Maślane kruche ciasteczka

Te ciasteczka są tak kruche, że niemal rozpływają się w ustach. Dokładnie takie, jakie pamiętam z dzieciństwa w kuchni mojej babci. Świetnie smakują bez żadnych dodatków, ale ja dodałam cytrynowy, kremowy lukier, który dodaje im orzeźwienia. W sam raz na ciepłe, letnie popołudnie. Jeśli nie lubisz cytrynowych smaków możesz wypróbować wersję z pomarańczą.

kruche ciasteczka

Te kruche ciasteczka są naprawdę bardzo proste, a do tego nie wymagają wielu składników – świetnie więc sprawdzają się, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Przygotowanie nie jest skomplikowane, czas pieczenia krótki i już możemy cieszyć się pysznymi wypiekami. I z pewnością zdrowszymi od tych sklepowych.

W przepisie dodaję też wersję na Thermomix – jeśli jesteście posiadaczkami tego urządzenia, zrobicie ciasto w kilka sekund.

Maślane kruche ciasteczka

Składniki:
225 g miękkiego masła
100 g skrobi kukurydzianek
120 g cukru pudru
140 g mąki

Składniki na lukier:
420 g cukru pudru
skórka starta z 1 cytryny
sok wyciśnięty z 1 cytryny
55 g masła

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy. Z gotowego ciasta formujemy kuleczki wielkości „Rafaello”. Układamy na blaszce w odległości od siebie, bo podczas pieczenia ciasto rozpłynie się i powstaną płaskie ciasteczka. Uformowane kuleczki wkładamy pieczemy w temperaturze 170 st. C przez 12 minut, aż ciasteczka się zarumienią.

Wszystkie składniki na lukier mieszamy i po wystygnięciu ciasteczek dekorujemy je dość grubą warstwą. Lukier zawiera masło, będzie więc bardziej kremowy, niż tradycyjny lejący lukier. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta należy dodać jeszcze odrobinę soku.

kruche ciasteczka

Przygotowanie w Thermomixie:
Składniki na ciastka wkładamy do naczynia miksującego i mieszamy 30 sekund obroty 5. Ciasto wyjmujemy z naczynia i formujemy kulki (jak wyżej).
Lukier: w naczyniu miksującym umieszczamy skórkę z cytryny i miksujemy 15 sekund, obroty 8. Następnie dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy 10 sekund na obrotach 6.

Buziaki!
signature
Subskrybuj, żeby nie przegapić żadnego posta!
Podaj swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach!
Tagi

Co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *