Kotlety wieprzowe z czosnkiem i miodem

Choć lubię spędzać czas w kuchni, a gotowanie to dla mnie jedna z przyjemności weekendu, na co dzień cenię sobie szybkie i proste dania. I takie danie mam dla Was dzisiaj – zaledwie cztery składniki, 20 minut pracy i obiad gotowy! Jeśli znudziły Ci się tradycyjne kotlety schabowe to smaczna i zdrowsza alternatywa. Ja moje kotlety wieprzowe przygotowałam na grillu elektrycznym, ale równie dobrze będą smakować z tradycyjnego grilla, gdy sezon nam się już na dobre rozkręci.

kotlety wieprzowe

Kotlety wieprzowe z czosnkiem i miodem

Składniki:

  • 1/4 szklanki miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 kotletów wieprzowych

W płytkim naczyniu mieszamy razem miód, sos sojowy i wyciśnięty przez praskę czosnek. Kotlety obtaczamy w uzyskanej miodowej mieszaninie i kładziemy na grilla. Elektryczny grill zamykamy i smażymy. Kotlety będą gotowe, gdy się zrumienią, a miód się pięknie skarmelizuje.

kotlety wieprzowe

Jeśli smażysz je natomiast na tradycyjnym grillu w trakcie smażenia możesz jeszcze dodatkowo smarować mięso pozostałymi miodem. Do marynaty możecie też dodawać swoje ulubione zioła – do wieprzowiny świetnie pasuje rozmaryn czy cząber.

Danie możecie podawać ze swoimi ulubionymi dodatkami. Tak przygotowane kotlety wieprzowe mają cudowny posmak czosnku, przełamany delikatną słodyczą, która jest zasługą miodu.

Na koniec jeszcze kilka wskazówek. Dobra wieprzowina ma kolor jasno lub ciemnoróżowy. Im ciemniejszy róż, tym mięso jest wyższej jakości i ma bogatszy smak. Bardzo jasna wieprzowina jest słabszej jakości i bardzo łatwo ją wysuszyć podczas przygotowywania. Mięso powinno być wilgotne i zwarte, ale nie może być ociekające, a żyłki w mięsie powinny mieć biały kolor. Jeśli tłuszcz lub żyłki są żółte, lepiej takiego mięsa nie kupować.

kotlety wieprzowe

I jeszcze jedno – zanim zaczniesz piec lub smażyć wieprzowinę – doprowadź ją do temperatury pokojowej. Małym kawałkom wystarczy 20-30 minut, przy większych potrzebna będzie 1-2 godz.

Mrożoną wieprzowinę możemy przechowywać 4-6 miesięcy – lepiej jednak mrozić duże kawałki, bo mięso straci mniej wody i będzie się mniej wysuszać.

Buziaki!
signature
Subskrybuj, żeby nie przegapić żadnego posta!
Podaj swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach!
Tagi

Co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 komentarz
  • Brian Frum
    21 marca, 2021

    Those pork chops sound good and look wonderful too, let’s eat!

  • jotka
    21 marca, 2021

    Wyglądają mega apetycznie, także wykorzystuję miód w przyrządzaniu mięsa.
    Kulinaria ograniczam do minimum, wiec ten przepis jest świetny:-)

  • angiesrecipes
    21 marca, 2021

    They look so flavourful and fingerlickingly delicious! Is that caramelized glaze?

  • angiesrecipes
    21 marca, 2021

    They look so flavourful and fingerlickingly delicious! Is that caramelized glaze? Not sure whether my comment got through or not…I usually see it show up immediately, but not this time.

  • Radiomuzykant-ka
    21 marca, 2021

    Ja czasem jem rybę, to wypróbuję ten przepis na kawałku dorsza. 🙂

  • Aisab
    21 marca, 2021

    Zazdroszczę Ci, że lubisz spędzać czas w kuchni.
    Bardziej kręci mnie aranżacja wnętrz.
    Gotuję gdy już muszę i przeważnie potrawy mało czasochłonne.
    U mnie kotlety często goszczą na stole, lecz na słodko czyli w miodzie
    nie przyjmą się.

  • ellie
    21 marca, 2021

    Such a beautiful dish! Simply delightful!

  • Caitlin'nMegan
    21 marca, 2021

    So yummy! I must try it!

  • Jardian
    21 marca, 2021

    Świetny przepis, nie omieszkam w przyszłości skorzystać. Wygląda bardzo smakowicie. Pozdrawiam 🙂

  • tomthebackroadstraveller
    21 marca, 2021

    …these look FABULOUS!

  • Magda
    21 marca, 2021

    Niezwykle apetyczne kotlety, fajnie się błyszczą i zachęcają do spróbowania 😉

  • Citu
    22 marca, 2021

    Gracias por la receta. Te mando un beso

  • Ivana Split
    22 marca, 2021

    Great recipe. My husband likes pork, I might try this.

  • Serpentyna
    22 marca, 2021

    Niestety nie lubie miodu wiec nie wyprobuje przepisu. Natomiast lubie mieso (pieczenie , indyka) obkladac ananasami i podlewac jego sokiem – wychodzi pyszne.

  • mrsfox
    22 marca, 2021

    wieprzowinę wykluczyliśmy z diety niemal całkowicie, ale zakładam, że można według tego przepisu przyrządzić właściwie dowolne kotlety;)

  • Urocznica
    22 marca, 2021

    Fajny przepis. Muszę wypróbować kiedyś. 🙂

  • Katarzyna
    22 marca, 2021

    Te filety wyglądają obłędnie 🙂 już wiem co zrobię jutro na obiad

  • Ananka
    22 marca, 2021

    Nice 😀

  • Monika Olga
    23 marca, 2021

    Czekam na sezon grillowy, ale za inspirację kulinarną dziękuję już teraz 🙂

  • Paola Lauretano
    23 marca, 2021

    Great tips and delicious recipe, I need to try it!
    Kisses, Paola.

    Expressyourself

    My Instagram

  • Rashmi
    23 marca, 2021

    This looks delicious 🙂
    Beauty and Fashion/Rampdiary/Glamansion

  • Jola [Manager Pixeli]
    23 marca, 2021

    Ja co prawda wieprzowinę tylko okazjonalnie jadam, ale ten przepis to dobra okazja. Zapowiada się apetycznie, chętnie wypróbuję.

  • Karolina90dg
    23 marca, 2021

    Wyglądają niezwykle apetycznie. I pewnie tak samo smakują. Pozdrawiam serdecznie

  • L
    23 marca, 2021

    Smacznie wyglądają. Też lubię proste i szybkie dania, a przede wszystkim dodatkowo smaczne.

  • Tanza Erlambang
    24 marca, 2021

    look delicious…yummy

  • ariadna
    25 marca, 2021

    Szkoda, że nie mam takiego grilla. Z chęcią spróbowałabym upichcić coś takiego. Cenię ergonomię nie tylko w kuchni, ale w życiu też 🙂

  • Monika
    25 marca, 2021

    Mięso ograniczam, bo niestety mi nie służy, ale te kotlety wyglądają tak smakowicie że skusiłabym się na małą porcję 🙂

  • Asia
    25 marca, 2021

    Aż ślinka cieknie od samego patrzenia 🙂 Głodna się zrobiłam…

  • AnSa
    26 marca, 2021

    .. kotlety wyglądają smakowicie – świetny przepis! .. często dodaję miód do mięs, dania dzięki temu są znakomite 😉

    – pozdrawiam serdecznie i życzę milego weekendu 🙂

  • Karolajna
    27 marca, 2021

    Przepis bardzo ciekawy, ale ja akurat za mięsem nie przepadam. 😉

  • Marzena T (Mania)
    27 marca, 2021

    O mniam, to wygląda bardzo i to bardzo smacznie 😀

  • Kasia
    28 marca, 2021

    Uwielbiam dodawać miód i czosnek do potraw. Mają taki aromatyczny smak. Coś wspaniałego.

  • selvaggia Capizzi
    29 marca, 2021

    I will try this recipe! Looks so delicious!
    Don’t Call Me Fashion Blogger
    Facebook
    Bloglovin’

  • iza
    3 kwietnia, 2021

    przepysznie wyglądaja

  • Słodko Słodka
    6 kwietnia, 2021

    Smaczna propozycja na szybki obiad, muszę spróbować zrobić na patelni grillowej 🙂

  • Iwetta Żelaznowska
    18 października, 2021

    Aż się głodna zrobiłam, no pyszności ! <3

  • Justyna Żelaznowska - Łazarz
    18 października, 2021

    Ależ się prezentują cudownie te kotlety! <3 Pycha 🙂

  • Pyszności. Taką prostotę w kuchni to ja bardzo lubię. Coś pysznego i szybkiego na obiad 🙂👍

    Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę Tobie pozytywnego dnia 🙋‍♂️❤
    Patryk

  • czerwonafilizanka
    23 października, 2022

    Wieprzowina ze słodką nutką i czosnkiem to takie przyjemne połącznie

  • Iwona
    25 października, 2022

    Troszkę podobnie do żeberek 😊

  • Kasia Futka
    25 października, 2022

    Wyborne połączenie smaków. Prawdziwa uczta dla kubków smakowych <3

  • Mysłi Potarganej
    2 listopada, 2022

    Miód i czosnek, to super połączenie do mięsa. Też tak często przyprawiam.

  • Asia czytasia
    2 listopada, 2022

    Oryginalny przepis