę wypróbować.
Adriana Leandro
30 grudnia, 2019This looks delicious.
I love apples.
Happy New Year.
galerafashion.com
Gąska
31 grudnia, 2019Niestety to akurat nie moje smaki 🙂
Szczęśliwego Nowego Roku!
Agu Agula
31 grudnia, 2019Spadłaś mi z nieba z tym przepisem, bo mam jabłka, a szarlotki nie che mi się za bardzo robić, więc muszę koniecznie wypróbować twojej propozycji 😉
Marzena
31 grudnia, 2019Ale pyszności kochana 🙂 uwielbiam pieczone jabłka 🙂 chciałabym ci życzyć szczęśliwego Nowego Roku 🙂
The Yum List
1 stycznia, 2020Happy New Year! Hope 2020 is filled with many blessings.
Teresa
1 stycznia, 2020Super deser. Też pieczone jabłka przypominają mi czasy dzieciństwa. 🙂 .
Królowo wszystkiego co najlepsze i najpiękniejsze dla Ciebie w Nowym 2020 Roku. 🙂 .
Jestem Magdalena
1 stycznia, 2020Ale pyszności 🙂 Pieczone jabłka znam od małego dziecka ale takiej wersji jeszcze nie jadłam 🙂
domowe-potrawy.pl
1 stycznia, 2020Fajny, zdrowy deser 🙂 Wiesz, że nie jadłam kaszy bulgur?
Magdalena Szymańska
1 stycznia, 2020Ja robiłam kiedyś z kaszą jaglaną, też fajne, ale jakies słabe mi wyszły 🙂
coosure
2 stycznia, 2020Uwielbiam takie jabłka, ale chyba mi się już przejadły ;d
Jola [Manager pixeli]
2 stycznia, 2020Ciekawa propozycja. 🙂
Sakuranko
3 stycznia, 2020Oh sos amazing and delicious darling
xx
napiecyku
3 stycznia, 2020Mam w planie takie jabłka, z krówką w środku. Krówki kupuję, zjadam oczywiście, zamiast zrobić z nimi deser 😀
Agnieszka
4 stycznia, 2020Nie gotowałam jeszcze kaszy w soku jabłkowym – ależ to musi być uczta! I ten cynamonnnnn:D Kusisz!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂
Iwona
4 stycznia, 2020Święta mają swoje prawa, ale teraz podobają mi się lekkie i zdrowe desery. Takie jabłka jak Twoje 🙂
Nacpana-ksiazkami
4 stycznia, 2020Przepysznie wygląda i na pewno tak smakuje 😉
Anna piekneperfumy
5 stycznia, 2020Wygląda przepysznie i już mam chęć na taki smakołyk:).
Weronika Tomala
12 stycznia, 2020Wygląda bardzo apetycznie. Lubię takie kulinarne, zdrowe eksperymenty. Jabłka w takim wydaniu jeszcze nie robiłam. Czas skorzystać z Twojego przepisu. Mam nadzieję, że wyjdzie.
Francisco Oliveira
14 stycznia, 2020Hummmm deve de ser delicioso.
Um abraço e boa semana.
Andarilhar
Dedais de Francisco e Idalisa
O prazer dos livros
Teresahttps://mojewyroby.wordpress.com/
17 stycznia, 2020Wspaniały Deserek dzieciństwa
Teresahttps://mojewyroby.wordpress.com/
17 stycznia, 2020Wspaniały Deserek dzieciństwa
Teresa
17 stycznia, 2020Super deser
Mama z różową torebką
17 stycznia, 2020Oooooo pieczonych jabłek dawno nie robiłam! Z kaszą ani razu nie robiłam, ale nie wiem czy to mnie korci 😛
Justyna Wiśniewska
21 stycznia, 2020Bulgur to jedyna kasza którą lubie ale cynamon i imbir nie przejdzie u mnie 😀
iza
22 stycznia, 2020pamiętam jak babcia piekła jabłka w kuchni węglowej… całe wieki ich nie jadłam a Twoja propozycja jest bardzo apetyczna
Katarzyna
22 stycznia, 2020Uwielbiam ten przepis, jadam go od wielu lat 🙂
Pichneniomania
22 stycznia, 2020Aż tutaj pachnie! Lubię takie słodkości i sama robię czasem takie jabłuszka, ale najczęściej z kaszą manną.
Joanna
27 stycznia, 2020Pyszne jabłuszka i bardzo pożywne:)
Pełnia Smaków
30 stycznia, 2020Ale pyszności 🙂 Uwielbiamy takie jabłuszka 🙂
Iwona
19 lipca, 2020Deser bardzo dobry i zdrowy 🙂
Beata M.
23 sierpnia, 2020Pyszne jabłuszka, uwielbiam takie szczególnie jak w składnikach farszu znajdują się orzechy 😉
Caitlin'nMegan
11 września, 2021Lovely! Beautiful fall dish!
Ivy's Closet
11 września, 2021So rustic! & holsum too!
Iwona
22 września, 2021Ooo pyszności 😊