Maślane kruche ciasteczka
Te ciasteczka są tak kruche, że niemal rozpływają się w ustach. Dokładnie takie, jakie pamiętam z dzieciństwa w kuchni mojej babci. Świetnie smakują bez żadnych dodatków, ale ja dodałam cytrynowy, kremowy lukier, który dodaje im orzeźwienia. W sam raz na ciepłe, letnie popołudnie. Jeśli nie lubisz cytrynowych smaków możesz wypróbować wersję z pomarańczą.
Te kruche ciasteczka są naprawdę bardzo proste, a do tego nie wymagają wielu składników – świetnie więc sprawdzają się, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Przygotowanie nie jest skomplikowane, czas pieczenia krótki i już możemy cieszyć się pysznymi wypiekami. I z pewnością zdrowszymi od tych sklepowych.
W przepisie dodaję też wersję na Thermomix – jeśli jesteście posiadaczkami tego urządzenia, zrobicie ciasto w kilka sekund.
Maślane kruche ciasteczka
Składniki:
225 g miękkiego masła
100 g skrobi kukurydzianek
120 g cukru pudru
140 g mąki
Składniki na lukier:
420 g cukru pudru
skórka starta z 1 cytryny
sok wyciśnięty z 1 cytryny
55 g masła
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy. Z gotowego ciasta formujemy kuleczki wielkości „Rafaello”. Układamy na blaszce w odległości od siebie, bo podczas pieczenia ciasto rozpłynie się i powstaną płaskie ciasteczka. Uformowane kuleczki wkładamy pieczemy w temperaturze 170 st. C przez 12 minut, aż ciasteczka się zarumienią.
Wszystkie składniki na lukier mieszamy i po wystygnięciu ciasteczek dekorujemy je dość grubą warstwą. Lukier zawiera masło, będzie więc bardziej kremowy, niż tradycyjny lejący lukier. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta należy dodać jeszcze odrobinę soku.
Przygotowanie w Thermomixie:
Składniki na ciastka wkładamy do naczynia miksującego i mieszamy 30 sekund obroty 5. Ciasto wyjmujemy z naczynia i formujemy kulki (jak wyżej).
Lukier: w naczyniu miksującym umieszczamy skórkę z cytryny i miksujemy 15 sekund, obroty 8. Następnie dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy 10 sekund na obrotach 6.
coosure
8 czerwca, 2019Lubie takie ciasteczka, na pewno je zrobię 🙂
angiesrecipes
8 czerwca, 2019I would love one now 🙂 They look great with frosting.
jotka
8 czerwca, 2019Ciasteczka spoko, za lukier podziękuję, wolę bez…
Agnieszka Kaniuk
8 czerwca, 2019Idealne do kawy. 😊
Radiomuzykant-ka
8 czerwca, 2019Zjadłabym. I wygląda na to, że się szybko i łatwo robią. 🙂
Radiomuzykant-ka
8 czerwca, 2019Zjadłabym. I wygląda na to, że się szybko i łatwo robi. 🙂
Paola Lauretano
8 czerwca, 2019Delicious, I would liketo try this recipe!
Kisses, Paola.
Expressyourself
Magdalena
9 czerwca, 2019pięknie wyglądają 😉
https://honestjessicaalba.wordpress.com
9 czerwca, 2019Na pewno smaczne 🙂 Ale zastanawiam się nad tą skrobią kukurydzianą, bo pierwszy raz taką nazwę widzę – gdzie to można kupić? A można po prostu dodać płatki kukurydziane rozdrobnione w formie proszku?
Karolina Krawczyk
9 czerwca, 2019Skrobię kukurydzianą można kupić w marketach – to coś jak mąka ziemniaczana tylko z kukurydzy. Myślę, że prędzej można być ją zastąpić właśnie mąką ziemniaczaną niż płatkami kukurydzianymi. To własnie ona dodaje tym ciasteczkom kruchości.
boja
9 czerwca, 2019Ciasteczka w sam raz dla mnie. Mam kiepskie uzębienie, więc lubię jak coś samo się rozpływa w ustach!
Ervi
9 czerwca, 2019Z cytrynką… nutka orzeźwienia 🙂
Agnieszka Wieczorek
9 czerwca, 2019Muszą być pyszne! Wpraszam się na dwa albo i trzy ciasteczka 🙂
Francesca Romana Capizzi
9 czerwca, 2019I will follow this recipe since I love butter cookies!
Don’t Call Me Fashion Blogger
Facebook
Bloglovin’
kamejka
9 czerwca, 2019Akurat dzisiaj mam ochotę na coś słodkiego 😀 Wyglądają ekstra smacznie! Pozdrawiam! 🙂
Krystyna
9 czerwca, 2019Bardzo fajne ciasteczka: do kawy, na deser. Spoko. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia
monika
9 czerwca, 2019Wyglądają pysznie!!:**
Matka na Szczycie
10 czerwca, 2019Takie kruche ciasteczka zawsze kojarzą mi się z moją babcią 🙂
Alice
10 czerwca, 2019Kruche ciasteczka uwielbiam więc chyba znów zgrzeszę i skorzystam z tego przepisu 😉
natalia20041989
10 czerwca, 2019Uwielbiam takie domowe ciasteczka☺☺
Emza
10 czerwca, 2019Wyglądają mega apetycznie<3
Magda
10 czerwca, 2019Fajny przepis, nie piekłam jeszcze ciasteczek z mąki kukurydzianej, ciekawa jestem smaku 🙂
Jola
10 czerwca, 2019Dawno takich nie jadłam. 🙂
Letizia Valeri
10 czerwca, 2019Davvero gustoso…grazie della ricetta 🙂
https://nettaredimiele.blogspot.com
Dorota
10 czerwca, 2019Wyglądają apetycznie!!
Ivana Split
10 czerwca, 2019I need to try this recipe. These cakes look yummy!!! Dzijekuje for sharing.
https://modaodaradosti.blogspot.com/
Patrycja Reszko
10 czerwca, 2019Podoba mi się ta nutka cytryny!
Jackie Harrison
10 czerwca, 2019I will love to eat one now delish recipe.
Rena
10 czerwca, 2019Kolejny pyszny przepis u Ciebie, chętnie wypróbuję, dziękuję, brzmi smakowicie.
https://spicetki.wordpress.com/
Brian Frum
10 czerwca, 2019I am sure they are as good as they look and that would be wonderful!!!
Carmy
10 czerwca, 2019i will try them 🙂
El Mundo Con Ella
10 czerwca, 2019It looks like delicious.
The Yum List
11 czerwca, 2019Oh gee, they really look delicious.
Dookola Swiata
11 czerwca, 2019Cudne 🙂
Asia czytasia
11 czerwca, 2019Bardo fajny przepis
Celeste
11 czerwca, 2019It looks so yummy
XO
C
Anna
11 czerwca, 2019Już dawno nie piekę żadnych ciast i ciasteczek, choć kiedyś to robiłam, ale chętnie bym się skusiła na te ciasteczka.
Kto wie, może je upiekę.
Beti
11 czerwca, 2019Bardzo apetycznie się prezentują te ciasteczka 🙂
Sady Sana
11 czerwca, 2019Szybki przepis na coś smacznego to trzeba skorzystać ^^
Ewa
11 czerwca, 2019Bardzo lubię takie ciasteczka, w sam raz do schrupania 🙂
Magdalena N.
11 czerwca, 2019Też od czasu do czasu takie robię 🙂
Venus
11 czerwca, 2019Smakowicie wyglądają 😉
Karolina90
11 czerwca, 2019Wyglądają bardzo apetycznie
Meggie
11 czerwca, 2019Wyglądają smakowicie 🙂
Iwetta Żelaznowska
11 czerwca, 2019Świetny pomysł na przekąskę 🙂 Uwielbiam takie ciasteczka 🙂
Erra Mood
11 czerwca, 2019Do robienia posiłków nigdy nie miałam talentu
Ania
11 czerwca, 2019Wyglądają obłędnie i pewnie tak smakują 😉
Paola Lauretano
11 czerwca, 2019Have a great day doll!
Kisses, Paola.
Expressyourself
Asuncion Artal
12 czerwca, 2019Great, thanks for sharing
Marzena
12 czerwca, 2019Jakie fajne ciasteczka. Porywam kilka do kawki 🙂
Magda
12 czerwca, 2019Chętnie bym spróbowała 🙂
Zapraszam także do siebie na nowy post – KLIK
Mama z różową torebką
12 czerwca, 2019Ostatnio mój młody takie cuda uwielbia 😀 Ale z masłem lukru nie robiłam 😛 Muszę spróbować 😛
Beautiful Duty
12 czerwca, 2019ale bym coś zjadła!
Katarzyna Zaród
12 czerwca, 2019jak pysznie <3 ślinka leci 😀
Ken.G
12 czerwca, 2019Oooo, zjadłabym chętnie, zwłaszcza dziś, w taki upał. Ten cytrynowy lukier aż się do mnie uśmiecha 🙂
Miguel Gouveia
12 czerwca, 2019Thanks a lot 😀
looks delicious
NEW DRESS TO IMPRESS POST | MILK SHAKE NO FRIZZ SPRAY
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me 😀
Katarzyna Młynarczyk
12 czerwca, 2019pyszne są, aż by się zjadło ;-D
Asia
13 czerwca, 2019Przepyszne
Ta cytryna … Aż mi bardzo się zachciało…
Kasia Dudziak
13 czerwca, 2019Mniaaaam, ślinka mi pociekła. Moja babcia też takie robiła. To był spec od pieczenia.
Pozdrawiam serdecznie
luxhairshop
13 czerwca, 2019WOW! LOOKS GOOD! I WANT TO IT!
Very beautiful picture, love your blog, thank you for sharing.
🙂
luxhairshop do you like remy hair?
serena
13 czerwca, 2019I will try to cook it
kiss
admaiorasemper.website
Karolajna
13 czerwca, 2019Z chęcią zrobię takie ciasteczka. Na pewno będą smaczne. 🙂
Barbarossa
13 czerwca, 2019Maślane, powiadasz?
Wyglądają pysznie, a co z kaloriami 🙂
Pozdrawiam Cię ciepło!
napiecyku
13 czerwca, 2019Pyszne ciasteczka, na pewno uzależniają 🙂
Pełnia Smaków
13 czerwca, 2019Wyglądają na leciutkie i delikatne 🙂 Pycha! 🙂
Iwona
14 czerwca, 2019Smak dzieciństwa 🙂
Agnieszka
14 czerwca, 2019Ależ one muszą być słodkie:D
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂
Marzycielka Świata
14 czerwca, 2019Bardzo smakowicie wyglądają! Myślę, że dobrze sprawdzą się na takie dni jakie mamy obecnie 🙂
Milena M
14 czerwca, 2019Do kawy w sam raz.
Kathy Leonia
15 czerwca, 2019oj bym do kawki jadła;)
Renata
16 czerwca, 2019uwielbiamy taki małe co nieco:)
Marzena T (Mania)
16 czerwca, 2019Ale mi narobiłaś smaku 😀 Te ciasteczka muszą być przepyszne 😀
Kinga K
16 czerwca, 2019Ale pychotka❥
Aisab
17 czerwca, 2019Gdyby mi ktoś takie zrobił, chętnie bym zjadała, nie tylko do kawy;
zaś sama nie mam cierpliwości do ślęczenia w kuchni.
Dwa, trzy ciasteczka to nie warto sobie rąk brudzić
a takowego urządzenia nie mam 🙂
zresztą potem byłoby więcej mycia niż przyjemności z jedzenia;
nic na to nie poradzę; leń ze mnie;
S
17 czerwca, 2019Look delicious! The prefect treat for summer! 🙂
XO
S
https://s-fashion-avenue.blogspot.com
Indywidualny Obserwator
17 czerwca, 2019Mi się najbardziej podoba ten lukier. Na pierwszy rzut oka wyglądał tak puszyście i delikatnie jak jakiś krem!
Pozdrawiam!
Iwona
20 czerwca, 2019Pyszności 🙂
Babownia
3 lipca, 2019Smakowite i wakacyjne bardzo 🙂
Magdalena
7 lipca, 2019Ale te ciasteczka są kuszące 🙂 Skład mnie też przekonuje 🙂 Zrobię, gdytylko znajdę chwilę, jesteśmy po powrocie z urlopu, więc jak tylko się ogarnę ze wszystkim to wypróbuję przepis!
Angelika i Monika (Candy Pandas)
7 lipca, 2019Na pewno są pyszne bo maślane i kruche 🙂
iza
8 lipca, 2019świetne ciasteczka
emily tang
12 lipca, 2019great way to serve the biscuit in healthy way
Słodyczarnia
17 lipca, 2019Ciasteczka prezentują się bardzo pysznie! Z chęcią jednego bym ukradła z tego talerza 🙂
Katarzyna Młynarczyk
4 sierpnia, 2019Chętnie bym schrupała ;-D
Słodki Zakątek Kasi
16 sierpnia, 2019Prezentuje się na przepyszny deser 😉