Kotlety wieprzowe z czosnkiem i miodem
Choć lubię spędzać czas w kuchni, a gotowanie to dla mnie jedna z przyjemności weekendu, na co dzień cenię sobie szybkie i proste dania. I takie danie mam dla Was dzisiaj – zaledwie cztery składniki, 20 minut pracy i obiad gotowy! Jeśli znudziły Ci się tradycyjne kotlety schabowe to smaczna i zdrowsza alternatywa. Ja moje kotlety wieprzowe przygotowałam na grillu elektrycznym, ale równie dobrze będą smakować z tradycyjnego grilla, gdy sezon nam się już na dobre rozkręci.
Kotlety wieprzowe z czosnkiem i miodem
Składniki:
- 1/4 szklanki miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 6 ząbków czosnku
- 6 kotletów wieprzowych
W płytkim naczyniu mieszamy razem miód, sos sojowy i wyciśnięty przez praskę czosnek. Kotlety obtaczamy w uzyskanej miodowej mieszaninie i kładziemy na grilla. Elektryczny grill zamykamy i smażymy. Kotlety będą gotowe, gdy się zrumienią, a miód się pięknie skarmelizuje.
Jeśli smażysz je natomiast na tradycyjnym grillu w trakcie smażenia możesz jeszcze dodatkowo smarować mięso pozostałymi miodem. Do marynaty możecie też dodawać swoje ulubione zioła – do wieprzowiny świetnie pasuje rozmaryn czy cząber.
Danie możecie podawać ze swoimi ulubionymi dodatkami. Tak przygotowane kotlety wieprzowe mają cudowny posmak czosnku, przełamany delikatną słodyczą, która jest zasługą miodu.
Na koniec jeszcze kilka wskazówek. Dobra wieprzowina ma kolor jasno lub ciemnoróżowy. Im ciemniejszy róż, tym mięso jest wyższej jakości i ma bogatszy smak. Bardzo jasna wieprzowina jest słabszej jakości i bardzo łatwo ją wysuszyć podczas przygotowywania. Mięso powinno być wilgotne i zwarte, ale nie może być ociekające, a żyłki w mięsie powinny mieć biały kolor. Jeśli tłuszcz lub żyłki są żółte, lepiej takiego mięsa nie kupować.
I jeszcze jedno – zanim zaczniesz piec lub smażyć wieprzowinę – doprowadź ją do temperatury pokojowej. Małym kawałkom wystarczy 20-30 minut, przy większych potrzebna będzie 1-2 godz.
Mrożoną wieprzowinę możemy przechowywać 4-6 miesięcy – lepiej jednak mrozić duże kawałki, bo mięso straci mniej wody i będzie się mniej wysuszać.
Brian Frum
21 marca, 2021Those pork chops sound good and look wonderful too, let’s eat!
Caitlin'nMegan
11 maja, 2021I like that these don’t take long. Looks scrumptious!
jotka
21 marca, 2021Wyglądają mega apetycznie, także wykorzystuję miód w przyrządzaniu mięsa.
Kulinaria ograniczam do minimum, wiec ten przepis jest świetny:-)
angiesrecipes
21 marca, 2021They look so flavourful and fingerlickingly delicious! Is that caramelized glaze?
Karolina Krawczyk
21 marca, 2021This glaze is carmelized honey.
angiesrecipes
21 marca, 2021They look so flavourful and fingerlickingly delicious! Is that caramelized glaze? Not sure whether my comment got through or not…I usually see it show up immediately, but not this time.
Radiomuzykant-ka
21 marca, 2021Ja czasem jem rybę, to wypróbuję ten przepis na kawałku dorsza. 🙂
Aisab
21 marca, 2021Zazdroszczę Ci, że lubisz spędzać czas w kuchni.
Bardziej kręci mnie aranżacja wnętrz.
Gotuję gdy już muszę i przeważnie potrawy mało czasochłonne.
U mnie kotlety często goszczą na stole, lecz na słodko czyli w miodzie
nie przyjmą się.
ellie
21 marca, 2021Such a beautiful dish! Simply delightful!
Caitlin'nMegan
21 marca, 2021So yummy! I must try it!
Jardian
21 marca, 2021Świetny przepis, nie omieszkam w przyszłości skorzystać. Wygląda bardzo smakowicie. Pozdrawiam 🙂
tomthebackroadstraveller
21 marca, 2021…these look FABULOUS!
Magda
21 marca, 2021Niezwykle apetyczne kotlety, fajnie się błyszczą i zachęcają do spróbowania 😉
Citu
22 marca, 2021Gracias por la receta. Te mando un beso
Ivana Split
22 marca, 2021Great recipe. My husband likes pork, I might try this.
Serpentyna
22 marca, 2021Niestety nie lubie miodu wiec nie wyprobuje przepisu. Natomiast lubie mieso (pieczenie , indyka) obkladac ananasami i podlewac jego sokiem – wychodzi pyszne.
mrsfox
22 marca, 2021wieprzowinę wykluczyliśmy z diety niemal całkowicie, ale zakładam, że można według tego przepisu przyrządzić właściwie dowolne kotlety;)
Urocznica
22 marca, 2021Fajny przepis. Muszę wypróbować kiedyś. 🙂
Katarzyna
22 marca, 2021Te filety wyglądają obłędnie 🙂 już wiem co zrobię jutro na obiad
Ananka
22 marca, 2021Nice 😀
Monika Olga
23 marca, 2021Czekam na sezon grillowy, ale za inspirację kulinarną dziękuję już teraz 🙂
Paola Lauretano
23 marca, 2021Great tips and delicious recipe, I need to try it!
Kisses, Paola.
Expressyourself
My Instagram
Rashmi
23 marca, 2021This looks delicious 🙂
Beauty and Fashion/Rampdiary/Glamansion
Jola [Manager Pixeli]
23 marca, 2021Ja co prawda wieprzowinę tylko okazjonalnie jadam, ale ten przepis to dobra okazja. Zapowiada się apetycznie, chętnie wypróbuję.
Karolina90dg
23 marca, 2021Wyglądają niezwykle apetycznie. I pewnie tak samo smakują. Pozdrawiam serdecznie
L
23 marca, 2021Smacznie wyglądają. Też lubię proste i szybkie dania, a przede wszystkim dodatkowo smaczne.
Tanza Erlambang
24 marca, 2021look delicious…yummy
ariadna
25 marca, 2021Szkoda, że nie mam takiego grilla. Z chęcią spróbowałabym upichcić coś takiego. Cenię ergonomię nie tylko w kuchni, ale w życiu też 🙂
Monika
25 marca, 2021Mięso ograniczam, bo niestety mi nie służy, ale te kotlety wyglądają tak smakowicie że skusiłabym się na małą porcję 🙂
Asia
25 marca, 2021Aż ślinka cieknie od samego patrzenia 🙂 Głodna się zrobiłam…
AnSa
26 marca, 2021.. kotlety wyglądają smakowicie – świetny przepis! .. często dodaję miód do mięs, dania dzięki temu są znakomite 😉
– pozdrawiam serdecznie i życzę milego weekendu 🙂
Karolajna
27 marca, 2021Przepis bardzo ciekawy, ale ja akurat za mięsem nie przepadam. 😉
Marzena T (Mania)
27 marca, 2021O mniam, to wygląda bardzo i to bardzo smacznie 😀
Kasia
28 marca, 2021Uwielbiam dodawać miód i czosnek do potraw. Mają taki aromatyczny smak. Coś wspaniałego.
selvaggia Capizzi
29 marca, 2021I will try this recipe! Looks so delicious!
Don’t Call Me Fashion Blogger
Facebook
Bloglovin’
iza
3 kwietnia, 2021przepysznie wyglądaja
Słodko Słodka
6 kwietnia, 2021Smaczna propozycja na szybki obiad, muszę spróbować zrobić na patelni grillowej 🙂
Iwetta Żelaznowska
18 października, 2021Aż się głodna zrobiłam, no pyszności ! <3
Justyna Żelaznowska - Łazarz
18 października, 2021Ależ się prezentują cudownie te kotlety! <3 Pycha 🙂
Patryk, żywienie zbiorowe-gastronomia
18 października, 2022Pyszności. Taką prostotę w kuchni to ja bardzo lubię. Coś pysznego i szybkiego na obiad 🙂👍
Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę Tobie pozytywnego dnia 🙋♂️❤
Patryk
czerwonafilizanka
23 października, 2022Wieprzowina ze słodką nutką i czosnkiem to takie przyjemne połącznie
Iwona
25 października, 2022Troszkę podobnie do żeberek 😊
Kasia Futka
25 października, 2022Wyborne połączenie smaków. Prawdziwa uczta dla kubków smakowych <3
Mysłi Potarganej
2 listopada, 2022Miód i czosnek, to super połączenie do mięsa. Też tak często przyprawiam.
Asia czytasia
2 listopada, 2022Oryginalny przepis